30 September 2016

Ganguan Servis Celcom, Maxis, Digi Sehingga Jun 2017

Saya sukacita nak war-warkan satu informasi penting mengenai gangguan perkhidmatan atau servis telco yang telah diumumkan oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Gangguan servis telekomunikasi mudah alih ini melibatkan tiga syarikat telco besar di Malaysia iaitu Maxis, Celcom dan juga Digi.

Ganguan Servis Celcom, Maxis, Digi Mulai September 2016

MCMC dalam satu kenyataan memberitahu bahawa gangguan ini bersifat sementara dan akan mula berlaku dari bulan September 2016 hingga ke Jun 2017. Ia adalah disebabkan kerja-kerja penaiktrafan dan pemindahan spektrum di jalur 900MHz dan 1800MHz.

Ia akan dilakukan secara berperingkat di seluruh Malaysia.

Berikut adalah kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak SKMM mengenai gangguan ini.
Ganguan Servis Celcom, Maxis, Digi Mulai September 2016
Fuh .. lama jugak  tu .. harapnya kalau anda ada dapati gangguan berlaku, maka jangan segan untuk buat aduan. Manalah tahu .. dapat apa-apa rebate ke .. huhu...

Sila ambil maklum benda ni supaya anda tak marah-marah dan rasa stress kelak. Lama tu .. sehingga Jun 2017... dekat setahun.

Sumber: MCMC

Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar

Toyota Eco Youth (#TEY) Lahirkan Idea Muda Menyintai Alam Sekitar. Saya memang tabik dengan apa yang telah dilakukan oleh pihak UMW Toyota Sdn Bhd, nyata pengeluar kereta terkenal dunia ini telah memberikan sumbangan yang bukan sedikit untuk kesejahteraan alam sekitar. Menerusi 'The Toyota Eco Youth Challenge', UMW Toyota Motor telah menyediakan platform terbaik untuk sekolah, guru dan tentunya pelajar menerokai kreativiti minda untuk menyintai alam sekitar.

Cabaran dalam Toyota Eco Youth (#TEY) ini telahpun berakhir pada 29 September 2016 di Concorde Hotel Shah Alam dengan menampilkan sebanyak 14 penyertaan daripada sekolah-sekolah seluruh Malaysia. Tema untuk tahun 2016 ialah Pengurusan Pepejal.

Toyota Eco Youth (#TEY) Lahirkan Idea Muda Menyintai Alam Sekitar

Toyota Eco Youth (#TEY) Lahirkan Idea Muda Menyintai Alam Sekitar
Saya sebagai salah seorang yang pernah terlibat dalam beberapa projek kecil Pengurusan Pepejal semasa menjadi penyelidik di USM melihatkan usaha menerusi TEY ini sangat-sangat bermanfaat. Apatah lagi ia satu program untuk menggalakkan para pelajar mengambil tanggungjawab terhadap permasalahan pengurusan sisa pepejal di dalam komuniti mereka.

TEY Platform Terbaik Menanam Rasa Cinta Alam Sekitar Dari Peringkat Sekolah Menengah

Majlis penutupan TEY dan penyampaian hadiah kepada para pemenang cabaran telah disempurnakan oleh Ketua Penolong Pengarah (Kanan) Bahagian Kokurikulum dan Kesenian Kementerian Pendidikan, Roslina Mohd Roslin. Ia turut dihadiri oleh Encik Akio Takeyama, Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor dan juga Datuk Ismet Suki, Presiden UMW Toyota Motor.
Menurut Datuk Ismet Suki, UMW Toyota Motor telah mengaplikasikan segala praktik terbaik agar memastikan bahawa operasi Toyota memberikan impak yang sedikit kepada alam sekitar. Dengan adanya TEY, golongan belia khususnya pelajar sekolah menengah dapat menanam rasa cinta kepada alam sekitar dengan lebih mendalam. Golongan ini ada pemikiran yang dinamik, kreatif, berani dan paling penting sentiasa terbuka dengan idea dan konsep.

TEY bukan sahaja membolehkan pelajar-pelajar ini merealisasikan idea cintai alam sekitar, malah mereka dapat belajar untuk berfikir di luar kotak, bekerjasama dan mencari penyelesaian untuk sesuatu masalah.

Pengurusan pepejal sememangnya menjadi isu sejak dari dahulu lagi. Dan apa yang dilakukan oleh pihak UMW Toyota ini seharusnya diambil peluang oleh lebih banyak pelajar dan sekolah serta guru di Malaysia.

Info Berkaitan Toyota Eco Youth (TEY)

Toyota Eco Youth adalah salah satu daripada program CSR UMW Toyota yang diadakan saban tahun. Ia melibatkan penglibatan pada peringkat komuniti termasuk majlis perbandaran tempatan, agensi kerajaan, ketua-ketua komuniti, selain daripada orang ramai dan syarikat persendirian.

Sehingga ke saat ini, program ini telah memberikan impak positif kepada lebih 1,500 pelajar dan guru dari 209 buah sekolah di Malaysia. Dan pada tahun ini, TEY menyediakan hadiah berupa wang tunai sebanyak RM10,000 untuk sekolah yang berjaya menghasilkan idea dan kreativiti untuk pengurusan sisa pepejal,

Ganjaran Wang Tunai Untuk Peserta TEY

Manakala di tempat kedua dan ketiga, masing-masing akan diberikan ganjaran hadiah wang tunai sebanyak RM7,000 dan RM5,000. Selain itu, TEY juga menyediakan hadiah untuk Persembahan Terbaik, Pameran Terbaik, dan Blog Terbaik. Malah guru yang membimbing juga diberikan ganjaran untuk program ini.

Dan untuk TEY 2016, penyertaan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Kenari, Kulim, Kedah telah dinobatkan sebagai juara, sekali gus membawa pulang wang tunai RM 10,000. Manakala, tempat kedua dan ketiga masing-masing dimenangi oleh SMK Pusat Penyelidikan Pertanian Tun Razak, Jerantut, Pahang dan SMK Putrajaya Presint 16 (1).
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Toyota Eco Youth Lahirkan Idea Muda, Berani dan Kreatif Menyintai Alam Sekitar
Syabas buat sekolah-sekolah dan mereka yang telah berjaya dan menerima hadiah. Dan tahniah juga kepada mereka yang telah terlibat di dalam Toyota Eco Youth (TEY) 2016. Moga usaha ini akan memberikan kesan dan impak positif serta lebih besar di masa akan datang.

Foto Sekitar Majlis Penutupan TEY 2016

Saya kongsikan sedikit beberapa gambar para pemenang dalam cabaran Toyota Eco Youth 2016 ini ..
Tahun depan harapnya lebih banyak akan ambil bahagian, supaya lebih banyak idea hebat untuk kesejahteraan alam sekitar dapat diketengahkan.


29 September 2016

10++ Diskaun Hebat MyCyberSale 2016 Dari Pelbagai Jenama

Hari terakhir untuk anda beli belah dengan penuh diskaun dan potongan sehingga 90% untuk jenama-jenama terkenal dari pelbagai laman web sempena MyCyberSale 2016. Rugi kalau anda melepaskan peluang yang datang setahun sekali ini. Anda bakal mendapat tawaran terbaik daripada pelbagai merchant online yang sedang bersaing untuk meraih jualan tertinggi dalam MyCyberSale.

Pada tahun 2015, saya dan anak-anak antara yang giat bershopping sempena MyCyberSale. Banyak produk yang sebelum ini dalam wish list berjaya dibeli dengan harga yang jauh lebih murah dari sebelumnya. Bukan setakat dapat potongan harga, dapat juga bonus produk percuma. Antara laman web yang best untuk shopping ketika MyCyberSale ini adalah Lazada, EZ Buy, Printcious MY, Qoo10 MY dan banyak lagi.

10 Senarai Diskaun Hebat MyCyberSale 2016

10 Diskaun Hebat MyCyberSale 2016

MyCyberSale 2016 kali ini paparkan lebih banyak merchant dengan diskaun sehingga 90% antaranya FashionVallet yang sediakan potongan 40% untuk jenama pakaian dan tudung seperti Neelofar, Hatta Dolmat dan banyak lagi, Lazada Malaysia pula dengan diskaun sehingga 95%, begitu juga dengan kedai online jual peralatan kamera iaitu Cameralah .. dengan diskaun 95%.

Saya senaraikan di bawah lebih 10 diskaun menarik dan mengiurkan daripada pelbagai merchant ... jika anda nak shopping terus, hanya klik pada setiap gambar atau banner yang disediakan. Dan jangan lupa untuk dapatkan beberapa baucer diskaun untuk produk-produk dan jenama terpilih yang saya sediakan di akhir post ini.

Diskaun Sehingga 90% dari B.Liv

Dapatkan diskaun dan penjimatan menerusi pautan ini - http://invl.co/4bp

Diskaun MyCyberSale dari Tempahan Tiket Bas Secara Online

Untuk diskaun dari BusOnlineTicket klik sini - http://invl.co/9bp
Untuk diskaun dari CatchThatBus klik sini - http://invl.co/acp

Diskaun Dari FashionValet Sehingga 40%

Dapatkan fesyen berjenama dengan potongan harga dan diskaun sehingga 40% - http://invl.co/q5o

Diskaun dan Baucer Percuma dari Hermo

Untuk dapatkan diskaun 90% dan juga baucer percuma, klik sini - http://invl.co/ccp

Potongan 70% MyCyberSale Kids Forte

Untuk shopping online di Kids Forte dengan diskaun sehingga 70% klik pautan ini - http://invl.co/dcp

Baucer dan Kupon Percuma dari MakanDeal

Nak makan sedap-sedap di restoren terkenal? Apakata dapatkan baucer dan kupon diskaun di MakanDeal di sini - http://invl.co/dcp

Diskaun MyCyberSale dari Photobook dan Printcious

Abadikan kenangan dalam bentuk album gambar menarik di PhotoBook - http://invl.co/ecp
Jadikan rumah anda sedikit unik dengan produk-produk dari Printcious - http://invl.co/gcp

MyCyberSale Beauty Deals dari Supermodels Secrets

Dapatkan harga menarik produk-produk mekap dari Supermodel's Secret - http://invl.co/hcp

Diskaun MyCameralah MyCyberSale dari 70%-95%

Nak dapatkan harga kamera original dan berkualiti, boleh beli di Cameralah - http://invl.co/qcp


Nak lagi? Banyak lagi diskaun menerusi pautan-pautan di bawah ini .. anda hanya perlu klik sahaja untuk mula shopping secara online dengan tawaran menarik daripada setiap merchant ... #MyCyberSale 2016 .. peluang shopping best dengan harga jimat.

Malah laman online shopping terkenal Lazada juga memberikan tawaran harga cukup menarik, saya sendiri baru sahaja beli jam tangan dari sana ... harga pasaran semalam saya tengok di kedai ... dalam RM165.00, tapi beli di Lazada harganya cuma RM50 sahaja ... fuh ... banyak jimat tu ... pastu dari luar negara pulak tu.

Jadi, ada kesempatan dan bajet lebih .. boleh beli .. boleh shopping sempena MyCyberSale 2016 ni.

28 September 2016

12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan

Gambar Proton Saga 2016. Wordless Wednesday kali ini menampilkan beberapa gambar Proton Saga edisi 2016 terbaru. Proton Saga 2016 dijual dengan harga antara RM37,000 - RM46,000 (termasuk insurans) dan dianggap sebagai kereta sedan paling mampu milik di Malaysia. Harga didatangkan dengan 5 tahun jaminan atau 150,000km (mana yang terdahulu).

Wordless Wednesday. Hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger tanpa sebarang ayat atau keterangan panjang berjela, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing di ruangan komen.

12 Gambar Proton Saga 2016

Gambar Proton Saga 2016
Gambar Proton Saga 2016
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan
12 Gambar Proton Saga 2016 Yang Mempesonakan

Kredit: Paultan.org

Tips Blogging - Gunakan 3 Jenis Font Sahaja

Gunakan hanya 3 jenis font sahaja, jangan lebih dari itu! Ini antara perkara asas dalam membina blog sendiri, anda tidak boleh menggunakan terlalu banyak jenis font di dalam blog. Jika tidak, ia akan membuatkan blog anda kelihat serabut, dan paling teruk - sukar dibaca oleh pengunjung blog. Meh saya kongsikan mengenai penggunaan font di dalam blog menerusi tips blogging kali ini.

Ramai blogger baru khususnya suka meletakkan pelbagai jenis font. Di dalam entri font lain, di sidebar font lain, di footer blog font lain. Malah, kadangkala dalam sebuah entri pun ada 3-4 jenis font digunakan. Itu belum lagi digambarkan dengan warna-warna font yang pelbagai.

Harus diingatkan bahawa kita buat blog untuk dibaca oleh orang lain. Mungkin ada yang buat blog hanya untuk tatapan sendiri - perlu private access blog; jadi tips blogging ini mungkin tidak terpakai. Tetapi, buat mereka yang benar-benar mahu blog dibaca terus-menerus oleh pengunjung, maka pemilihan jenis font perlulah sesuai dengan blog.

Gunakan 3 Jenis Font Sahaja

Jenis-jenis font untuk blog
Ada banyak jenis font yang boleh digunakan untuk blog. Ada ribuan jenis font, malah di dalam direktori Google Fonts sendiri ada beratus jenis font atau huruf percuma yang boleh digunakan untuk blog. Saya pernah kongsikan di dalam blog ini mengenai Cara Nak Gunakan Google Fonts Dalam Blogspot, anda boleh baca kemudian tu ye ...

Perkara Utama Memilih Jenis Font Dalam Blog

Cuba elakkan menggunakan lebih daripada 3 jenis font di dalam blog. Perkara utama apabila memilih dan  menggunakan jenis font di dalam blog ialah:
  • Jika guna beberapa jenis font, pastikan ia dapat membezakan kepentingan sesuatu topik di dalam blog.
  • Pilihlah font yang mudah dibaca, tetapi menarik.
  • Cuba gunakan jenis font yang mempunyai 3 jenis 'kekuatan' - normal, bold dan italic.
  • Font yang boleh diubah saiz tanpa mencacatkannya.
  • Font yang mesra pada mata pembaca.

Panduan Khas Untuk Menggunakan Lebih Daripada Satu Jenis Font

Seandainya memilih lebih daripada satu jenis font di dalam blog, saya syorkan anda lakukan seperti ini:
  • Font 1 digunakan untuk tulisan di dalam entri dan tulisan am dalam blog, seperti di sidebar dan juga di bahagian footer blog.
  • Font 2 digunakan untuk tulisan pada tajuk entri, tajuk-tajuk kecil dalam post dan tajuk sidebar (sidebar name)- iaitu untuk membezakan H tag sesuatu entri.
  • Font 3 digunakan untuk selain disebutkan di atas.
Penggunaan font penting sebab ia terkandung di dalam 9 Panduan Untuk Mendapatkan Blog Yang Kemas 

Saya harap entri ini dapat membantu ramai rakan blogger mengemaskini blog dengan penampilan terbaik. Bukan sekadar untuk blog kelihatan cantik dan menarik, tetapi juga mudah dibaca dan disenangi pengunjung secara umumnya.

Selamat mencuba.

10 Gambar dan Video Muzik Wanna Ali

Wanna Ali - Gambar dan Video. Wordless Wednesday menampilkan beberapa gambar terbaru Wanna Ali (Norsyazwana Ali), penyanyi muda berusia 19 tahun yang popular dengan lagu Lepaskan dan Jika Kau Benar.

Wordless Wednesday. Hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger tanpa sebarang ayat atau keterangan panjang berjela, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing di ruangan komen.

10 Gambar dan 2 Muzik Video Wanna Ali - Lepaskan dan Jika Kau Benar





Kredit: Instagram Wanna Ali