31 Mac 2016

Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M & Meka Vinigar - Mekaray Ventures

Amalan pemakanan dan diet secara Islam sebenarnya telah lama wujud. Ianya berasaskan kepada sumber alam semulajadi yang dinyatakan dalam Al Quran mempunyai 1001 khasiat, manfaat dan hikmah. Antara sumber semulajadi yang banyak disebutkan dalam diet pemakanan dan kesihatan Islam ialah kurma, madu, habatussawda, buah zaitun, gandum, susu kambing, buah tin dan banyak lagi. Saya boleh katakan diet pemakanan dan kesihatan dalam Islam adalah yang terbaik, sepertimana diamalkan menerusi sunnah Nabi Muhammad S.A.W.

Alhamdulillah, di Malaysia .. terdapat banyak produk yang berasaskan kepada ramuan dan formula pemakanan Islam dan as-Sunnah ini. Antara yang terkini ialah Triple-M dan juga Meka Vinigar. Dua produk ini telah diformulasikan menggunakan sumber semulajadi oleh penyelidik tempatan, bersandarkan apa yang terkandung di dalam Al Quran dan Hadith.

Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M & Meka Vinigar

Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M Meka Vinigar
Triple-M dan Meka Vinigar telah dihasilkan menerusi kajian penyelidikan selama 10 tahun oleh Ustaz Dr. Wan Nasyuriddin Bin Wan Abddullah bersama penyelidik UKM. Beliau merupakan Pengarah Kanan Jabatan Pengajian Al-Quran dan Sunnah, Fakuliti Pengajian Islam UKM. Beliau juga dikenali menerusi buku Indahnya Pemakanan dan Perubatan Islam. Jika ada kesempatan, anda boleh dapatkan dan baca buku ini ...
Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M Meka Vinigar
Menerusi kajian serta penyelidikan, maka terhasillah produk Triple-M dan Meka Vinigar. Ia dikeluarkan oleh Mekaray Ventures, sebuah syarikat tempatan beribu-pejabat di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur. Nama syarikat, Meka bermaksud Mekah, dan Ray bermaksud Cahaya; memberikan gambaran bahawa syarikat ini beriltizam memberikan yang terbaik dalam penghasilan produk diet kesihatan bersandarkan kepada formula pemakanan Islam.

Beberapa rakan blogger telah berkesempatan untuk mendengar taklimat dan mengikuti pelancaran kedua-dua produk ini. Kesemua rakan saya mengakui bahawa produk ini memang bagus, malah ia merupakan antara produk seumpamanya di Malaysia. Alhamdulillah, saya sebagai seorang lelaki kacak yang ada masalah dengan kadar kolesterol serta kencing manis telah diberikan sampel percuma untuk mencuba produk ini. Jom kita lihat apa kelebihan yang ada kepada kedua-dua produk dari Mekaray Ventures ini ....

Triple-M (Meka Miracle Meal)

Triple-M dari Mekaray Ventures
Pernah dengar Talbinah? Ia merupakan antara kandungan utama di dalam Triple-M. Saya sendiri baru tahu apa itu Talbinah. Talbinah adalah merupakan sup atau bubur yang terbuat dari tepung atau dedak tepung, yang kadangkala dicampuri dengan madu. Diet pemakanan Talbinah ini ada disebutkan dalam sebuah hadith riwayat Imam Bukhari yang bermaksud:

"Daripada Aishah r.a, bahawa beliau menyuruh agar disediakan talbinah bagi pesakit-pesakit dan orang yang menghadapi tekanan perasaan atau dukacita yang melampau. Beliau juga berkata; aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda; "Sesungguhnya talbinah itu dapat mententeramkan hati-hati pesakit dan menghilangkan sebahagian dari tekanan perasaan".

Triple-M bukan sekadar Talbinah (dari biji Syaeer) semata-mata, ia juga mengandungi yogurt (dari susu) dan juga madu lebah asli untuk menambahkan rasa manis semulajadi. Dan daripada hadith diatas, boleh saya katakan produk ini adalah sangat sesuai untuk mereka yang baru selesai menjalani satu-satu rawatan, mempunyai masalah tekanan perasaan atau stress serta kemurungan.


Triple-M (Meka Miracle Meal) sesuai untuk ....
  • Kemurungan 
  • Penyakit Jantung
  • Asma
  • Goat
  • Kanser
  • Arthritis
  • Eczema
  • Darah Tinggi
  • Parkinson
  • Gangguan Tidur
  • Strok

    Memandangkan ia berasaskan kepada bijiran halus, produk ini juga bagus dijadikan makanan awal pagi serta lewat petang; dan in Sha Allah boleh dijadikan pengganti untuk makanan bayi. Mereka yang hadapi masalah penghadaman juga bagus mengambil diet pemakanan Islam Triple-M ini.

    Meka Viniga

    Meka Vinigar, produk kesihatan kekal lansing dan bebas kolesterol Mekaray Ventures
    Daripada nama produk ini, anda boleh tahu bahawa ia merupakan minuman yang berasaskan kepada cuka. Dan menerusi pengalaman dan pengetahuan saya, cuka sangat baik untuk mereka yang ada masalah kolesterol di dalam badan. Saya sendiri mengamalkan meminum cuka epal setiap hari untuk masalah kolesterol saya. Maka, dengan adanya Meka Viniga ini, sedikit sebanyak saya sudah ada alternatif baru yang mungkin lebih baik untuk diri dan kesihatan saya.

    Ramuan produk ini adalah berasaskan kepada cuka Kurma, Habbatussauda, minyak Zaitun, dan madu. Turut ditambah ialah ekstrak Delima, ekstrak Lemon, minyak Kelapa Dara, garam bukit dan dihasilkan menggunakan air bertapis.

    Saya sudahpun mencuba produk ini, iaitu sebelum mengambil sarapan pagi .... dan rasanya ok, tidak terlalu masam dalam kebanyakan minuman yang berasaskan cuka buah. Malah, ia lebih sedap kerana dicampurkan ekstrak Lemon dengan rasa yang menyegarkan.
    Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M & Meka Vinigar - Mekaray Ventures
    Diet Kesihatan Muslim Dengan Triple-M Meka Vinigar

    Meka Viniga didatangkan dalam pek cecair yang boleh terus diminum pagi dan petang dalam keadaan perut kosong (sebelum makan). Cara pengambilan ini memang untuk formulasi diet seorang Muslim yang mahu kelihatan slim dan sihat. Kalau mahu bentuk badan yang menawan, bebas kolesterol, dan tanpa masalah kesihatan serius, bolehlah cuba Meka Viniga ini.

    Kelebihan Meka Viniga ...
    • Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.
    • Mencegah pelbagai penyakit atau masalah kesihatan, seperti alergi, jangkitan sinus, selsema,jerawat, kolestrol tinggi, keletihan yang kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis(bengkak sendi), gout dan menurunkan tekanan darah tinggi.
    • Meningkatkan kadar metabolisma badan menyebabkan kadar pembakaran lemak lebih tinggi dari biasa. Ini akan memberikan anda lebih tenaga dan menurunkan berat badan.
    • Menurunkan kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan. Ini membantu menurunkan berat badan yang disebabkan oleh lemak.
    • Jika diambil sebelum makan anda akan lebih cepat berasa kenyang. Meka Viniga juga akan melambatkan rasa lapar.

    Maka ..  itulah dia dua produk utama yang dihasilkan untuk menepati diet kesihatan dalam Islam, atau dengan kata lain memenuhi apa yang disarankan oleh Nabi Muhammad S.A.W. secara teorinya. Dulu, zaman Nabi, mana ada guna rumusan dan formulasi ... tetapi sekarang, ia dijadikan produk kesihatan dan makanan tambahan yang mudah untuk diambil oleh sesiapa sahaja. In Sha Allah, kesan dan manfaatnya sama.

    Mekaray Ventures Membangun Bersama Ummah

    Oh ya, satu lagi nak tambah, iaitu berkaitan syarikat Mekaray Ventures ini yang baru ditubuhkan pada 26 September 2015. Ada matlamat dan misi murni di sebalik nama dan juga penghasilan dua produk ini.

    Misi dan Visi Mekaray Ventures ....
    • Menjadikan Al Quran dan Hadis sebagai sumber maklumat yang bermanfaat dalam mengubati pelbagai jenis penyakit.
    • Membentuk usahawan berjaya dunia dan akhirat iaitu ukhwah "MARKETING NETWORKING" yang saling bantu membantu.
    • Menyediakan bimbingan secara istiqamah.
    • Dakwah dalam perniagaan, menyampaikan khabar gembira kepada seluruh umat Islam tentang manfaat product dan peluang perniagaan.
    • Jihad mengubah scenario permasalahan kesihatan dan kewangan yang dibelengu oleh umat Islam supaya Islam disegani dan ditauladani di seluruh dunia.

    Semua produk di atas adalah mendapat pensijilan Halal Jakim, serta pengeluarannya di kilang memenuhi peraturan Islamic Manufacturing Practice (IMP), dan didaftarkan sebagai produk makanan kesihatan/tambahan dengan KKM.

    Untuk maklumat lanjut, termasuklah peluang bisnes diet kesihatan dan makanan Muslim; boleh hubungi menerusi:

    Mekaray Ventures
    Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur
    03-91745449
    Website : www.mekarayventures.com
    Fbpage : www.facebook.com/mekarayventures/
    IG mekaray : http://instagram.com/mekarayofficial

    Kredit Foto - CVS Production @feeq


    Senarai Penaja dan Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016

    Fuh. Memang rugilah blogger yang tak dapat nak hadirkan diri ke Majlis Sepetang Bersama Blogger 2016 (SBB2016). Kenapa saya kata begitu? Sebab saya dah dapat tahu banyak penaja besar yang akan bersama dalam SBB2016 kali ini, dan paling mantap ialah hadiah cabutan bertuah juga sudah makin bertambah dan lebih menarik. Nak tak saya senaraikan penaja dan hadiah cabutan bertuah yang menunggu di SBB2016 ni? Hoho .... yo poyolah saya, macamlah majlis ni saya kendalikan.. haha.

    Ahh, saya tak peduli. Saya nak beritahu juga. Bukan apa, kalau boleh saya mahu ramai blogger Malaysia untuk daftarkan diri dan hadir ke Majlis Sepetang Bersama Blogger 2016 ni. Jadi, saya tulis post ini untuk berikan emosi teruja untuk ke majlis yang menghimpunkan blogger seantero Nusantara. Pedulikan status blogger anda.... di SBB2016 semua blogger dianggap sama, tak de blogger otai, blogger retis, blogger masuk paper, blogger kuar TV ... blogger baru, blogger lama semua boleh join tanpa sekatan.

    Senarai Penaja dan Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016

    Senarai Penaja dan Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016
    Mari lihat senarai penaja yang telah disahkan oleh penganjur iaitu Denaihati Network. Ada 18 penaja hebat yang akan bantu dalam memeriahkan majlis ini.
    1. Amna Home
    2. Richworks Academy
    3. Oceanlife Marketing (Ephyra)
    4. Zeeta Magis Aura Mawar
    5. Aleeya’s Kitchen
    6. Les Copaque Production (Upin & Ipin)
    7. Asia Herbal Biotech Sdn Bhd
    8. Yeos Malaysia
    9. eQurban
    10. Jemaah Bisnis Denaihati
    11. Hadid Travel & Tours (Adi Putra)
    12. Firdaus Azizi Training & Consultancy
    13. AE Consultancy Services
    14. Sohaini Cookies
    15. Jus Bob Nanas
    16. CVS Production
    17. Kotak Lensa
    18. Jam Tawaf Denaihati
    Fuh... bukan calang-calang penaja yang berikan sokongan untuk SBB kali ni. Jadi, memang rugilah kalau ada blogger yang tak boleh nak hadirkan diri. Pendaftaran hanya RM30 seorang, dan anda akan dapat sehelai t-shirt eksklusif nanti. In Sha Allah, anda akan dapat beberapa cenderahati yang datangnya dari senarai penaja-penaja SBB2016 di atas.

    Belum daftar? Boleh daftar di sini - http://sbb.my

    Senarai Penaja dan Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016
    SBB2016 bukan sekadar satu majlis untuk saling bertemu rakan blogger. Ia akan menjadi sebuah majlis di mana blogger akan dapat menimba ilmu. Ada speaker-speaker hebat yang akan berkongsi pelbagai ilmu untuk meningkatkan mutu dan kreativiti penulis blog. Malah, blogger akan dapat juga berjumpa dengan wakil-wakil penaja yang semestinya mempunyai agenda untuk blogger dalam bentuk kerjasama.

    Hoho .. adakah ini merupakan majlis rasmi? Ohh tidak, walaupun ada kod pakaian yang harus dipatuhi, ia bukan satu majlis yang penuh dengan protokol yang tidak perlu. SBB2016 adalah sebuah majlis himpunan blogger dalam suasana santai, mesra dan in Sha Allah, meriah. Ramai je blogger-blogger yang huha huha yang sudah mendaftarkan diri untuk hadir SBB2016 ni, termasuklah saya sendiri .. hehehe...

    Saya pernah hadiri Majlis Sepetang Bersama Blogger sebelum ini, iaitu pada edisi tahun 2014. Walaupun saya tinggal di Penang, saya cuba dapatkan masa untuk hadir. Alhamdulillah, saya naik KTM dari Parit Buntar ke KL Sentral, naik keretapi malam ... Ekspress Rakyat, tiba di KL .. terus mandi di stesen, mekap sesikit, tak yah sikat rambut sebab saya dah prepare diri dengan rambut seinci tinggi .. haha.

    Boleh baca kisah saya tu di sini -SBB2014 di Saloma Bistro Kini Bermula

    SBB2016 kali ini akan dimeriahkan lagi dengan lebih banyak cabutan bertuah. Hadiah-hadiah cabutan bertuah pula dikhabarkan memang lumayan. Jika sebelum ini, terutama semasa SBB2014, hadiah cabutan bertuah paling best ialah iPhone, maka SBB2016 pula pasti lebih dari sekadar itu.
    Senarai Penaja dan Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016
    Berikut adalah senarai hadiah cabutan bertuah SBB2016 yang berkemungkinan akan dimenangi oleh saya ... hoho ... SBB2014 saya menang ooooo ....
    • TV LED 32″
    • Smartphone
    • Tablet
    • Hampers
    • Jam tangan Tawaf Denaihati
    Dan in Sha Allah, pihak penganjur iaitu Denaihati Network akan tambah lebih lagi. Dengarnya ada hadiah percutian nak diberikan ... hoho.. menarik tak?

    [Lihat] 20 Gambar Blogger Hadir SBB2014

    Jadi, kepada rakan blogger samada Malaysia, Indonesia, Brunei, Filipina, Thailand mahupun di mana sahaja yang masih belum daftar untuk hadirkan diri, bolehlah berbuat demikian sebelum 5 April 2016.

    Pendaftaran Online : http://sbb.my
    Lokasi : Dewan Campbell, Kuala Lumpur
    Tarikh : 16.4.16
    Masa : 8.30 pagi - 5.00 petang



    Berdesup Jantung Naik Indosat Vertigo Galaxy, Trans Studio Bandung

    Tadi, saya belek-belek gambar lama dalam komputer, lalu terjumpa sejumlah gambar percutian saya dan keluarga di Bandung, Indonesia. Rupa-rupanya, ada lagi kisah percutian Bandung yang saya tak ceritakan. Asyik ambil gambar, tapi tak rakamkan kisah di sebalik gambar ... uhhh rugi oo, apatah lagi seorang blogger seperti saya yang memang ada blog yang kongsi kisah percutian ni. Bila tengok gambar, destinasi paling tidak dapat dilupakan semasa di Bandung ialah berkunjung ke Trans Studio, salah satu tarikan utama di sana.

    Siapa yang pergi bercuti ke Bandung, Indonesia .. kalau tak pergi Trans Studio ni .. memang rugilah. Dan kalau rasa nak pergi, pastikan anda memilih waktu awal pagi, kalau boleh betul-betul waktu ia dibuka, nanti kang .. tak puas sebab seharian di Trans Studio mungkin tak cukup, apatah lagi bila bawa anak-anak yang dah cukup ketinggian untuk main semua permainan dalam Trans Studio ni.

    Berdesup Jantung Naik Indosat Vertigo Galaxy, Trans Studio Bandung

    Berdesup Jantung Naik Indosat Vertigo Galaxy, Trans Studio Bandung
    Gambar percutian saya dan keluarga di Trans Studio memang menggamit kenangan betul, apatah lagi ada kisah yang tidak dapat dilupakan berlaku di situ. Mana taknya, inilah pertama kali dalam sejarah hidup saya, merasai debaran seolah nak mati dibuatnya dengan menaiki Indosat Vertigo Galaxy.

    Indosat Vertigo Galaxy adalah satu kincir raksasa di dalam Trans Studio yang berputar 360 darjah dengan ketinggian. Bagai nak jatuh jantung saya dibuatnya. Saya naik bersama isteri dan anak saya yang sulong ... derang rileks je ... tapi saya .. ia telah jadi satu kenangan yang tidak dapat dilupakan! Permainan yang menguji tahap ketakutan ini hanya untuk orang dewasa dan buat remaja yang lepasi ketinggian 130cm.
    Bergambar depan Indosat Vertigo Galaxy Trans Studio Bandung
    Namun, agak malang sekali sebab saya tak ada gambar menaiki Indosat Vertigo Galaxy ni, apa yang ada hanyalah dua gambar berhadapan studio permainan ini. Macamana nak ambil gambar, lepas dah turun, tangan dan kaki ada sedikit gigil daaa .. hahaha. Gambar yang ada pun hanyalah sebelum menaiki benda tu .... gagah lagi masa tu.

    Sebelum Mencuba Indosat Vertigo Galaxy ...

    Sebelum naik Indosat Vertigo Galaxy, ada beberapa bahagian studio lain yang kami masuk, terutama sekali bahagian untuk anak-anak kecil. Ia berada di bahagian bawah, jadi kena turun tangga ke studio tersebut ... anak-anak saya memang layanlah sebab waktu tu masih awal, tak ramai pengunjung.

    [Baca] 4 Tempat (Wisata) Shopping Jimat di Bandung

    Kami datang ke Trans Studio Bandung, sebelum pintu masuk dibuka lagi. Jadi, dapatlah kesempatan untuk melihat show percuma dari staff-staff Trans Studio Bandung yang imut-imut belaka. Saya difahamkan, ia dilakukan setiap hari setiap kali dibuka untuk pengunjung bagi meraikan kehadiran. Masa nak masuk, memang ramai orang, siap kena beratur dan berhimpit-himpit lagi.

    Gambar-Gambar di Luar Trans Studio Bandung

    Beberapa gambar sebelum masuk ke Trans Studio....
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Gambar di luar Trans Studio Bandung, Indonesia
    Bergambar di luar Trans Studio Bandung
    Cewek Cantik di Trans Studio Bandung
    Uhh kat luar Trans Studio Bandung ni pun dah rasa teruja .. belum lagi masuk! Kami diberikan hamparan karpet merah, yang tu saya sangat suka, terasa dihargai .... walaupun terpaksa bersenggol-sengolan dengan cewek-cewek ... kui kui kui ... Apa yang dibuat ini merupakan satu bentuk untuk menghormati tetamu. Bagus nak dipraktikkan dalam amalan berniaga. Kat Malaysia ada buat ke ehh?

    [Baca] Muzium-Muzium Yang Ada Di Kota Bandung

    Masuk je beberapa langkah, terus ambil gambar ... mana yang rasa menarik je saya dan wife akan snap; sampai baru tersedar ada hampir 100 gambar hanya di Trans Studio sahaja. Tak termuat nak masuk dalam sebuah post percutian keluarga ni.
    Trans Studio Bandung, Indonesia
    Trans Studio Bandung, Indonesia
    Banyak lagi benda yang saya nak kongsikan .... jadi, kena tunggu post lain, boleh cuba semak-semak menerusi kategori Holiday Getaway ...

    Tonton Movie Online Batman vs Superman: Dawn of Justice Tak Puas!

    Saya memang dah pasang rasa untuk menonton filem Batman vs Superman - Dawn of Justice ini. Saya pernah beritahu bahawa filem ini antara filem yang ingin ditonton untuk tahun 2016, kerana saya merasakan ia akan menjadi 10 movie best gegar pawagam 2016. Filem Deadpool, Kungfu Panda, Boboiboy The Movie dah pun selesai saya tonton, siap tonton dua kali lagi ... sekali di pawagam dan kali kedua tonton secara online...huhu...

    Tonton Online Movie Batman vs Superman: Dawn of Justice Tak Puas!

    Filem Batman vs Superman - Dawn of Justice pun sudah keluar versi secara online. Tapi serius, tak puaslah tengok secara online ni. Apatah lagi bila kat rumah tak de set home theater... huhuhu.. tak ada feel macam pawagam. Walaupun ada filem yang boleh tonton online dalam versi HD 1080, tetapi apabila disambungkan ke tv HD, tanpa sound system yang bagus ... tak mengancam sangat. Tak de gegar jantung dan paru-paru ... lagi-lagi untuk filem aksi seperti Batman vs Superman ni.
    Tonton Online Batman vs Superman: Dawn of Justice 2016
    Banyak kekurangan apabila tonton online sesebuah filem ni samada di TV mahupun komputer. Nak lagi kalau komputer macam milik saya ni yang dah old-fashioned. Sekadar cukup untuk lepaskan rasa gian je, dan untuk anak-anak menonton filem kegemaran mereka berulang kali sahaja. Kelebihan lain tak ada ... huhuhu ....nak kata percuma ... tak juga, sebab kena bayar bil elektrik dan juga bil internet .. hoho.

    Saya dah kesempatan tonton online Batman vs Superman - Dawn of Justice secara percuma (tak payah bayar tiket atau beli DVD), dan kualiti yang setakat ini saya jumpa adalah sangat mengecewakan. Al-maklumlah, filem ini ada kelasnya tersendiri ... jadi versi HD online memang susah nak dapat. Paling terbaik pun boleh dapat tonton dalam versi HDTS. Uhh tak syoklah, dah tak puas ... serius tak puas.

    Tak Syok Tengok Movie Online

    Cuba tengok beberapa screen shot filem ini yang saya tonton menerusi salah sebuah portal yang menyediakan tontonan percuma filem-filem best dan juga cerita bersiri secara online .. uhh kabur dohhh ... tak suka ... tak suka (tapi tengok juga).
    Tonton Online Batman vs Superman: Dawn of Justice 2016
    Tonton Online Batman vs Superman: Dawn of Justice 2016
    Tonton Online Batman vs Superman: Dawn of Justice 2016
     Dah dibesarkan ke full HD pun .... gambar kelam macam tak cukup pixels je .. kua kua kua.

    Jika nak rasa kepuasan maksima menonton filem aksi di rumah, paling tidak kena ada sebuah TV skrin leper yang besar, kalau boleh macam Samsung Curve, yang saya letakkan sebagai 10 hadiah terbaik harijadi saya menerusi Lazada Malaysia.... hahahaha... dan mesti dilengkapi dengan sistem audio yang terbaik. Err macam nak kena cari je kat Lazada ...huhu.

    [Baca] Tips Mendapatkan Baucer Diskaun Lazada

    Banyak modal ooo .. lainlah ada yang berani nak sponsored...hahaha (sambil kedip mata ala-ala comel gitu).

    Tak puaslah tonton filem aksi seperti Batman vs Superman - Dawn of Justice (2016) ni secara online. Nak tak nak, saya kena carilah masa untuk tonton filem ni ... huhuhu .. ke tak perlu? Ada sesapa yang boleh berikan review ringkas tak? Ke perlu untuk langkah jangkamasa panjang, saya gunakan wang hasil komisen affiliate untuk beli peralatan elektrik upgrade sistem audio visual di rumah? Lazada ada promosi ni .. huhuhu....

    30 Mac 2016

    9 Tips Untuk Beli Perabot Murah Berkualiti Premium di Fooshan, China

    Tips Untuk Beli Perabot Murah Kualiti Terbaik di Fooshan, China. Ramai yang telah membaca post Abang Lid tentang lubuk perabot murah di China, yang telah saya kongsikan di post terdahulu. Disebabkan banyak persoalan yang tidak terjawab, maka Abang Lid telah update post tersebut dengan memberikan 9 persoalan untuk beli perabot murah di Lecong, Fooshan, China.

    Dan untuk post ini, saya kongsikan sekali lagi agar dapat bantu ramai lagi mengetahui mengenai lubuk membeli perabot yang dianggap terbaik di China. Semua catatan di bawah adalah perkongsian oleh Abang Lid, penulis dan pemilik Buku serta DVD Teknik Forex Sebenar.

    9 Tips Untuk Beli Perabot Murah Fooshan

    Sebelum baca post di bawah ini, pastikan anda dah baca dulu post sebelumnya - Lecong, Fooshan Lubuk Perabot Murah Berkualiti Di China
    Tips Untuk Beli Perabot Murah Fooshan
    Berikut adalah 9 persoalan yang telah diajukan kepada Abang Lid, dan saya tukarkan ia menjadi tips untuk beli perabot murah berkualiti di Fooshan, China. Apabila sebut tips, harapan saya agar lebih ramai akan baca dan kongsikan kepada rakan-rakan yang lain, in Sha Allah.

    Oh ya, post ini masih lagi baharu sangat, sekitar awal Mac 2016 (dibandingkan dengan waktu entri ini ditulis). Ia telah menjadi post yang viral di Facebook, dan telah dikongsikan hampir 12,000 kali! Jika anda belum mengetahuinya, maka bolehlah baca perkongsian Abang Lid di bawah ini.

    ===

    Kat mana ni? Macam mana nak ke sana?
    Kat Lecong Furniture Market, dalam Foshan. Naik flight turun di Baiyun Airport (Guangzhou), kemudian naik teksi direct ke Lecong dalam 1 jam perjalanan. Tambang dalam 200-300 yuan (RM130-195). Kos flight around RM500-800+ sehala.

    Anda perlukan Visa untuk masuk China. Caj buat Visa RM150. Kalau buat sendiri dekat RM90 gak. Better suruh agensi tolong buat lagi senang. Seeloknya 2 minggu sebelum pergi dah kena submit.

    Hotel yang terdekat?
    Tips Untuk Beli Perabot Murah Fooshan
    Rujuk gambar ya. Dari hotel ni jalan kaki je ke Lecong tu. Foshan ni tak ada apa-apa yang menarik pun. Datang beli perabot pastu balik je lah. Rate hotel dalam RM100+ je.

    Ada restoran makanan halal tak kat sana?
    Tips Untuk Beli Perabot Murah Fooshan
    Ada dua, di kiri dan kanan jalan. Kalau nasi goreng tu 13 yuan je (RM8). Tapi saya nasihatkan elok bawa makanan sendiri dari Malaysia lah sebab takut rasa masakan diorang tak kena dengan selera tekak anda huhuhu...

    Betul ke diorang tak pandai cakap English?

    Ya, memang betul tapi tak semua. Ada juga yang faham basic english. Penyelesaiannya mudah saja, install apps Google Translate. Taip kat situ apa anda nak tanya, lepas tu nanti dia taip balik kat handphone anda. Make sure keyboard tu dah set Chinese (simplified) siap-siap ye. Diorang cakap Mandarin. Kalau anda pandai cakap Mandarin memang ia satu kelebihan besar.

    Harga memang murah giler ke kat sana?
    Harga set sofa murah eksklusif di Fooshan, China
    Harga set bilik tidur murah beli di Fooshan, China
    Yup, memang murah giler! Tengok je lah contoh perbandingan harga sofa & bedroom set tu. Itupun tak nego betul2 (disebabkan kekangan bahasa). Tapi saya perhatikan kalau barang hiasan dalaman (cermin, pasu dsb) tak jauh beza dengan Malaysia.
    [Baca] Buat Duit Dengan Sublet - Sewa atas Sewa
    Satu lagi, anda hanya perlu bayar deposit sahaja. 5-30% dari total purchase. Balance hanya perlu dibayar bila stok dah ready untuk dihantar ke port di Guangzhou. Anda boleh gunakan Telegraphic Transfer atau nak lagi senang, gunakan saja khidmat agent.

    Macam mana flow nak beli barang ni?

    Pilih nak beli apa > bayar deposit > ambil resit dan tunggu barang dah ready untuk dihantar ke port Guangzhou > bayar balance & caj penghantaran > barang sampai port Guangzhou untuk pengumpulan dan inspection > hantar melalui kapal ke Port Klang dan seterusnya ke rumah anda

    Caj penghantaran berapa? Kena bayar cukai kastam atau caj-caj lain? Bila barang boleh sampai?
    Inii soalan popular, hahaha. Caj penghantaran murah je, RM390 per cubic meter (1m x 1m x 1m). Kalau sofa mungkin makan ruang 2 cubic meter. Caj ni dah termasuk cukai dan lori ke pintu rumah anda dah. (Ground floor sahaja ye)
    Tips Untuk Beli Perabot Murah Fooshan
    Caj-caj lain ialah kos penghantaran dari Lecong ke Guangzhou. Ini bergantung kepada berat, saiz dan kuantiti. Kalau beli banyak mungkin mereka tak caj. Barang saya beli, kadar nya 80 - 500 yuan setiap satu.

    Barang dijangka sampai dalam tempoh 3 minggu setelah keluar dari Guangzhou, tertakluk kepada kelancaran pemeriksaan kastam.

    Macam mana saya nak pastikan barang saya dapat tu memang ikut apa saya nak? Takut beli lain tapi sampai lain pulak.

    Senang je, dont worry. Anda dinasihatkan ambil khidmat inspection atau pemeriksaan barang di Guangzhou. Agent boleh tolong, caj 3% sahaja dari harga barang. Kalau tak sama spec macam yang dibeli mereka akan suruh supplier tukar. Semua barang dah ok baru diorang akan hantar ke Malaysia.

    Tak takut kena tipu ke beli barang kat sana?

    Untuk kurangkan risiko kena tipu tu lah kena guna khidmat inspection tu. Anyway, setuju kan kalau saya kata peniaga Malaysia atau China, dua-dua pun kita boleh menipu juga. Kan? Hehehe 😅

    Terima kasih, semoga bermanfaat

    Tolong SHARE & TAG kawan-kawan ye, especially yang baru nak pindah rumah tu. Ramai lagi yang tak tahu pasal lubuk perabot ni.

    KHALID HAMID @ ABANG LID
    www.ForexSebenar.com

    ===

    Nak tahu lebih detail tak bagaimana nak beli perabot murah dari China ni? Ada panduan sudah disediakan oleh Abang Lid.

    Jika berminat, boleh dapatkan secara PERCUMA versi ebook. Klik pada butang di bawah ini ye.


    Ok .. best kan perkongsian daripada Abang Lid ni? Memang mantap .. harapnya lebih ramai rakan, samada baru berkahwin, yang baru beli rumah, yang baru nak masuk rumah, yang menjadi usahawan perabot, yang menjadi usahawan sublet, usahawan homestay .. dan dropship ambil peluang dan pengetahuan ini.

    Terima kasih Abang Lid. Boleh follow Abang Lid di FB di sini - https://www.facebook.com/khalidtfs

     

    Fooshan Lubuk Perabot Murah di China

    Tahukah anda bahawa terdapat satu tempat atau lokasi di China yang mana anda boleh dapatkan perabot-perabot baru dengan harga berkali-kali ganda lebih murah? Perabot-perabotnya pula adalah standard kualiti seperti yang dijual di IKEA, Malaysia. Tentunya ia sangat berbaloi, dan menjimatkan khususnya untuk memenuhi ruang rumah yang masih baru dibeli. Tempat yang saya maksudkan itu adalah di Lecong Furniture Market, Fooshan, China.

    Sebenarnya, saya tidak tahu akan mana letaknya Lecong Furniture Market, Fooshan ini. Malah, saya tidak pernah dalam seumur hidup sampai ke China (setakat post ini ditulis), tetapi ... saya suka berkongsikan informasi yang telah viral sejak beberapa minggu lalu, yang telah ditulis oleh salah seorang sifu dalam bidang Forex Trading, iaitu Tuan Khalid Hamid atau Abang Lid. Saya ada sebut mengenai diri beliau yang pakar dalam Forex Trading dalam post saya bertajuk Kesempatan Belajar Forex Trading Secara Online

    Fooshan Lubuk Perabot Murah di China

    Fooshan Lubuk Perabot Murah di China
    Post mengenai Fooshan sebagai lubuk perabut murah di China ini telah menjadi viral sejak dikongsikan pada 18 Mac 2016. Post mengenai lubuk perabut murah Abang Lid telah dikongsi sebanyak 11,856 kali, lebih 7.7 ribu likes dan mempunyai 3.2 ribu komen, ketika post ini saya tulis. Memang informasi yang sangat bermanfaat dikongsikan menerusi Facebook Abang Lid.
    Post Viral Abang Lid Tentang Fooshan Lubuk Perabot Murah di China
    Berikut adalah perkongsian Abang Lid yang telah menjadi viral itu ... moga sama pembaca blog ini dapat manfaat sebaiknya.

    ====

    NAK BELI PERABOT MURAH? SINI LUBUKNYA. BOLEH JIMAT RIBU-RIBU WOO!

    Saya kini berada di Foshan, China. Naik flight turun kat Guangzhou kemudian naik teksi selama 1 jam. Tujuan saya ke sini ialah untuk membeli perabot-perabot murah bagi melengkapkan rumah baru saya yang bakal selesai renovation nya awal bulan depan.

    Ada satu tempat dalam Foshan ni yang sangat-sangat best. Apa perasaan anda bila nampak meja office macam kat IKAE (bukan nama sebenar) RM1,500 tapi kat sini cuma RM260 je? Atau sofa FFS (pun bukan nama sebenar) yang RM4-5k dijual RM1-2k di sini? Or set bilik tidur maharaja yang RM7-8k, kat sini baru RM2-3k? Mesti rasa nak nangis kan? Huhuhu...
    Lubuk Perabot Murah di Lecong, Fooshan China
    Ya begitulah realitinya di sini. Itu baru satu barang tu. Kalau anda beli banyak memang puluh ribu gak jimatnya. Memang benar bagai dikata, di sini semuanya murah berkali-kali ganda. Selepas tolak flight, hotel dan shipping cost anda masih jimat banyak. Syaratnya kena beli banyak barang lah baru berbaloi. Hotel + flight dalam RM1,600 pergi balik 5 hari 4 malam.

    Cakap lah nak cari apa, segala mak nenek perabot ada jual kat sini dalam satu kawasan seluas 10 kilometer! Tak larat nak explore semua pasal banyak giler! Barang yang dijual di Malaysia semua ada kat sini, malah trend trend terbaru pun ada. Lampu chandellier 18 bulb saya beli ni baru RM1,300 (2000 yuan). Kat Malaysia easily RM3-4k untuk lampu besar macam tu. Kristal tu, bukan kaca. Sinaran dia jauh beza.

    Soal makan jangan risau. Restoran halal ada kat sini. Nasi goreng dalam RM7 je. Soal penghantaran dari Foshan ke Malaysia kita boleh guna khidmat Borong China Services & Trading. Around 1 bulan barang sampai. Beli barang pun kalau stok takde kita perlu bayar deposit 30% je. Then balance bila stok ready minta tolong BCST bayar & arrange shipment bila kita dah balik ke Malaysia.
    Lubuk Perabot Murah di Lecong, Fooshan China
    Oh ye apakah nama tempat tu? Namanya LECONG FURNITURE MARKET. Tempat lain dalam Foshan ni banyak lagi tapi mahal. Kat area Lecong ni je murah.

    Boleh baca sambungannya -9 Tips Untuk Beli Perabot Murah Berkualiti Terbaik di Fooshan, China

    Tolong SHARE & TAG kawan-kawan ye, especially yang baru nak pindah rumah tu. Ramai lagi yang tak tahu pasal lubuk perabot ni.

    KHALID HAMID @ ABANG LID
    www.ForexSebenar.com


    ====

    Dengan pendedahan dan perkongsian oleh Abang Lid ini, bukan sahaja mereka yang baru nak pindah rumah boleh dapatkan perabot baru yang berkualiti dengan harga mampu milik; tetapi juga usahawan yang buat bisnes Sublet Premium pun boleh mendapat manfaat terbaik, sebab dah tahu cara paling afdal untuk mendapatkan perabut berkualiti dengan harga yang mampu. Senanglah dan mudahlah nak cari penyewa untuk rumah yang disewakan nanti.
    [Baca] Tips Dapat Income 4 Angka Menerusi Sublet Premium - Sewa Atas Sewa

    Malah, usahawan yang buka rangkaian homestay pun boleh ambil peluang untuk shopping perabot di Fooshan, China. Dapatkan kurangkan kos untuk sediakan kemudahan perabot dalam homestay

    Terima kasih kepada Abang Lid yang kongsikan lubuk perabot ini. Memang terbaiklah, patutlah ramai yang kongsi ....

    Panduan Khas Untuk Mendapatkan Perabot Mewah Tetapi Murah dari China

    Kalau anda nakkan panduan beli perabot murah dari China, bolehlah muat-turun secara percuma versi ebook (pdf) yang telah Abang Lid tulis. Hanya klik butang disediakan di bawah, isi butiran nama dan email, lepas tu anda akan dapat akses ebook tersebut. Percuma je.


    Semoga perkongsian tentang Fooshan ini dapat dimanfaatkan sebaiknya.

    Shopify - Kedai Online Percuma 14 Hari Untuk Usahawan Malaysia

    Shopify - Kedai Online Percuma 14 Hari Untuk Usahawan Malaysia. Tahukah bahawa platform e-commerce Shopify memberikan akses secara percuma selama 14 hari kepada usahawan di Malaysia? Sebenarnya, masih ramai lagi usahawan yang masih menggunakan cara dan kaedah lama untuk menjual secara online. Walhal, menerusi platform e-commerce Shopify, usahawan boleh memanfaatkan 1001 kelebihan yang ada khususnya untuk usahawan yang mahu meluaskan pasaran ke peringkat antarabangsa.

    Menerusi laman web Shopify, usahawan di Malaysia boleh membina dan membuka kedai dalam talian dengan lebih mudah tanpa memerlukan pengetahuan teknikal. Malah, sebuah kedai online lengkap boleh dibina dalam masa beberapa minit sahaja. Ia menyediakan penyelesaian e-commerce untuk usahawan menerusi ratusan reka letak web bagi perniagaan dalam talian (online) dan menawarkan cara penggunaan yang mudah.

    Andai anda seorang usahawan, dan belum mempunyai sebuah kedai online sendiri, atau mungkin mahu mendapatkan sebuah kedai online yang lengkap dengan ciri terbaik, maka inilah masanya untuk mewujudkannya menerusi Shopify, apatah lagi ianya percuma untuk 14 hari!

    Shopify - Bina Kedai Online Secara Percuma Selama 14 Hari

    Shopify, bukan setakat memberikan peluang untuk usahawan Malaysia untuk memiliki sebuah kedai online yang nampak profesional, tetapi juga dapat memberikan usahawan peluang menjana pendapatan lebih baik, keuntungan lebih tinggi dan seterusnya mengukuhkan jenama kepada lebih jutaan pengguna Shopify di seluruh dunia. Serius, memang banyak aspek dalam Shopify yang membolehkan ramai usahawan samada online atau offline yang dapat dimanfaatkan.

    Dilancarkan Julai 2013 di Malaysia

    Sejak Shopify dilancarkan pada Julai 2013, ia telah menarik minat ramai usahawan di Malaysia, terutamanya usahawan muda yang proaktif. Usahawan-usahawan ini melihat peluang terbuka luas untuk pasaran lebih besar. Ramai yang mengambil kesempatan dengan tawaran 14 hari membina kedai online percuma menerusi Shopify, yang akhirnya mengambil keputusan untuk terus menggunakannya bagi meningkatkan jualan, dan memperoleh margin keuntungan lebih besar.

    Mana tak menarik, sebab mereka boleh menjual produk dengan harga dalam USD, dan mempunyai pelanggan dari seluruh dunia.

    Paling menarik, ia menjadi perhatian usahawan yang menjual produk seperti pakaian muslimah, tudung, biskut homemade, aksesori perhiasan diri, dan juga t-shirt. Semuanya dijual secara online, menerusi aplikasi dan sistem automatik yang disediakan di dalam Shopify. Pembeli produk mereka terdiri dari pelanggan serata dunia, dan paling menarik pakaian seperti tudung, jubah, dan aksesori wanita laris di benua Arab dan Eropah.

    [Baca] Kehebatan 3 Lelaki Jual Produk Dropship Buat Sales RM413,000 Dalam Masa 2 Bulan Menerusi Shopify

    Secara amnya, Shopify ialah sebuah kedai online tetapi dengan ciri-ciri yang dapat membantu usahawan melariskan jualan. Ia bukan sahaja menyediakan cirian lengkap untuk sebuah kedai online profesional, malah menyediakan banyak saluran pembayaran untuk memudahkan pembeli melakukan transaksi di kedai online Shopify milik usahawan.

    Nak mencuba sistem Shopify untuk 14 hari? Klik butang di bawah ini. Ianya percuma!

    Berikut adalah saluran pembayaran yang disediakan dalam e-commerce Shopify:
    • 2Checkout
    • BitPay
    • Braintree
    • Coinbase
    • ePay / Payment Solutions
    • eWAY Rapid 3.1
    • GoCoin
    • IPay88
    • MasterCard Payment Gateway Services
    • MOLPay
    • NETbilling
    • PacNet Raven
    • PayDollar
    • Payment Express PxPay
    • PaymentExpress
    • PayPal Express Checkout 

    [Fakta] Jumlah pengguna internet di Malaysia dijangka mencecah 21 juta pada 2016, sekali gus dijangka meningkatkan e-dagang (e-commerce) dan dagangan mudah alih - Ketua Pembangunan Perniagaan Shopify Brennan Loh, dalam Sinar Harian

    Saya nampak ramai pemilik perniagaan dan usahawan yang ingin memiliki kedai dalam talian sendiri tetapi tidak dapat melakukannya kepada kurang pengetahuan mengenai isu teknikal dan menyangka kos untuk membuka laman web sendiri itu adalah mahal. Jadi penyelesaian kepada masalah ini ialah dengan menggunakan perkhidmatan yang ada dalam Shopify. Andai anda usahawan yang nampak peluang lebih luas, maka saya syorkan anda untuk mencuba Shopify ini.

    Pakej Berbayar Bermula dari RM46/Bulan

    Usahawan boleh mencuba sistem Shopify dan membina kedai online sendiri tanpa sebarang bayaran selama 14 hari. Dan seandainya berpuas hati, anda boleh meneruskannya dengan pakej serendah RM46/bulan. Ia sudah dikira cukup murah jika nak dibandingkan dengan upah membina sebuah laman web perniagaan yang lengkap! Belum masuk lagi soal hosting laman web, dan beberapa cirian lain yang kosnya agak tinggi.

    Platform yang disediakan oleh Shopify ini membolehkan sesiapa sahaja dapat menghasilkan sebuah kedai online sendiri yang nampak profesional. Dilengkapi dengan kemudahan shopping-cart, data pelanggan, data pengguna, sistem tracking dan banyak lagi. Manakala untuk proses pembayaran pembelian, Shopify menggunakan khidmat penyedia pembayaran online iPay88. Anda tidak perlu susah-susah untuk memikirkan cara dan kaedah, kerana Shopify telah menyediakannya untuk anda. Menerusi iPay88, usahawan Malaysia boleh memproses bayaran menerusi internet secara automatik sama ada secara tunai atau menggunakan kad kredit, paling penting sistem menjamin keselamatan transaksi.

    [Baca] 6 Sebab Memilih Shopify Untuk Kedai Online

    Usahawan Dapat Akses Maklumat Urusniaga dan Pembeli

    Menerusi platform ini, pemilik perniagaan dan usahawan boleh mendapatkan laporan Shopify yang dilengkapi maklumat penting seperti data pelanggan, corak pembelian dan sejarah tempahan pelanggan untuk bantu peniaga kembangkan perniagaan mereka. Usahawan boleh menggunakan data ini untuk menghasilkan list atau senarai pelangggan bagi mewujudkan penawaran kepada mereka di masa akan datang.

    Video Promo Kedai Online Shopify

    Tonton video di bawah ini agar anda boleh fahami secara am bagaimana pemilik pernigaan dan usahawan meluaskan perniagaan menerusi platform e-commerce Shopify ini...

    Apa Diberikan oleh Shopify untuk Usahawan Malaysia

    Apa yang patut anda tahu mengenai servis yang diberikan oleh Shopify ini:
    • Tidak kenakan sebarang caj untuk setup kedai online anda, walaupun untuk akaun percuma anda.
    • Boleh cancel akaun Shopify bila-bila masa bila mana anda merasakan ia bukan platform terbaik untuk bisnes anda.
    • Akaun berbayar dicaj secara bulan ke bulan. Jadi keuntungan yang anda buat menerusi platform ini boleh dijadikan modal untuk teruskan akaun berbayar.
    • Plan kedai online yang disediakan dalam Shopify ada beberapa pakej, dan anda boleh bertukar dari pakej A ke pakej B dan sebaliknya dengan mudah.
    • Shopify memastikan data pelanggan, data pengguna termasuklah data usahawan berada di dalam tahap keselamatan tertinggi - PCI Compliant.
    • Boleh gunakan nama domain kedai online sedia ada untuk Shopify.
    • Unlimited bandwith untuk semua akaun Shopify, bermakna kedai online anda boleh diakses sepanjang masa tanpa masalah, tanpa gangguan walaupun mempunyai ribuan pelanggan sedang melihat produk yang anda jual.
    • Tidak perlu hosting, semuanya telah sedia lengkap dalam sistem e-commerce Shopify.
    • Boleh sediakan platform pembayaran sendiri selain disediakan oleh Shopify, misalnya pembayaran menerusi ATM, dan pindahan wang. Pembayaran boleh direkodkan di dalam sistem Shopify.
    • Anda boleh track pembayaran, penghantaran produk dan sebagainya menerusi Shopify. Malah pembeli juga dapat info yang sama secara automatik.
    • Shopify, kedai online milik anda boleh diakses menerusi tablet (responsive) malah dalam aplikasi di Google Store dan AppStore, tanpa perlu keluarkan kos tambahan untuk anda setup.
    • Anda boleh jual produk anda ke hampir semua saluran media sosial - FB, Instagram, Pinterest, LinkedIn dan macam-macam lagi.
    • Anda boleh ciptakan kod diskaun anda sendiri untuk hasilkan lebih banyak jualan menerusi Shopify.

    Rekabentuk Kedai Online Shopify

    Dan cuba lihat beberapa rekabentuk atau template yang tersedia untuk anda gunakan bagi kedai online anda ... semuanya boleh dilakukan dengan mudah. Dalam beberapa minit sahaja, anda boleh ada kedai online anda sendiri.
    Contoh kedai online Shopify
    Contoh kedai online Shopify
    Menerusi Shopify, anda boleh wujudkan kod diskaun untuk ditawarkan kepada pelanggan-pelanggan dengan lebih mudah. Kedai online anda bukan sekadar boleh diakses menerusi komputer, malah boleh diakses menerusi tablet, peranti mudah alih dan juga telefon pintar. Ia penyelesaian terbaik untuk mewujudkan pelbagai saluran promosi serta pembelian untuk bisnes dan produk anda.


    Segalanya sudah tersedia, dan dipermudahkan untuk usahawan Malaysia ... apa yang perlu ialah menggunakan sistem ini untuk bisnes anda. Kedai online anda bukan hanya akan tersedia untuk pasaran Malaysia, malah ke luar negara.

    Daftar percuma sekarang, dan gunakan sistem e-commerce Shopify selama 14 hari sekarang! Klik pautan di bawah untuk daftarkan akaun Shopify dan wujudkan kedai online bisnes anda.

    [Daftar] Create Your Online Store for 14 Days Free Trials

    Dan seandainya anda mahu mahirkan diri dengan Shopify dan jana pendapatan dan keuntungan berlipat-kali ganda, maka saya syorkan anda untuk sertai kursus online Shopievo. Kursus online ini telah dibuka pendaftaran sejak awal Mac 2016 dan bakal ditutup pada 7 April 2016. Hampir 500 usahawan telah ambil peluang untuk jalani kursus ini yang mengajar cara, teknik, dan kaedah terbaik untuk hasilkan jualan sehingga USD90K. Berminat nak tahu?

    [Klik] Daftarkan Diri Untuk Kursus Shopievo

    Seharusnya peluang ini adalah yang terbaik untuk usahawan Malaysia meluaskan bisnes tanpa sempadan.

    Kredit: Blog Sabrina Tajudin


    7 Sebab Untuk Tidak Beli iPhone SE

    7 Sebab Untuk Tidak Beli iPhone SE. Apple baru-baru ini telah mengumumkan kelahiran 'baru' siri iPhone, iaitu iPhone SE. Apakah ciri yang menarik yang ada di dalam iPhone SE ini? Mengapa ada pihak yang tidak berapa seronok dengan kelahiran iPhone SE - disebut iPhone Special Edition. Dan mengapa pihak Apple bersungguh mengatakan bahawa produk ini adalah yang terbaik?

    Ok. Saya tak mahu review pasal produk ini dari segi kelebihannya ... sebab saya tidak mempunyai iPhone SE, dan saya juga bukan pengguna Apple tegar. Saya pernah ada iPad Mini tetapi alami kerosakan, sudahpun dihantar ke kedai untuk repair, tetapi  lebih 4 bulan hantar ke kedai tapi masih lagi belum siap dibaiki. Entah apa masalahnya, tidak pula diketahui dengan detail .. asyik postpone sahaja... grrr ....

    Lupakan kisah saya yang tak menarik mengenai iPad Mini tu. Dalam post ini saya nak kongsikan beberapa fakta yang mungkin anda tidak sedar tentang iPhone SE ini terutama dari sudut mengapa anda tidak perlu membeli dan mendapatkan produk ini di pasaran.

    7 Sebab Untuk Tidak Beli iPhone SE

    Sebab Untuk Tidak Beli iPhone SE
    Mengapa tak ceritakan pasal kelebihannya? Biasalah, nak tengok kelebihan sesuatu, kena lihat dulu pada kekurangannya .. sebab, sifat manusia yang mahu tahu benda yang tak berapa elok pada sesuatu. Mungkin ini adalah sebab mengapa anda klik, dan baca tajuk post ini.

    Sebab-Sebab Untuk Tidak Mendapatkan dan Membeli iPhone SE 2016

    Orait, malas nak sembang panjang. Mari lihat sebab-sebab yang memungkinkan anda untuk tidak membeli sebuah iPhone SE baru.
    1. Design memang sama macam iPhone 5/5S, bukankah jenama Apple itu berkaitan dengan inovatif? Kenapa masih gunakan rekabentuk yang sama? iPhone 5 direkabentuk dan dihasilkan pada tahun 2012, dan setelah lebih dua setengah tahun (2016), tiada rekabentuk yang baru untuk iPhone? Ia hanya untungkan pengeluar casing untuk iPhone 5/5S sebelum ini di mana produk yang sama boleh dijual untuk casing iPhone SE.
    2. Paparan skrin hanya 4 inci? Errrr .. bilamana semua orang mencari telefon pintar dengan skrin yang lebih daripada 5 inci kenapa iPhone patah belakang dengan paparan yang lebih kecil? Adakah ia untuk anak-anak yang berjari halus mulus? Puas ke nak tengok video dengan paparan sekecil itu?
    3. Kamera depan hanya 1.2MP? Dalam fenomena orang ramai yang suka selfie, bukankah lebih baik ia dipertingkatkan kepada pixels yang lebih tinggi? Adakah Apple tak alert tentang perkembangan ini?
    4. Kamera belakang (utama) kekal dengan 12MP. Mana inovasi yang diperkatakan? Dan nampak jarak perbezaan pixels antara kamera depan dan belakang, dibandingkan dengan telefon pintar yang lain ..... yang ada 5MP (depan) secara puratanya dan lebih dari 12 MP untuk kamera belakang!
    5. Kapasiti 16GB? Mana cukup untuk sebuah telefon pintar yang punyai kelas tersendiri. Saya masih ingat, pencipta Apple pernah berkata .. bahawa produk Apple adalah untuk kelebihan pengguna, lebih bersifat dekat di hati, itu sebab Steve Jobs berjaya. Adakah kapasiti 16GB cukup untuk storan simpan gambar dan muat turun aplikasi yang best-best? Paling tidak berilah kapasiti storan 32GB! Berbaloi dengan harga? Versi 64GB kena tambah harga yang boleh dikatakan jauh bezanya .. uh alohhh ....
    6. Secara kasarnya iPhone SE cumalah sebuah telefon pintar Recycle dari Apple, dan bukan satu produk yang benar-benar ada kelebihan dari segi inovatif yang difahami ramai orang. 
    7. Secara amnya spesifikasi dan juga keupayaan iPhone SE adalah gabungan dua versi terdahulu - iPhone 5 dan iPhone 6. Cumanya iPhone SE mempunyai paparan dengan saiz kecil, yang kononnya untuk mereka yang mempunyai tangan yang kecil ... errr .. pasaran Asia mungkin?
    Ok.. begitulah secara amnya antara sebab kenapa untuk tidak harus membeli iPhone SE. Saya menyenaraikan hanya 7 sebab untuk tidak beli iPhone SE, walhal ada artikel yang paparkan lebih banyak lagi kekurangan dalam iPhone edisi 2016 ini.

    [Tawaran Khas] Dapatkan iPhone 6S Dengan Harga Diskaun

    SE Stands For?

    Paling menarik diperkatakan ialah perkataan SE. Ada yang kata SE stands for Same Edition, atau Smaller Edition atau Similiar Edition; dan nyata walaupun post ini ditulis menunjukkan betapa ruginya mereka membeli iPhone SE, namun masih ada pengguna dan pengikut setia iPhone yang tidak ambil kesah. Mesti ada kelebihannya ... ye tak? Huhuhu...

    Tapi secara amnya ialah ...

    Kekuatan Jenama Yang 'Menipu' Orang Ramai

    Sebab Untuk Tidak Beli iPhone SE
    Kekuatan jenama ini yang telah blend-in dalam kehidupan penggunanya. Dengan kekuatan inilah, yang telah menyebabkan ramai pengguna Apple khususnya iPhone 'ditipu' hidup-hidup. Orang ramai percaya dengan jenama ini yang diasaskan oleh seseorang yang menjadi idola seluruh dunia. Dan Apple terus membuat keuntungan dengan produk terkini iPhone yang diibaratkan sebagai produk inovatif terbaik untuk nampak seolah sesuatu yang istimewa. Walhal, apa yang ada dalam iPhone SE adalah semuanya perkakasan bahan kitar semula!

    [Tawaran] Beli iPhone 6s Plus Dengan Diskaun serta Ansuran Serendah RM349.92 Sebulan

    Saya menulis post ini bukanlah untuk kondem jenama ini, sebab saya tahu ramai peminat dan pengikut iPhone di seluruh dunia, mahupun di Malaysia sendiri. Apa yang saya tulis ini adalah berdasarkan review ringkas yang berfakta yang terkandung dalam video di bawah. Anda boleh tonton sehingga habis jika mahu.

    SuperSaf TV -Saluran tech UK paling meluas berkaitan info teknologi, preview serta review, tanpa bias, perbandingan secara side-by-side dan tips terbaik untuk membantu memilih produk dengan fakta yang tak boleh disangkal.

    Tabik Untuk Pengguna iPhone

    Apapun, saya masih lagi tabik pada mereka yang menggunakan telefon pintar jenama iPhone sebab ia dikategorikan sebagai telefon pintar eksklusif, hanya untuk mereka yang hebat dan mahu kelihatan hebat. Hanya mereka yang tahu erti sebenar inovatif Apple akan memahami, dan terus memberikan sokongan kepada produk ini, walaupun iPhone SE cuma sebuah telefon yang diletakkan SE untuk meraih perhatian.
    7 Reasons Not To Buy iPhone SE 2016
    Harganya memang tidak mampu saya milik, seperti saya katakan tadi .. ia hanya untuk mereka yang hebat dan faham konsep inovatif dalam Apple. Anda rasa anda seorang yang hebat, mahu nampak hebat, tahu apa itu inovasi dan inovatif dalam Apple, maka saya tidak akan melarang anda untuk membeli dan mendapatkan produk terbaru 2016 ini daripada Apple iPhone.

    Dengan sebab itulah, yang memungkinkan saya untuk terus setia pada jenama telefon pintar yang lain yang harganya jauh lebih murah, yang sesuai dengan bajet saya. Apatah lagi jika telefon pintar itu mempunyai spesifikasi yang hampir kurang sama dengan iPhone. Pilihan ada.

    [Baca] Kenapa saya memilih 2 produk Apple untuk tersenarai dalam - 10 Produk Terbaik Lazada untuk Hadiah Harijadi

    2016 - Usia Apple Kini 40 Tahun

    Apple akan menjangkau usia 40 tahun pada 1 April 2016. Apakah sebenarnya yang ingin dicapai oleh Apple? Adakah apa yang ada di sebalik iPhone SE ini sesuatu yang sebenarnya melangkau batas inovasi yang semua kita fahami? Produk yang dikitar semula .. dan djenamakan ... adalah produk terbaik dari Apple?

    Nantikan episod kisah Apple terutama berkaitan iPhone SE ini di post akan datang. Langgan blog ini untuk tidak terlepas peluang mengetahuinya, atau follow saya menerusi Google+ Profile Hasrul Hassan.


    p.s: Saya menyokong penuh ketetapan dan pendirian Apple dalam isu data dan privasi pengguna Apple, serta usaha dlm menggunakan tenaga boleh diperbaharui (renewable) untuk kehidupan dan industri, serta pemuliharaan alam sekitar.