Langkau ke kandungan utama

Beregu Badminton Tan Wee Kiong dan Goh V Shem Sekadar Perak Olimpik Rio 2016

Tahniah beregu Badminton Olimpik Rio 2016 negara, Tan Wee Kiong dan Goh V Shem walaupun hanya sekadar berjaya mendapat pingat Perak Olimpik. Satu perlawanan yang sangat sengit, terutama ketika berada di perlawanan pusingan penentuan. Mendebarkan. Hampir-hampir dah nak mendapat pingat emas pertama Malaysia dalam sukan Olimpik, namun apakan daya .. bukan rezeki.

Saya berkesempatan untuk menonton perlawanan akhir Badminton sukan Olimpik 2016 ini, yang bersiaran secara lansung di RTM2. Saya hanya ditemani oleh anda bongsu saya, Maira yang bersungguh menemankan saya untuk menonton perlawanan akhir Badminton Olimpik Rio 2016.

Tahniah. Beregu Badminton Malaysia Menang Perak Olimpik Rio 2016

Beregu Badminton Sekadar Perak Olimpik Rio 2016
Saya hampir-hampir nak bersorak untuk emas pertama Sukan Olimpik Rio buat pasukan Malaysia. Namun .. apakan daya, saya hampa apabila gandingan mantap Tan Wee Kiong dan Goh V Shem gagal mengalahkan pasangan beregu daripada negara China iaitu Fu Haifeng dan Zhang Nan dalam perlawanan rubber-set, 21-16, 11-21 dan 21-23. Perlawanan ini sangat sengit .. serius mendebarkan terutama pada pusingan penentuan.

Perlawanan Pusingan Pertama

Dalam satu episod pada perlawanan pertama, pasangan negara begitu bersemangat mengutip mata demi mata meninggalkan jauh pasangan beregu dari China yang berada pada ranking keempat dunia jauh lebih baik daripada pasangan beregu Malaysia.

Saya melihat bagaimana pasangan Malaysia ini begitu berkeyakinan dan mantap dalam perlawanan akhir badminton berergu lelaki sukan Olimpik 2016 ini. Pada ketika ini, saya agak yakin pingat emas pertama bakal berada dalam genggaman pemain beregu badminton Olimpik negara.
Pada pusingan pertama, Tan Wee Kiong nampak tenang dalam mengutip mata demi mata, begitu juga dengan Goh V Shem. Permainan yang menampakkan keserasian pasangan beregu negara ini nampak mudah menewaskan pasangan beregu dari China, dengan mengambil masa lebih kurang 16 minit.

Gagal Pada Pusingan Kedua

Walaupun bagaimanapun, pasangan China telah berjaya menang pada pusingan kedua dengan mata 21-11. Saya nampak pasangan Malaysia agak gugup pada pusingan kedua, dan membiarkan mata demi mata dikutip oleh pasangan beregu Olimpik China. Jauh ketinggalan, pasangan beregu Malaysia gagal mengejar dan akhirnya kecundang.

Sengit dan Sangat Mendebarkan Pada Pusingan Penentuan

Pada perlawanan ketiga, iaitu di set penentuan ... perlawanan antara dua pasukan gergasi sukan badminton dunia ini memang sengit. Masing-masing menyerang untuk mendapat mata. Pada separuh kedua di set penentuan, selepas agak lama ketinggalan .. pasangan Malaysia berjaya mengejar pasangan China dengan mata 12 sama.

Namun, ia tidak lama, pasangan China terus mendapat 3 mata hingga menyebabkan sekali lagi pasangan Malaysia ketinggalan.

Semangat pasangan beregu Badminton kemudiannya bangkit sehingga berjaya menyamai mata pada kedudukan 17-17. Dan kemudian sekali lagi sama pada 19-19. Pastu teringat 20-20. Kemudian 21-21. Kalau saya nak terkencing ketika ini, pasti saya akan tahan untuk melihat kesudahan.

Namun, bagai sukar untuk digambarkan, pasangan badminton negara akhirnya tumpas, dengan mata 23-21. Sudah sangat hampir untuk emas, tetapi akhirnya kecundang. Aduhhhh ... sikiittttt je lagi. Dah nak game point dah .. mana tidaknya, dua kali pasangan badminton negara berada di mata akhir. Tetapi itulah, rezeki tak ada buat pasukan Badminton Olimpik Malaysia di Rio 2016.

Tahniah Untuk Perak Olimpik Rio 2016

Tahniah untuk pingat Perak bagi pasukan Badminton Malaysia. Syabas Tan Wee Kiong dan Goh V Shem.

Buat masa ini, Malaysia telah mengutip sebanyak 4 pingat, dengan 3 pingat Perak dan 1 pingat Gangsa. Pingat-pingat Olimpik Rio 2016 disumbangkan dalam acara terjun untuk emas, badminton untuk Perak, dan lumba basikal untuk Gangsa.

Kita nantikan pula harapan kedua untuk emas menerusi Datuk Lee Chong Wei untuk perlawanan akhir badminton Olimpik Rio 2016. Chong Wei berjaya tewaskan Lin Dan dalam perlawanan cukup best 15-21, 21-11 dan 22-20 dalam separuh akhir.
Datuk Lee Chong Wei Menang


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. walau "sekadar" Perak je diorang boleh bawak balik, tapi tetap membanggakan Malaysia kan.. Tahniah pasukan Badminton Malaysia. Syabas Tan Wee Kiong dan Goh V Shem.

    BalasPadam
  2. nak jugak buat headline kontroversi.ehhe

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…