31 Oktober 2016

Belajar Forex Dalam Bahasa Melayu

Nak belajar Forex dalam Bahasa Melayu? Ramai yang sudah sedia maklum mengenai lubuk buat duit, dan jana income tambahan menerusi Forex Trading ni. Tetapi, dalam ramai yang tahu itu ... tidak ramai pula yang berani nak ceburi dan sertai. Kenapa? Sebab mereka kekurangan panduan untuk melakukannya, tiada rujukan yang boleh mereka baca .. apatah lagi dalam Bahasa Melayu.

Belajar Forex Trading Dengan Teknik Sebenar Dalam Bahasa Melayu

Saya sebenarnya sudah lama war-warkan mengenai satu panduan mengenai Forex Trading yang ditulis di dalam Bahasa Melayu. Dan ia bukan ditulis oleh sebarangan orang. Panduan atau rujukan yang saya maksudkan itu adalah Panduan Teknik Forex Sebenar. Ebook Teknik Forex Sebenar ditulis oleh seorang yang dah lama berkecimpung dalam dunia forex, malah nama beliau dikenali di antara pedagang-pedagang Forex serantau.
Belajar Forex Dalam Bahasa Melayu
Beliau yang saya maksudkan ialah Encik Khalid atau dikenali sebagai Abang Lid. Jika anda follow blog saya, anda tentu sedar ada beberapa blog post yang telah saya tulis mengenai Encik Khalid dan juga mengenai ilmu teknik forex yang dikongsikan.

Forex Trading Nampak Mudah, Tetapi ...

Forex nampak mudah pada setengah orang sebab ia hanya libatkan Beli (Buy) dan Jual (Sell). Fundamental mereka ialah ... beli bila harga turun, dan jual bila harga naik. Tapi masalahnya ialah .. adakah harga akan terus turun atau harga akan terus naik,

Kenapa Forex Trading dianggap sebagai lubuk duit lumayan? Sebab anda secara amnya memerlukan masa atau tempoh minima untuk membuat keuntungan. Malah, ada testimonial daripada pedagang Forex yang dilaporkan membuat keuntungan dan menjana pendapatan sehingga 5 angka dalam masa seminggu, dengan hanya habiskan masa selama 1 jam sehari untuk berdagang secara online.

Jalan Mudah Untuk Kaut Untung dan Jana Income Ribuan RM?

Disebabkan itu, ramai juga yang ambil jalan mudah untuk berjaya dalam Forex Trading ini, tanpa perlu cungkil, ambil, faham, praktik ilmu yang sebenar dalam Forex Trading ni. Jalannya mungkin mudah kalau ilmunya betul, dan tekniknya itu adalah teknik yang sebenar .. bukan main tarammmm sebab gelap mata nampak $$$.

Di bawah ini salah satu daripada mereka yang telah kerugian kerana ambil jalan mudah untuk jana pendapatan menerusi Forex ini.... saya ambil pengakuan ini daripada salah seorang follower blog Forex Sebenar ... Perghhh hilang RM150K tu .... kalau saya mau terkangkang ...uh.
Belajar Forex Dalam Bahasa Melayu
 Ebook dan DVD Teknik Forex Sebenar telah banyak membantu para pedagang untuk buat untung menerusi ilmu yang betul dan analisis yang jitu. Ia bukan teknik main-main serkap jarang atau main dengan tuah. Jika tuah dijadikan sandaran untuk menjadi pedagang Forex ... maka ia tidak ubah seperti satu bentuk perjudian.

Encik Khalid bukan sekadar menghasilkan ebook dan DVD untuk mereka yang mahu belajar forex dalam bahasa Melayu, malah ada group khas yang disediakan untuk mereka yang benar mahu buat untung dalam Forex ini. Di dalam group tersebut, Encik Khalid berkongsi ilmu serta teknik forex sebenar.

Saya pernah juga belajar mengenai trading ni .. dan antara ilmu yang masih saya ingat ialah analisis Candle Stick. Ini ilmu asas untuk semua trading .. begitu juga dalam Forex Trading. Jika anda seorang newbie dan mahu belajar mengenai asas untuk trading ... ilmu Candle Stick adalah satu yang wajib anda tahu.

Dalam Teknik Forex Sebenar anda akan belajar lebih lagi mengenai cara ini ... dan banyak teknik lain yang kebanyakkan trader hebat tak mahu dedahkan. Anda patut berterima kasih pada Encik Khalid yang sanggup kongsikan ilmu terutama sekali kepada mereka yang mahu belajar forex. Ini adalah kerana Encik Khalid kongsikan ilmu dalam bahasa Melayu - dalam bahasa yang santai dan mudah. Tak faham boleh terus tanya .. in Sha Allah, Encik Khalid tak marah ... huhu.

Contoh Video Simple Mengenai Teknik Forex Sebenar

Cuba tonton video di bawah ini, salah satu perkongsian ilmu Forex Trading dari Encik Khalid.


Tanpa ilmu, tanpa teknik yang betul .. anda mungkin tak akan berjaya. Tak boleh belajar sekerat jalan. Anda perlukan nasihat dan panduan seperti diberikan oleh Encik Khalid dalam blognya, dalam Facebook Group jika mahu buat income lima hingga enam angka menerusi Forex ini.

Cuba lihat bagaimana salah seorang pedagang Forex ini tersilap langkah kerana ilmu dan cara yang salah dipraktikkan ...

Nak jana income dengan Forex .. belajar dengan betul .... belajar menerusi menerusi perkongsian ilmu dan pengalaman daripada Encik Khalid. Ada banyak teknik percuma  yang bakal anda dapat malah ebook forex percuma pun anda boleh dapat setelah tamat dan khatam ilmu dari Panduan Teknik Forex Sebenar ini...

Saya simpulkan beberapa kelebihan Teknik Forex Sebenar ...
  1. Mendapat PROFIT BERATUS-RATUS PIPS dengan hanya satu trade
  2. BETUL-BETUL SELL AT TOP dan BUY AT BOTTOM
  3. Mendapat UNTUNG BESAR menggunakan MODAL KECIL
  4. Ia digunapakai oleh professional trader serata dunia & sudah ratusan tahun digunakan
  5. Setup siap tak sampai 5 MINIT tanpa perlu menggunakan indicator / expert advisor!
  6. Sangat-sangat mudah untuk diaplikasikan kepada SEMUA PAIRS
  7. Tak sampai 1 jam pun sehari untuk menganalisis market
  8. Terbukti berkesan menghasilkan profit sejak dulu, kini dan selamanya
  9. Buku, ebook dan video tutorial yang ringkas, padat serta mudah difahami
  10. Lengkap dari A – Z. Broker, Money Management, Kawalan Emosi, Isu-Isu Semasa dan banyak lagi
  11. RISIKO MINIMUM tetapi KEUNTUNGAN MAKSIMUM!!
Nak tahu lagi? Boleh terus ke pautan ini -  http://www.forexsebenar.com

Testimonial Mereka Yang Belajar Teknik Forex Sebenar Dalam Bahasa Melayu

Rasa macam susah nak percaya? Cuba lihat beberapa testimonial berikut .... jangan leleh pula air liur sebab nampak ramai trader dalam forex yang berjaya buat duit.
Belajar Forex Trading Dalam Bahasa Melayu
Belajar Forex Trading Dalam Bahasa Melayu
Belajar Forex Dalam Bahasa Melayu
Promosi Akhir Tahun 2016. Beli panduan ini sekrang dan masukkan kod ini - 'diskaun100tshirt'.
Anda bakal dapat diskaun sebanyak RM100 dan juga sehelai T-Shirt percuma. Tempoh promosi bermula dari 25 Disember hingga 31 Disember 2016. Terus sahaja ke link di bawah ini:
[+] Promosi Teknik Forex Sebenar

Selamat belajar dan buat duit online!!

Senarai Harga Minyak Masak Terkini Pelbagai Jenama Mulai November 2016

Harga minyak masak pelbagai jenama akan naik, dengan harga baru mulai 1 November 2016. Pada 26 Oktober 2016, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuki Seri Hamzah Zainudin telah mengumumkan struktur baru harga minyak masak berkuatkuasa 1 November 2016.

Penstrukturan semula minyak masak itu dilakukan berikutan kenaikan harga minyak sawit yang diproses (olein) di pasaran dunia. Pada Januari tahun 2015 harganya adalah RM 2,341 satu tan namun kini ia hampir RM 3,000 satu tan.

Dengan pengumuman tersebut, mulai 1 November 2016 harga jualan bagi minyak masak pek 1 kilogram ditetapkan pada harga RM2.50/kg. Manakala, harga minyak masak di Malaysia dalam botol 1 kg dan keatas akan mengikut harga pasaran.

Senarai Harga Minyak Masak Terkini Pelbagai Jenama Mulai November 2016

Ini satu langkah yang pada saya agak mengejutkan memandangkan KPDNKK akan hanya mengambil alih pengurusan Skim Penstabilan Harga Minyak Masak (Cooking Oil Stabilization Scheme-COSS) dari Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi (KPPK) bermula 1 November 2016.

Harga Baru Minyak Masak Mulai November 2016

  • Paket (1 kg sahaja) - RM 2.50 
  • Botol (1 kg ke atas) - RM 3.70; Botol 2 kg - RM 7.40; Botol 3 kg - RM 11.10; Botol 5 kg - RM 18.50
Pastinya nanti pengguna akan beralih kepada minyak masak paket, dan saya dapat bayangkan bahawa minyak paket akan menjadi susah dan sukar untuk didapati di pasaran.... wallawehhh ....
Uhh belum apa-apa, sudah naikkan harga minyak masak.

Aduh. Pasti ramai yang akan rasa tertekan dengan kenaikan ini...terutama sekali peniaga, dan tentulah sekali usahawan yang menghasilkan produk menggunakan minyak sawit .. uhh banyak weihh produk sebegini... Pisang Goreng ... Mee Goreng .... Roti Canai .. walaupun mereka guna minyak masak paket ... tapi agak-agak berapa banyak yang akan dibenarkan beli?? Nak tak nak .. pasti akan terpaksa beli minyak masak dalam botol yang uhhhh ... mahal harganya tu.

Benarkah Kerajaan Tanggung Subsidi Minyak Masak Tinggi?

Menerusi satu sumber, melaporkan Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani sebelum ini berkata kerajaan terpaksa membayar subsidi bagi 85,000 tan matrik minyak masak sebulan tetapi kajian mendapati rakyat Malaysia secara purata hanya menggunakan kira-kira 40,000 tan minyak masak sebulan.

Hmm ...

Senarai Harga Baru Minyak Masak (Botol) Pelbagai Jenama Mulai 1 November 2016

Sekarang mari kita lihat senarai harga minyak masak pelbagai jenama yang naik mulai 1 November 2016 atas dasar baru kerajaan dan tindakan KPDNKK ini. Senarai ini saya peroleh apabila ia banyak tersebar di media sosial dan aplikasi seperti whatsApp.
Senarai Harga Minyak Masak Botol Pelbagai Jenama November 2016
Dan ini bukti bahawa senarai di atas adalah benar ...
Saya fikir ramai yang akan mengeluh dan risau ... kerana pastinya akan ada efek domino untuk harga produk-produk dan barangan lain.
[Baca] Harga Petrol dan Diesel Naik 15 Sen Mulai November 2016
Saya sendiri mula berfikir bahawa negara sedang menuju ke kancah inflasi dan kemerosotan ekonomi .. nak nak lagi bila dapat tahu premium untuk insurans dan kad kesihatan juga akan naik mulai 1 November 2016.

Haishhh. Semua naik ni.

Harga Petrol, Diesel November 2016 Naik Sebanyak 15 Sen !

Harga Petrol, Diesel naik untuk November 2016. Informasi ini telahpun disahkan dan telah dilaporkan oleh beberapa akhbar utama menerusi portal online masing-masing. Harga runcit baharu bagi RON95 berkuat kuasa 1 November 2016 ialah RM1.95 seliter manakala RON97 (RM2.30 seliter).

Manakala, harga runcit baharu bagi diesel pula ialah RM1.90 seliter. Ini menunjukkan harga petrol dan diesel telah naik sebanyak 15 sen bagi setiap liter. Harga ini akan mula dikuat-kuasakan pada tengah malam 1 November (12:01 tengah malam).

Untuk info, harga runcit petrol sepanjang Oktober bagi RON95 ialah RM1.80 seliter, RON97 (RM2.15) dan diesel (RM1.75)

Harga Petrol, Diesel Untuk November 2016 Naik ...

Harga Petrol, Diesel November 2016 Naik Sebanyak 15 Sen !

Kredit: Utusan Malaysia Online

Rolex Original Harga RM32K Mahu Dijual Hanya RM4K

Baru-baru ini saya pergilah breakfast di sebuah restoran yang memang popular di sebelah Stesen Hentian Bas Parit Buntar. Ia memang menjadi antara lokasi atau tempat saya makan pagi kalau saya bersendirian. Wife dan anak-anak saya kurang suka breakfast di sini ... sebabnya tu ... hanya perut mereka je boleh jawab .. haha.

Ok. Berbalik pada cerita. Tajuknya cerita ialah jam tangan Rolex berharga RM 32K mahu dijual RM 4K. Ia bukan satu tajuk sensasi yang saya tulis untuk umpan anda. Tetapi ia memang sebuah cerita sebenar, dan jam tangan jenama Rolex ini memang mahu dijual dengan harga sedemikian.

Rolex Osyter Perpetual Datejust II - Harga Sebenar RM32K Mahu Dijual RM4K

Rolex Osyter Perpetual Datejust II - Harga Sebenar RM32K Mahu Dijual RM4K
Macam tidak masuk akal je kan? Jam tangan yang harganya disemak secara online adalah RM 32,000 (semasa post ini ditulis) .. .. mahu dijual pemiliknya dengan harga RM 4,000. Saya pun terkejut bila ditunjukkan harga sebenar jam tangan Rolex original - Osyter Perpetual Datejust II ... dan ditunjukkan pula jam tangan Rolex yang sedang dipakai oleh ....

Oleh pemilik restoran tu. Uhhh ... dah lama saya kenal secara tidak lansung dengan pemilik restoran atau kedai makan sebelah stesen bas Parit Buntar ni. Awal mula perkenalan dulu disebabkan saya kaki photog .. bawa kamera DSLR ke mana-mana .. ambil gambar di mana sahaja.

Sambil lepak di kedai tu .. saya ambil gambar orang lalu lalang - street photography la katakan ... haha.

Di bawah ini saya tunjukkan bukti harga jam tangan Rolex yang dimaksudkan. Dan juga gambar jam tangan Rolex yang dipakai oleh pemilik restoran tersebut. Sama kan?
Rolex RM32K Mahu Dijual RM4K
Pemilik restoran beritahu saya .. yang beliau nak jual jam Rolex tersebut, dengan harga RM4,000 ... harga yang pastinya jauhhhhh lebih murah dengan harga jam sebenar yang dijual dalam pasaran.

Tiada sebab diberikan kenapa nak dijual. Tapi katanya, jam tangan Rolex yang dimilikinya baru sahaja diservis di pusat servis Rolex. Katanya, dekat beratus ringgit juga untuk servis ....

Saya memang ternganga la bila seorang pemilik restoran boleh pakai jam semahal itu. Kalau sayalah, jam tangan Rolex dengan harga RM 32K elok sahaja dijadikan jam pusaka .. boleh diberikan kepada anak cucu. Uhh bukan mudah nak beli tu ...

Rolex Oyster Perpetual Datejust Mens Watch 116234 - Check sendiri di Amazon ...

Beliau beritahu saya ... jika ada sesiapa nak beli, suruh contact ... uhh tapi itulah ... saya pun tak tahu cara nak hubungi - tak ambil nombor telefon, jadi kalau nak beli jam tangan di atas bolehlah pergi ke kedai makan sebelah stesen bas Parit Buntar ... huhu... betul-betul sebelah ...



Dengan Sedekah Ibu Tunggal Ini Berjaya Bina Bisnes

Dengan Sedekah Wanita Berstatus Ibu Tunggal Ini Berjaya Bina Bisnes. Hebat. Ini bukan cerita untuk anda sekadar baca, tetapi sebuah kisah realiti yang terjadi pada seorang wanita yang saya kenal menerusi laman sosial Facebook. Wanita ini pernah jatuh dalam bisnes, pernah ditipu dalam perniagaan, hutang keliling pinggang. Namun, satu hari wanita ini mula amalkan sedekah suboh setiap hari.... dan hidupnya Allah kurniakan perubahan.

Wanita yang saya maksudkan ialah Puan Rohayati Ridzuan, sekarang menjawat jawatan Presiden dalam Pertubuhan Kumpulan Wanita Malaysia (2016). Beliau juga adalah pengasas Leora Legacy dan adalah bekas guru di bawah Jabatan Agama Islam Melaka.

Dengan Sedekah Suboh, Wanita Ini Tukarkan RM3K Menjadi Sebuah Bisnes Berjaya

Dengan Sedekah Wanita Ini Bina Bisnes
Secara peribadi saya tidak kenal sangat siapa Puan Rohayati Ridzuan ini, tetapi saya telah dihubungi beliau untuk berkongsi satu kisah benar yang berlaku ke atas diri beliau lebih dua tahun dahulu (sekitar 2014/2013). Ini semua disebabkan perkongsian pengalaman saya mengenai kehebatan sedekah yang pernah saya terbitkan pada tahun 2015.

Di awal pembabitannya dalam bisnes, beliau tiada tabungan dan simpanan. Apa yang ada telahpun dilaburkan untuk bisnes. Namun, Allah S.W.T itu Maha Mengetahui, ntah macamana, bisnes yang diimpikan untuk maju, musnah dek kerana ditipu. Hutang keliling pinggang sehingga nak hadap orang pun jadi segan.
[Baca] Naikkan Bisnes Dengan Teknik Like di Facebook
Ramai yang jatuh dalam bisnes. Masing-masing ada cerita selepas kejatuhan ini. Tetapi apa yang saya nak kongsikan ialah cara Puan Rohayati bangkit - iaitu menerusi amalan sedekah suboh. Ikuti sedikit perkongsian beliau, secara peribadi kepada saya menerusi Facebook ...

Kisah Sedekah Suboh Puan Rohayati - Pengasas Leora Legacy

Kisah Pengasas Leora Legacy Berjaya Bisnes

Daripada situ ... Puan Rohayati gunakan sebaiknya untuk kumpul modal. Nak tahu apa yang dibuat beliau dengan rezeki yang dikurniakan Allah S.W.T?
"Dengan RM 3k saya mulakan melabur saham, sebab saya memang ada belajar saham...hari2 saya dapat profit margin yang cantik. Ada 1 hari tu saya dapat gaji dari saham sampai 1.5k" - Puan Rohayati
Daripada sedekah suboh, Puan Rohayati dapat RM3K daripada orang yang berhutang dengannya ... dan dari RM3K itu, beliau mengumpul modal untuk bisnes. Dan alhamdulillah, wujudlah bisnes sebenar dengan nama Leora Legacy.

Jadi Ikon Untuk Ibu Tunggal

Bisnes berkembang dengan maju, dan beliau dianggap sebagai ikon wanita dalam bisnes terutama mereka yang berstatus ibu tunggal!
Lihat bagaimana Allah S.W.T merancang ... hanya kerana hati kita terbuka untuk bersedekah dan bebaskan masalah dan kesukaran orang lain, hatta ketika diri sendiri juga masih belum selesai dengan masalah yang diuji. Ini ujian dan cabaran dalam hidup.

Sedekah Itu Adalah Cara Untuk Kita Murahkan Rezeki

Ramai dari kita .. apabila gagal dalam bisnes, gagal nak dapatkan sesuatu ... tak ingat pada Tuhan, malah amalan yang Tuhan suruh kita buat, kita buat tak tahu ... malah ada yang seolah mengejek ... dan tidak percaya akan Qada' dan Qadar Allah S.W.T.
[Baca] Cara Untuk Hidupkan Bisnes di Facebook.
Apa juga kita mahu, kita mesti cuba dengan cara yang betul seperti mana yang telah ditunjukkan dalam Al Quran dan Hadis. Saya bukanlah alim sangat dalam soal ini, tetapi apa yang ditunjukkan oleh pengasas Leora Legacy yang juga Presiden Pertubuhan Kumpulan Wanita Malaysia ini harus dijadikan panduan dan tips untuk berjaya dalam hidup.

Tak susah pun nak bersedekah ... asalkan ia mampu mengurangkan masalah dan kehibaan orang lain. Jadilah seperti Puan Rohayati. Beliau bijak kerana bersedekah suboh. Dan Allah kurniakan beliau ... sesuatu yang menjadikan kita semua kagum.

Cara Syukuri Nikmat Kesihatan - Contohi Amir Husna

Ini cara sahabat lama saya syukuri nikmat kesihatan yang Allah S.W.T berikan. Saya ada seorang sahabat, beliau saya kenal sejak dari zaman Matrikulasi USM di Sek. Raja Tun Azlan Shah (SERATAS) Taiping. Nama beliau ... Amir Husna. Saya panggil dia Tyger.

Amir Husna .. salah seorang sahabat saya yang berasal dari Kelantan, sekarang menetap di Shah Alam kalau tak silap. Dah berzaman saya tak jumpa, tapi alhamdulillah .. Facebook membolehkan saya dapat menghubungi beliau.

Cara Syukuri Nikmat Kesihatan - Tidak Ambil MC Dua Tahun Berturut-Turut!

Antara sahabat dan rakan yang saya adore ... seorang yang baik hati, dan antara sahabat paling senang untuk dirapati. Selain itu, saya kenal beliau sebagai seorang lelaki yang memang bertanggungjawab, kalau tidak masakan boleh jadi kapten Rugbi ... dan jadi ketua dorm.

Tidak Pernah Cuti Sakit

Bila saya dapat tahu beliau dapat penghargaan selama 2 tahun berturut-turut kerana tidak pernah cuti sakit (MC) .. saya tidak terkejut, kerana saya tahu bahawa Amir Husna adalah seorang yang tahu mensyukuri nikmat kesihatan yang telah Allah S.W.T berikan.
Cara Syukuri Nikmat Kesihatan
Amir Husna merupakan seorang kakitangan awam yang bekerja sebagai Ahli Kimia Forensik. Kalau korang tak berapa nak faham mengenai kerjaya sahabat saya ini, anda boleh andaikan kerjaya beliau adalah lebih kurang seperti penyiasat forensik dalam drama bersiri popular CSI (Crime Scene Investigator).
  • Ahli Kimia Forensik (2003-2010) di bahagian forensik kimia Petaling Jaya
  • Ahli Kimia Forensik (2010-2014) di Makmal Penyiasatan Kebakaran Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor.
  • Ahli Kimia Forenseik (2015-sekarang) di bahagian Forensik Kimia Petaling Jaya. 

Contoh Kakitangan Awam Berintegriti, Bertanggungjawab dan Komited

Saya kongsikan cerita serba sedikit mengenai beliau adalah kerana ia adalah satu contoh yang sangat baik buat mereka yang anggap bahawa kebanyakkan kakitangan awam di Malaysia ini banyaknya 'curi tulang'. Walhal, ramai je yang sangat komited dengan kerja dan menjalankan tanggungjawab sebagai seorang penjawat awam dengan baik.
Cara Syukuri Nikmat Kesihatan
Saya ada tanya beliau, tentang kerjayanya dan tentang bagaimana boleh dapat sijil pengiktirafan begitu ...
"Tugas aku Kat makmal, kadang2 pergi crime scene n Mahkamah.... Tak cuti sbb mmg jarang sakit/demam... N kalau sakit sikit2 aku dtg jer kerja... Tapi aku selalu kalau injured kalau main bola/ragbi sampai jalan hencot2 n sembahyang pun atas kerusi aku dtg gak kerja" - Amir Husna
Saya bangga dengan kejayaan yang dicapai oleh Amir Husna ini. Sahabat saya ni ... tahu gunakan nikmat sihat dengan cara yang sepatutnya. Tak ramai antara kita seperti beliau, saya juga tidak terkecuali ... huhuhu.
Alumni Sekolah Alam Shah
Amir Husna sudah bekeluarga, Seorang pemain rugbi (bukan sepenuh masa) ... seorang yang mahir dengan teknik fotografi untuk tujuan forensik. Beliau adalah seorang bekas graduan USM Pulau Pinang, dan juga bekas pelajar (Alumi) Sekolah Alam Shah, Selangor.

Amir Husna tidak pernah cuti sakit dua tahun berturut-turut. Amir Husna sahabat saya. Amir Husna kakitangan awam bertanggungjawab dan berintegriti. Amir Husna bijak. Jadilah seperti Amir Husna.
[Baca] Bagaimana Nak Dapatkan dan Tambahkan Rezeki Melimpah Ruah ...
Semoga sedikit perkongsian ini membuka minda anda semua bahawa ada ramai kakitangan awam yang setia, komited, bertanggungjawab menjalankan tugas mereka. Jangan sebab anda melihat seorang dua kakitangan awam kaki lepak di warung dari jam 9:30 pagi hingga 11:00 pagi; anda mahu labelkan semua kakitangan awam berperangai seperti itu.

Agar kita semua tahu menghargai dan syukuri nikmat kesihatan yang Allah berikan. Tak sakit jangan dibuat sakit .. nanti Allah S.W.T duga dengan sakit yang memeritkan, orang akan hilang percaya ... dan anda akan bersendirian.

29 Oktober 2016

6 Cara Nak Popularkan Blog

Bagaimana cara untuk mempopularkan blog anda? Ramai blogger baru yang bertanyakan perkara ini menerusi email. Mereka nak tahu cara nak popularkan blog. Mereka mahu diri mereka sebagai blogger diketahui. Mereka mahu kehadiran blog mereka disedari.

6 Cara Untuk Popularkan Blog

Cara Nak Popularkan Blog
Secara amnya, saya boleh katakan sebuah blog yang popular akan ada dua perkara ini:
  • Komen yang banyak pada entri
  • Backlink ke blog tersebut
  • Jumlah pengikut yang ramai
Aha ... so kalau ikut ukuran itulah, camna nak kasik ia popular? Blog kena popular supaya isi kandungannya dicapai oleh mereka yang mencarinya. Andai blog itu adalah platform bagi diri anda untuk meluahkan pemikiran dan pendapat anda, mesti ia mengujakan bila idea anda itu dibaca dan diberi respon oleh mereka. Jadi, ia perlu popular agar apa yang anda cuba sampaikan .... disampaikan.

Apa juga perkara yang melibatkan pihak ketiga iaitu penerima atau boleh dikatakan pelanggan akan melibatkan promosi. Anda perlu promot blog anda supaya ia jadi terkenal. Anda perlu promot blog anda jika ada perkara yang ingin anda sampaikan. Anda perlu promot blog anda jika anda fikir ada ilmu yang patut dikongsi. Anda perlu promot blog anda jika isi kandungan blog anda ialah mengenai pengalaman anda yang mungkin boleh dijadikan rujukan dan pedoman buat orang lain.

Gunakan 6 Tips Berikut Untuk Popularkan Blog

Bagaimana nak promot blog? Ada banyak cara .. cara paling senang ialah:

  1. Buat Exchange Banner - kalau rajin dan kreatif, buat banner atau badge yang menarik dan simple. Anda sesetengah orang suka hias blog dengan banner exchange ini. Jadi untung jika banner atau badge anda cun .. mesti ramai yang akan klik.
  2. Komen pada blog orang lain. Jika ingin orang kenal anda .. perkenalkan dulu diri anda ... tempatkan diri anda dalam ruangan komen blog orang lain yang lebih popular. Sentiasa berikan diri anda masa untuk kemukakan pendapat dan komen bernas. Pastu akan ada yang tertarik dengan pendapat anda dan cuba kenali anda menerusi blog.
  3. Buat contest simple. Anda boleh dapat backlink dengan mudah dengan cara ini.
  4. Iklan cara konvesional. Beli ruang iklan .. sudah tentu. Pastikan ia diletakkan di laman web atau ruangan yang ramai orang tengok .. pasti berjaya.
  5. Masuk contest dan segmen blog2 yang popular.
  6. Sentiasa update blog entri anda ...

Ok .. itu tips yang saya terfikirkan nak buat blog anda popular dan dikenali ...cubalah. :) Mana tau .. untung2 leh masuk muka depan akhbar tempatan. Wow .. HEBAT!


Tips Tukar Blog Peribadi Jadi Blog Niche

Tips Tukar Blog Peribadi Jadi Blog Niche. Salah satu cara untuk membolehkan blog jadi popular, dikenali dan dapat menjana pendapatan ialah dengan menjadikan blog yang dipunyai kita mempunyai niche tertentu. Ramai blogger yang mula wujudkan blog sebagai sebuah blog personal atau peribadi. Entri awal mesti akan ceritakan serba sedikit mengenai diri, keluarga, kerja dan juga apa kehidupan seharian. Semakin lama berblog, ramai blogger yang kian sedar bahawa mereka mahukan lebih daripada blog mereka. Jadi, bagaimana nak tukar sebuah blog peribadi menjadi sebuah blog yang ada niche tertentu?

Tips Tukar Sebuah Blog Peribadi Menjaadi Sebuah Blog Punyai Niche

Kalau diikutkan entri yang saya tulis kali ini mungkin juga dikatakan sebuah entri ulangan, tetapi mungkin buat sesetengah blogger terutama yang masih baru, ia satu ilmu baru buat mereka.
Tips Tukar Blog Peribadi Jadi Blog Niche - HasrulHassan.com

Pentingkah Blog Ada Niche?

Blog yang ada niche membolehkan anda sebagai seorang blogger mudah dikenali. Anda boleh menjadi blogger masakan, blogger resepi, blogger travel, blogger fotografi, blogger cikgu, blogger remaja, blogger makanan, blogger bundle, blogger pelancongan, blogger muzium dan macam-macam lagi. Yang penting ialah menjuruskan penulisan dominan anda ke arah itu.

Bagaimana seorang blogger yang awalnya tulis kisah peribadi (blog personal) mahu menukarkan blognya menjadi sebuah blog yang ada niche tertentu?

Rasa saya semua blogger setuju, apabila sebuah blog ada niche atau tema tertentu, mudahlah nak jaja blog kepada masyarakat, dan menarik golongan pembaca tertentu. Ini penting kalau mahu blog itu mendapat pembaca setia, dan seterusnya menjana income daripada blog. Blogger yang ada blog yang punyai niche tertentu akan membina kredibiliti sendiri selain menjadikan blog mereka punyai authority tertentu.

Tips dan Langkah Menjadikan Blog Ada Niche dan Dikenali

Untuk menukar haluan sebuah blog biasa ... blog peribadi mempunyai niche tertentu, pertama sekali ialah anda perlu mendominankan entri-entri yang anda fikir anda lebih banyak pengetahuan mengenainya. Cerita lebih mengenai sesuatu perkara yang anda tahu dan pakar mengenainya. Kadangkala, ia satu perkara biasa buat sesetengah orang tetapi agak luar biasa bagi sesetengah yang lain.

Contohnya, anda tahu mengenai kraftangan, seperti buat bakul, buat tikar atau buat tembikar. Anda boleh cerita dari A sampai Z mengenai perkara tersebut, tetapi dilakukan secara berperingkat dalam blog anda. Macam hari ini anda tulis mengenai jenis jenis bakul yang anda tahu, esok pula anda ceritakan bagaimana nak meleret bahan untuk dijadikan bahan utama buat bakul atau tikar.

Dalam seminggu pastikan 3 daripada 5 entri anda adalah mengenai apa yang anda tahu, dan anda label atau tag entri tersebut dengan kata kunci tertentu. Kemudian, anda letakkan entri-entri dominan ini dalam satu senarai di bahagian sidebar blog anda.

Dominankan Entri-Entri Tertentu

Setelah niche itu nampak kukuh, entri pun dah banyak ... maka anda perlu menjenamakan blog anda dengan perkara yang anda tahu. Buat tagline yang sesuai dengan blog yang kini sudah ada niche tertentu. Sebarkan tagline tersebut dan kalau boleh nama blog pun diubah sedikit supaya pengunjung tahu apa yang mereka boleh baca dengan kepercayaan 100 peratus.

Macamana? Entri dominan mengenai apa yang anda pakar dah banyak, tagline dah ada, nama blog pun dah ada bau-bau komersil, jadi .....

Seterusnya blogwalking secara terpilih ... iaitu mencari dan komen di blog-blog yang ada entri yang ada kaitan dengan niche blog anda. Sebarkan kepakaran dan pengetahuan anda mengenai apa yang anda tahu menerusi blog.

Kongsi entri-entri terpilih anda tadi di laman sembang, forum berkaitan, dan juga group Facebook yang punyai minat serupa dengan apa yang anda paparkan dalam blog. Katakan anda tulis blog yang banyak mengenai puisi yang anda tulis, boleh kongsi di group-group atau page Facebook dan Google+ yang berkongsi perkara serupa.

Ok. Rasanya inilah langkah-langkah yang perlu untuk anda menukar blog peribadi menjadi sebuah blog yang ada niche .. in Sha Allah akan dikenali ramai.

Kursus Tukar Like di Facebook Jadi Pelanggan

Kursus Pelajari Teknik Tukarkan Like Menjadi Pelanggan. Berniaga secara online sudah menjadi antara cara menjana income sampingan yang popular ketika ini. Ia boleh dibuat samada secara sepenuh masa mahupun sambilan. Dari pemerhatian saya, platform online paling popular untuk bisnes online ialah Facebook. Menerusi Facebook, orang boleh menjual apa sahaja dengan mudah, dengan syarat ia dilakukan dengan betul.

Salah satu cara untuk membolehkan produk terjual di media sosial seperti Facebook ialah engagement dengan pengguna Facebook yang mempunyai minat dan kecenderungan yang khusus. Katakan anda seorang yang mahu menjual beg tangan wanita berjenama, jadi pastilah secara amnya target audience dan bakal pelanggan anda adalah wanita yang sukakan beg tangan, dalam kes ini untuk lebih khusus ialah beg tangan wanita berjenama.

Kursus Bagaimana Untuk Tukarkan Like di Facebook Menjadi Pelanggan

Kursus Tukar Like Jadi Pelanggan
Salah satu cara yang baik untuk menjual di Facebook ialah dengan berkongsi info berkaitan produk yang mahu dijual. Anda perlu muat naik gambar dan letakkan caption yang sesuai pada gambar tersebut. Cuba dapatkan likes untuk gambar tersebut di Facebook. Lebih banyak likes, maka lebih baik dan ada potensi sangat besar produk tersebut akan disedari oleh pengguna Facebook yang lain.

Dah dapat likes yang banyak, tetapi produk tidak terjual ... mengapa?

Salah satu kesilapan orang berniaga di Facebook ialah dia 'mempromosikan' produknya menerusi status peribadi atau dari akaun Facebook peribadi.
[Baca] Vievo - Teknik Rahsia Dropshipper Malaysia Menjual di Facebook

Perlu Wujudkan Page Khas Untuk Menjual dan Dapatkan Likes Targeted

Sepatutnya, peniaga tersebut perlu wujudkan satu page khas untuk menjual produk dan perkenalkan bisnesnya dengan cara yang betul. Selain menaikkan info-info berkaitan dengan produk, peniaga tersebut harus tahu bagaimana untuk engage dengan teknik atau tukarkan Like Menjadi Pelanggan.

Likes dapat beribu-ribu, tapi produk tak terjual sampai 10 unit pun ... tentu ada silap di mana-mana.

Untuk itu, saya syorkan anda untuk berguru dan mendapatkan ilmu mengenai cara dan teknik yang betul menukarkan Like kepada pelanggan.

Belajar Dari Oswald Justin

Salah seorang guru yang saya tahu mempunyai kepakaran ini ialah saudara Oswald Justin. Banyak ilmu pemasaran yang saya ceduk dari beliau untuk jana pendapatan online.
Kursus Bagaimana Untuk Tukarkan Like di Facebook Menjadi Pelanggan
Menurut Oswald Justin, jika anda serius dengan bisnes anda, anda perlu tarik Likes yang benar-benar boleh memberikan jualan kepada anda. Maka, sebelum membuat apa jua bentuk marketing, kena pastikan dulu page tersebut mendapat jumlah Likes yang ada kualiti, dan bukan sekadar kuantiti.

  • Dengan Likes: Kos iklan boleh dikurangkan
  • Dengan Likes: Potensi pelanggan sangat cerah

Sebab itu bila Oswald Justin ingin menggunakan facebook sebagai medium pemasaran, beliau akan buat page khas kemudian buat iklan "TARIK LIKE" ....

Boleh belajar dengan beliau, klik pautan di bawah ini untuk ikuti kursus tukar Like jadi pelanggan.
[Tawaran Istimewa] Kursus Tukar Like Jadi Pelanggan
Menerusi kursus ini, anda akan dapat akses ke lebih 7 video tutorial yang akan beritahu dan berikan ilmu mengenai apa yang perlu dilakukan untuk menjadikan jumlah likes yang diterima sebagai jumlah produk terjual.

Tidak mahukan andai page produk anda ada 100 likes, dapat hasilkan 100 jualan? Bagaimana setiap jualan itu berikan anda pulangan untung sebanyak RM20? RM20 x 100 = RM2000. 

Itu baru 100 likes, bagaimana jika capai 500 likes? 1000 likes?

Nampak seronok dan mengujakan, tetapi anda perlu tahu bagaimana nak buat ... jadi cuba gunakan teknik Oswald Justin ini, baca dulu apa yang ditawarkan oleh beliau kepada mereka yang berminat nak 'beli' kursus tukar like jadi pelanggan ...
[Tawaran Istimewa] Kursus Tukar Like Jadi Pelanggan
Tawaran sulit ini terhad dan harga ditawarkan untuk kursus ini telahpun dikurangkan untuk anda.

5 Fakta Perlu Tahu Mengenai Pinjaman Sewa Beli Kereta di Malaysia

Fakta Perlu Tahu Tentang Pinjaman (Sewa-Beli) Kereta. Ramai rakyat Malaysia mengimpikan untuk memiliki sebuah kereta sendiri. Tak kiralah kereta itu kereta baru, mahupun kereta terpakai. Saya sendiri selepas 3 bulan diterima sebagai staff USM, saya terus berimpikan untuk membeli kereta sendiri, namun hanya selepas 3 tahun bekerja makan gaji baru saya mampu untuk memiliki sebuah kereta baru, itupun kereta Perodua Kelisa yang harganya adalah mampu milik buat saya ketika itu.

Bila cakap soal mahu membeli kereta, perkara tidak boleh elak ialah melakukan pinjaman sewa beli kereta. Hanya segelintir golongan sahaja yang mampu dan boleh membeli kereta secara tunai keseluruhannya.

5 Info dan Fakta Perlu Tahu Mengenai Pinjaman Sewa Beli Kereta

Fakta Perlu Tahu Mengenai Pinjaman Sewa Beli Kereta
Ok, sebelum anda bercadang untuk membeli kereta baru, pastikan anda tahu beberapa info dan juga fakta berkaitan pinjaman sewa beli kenderaan di Malaysia. Kena faham supaya anda tidak kena tipu oleh agen penjual kereta, dan juga bagi membolehkan anda mendapat lebih nilai ketika membuat pinjaman kereta baru.

Informasi Asas Pinjaman Kereta

Pinjaman kereta adalah pinjaman yang diambil khusus untuk tujuan membeli sebuah kereta. Peminjam diwajibkan membayar balik jumlah pinjaman tersebut, termasuk faedah kepada bank atau institusi yang meminjamkan wang. Bayaran balik adalah secara ansuran sepanjang tempoh pinjaman tersebut. Sekiranya peminjam gagal membayar ansuran bulanan, kereta tersebut boleh dirampas oleh pihak bank.

Jangkamasa atau tempoh pinjaman adalah bergantung dengan harga kereta atau nilai pinjaman. Jika mahu bayaran bulanan rendah, maka anda boleh bayar pinjaman dalam tempoh yang panjang contohnya 9 tahun, tetapi dari segi kalkulatifnya, anda membayar harga jauh lebih tinggi kepada bank, walhal untuk kereta ... semakin usia kereta meningkat, semakin kurang nilainya dalam pasaran (utk dijual semula).
[Baca] Proton Persona - Harga, Spesifikasi dan Gambar

Sewa Beli vs Pinjaman Kereta

Pinjaman kereta juga dikenali sebagai sewa beli kereta. Ini adalah kerana dalam persetujuan pinjaman kereta, kereta tersebut secara teknikalnya adalah hak milik bank. Peminjam dianggap menyewa kereta daripada bank sehingga jumlah pinjaman telah dilangsaikan. Selepas membayar balik jumlah pinjaman, hak milik kenderaan akan dipindah kepada pihak pembeli kereta.
[Baca] Tips Beli Kereta Baru Untuk Dapatkan Diskaun 50%
Maka, anda tidak boleh bermegah sangat kalau anda membeli kereta menerusi pinjaman kereta .. walau semahal mana sekalipun harga kereta baru anda... hehe. Mungkin orang lain tidak tahu bahawa anda ambil masa sehingga 9 tahun untuk membolehkan kereta itu dimiliki sepenuhnya oleh anda.

Bagaimanakah Pinjaman Kereta Berfungsi Di Malaysia?

Di Malaysia, kebanyakan pinjaman kereta baru memberikan margin pinjaman sehingga 90%. Anda perlu meletakkan deposit sekurang-kurangnya 10% daripada harga kereta tersebut. Jika mampu, anda dinasihatkan meletakkan deposit yang lebih untuk mengurangkan jumlah pinjaman dan faedah yang perlu dibayar. Sesetengah bank menawarkan margin piunjaman 100% untuk kereta, tetapi syarat kelayakannya biasanya lebih ketat.

Tempoh maksima pinjaman kereta di Malaysia adalah 9 tahun. Tempoh yang lebih lama bermakna setiap ansuran adalah lebih rendah, tetapi jumlah faedah yang dibayar sepanjang tempoh pinjaman juga akan naik. Secara logiknya, anda membayar sehingga lebih 2-3 kali ganda harga sebenar kereta seperti dipaparkan pada iklan.

Pinjaman Kereta Berkadar Tetap vs Berkadar Berubah

Faedah pinjaman kereta biasanya berkadar tetap, walaupun terdapat sesetengah bank yang menawarkan pinjaman kadar berubah. Dengan kadar tetap, kadarnya dan jumlah ansuran bulanan ditetapkan sepanjang tempoh pinjaman. Dengan pinjaman berkadar berubah, kadar faedah, jumlah ansuran bulanan boleh berubah bergantung kepada perubahan BLR.

Pembeli kereta yang ingin membuat bayaran balik ekstra untuk mengurangkan jumlah faedah ataupun tempoh pinjaman patut mempertimbangkan pinjaman kadar berubah.
[Panduan] Jana Income Sampingan Dari Rumah Dengan Uber Tanpa Miliki Kereta
Kadar faedah pinjaman kereta di Malaysia berbeza bergantung kepada jenis, jenama dan model kereta, umur kereta, skor kredit peminjam, jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman. Untuk mendapatkan pakej yang paling sesuai, adalah dinasihatkan untuk membuat perbandingan semua pinjaman kereta di Malaysia dengan menggunakan kalkulator pinjaman yang secara amnya ada disediakan di laman web jualan kereta tersebut contohnya Proton Edar.

Istilah-Istilah Biasa Pinjaman Kereta

Margin pembiayaan

Ia adalah nisbah jumlah pinjaman kepada harga kereta, dinyatakan sebagai peratus. Misalnya, sekiranya bank menawarkan margin pembiayaan 90% atas kereta yang bernilai RM100,000, jumlah pinjaman adalah 90% atas nilai kereta, iaitu RM90,000.

Penjamin

Penjamin bersetuju untuk memayar balik pinjaman kereta sekiranya peminjam asal gagal melaksanakan tugasnya sebagain peminjam/pembeli kereta. Penjamin pinjaman akan diperlukan oleh bank sekiranya peminjam tidak mempunyai pendapatan yang stabil.

Pemilikan Semula

Pemilikan semula berlaku apabila bank merampas balik kereta daripada pembeli kereta kerana dia gagal membayar ansuran bulanan selama 2 bulan atau sebagainya. Di Malaysia, kereta tidak boleh dimiliki semula sekiranya lebih daripada 75% atas jumlah pinjaman telah dilangsaikan.

Ok, sekarang anda sudah faham dan mendapat ilmu berkaitan pinjaman sewa beli kereta. Ada orang hanya tahu nak beli kereta tanpa tahu fakta-fakta dan info di atas. Kalau tidak faham, anda mungkin senang-senang diputar-belitkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Dan sebagai salah seorang pengguna, anda perlu setidaknya faham apa yang anda bayar untuk beli sebuah kereta menerusi pinjaman kereta.

In Sha Allah, saya akan kongsikan beberapa tips lagi tentang pembelian kereta kepada semua pengunjung dan pembaca blog saya. Jangan lupa untuk langgan dengan mengisi email di bawah, anda akan diberitahu andai ada artikel baru yang diterbitkan.

12 Tips Mudah Sebelum Beli Kereta Terpakai

Tips mudah sebelum beli kereta terpakai tanpa perlu pengetahuan teknikal. Bercadang nak beli kereta terpakai? Sebelum anda beli, cuba lihat peralatan dan aksesori dalam kereta itu dahulu. Ini adalah antara langkah-langkah yang perlu anda buat sebelum anda ambil keputusan untuk beli kereta terpakai atau second-hand car. Yelah, bukan semua orang mampu beli kereta baru, walaupun hakikatnya tak jauh beza pun antara kereta baru dengan kereta terpakai.

Kenapa saya cakap tak jauh beza? Yelah, anda harus sedar ... orang yang jual kereta mereka kepada syarikat menjual kereta terpakai ada banyak sebab. Antara sebabnya ialah .... nak beli kereta lebih besar, mahu kereta yang lebih baik, kereta sudah uzur, kereta pernah terlibat kemalangan, kereta ada masalah, tak mampu nak bayar, nak dapatkan tunai dan macam-macam lagi.

Tips Mudah Sebelum Membeli Kereta Terpakai (Second-Hand Car)

Tips Mudah Sebelum Beli Kereta Terpakai
Ada banyak sebab, dan ada di antara sebab-sebab tersebut ... ia tidak menjadikan kereta itu tidak bagus, malah ada kereta terpakai yang dijual 99% hampir seperti kereta baru.

Contohnya macam saya ... saya jual kereta lama saya disebabkan mahu beli kereta dengan gear automatik untuk memudahkan isteri saya berkenderaan di Kuala Lumpur. Kalau gunakan kereta lama yang menggunakan gear automatik, tentu ia sedikit sebanyak menyukarkan isteri saya. Walhal, kereta lama masih lagi tip-top sebab diselenggara secara berkala.
[Baca] Harga Kereta Baru Sebelum dan Sesudah GST
Jadi, jangan pandang kereta terpakai tidak bagus ye...huhu.

12 Bahagian Perlu Diperiksa Sebelum Beli Kereta Terpakai

Tips Beli Kereta Terpakai Tanpa Tahu Teknikal
Ok. Sebagai panduan dan tips untuk mereka yang mahu membeli kereta terpakai, saya nak kongsikan sedikit pengetahuan tentang langkah-langkah perlu diamati sebelum beli kereta terpakai, terutama sekali pada peralatan dan aksesori yang ada pada kereta tersebut.

Sebelum beli, sila periksa 10 perkara berikut. Ini perkara asas sebab anda hanya perlu lihat pada peralatan dan aksesori kereta, Saya percaya seorang wanita atau graduan lepasan IPT pun boleh gunakan tips mudah ini.
  1. Sila periksa lampu tinggi dan rendah, kesemua lampu brek, lampu signal, lampu kabus, lampu kabin (di siling) dan juga lampu amaran (hazard light). Anda boleh terus periksa bila masuk ke dalam kabin kereta, anda tidak perlu pun nyalakan enjin kereta, hanya buka suis ON dan lihat perkara-perkara ini. Lakukan ia dalam dua keadaan, ketika suis dibuka dan ketika enjin dihidupkan. Kalau boleh, anda pandu uji kereta tersebut dan buat ujian ke atas nyalaan lampu-lampu berkenaan.
  2. Tuil atau penetap cermin sisi. Cermin sisi adalah ciri keselamatan untuk sesebuah kereta. Anda kena periksa samada ia boleh dilaras atau tidak. Dan cermin tersebut mesti membolehkan anda untuk melihat ... dan bukan kabur-kabur ..
  3. Pembuka pintu kereta dan glove-box (laci dashboard). Buka tutup bahagian tersebut beberapa kali. Untuk pintu kereta, cuba dengar bunyi hentaman/tutup .... jika tak sama keempat-empat pintu .. tentu ada masalah dari segi tuil, skru penyambung, pemasangan pintu. 
  4. Pembuka bonet dan minyak. Anda juga perlu periksa pintu bonet depan belakang, juga penutup isi minyak. Pastikan anda boleh buka - samada dengan kunci, ataupun menggunakan tuil di bahagian tempat duduk pemandu. Uji beberapa kali.
  5. Penyaman udara amat penting bagi kenderaan di Malaysia. Cuaca panas di luar memang terik. Jadi, anda kena periksa samada penyaman udara berfungsi dengan baik. Sila gunakan pelaras paling rendah untuk suhu agar anda dapat rasa udara sejuk yang keluar. Elakkan buka sehingga aras paling tinggi sebab ia sebenarnya tidak cekap tenaga, dan boleh akibatkan bateri kereta cepat haus.
  6. Hon mesti berfungsi dengan baik. Ia mesti boleh didengar dari dalam kabin. Dan pastikan bunyi hon adalah bunyi standard. Kalau ia berbunyi lain daripada sepatutnya, bermakna ada pengubahsuaian telah dilakukan pada kereta.
  7. Soket 2.4V/palam pencucuh rokok. Walaupun ia tidak penting untuk kegunaan harian di dalam kereta, tetapi seandainya ia bermasalah, ia menunjukkan ada masalah pada pendawaian dan penyaluran arus elektrik.
  8. Radio dan pemain cakera padat (CD). Pasanglah ia selama beberapa minit .. bukan setakat On dan Off sahaja. Ada radio dan CD yang berfungsi dengan baik - 5 minit terawal sebelum ia jadi senyap terutama jika anda membuka penghawa dingin dan kereta sedang bergerak. Jika radio dan CD tidak berfungsi dengan baik, ia menunjukkan bahawa kereta tersebut ada masalah pada pendawaian, dan kemungkinan juga pemain radio dan CD sudah rosak. Pastikan juga kotak suara (speaker) dalam keadaan baik - uji dengan tingkatkan volume suara.
  9. Suis tingkap kuasa (jika ada). Cuba uji suis tingkap ketika membuka suis ON, dan juga ketika enjin dihidupkan. Uji semua tingkap.
  10. Periksa samada pelaras kerusi dan tali pinggang keledar berfungsi dengan baik. Dan lihat samada tali pinggang di tempat duduk belakang turut disediakan.
  11. Periksa samada pengelap cermin berfungsi dengan baik. Tiada tersekat-sekat .. dan kalau boleh .. cuba curahkan sedikit air (bukan air milo atau teh ais) dan hidupkan pengelap, termasuk pengelap bahagian cermin belakang.
  12. Ramai yang tidak melihat bahagian tayar simpanan dan kotak alatan (tools box). Dua peralatan ini sangat penting tatkala kecemasan. Jadi, sebelum membeli kereta terpakai .. anda mesti lihat samada tayar simpanan masih elok dan ada kotak alatan seperti pembuka tayar dan sebagainya. Kalau tidak, anda mungkin kena keluarkan kos berasingan kelak.
Saya harap sedikit perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Seperti saya katakan di awal tadi, tiada celanya beli kereta terpakai ... apatah lagi dalam keadaan ekonomi sekarang. Kereta terpakai jika anda bijak memilih, tak jauh beza dengan kereta baru.
[Baca] Tips Beli Kereta Baru Dengan Diskaun 50%
Anda kena bijak mencari sahaja. In Sha Allah, nanti saya akan kongsikan bagaimana nak pilih kereta terpakai ... pastikan anda langgan blog ini ye ... :)


28 Oktober 2016

5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak

5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak. Dalam soal mendidik anak-anak, ianya bukan tugas isteri atau ibu semata-mata. Ia merupakan tugas bersama. Ayah juga perlu ambil bahagian secara aktif dalam memberikan pendidikan tidak formal kepada anak. Sering yang kita nampak, peranan ayah ini muncul bila tiba bab menghukum, ibarat macam hakim di dalam rumah.

Walaupun ketua keluarga itu adalah suami atau ayah, ini bukan bermakna ayah itu raja. Merasa diri seperti seorang raja sampai semua tugas hanya dibuat di hujung lidah - yakni hanya reti memberi arahan itu dan ini. Si ayah perlu ubah sikap, perlu lebih proaktif dalam memastikan keluarga pimpinannya menjadi keluarga yang harmoni, beradab dan memenuhi tuntutan agama dan budaya.

5 Tips dan Pedoman Untuk Si Ayah Mendidik Anak-Anak

Tips dan panduan untuk seorang Ayah mendidik anak-anak
Apakah peranan yang perlu dimainkan oleh seorang ayah? Adakah hanya menjadi imam ketika sholat berjamaah? Adakah sebagai seorang penjatuh hukuman ketika anak-anak melakukan kesalahan? Ia lebih dari itu.

Di sini saya berikan 5 Tips dan Pedoman Untuk Si Ayah Mendidik Anak-Anak

1. Sentiasa Berkomunikasi

Komunikasi dengan si anak sebenarnya bermula sejak dalam kandungan lagi. Berbicaralah dengan anak anda ketika masih lagi berada di dalam rahim isteri anda. Anda boleh bercerita, boleh membacakan ayat suci Al-Quran, boleh bertanya khabar dan bergurau senda. Tindakan ini didapati boleh mempertajamkan kebolehan anak anda nanti.
[Panduan] Nak Anak Pandai Membaca di Awal Usia?
Bila dah lahir, dah cukup sifat segala, ajaklah anak anda berbual atau bertutur, mereka pasti akan mendengar walaupun sedikit. Menurut sebuah study dalam Journal of Applied Developmental Psychology, ayah memiliki impak yang lebih besar terhadap perkembangan bahasa dan pertuturan anak-anak pada usia 3 tahun dibandingkan yang dilakukan si ibu. Gunakan kata-kata yang bersemangat , walaupun anak anda tidak begitu memahami. Berikan mereka pujian atas pencapaian yang mereka lakukan, walaupun ia sekecil meletakkan barang ke tempatnya.

2. Jangan biarkan anak anda buat perangai (emosi anak meledak)

Menurut Hal Edward Runkel, seorang pakar terapi keluarga dan penulis buku 'Scream Free Parenting', jika anda hanya membiarkan kelakuan emosi anak anda, anda sebenarnya telah mendorong anak berperilaku yang lebih buruk. Sebaliknya, ketika anak anda berteriak atau menangis, tenangkanlah dan berikan perhatian sepenuhnya. Perhatian anda ini tidak akan membuatnya keliru dan anak merasa selamat, mendapat kasih-sayang dan perhatian ayahnya.

Jangan pula bila anak anda menangis, anda marah anak anda lagi dan lagi. Mereka menangis dengan sebab, jadi pujuk dan comfortkan anak anda. Dengan ini, mereka tahu mereka ada tempat untuk mengadu dan menumpang kesedihan - selain dari ibu mereka.

3. Cabar Mereka

Mencabar di sini bukan ajar anak anda untuk menjadi seorang agresif tetapi ianya proses untuk anak belajar cara mendapatkan sesuatu dengan sedikit usaha. Anak yang berusia empat tahun mula bersaing dengan orang tua mereka dengan mengajaknya seperti bergurau, berlari, bergelut atau bergumpal di sofa, kerana hal-hal seperti itu disukai anak-anak. Biarkan mereka banyak menang, dan kemudian perlahan-lahan berikan tekanan sehingga mereka harus berusaha lebih keras untuk mendapat kemenangan mereka. "Ini cara bagi anak-anak untuk mengembangkan kekuatan dan membiarkan mereka menguji otot mereka," kata Justin Richardson, MD, yang mengajar psikiatri di Universiti Columbia. Mereka akan lebih yakin pada diri sendiri, dan dapat mengurangkan kelakuan kasar.
[Baca] Cabaran Didik Anak Perempuan
Dalam proses ini, anda boleh cuba incorporate dengan perkara yang mereka minat. Macam anak saya, Zikri, dia sukakan perlawanan Raksasa dengan Ultraman, masukkan elemen ini semasa bergelut, pasti ia akan lebih menyeronokkan dan pada masa yang sama, anda sedang mendidiknya dan mengajarnya untuk berusaha 'menang', selain menguatkan kekuatan otot-ototnya.

4. Ajarkan mereka untuk berfikir dan galakan membuat keputusan sendiri

Ketika anak-anak anda masih kecil, bawa mereka ke kedai peralatan (hardware) umpamanya. Biarkan mereka melihat anda melakukan sesuatu pekerjaann atau menjelajahi kelengkapan peralatan yang ada di rumah contohnya, serta berikan peluang untuk mencuba sesuatu seperti membetulkan lampu yang rosak.

Buat anak perempuan, anda bawalah dia ke pasar, mengetahui tentang jenis sayuran, jenis buah-buahan, ikan dan sebagainya. Bila pulang, berikan kesempatan untuk mereka pegang, sentuh dan bermain seketika. Dan selepas itu, minta mereka pilih mana yang mereka sukai, untuk dijadikan makanan. Jika anda ada set permainan masak-memasak ...berikan sedikit buah atau sayuran untuk mereka bermain masak-masak.

5. Ajarkan harapan yang realiti

Anda perlu ajar anak anda untuk mencapai sesuatu. Mengikut apa yang anak anda boleh lakukan, cuba setkan target dan berikan harapan anda kepada mereka. Ceritakan apa yang boleh dicapai jika mendapat kejayaan atau pencapaian tersebut. Contohnya, anda boleh beritahu anak anda, jika belajar dengan baik, dapat nombor satu dalam kelas, boleh dapat hadiah - dan nyatakan harapan anda kenapa mereka perlu mencapainya - supaya nanti mereka boleh pergi ke tempat2 menarik bila dewasa kelak dengan kita.
[Baca] Tips Didik Anak Mengikut Sunnah Nabi Muhammad S.A.W Part 1
[Baca] Tips Didik Anak Mengikut Sunnah Nabi Muhammad S.A.W Part 2
Mungkin anda tidak inginkan anak yang ajaib, tetapi masyarakat yang kompetitif menunjukkan sebaliknya. Kita mesti menerapkan konsep bahawa apa yang perlu dicapai, dan bagaimana usaha keras diperlukan untuk mencapai impian dan harapan tersebut. Jika kita memberikan harapan yang tidak pasti, ini akan menyebabkan anak-anak mengalami kesulitan dalam fokus, kata Andrew C. Ramsey MD, seorang profesor psikiatri di Universiti Columbia. Pastikan anak anda tahu harapan anda.

Artikel ini telah diolah berdasarkan artikel dalam Majalah Men's Health


Semoga dapat dimanfaatkan sebaiknya.

15 Panduan Ringkas dan Adab Dalam Kenduri Kendara

15 Panduan Ringkas Kenduri Kendara. Bila kata kenduri - terus dalam ingatan kita adalah makan-makan. Makan dan makan dan makan dan makan ... dari hidangan nasi minyak sampailah ke bubur kacang, laksa, ABC ... semuanya makan. Dan kebanyakkan kenduri bila cerita bab makan memang agak mewah. Mewah maksudnya banyak dan pelbagai. Kadang-kala sampai berbungkus untuk dibawa balik ke rumah. Tapi tak kurang juga yang terpaksa order ayam panggang Tesco untuk ganti hidangan lauk pauk yang dah habis...huhuhu.

Itu cerita bab orang yang adakan kenduri - lebih tepat dikatakan kenduri perkahwinan. Bagaimana cerita dengan orang yang dijemput untuk kenduri kendara ini. Ada 2 golongan bila cakap bab dijemput kenduri. Satu golongan dijemput untuk tolong-menolong menyediakan dan bantu melancarkan majlis. Satu lagi pula dijemput untuk mengimarahkan majlis; dengan kata lain ... meh makan free .... :).

Panduan Ringkas Mengenai Adab Hadir Kenduri Kendara

15 Panduan Ringkas dan Adab Dalam Kenduri Kendara

15 Panduan Ringkas dan Adab Dalam Kenduri Kendara

Ada kala kita lupa yang kita punya adab dan tatasusila bila nak hadir kenduri ni. Jadi di sini saya singkapkan sikit untuk pengetahuan dan ingatan buat diri saya dan anda semua. Yelah, ada benda yang memang kita sedia maklum, tapi .. kadang kita lupa ... bila-bila lagi dapat jemputan dari sebuah keluarga yang gah namanya... huhu.
Adab Hadir Kenduri Kendara
  1. Jemputan hendaklah adil dan sama-rata; tanpa kira pangkat dan darjat.
  2. Jemputan secara umum tidak wajib hadir tetapi jika diundang secara khusus seperti menerima kad jemputan atau diundang secara lisan; anda WAJIB hadir (sebagai seorang Muslim).
  3. Wajar penuhi undangan lebih-lebih jika ia melibatkan keluarga terdekat.
  4. Majlis mesti bebas dari perkara-perkara haram seperti arak dan perbuatan maksiat.
  5. Duit perbelanjaan perkahwinan dari sumber yang halal.
  6. Jangan ada unsur politik, pilih kasih atau sakit-menyakiti di dalam majlis.
  7. Jika anda uzur dan penyakit itu boleh berjangkit - jangan hadir dan maklumkan kepada tuan yang menjemput.
  8. Amalkan sikap tolong menolong dan prihatin dengan situasi kenduri. Jika tengok majlis macam kelam kabut, jangan pula menambah kekalutan yang ada.
  9. Ucap terima kasih dan rasa syukur atas undangan yang diterima.
  10. Doakan keberkatan majlis dan kebahgiaan pasangan mempelai.
  11. Jika anda menerima banyak undangan. utamakan undangan yang paling awal diterima dan mengikut kesesuaian masa serta tempat; jika ada jemputan atau kenduri yang bertembung, cubalah sebaiknya memenuhinya walaupun sekejap.
  12. Berakhlak baik dan hormati tuan rumah semasa majlis berlangsung; termasuk dari segi pemakaian.
  13. Majlis kenduri bukan tempat untuk bermegah, mengumpat mengata atau mengadu-domba.
  14. Niatkan ikhlas akan kehadiran anda. Sesetengah mengharap dengan kehadiran mereka dibalas apabila tiba giliran mereka menjadi tuan rumah.
  15. Bawalah buah tangan atau setidaknya pemberian sedekah wang ringgit kepada tuan rumah. 
Kita berbudi orang lain berbahasa, kali ini kita memberi ... in Sha Allah, kelak kita akan merasa.
[Baca] Cari Katering Bajet Sekitar Kuala Selangor? Lan Caterings
Setiap majlis mahukan berkat, jadi jangan hadir dan melakukan perkara yang boleh hilangkan berkat; samada dari segi perkataan, perbuataan mahupun apa yang anda fikirkan. Jaga mata, jaga lidah.

Semoga bermanfaat.

Qarin - Kembar Setiap Manusia Sehingga Mati

Anda tahu apa itu Qarin? Perkataan Qarin berasal daripada bahasa Arab yang bererti "teman", "pasangan" atau "pendamping". Istilah Qarin kemudian meluas yang memiliki erti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehingga dia meninggal dunia.

Qarin - Kembar Setiap Manusia Sehingga Mati

Qarin - Kembar Setiap Manusia Sehingga Mati
Bagi sesetengah kepercayaan pula, Qarin itu dikatakan merupakan uri bayi yang baru lahir. Ia membawa sifat-sifat yang kurang baik untuk bayi; kerana itulah ia dibasuh sehingga bersih dengan garam kasar, limau purut, asam keping dan disiram air mawar sebelum ditanam dengan menggunakan kain putih bersih.

Ada pula mengatakan bahawa Qarin ini ialah jin yang mendamping manusia sejak ia lahir - dengan musababnya menjadi akan penyakit sawan tangis. Sawan tangis dikaitkan dengan gangguan dari makhluk halus yang dipercayai berpunca dari Qarin ini.

Kewujudan Qarin di samping manusia ialah untuk membinasakan, iaitu untuk menggoda atau menyesatkan, sehingga manusia itu tunduk kepada nafsu, yang akhirnya melakukan dosa, tidak kira sama ada dosa itu dosa kecil berpanjangan atau dosa besar seperti membunuh, berzina, makan harta anak yatim dan sebagainya.

Cara lain ialah dengan memesongkan iktikad mereka sehingga membawa kepada perbuatan syirik atau murtad.

- Rujukan: Utusan Malaysia 31 Mac 2002 - Soal Jawab Agama Bersama Dr. Amran Kasimin

Ada pula artikel dan pendapat mengatakan bahawa Qarin berada di sebelah kiri kita dan di sebelah kanan kita ialah Malaikat. Qarin akan menyuruh kita melakukan kejahatan dan Malaikat akan membisikkan perkara-perkara kebaikan. Ada satu cerita yang juga mengaitkan Qarin:
.
.
.

Seorang ustaz pernah bercerita... beliau sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bangi pada malam hari. Dalam perjalanan.. dia bertembung dengan peorang perempuan, berpayung di dalam hujan gerimis.

Ustaz ini menghentikan kereta beliau dan menumpangkan perempuan itu balik ke rumah. Sepanjang perjalanan perempuan itu menyatakan bahawa dia seorang pelajar UKM tahun 2. Ustaz ni pun belum berkahwin.. merasa seronok dapat berkenalan dengan pelajar perempuan tu. Tambahan pulak Ustaz ni pun mengajar di UKM.

Sampai di rumah perempuan tersebut berpesan supaya tidak lagi dtg ke rumahnya kerana ibunya tidak suka lelaki datang. Balik dari menghantar perempuan tersebut, ustaz ini pun bercerita la pada rakan serumahnya.. dia berkenalan dengan perempuan cantik ni tapi tak berpeluang hendak berjumpa lagi. Hendak dijadikan cerita.. esoknya ustaz tersebut mendapati perempuan semalam tertinggal payungnya. Adalah peluang dia pergi kerumah perempuan tadi.

Sampai di rumah perempuan tu.. ibunya saja yang ada di rumah. Ustaz tu pun bertanya tentang perempuan tadi dan cerita la tentang payung nya yang tertinggal tu. Ibu perempuan tu terkejut.. dan menerangkan bahawa perempuan tu memang tinggal di situ, student UKM tahun 2, tapi telah meninggal 2 tahun yang lalu.

Jika peristiwa itu pernah anda lalui.. atau akan lalui.. jgn terkejut.. kerana apa yang anda jumpa ialah Qarin seseorang yang telah meninggal dunia. Qarin ini akan mengulangi detik detik kematian seseorang serupa seperti yang berlaku setiap malam. Qarin akan memakai pakaian yang serupa.. cth: jika seseorang mati di langgar kereta ketika sedang menahan teksi.. Qarin juga akan dilihat sedang menahan kereta seperti keadaan sebelum seseorang itu mati.

p.s: sesungguhnya makhluk Tuhan itu dijadikan dalam pelbagai bentuk

Reebonz Buat Sales Penghabisan Stok

Reebonz Buat Sales Penghabisan Stok. Siapa sini golongan wanita yang mahu bergaya dengan pakaian jenama terkenal? Kalau anda mencari lokasi beli belah online untuk produk jenama terkenal, dengan harga berpatutan, maka saya syorkan anda beli belah di Reebonz. Dan untuk masa terhad ini, Reebonz ada buat sales penghabisan stok .. memang menarik!

Reebonz Buat Sales Penghabisan Stok

Antara jenama terkenal yang kini sedang dijual dengan harga penghabisan stok adalah SALVATORE FERRAGAMO (kasut wanita), JOSHUA SANDERS (kasut buatan Itali), LONGCHAMP (Beg tangan), TORY BURCH (kasut dan sandal), ALENVANDER WANG (beg tangan wanita), MICHAEL CORRS dan banyak lagi.
Reebonz Buat Sales Penghabisan Stok
Harga penghabisan stok ditawarkan memang menarik. Kebanyakkan harga produk berjenama yang dijual di Reebonz adalah dengan diskaun lebih 50%! Kalau harga tersebut asalnya RM3,000 .. boleh dapat dengan harga kurang dari RM1,500!

Tak perlu susah payah nak pergi ke kedai, sebab di Reebonz ada banyak pilihan untuk pakaian, kasut, beg tangan, dan macam-macam lagi produk jenama antarabangsa.

Teringin nak shopping barang berjenama? Boleh terus sahaja ke pautan berikut - Reebonz Clearance Sale

Tapi kena cepat, sebab tawaran ini akan tamat hujung bulan Oktober 2016.

Beli Smart Watch Menerusi Lazada App

Wah wah wah ... pandai betul anak saya si Zikri, umur 8 tahun shopping online. Nak tahu apa yang dibelinya? Dah lama ngidam, sebab tengok ada kawan sekolah pakai kat sekolah, dia pun teringin nak ada benda yang sama iaitu sebuah jam tangan - Smart Watch Android. Harga ... bawah RM50.

Anak saya beli Smart Watch Android ni menggunakan Lazada App yang dimuat-turun secara percuma di Google Play. Sebagai pengguna baru, anak saya dapatlah beli dengan harga diskaun menggunakan kod baucer diskaun. Dia dapat dua kali diskaun, satu sebab diskaun beli gunakan Lazada App, dan satu lagi diskaun sebab beli guna kod baucer.

Beli Smart Watch Menerusi Lazada App

Saya ada beritahu trick ni dalam post lepas-lepas dalam bahagian panduan dan tips shopping. Kalau nak dapatkan diskaun lebih, daftarkan akaun pengguna baru dan gunakan Lazada App ketika nak shopping. Selalunya diskaun yang diberikan menggunakan Lazada App tinggi sedikit ... katakan kalau shopping online di laman web Lazada, kita diberikan diskaun 15% ... tapi bila shopping guna Lazada App, kita akan dapat diskaun 20%.

Seronok betul anak saya dapat beli Smart Watch ni. Saya pun tertarik .. haha. Nak pinjam sekejap dari Zikri, uhhh lansung tak bagi. Terpaksalah diam-diam pakai ... haha.
Ciri paling best guna Smart Watch ini ialah sebab boleh buat dan terima panggilan telefon dari jam. Uhh macam James Bond lak bila guna Smart Watch nak telefon orang ... haha. Pastu Smart Watch ini juga boleh berikan makluman kalau ada mesej masuk, termasuklah dari aplikasi seperti FB Messenger. Bergetar pergelangan tangan dibuatnya .. haha.

Nak Kod Diskaun Baucer?

Sekarang nak dapatkan pelbagai produk best dan murah dah mudah .. beli je di Lazada. Saya selalu sambil baring-baring tu .. window shopping guna Lazada App ni ... memang ralit dibuatnya. Banyak kali juga terpukau dengan tawaran diskaun yang diberikan.

Nak dapatkan lebih diskaun, saya selalu lihat di ShopCoupons. Ni satu lagi laman web best kalau nak dapatkan banyak kod-kod baucer. Bukan sahaja dari Lazada, tetapi dari Zalora, Bonia, Cameralah dan banyak lagi. Korang boleh check-it-out di sini - ShopCoupons

Tak lama lagi ada sale Online Revolution, bermula dari 11 November hingga 12 Disember ... jadi, simpan duit untuk shopping best best secara online. Ada diskaun sehingga 90% disediakan. So tunggu ...
Lazada Malaysia
Use me!
Visit shopcoupons website

Borang Permohonan Rumah Kos Rendah Negeri Pahang

Borang Permohonan Rumah Kos Rendah Negeri Pahang. Setiap kerajaan negeri ada beberapa projek perumahan kos rendah dan kos sederhana yang dibangunkan di daerah-daerah tertentu. Seperti mana kerajaan negeri Perak, kerajaan negeri Pahang juga ada menyediakan borang khas untuk memohon membeli rumah kos rendah.

Berikut adalah borang untuk permohonan membeli dan memiliki rumah kos rendah di negeri Pahang. Untuk mereka yang memenuhi syarat dan layak untuk memohon, anda perlu mencetak borang di bawah ini, dan mengisinya dengan lengkap dan betul. Borang permohonan yang telah lengkap perlulah dihantar ke alamat pejabat daerah masing-masing yang boleh anda rujuk di akhir post ini.

Borang Permohonan Rumah Kos Rendah dan Kos Sederhana Rendah Awam/Swasta Negeri Pahang



Sedikit info mengenai permohonan perumahan kos rendah, dan kos sederhana rendah di negeri Pahang.

Apakah rumah kos rendah kerajaan?
Projek perumahan yang dibangunkan oleh Kerajaan Negeri atau oleh Kerajaan Pesekutuan melalui agensi pelaksana yang dilantik dan dijual pada harga RM30,000.00 hingga RM42,000.00.

Apakah rumah kos rendah swasta?
Projek perumahan yang dimajukan oleh pemaju swasta di atas tanah persendirian atau Kerajaan Negeri dan dijual pada harga RM30,000.00 hingga RM42,000.00.

Bagaimana boleh diketahui projek-projek perumahan Kos Rendah/Kos Sederhana Rendah  yang ada di Negeri Pahang?
  1. Menghubungi talian telefon seperti di senarai alamat (di akhir artikel)
  2. Datang ke Kaunter Pertanyaan Bahagian Perumahan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Pahang, Kaunter Pertanyaan Bahagian Perumahan di Pusat Tranfomasi Bandar (UTC) Kuantan., atau Kaunter Pertanyaan Pejabat Daerah dan Tanah di Negeri Pahang

Syarat Permohonan

Berikut pula adalah syarat untuk membuat permohonan. Anda perlu pastikan kriteria di bawah ini dipenuhi sebelum membuat sebarang permohonan untuk pembelian dan pemilikan rumah kos rendah, mahupun rumah kos sederhana rendah.
  • Warganegera Malaysia dan rakyat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang;
  • Jumlah pendapatan seisi rumah tidak melebihi RM3,000.00 sebulan;
  • Telah berkahwin dan berumur 18 tahun ke atas
  • Belum berkahwin tetapi berumur melebihi 35 tahun
  • Tidak mempunyai tanah (syarat tanah: Bangunan) atau rumah atau kedua-duanya sekali yang didaftarkan di atas nama pemohon atau suami/isteri pemohon;
  • Tidak pernah diberikan pemilikan rumah kos rendah (Kerajaan/Swasta) atau kos sederhana rendah;
  • Bukan seorang peserta di bawah Rancangan Pembangunan Tanah atau Rancangan Penempatan Semula yang dianjurkan oleh Kerajaan;
  • Telah menetap dan tinggal di Negeri Pahang secara terus menerus selama tidak kurang daripada lima (5) tahun dan;
  • Pemohon atau suami/isteri pemohon tidak pernah dibatalkan pendaftaran permohonan sebelum ini kerana didapati memberi keterangan palsu.

Alamat Pejabat Daerah

Setiausaha Bahagian Pegawai Daerah Kuantan
Bahagian Perumahan Pejabat Daerah dan Tanah Kuantan
Tingkat 1, Wisma Sri Pahang Bangunan Pejabat Daerah Dan Tanah
25503 Kuantan Kuantan,25990 Kuantan
No. Telefon : 09-5164703  Telefon : 09-5712400
No. Faks : 09-5159412 No. Faks: 09-5712500


Pegawai Daerah Pekan Pegawai Daerah Rompin
Pejabat Daerah dan Tanah Pekan Pejabat Daerah dan Tanah Rompin
Jalan Sultan Abu Bakar,26600 Pekan Kompleks Pejabat Kerajaan Daerah Rompin,
Telefon : 09-4211777  26800 Kuala Rompin
No. Faks : 09-4211751 No. Telefon : 09-4145205

No. Faks : 09-4146818
Pegawai Daerah Maran
Pejabat Daerah dan Tanah Maran Pegawai Daerah Temerloh
26500 Maran Pejabat Daerah dan Temerloh
No. Telefon : 09-4771500 Kompleks Pejabat Daerah Dan Tanah
No. Faks : 09-4771858 28000 Temerloh

No. Telefon : 09-2901313
Pegawai Daerah Bera No. Faks : 09-2964963
Pejabat Daerah dan Tanah Bera
Bandar Bera, 28200 Bera Pegawai Daerah Jerantut
No. Telefon : 09-2553109 Pejabat Daerah dan Jerantut
No. Faks : 09-2553444 Kompleks Pejabat-Pejabat Kerajaan

27200 Jerantut
Pegawai Daerah Raub No. Telefon : 09-2665511
Pejabat Daerah dan Tanah Raub No. Faks : 09-2665513
Jalan Tengku Abdul Samad
27600 Raub Pegawai Daerah Bentong
No. Telefon : 09-3551963 Pejabat Daerah dan Bentong
No. Faks : 09-3551344 Wisma Sri Bentong

28700 Bentong
Pegawai Daerah Lipis No. Telefon : 09-2201513
Pejabat Daerah dan Tanah Lipis No. Faks : 09-2222044
Bandar Baru Kuala Lipis
27200 Lipis Pegawai Daerah Cameron Highlands
No. Telefon : 09-3121963 Pejabat Daerah dan Cameron Highlands
No. Faks : 09-3123595 39000 Tanah Rata

No. Telefon : 09-4901700

No. Faks : 09-4901707


3 Jenis Perkhidmatan Uber di Malaysia Patut Tahu

Ramai nampaknya menaruh minat terhadap Uber tatkala ini. Al maklumlah dalam Bajet 2017 baru-baru ini, ada berita menggembirakan buat mereka yang mahu menjana pendapatan menerusi perkongsian kereta Uber. Saya tak nak ulas tentang Bajet 2017, sebab saya sendiri pun tidak tahu menahu secara detail. Apa yang saya nak kongsikan kepada anda ialah pengetahuan saya mengenai Uber.

Ok. Sebelum itu, elok saya beritahu anda bahawa saya bukanlah perekrut pemandu Uber. Saya juga bukan seorang yang telah daftarkan diri sebagai pemandu Uber, ataupun Grabcar. Saya cuma mahu kongsikan pengetahuan dan pengalaman saya mengenai Uber, hasil dari temuramah dan juga rujukan beberapa sumber.

3 Jenis Perkhidmatan Uber Patut Tahu

Sebelum ini, secara berlawak .. saya ada kongsikan video mengenai jenis-jenis pemandu Uber yanh patut anda tahu. Jika belum tonton video tersebut, boleh klik ke pautan berikut - 10 Jenis Pemandu Uber Patut Anda Tahu, anda boleh tonton video tersebut di akhir artikel yang telah saya terbitkan.
3 Jenis Perkhidmatan Uber di Malaysia Patut Tahu
Dalam blog post ini, saya sukacita nak kongsikan kepada anda mengenai 3 jenis perkhidmatan yang ada di dalam Uber. Secara amnya, orang ramai hanya tahu bahawa Uber adalah sistem atau aplikasi perkongsian kenderaan persendirian. Namun, di dalam Uber ada 3 kategori lain yang berkaitan dengan jenis pemandu, jenis kenderaan dan juga kadar tambang.

Mari kita sama-sama lihat apakah 3 kategori tersebut .... wachaaaa....

UberX

Ia merupakan servis Uber dengan bajet rendah. Dengan kata lain, ia merupakan kategori Uber kos ekonomi. Ia selalunya melibatkan kenderaan Uber dengan kapasiti enjin tidak lebih daripada 2000cc (2.0 liter), kenderaan sedan/hatchback. Kenderaan perlu 4 pintu dengan kesemua bahagian kenderaan berada di dalam keadaan baik. Umur kenderaan pula mesti tidak lebih daripada 10 tahun.

UberX terdapat di bandar-bandar berikut di Malaysia:
  • Kuala Lumpur
  • Johor Bahru
  • Penang
  • Ipoh
  • Kota Kinabalu
  • Kuching
Kadar tambang untuk UberX juga berbeza mengikut kawasan operasi...

Kuala Lumpur
Johor Bahru
Base Fare: RM0.95 Base Fare:  RM1.00
Per Minute: RM0.25 Per Minute: RM0.25
Per KM: RM0.60 Per KM: RM0.50
Minimum Fare: RM0.95 Minimum Fare: RM1.00
Cancellation Fee: RM5 Cancellation Fee: RM5


Penang Ipoh
Base Fare: RM0.80 Base Fare:  RM1.00
Per Minute: RM0.20 Per Minute: RM0.25
Per KM: RM0.55 Per KM: RM0.50
Minimum Fare: RM0.80 Minimum Fare: RM1.00
Cancellation Fee: RM5 Cancellation Fee: RM5


Kota Kinabalu Kuching
Base Fare: RM0.95 Base Fare:  RM0.95
Per Minute: RM0.25 Per Minute: RM0.25
Per KM: RM0.50 Per KM: RM0.50
Minimum Fare: RM0.95 Minimum Fare: RM0.95
Cancellation Fee: RM5 Cancellation Fee: RM5

Cara Jana Income Sebagai Pemandu Uber

UberXL

Kenderaan UberXL lebih besar, namapun XL .. huhu .. ia mesti memenuhi kriteria - lapang, luas dan mudah untuk penumpang. Kenderaan 4 pintu dan mesti dikeluarkan selepas tahun 2007 (tidak lebih 10 tahun usia). Tiada sebarang kecacatan pada kenderaan. Van atau seumpamanya tidak dibenarkan tetapi kenderaan perlu boleh memasukkan minima 6 orang (termasuk pemandu).

UberXL hanya terdapat di tiga bandar besar berikut sahaja:
  • Kuala Lumpur
  • Johor Bahru
  • Penang
Dan kadar tambang untuk UberXL pula adalah seperti berikut:


Kuala Lumpur
Johor Bahru
Penang
Base Fare:  RM2,50 Base Fare:  RM2,50 Base Fare:  RM1.00
Per Minute: RM2.50 Per Minute: RM2.50 Per Minute: RM1.00
Per KM: RM0.75 Per KM: RM0.75 Per KM: RM0.50
Minimum Fare: RM0.40 Minimum Fare: RM0.40 Minimum Fare: RM0.25
Cancellation Fee: RM5 Cancellation Fee: RM5 Cancellation Fee: RM5

UberBlack

Asal servis Uber adalah UberBlack. Original kata orang. Premium sebab nak berikan pengalaman serba berbeza untuk penumpang. Kenderaan untuk UberBlack ini mestilah dikeluarkan selepas tahun 2012. Minima kenderaan 2000cc (2.0) dengan kemasan kulit pada bahagian tempat duduk. Tiada kecacatan pada kenderaan dan wajib berada dalam keadaan terbaik. Van dan seumpamanya tidak termasuk dalam UberBlack. Tiada sebarang branding pada kenderaan - tiada logo korporat atau apa-apa ... clean and clear kata orang.

UberBlack hanya terdapat di Kuala Lumpur sahaja.

Dan kadar tambang untuk UberBlack adalah seperti berikut:

Base Fare: RM3.00
Per Minute: RM5.00
Per KM: RM1.40
Minimum Fare: RM0.50
Cancellation Fee: RM5


Sekarang anda dah tahu 3 kategori kereta Uber yang saya maksudkan. Jadi, untuk mereka yang mungkin memikirkan untuk sertai Uber, perlu lihat dulu perkara-perkara di atas. Jika fikir agak sukar nak penuhi, boleh cuba untuk menjadi agen rekrut pemandu Uber, dan dapatkan komisen bagi trip yang dilakukan. Nak tahu? Boleh refer pada pautan ini - Rahsia Uber