Langkau ke kandungan utama

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB, Anda Patut Tahu Berapa Nilai Sebenar Dibayar

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB. Sebagai konsumer atau pengguna, seharusnya harus tahu berapa anda kena bayar untuk bil elektrik TNB. Baru-baru ni (Ogos 2016), TNB telah menaik-taraf sistem akaun pengguna-penggunanya; malah TNB telah memperkenalkan sistem bil online terbaru yang nampaknya lebih baik daripada sebelumnya.

Jika anda masih belum sedar tentang kewujudan sistem online semakan dan bil elektrik TNB baru ini, anda boleh baca post yang telah saya terbitkan di sini - Cara Semak Bil Elektrik Secara Online

Saya juga cuba bantu anda untuk buat pendaftaran online sistem online TNB dalam blog post tersebut. Boleh dijadikan panduan untuk anda.

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB
Seperti awal yang saya katakan, sebagai pengguna .. kita harus secara amnya sedar berapa yang sebenarnya kita perlu bayar untuk penggunaan tenaga elektrik, samada di rumah ataupun di premis komersil. Boleh lihat dan berpandukan kepada jadual di bawah ini.

Sebelum itu, cuba login ke akaun elektrik TNB anda, dan lihat berapa jumlah penggunaan tenaga dan bandingkan di bawah ini. Jika nampak seperti ada kesilapan, bolehlah terus buat aduan. :) Sila klik imej kalau tak berapa jelas ....

Jadual Tariff Elektrik Untuk Kediaman

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB

Jadual Tariff Elektrik Untuk Komersil

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB Komersil
Semoga ia boleh dijadikan dan rujukan untuk anda semua. Dan untuk info, saya sebagai pengguna, di kediaman dua tingkat ... menggunakan jumlah tenaga elektrik sehingga 700kWh sehari, dan perlu bayar sehingga RM200 sebulan (tidak tetap).

Anda?

advertisement


Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …