Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Januari, 2016

Tips Untuk Kuatkan Tenaga Bagi Lelaki

Lelaki. Disebut sahaja akan terbayang akan kekuatan, kekacakan dan kemachoan. Jarang bila disebut lelaki akan terbayang warna pink, gincu, gaun ataupun handbag. Lelaki memang dizahirkan begitu - yakni kuat dan bertenaga. Malah, dilihat sebagai calon pemimpin berkaliber dan berkarisma. Itu adalah first impression buat lelaki.
Lelaki Zaman Sekarang Dah Lembik?Tetapi, lelaki zaman sekarang tak macam lelaki zaman dahulu. Dulu, lelaki boleh tebang pokok dengan kapak batang sebesar pemeluk, tapi sekarang dah jarang nampak lelaki segagah ini. Buktinya, dah banyak produk ubat kuat buat lelaki dihasilkan. Mengapa ini berlaku? Adakah kerana lelaki sekarang dah lembik dan tidak punyai kekuatan seperti lelaki zaman Hang Tuah dan Hang Jebat?

Apa yang saya nampak, lelaki zaman sekarang macam saya dah tak amalkan perkara-perkara yang disarankan oleh para ilmuwan dan ulamak silam. Malah, dalam hadis dan Quran pun banyak petua mengenai kesihatan dan kekuatan lelaki yang sudah tidak diamalkan.

Daripada ki…

Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option?

Sewa atau beli sebuah apartment? Mana satu pilihan yang lebih baik? Saya mahu kongsikan sebuah artikel yang cukup menarik untuk anda fikirkan. Artikel ini telah ditulis oleh Cara Olsen, seorang freelance Digital Marketer. Ia berkaitan dengan pemilikan hartanah di Malaysia, khususnya pemilikan apartment di Setia Alam, Selangor. Mari lihat pro dan kontra berkaitan tajuk ini.
Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option? Rising apartment rents in Malaysia have led some individuals to dive into homeownership earlier than they had planned. Others have preferred to adopt a wait and see position, in spite of the government incentives to buy. But there is no right or wrong answer when it comes to determining whether buying an apartment is better than renting one.

Several factors come into play that ultimately affect the decision on which is better. Buying and renting an apartment Setia Alam on Property Guru both present a unique set of advantages and disadvantages, but your finan…

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar

Sesak sungguh laman web BR1M 2016. Saya sendiri beberapa kali mencuba untuk masuk ke laman web e-BR1M untuk membuat semakan, nak tahu samada pembayaran BR1M sudah dibuat atau belum. Sebenarnya ada 2 cara untuk ketahui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) telah dibayar, iaitu menerusi semakan online dan juga menerusi penyata kewangan di bank yang telah didaftarkan untuk terima bayaran.

Buat mereka yang pernah menerima BR1M sebelum ini, ia bukan satu masalah; tetapi buat mereka yang mungkin ada membuat permohonan baru, dan juga kemaskini berkaitan status perkahwinan tentu tertanya-tanya samada status permohonan BR1M terkini berjaya atau tidak.
2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar Terdapat dua cara untuk memastikan samada anda layak atau telah menerima BR1M 2016, iaitu menerusi:
Semakan Online e-BR1M 2016 Pergi ke e-BR1M 2016. Anda perlu masukkan nombor kad pengenalan, dan kemudian klik butang 'Semakan Status Permohonan'. Butiran mengenai kemasukan wang BR1M 2016 akan dipaparkan beserta t…

Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016

Tempoh pencalonan blog untuk anugerah Minggu Media Sosial Malaysia (MSMW) 2016 telahpun tamat pada 24 Januari 2016. Ramai rakan blogger hebat, popular dan berpengaruh mengambil bahagian di dalam pencalonan untuk beberapa kategori blog dalam MSMW 2016. Salah satu yang menjadi perhatian ialah Best Blog of The Year MSMW 2016.

Anugerah MSMW 2016 adalah antara anugerah yang berprestij memberikan pengiktirafan buat penggiat-penggiat media sosial, terutama sekali blogger saban tahun. Ia merupakan satu platform yang boleh meningkatkan jenama sesebuah blog, dan membuatkan pemilik blog dikenali seantero nusantara.
Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016 Ramai rakan blogger saya yang telah mendapat pengiktirafan daripada penganjuran MSMW ini, antaranya AbangEnsem.com, Denaihati.com, MelastikBintang.com, OhCikgu.com, AkuPenghibur.com dan ramai lagi. Anda boleh semak dan lihat sendiri senarai pemenang anugerah MSMW sebelum ini di pautan ini - Social Media Week Awards - Past Winners

Dan pada tahun …

Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate) oleh Firdaus Pay

Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate). Menarik sungguh tips ini, saya suka nak kongsikan tips ini memandangkan ia ada kena mengena dengan ebook yang saya promosikan iaitu Teknik Sublet Premium. Tips ini saya fikir ramai dah tahu, mungkin tak berapa nak dikongsikan bersama, tetapi alhamdulillah, tips mencari penyewa bersama (housemate) ini telah dikongsikan oleh saudara Firdaus Pay.

Nama Firdaus Pay mula menjadi perhatian apabila 3 artikel menarik darinya telah disiarkan di blog popular dan viral di TheVocket. Ia disiarkan dalam minggu yang sama pula tu, nampak benar orang-orang TheVocket sangat menyukai Firdaus Pay... hehehe...
Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate) Namun, tips di bawah ini sempat saya sambar untuk disiarkan di blog hasrulhassan.com ini, sesuai dengan promosi Teknik Sublet Premium yang ditulis oleh saudara Mohd Fairuz. Tips ini sangat sesuai untuk mereka yang mahu mengurangkan kos sewaan rumah, khusus bagi pelajar-pelajar yang terpaksa menyewa rumah disebabkan ke…

Komisen 26 - 27 Ashadee.com

Ini mungkin pembayaran komisen terakhir oleh pihak Ashadee.com. Alhamdulillah, saya telah menerima dua komisen dari Ashadee.com untuk bulan Januari 2016. Komisen yang diterima daripada Ashadee.com ini merupakan komisen untuk kali ke 26-27 semenjak dijenamakan semula daripada JomNiaga.com.

Sayang sekali Ashadee.com ditutup. Kalau dibuka, pasti akan lebih seronok buat duit online pada tahun 2016 ini. Tapi nak buat macamana, itu keputusan pihak pengurusan Ashadee.com yang diterajui oleh saudara Gobala Krishnan. Mungkin, mereka mahu menumpukan kepada cabang bisnes online yang baru iaitu Kreydle.com.
Komisen 26 - 27 Ashadee.com Ashadee.com banyak dah berjasa kepada saya, selain memberikan komisen-komisen lumayan hasil bisnes online tanpa modal iaitu affiliate; ia juga merupakan lubuk mendapat ilmu daripada puluhan ebook, dvd, cd dan juga online course yang dipromosikan. Banyak juga ebook serta video yang telah saya beli dari Ashadee.com, dan alhamdulillah ... ia telah banyak membantu saya…

Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram

Ketahui teknik dan cara berkesan lariskan jualan di Instagram yang terbukti berjaya! Adakah anda seorang peniaga online di Instagram, samada lama atau baru nak berniaga, atau mungkin nak tambah follower, dan mahu mempunyai follower yang aktif atau teringin mendapatkan banyak like? Mengapa tidak anda fahami 17 modul yang disediakan dalam DVD Teknik Jualan Insta?

Ada pemilik akaun Instagram yang ada puluhan ribu pengikut, tetapi pengikut kebanyakkannya 'tidur', dan bukan jenis targeted. Mereka mungkin akan like setiap gambar yang anda post, tetapi mereka sekadar like sebab memang mereka kaki like .. mereka bukan pengikut genuine.
Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram Inilah masalah banyak peniaga dan usahawan online yang tidak dapat membuat jualan, apatah lagi melariskan produk mereka menerusi Instagram. Sudah ada puluh ribu pengikut di Instagram, tetapi nisbah yang membeli produk dengan jumlah pengikut sangat mengecewakan.

Menerusi DVD Teknik Jualan Insta ini, mereka yang ada…

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik untuk mengetahui 'jantina' laptop atau PC kepunyaan anda ... hoho.... ada kata saya nak buat gurauan senda, tapi sebenarnya ini merupakan trik untuk melihat samada komputer anda akan keluarkan arahan mudah fail jenis vbs seperti sepatutnya. Kalau ada suara yang keluar tu, maka oklah.

Tapi yang menariknya ialah, suara itu akan keluar dalam dua versi, samada suara lelaki, atau suara perempuan. Nak cuba trik ni tak? Cubalah, hanya ikuti arahan yang saya tulis di bawah ini. Dan kemudian lihat hasil akhirnya.
Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop Ikuti langkah berikut satu persatu ye....
Buka aplikasi notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak "I love YOU" Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan anda simpan fail ini di desktop supaya senang nak cari/buka nanti) Save as fail tersebut menjadi - love u.vbsClose notepad apabila habis save. Sekarang lihat di desktop ada tak fail tadi, klik dua kali fa…

Qu Puteh Whitening Pro 9 Dikesan Merbahaya

Produk Qu Puteh iaitu Qu Puteh Whitening Pro 9 telah diuji dan dikesan mengandungi bahan terlarang yang merbahaya. Begitulah kenyataan akhbar yang telah dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, bertarikh 22 Januari 2016.

Dengan kenyataan ini, semua pengguna adalah dilarang daripada menggunakan produk kosmetik yang dimaksudkan. Berikut adalah kenyataan akhbar yang saya maksudkan berkaitan larangan menggunakan Qu Puteh Whitening Pro 9 yang dikesan mengandungi merkuri, iaitu bahan yang dianggap sebagai racun berjadual.



Kenyataan Akhbar Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia mengenai Produk Qu Puteh Mengandungi Racun Berjadual Berikut adalah kenyataan akhbar oleh Pengarah Kesihatan Malaysia berkaitan produk Qu Puteh Whitening Pro 9, bersandarkan kepada laporan ujian yang telah dilakukan (rujuk imej di atas):

Produk kosmetik di atas telah diuji dan dikesan mengandungi merkuri yang tidak dibenarkan di dalam produk kosmetik. Oleh itu, produk kosmetik Qu Puteh Whitening Pro 9 tidak lagi…

Permohonan Perumahan dan Borang RMRPlus SPNB

Permohonan dan Borang RMRPlus SPNB. Pernah dengar mengenai RMRPlus? RMRPlus merupakan satu projek kendalian Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) yang mensasarkan golongan yang mempunyai tanah tetapi tidak layak untuk membuat permohonan menerusi Program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia. Untuk memohon mendapatkan rumah menerusi program ini, pemohon perlu muat turun borang RMRPlus SPNB yang diberikan percuma, dan melengkapkan butiran yang perlu.

Borang RMRPlus boleh dimuat-turun secara percuma di laman web SPNB, namun sebagai langkah untuk membantu anda, saya telah sediakan capaian terus untuk anda dapatkan borang RMRPlus di sini. Anda boleh muat-turun dan cetak borang RMRPlus SPNB teserbut yang disediakan di bawah (akhir artikel).
Permohonan dan Borang RMRPlus SPNB Pada mungkin yang belum memahami mengenai RMRPlus, secara asasnya ia merupakan satu model perniagaan oleh SPNB yang mengambil konsep asas Rumah Mesra Rakyat 1Malausia (RMR1M) namun dikhususkan kepada mereka yang mempunyai tan…

Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?

Bagaimana nak mulakan sebuah bisnes homestay? Homestay merupakan perkataan bahasa Inggeris. Jika dialihbahasa, ia dikenali sebagai inap desa dan kadangkala rumah tamu. Ia sebuah bisnes yang menguntungkan, terutama jika anda tahu cara sebenar melakukannya. Bayangkan, sebuah rumah yang anda miliki samada dibeli atau menyewa dari tuan rumah, boleh menjana income lumayan sehingga 4 angka sebulan dengan hanya menetapkan sewaan serendah RM100 semalam!

Congak keuntungan memang nampak mudah, tetapi ia tidaklah semudah congakan keuntungan atau pendapatan. Silap cara, bisnes homestay boleh diakhiri dengan anda terpaksa menanggung hutang keliling pinggang. Maka, untuk mereka yang mahu buat duit dalam bisnes ini; ilmu, pendekatan, teknik, kaedah serta cara perlu betul agar pengakhiran yang baik dapat direalisasikan.
Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay? Saya ada ramai sahabat, kenalan malah sedara-mara yang menjalankan bisnes ini. Mungkin pada pandangan ramai, bisnes inap desa atau rumah tamu i…

Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan

Dua hari lalu, saya terbaca satu komen berbentuk pandangan jujur dari seorang yang bergelar Lucius Maximus berkaitan dengan penajaan Vida Beauty Qu Puteh ke atas pasukan bolasepak Kelantan. Ia satu pandangan yang pada fikiran saya amat baik dikongsikan, dan memang wajar diviralkan. Ia berkaitan dengan legasi dan tradisi bolasepak Kelantan yang kini sedang dipertaruhkan dek kerana penajaan lumayan jutaan ringgit oleh Vida Beauty, pengeluar produk Qu Puteh.
Isu ini telah menjadi isu yang sangat sensasi bukan sahaja di dalam dunia bolasepak tanahair, tetapi juga dalam dunia kosmestik, pemasaran dan penajaan. Ada banyak respon berkaitan penajaan Qu Puteh yang bernilai RM6 Juta (kalau tak silap) ke atas pasukan bolasepak Kelantan.
Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan
Paling banyak disebutkan ialah berkaitan warna stadium dan juga warna jersi pasukan bolasepak Kelantan. Ada yang menganggap permintaan penaja utama pasukan Kelantan ini agak keterlaluan, dan ramai yan…

10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post

Bukan mudah untuk mengumpan dan 'menjerat' pengguna laman sosial Facebook untuk viralkan post di blog. Jika anda tidak mempunyai support yang kuat di laman sosial, agak sukar sebenarnya untuk memviralkan sesuatu post yang telah anda tulis di blog. Hanya dengan kandungan entri yang benar-benar Power Rangers sahaja, entri blog anda akan dikongsikan puluhan ribu Facebookers yang melihat manfaat dan kebaikan dalam entri tersebut.

Jadi, bagaimana cara untuk memancing pengguna FB bagi membolehkan mereka bantu viralkan post atau entri blog anda? Susah sebenarnya, tapi in Sha Allah, saya akan berikan beberapa tips untuk anda terutama blogger baru yang mahu dapatkan trafik ke blog dengan percuma. Teknik ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan juga pembacaan daripada beberapa ebook yang telah saya beli, baca dan praktik.
10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post Ok. Pertama sekali, biar saya tunjukkan beberapa bukti akan keberkesanan tips dan teknik yang telah saya lakukan…

10 Nasihat Guru Ketika Perhimpunan Sekolah

Zaman persekolahan memang menyeronokkan. Saya yang dah dikira tahap terlebih otai (old taimer) pun masih lagi terkenangkan zaman waktu sekolah. Antara pengalaman yang saya ingat sehingga sekarang ialah 'lari' balik rumah ketika perhimpunan pada satu pagi Isnin. Dah la kena naik bas ..... dan kembali semula naik teksi ke sekolah .. haha... semuanya gara-gara kerana tertinggal duit kutipan derma.

Itu kisah saya semasa belajar di Sekolah Kebangsaan Toh Indera Wangsa Ahmad, Batu Gajah, Perak... huhuhu .. sempat belajar selama setahun di situ, yang sebelum ini saya merupakan murid di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Tentera Kuantan, Pahang. Walaupun setahun, tapi pengalaman itu terasa kekal dalam ingatan.
Nasihat Guru Ketika Perhimpunan Sekolah Dan, mungkin ramai yang akan setuju .... walau sekolah di ceruk mana sekalipun, kata-kata nasihat di bawah ini selalu diucapkan oleh guru-guru, baik guru disiplin mahupun guru besar di sekolah. Benda serupa, diulang-ulang banyak kali agar anak-…

Hari Persekolahan Pertama 2016

Hari Persekolahan Pertama 2016. Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
Hari Persekolahan Pertama 2016

Optimasi Entri Blog Untuk SEO

Terasa rindu pula nak berkongsi sesuatu berkaitan teknik SEO (Search Engine Optimization). Ok, kali ini saya nak kongsikan satu ilmu dan info berkaitan bagaimana nak optimasi entri blog untuk tujuan SERP atau SEO.

Buat blogger yang baru, mungkin terma SEO masih baru. Anda boleh cuba cari banyak entri yang ada kaitan dengan SEO ini di blog saya, gunakan sahaja kotak carian yang ada, in Sha Allah ... anda akan teruja dengan apa yang boleh dilakukan menerusi teknik SEO ini. Kalau anda bukan blogger yang ada ramai follower, atau blogger yang kurang dikenali ramai .. maka gunakan teknik ini untuk bina pengaruh anda sendiri dalam dunia blog Malaysia. Samada anda percaya atau tidak, ramai blogger yang kenal saya disebabkan oleh teknik SEO yang diguna-pakai dalam menghasilkan blog dan entri setiap hari.
Optimasi Entri Blog Untuk SEO Infografik ini saya rasa sangat lengkap untuk menggambarkan teknik optimasi entri blog untuk SEO. Anda hanya perlu ikut sahaja tips yang diberikan.

Jika tak berap…

3 Strategi Popular Buat Duit Dalam Bidang Hartanah

Ada ilmu baru saya nak kongsikan kepada anda semua, ia adalah berkenaan strategi untuk buat duit dengan hartanah. Ilmu ini merupakan ilmu atau strategi yang cukup popular dalam bidang hartanah di Malaysia. Kalau anda seorang pakar hartanah, mungkin perkongsian saya ini bagai tiada makna, tetapi untuk newbie seperti diri saya sendiri, 3 strategi popular buat duit dengan hartanah ini mungkin sesuatu yang baru.

Ok. Agak-agak anda boleh teka tak apakah tiga strategi yang saya maksudkan ini? Serius, jika saya nyatakan tentu anda dah sedia maklum, cuma mungkin tak pernah buat memandangkan strategi ini dibuat dan dilakukan oleh mereka yang banyak duit .... huhuhu... macam otai-otai dan jutawan hartanah.
3 Strategi Popular Buat Duit Dengan Hartanah Acaner? Err .. rasanya tak salah kot saya kongsikan 3 strategi ini, mana tahu boleh berikan lebih idea untuk buat duit dalam bidang hartanah kepada mereka yang mungkin nak mula menceburinya pada tahun ini.

Memang terdapat macam-macam cara yang anda…

Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog

Ada yang tanya saya, apakah cara paling mudah untuk ketahui atau pantau jumlah pembaca yang sedang online di blog? Ok, jawapan saya ialah dengan menggunakan Google Analytics. Tahukah anda bahawa Google Analytics boleh dimuat turun dari Google Play? Saya sendiri menggunakan aplikasi ini untuk lihat perkembangan trafik blog saya dari semasa ke semasa menerusi telefon pintar. Ia sangat mudah, malah boleh menjadi satu alat yang sangat bagus untuk tahu bila patut kita update entri terkini atau melakukan promosi entri.

Menerusi mini Google Analytics ini, anda boleh melihat jumlah atau bilangan pembaca yang sedang online di blog anda - real time statistics. Anda boleh tahu entri apakah yang sedang hot di blog anda, dan ketahui masa terbaik untuk anda ping entri anda di laman-laman sosial seperti Facebook mahupun Twitter.
Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog Aplikasi mini Google Analytics bukan sahaja menunjukkan statistik dari satu blog, malah kesemua blog yang anda miliki. And…