Beregu Badminton Tan Wee Kiong dan Goh V Shem Sekadar Perak Olimpik Rio 2016

Tahniah beregu Badminton Olimpik Rio 2016 negara, Tan Wee Kiong dan Goh V Shem walaupun hanya sekadar berjaya mendapat pingat Perak Olimpik. Satu perlawanan yang sangat sengit, terutama ketika berada di perlawanan pusingan penentuan. Mendebarkan. Hampir-hampir dah nak mendapat pingat emas pertama Malaysia dalam sukan Olimpik, namun apakan daya .. bukan rezeki.

Saya berkesempatan untuk menonton perlawanan akhir Badminton sukan Olimpik 2016 ini, yang bersiaran secara lansung di RTM2. Saya hanya ditemani oleh anda bongsu saya, Maira yang bersungguh menemankan saya untuk menonton perlawanan akhir Badminton Olimpik Rio 2016.

Tahniah. Beregu Badminton Malaysia Menang Perak Olimpik Rio 2016

Beregu Badminton Sekadar Perak Olimpik Rio 2016
Saya hampir-hampir nak bersorak untuk emas pertama Sukan Olimpik Rio buat pasukan Malaysia. Namun .. apakan daya, saya hampa apabila gandingan mantap Tan Wee Kiong dan Goh V Shem gagal mengalahkan pasangan beregu daripada negara China iaitu Fu Haifeng dan Zhang Nan dalam perlawanan rubber-set, 21-16, 11-21 dan 21-23. Perlawanan ini sangat sengit .. serius mendebarkan terutama pada pusingan penentuan.

Perlawanan Pusingan Pertama

Dalam satu episod pada perlawanan pertama, pasangan negara begitu bersemangat mengutip mata demi mata meninggalkan jauh pasangan beregu dari China yang berada pada ranking keempat dunia jauh lebih baik daripada pasangan beregu Malaysia.

Saya melihat bagaimana pasangan Malaysia ini begitu berkeyakinan dan mantap dalam perlawanan akhir badminton berergu lelaki sukan Olimpik 2016 ini. Pada ketika ini, saya agak yakin pingat emas pertama bakal berada dalam genggaman pemain beregu badminton Olimpik negara.
Pada pusingan pertama, Tan Wee Kiong nampak tenang dalam mengutip mata demi mata, begitu juga dengan Goh V Shem. Permainan yang menampakkan keserasian pasangan beregu negara ini nampak mudah menewaskan pasangan beregu dari China, dengan mengambil masa lebih kurang 16 minit.

Gagal Pada Pusingan Kedua

Walaupun bagaimanapun, pasangan China telah berjaya menang pada pusingan kedua dengan mata 21-11. Saya nampak pasangan Malaysia agak gugup pada pusingan kedua, dan membiarkan mata demi mata dikutip oleh pasangan beregu Olimpik China. Jauh ketinggalan, pasangan beregu Malaysia gagal mengejar dan akhirnya kecundang.

Sengit dan Sangat Mendebarkan Pada Pusingan Penentuan

Pada perlawanan ketiga, iaitu di set penentuan ... perlawanan antara dua pasukan gergasi sukan badminton dunia ini memang sengit. Masing-masing menyerang untuk mendapat mata. Pada separuh kedua di set penentuan, selepas agak lama ketinggalan .. pasangan Malaysia berjaya mengejar pasangan China dengan mata 12 sama.

Namun, ia tidak lama, pasangan China terus mendapat 3 mata hingga menyebabkan sekali lagi pasangan Malaysia ketinggalan.

Semangat pasangan beregu Badminton kemudiannya bangkit sehingga berjaya menyamai mata pada kedudukan 17-17. Dan kemudian sekali lagi sama pada 19-19. Pastu teringat 20-20. Kemudian 21-21. Kalau saya nak terkencing ketika ini, pasti saya akan tahan untuk melihat kesudahan.

Namun, bagai sukar untuk digambarkan, pasangan badminton negara akhirnya tumpas, dengan mata 23-21. Sudah sangat hampir untuk emas, tetapi akhirnya kecundang. Aduhhhh ... sikiittttt je lagi. Dah nak game point dah .. mana tidaknya, dua kali pasangan badminton negara berada di mata akhir. Tetapi itulah, rezeki tak ada buat pasukan Badminton Olimpik Malaysia di Rio 2016.

Tahniah Untuk Perak Olimpik Rio 2016

Tahniah untuk pingat Perak bagi pasukan Badminton Malaysia. Syabas Tan Wee Kiong dan Goh V Shem.

Buat masa ini, Malaysia telah mengutip sebanyak 4 pingat, dengan 3 pingat Perak dan 1 pingat Gangsa. Pingat-pingat Olimpik Rio 2016 disumbangkan dalam acara terjun untuk emas, badminton untuk Perak, dan lumba basikal untuk Gangsa.

Kita nantikan pula harapan kedua untuk emas menerusi Datuk Lee Chong Wei untuk perlawanan akhir badminton Olimpik Rio 2016. Chong Wei berjaya tewaskan Lin Dan dalam perlawanan cukup best 15-21, 21-11 dan 22-20 dalam separuh akhir.
Datuk Lee Chong Wei Menang

2 comments.. read them below or add one

tenku butang tenku butang August 20, 2016
walau "sekadar" Perak je diorang boleh bawak balik, tapi tetap membanggakan Malaysia kan.. Tahniah pasukan Badminton Malaysia. Syabas Tan Wee Kiong dan Goh V Shem.
reezluv reezluv August 20, 2016
nak jugak buat headline kontroversi.ehhe

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.