31 Ogos 2016

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB, Anda Patut Tahu Berapa Nilai Sebenar Dibayar

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB. Sebagai konsumer atau pengguna, seharusnya harus tahu berapa anda kena bayar untuk bil elektrik TNB. Baru-baru ni (Ogos 2016), TNB telah menaik-taraf sistem akaun pengguna-penggunanya; malah TNB telah memperkenalkan sistem bil online terbaru yang nampaknya lebih baik daripada sebelumnya.

Jika anda masih belum sedar tentang kewujudan sistem online semakan dan bil elektrik TNB baru ini, anda boleh baca post yang telah saya terbitkan di sini - Cara Semak Bil Elektrik Secara Online

Saya juga cuba bantu anda untuk buat pendaftaran online sistem online TNB dalam blog post tersebut. Boleh dijadikan panduan untuk anda.

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB
Seperti awal yang saya katakan, sebagai pengguna .. kita harus secara amnya sedar berapa yang sebenarnya kita perlu bayar untuk penggunaan tenaga elektrik, samada di rumah ataupun di premis komersil. Boleh lihat dan berpandukan kepada jadual di bawah ini.

Sebelum itu, cuba login ke akaun elektrik TNB anda, dan lihat berapa jumlah penggunaan tenaga dan bandingkan di bawah ini. Jika nampak seperti ada kesilapan, bolehlah terus buat aduan. :) Sila klik imej kalau tak berapa jelas ....

Jadual Tariff Elektrik Untuk Kediaman

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB

Jadual Tariff Elektrik Untuk Komersil

Jadual Tariff Elektrik Terkini TNB Komersil
Semoga ia boleh dijadikan dan rujukan untuk anda semua. Dan untuk info, saya sebagai pengguna, di kediaman dua tingkat ... menggunakan jumlah tenaga elektrik sehingga 700kWh sehari, dan perlu bayar sehingga RM200 sebulan (tidak tetap).

Anda?


5 Status Facebook Cerminkan Diri

5 Jenis Status FB Cerminkan Peribadi Diri. Adeh. Anda pengguna tegar laman sosial Facebook? Tahukah anda, kadangkala orang boleh mengagak karektor anda berdasarkan daripada status yang anda tulis di dinding Facebook anda.

Mungkin apa yang akan saya kongsikan ini tidaklah 100 peratus benar, sebab manusia ni ada 1001 ragam perangai, malah ada tu boleh menjelma dari seorang yang tersangat baik ... dan kemudian menjadi tersangat kejam dalam tempoh singkat. Tiada siapa tahu apa yang ada di dalam hati. Terlalu banyak manusia yang bertopeng ni .. huhuhu... apatah lagi di zaman sekarang ni.

Zaman sekarang mudah sangat nak menyamar diri, mudah sangat untuk sorokkan peribadi yang sebetulnya.

5 Status Facebook Cerminkan Peribadi Diri

Apapun meh tengok apa 5 status FB yang saya maksudkan, yang sedikit sebanyak dapat mencerminkan peribadi si penulis status di Facebook.

Meh tengok akan 'kebenaran' ini.... hehehehe...

Amacam? Ada rasa macam betul tak? Huhuhu ....

Jika rasa kita bukanlah manusia yang sesempurna mana, maka kita ada masa untuk melakukan perubahan untuk menjadi lebih baik. Facebook sekarang adalah lubuk untuk orang yang kita tidak kenal untuk menilai diri kita .. maka. biarlah mereka menilai dengan kebaikan. Elakkan fitnah.

Mungkin video iklan Merdeka 2016 ini - Iklan Merdeka 2016 Digi - Jangan Jadi Seperti Ah Wong boleh dijadikan satu lagi panduan untuk kita akui kesilapan sendiri.


5 Kaitan Mata Dengan Masalah Hati

5 Kaitan Mata Dengan Masalah Hati. Dari kerana mata .... bukan sahaja pasal cinta, tetapi juga pasal penyakit. Gamaknya kenapalah orang-orang lama selalu berkata, mata itu ada kaitan dengan hati. Lalu atas dasar ingin tahu, saya menemukan ini .... kaitan mata dengan kesihatan dan keadaan hati.

Bukan fakta yang dibuat-buat tetapi ia merupakan fakta kesihatan yang harus bagi kita tahu agar sentiasa peka dengan mata kita, bukan mata je kena peka dengan keadaan sekitar .. malah mata kena gak peka dengan mata .. hehehehe

5 Kaitan Mata Dengan Masalah Hati

5 Kaitan Mata Dengan Masalah Hati
Mata dikatakan ada refleksi langsung dengan kesihatan hati. Kerana itulah apabila jumpa doktor, selalunya kesihatan mata ini akan diperiksa. Mari lihat tanda-tanda keadaan mata yang ada kaitan dengan keadaan hati kita yang tak nampak di dalam tubuh ni ..

Tanda-Tanda Mata Berkaitan Dengan Masalah Hati

  1. Mata menjadi merah - Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
  2. Mata menjadi kabur - Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
  3. Keluar tahi mata - Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
  4. Keluar air mata - Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
  5. Ketegangan mata dan kelopak - Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat. 
Jadi, andai ada simptom yang dikatakan di atas, bolehlah lakukan langkah-langkah yang perlu, terutama dalam mengawal stress dan tekanan. Anda boleh baca petua tentang stress yang telah saya kongsikan di sini:
Semoga bermanfaat buat semua .. in Sha Allah.

10 Gambar Uqasha Senrose Cantik Bertudung

Gambar seksi Uqasha Senrose menjadi kontroversi dan bualan para netizen kali ini. Wordless Wednesday menampilkan beberapa gambar Uqasha Senrose sebelum ini bertudung manis, dan disenangi ramai.

Wordless Wednesday. Hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger tanpa sebarang ayat atau keterangan panjang berjela, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing di ruangan komen.

10 Gambar Uqasha Senrose Cantik Bertudung

Foto Seksi Uqasha Senrose
Gambar hot Uqasha Senrose
Gambar Uqasha Senrose Cantik Bertudung
Gambar Uqasha Senrose Cantik Hot Seksi
10 Gambar Uqasha Senrose Cantik Bertudung
Gambar Uqasha Senrose Cantik Bertudung
10 Foto Uqasha Senrose Cantik Bertudung Seksi dan Hot
10 Foto Uqasha Senrose Cantik Bertudung Seksi dan Hot
10 Foto Uqasha Senrose Cantik Bertudung Seksi dan Hot

Kredit: Instagram Uqasha Senrose

Merdeka Hanyalah Sekadar Satu Cuti Umum?

Merdeka Hanyalah Sekadar Satu Cuti Umum?. Perghh memang mendalam betul iklan Merdeka 2016 daripada UMW ni ... ada ayat 'makan dalam' dalam video iklan ini. Saya pun tak sangka tapi dalam masa sama, saya akui ia memang satu hakikat terutama pada golongan remaja dan anak-anak zaman sekarang. Apa mereka betul-betul faham ialah Hari Kebangsaan atau Hari Merdeka (Mendeka) hanya satu hari di mana mereka dapat bercuti selama 1 hari!.

Iklan Merdeka 2016 daripada UMW ini memaparkan sebuah kisah lelaki Cina bernama Merdeka. Kedengaran agak pelik .. tetapi dedulu memang ada ibu bapa yang menamakan anak mereka sempena satu peristiwa penting yang berlaku. Dan itulah yang terjadi pada Merdeka yang lahir pada 31 Ogos 1957.

Selamat Hari Jadi Merdeka

Video Iklan Merdeka 2016 Daripada UMW
Video iklan ini bagaimana Merdeka merasakan 31 Ogos itu adalah hari istimewa buat dirinya. Semua orang menyambutnya, dan semua orang menyeru dan bersorak akan namanya - Merdeka. Ketika zaman remaja, itulah yang dia fikir, dan dia faham .. tapi rupanya salah apa yang difahaminya. Dia naif.

Selama ini, dia fikir 31 Ogos adalah miliknya, hari istimewa untuk dirinya ... tapi rupanya ia lebih dari itu.

Zaman sekarang, apa erti Merdeka? Dulu .. sambutan Hari Kemerdekaan sangat istimewa dan dekat di hati.

Video Iklan Merdeka 2016 Daripada UMW

Jom layan iklan video Merdeka 2016 daripada UMW ini.


Selamat Hari Merdeka 59

Selamat Hari Merdeka ke 59 buat semua rakan-rakan pembaca, rakan-rakan blogger ... dan semua rakyat Malaysia. Terima kasih kerana anda kekalkan Malaysia sebagai sebuah negara berdaulat dan merdeka. Walaupun ada banyak perbezaan pendapat dalam banyak perkara, namun kita masih ada rasa bangga untuk mengakui bahawa kita anak Malaysia.

Sejarah kemerdekaan Malaysia agak panjang. Banyak cerita suka duka dari sebuah wilayah menjadi negara, menjadi empayar ... dan kemudian dijajah beratus tahun lamanya, dan kemudian kita bersatu di bawah satu nama, kemudian dijajah kembali, kemudian bebas .. kemudian .. kemudian ... akhirnya Malaysia terbentuk, dan kita sudah merasa kemerdekaan sejak tahun 1957.

Selamat Hari Merdeka 59

Selamat Hari KeMerdekaan Malauysia ke 59
Saya bukan pakar sejarah nak detailkan bagaimana Malaysia mendapat kemerdekaannya. Kalau dirujuk dalam buku teks pun, saya pasti ia tidak selengkap mana. Masih banyak tertinggal dan lompong walaupun ada yang mengkaji berpuluh tahun lamanya.

Namun, semua setuju bahawa nikmat Merdeka 59 tahun bukanlah satu nikmat yang mudah dicapai. Banyak kisah suka duka, sedih gembira, berlinangan air mata .... gelak tawa, kecewa, marah dan sebagainya wujud. Masing-masing yang hidup di zaman sebelum Merdeka ada rentetan hidupnya sendiri.

Saya Hanya Lelaki Lahir Selepas Merdeka. Apa Saya Tahu Mengenai Merdeka?

Saya seorang lelaki house husband yang lahir di zaman selepas kemerdekaan tahun 1957. Pun begitu, saya bangga sebab ibu saya melahirkan saya di dalam bulan kemerdekaan. Ada aura-aura dan semangat jiwa merdeka ketika ibu mengandungkan saya... huhuhu..

Ayah saya seorang pejuang dalam menentang komunis. Ayah saya pernah koma kerana mahu Malaysia bebas daripada mereka yang mahu menjajah Malaysia. Sifat patriotik dalam diri ayah saya .. sedikit sebanyak ada di dalam diri saya walaupun saya tidak pernah berdepan dengan musuh negara.

Arwah ayah saya sering bercerita kesusahan semasa negara tanah tumpah darahku ini dalam penjajahan. Ibu saya juga begitu .. arwah Opah juga pun begitu. Mereka ceritakan tentang ketakutan di zaman darurat. Mereka ceritakan bagaimana mereka terpaksa berdepan dengan komunis. Mereka cerita tentang kehidupan serba kemiskinan. Semua susah tatkala itu.

Itu cerita yang diceritakan kepada saya tentang apa yang berlaku sebelum Malaysia merdeka 59 tahun dahulu. Cerita mereka tidak pernah saya lupa, walaupun ada butiran yang sudah tidak lagi diingati.

Saya hargai nilai kemerdekaan ini, kerana ibu ayah saya .. opah saya dah ceritakan mengenai kisah mereka sewaktu waktu dahulu ... kehidupan zaman kanak-kanak ibu, ayah, opah ... tidak se best zaman anak-anak sekarang, zaman kanak-kanak saya pun tak terbanding dengan zaman mereka.

Adakah anak-anak sekarang akan hargai nilai dan erti kemerdekaan yang mereka kecapi sekarang?

Sampai mana jiwa Merdeka sebenar akan terus berada di dalam masyarakat Malaysia .... ?

30 Ogos 2016

The Last Kite Maker - Iklan Merdeka 2016 Maxis

Ini sebuah iklan Merdeka 2016 yang sangat saya suka. Ia menarik. Ia realiti. Ia berkaitan teknologi. Ia apa yang akan bakal kita hilang - dan Maxis mengingatkan kita, bahawa teknologi tidak seharusnya dianggap sebagai pemisah jiwa manusia. Ia sebenarnya boleh menyentuh rasa dan jiwa jika kita tahu menggunakannya dengan baik.

Ini adalah sebuah iklan Merdeka 2016 daripada Maxis, mengenai kisah pembuat Wau terakhir di Kelantan (The Last Kite Maker). Jom saksikan video filem pendek mengenai impian Pakcik Shafie.

The Last Kite Maker - Iklan Merdeka 2016 Maxis

The Last Kite Maker - Iklan Merdeka 2016 Maxis
Team Maxis telah datang bertemu dengan Pakcik Shafie, bertanyakan impiannya .. dan mahu impian Pakcik Shafie direalisasikan menerusi The Kite Project. Apa sebenarnya projek ini? Apa impian pakcik Shafie?

Jom layan video iklan Merdeka 2016 daripada Maxis ini. Anda akan berasa kagum seperti mana Pakcik Shafie .... dengan apa yang telah pihak Maxis lakukan dalam merealisasikan impian ...

Video Iklan Merdeka 2016 Daripada Maxis - The Last Kite Maker


Hoho .. seronok betul Pakcik Shafie ....

"Wau apa lagu ni? Pelik ... " kata Pakcik Shafie ...
..
"Raksasa ke apa?" ...
..

Iklan Merdeka 2016 Digi - Jangan Jadi Seperti Ah Wong

Iklan Merdeka 2016. Kali ini saya kongsikan sebuah iklan yang menarik daripada Digi Telecommunication. Ia sebuah iklan yang menggambarkan perangai kebanyakkan daripada kita. Dek kerana perangai kita ini, kita tidak pernah merasa gembira akan diri dan orang sekeliling kita. Ini kisah Ah Wong, jangan jadi seperti Ah Wong sebelum anda tonton video iklan Merdeka 2016 ini.

Ada di kalangan masyarakat Malaysia yang bersifat hanya mahu melihat dari kacamata sendiri sahaja, mereka menilai apa yang mereka sebenarnya tidak betul-betul tahu. Hubungan sesama manusia diabaikan kerana kita fikir .. kitalah sahaja yang betul dan benar dalam segala sesuatu.

Jangan Jadi Seperti Ah Wong - Ada Sesuatu Yang Kita Perlu Belajar dari Iklan Merdeka 2016 Ini

Inilah kisah Ah Wong, yang dibawakan dalam iklan Merdeka 2016 dari Digi. Ia satu iklan yang mengingatkan kita semua, bahawa hubungan sesama insan itu perlu untuk mengecap bahagia, mengecap rasa Merdeka yang telah kita saban tahun raikan. In Sha Allah, tahun 2016 adalah Hari Kemerdekaan ke 59 tahun.

Video Hari Kebangsaan / Hari Merdeka 2016 Malaysia dari Digi


Jangan jadi seperti Ah Wong .. sebelum. Tapi jadilah seperti Ah Wong selepas anda menonton video Merdeka 2016 daripada Digi ini.

Kita semua boleh berubah, hanya dengan satu perubahan kecil .. kita mampu untuk merasa bahagia, dan Merdeka sebenarnya.

Take Care - Iklan Merdeka 2016 Petronas

Take Care, sebuah iklan Hari Malaysia atau Hari Kemerdekaan ke 59 daripada Petronas. Walaupun baru lima hari (sejak 25 Ogos 2016) berada di laman YouTube, iklan Merdeka 2016 daripada Petronas ini telah pun mendapat lebih 700,000 views daripada pengguna Internet.

Semua orang sedia maklum, Petronas merupakan antara brand terkemuka yang membawa nama Malaysia di persada dunia. Bila sebut Petronas, orang akan ingat Malaysia, kemudiannya akan mula terbayang bendera Jalur Gemilang. Petronas sinonim dengan Malaysia. Jadi, bila orang melihat iklan Petronas, orang akan nampak nilai-nilai yang ada di dalam masyarakat dan budaya Malaysia.

Take Care - Iklan Merdeka 2016 daripada Petronas

Take Care - Iklan Merdeka 2016 Petronas
Take Care, iklan Merdeka 2016 yang meletakkan nilai-nilai terbaik rakyat Malaysia yang sentiasa saling bantu, walaupun berlainan budaya dan agama. Kita menjaga sesama kita, dan memastikan bahawa Malaysia sentiasa berada di dalam kemakmuran, keamanan dan kesejahteraan.

Jom layan video TVC Merdeka 2016 daripada Petronas ini (jika anda belum). Take Care. Take care each other, take care Malaysia.

#TakeCare - Video Iklan Merdeka/Hari Malaysia 2016 daripada Petronas


Bagaimana dengan diri anda? Adakah anda memiliki ciri-ciri seperti apa yang terdapat di dalam iklan Merdeka 2016 daripada Petronas ini?

Sebaik-baik manusia ialah mereka yang dapat memberikan manfaat pada orang lain. In Sha Allah.


Hashtag AkuOmar - Iklan Merdeka MYNIC 2016

Dah tengok iklan Merdeka 2016 terbaru tak? Belum lagi? Aha .... saya nak kongsikan iklan Merdeka 2016 daripada MYNIC. Sejak dua menjak ni ... MYNIC rajin buat TVC (TV Commercial). Ada tengok tak iklan RAYA 2016 yang mereka buat? Kali ini, untuk Kemerdekaan ke 59 Malaysia, iklan #AkuOmar dipersembahkan oleh MYNIC.

Tahun 2016 menandakan satu sejarah di mana Malaysia sudah mencapai kemerdekaan ke 59 tahun. Alhamdulillah, sejak Merdeka .. banyak kemajuan yang negara kita peroleh. Ia semua adalah usaha-usaha gigih tanpa jemu, tanpa mengenal siang malam mereka yang hidup sebelum kita. Mereka pastinya takkan terbayang kegembiraan jika dapat melihat Malaysia zaman kini yang sudah banyak perubahan. Dan antara golongan yang banyak memberikan perubahan besar kepada negara ialah para guru Malaysia.

#AkuOmar - Iklan Merdeka MYNIC 2016

Hashtag AkuOmar - Iklan Merdeka MYNIC 2016
Iklan Merdeka 2016 daripada MYNIC menceritakan tugas seorang guru bernama Omar (#AkuOmar). Omar bertugas di kawasan pendalaman, iaitu di Sekolah Kebangsaan Pulau Larapan. Beliau mengajar murid tahun 2 dalam matapelajaran Bahasa Malaysia. Saya pasti ramai antara anda tidak tahu mana letaknya Pulau Larapan ni ... huhu .. sebab saya yang dapat A1 dalam Geografi SPM pun tak tahu mana tempat ni .. ekekeke.

Apa yang ditunjukkan di dalam TVC MYNIC Merdeka 2016 menunjukkan bahawa walaupun Malaysia sudah Merdeka 59 tahun, ada golongan yang masih tidak tahu dan tidak mahir berbahasa Malaysia, walaupun hakikatnya lahir dan dibesarkan di Malaysia.

Guru seperti Omar ... tugas beliau sangat mencabar bagi memastikan setiap anak Merdeka Malaysia benar-benar Merdeka dan mempunyai jati diri utuh dan kukuh di bawah satu naungan bendera.

Meh saksikan video Merdeka 2016 ini dari MYNIC.

Video TVC Merdeka 2016 #AkuOmar

Apa komen anda? Sila tinggalkan komen anda mengenai iklan Merdeka 2016 dari MYNIC ini ...

Jangan lupa tengok juga iklan Merdeka 2016 dari Digi ..


28 Ogos 2016

Kontest Komen dan Menang Huawei Honor 8 Serba Baharu

Mahu Honor 8 percuma? Sertai kontest komen dan menang di Facebook dan anda mungkin menjadi pemilik pertama sebuah (dari dua) telefon pintar Honor 8 dari Huawei. Telefon pintar canggih serba baru dari Huawei ini dijangka akan berada di pasaran Malaysia mulai 5 September 2016.

Saya merupakan salah seorang pengguna telefon pintar dari Huawei. Saya sudah hampir setahun menggunakan Huawei Honor 7 yang saya beli secara online di Lazada Malaysia. Memang puas hati dan berbaloi. Jika anda teringin nak beli telefon Honor 7, jangan lupa baca dulu review ringkas saya di sini - 7 Sebab Mengapa Berbaloi Memiliki Honor 7

Kontest Komen dan Menang - Honor 8 Percuma

Kontest Komen dan Menang - Honor 8 Percuma
Dan setelah setahun, Huawei kini muncul dengan satu lagi telefon premium atau flagship serba baru iaitu Honor 8. Seperti biasa, Honor 8 baru didatangkan dengan performance yang cukup hebat, selain diberikan sentuhan craftsmanship 15-lapisan dan efek 3D yang menonjolkan kemasan mempersonakan. Paling menarik ialah ia mempunyai dua kamera 12MP yang dapat menangkap gambar dalam keadaan kurang cahaya dengan lebih detail dan pastinya cantik pada pandangan.

Jika anda ingin tahu lebih lanjut mengenai telefon baru Huawei Honor 8 ini, anda boleh lihat spesifikasinya di sini - Honor 8

Kontest Komen dan Menang - 8 Sebab Kenapa Anda Layak Memiliki Honor 8

Ok, sekarang kepada perkara yang semua orang nak tahu - bagaimana nak dapatkan telefon Honor 8 ini secara percuma?
Kontest Komen dan Menang - 8 Sebab Kenapa Anda Layak Memiliki Honor 8
Menerusi FB Honor Malaysia, ada satu kontest sedang berlangsung iaitu Kontest Komen dan Menang Honor 8, anda hanya perlu nyatakan 8 sebab kenapa anda patut memiliki telefon Honor 8 ini secara kreatif di ruangan komen FB Honor Malaysia, dengan syarat utama ... anda perlu daftar percuma terlebih dahulu di VMall Malaysia.

Mudah je kan? Tarikh tutup untuk menyertai kontest ini adalah pada 2 September 2016.

Ada dua buah telefon Honor 8 disediakan untuk para pemenang yang bertuah, selain hadiah-hadiah saguhati yang lain. Jadi, jika anda mahu memiliki telefon Honor 8 serba baru yang sangat cantik ini ... bolehlah terus ikuti syarat-syarat diberikan.
  1. Daftar akaun percuma di VMall Malaysia
  2. Berikan 8 sebab kenapa anda layak memiliki Honor 8 di FB Honor Malaysia
  3. Ikuti FB Honor Malaysia dan nantikan pengumuman pemenang pada 7 September 2016

Jadilah antara yang bertuah untuk memiliki Honor 8 pertama serba baru di Malaysia. Mana tahu, rezeki dan tuah anda ...



Jom Menyumbang RM10 Untuk Program Amal Jejak Gelandangan 2016

Program Amal Jejak Gelandangan 2016. Adakah anda seorang warga prihatin Malaysia? Jom bersama-sama membantu menjayakan projek amal - Program Amal Jejak Gelandangan 2016. Program ini merupakan anjuran Persatuan Kebajikan Peniaga Maju Kuala Lumpur, dengan bermatlamat untuk mengedarkan pek makanan kepada golongan yang memerlukan.

Berminat tak nak hulurkan sumbangan?

Ok. Saya sebenarnya telah menerima email berkaitan program ini sudah agak lama .. iaitu pada 22 Ogos 2016 yang lalu menerusi akaun email lama saya. Saya tak pasti bagaimana pihak terbabit boleh mendapat email saya, dan kemudiannya memohon untuk saya kongsikan di blog dan media sosial lainnya.

Program Amal Jejak Gelandangan 2016

Apapun, saya fikir masih sempat untuk saya war-warkan program murni yang dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan Peniaga Maju Kuala Lumpur ini, hatta diri saya sendiri bukan berada di Kuala Lumpur .. huhuhu... benda baik, elok bantu .. apatah lagi di zaman era siber ni, gunakan segala metod dalam alam siber untuk sebarkan yang baik, in Sha Allah.
Gambar Program Amal Jejak Gelandangan 2015
Objektif pogram ini ialah untuk membantu mewujudkan masyarakat prihatin dan memperkukuhkan jalinan ikatan silaturrahim.

Ianya satu program kebajikan yang diadakan setiap tahun oleh pihak Persatuan Kebajikan Peniaga Maju Kuala Lumpur. Dan program ini mendapat sambutan yang agak baik terutama mereka yang memang prihatin dengan nasib golongan gelandangan.

Tahukah anda, bahawa ramai daripada golongan gelandangan di Kuala Lumpur adalah dari golongan lelaki dan dari keturunan Melayu? !

Apa kata Mereka - "Saya terharu apabila melihat mereka terus membuka pek makanan yg diberi itu, mereka makan hingga habis licin, ini menunjukan mereka tidak makan pada siang hari itu" - Azlan, ahli persatuan.

"Sungguh menginsafkan diri saya bahawa ada orang yang lebih susah daripada kita, kita patut bersyukur apa yang kita ada" - Khairul, Sukarelawan Program.

Info Berkaitan Program Amal Jejak Gelandangan 2016

Ok, sedikit maklumat dan info berkaitran Program Amal Jejak Gelandangan 2016.
  • Golongan Sasaran: Golongan Gelandangan yang tidur dikaki lima bangunan sekitar Kuala Lumpur.
  • Tarikh dan Masa: 1 September 2016 (Khamis) 11.00 malam – 2.00 pagi
  • Kos Program: Sasaran untuk menyediakan 200 pek makanan. Anggaran kos 1 pek makanan adalah RM5.00 –RM 10.00.
  • Jumlah Dana Diperlukan: Dana yang diperlukan adalah RM 2,000.00 (200 X RM 10.00)
Untuk itu, bagi membolehkan pihak Persatuan Kebajikan Peniaga Maju KL memastikan program ini terlaksana dengan jayanya, pihak mereka mengalu-alukan sumbangan daripada anda, sekurang-kurangnya RM10.00 seorang. Andai diberikan lebih banyak, lebih baik.

Info Untuk Buat Sumbangan

Untuk menyumbang, boleh salurkan sumbangan melalui (kredit ke akaun persatuan ini):
AMBANK PERSATUAN KEBAJIKAN PENIAGA MAJU KL - 076 202 200828 9

Penting buat para penyumbang - Apabila sumbangan telah dimasukkan, sila emailkan nama, 'JG', tarikh dan masa transaksi, jumlah sumbangan ke email berikut - pkpmkl.1@gmail.com atau SMS/WhatsApp ke nombor berikut - 0111-336 2175

Contoh: Ahmad, JG, 15/3/2015 11.00 am, RM 10.00

Jika anda ada sebarang kemuhsykilan boleh berhubung terus dengan pegawai bertugas untuk program ini:
Encik Mohd Hasrul 0111-6269252 atau Encik Saiful 0111-336 2175
Segala sumbangan dari pihak anda, pihak Persatuan Kebajikan Peniaga Maju KL dahului dengan ucapan terima kasih. Semoga sumbangan ikhlas dan juga sedekah jariah yang diberikan oleh anda akan mendapat kerahmatan dan keredhaan daripada Allah S.W.T
Persatuan Kebajikan Peniaga Maju Kuala Lumpur
(PPM-004-14-29022012)
No.12-5-1, Blok B,Diamond Square Commercial Center,
Jalan 3/50,Tmn P Ramlee, 53000 Gombak Kuala Lumpur

27 Ogos 2016

Tips Optimasi Google Adsense

Tips Optimasi Google Adsense. Ramai rakan blogger yang telah menempatkan iklan Google Adsense di dalam blog. Jika dulu ada kekangan dari segi bahasa, tetapi sekarang Adsense telah tersedia untuk blog versi Bahasa Melayu. Adsense dalam blog bahasa Melayu tiada banyak beza dari adsense yang berada di dalam blog bahasa Inggeris. Cuma mungkin, nilai untuk sesuatu iklan itu tidak terlalu tinggi kerana saingan yang kurang dari segi bahasa.

Walaupun begitu, Adsense sentiasa ingin membantu agar ahli-ahli atau blog yang berdaftar dengan Adsense agar mengoptimasi iklan Adsense untuk income sehabis boleh. Jika blog tetiba kurang mendapat income yang baik, pasti akan tiba satu email dari Adsense yang menerangkan dan memberikan beberapa tips supaya optimasi Google Adsense dapat dilakukan di dalam blog.

Tips Optimasi Google Adsense Dalam Blog

Tips Optimasi Google Adsense
Saya antara beberapa orang blogger Malaysia yang sering menerima email daripada Google Adsense. Banyak juga tips buat duit Adsense yang saya kongsikan di blog ini hasil daripada tips yang diberikan oleh pihak Adsense sendiri.

4 Faktor Penting Jana Income Blog Dengan Google Adsense

Secara amnya, untuk optimasi income menerusi Google Adsense, 4 perkara ini perlu dilihat:
  1. Kata kunci atau keyword entri / blog
  2. Teknik SEO untuk mendapatkan trafik dari enjin carian
  3. Kedudukan iklan Adsense dalam blog
  4. Trafik blog yang berkualiti 
Dalam banyak-banyak faktor disebutkan di atas, kedudukan iklan adalah antara yang mudah untuk rakan blogger lakukan. Dan perkara ini sering dijadikan asas oleh pihak Google Adsense untuk membolehkan anda mengoptimasi income dari iklan Adsense.

Tips Optimasi Google Adsense
Di atas adalah contoh email dan juga pemberitahuan di dalam akaun Google Adsense yang pernah saya terima.

Pertama dan kedua ia menyebut mengenai rekabentuk iklan Adsense di dalam blog. Ia meminta saya untuk ubah setting pada jenis font yang digunakan untuk banner iklan Adsense agar serasi dengan rekabentuk blog, selain membolehkan ia menyerlah bagi mendapat perhatian pengunjung dan pembaca. Pihak Adsense juga meminta saya ubahsuai iklan Adsense supaya mempunyai warna latar belakang serta border yang sama dengan penyampaian entri di dalam blog.
[Baca] Tips Mendapatkan Akaun Penuh Google Adsense (Full Account)
Ketiga ialah tatacara atau lokasi iklan Adsense itu diletakkan. Paling penting, iklan tersebut mesti mudah kelihatan dan secara rationya mesti sering nampak walaupun pengguna scroll blog ke bahagian bawah. Dalam kata lain, ia mencadangkan agar blog meletakkan iklan yang memanjang ke bawah, daripada meletakkan iklan jenis mendatar (leaderboard).

Apapun, setiap cadangan optimasi oleh pihak Google Adsense bergantung dengan rekabentuk blog anda. Penting untuk anda ketahui platform mana blog anda sering dikunjungi - samada dari desktop ataupun dari peranti mudah alih. Jika banyak trafik blog datangnya dari platfrom desktop, maka kemungkinan besar Adsense akan mencadangkan anda meletakkan banner jenis leaderboard yang besar - 970x250 di bahagian atas atau tengah blog.
[Baca] Bukan Semua Template Blogspot Sesuai Letak Iklan Adsense
Selalu login ke akaun atau dashboard Adsense anda untuk ketahui banyak tips yang tersedia khas untuk anda dan blog anda. Tips dari saya, elok anda asingkan jenis-jenis iklan Adsense dengan nama tertentu berdasarkan lokasi ia diletakkan di dalam blog-blog anda. Kalau boleh biar jenisnya juga dibezakan dengan blog berbeza, dengan itu anda tahu dengan lebih jelas bentuk iklan Adsense yang mana satu perlu dioptimasikan.


Cara Update Firefox Versi Terkini

Anda pengguna pelayar internet Firefox? Masalah dengan Firefox anda? Jika ya, anda mungkin perlu update atau upgrade pelayar Firefox supaya pengalaman anda melayari internet tidak terganggu atau bermasalah. Firefox adalah antara pelayar internet yang popular, bukan sahaja di peranti desktop komputer, malah di peranti mudah-alih. Ia merupakan aplikasi percuma melayari internet paling popular, selepas Google Crome dan juga Microsoft Edge.

Blog saya sendiri ramai yang masuk dan baca menggunakan aplikasi Firefox dan Google Crome. Firefox adalah pelayar internet bersifat terbuka yang dibangunkan oleh Mozilla.

Cara Update Firefox Versi Terkini

Tatacara langkah untuk kemaskini Firefox versi terkini 2016
Memandangkan Mozilla Firefox adalah pelayar internet bersifat terbuka, ia sentiasa dikemaskini dan dipertingkatkan dari semasa ke semasa. Pembabitan ramai dalam komuniti Mozilla membolehkan Firefox sentiasa ke hadapan dalam banyak aspek berkaitan pelayaran internet yang selamat, lancar dan pantas.

Namun begitu, tidak ramai pengguna internet yang menggunakan Firefox tahu untuk update dan upgrade pelayar internet ini di komputer desktop mereka. Walaupun Firefox boleh update secara automatik, tetapi disebabkan ada sesetengah komputer yang menggunakan Windows Firewall, dan juga perisian antivirus yang ketat, proses update atau kemaskini Firefox sering terhalang.

Untuk itu, saya sukacita nak kongsikan beberapa tatacara mudah untuk anda tahu cara nak update Firefox versi terkini secara manual. Moga ia dijadikan panduan berguna untuk anda, agar browser internet Firefox anda sentiasa dikemaskini, tidak bermasalah, dan lancar setiap kali anda mahu mencari maklumat dan info di internet.

Hanya ikuti langkah-langkah di bawah:

Klik pada hujung atas Firefox anda, dan anda akan nampak paparan seperti di bawah ini. Anda kemudian klik pada bahagian bertanda 'tanda soal'.
Langkah 1 - Cara Update Firefox Versi Terkini
Apabila anda klik tanda soal, paparan di bawah pula akan keluar, klik pada 'About Firefox'. Pelayar internet anda, akan kemudiannya mencari kemaskini terkini. Jika tiada update atau kemaskini yang diperlukan, ia akan keluar status - 'Firefox is up to date'.
Langkah 2 - Cara Update Firefox Versi Terkini
Sekiranya tidak, paparan di bawah akan keluar dengan memperlihatkan kemaskini yang sedang dilakukan. Apabila selesai, ia akan minta untuk anda restart Firefox anda.
Cara Update Firefox Versi Terkini
Senang je kan? Jangan abaikan tatacara ini jika anda mahu pastikan Firefox anda memberikan pengalaman untuk browsing internet yang mantap. Anda juga boleh menggunakan Firefox untuk versi lebih personal seperti ditunjukkan di bawah ini; di mana ia tidak menyimpan data berkaitan laman web yang anda pernah lawati, kata kunci apa yang anda cari, fail-fail sementara seperti video dan juga cookies.

Namun, ia tidak menjadikan anda seorang anonymous kerana data anda masih boleh diperoleh menerusi ISP dan juga admin network rangkaian anda jika menggunakan internet di pejabat (Wifi/LAN).
Jika anda mahukan browser bercirikan Islam, boleh gunakan Salam Browser yang pernah saya tulis untuk pastikan anak-anak tidak melihat sesuatu yang tidak sesuai dengan umur mereka - 6 Cadangan Untuk Elak Kanak-Kanak Lihat Iklan Tidak Sesuai di Internet




26 Ogos 2016

Cara Engage Fanpage Untuk Dapat Likes

Ini cara yang saya gunakan. Dah digunakan sejak beberapa lama. Apabila saya nak naikkan likes pada FB Page saya, saya akan gunakan teknik ni. Saya belajar lama dah, dari sebuah ebook yang dibeli semasa Ashadee.com masih lagi wujud. Nak tahu cara nak engage Fanpage untuk dapat likes tak? Ok ... sila baca.

Sejak akhir-akhir ini, fanpage dah banyak yang hadapi masalah. Fanpage blog ini pun tidak terkecuali. Turun naik likes unlikes tu memang biasa berlaku setiap hari. Pengguna FB tak suka je posting atau apa jua dikongsi di laman FB Fanpage pasti akan unlike.

Cara Engage Fanpage Untuk Dapat Likes

Cara Engage Fanpage Untuk Dapat Likes
Bila kurang likes, susahlah nak dapat engagement dengan pengguna FB. Dan untuk blog saya, susahlah nak dapat trafik daripada laman media sosial paling popular ini. Sebab saya sering sahaja kongsi entri di Fanpage blog ini. Bila trafik tak ada dari laman sosial, post yang dikongsi pun tak dapat banyak likes, jadi ... sedikit sebanyak ia beri signal bahawa apa yang kita tulis di blog itu kurang kualiti, dan ada pendapat mengatakan ia akan beri kesan pada carian di enjin carian seperti Google mahupun di dalam Facebook itu sendiri.

Selalunya apabila saya nampak jumlah keseluruhan likes untuk Fanpage blog ini berkurang, saya akan post video ke dalam Fanpage. Setelah itu, video yang telah siap dimuat-naik akan dikongsikan pula pada group-group tertentu, malah saya turut kongsikan di FB personal saya.

Di bawah ini adalah hasil apa yang saya buat berkaitan video tersebut ...
Cara Engage Fanpage Untuk Dapat Likes
Apa yang berlaku ialah, engagement naik secara mendadak ... dan jumlah likes secara am untuk FB Fanpage blog saya pun turut bertambah. Jumlah reach juga meningkat secara exponentially .. begitu hebat sekali kesan perkongsian video di Facebook ni.

Gabungan Video + URL Blog Post

Saya akan datang nak buat satu eksperimen, iaitu menggabungkan video dengan url blog post saya. Saya nak lihat adakah ia akan berikan kesan baik untuk blog dari segi trafik dan juga signal sosial untuk blog post saya itu. Cadangan saya ialah .. naikkan video, dan kemudian ajak pengguna FB untuk klik blog post yang akan disertakan.

Masalah paling besar nak lakukan teknik ini ialah video original kita punya. Bahaya kalau kita muat turun video orang lain, dan muat naik semula ke FB .. sebab ia boleh menyebabkan kehilangan Fanpage tanpa disedari, walaupun Fanpage tersebut telah mendapat blue tick (disahkan)

Saya tak cuba cara ni lagi, tapi dengarnya ramai yang telah mendapat manfaat dengan teknik video + link post/blog. Saya dengar ni dari mereka yang gunakan FB Ads untuk marketing di laman sosial. Kata mereka cara ini lebih baik, malah lebih telus dan nampak lebih jujur.

Jika anda nak ikuti apa perkembangan teknik ini nanti, like dan follow Fanpage blog saya ye .. klik sini dan like - https://www.facebook.com/bloghasrulhassan/.


25 Ogos 2016

Oppo F1s Gold Hanya RM1198 + Hadiah Free

Harga Oppo F1s Gold dijual hanya RM1,198 sahaja di Lazada Malaysia. Jika anda seorang peminat telefon pintar jenama Oppo, maka haruslah anda lihat bawah tawaran harga yang diberikan oleh Lazada sangat menarik sekali. Bukan setakat tawaran harga, tetapi benda-benda percuma yang akan anda dapat apabila membuat pembelian dengan Lazada Malaysia. Agak menarik tu ...

Spec juga sangat hebat pada Oppo F1s ini. Dicipta dan dibina untuk mereka yang kaki selfie, ia mengutamakan kamera hadapan dengan 16 megapixels dan kamera belakang 13 megapixels.... perghhh memang mantap sekali. Apatah lagi dengan aperture  f/2.0-2.2 untuk menonjolkan gambar.

Oppo F1s Gold Hanya RM1198 di Lazada Malaysia


Memang banyak specs best ada pada telefon terbaru dari Oppo ini. Selain kamera, saya juga nak highlight mengenai jumlah memori. Memori untuk Oppo F1s Gold ini ialah 32GB yang boleh ditambah menjadi 128GB, selain RAM 3GB yang penting untuk kelancaran pemproses MT6750 Octa-core 1.5GHz yang digunakan.

Skrin juga besar, iaitu 5.5inci yang sangat sesuai untuk mereka yang berjari besar macam saya .. hahaha.... takdelah selalu berlaku typo kalau menaip mesej WhatsApp atau memuat-naik status terkini di media sosial. Ia juga tahan lasak kerana menggunakan Gorilla Glass 4 dengan sokongan untuk sentuhan dengan sarung tangan selain sentuhan ketika tangan basah.

Satu lagi ciri baru yang saya tak jumpa lagi pada mana-mana telefon pintar terkini (setakat Ogos 2016) ialah slot sim/memori yang disediakan. Kalau biasa boleh muatkan satu sim dan satu memori kad, iaitu dalam 2 slot .. tapi Oppo F1s ada 3 slot ...yang boleh muatkan dua sim mini dan satu memori kad.

Untuk info lebih lanjut mengenai specs ... boleh lihat di laman web Oppo - http://www.oppo.com/my/smartphone-f1s

Beli Di Lazada Malaysia

Jika anda beli di Lazada Malaysia, anda akan menerima Oppo F1s ini dalam bentuk bundle, iaitu percuma Oppo Powerbank serta casing kulit original. Harga RM1198 ... tapi itu belum lagi anda gunakan kod baucer Lazada .. ia mungkin boleh jadi hanya RM800 lebih sahaja .. huhuhu... satu tips untuk anda, kalau anda tak berjaya gunakan kod, daftar akaun baru dengan Lazada atas nama orang lain ... jadi anda jadi new customer.

Nak baucer diskaun tak? Cuba baca ni - Rebut Diskaun Lazada Unity Sale 2016. .... tapiiiii .. ia untuk masa terhad sahaja dan dengan syarat-syarat tertentu. Jika anda baca post ini bukan dalam bulan promosi yang disebutkan, anda terpaksalah bayar harga sedia ada ye ... huhu.


TVC Iklan Oppo F1s Menampilkan Nora Danish

Sebelum anda beli, sebelum anda beredar dari blog saya ini, layan dulu Nora Danish dalam iklan terbaru Oppo F1s .... huhuhu...


Jadi? Macamana? best tak telefon terbaru dari Oppo ni iaitu Oppo F1s .. ia hanya RM1,198 dalam satu pakej bundle menarik ....

Jika berkenan, boleh beli terus menerusi pautan ini - http://goo.gl/LcgYtc

Selamat bershopping ... dan jangan lupa, gunakan baucer disediakan tu ye.

Rebut Diskaun Lazada Unity Sale Sehingga 30% Extra Dengan Baucer Ini ..

Meh meh .. sila rebut peluang mendapatkan lebih diskaun sempena jualan online Lazada Unity Sale bermula dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos 2016. Saya ada beberapa kod baucer diskaun dan potongan sehingga 30% untuk anda gunakan yang tidak terdapat di tempat lain. Ianya adalah eksklusif untuk pembaca-pembaca blog ini sahaja.

Diskaun eksklusif ini diberikan memandangkan blog saya merupakan blog paling poyo yang dibaca setiap hari oleh mereka yang sukakan cerita house husband, nak dapatkan tips dan panduan tertentu, melihat gambar-gambar menarik semasa percutian weekend saya anak beranak selain ketahui cara-cara nak jana income secara online... hahaha..

Rebut Diskaun Lazada Unity Sale Dengan Baucer Ini ..

Kod baucer diskaun Lazada Malaysia ini hanya sah dalam tempoh yang telah saya nyatakan tadi ye .. ianya adalah sempena jualan Unity Sale 2016, sebagai salah satu cara menghargai nikmat kemerdekaan negara yang ke 59 tahun ini. Jangan abaikan peluang nak bershopping sakan sebelum tiba hari raya Aidil Adha, dan juga tahun baru.


Ada banyak pilihan produk menarik yang sudahpun diturunkan harga dengan potongan menarik. Jadi, untuk lebih diskaun, gunakan kod baucer yang disediakan sebagai tambahan untuk lebih untung dan lebih jimat. Bukan selalu ada sale sebegini, apatah lagi jika anda bukan kaki shopping di Lazada.

Kaki Shopping Rebutlah Peluang Baucer Diskaun Diberi

Saya antara kaki shopping di Lazada. Banyak dah produk saya beli di Lazada, termasuklah dua buah telefon pintar jenama Huawei, iaitu Huawei P8 Lite untuk isteri, dan Huawei Honor 7 untuk diri sendiri. Dua-dua telefon ini saya beli dengan kod baucer yang telah saya dapat sebelum ini. Memang berbaloi-baloi sebab harganya jauh lebih murah dari pasaran.
Saya juga ada mendapatkan telefon pintar ZTE Blade V7, dan telefon pintar Samsung untuk ibu saya .. juga dibeli dari Lazada. Alhamdulillah, semua telefon pintar yang saya beli dari Lazada sangat puas hati, original ye dari pengeluar ... bukan recon, bukan second-hand... huhuhu..

Rebut juga peluang untuk beli semasa Flash Sale .. fuh .. ni memang siapa cepat dia dapat, harga yang ditawarkan berkali-kali lebih murah .. malah lebih murah kalau beli biasa dengan baucer diskaun. Tapi ... nak beli semasa Flash Sale kena cepat ...
Lazada Flash Sale Unity Sale 2016
Klik pada banner-banner kod diskaun yang saya sediakan tu, dan jangan lupa masukkan kod baucer semasa check-out untuk diskaun harga yang diberikan. Anda pasti puas hati dengan nilai yang perlu anda bayar. (Jika baucer tu tak keluar, sila refresh briwser anda!)
[Baca] Tips Mendapatkan Lebih Baucer Diskaun Lazada

5 + 2 Baucer Khas Untuk Unity Sale 2016 Lazada

Ringkasan baucer diskaun Lazada Malaysia untuk Unity Sale 2016:
  • Diskaun 15% - code 'UNITE100' *App only.
  • Diskaun 20% - code '20LAPAUG20' *Desktop and App.
  • Diskaun 30% - code '30LAPAUG20' *App only.
  • Diskaun 22% - code '22IAAUG20'
  • Diskaun 18% - code 'APPN18' *App only 
  • Diskaun RM50 - code '50MERDEKA300' *App dan Desktop. Untuk pembelian berjumlah RM300 ke atas.
  • Diskaun RM200 - code '200MERDEKA1200' *App only. Untuk pembelian berjumlah RM1200 ke atas.
Semua kod baucer di atas adalah tertakluk dengan terma dan syarat tertentu.

Juga tawaran istimewa berikut, hanya menerusi Lazada ...



Panduan Buat Untung di Pasaran Saham

Saya tahu ada di antara anda yang aktif bermain saham, dan ada juga yang dah lama main saham .. tetapi banyak kali gagal dan sering sahaja rugi. Apakata saya syorkan kepada anda untuk baca ebook Sistem Saham yang disediakan oleh mereka yang pakar buat duit di pasaran saham ni. Ia satu panduan untuk untung di pasaran saham, dengan menggunakan cara, kaedah, tips serta petua yang diberikan.

Kalau anda kerap rugi, ebook Sistem Saham ini adalah sesuai untuk anda. Namun begitu, kalau anda kerap untung pun, boleh je dapatkan dan baca ebook ini. Tak ada masalah untuk belajar ilmu mengenai pasaran saham.

Panduan Buat Untung di Pasaran Saham

Apabila menggunakan panduan buat untung di pasaran saham menerusi ebook ini, anda akan lebih tahu cara untuk buat keputusan yang tepat samada untuk jual atau beli saham anda. Ia untuk memaksimumkan keuntungan .. bayangkan keuntungan yang boleh anda dapat dengan urus-niaga sendiri di pasaran saham boleh mencapai sehingga 90% setahun, berbanding dengan saham yang anda minta pihak lain uruskan; contohnya Amanah Saham Bumiputera (ASB), mahupun ASN. Dah la kena tunggu setahun pulak baru nak nampak untung yang didividenkan.

Hanya Untuk Trader Pasaran Saham Malaysia

Ebook ini disediakan untuk trader di Malaysia. Ia bukan sebuah panduan yang dicedok dari buku-buku pelaburan saham Mat Salleh yang kurang sesuai untuk menjadi rujukan para pelabur saham Malaysia. Anda kena faham, demografinya berbeza, sentimen juga berbeza .. dan banyak lagi faktor tempatan yang boleh akibatkan turun naik satu-satu pasaran saham di Malaysia.

Saya bukan pelabur saham, dan saya tak berapa minat nak bermain saham. Apapun, saya tulis artikel ini sebab saya percaya panduan di dalam ebook ini dapat membantu mereka yang dah bergiat lama dalam pasaran saham tetapi gagal untuk dapatkan untung yang mereka harapkan.

Arwah bapa saudara saya antara orang yang giat bermain saham. Alhamdulillah, hasil sahamnya telah bantu dia menyekolah anak-anaknya walaupun dia hanya seorang pengawal keselamatan. Anak pula ada 8 orang ... dan alhamdulillah, semuanya dah berkahwin .. malah diberikan saham pula untuk simpanan masa depan. Anak-anak semua kahwin tanpa ada masalah .. kenduri kendara semuanya gunakan duit saham. Nak melancong pun gunakan duit saham. Nak harap gaji pengawal keselamatan .. memang tak sampai mana.

Sebelum ini, banyak panduan mengenai saham ditulis di dalam bahasa Inggeris, dan jika ada di dalam Bahasa Malaysia pun, ia hanyalah sebuah panduan yang dialih-bahasakan sahaja.

Jadi, mengapa tidak dapatkan panduan ini yang ditulis di dalam Bahasa Malaysia? Lagipun ia mendapat maklum-balas yang sangat bagus daripada pakar pasaran saham.

Untuk dapatkan panduan ini, boleh klik pautan di bawah ...
[+] Panduan Analisis Pasaran Saham Yang Menguntungkan
Semoga dapat bantu rakan-rakan pembaca yang mahu buat duit dalam pasaran saham.


24 Ogos 2016

Komisen Kedua Involve Asia

Komisen kedua Involve Asia. Rezeki untuk bulan Ogos 2016, saya dapat komisen untuk kali kedua daripada Involve Asia. Saya dapat tahu ramai rakan blogger yang telah menerima komisen yang lumayan daripada Involve Asia. Ini mungkin kerana di dalam Involve Asia ada banyak produk yang boleh dipromosikan menerusi blog.

Buat duit online tanpa modal. Dengan Involve Asia, anda boleh dapat komisen daripada syarikat-syarikat besar, contohnya dari syarikat penerbangan seperti Etihad Airways, Qatar Airways, KLM Airlines, Yatra dan juga syarikat yang terlibat dalam pelancongan seperti Trivago, Hotels.com, CatchThatBus, BusOnlineTicket, Travellio, ClubMed ... uhh memang banyaklah peluang nak buat duit sampingan secara online ni.

Komisen Kedua Involve Asia

Saya sudah mendapat komisen kedua dari Involve Asia, in Sha Allah .. akan ada lagi di masa akan datang. Saya nampak untuk berjaya dengan program affiliate Involve Asia ialah memilih produk yang sesuai untuk dipromosikan di blog, mengikut niche atau pengkhususan blog kita.

Buat Duit Dari Pelbagai Syarikat

Contohnya, kalau blog mengenai cari makan, mengenai resepi, mengenai restoran ... boleh letakkan iklan affiliate Involve Asia dari MakanDeal; jika blog banyak kongsi gambar, boleh cuba affiliate Involve Asia dari Cameralah, Photobook, Printcious dan banyak lagi.

Jadi, saya boleh katakan ... ia lubuk untuk buat duit online. Bukan setakat anda kongsikan di blog, malah anda boleh gunakan link affiliate anda itu untuk dipromosi di laman sosial lain, seperti Instagram, Twitter mahupun Facebook. Apa yang perlu ialah anda kena kreatif sedikit sahaja.

Cubalah anda daftar dengan Involve Asia, ia program affiliate percuma. Anda tidak perlu beli, tak perlu bayar apa-apa pun untuk buat duit dengan Involve Asia.

Paling best ialah, pihak Involve Asia sering buat contest dan giveaway hanya untuk para affiliate Involve Asia .. ramai je blogger Malaysia yang dapat banyak hadiah dari Involve Asia ni ... siap ada yang dapat handphone dan tablet berturut-turut disebabkan tak ramai blogger yang join...

Tak caya? Cuba baca post ni - Menang Hadiah Dari Involve Asia

Berminat tak? daftar je ikut pautan ini - Daftar Affiliate Involve Asia Percuma

Semoga anda juga boleh buat duit online seperti saya. Tak cuba takkan tahu .. pelan-pelan .. ok.

Mince MX - Formulasi Bakar Lemak Maksima Dengan 2 Langkah

Mince MX - Formulasi Bakar Lemak Maksima Dengan 2 Langkah. Adakah anda mempunyai masalah lemak berlebihan dalam badan? Jika rasa ada bahagian badan yang mungkin bermasalah dengan lebihan lemak, maka produk Mince MX adalah disyorkan untuk anda cuba. Dengan Mince MX, anda boleh cuba untuk bakar lemak semaksima mungkin menerusi dua langkah - minum dan serum.

Jika anda mendapatkan produk Mince MX ini, anda akan peroleh dua cara untuk mengatasi masalah lemak berlebihan dalam badan anda. Formulasi tindakannya adalah menerusi jus minuman untuk atasi secara dalaman dan langkah kedua menggunakan booster hot serum untuk atasi secara luaran. Dua tindakan dalam masa yang hampir serentak untuk atasi satu masalah - lemak berlebihan atau berat badan.

Mince MX - Formulasi Untuk Bakar Lemak Secara Maksima Dengan Dua Langkah

Mince MX - Formulasi Bakar Lemak Maksima Dengan 2 Langkah
Jadi, tidak hairanlah mengapa produk ini menjadi pilihan, kerana ia membolehkan pengguna dapat merasai kelainan dan keberkesanan produk ini seawal 1-3 minggu. Malah, daripada testimoni pengguna, ada yang berjaya atasi masalah lemak, dan berat badan turun sehingga 15kg dalam masa sebulan atau kira-kira 3-5kg seminggu.

Saya baru sahaja diberikan kesempatan untuk mencuba produk ini. Hmmm .... sedappp sekali jus Mince MX ni ... rasa manis-manis masam gitu. Rupa-rupanya Mince MX ini diformulasi dengan rasa kesedapan Jus Mangga (Mango). Bila dituang dari botol, agak pekat likat juga jus ni .. jadi terpaksalah saya campurkan dengan sedikit air, dibuat minum sambil menyediakan artikel ini untuk bacaan anda .. hoho.

Sedikit fakta untuk dikongsikan kepada anda mengenai jus ini. Penting sebagai seorang pengguna untuk teliti produk, terutama produk untuk kuruskan badan kerana khuatir ... dari kesan positif yang kita mahukan, mendapat pula mudarat. Jadi, kita tengok, kita baca review dan kaji sedikit .. tak gitu?

Ok.

Bukan Sebarang Fat-Burner

Mince MX Juice ini diformulasikan khas dengan 6 fungsi fit and beauty yang sangat berkhasiat; terdiri daripada bahan-bahan yang terbaik dan alami. In Sha Allah, dengan formula Pembakar Lemak Thermal yang alami, menjadikan pembakaran lemak selamat serta tiada kesan sampingan yang biasa terdapat dalam kebanyakan Fat Burner dalam pasaran.

Fungsi lain yang terdapat dalam produk ini ialah Advance Detox yang membantu menyingkirkan toksin dan bahan-bahan yang tidak diperlukan badan seterusnya menurunkan berat badan dengan pantas.

Kandungan Mince MX 100% Untuk Bakar Lemak Maksima

Kandungan White Kidney Bean pula berfungsi sebagai Carbo-Blocker. Kandungan L-Carnitine berfungsi sebagai energy booster dengan menukar lemak kepada tenaga, seterusnya mempercepatkan pembakaran lemak. Kandungan Oligofructose yang merupakan dietary fiber prebiotic di dalam jus bertindak mengekalkan tenaga, meningkatkan perasaan kenyang, mengurangkan rasa lapar dan mengurangkan pengambilan kalori.

Kandungan Olive Extract yang terdapat di dalam Mince MX Juice pula berfungsi sebagai agen anti-penuaan & menggebukan kulit dari dalam. Bukan setakat anda dapat singkirkan lemak dari badan, malah boleh menjadikan anda kelihatan lebih muda daripada umur.

Anda boleh lihat senarai kandungan dalam produk ini seperti tertera di dalam gambar di bawah ni .. semuanya dari sumber alam (alami). Jadi, tidak perlu rasa risau mengenai kesan sampingan jika diambil ikut apa yang tertulis.
Mince MX - Formulasi Bakar Lemak Maksima Dengan 2 Langkah
Seperti yang saya sebutkan di awal tadi, Mince MX ini bertindak dari dalaman dan juga luaran. Ia ada jus untuk diminum dan ada serum untuk disapu. Berikut adalah cara-cara terbaik untuk menggunakan produk ini, bagi memastikan anda mendapat kesan maksima .. in Sha Allah.

Pengambilan Jus Mince MX

Mince MX - Formulasi Bakar Lemak Maksima Dengan 2 Langkah
  • Untuk standard pengambilan, ambil 10-20 ml setiap pagi 30 minit sebelum sarapan (atau mana2 waktu yang perut kosong). Boleh diminum terus dari cup yang disediakan ataupun dibancuh dengan segelas air sejuk.
  • Jika anda ada bersukan / workout, boleh ambil 30 minit sebelum aktiviti.
  • Jika mahukan kesan yang lebih optimum, boleh ambil 10-20 ml sekali lg pada waktu malam sebelum tidur.

Penggunaan Serum

  • Serum pula disapukan di tempat-tempat berlemak, menggeleber seperti di perut, peha, lengan, punggung dan lain2. Sapukan 1 atau 2 kali sehari pada waktu yang sesuai.
  • Jika anda ada bersukan / workout, sapukan sebelum aktiviti.

Kepada mereka yang ada masalah kesihatan serius, dan ada ambil ubat atau suppliment lain .... pastikan anda ambil produk Mince MX ini dua jam selepas anda makan ubat atau consume supliment lain ...

Dilarang sama sekali ibu-ibu mengandung ambil produk ni malah mana-mana supliment atau produk kuruskan badan lain pun tak boleh ambil kalau perut sedang membawak budak. Sangat bahaya. Boleh akibatkan anak dalam kandungan keguguran. Jangan lak tetiba rasa perut membesar, adalah sebab lemak berlebihan .. periksa dulu samada anda mengandung atau tidak sebelum ambil mana-mana ubat, pil, supplement, jus atau juga produk untuk kuruskan badan ni.

Orait .. saya dah terangkan mana yang mampu untuk pengetahuan anda. Produk ini secara peribadi, saya memang suka sebab ia keluaran ClearHerbs, syarikat yang sama keluarkan produk Pati Herba Madu yang pernah saya ambil selama beberapa bulan untuk kecergasan diri.
Testimoni pengguna
Untuk masa dan tempoh yang terhad, anda boleh dapatkan produk ini dengan harga promosi:
Sebarang pertanyaan atau nak order boleh hubungi :
Hotline : 011 3323 2919 / 017 848 0547
Facebook : Clear Herbs
Website : www.cergasmenawan.com
Website : www.clearherbs.com.my
Memandangkan produk ini adalah produk dari sumber alam, dan tidak mengandungi bahan aktif terlarang, maka ia tidak dikategorikan sebagai ubat atau bahan kawalan. Rujukan - No siri BPFK KKM adalah : 040716/06/198. Ia selamat, in Sha Allah. Dan dikeluarkan oleh syarikat bumiputera Islam yang menepati kaedah pengilangan GMP.


Lokasi Main Pokemon di Parit Buntar

Uishh .. banyak juga lokasi untuk bermain Pokemon ni di Parit Buntar. Selain semua tempat ibadat dijadikan sebagai Pokeshop, stesen bas Parit Buntar pun menjadi antara tumpuan pemain-pemain Pokemon-Go. Stesen bas Parit Buntar dijadikan sebagai gym atau tempat pemain-pemain Pokemon-Go berentap sesama sendiri.

Selain lokasi yang saya sebutkan di atas, ada satu lagi tempat popular bermain permainan online Pokemon-Go ini iaitu Dataran Pinggiran Sungai Kerian. Saya ingatkan lokasi ini hanya popular di kalangan pemancing dan mereka yang gemar beriadah, tetapi saya dapati setiap petang .. kawasan ini dikerumuni oleh pemain-pemain Pokemon-Go dari pelbagai bangsa dan peringkat umur.

Lokasi Main Pokemon di Parit Buntar

Lokasi Main Pokemon di Parit Buntar
Lokasi Main Pokemon di Parit Buntar

Kadang saya gelak je tengok aksi mereka yang seperti anak ayam kehilangan ibu, tak tentu hala arah mana dituju.

Saya ke sini sebenarnya bawa anak saya, si Zikri untuk memburu Pokemon-Go. Nampak dia gembira bila dapat tangkap banyak Pokemon liar yang 'berkeliaran' di Dataran Pinggiran Sungai Kerian ini. Excited bila dapat .... huhuhu...

Sekarang ni, anak-anak saya semua dah bosan nak main game online Pokemon Go ni .. haha .. dan buang pun dari telefon masing-masing.

Usia Blog 5 Tahun, Usia Kami 40 tahun

Saya ingin memulakan blog post ini dengan mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua ucapan, segala doa dan ingatan terhadap saya dan isteri yang kini sudah pun masuk umur 40 tahun. Manakala blog saya yang tidak semegah mana ini pula mencapai usia ke 5 tahun.

Bulan 7 dan bulan 8 adalah bulan bermakna bagi saya dan isteri kerana di bulan tersebut, kami dilahirkan oleh ibu masing-masing. Mungkin ada yang tidak tahu, 9876 adalah angka bertuah kami berdua .. kerana di dalam angka ini ada tarikh lahir saya dan isteri. Mungkin jodoh Allah S.W.T yang penuh dengan surprise. Alhamdulillah, usia perkahwinan kami juga sudah mencapai 13 tahun ...

Usia Blog 5 Tahun, Usia Kami 40 tahun

Kami masing-masing berusia 40 tahun
Usia blog saya, hasrulhassan.com turut bertambah menjadi 5 tahun pada bulan Ogos yang bertuah ini. Memang saya memilih bulan Ogos untuk mengubah blog saya dari blog biasa-biasa menjadi blog yang luar biasa dengan keringat dan daya serta ilmu yang saya ada. Dan alhamdulillah, dengan bantuan rakan-rakan blogger, rakan sekolah .. saya merasakan blog ini telah berada di dalam kedudukan tersendiri di dalam dunia blog Malaysia.
[Baca] Siapa Hasrul Hassan ...
Terima kasih atas semua sokongan rakan-rakan yang mengenali diri saya, diri isteri saya .. termasuklah ibu saya, dan ayah isteri saya, juga adik-beradik dan juga sahabat-handai. Terima kasih sebab baca blog saya dalam diam-diam .. hehehe... :)
Gambar blogger hasrul hassan
Saya bukanlah blogger yang popular dan terkenal di Malaysia. Saya juga bukan seorang blogger yang hebat mana. Saya cuma blogger sepenuh masa yang biasa-biasa sahaja, menjadikan blog sebagai lubuk rezeki selama 5 tahun ini ... dengan bantuan ramai orang yang mungkin tidak terdaya nak disebut satu-persatu.
[Baca] 5 Petua atau Tips Seorang House Husband Untuk Menjadi Blogger Dikenali
Alhamdulillah, syukur pada Allah S.W.T yang membolehkan saya berkongsi rasa, cerita, ilmu, pengetahuan dan informasi untuk semua orang. Doakan saya dan isteri serta anak-anak dengan segala kebaikan ye ... in Sha Allah. Dan terima kasih sekali lagi buat semua ....