Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Julai, 2016

Bawa Adik dan Emak Memancing D' Chalet Amir, Kg Baru

Lepas Raya Aidil Fitri 1437H, saya ajaklah adik dan emak saya, termasuk adik ipar saya untuk join saya anak beranak pergi memancing di D Chalet Amir (Amir Chalet), Kampung Baru, Ayer Tawar, Perak. Saya minta adik ipar saya yang kerja di Toyota Taiping untuk booking dua buah chalet, satu yang ada dapur dan kipas, dan satu lagi tiada dapur tetapi berhawa dingin. In Sha Allah, memang selesalah untuk 3 buah keluarga.

Sebenarnya emak saya dah lama dok sebut-sebut nak tengok saya naikkan ikan. Asyik post gambar je kat WhatsApp, mana nak percaya .. huhu. Adik saya pun, memang dah lama nak ajak saya memancing bersama-sama ... ini merupakan aktiviti kami sejak kecil untuk lepak sama-sama. Dulu, adik saya memang champion la bab memancing ni .. tapi selepas dah kahwin ni, jarang dilakukan aktiviti memancing .. uhh sibuk kot kerja sebagai seorang Pegawai Polis Trafik .. hoho.
Bawa Adik dan Emak Memancing di D' Chalet Amir, Kg Baru Ayer Tawar Seminggu selepas raya, saya pun bawa emak, adik ser…

Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Acara Sukaneka

Ramai juga yang baca artikel saya mengenai idea Hari Keluarga jadi meriah. Dalam artikel tersebut saya ada berikan sedikit idea untuk buat sukaneka mudah (outdoor game). Dan kali ini, saya nak cadangkan satu lagi idea untuk buat sukaneka.

Di rumah saya, ada banyak pensel warna. Ada yang panjang, ada yang pendek. Kebanyakkannya adalah pensel warna anak-anak saya sejak awal persekolahan yang sudah tidak digunakan secara rasmi untuk kegunaan di sekolah. Biasalah anak-anak, asal ada exam je .. nak kaler pensel baru, asal ada pertandingan mewarna nak kaler pensel baru ... jadi, tu yang boleh ada berpuluh batang pensel warna yang sudah tidak ada kotak simpan.
Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Sebagai Acara Sukaneka Baru-baru ni, anak-anak saya si Angah dan Maira ... dok main-main la dengan pensel-pensel warna ini. Ingatkan main conteng-conteng, rupanya mereka main susun-susun .. macam stik UNO. Wahhh ... saya tengok, terus saya fikir nak kongsikan kepada anda semua.

Apa yang dibuat ol…

Bagaimana Cara Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Sektor Awam Kerja Kerajaan

Bagaimana Nak Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Kerja dalam Sektor Awam? Adakah anda merupakan calon untuk hadir temuduga kerja kerajaan atau jawatan dalam sektor awam? Jika Ya, maka saya syorkan anda melakukan persediaan sebaiknya sebelum tiba tarikh temuduga. Paling penting, anda perlu biasakan diri dengan contoh-contoh soalan temuduga yang akan ditanya oleh pegawai-pegawai SPA.

Baru-baru ini, ramai calon yang mendaftar di portal SPA dan yang telah lulus peperiksaan telah dipanggil untuk menjalani temuduga. Temuduga ini sangat penting di mana hanya calon terpilih sahaja dipanggil. Jika anda dipanggil, ini bermakna peluang sedang dibuka khusus untuk anda menjawat jawatan yang dipohon.

Temuduga juga adalah cara pihak terbabit untuk tapis calon-calon yang ada. Mereka akan menapis calon-calon temuduga dari segi perwatakan, tingkah-laku, minat, cara berkomunikasi dan pelbagai lagi termasuklah pengetahuan am.
Cara Nak Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Kerja Sektor Awam Soalan-soalan temuduga …

Senarai Blog Terbaik Ranking Alexa Julai 2016

Senarai blog terbaik mengikut ranking Alexa berdasarkan kedudukan pada Julai 2016. Salah satu cara syarikat pengiklanan menilai kekuatan sesebuah blog dan laman web ialah menerusi kedudukan blog dan laman web tersebut di ranking Alexa. Ia sering dijadikan penanda aras terutama syarikat pengiklanan antarabangsa untuk offer peluang bekerjasama.

Ketika zaman blog saya berada di antara 150 blog dan laman web terbaik di ranking Alexa, saya sering menerima email untuk peluang pengiklanan dan kerjasama. Antaranya adalah dari Innity, Mobicow, H12, Media White, PopAds, dan banyak lagi. Yeap, Innity hantar email minta saya mendaftar dengan mereka .... sesuatu yang saya sendiri tak duga .. sebab saya dah apply sebelum itu, dan ditolak kerana tidak menepati syarat .. huhu.
Senarai Blog Terbaik Ranking Alexa Julai 2016 Hari ini, banyak blog yang dulunya popular dan dapat ranking terbaik telah jatuh menjunam. Blog-blog personal terutamanya mendapat tempias yang paling ketara. Kemunculan blog-blog b…

10 Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin

Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin. Wordless Wednesday. Hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing di ruangan komen.
10 Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin Kredit: Instagram Normala Shamsudin dan Ruhila Roslan

Blog Ini Score SEO Grade A

Blog HASRULHASSAN.COM berjaya mendapatkan score untuk SEO agak baik. Secara umumnya, blog saya ini berjaya mendapat score SEO grade A untuk onpage SEO. Bukan mudah untuk mendapat score yang baik untuk SEO ini, sebab ia mengambil banyak aspek dari segi penilaian. Kalau nak dilihat satu persatu dalam sehari memang jenuh. Saya pun ambil masa berbulan-bulan untuk belajar mengenai teknik SEO blog ini, dan masih lagi belum khatam sepenuhnya.

Belajar mengenai teknik SEO untuk blog bukan mudah tetapi ia jika anda tak mula belajar mengenainya, anda akan terkapai-kapai dan ketinggalan. Saya lihat, semakin ramai blogger Malaysia yang mendalami teknik SEO ini untuk kekal berada di dalam dunia blog Malaysia.
Blog Ini Score SEO Grade A Di sini saya kongsikan beberapa score SEO untuk blog ini, yang rata-rata memberikan grade A.
Alhamdulillah, saya boleh rasa lega dengan score SEO yang diberikan. Tetapi percayalah, score ini tidak akan kekal lama, kerana algorithma SEO ini kadangkala berubah mengikut…

Lokasi Beli Umpan Udang Hidup di Lumut

Saya seorang kaki pancing. Ada ada banyak set memancing di rumah. Sebahagian besar dibeli semasa saya masih bujang, malah ada di antaranya sudah seusia anak sulong saya (12 tahun). Walaupun begitu, saya masih lagi belum ada kemampuan untuk pergi memancing di laut dalam, setakat memancing tepi pantai sahaja. Paling jauh pun .. saya memancing di kelong ... huhu.

Antara lokasi kegemaran saya untuk memancing pastilah di Lumut dan Manjong. Kalau rasa ketagihan sangat, saya boleh sahaja ke Tanjung Piandang atau Kuala Kurau yang letaknya tidak jauh dari tempat saya ni iaitu Parit Buntar.
Lokasi Beli Umpan Udang Hidup di Lumut Apabila pergi memancing, saya lebih suka menggunakan umpan Udang Hidup. Umpan Hidup biasanya dijual dari RM0.25 - RM0.50 seekor mengikut saiz. Kalau anda merupakan pelanggan tetap sesuatu kedai yang menjual umpan, anda boleh dapat harga purata RM0.30 seekor untuk udang bersaiz rawak, maknanya .. anda beli umpan Udang Hidup tidak ikut saiz .. mungkin ada yang besar, ada …

Dapatkan Diskaun Khas Setiap Hari Shopping di Lazada MY

Anda kaki shopping online? Jika anda seorang yang malas nak keluar rumah untuk bershopping dan mahu mendapatkan diskaun-diskaun khas serta potongan harga menarik setiap hari, anda patut singgah di Lazada Malaysia. Sejak saya diperkenalkan dengan Lazada, sudah banyak kali saya shopping online di situ, dan alhamdulillah .. setakat ini tiada masalah rumit yang saya hadapi.

Lazada Malaysia memang tempat yang sangat seronok untuk bershopping online. Ada banyak tawaran menarik di laman beli-belah online nombor satu di Malaysia ini. Jika anda merupakan follower blog saya, tentu dah baca pengalaman saya beli belah di Lazada.
Shopping Online Dengan Diskaun Khas Setiap Hari Lazada MY Saya pernah beli telefon pintar Huawei Honor 7, penyapu elektrik, microwave oven, kipas elektrik, jam tangan, jam meja, usb hard disk, malah beberapa hadiah istimewa untuk emak, isteri dan anak-anak saya. Banyak juga saya telah berbelanja di Lazada. Saya juga pernah dapat beberapa baucer khas disebabkan kesetiaan sa…

Ramai Dropshipper Kaut Untung Besar Kerana Shopievo

Tahniah. Tahniah. Tahniah kepada semua rakan usahawan dropship yang telah berjaya mengaut keuntungan berlipat kali ganda semasa Ramadhan baru-baru ini. Saya tumpang gembira, rakan-rakan saya dalam Shopievo sendiri kagum dengan pencapaian anda. Terbukti kursus online yang dipelopori 3 jejaka kacak yang pernah saya war-warkan sebelum ini memberikan hasil terbaik untuk usahawan dropship Malaysia.

Ramai dropshipper produk fizikal, usahawan baru dan lama yang telah mencapai kejayaan cemerlang dengan menjual produk ke pasaran lebih luas menerusi platform Shopify. Tanpa modal yang besar untuk mempromosi, ada dropshipper Malaysia malah dari Singapura mengaut keuntungan jualan sehingga puluh-puluh ribu USD dalam masa yang singkat.
Ramai Dropshipper Kaut Untung Besar Kerana Shopievo Rahsia mereka mudah, hanya ikuti dengan teliti video-video kursus online Shopievo, praktikkan segala tips, petua, dan teknik yang dikongsikan di dalam kursus tersebut. Walaupun perlu berkorban masa dan sedikit pelab…

26 Tips Serta Petua Lulus Cemerlang 6A Dalam UPSR

Tips dan Petua untuk Anak Lulus Cemerlang 6A dalam UPSR. In Sha Allah, anak saya akan menduduki peperiksaan UPSR untuk tahun 2016. Jadual peperiksaan UPSR 2016 telah pun dikeluarkan. Peperiksaan UPSR akan berlansung selama 5 hari iaitu bermula pada 1 September 2016, diikuti pada 5,6,7 dan 8 September 2016. Untuk melihat jadual penuh UPSR 2016, boleh klik pautan berikut - http://lynk.my/OnvB

Sebagai bapa, pastilah saya mahukan anak saya berjaya lulus dengan cemerlang, dan kalau boleh biar mendapat 6A untuk peperiksaan UPSR ini. Walaupun ada yang kata, ia bukanlah peperiksaan 'sebenar' untuk menentukan hala tuju anak di alam pekerjaan, namun saya percaya pada konsep Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya.
26 Tips dan Petua Lulus Cemerlang 6A Dalam UPSR Seawal usia dan di dalam peringkat inilah, saya mempunyai 'kuasa' untuk memberikan haluan dan laluan baginya untuk membuat pilihan sesuai dengan minat sebenarnya dalam kehidupan. Saya perlu tahu apakah kekuatan anak saya d…

Kos Bela Ikan Arowana Yellow Tail

Siapa yang ada ikuti kehidupan bergambar saya di Instagram tentu sudah sedia maklum bahawa saya ada membela seekor ikan Kelisa atau Arowana dari spesies Yellow Tail. Ia merupakan antara spesies ikan Arowana yang bagi saya mudah untuk dipelihara, berbanding spesies lain dalam lingkungan harganya.

Pada mereka yang mungkin berminat nak tahu, harga seekor anak ikan Arowana adalah berbeza mengikut jenis, spesies dan juga saiz. Ikan Arowana, spesies paling murah ialah Silver Arowana, yang boleh anda beli anaknya dari serendah RM30 seekor. Arowana jenis ini jenis yang tahan dan mempunyai rintang hidup yang tinggi.
Kos Bela Ikan Arowana Yellow Tail Sebelum saya membela ikan Arowana jenis Yellow Tail, saya pernah memelihara Arowana dari jenis Silver, Australian Pearl Arowana dan Green Pearl Arowana. Australian Pearl saya beli dengan harga RM80 seekor (saiz 3 inci), dan Green Pearl Arowana saya beli dengan harga RM120 (3 inci). Arowana Yellow Tail pula saya baru memilikinya selama 6 bulan lebih…

10 Tips Diet Turunkan Berat 10kg Sebulan

10 Tips Untuk Turunkan 10kg Dalam Masa Sebulan. Wow ... ini dikira satu keajaiban dan sememangnya sukar untuk dilakukan bagi kebanyakan mereka yang mempunyai masalah berat badan. Tetapi, gadis bernama Alia Amira Rohadi membuktikannya. Daripada mempunyai berat 90kg, gadis ayu ini berjaya menurunkan berat sehingga turun menjadi 58 kg (terkini).

Dek kerana penampilan XXLnya sebelum ini, Alia Amira sering diejek oleh rakan-rakan. Dia tekad untuk menguruskan badan, lalu membuktikan bahawa dia boleh tampil cantik, mempunyai potongan badan yang menarik dan kelihatan lansing. Malah, dengan amalan serta tips turunkan berat badan yang diamalkannya, wajahnya kelihatan lebih berseri dan cerah.
10 Tips Diet Menurunkan Berat 10kg Sebulan Daripada Alia Amira Rohadi Meh ikuti 10 tips menurunkan berat badan 10 kg sebulan yang telah dikongsikan oleh gadis bernama Alia Amira Rohadi ini. Saya pun kagum dengan hasil yang telah ditunjukkan ...mana tidaknya, tanpa ambil sebarang produk atau ubat kurus, Ali…

Sedapnya Udang Lipan Digoreng

Siapa pernah makan Udang Lipan? Kalau cakap omputih atau dekat tanda harga shopping complex yang ada 'pasar basah' .. dia akan tulis Mantis Shrimp. Saya pernah siarkan satu video mengenai udang ni .. tentang bagaimana nak siang Udang Lipan, sebab memang ada yang tak tahu cara nak siang, dan cara nak makan Udang Lipan ni.

Kalau tanya saya, Udang Lipan ni sedap dibuat masakan apa .. saya akan kata .. uh goreng pun sodap .. cuma tak berapa nak puaslah makan, melainkan anda beli spesies Udang Lipan yang besar. Setakat yang saya tahu, spesies besar Udang Lipan hanya boleh didapati di Pulau Aman, Penang.
Sedapnya Udang Lipan Digoreng Saya pernah ke Pulau Aman, bermalam di sana untuk lepak di Chalet Terapung Kampung Nelayan. Sambil lepak, sambil memancing .. dapatlah ikan duri sebesar-besar lengan dan peha anak saya. Memang banyak ikan duri kat situ, kata orang macam memancing ikan Puyu .. baling-baling je dapat...huhu.. tapi malang, saya dan keluarga tak makan ikan ni.
Kat Mana Nak…

Dunia Seni Seminyak, Bali, Indonesia

Seminyak, Bali - Wajib Datang Bagi Mereka Yang Sukakan Seni. Bagi Sobat Traveler yang mempunyai kecintaan terhadap seni, datanglah ke Bali! Di sana kental seni akan sangat dirasakan. Selain terkenal dengan beberapa pantainya seperti Pantai Kuta dan Pantai Sanur yaitu Sunset dan Sunrisenya, seni di Bali juga tak kalah menariknya. Sobat Traveler.... Mungkin jalan-jalan mendaki gunung, mengunjungi pantai atau menikmati keindahan alam air terjun sudah terlalu sering dilakukan. Cobalah hal-hal yang baru seperti lebih mengenal akan seni khas Indonesia terutama di Seminyak, Bali.
Dunia Seni Seminyak, Bali, Indonesia Ada banyak tempat yang memperkenalkan beberapa seni yang keren nih, Sob, pertama adalah Trick Art 3D Gallery. Sobat Traveler, tempat ini menyajikan banyak lukisan 3D yang terlihat sangat nyata. Pastikan, Sobat membawa kamera dengan kualitas yang bagus. Dijamin hasil foto di setiap lukisan 3D yang ada dapat membuat teman-teman Sobat.
Trick Art 3D Gallery Bukan hanya telah…

Video - Nicole Choo, Blogger dan Model Cuba Berpuasa Sebulan

Video Viral - Percubaan Nicole Choo Gadis 17 Tahun, Blogger dan juga Model Berpuasa Sebulan Ramadhan. Sebelum ini saya ada post satu status di wall Facebook saya mengenai seorang remaja Cina perempuan cun lagi seksi yang merakamkan kehidupannya dalam percubaannya untuk berpuasa sebulan di dalam bulan Ramadhan. Video tersebut dirakam dan dicompile dari hari pertama puasa sehinggalah ke hari raya Aidil Fitri 2016.

Ramai yang memberikan reaksi positif apabila saya memuat-naik status tersebut, walaupun saya belum lagi kongsi video gadis remaja berbangsa Cina tersebut. Gadis remaja yang saya maksudkan itu ialah seorang model cantik serta seksi dari Singapura bernama Nicole Choo. Beliau juga seorang blogger dinaungi platform pengiklanan popular Asia Pasifik iaitu Nuffnang. Kalau anda seorang blogger Nuffnanger/Bloggerati tentu kenal dengan blogger cantik berusia 17 tahun ini.
Video Viral - Percubaan Nicole Choo, Blogger dan Model Cantik Seksi Berpuasa Sebulan Hoho .. Nicole Choo ini fasih …