Langkau ke kandungan utama

Begini Cara Betul Nak Makan Buah Manggis. Ikuti 3 Langkah Ini !!

Ohh begini rupanya cara nak makan buah Manggis. Saya tak pernah tahu pun, dan saya fikir ramai juga antara penggemar buah Manggis yang tak tahu kaedah dan langkah yang akan saya tunjukkan ini. Jika nak makan buah Manggis dengan cara yang betul, bersih, tak nampak comot .. maka ikuti 3 langkah ini untuk makan buah Manggis.

Buah Manggis selalunya akan hadir bersama buah Durian. Jika Durian digelar Raja Buah, Manggis pula digelar Permaisuri buah. Salah satu sebabnya ia digelar sebegitu kerana adanya tombol atau disebut tampuk seolah seperti mahkota di atas buah Manggis ini.

Begini Cara Betul Nak Makan Buah Manggis. Ikuti 3 Langkah Ini !!

3 Langkah Betul Makan Manggis
Selalunya kalau saya nak makan buah Manggis, saya akan tekan dengan kedua belah tapak tangan saya, sehingga ia terbuka. Kadang terlebih tekan, sampai airnya merecik ke pakaian ... dan isi dalam abis lunyai dan penyek.

Ikuti enam langkah ini, yang sebenar dan sebetulnya untuk menikmati buah Manggis ...

Langkah 1 - Tekan Tampuk Manggis

Tekan tampuk buah Manggis dengan perlahan. Jangan terlalu kuat, cukup sekadar buat ia merekah seperti ditunjukkan pada gambar-gambar di bawah ini.
3 Langkah Betul Makan Manggis
3 Cara Betul dan Mudah Untuk Makan Manggis

2 - Tekan Sisi Buah Manggis Dengan Jari Anda

Tekan kedua belah sisi buah Manggis seperti ditunjukkan di bawah ini. Gunakan jari jemari anda. Dan bukan dengan tapak tangan yang selalu ramai lakukan. Tekan sehingga ternampak isi putih buah Manggis yang sedap lagi lazat tu ....
3 Cara Betul dan Mudah Untuk Makan Manggis

3- Buang Kulit Buah Manggis

Sekarang, buang kulit buah Manggis yang telah terbuka tu. Dan silalah nikmati isi buah Manggis yang elok cantik molek putih ... ngaaapppp terus ... sedapppp ... huhu.
3 Cara Betul dan Mudah Untuk Makan Manggis
3 Cara Betul dan Mudah Untuk Makan Manggis
Begitulah hebatnya ciptaan Allah S.W.T. Selama ini saya pasti tak ramai yang tahu kegunaan 'mahkota' Manggis .. rupanya ia boleh jadi tangkai pemegang untuk menikmati kesedapan buah ini yang masam-masam manis.

Sekarang, saya dah tahu, anda juga dah tahu ... terima kasih kepada rakan blogger Eyriqazz.com yang sudi kongsikan ia di blognya ....

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. huk alo..mcm tu rupanya..selalu aku tekan je dari tepi..tengok bawah sebab nak tengok berapa ulas ada..ehhe

    BalasPadam
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …