Skip to main content

6 Akibat Bruxism - Tabiat Gertak Gigi

Bruxism - ia bukanlah satu penyakit, tetapi lebih kepada tabiat. Bruxism merupakan istilah yang digunakan kepada mereka yang mempunyai tabiat gertak gigi semasa sedang tidur. Anak saya dan wife saya sendiri ada alami bruxism ini.

Ia adalah keadaan di mana permukaan gigi digesel secara paksaan atau tanpa sedar semasa tidur. Pergeseran tanpa sedar ini melibatkan bahagian gigi yang digunakan untuk mengunyah, samada dilakukan ke depan atau ke belakang, ke kiri atau ke kanan.

6 Akibat Bruxism - Tabiat Gertak Gigi

6 Akibat Bruxism - Tabiat Gertak Gigi
Keadaan ini tidak berbahaya, namun jika dibiarkan boleh membawa kepada kerosakan gigi serta ketidakselesaan pada bahagian mulut.

Berikut adalah kesan buruk akibat tabiat gertak gigi ni.

Kesan Tabiat Bruxism

  1. Kesakitan pada rahang bawah - akan menyebabkan luka dan sukar untuk buka dan tutup mulut sepenuhnya. 
  2. Pening kepala. 
  3. Sakit telinga. 
  4. Kerosakan gigi. 
  5. Gigi jadi sensitif. 
  6. Gigi bergoyang. 
Anak saya terutama anak perempuan bongsu saya memang jelas ada masalah ni. Bila tidur je, akan dengar bunyi gertak gigi ni ... kadangkala bunyinya agak kuat sampai buatkan saya terjaga dari tidur. Ntah apa dikunyah sampai bunyi kuat .. haha .. krup krap .. krup krap.
6 Akibat Bruxism - Tabiat Gertak Gigi
Sebab tabiat ini, gigi anak saya tak berapa cantik dah. Silap-silap bila dah besar, kena pakai bracelet kat gigi.. huhu.

Sumber: Majalah iSihat

Comments

  1. unni sndri alamai masalah yang sama.. x tahu ccara nk atasi!! hahahahaha.petua2 org dulu2 bila dgr mcm tu kena pukul pakai selipar.. wallahualam.. xtak tau la jadi ke x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhh Gertak gigi .. pukul pakai selipar. Ni pertama kali saya dengar.

      Delete
  2. sakit paling sakit tapi tak pernah di tengokin orang

    ReplyDelete
  3. sakit gigi bisa melemahkan syaraf

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.