Langkau ke kandungan utama

Merdeka Hanyalah Sekadar Satu Cuti Umum?

Merdeka Hanyalah Sekadar Satu Cuti Umum?. Perghh memang mendalam betul iklan Merdeka 2016 daripada UMW ni ... ada ayat 'makan dalam' dalam video iklan ini. Saya pun tak sangka tapi dalam masa sama, saya akui ia memang satu hakikat terutama pada golongan remaja dan anak-anak zaman sekarang. Apa mereka betul-betul faham ialah Hari Kebangsaan atau Hari Merdeka (Mendeka) hanya satu hari di mana mereka dapat bercuti selama 1 hari!.

Iklan Merdeka 2016 daripada UMW ini memaparkan sebuah kisah lelaki Cina bernama Merdeka. Kedengaran agak pelik .. tetapi dedulu memang ada ibu bapa yang menamakan anak mereka sempena satu peristiwa penting yang berlaku. Dan itulah yang terjadi pada Merdeka yang lahir pada 31 Ogos 1957.

Selamat Hari Jadi Merdeka

Video Iklan Merdeka 2016 Daripada UMW
Video iklan ini bagaimana Merdeka merasakan 31 Ogos itu adalah hari istimewa buat dirinya. Semua orang menyambutnya, dan semua orang menyeru dan bersorak akan namanya - Merdeka. Ketika zaman remaja, itulah yang dia fikir, dan dia faham .. tapi rupanya salah apa yang difahaminya. Dia naif.

Selama ini, dia fikir 31 Ogos adalah miliknya, hari istimewa untuk dirinya ... tapi rupanya ia lebih dari itu.

Zaman sekarang, apa erti Merdeka? Dulu .. sambutan Hari Kemerdekaan sangat istimewa dan dekat di hati.

Video Iklan Merdeka 2016 Daripada UMW

Jom layan iklan video Merdeka 2016 daripada UMW ini.


advertisement


Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …