31 Januari 2017

Takut Betul Kalau Goreng Hati

Benda yang saya fikir agak bahaya kalau saya menggoreng. Hati. Hati tak kiralah hati ayam ke, hati lembu ke ... kalau menggoreng memang kena extra waspada. Saya takut betul kalau menggoreng hati di dapur.

Hati antara menu goreng yang saya suka. Ianya mudah. Kalau makan dengan berulamkan jantung cicah sambal belacan, perghh .. memang terbaiklah.

Takut Betul Menggoreng Hati

Takut Betul Kalau Goreng Hati
Hati ayam memang sedap. Kalau kat Pasar Malam Parit Buntar, ia dijual secara cucuk, dengan setiap cucuk dijual antara RM2 - RM3. Untung banyak tu.

Selalunya, bila saya nak rasa makan Hati Goreng, saya akan terus ke pasar dan cari hati ayam yang kadangkala dijual berasingan dengan ayam bersih. Boleh juga didapati dengan mudah di pasaraya besar. Misalnya kat tempat saya, hati ayam boleh dibeli di Pasaraya Mydin.

Resepi Hati Goreng

Saya jarang menggoreng hati secara 'bersendirian'; untuk menambah perisa pada Hati Goreng, saya akan tambah bawang besar yang dihiris halus bersama dengan potongan cili kering. Kalau tak ada Cili Kering, saya akan gunakan Cili Api. Barulah ada rasa bebawang dengan sedikit pedas.... nyum nyum ...
Resepi Hati Goreng
Nak menggoreng Hati Ayam perlukan minyak yang agak banyak. Dan apabila menggoreng Hati Ayam ni perlu berhati-hati sebab ia meletup dan minyak panas boleh memercik ke tubuh.

Uhh .. saya dah beberapa kali terkena percikan minyak panas ketika menggoreng Hati Ayam ni ...

Tu sebab kadangkala, saya tak masak atau goreng sendiri, lebih suka beli je di kedai. Tapi, kalau dah ada keinginan sangat ... terpaksa jugalah .. haha.

Kerja Dari Rumah Jobdirumah

Kerja Dari Rumah dengan Jobdirumah. Terdapat banyak pekerjaan yang boleh didapati melalui internet. Kelayakan minimum untuk mendapatkan pekerjaan ini adalah pengetahuan asas komputer dan akses internet. Ramai yang suka kerja dari rumah kerana ianya fleksibel, dan paling best .. anda boleh buat kerja yang ada tahu dan suka.

Selain kerja dari rumah dengan iLancee yang pernah saya ceritakan sebelum ini, anda juga boleh kerja dari rumah menerusi Jobdirumah.

Kerja Dari Rumah menerusi Jobdirumah

Dalam mendapatkan kerja dari rumah ni, keupayaan untuk mengikuti arahan adalah penting untuk melakukan kerja yang tepat dan cepat. Jika tersilap, anda mungkin akan mendapat pengalaman yang pahit dalam mendapatkan kerja dari rumah ini.

Tetapi, jika anda berjaya ikuti arahan dengan baik, in Sha Allah .. pendapatan dari kerja dari rumah, terutama daripada luarnegara akan menjadi sangat berbaloi. Bayangkan dengan satu kerja mudah, contohnya menaip dokumen tertentu, anda boleh dibayar sehingga USD20-USD50 jika selesai.

Maka, tidak hairan andai ada yang claim bahawa mereka boleh dapat pendapatan kerja dari rumah yang agak lumayan, walaupun semudah menjawab survey secara online.

Siapa Sesuai Kerja Dari Rumah?

Secara amnya peluang kerja dari rumah adalah untuk semua. Namun, pemberi kerja lebih suka memberikan tawaran kerja kepada mereka yang benar-benar mahu dan bukan sekadar suka-suka.

Kerja dari rumah amat sesuai untuk ibu-ibu, yang perlu meluangkan masa untuk anak-anak mereka, orang-orang yang telah bersara, orang kurang upaya, pelajar kolej dan orang-orang yang tidak mahu tekanan politik pejabat. Oleh kerana pekerjaan ini tidak memerlukan kemahiran dan pengalaman khas, mana-mana orang yang mempunyai kelayakan pendidikan minimum boleh memohon.

Dan paling bagus kerja dari rumah ini, ia tiada had umur untuk jenis pekerjaan seperti ini.

Kerja Fleksibel

Pekerjaan di rumah juga menyediakan pilihan yang fleksibel seperti separuh masa atau sepenuh masa. Oleh kerana kerja ini secara amnya tidak mempunyai apa-apa obligasi, pekerja di rumah boleh menikmati persekitaran kerja yang bebas tekanan dan boleh mendapatkan wang untuk meningkatkan kedudukan kewangan.

Jika anda mahu mencari peluang menambah pendapatan dengan kerja dari rumah, maka ketahui dahulu cara-caranya, dan elakkan diri dari terkena pelbagai macam scam dan penipuan kerja dari rumah.

Anda boleh dapatkan panduan untuk mendapatkan kerja dari rumah menerusi Jobdirumah yang telah berpengalaman sejak tahun 2010 lagi.

Buat pendaftaran untuk kerja dari rumah, boleh terus ke pautan di bawah, klik sahaja untuk dapatkan lebih info selain login masuk untuk daftar.

[+] Klik - Panduan Kerja Dari Rumah Menerusi Jobdirumah



30 Januari 2017

Restoran Abang dan Keluarga Untuk Tempat Makan di Cameron Highlands

Kalau anda ke Cameron Highlands, saya syor anda untuk makan di sini - Restoran Abang dan Keluarga. Restoran ini terletak di Tanah Rata, seberang sungai yang memisahkan Terminal Teksi dan Bas Cameron Highlands. Anda boleh menikmati makanan dari pagi sampai ke malam di restoran ini.

Jika sebelum ini, saya pernah cerita mengenai Nasi Lemak Abang Strawberri yang terletak di Taman Sedia, Cameron Highlands .. kali ini saya nak beritahu mengenai tempat makan yang sedap di Cameron Highlands, terutama jika anda mencari tempat makan untuk tengahari (lunch).

Restoran Abang Dan Keluarga Untuk Lunch di Cameron Highlands

Restoran Abang dan Keluarga Untuk Tempat Makan di Cameron Highlands
Cameron Highlands sebenarnya memang mewah dengan restoran; tetapi agak malang sekali .. jika anda nak mencari makan lauk-pauk tengahari agak sukar sedikit.

Jika untuk sarapan, in Sha Allah tak sesusah mana sebab di Tanah Rata ada banyak kedai yang menjual sarapan pagi. Kalau tak pun, anda boleh ke Brinchang di mana ada banyak penjual nasi lemak dan kuih muih di tepi jalan. Untuk menu yang agak unik, boleh ke Taman Sedia, dan rasai sendiri Nasi Lemak Sambal Strawberri.
[Baca] Promosi Percutian Awal Tahun 2017 - Dapatkan Diskaun dan Tawaran Menarik
Jika ke Cameron Highlands, antara lokasi cari makan untuk tengahari adalah di Medan Selera Brinchang (sebelah hentian teksi), tak pun di beberapa kedai makan Melayu berdekatan dengan BSN Brinchang.

Tapi untuk percutian awal tahun 2017, saya dan keluarga memilih Restoran Abang dan Keluarga yang terletak di Tanah Rata untuk pilihan makan tengahari. Memang menarik pilihan lauk-pauk yang ada di restoran ini. Dan paling best ialah sambal strawberri yang merupakan signature dish untuk jenama 'Abang' di Cameron Hughlands.
Restoran Abang dan Keluarga Untuk Tempat Makan di Cameron Highlands
Sebelum ini, saya cuma sebut lokasi tempat makan ini untuk pilihan terbaik Steamboat halal di Cameron Highlands. Uhh kalau anda layan makan steamboat di sini memang puas dan kenyang. Pilihan selain bahan steamboat pun ada disediakan. Begitu juga air .... ada panas, ada sejuk. Hanya bayar makan satu kepala ... kepala tu boleh makan semua benda .. haha. In Sha Allah, murah dan berbaloi.

Tips - Datang awal kalau nak harga makan diskaun di Abang Buffet Steamboat and Grill.

Mungkin ada di antara anda susah nak jumpa tempat makan ni, memandangkan lokasinya yang agak tersorok dari jalan besar. Untuk mudahkan anda, anda hanya perlu cari Cool Point Hotel atau Taman Abang di Tanah Rata, Cameron Highlands.

Kenapa Jadi Pilihan Tempat Makan di Cameron Highlands?

Kami suka memilih makan tengahari dan juga steamboat waktu malam di restoran ini sebab suasananya yang nyaman, dan tak ada masalah parking. Kemudian, boleh pilih samada mahu duduk makan secara bersila atau berkerusi. Layanan pun agak baik, dan saya serta isteri memang puas hati makan di Restoran Abang dan Keluarga ini.

Jadi, kalau anda mencari pilihan atau tempat makan yang best di Cameron Highlands, boleh terus ke restoran ini. :)
Restoran Abang dan Keluarga Untuk Tempat Makan di Cameron Highlands
Tambahan lagi, ia juga tempat unik untuk bergambar sebab dekorasi yang ada memang tak dapat di mana-mana tempat lain di Cameron Highlands...

p.s: Mintaa maaf tak dapat nak ambil gambar menu makanan sebab lapar sangat dah .. haha

Destinasi Cuti - Boh Tea Heritage Centre & Factory, Cameron Highlands

Lawatan Boh Tea Heritage Centre and Factory, Cameron Highlands. Siapa pernah datang ke tempat ni? Saya sudah kali kedua ke Boh Tea Heritage Centre and Factory ni. Kali pertama saya pergi dengan famili ketika baru ada Amri dalam keluarga.

Jika anda mahu lihat bagaimana teh Boh dihasilkan, destinasi cuti Cameron Highlands ini memang patut berada dalam senarai tempat menarik anda.

Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory

Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory
Buat anda yang tidak tahu mengenai lokasi destinasi cuti Cameron Highlands ini, ianya terletak di Ringlet. Anda mungkin tak berapa perasan akan papan tanda Boh Tea Heritage Centre anda Factory ni, jadi bagi memudahkan anda .. anda hanya perlu lihat papan tanda Apitary Bee Farm. Ia satu lorong ... dan di puncak atau akhir lorong tersebut anda akan jumpa Boh Tea Heritage Centre and Factory ni, in Sha Allah.

Jadi Tumpuan Pelancong Asing

Ramai juga yang datang dan melawat Boh Tea Heritage Centre and Factory di Ringlet ni. Antaranya adalah pelancong luar, datang dari Eropah dan juga Asia Barat. Semua nak tahu bagaimana Teh Boh dihasilkan.
Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory
Teh ada grade tertentu. Grade teh untuk anda minum petang, nak diperisakan dan juga untuk dibuat teh tarik adalah berlainan. Grade paling bawah adalah teh Boh yang disediakan untuk membuat teh tarik. Ia tak dilabel sebagai teh Boh, tetapi cap Harimau. Kalau anda nampak ada bungkusan besar dengan cap Boh Teh Harimau .. aha .. itu adalah grade teh untuk membuat teh tarik. Ia agak kelat dan kehitaman.

Untuk teh yang ada perisa tersendiri ... macam lemon, macam lavender .. haa yang tu grade tinggi sikit, lebih cerah.

Penghasilan Teh Untuk Diminum Ambil Tempoh Lama

Sebagai penambah pengetahuan anda mengenai teh. Daun teh yang telah diproses dan alami peringkat pengeringan perlu dibiarkan sekurang-kurangnya sebulan supaya aroma dan rasa teh itu dapat dihasilkan. Secara keseluruhannya proses untuk hasilkan daun atau serbuk teh yang boleh diminum adalah lama. Kalau mengikut kaedah lama, ia boleh memakan masa berbulan-bulan.
Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory
Alhamdulillah, dengan teknologi dan mesin, proses-proses ini telah dipercepatkan. Malah, peringkat memetik pucuk teh juga telah berubah dan sudah menggunakan mesin tertentu.

Di Boh Tea Heritage Centre and Factory ini, anda bukan sahaja dapat melihat proses-proses penghasilan teh dari peringkat sudah dipetik sehingga dimasukkan ke dalam karung mengikut gred, tetapi juga dapat merasai kesedapan Teh Boh yang segar dari ladang.

Pun begitu, saya tak berapa nak galakkan anda beli Teh Boh di sini disebabkan harganya agak mahal jika dibandingkan dengan harga Teh Boh di pasaraya biasa. Saya dimaklumkan, harga yang dijual adalah untuk pelancong asing ... tetapi kalau sekadar nak merasai hirupan Teh Boh dengan kedinginan Cameron Highlands, ok je .. huhu...

Perlu Naik Bas Transit

Untuk ke sini, anda boleh memandu terus ke gate hadapan Boh Tea Heritage Centre ini. Namun, untuk waktu puncak, anda dikehendaki untuk parking kereta di pintu masuk, dan seterusnya menaiki bas transit yang disediakan secara percuma.
Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory
Destinasi Cuti di Cameron Highlands - Boh Tea Heritage Centre Factory

Destinasi cuti ini sangat baik untuk anak-anak belajar sesuatu, terutama dari segi penghasilan teh. Dengan pembelajaran dan lihat sendiri proses teh dilakukan, anak-anak akan lebih appreciate minuman yang menjadi antara kegemaran satu dunia.
[Baca] Destinasi Cuti - Green View Garden Cameron Highlands ada Taman Haiwan Percuma
Ada peluang, andai ke Cameron Highlands, bolehlah buat lawatan ke Boh Tea Heritage Centre and Factory ni.

Seminar Hartanah Sarawak Abang Ensem

Seminar Hartanah Sarawak. Anda mahu ada ilmu berkaitan dengan hartanah? Anda mahu tahu cara-cara pelaburan yang betul dalam bidang hartanah? Saya ada peluang untuk anda dapatkan ilmu ini face-to-face dengan rakan yang berjaya dalam bidang ini, iaitu Abang Ensem atau nama sebenar beliau Meor Zaidee.

Ini peluang yang sangat baik memandangkan Abang Ensem memang terkenal dengan menganjurkan Seminar Hartanah Murah Tetapi Berbaloi.

Seminar Hartanah Sarawak 2017 oleh Abang Ensem

Seminar Hartanah Sarawak Abang Ensem 2017
Untuk permulaan tahun 2017, Abang Ensem mula mengorak langkah berkongsi ilmu hartanah dengan mereka yang mahu menceburi bidang pelaburan ini dengan menjelajah seluruh Malaysia.

Destinasi pertama untuk seminar hartanah yang dikelolakan Abang Ensem adalah di Sarawak. Jika anda tinggal dan menetap di Sarawak, jangan dilepaskan peluang ini untuk mengetahui segala rahsia untuk jana pendapatan menerusi pelaburan hartanah di Malaysia.

Info Berkaitan Seminar Hartanah Sarawak 2017

Berikut adalah info berkaitan seminar hartanah Abang Ensem yang akan dilakukan di Sarawak.

  • Tarikh : 18 Februari 2017 (Sabtu)
  • Tempat : Hotel Harbour View, Kuching
  • Masa : 9.00 pagi - 1.00 petang
  • Fi : RM120.00 (Early Bird sebelum 31/1/2017)

Anda mungkin nak tahu apakah topik yang bakal anda ketahui bila hadiri seminar ini. In Sha Allah, menerusi seminar hartanah Sarawak, para peserta akan mengetahui 3 perkara atau topik hartanah berikut:

  1. Pelaburan Hartanah Cara Saya
  2. Tip Mencari Rumah Below Market
  3. Tips Mudah Lulus Pinjaman

Buat pendaftaran awal untuk mendapatkan harga tiket atau fi seminar ini pada RM120.00 sahaja. Harga ini dijangka akan naik selepas 31 Janruari 2017. Jadi, pastikan anda menjadi yang terawal. Tunjukkan minat dan iltizam anda, kerana ia akan bantu anda untuk memperoleh ilmu yang lebih berkat ...

Pendaftaran bagi seminar hartanah Sarawak Abang Ensem ini boleh dilakukan di link ini:

Daftar Fi Early Bird (RM 120) - http://abangensem.com/pendaftaran-seminar-hartanah

Anda tidak akan rugi, sedangkan buku-buku dan ebook tulisan Abang Ensem pun dah banyak memberikan aspirasi buat ramai rakan-rakan saya, serta saya sendiri menceburi bidang pelaburan hartanah.

Dan yang pasti, anda akan dapat beramah mesra dengan seseorang yang punyai pengikut di kalangan selebriti terkenal di Malaysia ..... huhuhu...

Buat pendaftaran sekarang.

28 Januari 2017

Kami Dah Shopping Baju dan Kelengkapan Untuk Baby Baru

Semua pasangan mahukan anak. Malah ada pasangan yang sudahpun memiliki sederetan anak masih mahu lagi mempunyai anak. Anak adalah rezeki dan anugerah dari Tuhan. Apabila isteri saya memberitahu bahawa kami akan mendapat kehadiran cahayamata baru, saya rasa sangat teruja.

Alhamdulillah, sungguh tak sangka sebenarnya. Paling tak sangka ialah isteri saya dapat mengandung lagi walaupun kami sama-sama sudah berada di umur mencecah lebih 40an.

Dah Mula Shopping Baju Baru Untuk Baby Baru .... 

Semasa mendapat berita gembira ini, ada rasa khuatir juga. Yelah, agak berisiko tinggi sebenarnya terutama buat isteri saya untuk mengandung baby baru. Memang ada kajian dalam kesihatan yang mengatakan sedemikian. Malah, kalau anda tanya mana-mana bidan kerajaan, mereka memang tidak menggalakkan si ibu mengandung pada usia melebihi 40 tahun.

Allah Tunjukkan Jalan Pada Kami ...

Pun begitu, apabila ada rasa gusar di hati .. Allah tunjukkan jalan kepada kami berdua. Allah tunjukkan bahawa ramai antara sahabat-sahabat dan kenalan kami yang mempunyai baby baru ketika berusia 40an.

Serius. Satu persatu rakan-rakan sebaya kami mewarkan berita gembira bahawa mereka telah mempunyai baby baru dalam keluarga. Tak sangka sungguh, kami tidak bersendirian.

Anak-anak kami juga menyambut berita ini dengan sangat seronok. Masing-masing sudah punyai hasrat untuk menamakan baby baru yang bakal lahir sekitar bulan April 2017 ini, in Sha Allah. Macam-macam nama muncul dari Zikri dan Maira. Tak sangka mereka ada idea kreatif untuk menamakan bakal adik baru mereka.
[Baca] Tips Untuk Mendapatkan Anak - Susu Kambing Dengan Kurma
Saya sebagai ayah, mula dah rasa gugup ... Gugup sebab risau skill mengasuh baby kecil dah hilang. Al maklumlah, lama betul meninggalkan tugas-tugas seperti itu.

Cari Barang Baby Yang Masih Disimpan

Bila konfem sahaja isteri saya mengandungkan baby baru .. uhh apalagi, masing-masing punggah balik barangan lama baby yang ada tersimpan. Hmm tak banyak, sebab kebanyakan peralatan dan baju baby dah kami sedekahkan kepada ipar-duai kami. Nak mintak balik .. uhhh .. tak baik buruk siku kata orang tua lelama .. hehehe..

Jadi, kami perlu shopping baju dan kelengkapan baru untuk baby baru. Sepertimana diri kami, yang perlu kembali lengkapi diri dengan skill mengasuh dan menjaga baby kecil yang sudah lama ditinggalkan - tujuh tahun .. tujuh tahun weihh ... fuh. Rasa macam pasangan yang baru sahaja berkahwin .. haha.
Shopping baju baru baby macam dipermudahkan pula pada kami. Ada banyak shopping spree yang menawarkan baju baby dengan diskaun dan harga yang murah. Jadi, memang tak jadi masalah langsung untuk kami anak beranak shopping baju baru untuk baby baru.

Bukan setakat jualan di pasaraya besar dan kedai-kedai baby, tetapi juga banyak sales secara online untuk barangan dan produk baby, termasuklah untuk ibu mengandung dan ibu menyusu. Uhh syukur sangat segala perjalanan baru ini dipermudahkan oleh Allah S.W.T.
Online shopping Malaysia seperti Lazada, Zalora, 11th Street masing-masing ada tawaran diskaun untuk produk-produk seperti baju baby newborn, botol susu, pelapik, malah ada diskaun untuk bedung moden untuk baby baru lahir dan macam-macam lagi.


Saya sendiri dah beli lampin pakai buang jenama terkenal menerusi Lazada Malaysia dengan harga yang sangat-sangat murah. Alhamdulillah... dah pun berada di dalam simpanan di rumah dengan selamatnya. Tunggu pun tak lama. dalam 3 hari selepas buat pesanan di Lazada, 'pampers' pun sampai dalam kotak yang besar .. uhh beli boronglah katakan. Lagi best, tiada caj penghantaran dikenakan.

Baju baby baru semua sudah cukup. Dah siap basuh dah .. huhu ... Begitu juga dengan beberapa kelengkapan lain.
Sekarang .. hanya menunggu masa dan ketika untuk baby baru melihat dunia. Semoga isteri saya akan selamat melahirkan anak kami yang keempat.. in Sha Allah, dijangka dalam bulan April 2017.

27 Januari 2017

Video Best - Money That Grandma Owes Me - TVC Maxis Chinese New Year 2017

Satu lagi TVC yang best untuk dilayan. 'Money That Grandma Owes Me' adalah iklan komersil (TVC) daripada Maxis sempena Tahun Baru Cina 2017. Sepertimana TVC daripada Petronas, iklan Chinese New Year 2017 daripada Maxis ini juga memberikan satu nostalgia peribadi pada diri saya.

Memang bijak sungguh Maxis menarik perhatian saya untuk tonton iklan Tahun Baru Cina 2017 dari awal sampai habis.

TVC Iklan Tahun Baru Cina 2017 Maxis

TVC Iklan Tahun Baru Cina 2017 Maxis
Awal-awal iklan dah menarik .. apabila ia paparkan gelagat seorang cucu dengan neneknya. Si nenek bertanya .. apa cita-cita si cucu; cucunya jawab .. "Saya mahu jadi jutawan".

Dan aksi si cucu mencabut uban nenek terus imbau kenangan saya sewaktu kecil ....

Satu uban .. seposen. Wahh ini memang lejen ....

Dan bila lama-lama saya tonton TVC ini, saya rasa sedih, sayu dan sebak pula .. adeh. Anda kena tonton juga .. untuk tahu kenapa .. huhu.


Bila dah habis tonton, saya baru tahu .. bahawa iklan Maxis ini bukan sekadar nak memberikan mesej mengenai kehidupan, tetapi juga ada komersil di akhirnya.

UHh ada angpow yang boleh ditanam dan keluarkan pokok bunga .. !!!

Menarik sungguh. Dan untuk dapatkan angpow so special itu, anda kena .....  sekali lagi kena lihat balik TVC Money That Grandma Owes Me - Maxis sempena Tahun Baru Cina 2017... hehehe

Ini satu lagi TVC dari Maxis sempena Tahun Baru Cina 2017 ... 'The 50-Years Promise'




Video Best - Iklan TVC Petronas Sempena Chinese New Year 2017

Anda dah tengok iklan TV (TVC) daripada Petronas sempena Tahun Baru Cina 2017 tak? Memang syok kan? Saya suka dengan iklan Petronas ini .. sebab ia kena dengan jiwa saya sebagai seorang rakyat negeri yang banyak lombong, kaki pancing dan ada pengalaman sendiri memancing di lombong-lombong tinggal sekitar negeri Perak.

Kalau anda belum tengok iklan terbaru Petronas sempena Tahun Baru Cina atau Chinese New Year 2017 ini, maka saya syorkan anda untuk layan dari awal sampai habis. Paling best mengenai iklan ini ialah ia ada dibawakan oleh sekumpulan kanak-kanak daripada pelbagai bangsa.

Video Iklan Petronas Chinese New Year 2017

Iklan Petronas Chinese New Year 2017
Video iklan daripada Petronas sempena Tahun Baru Cina 2017 ini telah dimuatnaik di laman YouTube pada 24 Januari yang lalu, dan sehingga post ini .. video tersebut telah mendapat tontonan lebih daripada 500K views.

TVC Chinese New Year 2017 Petronas ini membawakan tajuk "It Came From A Tin Mine" berkisar mengenai seorang budak berbangsa Cina yang berbangga dengan kehebatan ayahnya yang merupakan pemancing tegar.

Nak dijadikan cerita, kawan-kawan budak ini telah ternampak satu pancing yang telah patah yang disebabkan oleh seekor ikan besar yang kononnya mempunyai badan dengan sisik dari timah (tin). Ikan ini sangat hebat sehingga jagoan pemancing pun masih gagal menaikkan ikan ini.

Akibat tercabar, budak lelaki berbangsa Cina ini pun mengajak kawan-kawannya untuk memancing ikan bersisik timah ini yang terdapat di sebuah lombong timah (tine mine) tinggal.

Daripada satu persatu percubaan tetapi gagal sehinggalah mereka menggunakan satu joran istimewa .... :)

Video TVC Iklan Chinese New Year 2017

Meh layan video iklan ini dengan tajuk - "It Came From A Tin Mine"


Apa yang menarik mengenai TVC daripada Petronas mengenai Tahun Baru Cina 2017 ialah .. ia memaparkan sesuatu yang pernah berlaku dalam hidup saya semasa kecil dahulu.

Bermain Happy Family semasa memancing ikan Kalui di lombong belakang rumah opah saya .. memang satu nostalgia. Saya tersenyum melihat iklan ini .. dan ia telah menangkap rasa saya sehingga saya kongsikan di blog saya ini.

Anda? Apa kata anda mengenai TVC terbaru Petronas mengenai Tahun Baru Cina 2017 ini?

p.s: Memang besar ikan Patin yang dapat tangkap tu ....

Tips Adsense - Cara Mudah Optimasikan Income

Rajin pula saya nak tulis mengenai panduan dan tips Adsense ni. Bukan apa, ramai betul yang tanya saya, ada yang hantar email, ada yang whatsApp, ada yang private message di FB, malah ada yang lebih berahi .. ehh berani .. telefon saya untuk tanya mengenai Adsense. Topik paling popular tentang Adsense ialah bagaimana nak optimasikan income dari Adsense ini.

Sebelum saya nak cerita panjang lebar dan berikan tips paling hangat mengenai Adsense ini, seeloknya saya buat penafian terlebih dahulu... hehehe. Ok, saya bukanlah Sifu Adsense, dan saya juga bukan pakar. Tetapi, saya ada beberapa pengalaman, selain perkongsian daripada blogger-blogger underground yang berjaya buat income puluhan ribu ringgit menerusi Adsense ini. Mereka mahu kekal underground tetapi ada niat untuk berkongsi cara dan teknik mereka secara percuma.

Cara Mudah Optimasikan Income Adsense

Tips yang saya nak berikan ini adalah tips atau panduan Adsense paling mudah dan sebenarnya anda boleh dapat jika anda rajin godek halaman Adsense itu sendiri.
Cara Mudah Optimasikan Income Adsense

Jika anda mahu income Adsense anda bertambah menjadi lebih baik dari semasa ke semasa, anda seharusnya bereksperimen dengan tataletak iklan Adsense anda. Contohnya anda sudah wujudkan satu iklan jenis responsive. Gunakan satu kod ini untuk bereksperimen dengan tataletak iklan Adsense di dalam blog.
[Baca] Tips Adsense - Cara Letak Iklan Yang Betul 
Katakan untuk bulan Januari, anda letakkan iklan Adsense tersebut di bawah header blog anda ... kemudian di bulan Februari, anda letakkan iklan anda tersebut di atas post pula. Lihat dan bandingkan income yang anda dapat. Mana yang dapat lebih, so gunakan terus di blog anda.

Simple je kan?

Anda tengok dashboard Adsense saya di atas, tentu terkejut kenapa banyak sangat kod Adsense yang saya wujudkan. Setiap kod Adsense ini unik dengan jenisnya, terutama dari segi warna paparan iklan. Saya ada beberapa blog lain, jadi saya bereksperimen banyak dengan Adsense.

Tapi untuk yang baru nak kenal Adsense, dan tak mahu pening-pening .. boleh berpandukan hanya tips asalan tadi.

Malas Nak Buat Eksperimen?

Atau paling-paling mudah adalah ..

Anda refer je pada bahagian Optimisation yang ada di dashboard Adsense anda seperti ditunjukkan di bawah ini:
Cara Mudah Optimasikan Income Adsense

Anda nampak tak Opportunities ...  Adsense akan bantu anda untuk optimasikan iklan Adsense yang telah tersedia terpasang di blog anda.

Lihat apa saranan Adsense kepada iklan Adsense saya ... "Make sure that your ads are seen" ... ia merujuk pada salah satu iklan Adsense yang berada di blog saya yang lain.

Anda hanya perlu klik bahagian tersebut, dan ia akan memberitahu apa yang perlu anda lakukan untuk membolehkan blog anda memaparkan iklan Adsense seperti sepatutnya.

Contoh .. bila saya klik bahagian tersebut, ini saranan daripada Adsense:


  1. Some of your ad units are only being seen a fraction of the time. Advertisers want their ads appearing in the most "viewable" positions. By making your ad unit more viewable, you're likely to increase your revenue and be of more interest to advertisers.
  2. Consider placing ads at the bottom of a screen, right above the fold.
  3. The most viewable ad sizes are vertical units, as they stay on screen longer as users browse.Use a fast, responsive web design, plus responsive ad units, to ensure that your ads stay visible no matter the device.

Ehemm .... so dah nampak apa yang perlu diperbaiki untuk iklan tersebut. Anda rasa tak faham, anda guna je Google Translate ... apa ada hal ... :)

Lakukan saranan yang diberikan.

Beginilah cara saya dan ramai blogger lain dapat income USD yang agak baik menerusi Adsense. Adsense akan bantu anda untuk peroleh income yang tinggi sebab bukan duit mereka pun yang akan bayar anda, ia adalah duit dari pengiklan-pengiklan ..  dan Adsense mahu anda paparkan iklan-iklan itu supaya dapat situasi win-win ...

Selamat mencuba.

Cara ini hanya sah untuk mereka yang ada akaun penuh Adsense. Tak tahu apa itu full account Adsense, dapatkan panduan Adsense berbahasa Melayu berikut dengan harga promosi RM80 -



Kisah Adsense Perangi Scammer, Iklan Haram 2016

Saya nak kongsikan kisah dan fakta hangat mengenai cara Adsense memerangi iklan dan laman web haram, serta memerangi scammer di dunia internet. Saya mahu anda sedar bahawa inilah sebab kenapa ramai blogger Malaysia memilih Adsense untuk menjana income secara online, menerusi blog-blog milik mereka.

Fakta ini telah dikongsikan oleh Adsense menerusi blog rasmi mereka Inside Adsense baru-baru ini. Mari sama-sama singkap apa yang telah Adsense lakukan bagi memastikan iklan yang keluar di blog adalah yang terbaik, sesuai dan berkualiti.

Kisah Google Adsense Memerangi Scammer, Iklan Tak Sesuai dan Laman Web  Yang Melanggar Terma di 2016

Dunia internet yang bebas dan terbuka adalah sumber yang penting bagi orang ramai dan perniagaan di seluruh dunia. Dan iklan memainkan peranan penting dalam memastikan anda mempunyai akses kepada maklumat online yang tepat dan berkualiti.

Tetapi iklan yang tidak elok, tidak sesuai atau dengan kata lain Bad Ads boleh merosakkan pengalaman online untuk semua orang. Mereka mempromosikan produk haram dan tawaran yang tidak realistik. Mereka menggunakan iklan untuk menipu orang supaya berkongsi maklumat peribadi dan menjangkiti peranti dengan perisian yang berbahaya. Akhirnya, iklan-iklan seperti ini menimbulkan ancaman kepada pengguna, rakan kongsi Google, dan kemampanan web yang terbuka itu sendiri.

Adsense mempunyai satu set dasar yang sangat ketat. Ramai blogger terutama blogger Malaysia yang terkesan dengan dasar yang ketat oleh Adsense ini. Begitu juga dengan pengiklan dari usahawan-usahawan serta syarikat dari Malaysia. Bukan semua iklan akan diberikan peluang untuk beriklan dengan Google Adsense.

Kenapa Dasar Iklan Ketat?

Dasar atau polisi yang ketat ini adalah untuk mengawal jenis iklan yang boleh mendatangkan mudarat kepada pengguna dan pencari maklumat di internet. Banyak iklan yang muncul yang telah dikesan sebagai iklan yang mengelirukan, tidak sesuai, atau berbahaya.


Adsense mempunyai pasukan jurutera, pakar dasar, pengurus produk dan lain-lain yang melancarkan perjuangan harian terhadap pelaku buruk para pengiklan mahupun para penerbit. Selama bertahun-tahun, komitmen ini telah membuat web ini tempat yang lebih baik untuk anda dan tempat yang lebih buruk bagi mereka yang mencari untuk menyalahgunakan sistem pengiklanan untuk mendapat keuntungan.

Pada 2016, Adsense mengambil langkah untuk membuang dan menurunkan lebih 1.7 billion iklan yang melanggar dasar pengiklanan yang telah ditetapkan, iaitu lebih dua kali ganda berbanding tahun 2015.

Bayangkan, jika anda mengambil masa selama satu saat untuk membuang iklan-iklan yang memudaratkan ini, ia akan membawa anda lebih daripada 50 tahun untuk menyelesaikannya. Tetapi teknologi yang ada di dalam Google Adsense telah membolehkan segala proses dilakukan dengan lebih cepat dan teratur.

Tahun 2016, Adsense telah melakukan dua perkara utama untuk mengambil tindakan terhadap iklan-iklan yang melanggar terma dan syarat atau iklan 'tidak baik' ini.

Pertama, kita telah memperluaskan dasar kami untuk melindungi pengguna daripada iklan tawaran mengelirukan dan iklan mencari mangsa. Sebagai contoh, pada bulan Julai Adsense memperkenalkan dasar untuk mengharamkan iklan untuk pinjaman habis bulan, yang sering menyebabkan bayaran mahal dan mengenakan kadar lalai yang tinggi untuk pengguna.

Dalam tempoh enam bulan sejak pelancaran dasar ini, Adsense telah melumpuhkan lebih daripada 5 juta iklan pinjaman habis bulan.

Kedua, Adsense meningkatkan ciri teknologi supaya boleh melihat dan melumpuhkan iklan 'tidak baik' lebih cepat. Sebagai contoh, iklan "helah untuk klik" yang sering muncul sebagai amaran sistem untuk menipu pengguna ke dalam mengklik pada iklan mereka, tanpa menyedari mereka sedang memuat turun perisian yang berbahaya atau malware.

Pada 2016, sistem Adsense mengesan dan membuang sejumlah 112 juta iklan seperti ini, 6 kali lebih daripada pada 2015.

Berikut adalah beberapa contoh iklan yang telah muncul di dalam internet menerusi Adsense, dan telah diambilkan tindakan terhadapnya pada tahun 2016:

Iklan Untuk Produk Haram

Sebahagian daripada iklan 'tidak baik' yang sering muncul ketika melakukan pencarian di internet adalah iklan yang mempromosikan aktiviti haram atau produk haram. Walaupun Adsense telah lama mempunyai dasar terhadap iklan bagi produk farmaseutikal, tahun lepas sistem Adsense mengesan peningkatan iklan 'tidak baik' ini di internet.

Pihak Adsense telah menyahaktifkan lebih daripada 68 juta iklan 'tidak baik' bagi pelanggaran penjagaan kesihatan, meningkat daripada 12.5 juta pada tahun 2015.

Begitu juga, Adsense melihat percubaan untuk mengiklankan dan mempromosikan produk yang berkaitan dengan perjudian tanpa kelulusan daripada pengawal selia di negara-negara beroperasi. Adsense mengambil turun lebih daripada 17 juta iklan langgar terma bagi kes pelanggaran terma perjudian haram pada tahun 2016.

Iklan Yang Mengelirukan Pengguna

Pihak Adsense tidak mahu anda berasa terkeliru dengan iklan yang disampaikan menerusi platform Adsense, jadi pihak Adsense telah meminta pihak pengiklan untuk menyediakan maklumat lengkap untuk orang ramai membuat keputusan berdasarkan maklumat yang diberikan.

Contoh iklan yang mengelirukan pengguna dengan memberikan maklumat palsu adalah seperti bertanya....

"Are you at risk for this rare, skin-eating disease?" atau menawarkan penawar ajaib seperti pil yang kononya akan membantu anda kehilangan 50 pound dalam tiga hari tanpa mengangkat jari.

Pada 2016, Adsense mengambil tindakan terhadap hampir 80 juta iklan seperti ini yang didapati menipu, mengelirukan dan menyediakan kejutan kepada pengguna.

Iklan Tidak Elok di Telefon Pintar

Katakan satu hari anda membuka sebuah laman web menerusi telefon pintar anda; dan kemudian anda terus dibawa ke Google App Store untuk muat turun sesuatu aplikasi tanpa kebenaran, ini bermakna anda telah diperangkap dengan iklan 'tidak baik' jenis 'self-clicking ads'.

Ini sama dengan kes anda klik pada mana-mana bahagian sesuatu laman web atau blog, tetiba anda diberitahu bahawa anda telah LIKE sesuatu page di Facebook tanpa anda sedari atau persetujui.

Pada tahun 2015, Adsense hanya menamatkan beberapa ribu iklan 'tidak baik' ini, tetapi pada tahun 2016, sistem Adsense telah mengesan dan nyahaktifkan lebih daripada 23,000 iklan seperti ini daripada platform Adsense, peningkatan yang agak drastik dan mengejutkan.

Iklan Yang Cuba Memanipulasi Sistem Adsense

Disebabkan polisi yang ketat oleh pihak Adsense, ada cubaan daripada pengiklan yang cuba untuk memanipulasi sistem yang ada di dalam Adsense. Pengiklan cuba untuk memasuki sistem iklan Adsense dengan cara yang salah agar membolehkan iklan-iklan yang dilarang daripada terlepas.

Tahun 2016, Adsense mengambil tindakan terhadap hampir 7 juta iklan 'tidak baik' yang cuba dan sengaja untuk menipu sistem pengesanan Adsense.

Pada 2016, pihak Adsense menyedari dan melihat kebangkitan cloakers tabloid, jenis baru scammer yang cuba mempermainkan sistem Adsense dengan menipu menjadi tajuk berita. Antara iklan 'tidak baik' ini adalah daripada topik-topik semasa yang sedang trending seperti pilihan raya kerajaan, berita trending atau popular selebriti dan iklan yang kelihatan seperti tajuk-tajuk utama pada laman web berita.

Tetapi apabila pengguna internet klik pada cerita atau iklan tersebut; didapati pengguna dibawa ke laman web yang menjual produk-produk penurunan berat badan, dan bukannya seperti tajuk berita yang disiarkan pada iklan.

Untuk melawan kes dan isu cloakers, Adsense mengambil langkah lebih drastik dengan menghalang dan senarai hitam scammer ini daripada beriklan dengan Adsense. Pada 2016, Adsense menggantung lebih 1,300 akaun untuk tabloid cloaking.

Malangnya, banyak iklan 'tidak baik' jenis ini yang semakin popular kerana pengguna sangat mudah untuk mengklik pada iklan tersebut.

Mempromosi dan Mendapat Keuntungan Dari Laman Web Langgar Polisi

Apabila Adsense mendapati ada iklan yang melanggar dasar, Adsense akan menghalang iklan atau pengiklan itu terus beroperasi, malah Adsense akan senarai hitam laman web yang didapati mempromosikan dan mendapat untung dengan cara ini; bergantung dengan jenis perlanggaran.

Adsense akan halang laman-laman web ini dan memadamkannya dari carian. Katakan pengguna telah klik pada satu-satu iklan .. pengguna akan dibawa ke laman kosong atau keluar error tertentu. Dengan tindakan ini, Adsense telah menyahtifkan lebih 5 juta iklan pinjaman habis bulan pada tahun lepas, yang disertai dengan mengambil tindakan ke atas 8,000 laman web yang mempromosikan pinjaman habis bulan tersebut.

Berikut adalah beberapa contoh pelanggaran dasar yang terdapat pada laman web pada 2016:


  • Adsense telah mengambil tindakan ke atas 47,000 tapak web mempromosikan kandungan dan produk yang berkaitan dengan penipuan berat badan.
  • Adsense telah mengambil tindakan ke atas lebih daripada 15,000 laman web untuk perisian yang tidak diingini dan nyahaktifkan 900,000 iklan kerana mengandungi malware.
  • Adsense menggantung sekitar 6,000 tapak web dan 6,000 akaun Adsense untuk cuba untuk mengiklankan barangan palsu, seperti jam tangan berjenama tiruan.


Saya berharap anda semua sudah lihat betapa Adsense mengambil berat mengenai iklan yang dipaparkan di internet. Itu sebab saya amat syorkan para blogger Malaysia untuk ambil peluang menggunakan platform Adsense untuk pengiklanan di blog.

Setiap iklan Adsense ditapis dengan rapi. Ia bukan sahaja memberikan manfaat sebenar pada pembaca dan pengunjung blog anda, malah ia membolehkan mereka mendapat info yang lebih baik menerusi iklan yang dipaparkan.

Jadi, sekarang anda sudah tahu bahawa iklan-iklan Adsense adalah iklan-iklan yang didasari dengan polisi yang ketat. Iklan haram, iklan judi, malah iklan produk kesihatan yang tidak mendapat pengiktirafan pihak berkaitan juga dilarang untuk dipaparkan.

Mahu blog anda paparkan iklan Adsense? Boleh dapatkan panduan ini - Panduan Raja Adsense Revive 2017.

Sumber: How Adsense Fought for Bad Ads and Scammers in 2016


Kecewanya RPP Cameron Highlands

Hari tu saya dah janji untuk ceritakan kepada semua mengenai percutian yang membuatkan saya hampa dan agak kecewa di RPP Cameron Highlands. Ok, dalam post ini saya nak cerita dan kongsi pengalaman tersebut kepada anda.

Untuk info, susah sebenarnya nak dapat tempah Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) ini. Jika anda ikuti tips yang pernah saya berikan sebelum ini pun, belum tentu anda akan dapat tarikh yang sesuai untuk menginap di rumah-rumah RPP. Al maklumlah, banyak permintaan.

Kenapa Saya Kecewa Menginap di RPP Cameron Highlands?

RPP Cameron Highlands
Percutian awal tahun 2017 di Cameron Highlands. Kenapa saya rasa kecewa? Saya sebenarnya bukan kecewa pada pengurusan RPP ... tetapi saya kecewa pada mereka yang telah membuat onar pada RPP, lebih-lebih lagi di RPP Cameron Highlands ini.

Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) adalah merupakan satu keistimewaan untuk penjawat awam dan pesara kerja kerajaan. Ia dibina untuk memberikan kemudahan pada penjawat awam menikmati penginapan dengan harga yang murah disamping keselesaan yang terbaik.
[Baca] 12 Tips Menempah Rumah Peranginan Persekutuan (RPP)
Saya sudah hampir menginap di semua RPP yang ada di Semenanjung Malaysia, dan setakat ini saya dan isteri berpuas hati dengan keselesaan serta layanan yang diberikan. Mungkin ada satu atau dua kes terpencil yang melibatkan sesetengah staff yang membezakan pangkat dan gred .. huhuhu....

Ok... berbalik pada rasa kecewa saya semasa menginap di RPP Cameron Highlands.

Tidak Dibenarkan Memasak

Saya kecewa kerana saya dan isteri tak dapat nak jalankan aktiviti memasak bersama tetamu kami. Kalau ikut perancangan, kami bercadang nak memasak makanan di RPP tu, tetapi .. alahai .. ruangan dapur telah diubahsuai untuk tidak lagi dibenarkan memasak.
Gelabah pada awalnya, sebab semua keperluan memasak dah kami bawa - gula, garam, kunyit, bawang, halia, beras segala bagai. Jika sebelum ini ada kemudahan periuk nasi elektrik, dan juga dapur gas .. tetapi sekarang RPP Cameron Highlands sudah tidak berikan kemudahan itu lagi.

Apa yang saya dapat tahu, pihak RPP banyak kerugian menyediakan kemudahan dapur dan tempat memasak seperti itu. Mana tidaknya, ada barangan rosak, pecah dan hilang. Barangan pinjaman seperti pinggan mangkuk. cawan, dapur semuanya tidak dijaga dengan baik. Dengan kata lain, ada penginap terdiri daripada kakitangan peringkat gred atas yang tidak bertanggungjawab.

Maka, tak dapatlah kami nak bersteam-boat seperti selalu saya dan isteri lakukan.

Namun ... kekecewaan sebab tak dapat memasak terubat ... apabila tetamu kami hadir dengan membawa dapur mini  ... ohh sungguh terima kasih sekali. Siap ada pemanggang elektrik untuk mudahkan kerja-kerja memanggang ayam yang dah diperap.

Syukur alhamdulillah.

Tiada Air Untuk ......

Tapi ada satu kekecewaan.

Air tak berapa nak ada pulak di RPP Cameron Highlands ni. Jadi, agak sukarlah untuk beristinjak. Soal mandi tak ada hal, sebab air kat Cameron Highlands ni sejuk ya amat ... macam ais.

Sebelum ini, tak ada pun masalah seperti ini. Tapi kali ini, saya dan keluarga bersama tetamu terpaksalah lalui. Uhh segan saya pada tetamu atas kekurangan-kekurangan yang tidak dijangkakan. Manalah tidaknya, sebab kami dah propa habis-habisan betapa bestnya dapat menginap di RPP Cameron Highlands.

Apa nak buat, benda dah nak jadi. Dapur dah tak ada, air pun segan-segan nak keluar. Nasib baik air sinki di dapur tak ada masalah. Dan inilah pertama kali, bila nak mandi ... kami anak beranak terpaksa tumpang bilik air orang lain .. semasa sedang bercuti di RPP Cameron Highlands .. huhu....

26 Januari 2017

Destinasi Cuti - Green View Garden Cameron Highlands

Destinasi cuti kali ini saya nak kongsikan mengenai satu tempat yang mungkin ada yang terlepas pandang. Destinasi cuti kali ini ialah Green View Garden yang merupakan salah satu tempat menarik yang ada di Cameron Highlands.

Saya baru-baru ini ke Cameron Highlands bersama famili sempena seminggu permulaan sekolah anak-anak saya - walaupun anak saya masih lagi dalam cuti MC 14 hari disebabkan demam campak .. haha.

Green View Garden - Tempat Persinggahan Pertama Jika ke Cameron Highlands

Green View Garden Cameron Highlands
Jika anda ke Cameron Highlands, bolehlah singgah ke tempat ini, iaitu Green View Garden. Ianya adalah hentian pertama yang akan anda nampak jika anda ke Cameron Highlands dari arah Simpang Pulai.

Dari luar memang anda takkan perasan ada taman. Anda perlu berhenti dan masuk ke sini. Cara mudah untuk anda kenal tempat dan lokasi destinasi cuti ini ialah Avant Chocolate. Aha .. dah boleh recall? Avant Chocolate adalah yang pertama perkenalkan produk chocolate di Cameron Highlands. Anda boleh nampak bangunan Avant Chocolate ni dari jauh jika menuju ke Cameron Highlands dari arah Simpang Pulai.

Singgah Untuk Prepare Budget dan Buang .....

Saya memang selalu berhenti di sini. Kebanyakkan waktu adalah disebabkan nak berhenti untuk buang air .. hahaha .. dan untuk dapatkan gambaran harga sayur yang dijual di Cameron Highlands. So, jika saya nak beli sayur Cameron mahupun Strawberri segar, saya akan lihat harga sayur dan strawberri yang dijual di sini dahulu supaya mudah nak saya bandingkan dengan tempat lain.

Okeh, Itu tips dan petua harga untuk beli sayur dan strawberri di Cameron Highlands. Tag satu lokasi untuk anda refer  ..

Apa Ada di Green View Garden

Green View Garden - Tempat Menarik di Cameron Highlands
Green View Garden baru sahaja dibangunkan semula. Sebelum ni agak hambar sebenarnya. Kali ini sudah ada beberapa benda lain yang baru, khas dan khusus untuk menarik perhatian anak-anak kecil. Uhh biasalah ... marketing macam nilah paling mudah .. sebab anak-anak senang nak dipengaruhi .. haha.

Apa yang ada ehh?

Ok .. ada kolam air besar yang bolehkan anak-anak main kayuh-kayuh tu. Ye.. ada Paddle Boat untuk anak-anak di kolam buatan. Kadar sewanya adalah RM8.
Green View Garden Cameron Highlands
Kemudian ada tempat yang bolehkan anda bermain dengan arnab. Uhh comel-comel dan gebu arnab yang ada di Green View Garden ni. Anak-anak saya beberapa kali merengek terutama si Maira ...

Feed The Rabbit, hanya RM3 per entri dengan diberikan makanan untuk pengunjung berikan pada arnab. Awas dan hati-hati kalau anda mahukan anak-anak merasai pengalaman ini, sebab arnab walaupun nampak comel .. boleh menggigit...

Aktiviti menarik di Green View Garden Cameron Highlands
Destinasi Cuti Cameron Highlands
Ada juga haiwan-haiwan lain yang boleh anak-anak lihat ... kalau budak kampung memanglah tak minat sangat, tapi kalau budak bandar ... tengok itek serati berak taik candu pun boleh gelak terkekek-kekek .. hahahaha ....
Aktiviti menarik di Green View Garden Cameron Highlands
Apa yang saya suka ialah tanaman sayur yang hijau segar di Green View Garden ini. Sejuk je mata melihat warna-warna hijau segar.

Ada petua, jika mata rasa mengantuk disebabkan memandu dengan lama .. cubalah pandang warna kehijauan pada pokok dan tumbuhan, in Sha Allah .. ia akan segarkan kembali mata yang mengantuk dan membuatkan kita lebih alert.

Di Green View Garden, anda boleh tengok kesuburan dan warna segar menghijau sayur-sayuran ditanam di sini. Memang best ..

Green View Garden Cameron Highlands
Bunga Kekwa Cameron Highlands
Oh ya, selain sayur .. pokok bunga segar pun ada.. antara yang banyak terdapat di sini adalah bunga Kekwa. Huhu .. cantik je kan bunga ni ....

Nak masuk ke taman ni - Green View Garden .. anda tak perlu bayar apa-apa ... ianya percuma. Ada sudut bergambar yang cantik juga di sini .... anda kena explore sendiri.

Dan bila nak keluar, bolehlah layan mata atau window shopping dulu ... contohnya Honey Vinegar Green View Garden ni yang memang nampak menarik. Hmm .. kalau nak tahu, Cuka Madu adalah antara produk berkhasiat yang baik untuk kesihatan. Siapa yang ada masalah kencing manis dengan darah tinggi elok ambil Cuka Madu ni. Boleh dimasukkan bersama dalam masakan .. in Sha Allah .. sedap.
Green View Garden Cameron Highlands

Kerja Dari Rumah Dengan Jual Produk Orang Lain

Ada pelbagai cara untuk kerja dari rumah. Salah satu cara untuk kerja dan jana pendapatan dari rumah ialah dengan menjual produk orang lain. Hmmm anda mungkin ingat saya perkatakan mengenai dropship .. hehehe.. .. tapi bukan. Saya ingin perkatakan mengenai cara lain, iaitu affiliate.

Kenapa saya suka kerja dari rumah dengan jual produk affiliate ini? Sebab ianya agak mudah pada pandangan saya. Dan paling best sebab income yang boleh saya terima amat tinggi, melebihi 50% daripada harga produk.

Kerja Dari Rumah Jual Produk Orang Lain Menerusi Program Affiliate Percuma

Kerja Dari Rumah Jual Produk Orang Lain
Sebagai seorang house husband dan juga blogger sepenuh masa; saya tidak boleh kekal dengan satu sumber untuk jana pendapatan setiap bulan. Saya perlu ada banyak sumber agak pendapatan itu berterusan. Dan antara banyak cara dan sumber saya dapatkan income online ini adalah menerusi program affiliate.

Program affiliate adalah sebuah program percuma. Anda tidak perlu bayar apa-apa untuk sertai program ini. Menerusi program affiliate, sesiapa pun boleh sertai dan jana pendapatan menerusinya. Anda tidak semestinya mempunyai laman web, blog atau laman sosial pun untuk jual produk affiliate ini. Anda boleh jual produk affiliate ini menerusi cara lain seperti SMS ataupun WhatsApp ... malah, boleh juga jual cara konvesional - tempek iklan di billboard percuma atau berikan flyers pada orang lain yang datang ke pasar malam.
[Baca Nie ...] Kerja Dari Rumah Dapat Income USD
Anda boleh mulakan kerja dari rumah jual produk orang lain samada dengan modal besar, modal kecil ataupun tanpa modal sekalipun. Modal ini dikeluarkan hanya untuk satu tujuan sahaja iaitu promosi. Anda tidak perlu nak beli produk, simpan stok atau uruskan penghantaran.

Jenis Promosi Boleh Dibuat

Promosi ini seperti saya katakan tadi, ada dua bentuk ...

  1. Promosi dengan kos - contohnya; cetak flyers, buat banner, buat FBads, buat Google Adwords, upah blogger, iklan di laman web pengiklanan dan macam-macam lagi.
  2. Promosi tanpa kos nyata - gunakan laman sosial seperti FB, Instagram, Twitter sendiri; gunakan blog sendiri, gunakan SMS atau WhatsApp

Promosi tanpa kos nyata ini adalah kos yang tidak perlu anda keluarkan duit kos direct; tapi masih perlu keluarkan kos untuk bil elektrik, bil internet, bil telco telefon dan sebagainya. So, promosi gunakan tools yang memang telah anda ada.

Kerja dari rumah jual produk orang lain menerusi affiliate ini best sebab permintaannya tinggi malah ia mempunyai pelbagai produk yang relevan dengan keadaan semasa. Pasarannya pula adalah untuk golongan yang memang tak ada masalah untuk keluarkan duit.

Cuba lihat komisen terbaru yang saya terima menerusi program affiliate ini, hanya kerja dari rumah depan PC sahaja ..
Kerja Dari Rumah Jual Produk Orang Lain

Produk Affiliate Mudah Dijual

Produk dalam program affiliate pula ada pelbagai niche.

Menerusi program affiliate percuma anda boleh jual produk orang lain dalam niche berikut:

  • Hartanah - buku, ebook, dvd, dan seminar 
  • Permotoran - buku, kenderaan, lesen, cukai jalan, ebook, dvd
  • Pemasaran - buku, ebook, webinar, dvd dan seminar
  • Telekomunikasi - simkad, buku, ebook, webinar, seminar, keahlian
  • Peruncitan - Tesco, Sen Heng, AEON Jusco, Samsung, Apple
  • Pakaian - pakaian berjenama, tudung, pakaian dalam 
  • Pendidikan - keahlian, buku, ebook


Dan banyak lagi .....

Anda akan dibayar mengikut komisen yang ditetapkan bagi setiap produk. Komisen ini pula ada yang dari 10% hingga 60% dari harga jualan produk.

Cara pembayaran pula ada yang bayar terus ke akaun bank anda, ada juga menerusi Paypal dan ada juga yang bayar menerusi cek.

Cuba bayangkan anda jual produk orang lain berharga RM100, dan komisennya pula adalah 60% bagi setiap jualan .... andai terjual satu produk, anda sudah layak terima komisen sebanyak RM60. Jika dua atau lebih?

Dan bayangkan juga jika anda berjaya jual produk tersebut dalam masa sehari sahaja. Bagaimana dua hari atau seminggu (7 hari). Katakan satu jualan setiap hari selama 7 hari - RM60 x 7 hari = RM420 seminggu!

Itu untuk satu produk. Bagaimana kalau anda berjaya jual untuk dua jenis produk dengan komisen sama?

Lumayan kan?

Inilah antara cara saya jana income kerja dari rumah.
[Baca Nie ...] Bagaimana Blogger Malaysia Jana Income USD Tanpa Menjual/Tanpa Promosi
Dengan menggunakan kelebihan saya mempunyai blog sendiri (yang dihasilkan secara percuma), mempunyai FB Page sendiri (juga percuma), Facebook (percuma), dan Instagram (percuma) ... saya lakukan promosi dan jual produk affiliate milik orang lain. Hasilnya, saya dapat komisen hampir setiap hari dari serendah RM5 hinggalah ke ratusan ringgit.

Nampak sedikit dan kecil ... tapi bak kata orang tua-tua ... 'Sedikit-sedikit .. lama-lama jadi bukit'.


Nak buat duit kerja dari rumah menerusi program affiliate tak boleh tamak. Anda perlu konsisten, istiqomah dan tahu apa yang anda promosi dan jual kepada orang lain. Bila anda tahu apa yang anda nak jual, maka mudahlah untuk anda terima komisen bagi setiap jualan.

Anda rasa berbaloi tak untuk sertai program affiliate ni selepas baca apa yang saya tulis?

Anda nak belajar tak? Nak tahu lubuk untuk dapatkan produk affiliate yang mudah dan senang untuk dijual tak?

Sumber Belajar Affiliate Untuk Newbie

Saya ada sumber untuk anda buat rujukan dan panduan. Panduan ini berharga RM10 sahaja. Anda bakal mendapat ilmu daripada rakan saya yang lebih berjaya daripada saya dapatkan income menerusi affiliate ini, dan beliau merupakan seorang bekas Chef berasal dari Sabah.

Berminat? Hanya RM10 untuk ilmu mengenai affiliate, dan ia ditulis khas dan khusus untuk mereka yang baru nak kenal mengenai affiliate ini. Hanya klik pada pautan/link di bawah ini untuk anda dapatkan panduan ini.


Jika anda masih fikir-fikir untuk dapatkan panduan ini, cuba baca post saya yang ini pula - Review Panduan Affiliate Sempoi Tapi Power

Best oo.. kerja dari rumah jual produk affiliate ni. Ramai rakan-rakan saya yang berjaya dapat komisen 6 angka hanya dengan satu niche produk affiliate je. Dan rahsia ini boleh anda dapat dalam panduan affiliate di atas.

Saya sudah sertai beberapa program affiliate percuma sejak saya kenal internet lagi (tahun 2000). Tapi ketika itu, kebanyakkan program affiliate yang ada datangnya dari luar negara. Agak susah nak jual di pasaran Malaysia sebab semuanya dalam USD, dan berbahasa Inggeris. Dan pada ketika itu, kadar penembusan internet di Malaysia masih rendah.

Tapi tak macam sekarang ... hampir semua orang dah ada smartphone; dah ada facebook ... maka agak mudah nak jual produk affiliate ini, dengan syarat anda tahu gunakan tools untuk mempromosikannya. :)
Kerja Dari Rumah Promosi Dengan SMS
Ok ye .. sampai jumpa lagi di lain post, jangan lupa untuk dapatkan panduan tersebut .. hanya RM10 sahaja. Klik pada pautan di bawah untuk buat  tempahan anda.


Bila dah dapat .. terus baca, terus apply dan mula jana income dari rumah dengan jual produk orang lain ini .... huhuhu.

Saya seorang house husband, dan saya kerja dari rumah.

25 Januari 2017

Buah Tangan atau Finger Citrus

Saya pasti ramai yang tidak pernah mengenali Buah Tangan. Buah Tangan sering disebut dalam peribahasa Melayu; yang bermaksud - 'pemberian atau barang yang dibawa pulang sebagai hadiah kepada kaum keluarga daripada perjalanan atau lawatan ke suatu tempat yang jauh. Hadiah yang dibawa apabila menziarah orang sakit atau saudara-mara atau sahabat handai'.

Tetapi, pernahkah anda lihat Buah Tangan yang sebenar? Rasanya tak ramai kot yang tahu rupa sebenar buah ini yang turut dikenali sebagai Finger Citrus.

Rupa dan Khasiat Buah Tangan Sebenar

Gambar Buah Tangan atau Finger Citrus
Buah Tangan atau Finger Citrus ini saya temui semasa percutian saya bersama famili ke Cameron Highlands pada awal tahun 2017, iaitu seminggu selepas hari persekolahan sesi 2017 bermula. Ia sebenarnya secara tak sengaja semasa saya singgah di hentian Cameronian Tea CameronValley menghala ke Ringlet.

Saya pun terkejut bila ketahui wujudnya buah ini. Saya tak sangka rupanya Buah Tangan yang sering disebut dalam perumpamaan dan peribahasa Melayu itu benar-benar wujud dan boleh dimakan.

Rupa Bentuk Seperti Jari Sedang Menggenggam

Buah ini berbentuk seperti jari yang sedang menggengam sesuatu. Sekali pandang, saya ingatkan Buah Asam Jawa, tetapi rupanya tidak. Cuba anda perhatikan gambar Buah Tangan yang saya ambil ini. Anda nampak ciri-cirinya yang unik tak?
Kebaikan Buah Tangan atau Finger Citrus
Buah Tangan atau Finger Citrus
Harga Buah Tangan yang dijual di deretan kedai di Hentian Cameronian Tea CameronValley ini adalah RM10 sebungkus. Saya tak ada pula rasa nak beli walaupun ia unik .. huhu .. mungkin sebab tak ada keinginan dan keperluan.
Menurut jurujual, Buah Tangan ini sebenarnya dikenali di kalangan Orang Asli Cameron Highlands. Ia mempunyai khasiat tersendiri dan agak sukar untuk diperolehi.

Buah Tangan tidak boleh dimakan terus, tetapi perlu dijerukkan dan dibancuh dengan air untuk diminum. Ia dikatakan boleh menghilangkan rasa panas badan (demam), sakit kepala dan sakit tekak (batuk).

Jika anda pernah terjumpa Buah Tangan atau pernah merasainya sendiri, sudikan kongsi pengalaman anda itu di ruangan komen.

Tips Adsense - Letak Iklan Cara Betul

Tips Adsense - Letak Iklan Cara Betul. Ramai blogger yang mempunyai akaun Adsense tidak tahu cara meletakkan iklan dengan betul. Sebenarnya, mengikut panduan Adsense yang diberikan oleh Google, anda perlu letakkan iklan Adsense pada tempat yang boleh dilihat dengan baik oleh pengunjung blog anda.

Namun, harus diawasi bahawa .. iklan tersebut mestilah tidak mendominasi paparan blog anda. Google Adsense masih pentingkan konten blog. Jadi, pastikan konten blog adalah keutamaan bila anda letakkan iklan Adsense ini.

Cara Betul Letak Iklan Adsense Ikut Format Diberikan

Cara Betul Letak Iklan Adsense Ikut Format Diberikan
Salah satu tips meletakkan iklan Adsense di blog adalah dengan meletakkan format atau saiz iklan yang betul di tempat yang betul. Sebagai contoh, anda tidak boleh letak iklan banner Adsense bersaiz 330 pada bahagian sidebar anda yang mempunyai had kelebaran maksima 300px. Ini akan membuatkan samada iklan Adsense anda tidak muncul atau iklan Adsense anda tidak terpapar sepenuhnya.

Contoh lain ...

Anda pilih iklan Adsense saiz 728x90. Kemudian anda letakkan pada atas setiap post. Jika di paparan desktop, iklan tersebut mungkin dipaparkan dengan baik. Namun, jika pengunjung singgah ke blog anda menerusi smartphone, kemudian besar iklan tersebut tidak keluar atau tidak dipaparkan dengan baik.

Untuk paparan di smartphone, pilih banner iklan Adsense yang kurang dari 330px atau 500px. Ia bergantung dengan cara pengunjung lihat blog anda menerusi peranti mobile mereka.

Jika anda mahu letakkan iklan Adsense di dalam post anda, terutama di bahagian tengah post, saya syorkan anda untuk letakkan banner iklan bersaiz 300x250 ataupun iklan teks bersaiz 420px. Dan iklan ini mesti dijarakkan antara perenggan post anda supaya ia tidak mengganggu konten.

Penalti Diberikan Jika Salah Letak Saiz

Adsense akan penalti blog anda, dan mungkin banned dari blog anda untuk paparkan Adsense jika banner iklan tersebut menghalang pembacaan konten.
Adsense membolehkan anda untuk jana income menerusi blog secara santai, kerja dari rumah. Tak tahu cara nak apply Adsense? Baca panduan ini - Panduan Adsense Untuk Blogger

Letak Banner Iklan Jenis Responsive

Walaupun banyak 'pantang-larang' untuk letakkan iklan cara betul dalam blog .. pihak Adsense telah menyediakan satu lagi jenis iklan Adsense yang akan selesaikan semua masalah saiz banner iklan Adsense anda - iaitu iklan banner Adsense jenis Responsive.
Cara Betul Letak Iklan Adsense Ikut Format Diberikan
Pilihlah jenis Responsive ini untuk memaksimakan income Adsense blog anda. Ia dalah cara perletakkan iklan paling mujarab selain menghalang anda daripada tersilap meletakkan saiz banner iklan Adsense yang sesuai.

Contoh Iklan Dari Banner Responsive Adsense

Menerusi jenis Responsive, anda boleh letakkan banner iklan Adsense di mana-mana sahaja dalam blog anda, dan ia akan sesuaikan dengan kelebaran peranti yang memaparkan blog anda. Cuba lihat contoh di bawah ini:
Tips Adsense - Cara Betul Letak Iklan Adsense Ikut Format Diberikan
Cara Betul Letak Iklan Adsense Ikut Format Diberikan

Anda nampak kan? Saiz iklan itu berubah mengikut saiz paparan peranti.

Saya harap tips ringkas ini dapat bantu anda menjana income lebih baik menerusi Adsense. In Sha Allah, dari semasa ke semasa .. saya akan kongsikan lagi tips mengenai Adsense.

Anda digalakkan untuk tinggalkan komen dan bertanya mengenai Adsense dalam setiap post berkaitan tips Adsense ini, in Sha Allah .. saya akan jawab dan sediakan post mengenainya.

23 Januari 2017

6 Tips Untuk Membeli Rumah Dengan Modal Minima

Nak tahu tak tips untuk beli rumah dengan modal minima? Saya pasti ramai di kalangan kita nak tahu cara dan teknik beli rumah ni, apatah lagi buat anak muda yang sudah ada cita-cita untuk memiliki rumah sendiri. Al maklumlah, harga rumah sekarang, semakin tahun semakin naik melambung. Jika tak beli di usia muda, bila lagi?

Tips beli rumah dengan modal minima ini bukanlah idea penulisan saya, tetapi dikongsikan oleh seorang daripada mereka yang memang dah ada pengalaman membeli hartanah di usia muda. Anda boleh baca, dan cuba praktikkan tips pembelian rumah atau hartanah yang dimaksudkan.

6 Tips Membeli Rumah Dengan Modal Minima Dari Harith Faisal

Tips Beli Rumah Modal Minima
Perkongsian mengenai teknik dan cara untuk beli rumah dengan modal minima ini disediakan oleh Harith Faisal, salah seorang daripada ikon dalam bidang hartanah di Malaysia, juga dikenali sebagai Hipster Hartanah Malaysia. Ia sangat sesuai untuk mereka yang sukar untuk membuat simpanan, dalam kes ini .. pastilah anak muda yang selalunya ghairah dengan benda lain dan bukannya hartanah.

Tips yang diberikan ini walaupun Harith Faisal target untuk golongan muda belia, namun ia sebenarnya boleh je dipraktikkan oleh semua orang. Terutama sekali pada anda yang memikirkan bahawa hartanah adalah satu pelaburan yang sangat berbaloi; apatah lagi jika dilakukan dengan modal minima. Modal minima tetapi pulangan berganda. Ia satu pelaburan yang terbaik.

1. Beli Rumah Bawah Harga Pasaran (Subsale)

Dengan membeli rumah di bawah harga pasaran, kita boleh memujuk tuan rumah lama supaya membenarkan kita untuk memohon pembiayaan berdasarkan harga pasaran sebenar.

Dengan alasan, lebihan tunai daripada pembiayaan hartanah tersebut adalah untuk menampung kos ubahsuai dan pembaikan rumah.

2. Berunding Untuk Duit Pendahuluan Kurang daripada 10% (Subsale)

Kebiasaannya kita perlu membayar 3.18% sebagai duit pendahuluan sebagai tanda jadi. Kemudian membayar bakinya sebanyak 6.82% setelah menandatangani Perjanjian Jual Beli Rumah.

Tetapi sebenarnya jika kita dapat berunding dengan tuan rumah, besar kemungkinan kita hanya perlu membayara 3.18% sahaja sebagai duit pendahuluan. Anda perlu berunding, kena berunding.

3. Beli Rumah Daripada Tuan Rumah (Subsale)

Kalau kita membeli rumah terus daripada tuan rumah, lebih mudah rundingan untuk membeli rumah dengan duit pendahuluan yang paling minima. Untung-untung, tidak perlu pun keluar duit pendahuluan langsung!

Tapi kalau anda masih belum ada ilmu, sebaiknya carilah rumah yang diuruskan ejen hartanah. Mereka akan membantu dan memudahkan urusan anda. Saya sendiri lebih suka membeli daripada ejen. Jika penjual yang mengupah ejen, bayaran kepada ejen hartanah itu, penjuallah yang akan langsaikannya.

4. Beli Rumah Daripada Keluarga dan Kenalan (Subsale)

Keluarga dan kenalan kita biasanya tak berkira sangat kerana masing-masing sudah kenal lama. In Sha Allah, lebih mudah untuk buat rundingan duit pendahuluan dan harga jualan.

Jadi, kalau sudah kedua-duanya bersetuju untuk teruskan urusan jual beli, janganlah mungkir. Bukan apa, takut bermasam muka pula.
Cara Membeli Rumah Dengan Modal Minima

5. Beli Rumah Murah (Subsale/Rumah Baru)

Untuk membeli rumah subsale, kita memerlukan modal sekurang-kurangnya 15% daripada harga rumah sebagai modal minima. Iaitu 10% sebagai duit pendahuluan dan 5% untuk kos-kos lain seperti fi guaman, fi penilaian dan lain-laon.

Secara matematiknya, semakin rendah harga rumah, semakin kurang modal yang perlu dikeluarkan.

6. Diskaun dan Rebat (Rumah Baru)

Cari rumah baru yang pemanjunya menawarkan diskaun dan rebat yang menarik. Contohnya, hanya dengan RM1000, anda boleh memiliki kondominium berdekatan KLIA dengan rebat 10%.

Ataupun, tawaran bayaran pendahuluan secara ansuran sehingga 36 bulan tanpa faedah dan diskaun Bumiputera sebanyak 7%. Jadi, anda boleh memiliki rumah baru dengan menggunakan modal yang sangat minima.

Selesai.

Anda pilih mana-mana tips yang sesuai dengan anda. Semoga ia akan membantu anda memiliki rumah sendiri tak lama lagi.
6 Tips Membeli Rumah Dengan Modal Minima
Untuk lebih banyak tips dan panduan bagaimana memiliki rumah di usia muda, saya syorkan anda dapatkan Ebook - Tak Ada Duit, Boleh Beli Rumah Ke? (klik).

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands

Sebelum ini saya kongsikan kisah Percutian Akhir Tahun 2016, dan mengenai peluang untuk anda mendapatkan tempahan bilik hotel murah sempena kehadiran tahun baru. Saya tidak terkecuali ambil peluang untuk dapatkan tempahan bilik hotel murah. Alhamdulillah, banyak juga diskaun yang telah saya terima menggunakan Agoda, Traveloka dan juga Trivago. Ini untungnya jika bertindak cepat bila ada promosi percutian awal tahun ... huhu.

Kali ini saya nak kongsikan pula mengenai percutian awal tahun 2017. Destinasi percutian pertama untuk tahun 2017 ialah Cameron Highlands. Dan kami telah memilih penginapan di Rumah Peranginan Persekutuan, untuk 3 hari 2 malam.

Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands

Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands
Percutian kali ini agak istimewa sebab kami telah menjemput dan mengajak dua rakan kami. Salah seorang daripada mereka adalah keluarga angkat atau pengasuh Maira ketika Maira masih lagi bayi. Dan keluarga kedua yang kami ajak adalah pasangan suami isteri yang mengusahakan bekam moden di Darul Bekam yang pernah saya ceritakan sebelum ini.

Buat Tempahan Awal RPP

Saya buat tempahan Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Cameron Highlands agak awal, rasanya dalam bulan November 2016. Alhamdulillah, saya dapat tarikh yang agak baik. Ia adalah seminggu selepas persekolahan bermula.
[Baca] Tempahan Penginapan Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) 2017 Kini Dibuka
Dan nak menjadi cerita dan mungkin rezeki, anak-anak saya pula masih dalam cuti sakit selama 14 hari bila kami pergi percutian awal tahun di Cameron Highlands.

Saya dan keluarga telah bertolak pada hari Jumaat pagi, alhamdulillah .. perjalanan kami dari Parit Buntar ke Cameron Highlands tiada masalah. Saya ambil keputusan bertolak awal sebab cadangan asalnya nak singgah di MEPS Ipoh untuk buat kad keahlian baru, tetapi tak jadi bila dapat bercakap dengan pegawai pemasaran MEPS.
[Baca] Beli Pass Tahunan Movie Animation Park Studio (MEPS) Perak Dengan Harga Diskaun

Terus ke RPP Selepas Sholat Jumaat di Kampung Raja

Sampai di kawasan Kampung Raja, saya berhenti untuk sholat Jumaat. Nasib baik isteri dan anak-anak ingatkan, kalau tak maunya tersasar tu .. huhu.....

Selesai sholat Jumaat, kami terus sahaja ke RPP Cameron Highlands. Sangat teruja selepas dekat setahun tak menginap di RPP Cameron Highlands ni. Yelah, sebelum ini tak boleh nak buat tempahan sebab pihak SBBPH tutup sementara RPP ini untuk kerja-kerja pengubahsuaian.

"Abah .. apa agaknya rupa banglo RPP tu ye .. mesti dah jadi lain .. " tanya Amri.
"Hmm mungkin dapat peralatan dengan perabot baru kot .. " jawab saya.

Sampai sahaja ... dua daripada tiga rumah banglo sudah dihuni. Dan rumah banglo ketiga adalah tempahan kami.

Masuk je pagar RPP ....

"Wahh .. dah cat barulah abah .. dulu kaler lain..." kata Zikri.

Nampak dari luar ada perubahan. Saya dan isteri ternanti-nanti nak masuk ke dalam banglo RPP Cameron Highlands yang sewanya hanya RM150 semalam.

Mana Renovation?

Bila masuk je ke dalam banglo RPP Cameron Highlands ...

"Ehh sama je .. tak ada pun yang berubah .. kata buat renovation ..." kata Amri dengan nada kecewa.

Saya pun agak kecewa bila tak nampak perubahan yang saya harapkan. Adeh.
Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands
Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands
Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands
Tapi .. lepas jalan masuk ke bahagian dapur ....

"Hah .... dapur nak masak-masak dah tak ada !!!"

Kecewa terus ... abis rosak program nak buat Steamboat .. huhuhu. Isteri saya dah mula rasa terkial-kial. Barang untuk steamboat kami dah beli siap-siap kat Mydin Parit Buntar. Adeh... camner ni?

Kisah kekecewaan kami semasa percutian 3 hari 2 malam di RPP bukan setakat itu sahaja. Ada lagi ... jadi, saya ambil keputusan nak ceritakan di blog post yang lain. So sabar ye .. hehehe..

RPP - Seronok Dapat Kongsi Dengan Mereka Yang Tidak Berpeluang

Apapun, percutian di Cameron Highlands kali ini memang seronok sebab bawa rakan-rakan dari Parit Buntar. Sebelum ini dah bawa mak ayah adik beradik dan kawan-kawan sekolah .. kali ini, kami berikan peluang bawa orang 'luar' pula.

Yelah, RPP ni khas untuk kakitangan awam sahaja. Bukan semua orang boleh tempah dan menginap. Saja nak berkongsi rasa dan pengalaman dengan mereka yang tak diberikan kelebihan ini.

Mana nak dapat sebuah banglo 3 bilik yang luas, lengkap dengan TV, Astro, dapur .. ruang tamu dan 4 bilik air .. huhu .. dengan harga RM150 semalam ..
[Baca] Kadar Sewa Penginapan Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Seluruh Malaysia khas Kakitangan Awam
In Sha Allah, di lain post saya akan cerita lagi mengenai percutian awal tahun 2017 ni kepada anda. Dah panjang sangat saya tulis .. nanti anda muak jemu ... lepas tu klik pangkah kat hujung tu ...

So, bertemu lagi nanti di post akan datang dalam kisah House Husband dan destinasi percutian. Sila subscribe atau langgan untuk tidak terlepas cerita ye.
Percutian Awal Tahun 2017 - RPP Cameron Highlands