Senarai Blog Malaysia Dah Wujud Sejak Tahun 2010

Senarai Blog Yang Dah Wujud Sejak 2010. Ramai rakan blogger saya yang dulu dikenali ramai dah tutup blog masing-masing. Kalau ada pun, dah kurang aktif dan sangat jarang update entri atau blog post terbaru. Bukan mereka tak mahu menulis lagi, tapi biasalah .. ada sebab dan musabab mereka sudah berhenti dan kurang aktif dalam dunia blog Malaysia.

Mungkin ada yang kata .. "Ala .. derang dah tak popular, follower pun tak ramai" ... haipp .. jangan kata begitu. Ada rakan blogger yang dah tak aktif sebelum ini ada puluh ribu follower blog, malah mereka ada pengikut yang sangat setia hingga bila ada post baru muncul, bukan setakat puluh .. malah ratusan komen diterima untuk satu post tau ... saya pun kagum!

Tapi, masih ramai juga rakan blogger yang saya kenal sebelum tahun 2010 masih lagi aktif dengan blog masing-masing. Anda nak kenal dengan blog-blog yang dah wujud lama ni tak?

Senarai Blog Malaysia Dah Wujud Sejak 2010

Senarai Blog Malaysia Dah Wujud Sejak 2010
Ok .. di kesempatan ini, saya nak senaraikan blog-blog Malaysia yang dah wujud sebelum dan sejak 2010 lagi. Ramai lagi sebenarnya ... meh lihat senarai yang ada. Kalau sudi, terjah mereka .. dan tanyakan khabar. Mana tahu, jika anda seorang blogger baru .. boleh dapat tips dan panduan untuk mantapkan blog daripada mereka.
  1. http://anarm.net
  2. http://www.nurfuzie.com
  3. http://khairulnawawi.blogspot.my
  4. http://blog.cahayadiana.com
  5. http://www.izzatisuhaide.com
  6. http://www.ruggedmom.com
  7. http://sayasyiera.blogspot.my
  8. http://www.opzzpinky.my
  9. http://www.mizzseven.com/
  10. http://www.enyabdullah.com/
  11. http://dihatisara.blogspot.my/
  12. http://fazrol.com/
  13. http://www.eyzamiel.com/
  14. http://www.pipoq.my/
  15. http://akuislam.com/blog/
  16. http://www.adzril.com/
  17. http://ismiqbal.blogspot.my/
  18. http://novaleeza.blogspot.my/
  19. http://storymoryluahanku.blogspot.com/
  20. http://msvelentine.blogspot.my/
  21. http://ihazaliza.blogspot.my/
  22. http://ninamirza.com/
  23. http://www.cikpjaz.com/
  24. http://www.mamajue.com
  25. http://khairulzamri.com/
  26. http://aizuddin.com/
  27. http://aizamia3.blogspot.my/
  28. http://www.isaactan.net/
  29. http://puterahelmei.blogspot.my/
  30. http://coratcoretpinkummi.blogspot.my/
Cukup saya senaraikan 30 blog ini dahulu .. ada banyak lagi sebenarnya saya nak senaraikan, malah .. kalau anda refer pada status FB saya di sini - memang ramai blogger yang dulu diam skarang sudah kembali aktif menulis.
Walaupun saya mempunyai ramai pengikut (followers) yang terdiri dari kalangan blogger di Facebook, banyak di antara mereka yang belum benar-benar saya kenal, dan sangat jarang bertemu .. malah ada yang tidak pernah bertemu lagi. Hanya segelintir sahaja yang pernah saya jumpa di SBB2014 dan SBB2016.

Harapnya lebih ramai rakan blogger yang dikenali di ruangan maya dapat ketemu muka dan bersapa. Bukan apa, kadang bila bertemu ini lebih banyak input dan ouput boleh dapat ... dan saya pastilah sangat suka untuk berkongsi pengalaman dan ilmu yang saya ada.
In Sha Allah, di lain waktu saya akan senaraikan lebih ramai rakan blogger yang dah lama berblog sejak tahun 2010 dan sebelumnya. Saya boleh kata, jika tiada mereka ini .. tiadalah wujud blogger dan blog baru .. sebab saya pasti, ada di antara blog dan blogger baru yang terinspirasi disebabkan blogger-blogger lama ini.

Jika sudi, boleh follow saya di FB.com/blogger.hasrulhassan atau menerusi Fanpage FB.com/bloghasrulhassan Semoga sama-sama bina ukhwah dan manfaatkan blog untuk kesejahteraan dan kebaikan.

{ 15 comments.. read them below or add one }

Muhammad Khairuddin Lim Muhammad Khairuddin Lim October 04, 2016
muka dalam fan book sangat remaja....
reezluv reezluv October 04, 2016
tu dia punya ramai juga otai blogger yang ada sejak 2010 tu
Izzati Suhaide Izzati Suhaide October 04, 2016
ehhh..blog saya ada jugak laaa..terima kasih bro HH.. :)
amir zahari amir zahari October 04, 2016
baru nk start berblog balik.. blog personal buang dh..
Elih Japahar Elih Japahar October 04, 2016
Ramai juga ye..jap nk blogwalking ni..
Pokok Manggis Depan Rumah Pokok Manggis Depan Rumah October 05, 2016
Semuanya blogger hebat. Dari 2010 lagi tu.
Jobdirumah Buat Duit Jobdirumah Buat Duit October 05, 2016
Saya blogger baru nak belajar.
Hanafi Abdullah Hanafi Abdullah October 05, 2016
saya jadi blogger agak lewat
ekjoz buluh ekjoz buluh October 05, 2016
OK. Blog saya tiada. Huhuhu...

nak singgah blog mereka lah...
Along Misuari Along Misuari October 05, 2016
Tahniah buat 30 blog yang terpilih oleh sifu HH...

Posting terbaru AM Rumah Idaman : Stainless Steel Water Tank

Ikhlas dari
AlongMisuari.com
PERMATABIRU PERMATABIRU October 05, 2016
blogger suam-suam kuku jer even dr 2010 hee
yang baik yang baik October 05, 2016
Ramai yang tak berapa kenal, mungkin pernah singgah sekali sekala kot... sebab sekarang ni dah semakin banyak blog baru.
eCommerce Malaysia eCommerce Malaysia October 05, 2016
website saya ni pun sebenarnya dah wujud sebelum 2010 lagi tetapi terpaksa rebranding balik dan tukar skop niche, artikel lama saya buang 100%, fokus ecommerce pula, hehhe

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.