29 Julai 2016

Bawa Adik dan Emak Memancing D' Chalet Amir, Kg Baru

Lepas Raya Aidil Fitri 1437H, saya ajaklah adik dan emak saya, termasuk adik ipar saya untuk join saya anak beranak pergi memancing di D Chalet Amir (Amir Chalet), Kampung Baru, Ayer Tawar, Perak. Saya minta adik ipar saya yang kerja di Toyota Taiping untuk booking dua buah chalet, satu yang ada dapur dan kipas, dan satu lagi tiada dapur tetapi berhawa dingin. In Sha Allah, memang selesalah untuk 3 buah keluarga.

Sebenarnya emak saya dah lama dok sebut-sebut nak tengok saya naikkan ikan. Asyik post gambar je kat WhatsApp, mana nak percaya .. huhu. Adik saya pun, memang dah lama nak ajak saya memancing bersama-sama ... ini merupakan aktiviti kami sejak kecil untuk lepak sama-sama. Dulu, adik saya memang champion la bab memancing ni .. tapi selepas dah kahwin ni, jarang dilakukan aktiviti memancing .. uhh sibuk kot kerja sebagai seorang Pegawai Polis Trafik .. hoho.

Bawa Adik dan Emak Memancing di D' Chalet Amir, Kg Baru Ayer Tawar

Seminggu selepas raya, saya pun bawa emak, adik serta ipar bermalam di D' Chalet Amir, Kampung Baru Ayer Tawar. Tempat ni dah jadi sebagai tempat 'keramat' bagi diri saya sebab sering menaikkan ikan. Paling terbaru (sebelum post ini), saya berjaya menaikkan tiga ekor ikan Siakap bersaiz pasar dalam jarak masa singkat. Itu merupakan pengalaman paling manis saya .. sebab selama lebih 20 tahun saya memancing .. tak pernah lagi berjaya menaikkan ikan Siakap liar ... huhu...

Bangga Wooo ..

Kalau anda seorang kaki pancing, anda akan tahu betapa bestnya dapat menaikkan ikan ini - si Raja Muara. Ia bagai satu tahap atau level dalam permainan game gitu .. kira dah tahap lepasi level 10 .. huhu.

Rezeki agak baik, cuaca semasa kami tiba di chalet ini nampak baik. Walaupun kelihatan seperti nak hujan, alhamdulillah .. saya tidak silap memilih tarikh. Rasa rugi juga kalau kejadian sebelum ini berulang .. huhu .. datang nak memancing tetapi sebab hujan lebat, dengan angin kuat .. petir lagi .. uhhh memang duduk dalam bilik berpelukan la.
Air laut juga nampak tenang. Jadi, ia satu kelebihan untuk pemancing macam saya untuk menjerat ikan Siakap yang memang banyak terdapat di kawasan sekitar chalet ini.

Pancing Mula Mengena ...

Tiba lebih kurang pukul 3 petang. Ambil masa lebih kurang sejam juga saya nak siapkan pancing, mata kali, umpan untuk saya dan anak-anak.

[Baca] Tak tahu nak dapatkan umpan? Baca artikel ni - Lokasi Nak Beli Umpan, Udang Hidup di Lumut

Adik saya pula tiba dalam jam 5 petang. Sampai-sampai je terus capai pancing atau joran yang dah disediakan untuknya ... huhuhu .. sungguh gelojoh.
Lebih kurang dekat jam 6 petang, saya berjaya menaikkan hasil yang pertama. Alhamdulillah, seekor Siakap bersaiz kecil ... kurang 500 gram. Saya hanya gunakan teknik pancingan berpelampong, dengan umpan udang hidup.

Melompat-lompat Siakap di atas air untuk lepaskan diri. Memang hebat aksi ikan Siakap ni. Patutlah digelar Raja Muara. Melentik batang pancing saya digasak ikan Siakap ... 

Kemudian, sedekat nak senja .. saya berjaya menaikkan seekor lagi ikan Siakap, kali ini dengan saiz yang lebih besar, lebih daripada 500 gram. Dan ketika itu juga, adik ipar saya dari Taiping sampai ke Chalet Amir .. huhu.. bagai tak percaya saya telah menaikkan dua ekor Siakap pada petang itu .. keh keh keh .. (bangga kembang kuncup lubang idung .. )
Selepas itu ... seekor demi seekor saya berjaya menaikkan Siakap ... dan paling best, saiznya juga semakin membesar. Masing-masing dok kagum macamana saya boleh naikkan sekor demi sekor ikan Siakap dengan mudah ... huhuhu .. emak saya pun kagum dengan pencapaian anak sulongnya ini .. hahaha... wife saya lagilah ... macam terkejut je sebab saya ni dah lama tak dapat ikan sebanyak ini, dan sebesar saiz yang ada.

Alhamdulillah, ini rezeki saya, anak-anak, isteri, emak dan adik saya.

Adik saya pula berjaya menaikkan ikan Gerut Gerut, serta Tetuka. Manakala anak-anak dan adik ipar saya dapat naikkan beberapa ekor ikan Kitang, itupun dah nak balik dah keesokkannya.

Tercapai Hasrat Bawa Emak dan Adik Memancing Bersama

Tercapai hasrat nak bawa adik dan emak saya ke Chalet Amir ni. Emak saya memang puas hati dapat datang dan lihat anak-anak, dan cucu-cucunya memancing. Walaupun ada ketika emak saya dok 'bebel' kenapa lambat dapat ikan .. tapi lepas saya 'sedekahkan' 3 ekor Siakap ... emak saya dah mula berkira-kira nak buat resepi apa dengan ikan Siakap yang telah dipancing ...

Uhh siap hantar gambar kat WhatsApp tu .. hehehe...

Di lain post, saya akan tunjukkan gambar hasil pancingan kami pada hari tersebut ... so jangan lupa follow eh.


28 Julai 2016

Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Acara Sukaneka

Ramai juga yang baca artikel saya mengenai idea Hari Keluarga jadi meriah. Dalam artikel tersebut saya ada berikan sedikit idea untuk buat sukaneka mudah (outdoor game). Dan kali ini, saya nak cadangkan satu lagi idea untuk buat sukaneka.

Di rumah saya, ada banyak pensel warna. Ada yang panjang, ada yang pendek. Kebanyakkannya adalah pensel warna anak-anak saya sejak awal persekolahan yang sudah tidak digunakan secara rasmi untuk kegunaan di sekolah. Biasalah anak-anak, asal ada exam je .. nak kaler pensel baru, asal ada pertandingan mewarna nak kaler pensel baru ... jadi, tu yang boleh ada berpuluh batang pensel warna yang sudah tidak ada kotak simpan.

Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Sebagai Acara Sukaneka

Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Sukaneka
Baru-baru ni, anak-anak saya si Angah dan Maira ... dok main-main la dengan pensel-pensel warna ini. Ingatkan main conteng-conteng, rupanya mereka main susun-susun .. macam stik UNO. Wahhh ... saya tengok, terus saya fikir nak kongsikan kepada anda semua.

Apa yang dibuat oleh anak-anak saya ni, boleh dijadikan idea untuk buat sukaneka atau sebagai aktiviti keluarga indoor game. Paling best, ia boleh jadi permainan yang menarik dengan kos yang jimat sebab anda boleh gunakan batang pensel warna yang telah tidak digunakan.
Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Sukaneka
Kalau anda buat Hari Keluarga, boleh minta setiap keluarga donate atau bawa sekotak dua kaler pensel untuk jayakan indoor game atau sukaneka ini. Hanya guna batang pensel warna sahaja. Boleh cuba hadkan jumlah batang pensel warna yang digunakan.

[Baca] Rebut Rebut dan Penyek ...

Bagaimana Nak Main?

Cara nak main macam ni ...
  1. Peserta diminta untuk susun batang kaler pensel ikut masa ditetapkan.
  2. Pemenang ditentukan samada siapa yang paling banyak susun batang pensel warna, atau siapa yang paling tinggi susun batang pensel warna atau boleh kedua-duanya. Ini ikut masing-masing.

Dengan batang pensel warna juga anda boleh main teka teki susun atur yang selalunya kita lakukan menggunakan batang mancis... pernah tengok tak teka-teki batang mancis ni? Di bawah ni antara contoh teka-teki batang mancis, boleh uji minda anak-anak malah mak pak tengtang matematik ni ... huhuhu...
Kegunaan Lain Pensel Warna, Boleh Buat Sukaneka
Amacam? Menarik tak idea yang diberikan oleh anak-anak saya ni? Boleh cuba untuk digunapakai sebagai salah satu acara sukaneka di sekolah (indoor mahupun outdoor), atau sebagai sukaneka untuk Hari Keluarga.

Bagaimana Cara Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Sektor Awam Kerja Kerajaan

Bagaimana Nak Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Kerja dalam Sektor Awam? Adakah anda merupakan calon untuk hadir temuduga kerja kerajaan atau jawatan dalam sektor awam? Jika Ya, maka saya syorkan anda melakukan persediaan sebaiknya sebelum tiba tarikh temuduga. Paling penting, anda perlu biasakan diri dengan contoh-contoh soalan temuduga yang akan ditanya oleh pegawai-pegawai SPA.

Baru-baru ini, ramai calon yang mendaftar di portal SPA dan yang telah lulus peperiksaan telah dipanggil untuk menjalani temuduga. Temuduga ini sangat penting di mana hanya calon terpilih sahaja dipanggil. Jika anda dipanggil, ini bermakna peluang sedang dibuka khusus untuk anda menjawat jawatan yang dipohon.

Temuduga juga adalah cara pihak terbabit untuk tapis calon-calon yang ada. Mereka akan menapis calon-calon temuduga dari segi perwatakan, tingkah-laku, minat, cara berkomunikasi dan pelbagai lagi termasuklah pengetahuan am.

Cara Nak Dapatkan Contoh Soalan Temuduga Kerja Sektor Awam

Soalan-soalan temuduga untuk sektor awam biasanya sama setiap tahun. Yang menjadi kelainan ialah dari sudut soalan-soalan berkaitan kerjaya yang diminta, kerana skop kerja setiap tahun untuk satu-satu jawatan kian bertambah mengikut peredaran masa. Malah, dari sudut soalan pengetahuan am juga ada yang berubah dek kerana perubahan polisi dan juga hala tuju sesebuah organisasi.
Bagaimana nak lulus temuduga
Untuk itu, saya nasihatkan para calon yang diberikan peluang untuk hadir temuduga melakukan persiapan rapi dengan mendapatkan contoh-contoh soalan temuduga untuk perjawatan dalam sektor awam ini.

Menerusi pakej Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan, anda akan memperoleh satu bahan rujukan yang terdiri daripada soalan beserta jawapan untuk temuduga kerja di sektor awam ini. Bahan ini disediakan berdasarkan pengalaman-pengalaman bekas calon temuduga sebelum ini selain daripada kajian dan penyelidikan yang dilakukan.
Pakej contoh soalan beserta jawapan untuk temuduga kerja jawatan sektor awam ini meliputi:
  • 46 Soalan berkenaan Pengenalan Diri. Soalan-soalan jenis ini merupakan soalan panel temuduga bertanya untuk mengenali diri anda dengan lebih dekat lagi. Perkenalkan diri anda kepada mereka dengan lebih efektif.
  • Anda risau tentang soalan tentang pengalaman anda? Pakej rujukan ini  sediakan 17 Soalan tentang Kelayakan dan Pengalaman untuk rujukan anda sebelum hari temuduga tiba. Jadi, buangkan rasa risau anda jauh-jauh.
  • Dalam temuduga kerja kerajaan, anda mesti tahu skop jawatan yang anda pohon. 45 Soalan tentang Info Jawatan memadai untuk rujukan anda.
  • Dan banyak lagi soalan-soalan tentang Penyelesaian Masalah, Kenegaraan, Isu Semasa, Integriti dan Akhlak dan soalan-soalan berdasarkan Psikologi. Ya...himpunan soalan ini bakal mengurangkan kerisauan anda. Hadir ke temuduga dengan lebih tenang dan bersedia.
Untuk memiliki lebih 250 contoh soalan temuduga kerja kerajaan ini, anda perlu mendapatkan pakej Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan menerusi pautan khas di bawah ini, ia akan berikan banyak info tambahan berguna untuk anda hadapi temuduga kerja anda nanti:

[+] http://infotambahan.com/temuduga/2624

Semoga pakej rujukan untuk temuduga kerja kerajaan ini akan membantu. In Sha Allah. Saya doakan kejayaan anda, dan berjaya lulus dalam temuduga anda.


Senarai Blog Terbaik Ranking Alexa Julai 2016

Senarai blog terbaik mengikut ranking Alexa berdasarkan kedudukan pada Julai 2016. Salah satu cara syarikat pengiklanan menilai kekuatan sesebuah blog dan laman web ialah menerusi kedudukan blog dan laman web tersebut di ranking Alexa. Ia sering dijadikan penanda aras terutama syarikat pengiklanan antarabangsa untuk offer peluang bekerjasama.

Ketika zaman blog saya berada di antara 150 blog dan laman web terbaik di ranking Alexa, saya sering menerima email untuk peluang pengiklanan dan kerjasama. Antaranya adalah dari Innity, Mobicow, H12, Media White, PopAds, dan banyak lagi. Yeap, Innity hantar email minta saya mendaftar dengan mereka .... sesuatu yang saya sendiri tak duga .. sebab saya dah apply sebelum itu, dan ditolak kerana tidak menepati syarat .. huhu.

Senarai Blog Terbaik Ranking Alexa Julai 2016

Senarai Blog Terbaik Ranking Alexa Julai 2016
Hari ini, banyak blog yang dulunya popular dan dapat ranking terbaik telah jatuh menjunam. Blog-blog personal terutamanya mendapat tempias yang paling ketara. Kemunculan blog-blog berbentuk berita dan majalah mengambil tempat teratas dalam senarai ranking Alexa terkini. Blog-blog personal sudah sukar untuk berada di takhta senarai blog dan laman web terbaik Alexa untuk kategori Malaysia .. banyaknya telah berada di bawah ranking 1000 yang sebelum ini gah berada di top 500 Alexa rank.

Ok. Berikut adalah senarai dan kedudukan bagi yang saya sifatkan sebagai blog dalam ranking Alexa yang telah saya ambil pada 27 Julai 2016. Saya ketepikan laman web-laman web media arus perdana dan cuba cari blog yang boleh dikategorikan dalam senarai ini.
  1. Paultan.org (19)
  2. Mynewshub.cc (44)
  3. Beautifulnara.com (217)
  4. Siakapkeli.my (314)
  5. OhBulan.com (376)
  6. Rotikaya.com (391)
  7. Mysumber.com (412) - logo derang saya buat tauu .. hoho....
  8. TheVocket.com (457) - artikel saya tulis pernah diterbitkan di sini .. hoho ...
  9. Amanz.my (475)
  10. PanduanMalaysia.com (500)

Untuk lihat senarai penuh top rank blog dan laman web Alexa Rank - kategori Malaysia, boleh jenguk di pautan berikut - http://www.alexa.com/topsites/countries;0/MY

Alexa Rank untuk HASRULHASSAN.COM?

Blog saya pula berada di kedudukan jauhhhh ke bawah seperti ditunjukkan ini:
Kedudukan ranking blog terbaik alexa rank 2016
Walaupun blog saya mendapat score yang agak baik untuk SEO, tetapi ia tidak menjamin blog saya boleh mendapat trafik yang tinggi setiap bulan. Seperti saya katakan dalam post-post berkaitan topik ini, kekuatan blog itu ada banyak punca dan sumbernya.

[Baca] Alexa Rank untuk Mac 2016

Cara Mudah Nak Tahu Rank Alexa

Nak tahu kedudukan Alexa untuk blog lain? atau mungkin nak tahu untuk blog sendiri? Hanya copy paste URL di bawah ini di browser internet anda:

http://www.alexa.com/siteinfo/DOMAIN-Blog

Contohnya:

http://www.alexa.com/siteinfo/hasrulhassan.com

atau

http://www.alexa.com/siteinfo/hasrulhassan.blogspot.com

Senang je kan?

Ia akan paparkan info site tersebut seperti yang saya tampilkan di atas tu. Kalau blog atau laman web tu tidak cukup data, anda kemungkinan akan hampa dengan hasilnya sebab tak keluar apa-apa.

Oh ya, jangan masukkan domain seperti berikut - http://www.alexa.com/siteinfo/hasrulhassan.blogspot.my

Sebab ia tak akan berikan apa-apa info pun, ia akan dianggap sebagai info untuk blogspot/blogger.com.

Orait! Selamat skodeng ranking Alexa blog orang lain ... yehaaa..

27 Julai 2016

10 Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin

Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin. Wordless Wednesday. Hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing di ruangan komen.

10 Gambar Cun Ruhila Roslan - Anak Gadis Normala Shamsudin

Kredit: Instagram Normala Shamsudin dan Ruhila Roslan

Blog Ini Score SEO Grade A

Blog HASRULHASSAN.COM berjaya mendapatkan score untuk SEO agak baik. Secara umumnya, blog saya ini berjaya mendapat score SEO grade A untuk onpage SEO. Bukan mudah untuk mendapat score yang baik untuk SEO ini, sebab ia mengambil banyak aspek dari segi penilaian. Kalau nak dilihat satu persatu dalam sehari memang jenuh. Saya pun ambil masa berbulan-bulan untuk belajar mengenai teknik SEO blog ini, dan masih lagi belum khatam sepenuhnya.

Belajar mengenai teknik SEO untuk blog bukan mudah tetapi ia jika anda tak mula belajar mengenainya, anda akan terkapai-kapai dan ketinggalan. Saya lihat, semakin ramai blogger Malaysia yang mendalami teknik SEO ini untuk kekal berada di dalam dunia blog Malaysia.

Blog Ini Score SEO Grade A

Di sini saya kongsikan beberapa score SEO untuk blog ini, yang rata-rata memberikan grade A.
Blog Ini Score SEO Grade A
Blog Ini Score SEO Grade A
Blog Ini Score SEO Grade A
Alhamdulillah, saya boleh rasa lega dengan score SEO yang diberikan. Tetapi percayalah, score ini tidak akan kekal lama, kerana algorithma SEO ini kadangkala berubah mengikut masa.

Kenapa saya tekankan soal SEO ini?

SEO penting jika anda mahu lihat entri blog anda berada di top enjin carian. Bila entri blog berada di bahagian atas untuk carian sesuatu kata kunci, contohnya 'cara nak berkerjaya Jururawat', 'cara nak kurus' atau mungkin 'jalan pintas ikut Gua Musang ke Kuala Terengganu' ... anda sebenarnya memberikan pengetahuan, ilmu, panduan dan membantu menyelesaikan masalah orang lain.

Bayangkan kesan positif yang telah anda berikan ...

[Baca] Tips Hasilkan Blog Niche, Bertujuan dan Mesra SEO

Menerusi penulisan anda di dalam blog, anda boleh membantu orang lain tanpa perlu keluarkan sebarang modal pun. Menerusi penulisan anda, anda dapat bantu selesaikan masalah orang lain yang beratus dan beribu batu duduknya dari anda. Menerusi penulisan anda, anda dapat membuatkan orang yang gundah gulana, tersenyum gembira.

Anda dah tengok keputusan contest SEO ini tak - Senarai Pemenang Kontest SEOCari Duit Raya 2016

Blog yang cemerlang dari segi SEO dapat membantu usahawan dan bisnes dikenali seluruh dunia. Lalu membolehkan pemilik blog menggunakan kekuatan yang ada untuk mempromosi produk dan perniagaan orang lain - yang memungkinkan untuk menjadi antara sumber pendapatan sampingan menerusi blog yang lumayan (penulisan advertorial/review).

Alhamdulillah, sejak saya menjenamakan blog ini sekitar Ogos 2010, blog ini telah mendapat tempias yang sangat baik kerana kekuatan SEO yang ada.

Website Seo score checker

Lokasi Beli Umpan Udang Hidup di Lumut

Saya seorang kaki pancing. Ada ada banyak set memancing di rumah. Sebahagian besar dibeli semasa saya masih bujang, malah ada di antaranya sudah seusia anak sulong saya (12 tahun). Walaupun begitu, saya masih lagi belum ada kemampuan untuk pergi memancing di laut dalam, setakat memancing tepi pantai sahaja. Paling jauh pun .. saya memancing di kelong ... huhu.

Antara lokasi kegemaran saya untuk memancing pastilah di Lumut dan Manjong. Kalau rasa ketagihan sangat, saya boleh sahaja ke Tanjung Piandang atau Kuala Kurau yang letaknya tidak jauh dari tempat saya ni iaitu Parit Buntar.

Lokasi Beli Umpan Udang Hidup di Lumut

Apabila pergi memancing, saya lebih suka menggunakan umpan Udang Hidup. Umpan Hidup biasanya dijual dari RM0.25 - RM0.50 seekor mengikut saiz. Kalau anda merupakan pelanggan tetap sesuatu kedai yang menjual umpan, anda boleh dapat harga purata RM0.30 seekor untuk udang bersaiz rawak, maknanya .. anda beli umpan Udang Hidup tidak ikut saiz .. mungkin ada yang besar, ada yang kecil.
Lokasi Beli Umpan Udang Hidup di Lumut
Jika saya pergi memancing di Lumut atau sekitarnya, saya akan dapatkan umpan Udang Hidup di beberapa lokasi, antaranya ialah:

  1. Kampung Setiawan, sebuah perkampungan nelayan yang memang banyak bekalan umpan. Anda boleh dapatkan umpan dari umpun-umpun, ulat pasir, anak belanak, dan pastinya udang hidup. Kadangkala umpan seperti kerang dan kepah juga ada dijual.
  2. Ah Keong. Jika anda berada di Lumut, dan sekitar Manjong .. anda pasti akan nampak iklan Ah Keong. Banner Umpan Hidup Ah Keong boleh dikatakan ada di merata tempat. Ah Keong adalah tekong yang bawa pemancing ke tiang bawah Jambatan Bainun, iaitu salah satu lokasi memancing di Lumut. Ah Keong juga ada kelong untuk kaki pancing yang mahu memancing ikan saiz mega .. huhu... Nak cari umpan udang hidup, boleh hubungi Ah Keong ini. Dukacitanya, saya tak simpan nombor telefon si Ah Keong ini ... huhu...
  3. Kedai Ah Keong. Selain berhubung dengan Ah Keong untuk dapatkan umpan, anda boleh je pergi ke kedainya yang terletak di deretan kedai bersebelahan dengan OUM (Open Universiti Malaysia) Marin. Lokasinya ialah di jalan besar menuju ke Taiping dari arah Lumut. Deretan kedai ini betul-betul sebelum simpang ke Kampung Baru, satu lokasi kegemaran saya untuk memancing Siakap.
  4. Panjang Kampung Baru. Setiap kali saya nak memancing di Lumut, saya akan hubungi lelaki cina bernama Panjang, saya akan tempah bekalan umpan udang hidup darinya. Dia hanya menjual umpan jika ditempah sahaja ... jadi memang perlu telefon dahulu sebelum dia turun ke laut untuk menjala udang. Yeap .. dia menjual udang hidup liar selalunya Udang Kaki Merah yang menjadi kegemaran ikan Siakap di perairan Lumut. Kedainya terletak betul-betul berhadapan Jeti Kampung Baru, Setiawan .... atau dengan kata lain, berhadapan dengan jalan masuk ke Chalet Amir yang selalu saya ceritakan.
  5. Kedai menuju ke Kampung Baru. Ada satu lagi tempat untuk dapatkan dan beli umpan udang hidup .. iaitu di satu kedai yang terletak di jalan besar menuju ke Kampung Baru ... ia sebuah kedai baru dibuka. Tak ramai lagi tahu akan lokasi kedai umpan ini. Hanya mereka yang menggunakan jalan pintas dari arah Taiping/Lumut untuk ke Ayer Tawar sahaja akan sedar kewujudan kedai ini.
Hasil Memancing Guna Umpan Udang Hidup
Sebenarnya ada beberapa kedai lain yang sediakan umpan udang hidup untuk kaki pancing. Cuma anda perlu cari dan pandai bertanya dengan orang tempatan. Ini adalah kerana ada sesetengah kedai itu letaknya agak terpencil, dan hampir dengan jeti nelayan.

[Baca] Seronoknya Memancing Bawal Emas dan Siakap di Kolam RM3 di Jugra

Anda boleh cuba Google .. tetapi sebaiknya apabila tiba di lokasi tempat memancing di Lumut, cubalah tanya dengan kaki pancing tempatan .. in Sha Allah mereka tak lokek berkongsi info. Lagipun .. kadangkala Google ni 'sembang' je macam tahu ... haha.. tapi ntah mana-mana dia tunjuk .. jadi, lebih baik gunakan khidmat insan, mana tahu boleh dapat tips tambahan.

Dapatkan Diskaun Khas Setiap Hari Shopping di Lazada MY

Anda kaki shopping online? Jika anda seorang yang malas nak keluar rumah untuk bershopping dan mahu mendapatkan diskaun-diskaun khas serta potongan harga menarik setiap hari, anda patut singgah di Lazada Malaysia. Sejak saya diperkenalkan dengan Lazada, sudah banyak kali saya shopping online di situ, dan alhamdulillah .. setakat ini tiada masalah rumit yang saya hadapi.

Lazada Malaysia memang tempat yang sangat seronok untuk bershopping online. Ada banyak tawaran menarik di laman beli-belah online nombor satu di Malaysia ini. Jika anda merupakan follower blog saya, tentu dah baca pengalaman saya beli belah di Lazada.

Shopping Online Dengan Diskaun Khas Setiap Hari Lazada MY

Saya pernah beli telefon pintar Huawei Honor 7, penyapu elektrik, microwave oven, kipas elektrik, jam tangan, jam meja, usb hard disk, malah beberapa hadiah istimewa untuk emak, isteri dan anak-anak saya. Banyak juga saya telah berbelanja di Lazada. Saya juga pernah dapat beberapa baucer khas disebabkan kesetiaan saya beli belah di situ.

Sebelum ini, saya ada berkongsi sedikit tips dan panduan bagaimana nak dapatkan kod baucer diskaun di Lazada. Kali ini, saya nak kongsikan beberapa tips lain untuk dapatkan diskaun di Lazada Malaysia.
Diskaun Khas Setiap Hari Lazada MY
Untuk info, setiap hari .. Lazada memberikan diskaun khas untuk pelanggan-pelanggan bank-bank khusus. Anda boleh dapatkan diskaun khas ini bermula dari hari Selasa hingga Sabtu Ahad. Diskaun yang diberikan pula adalah sehingga 5%-10%.

[Promo] Beli iPhone Dengan Tawaran Terbaik, Harga Bermula dari Serendah RM3XX.XX (ansuran)

Anda hanya perlu sedikit kecerdikan untuk memanipulasi pemberian diskaun khas ini. Sebenarnya anda tidak perlu pun menjadi pelanggan kepada bank-bank ini. Anda boleh sahaja berpakat dengan kawan-kawan, sanak-saudara ... group whatsApp untuk peroleh diskaun ini, dengan syarat mereka merupakan pelanggan bank-bank yang berlainan ini.

Anda boleh berpakat untuk beli-belah bersama mereka, bayar dengan harga diskaun yang ditawarkan oleh Lazada dan bank. Kalau anda seorang usahawan runcit, mungkin sesuatu yang boleh anda ambil manfaat ... huhu.. kerana ada sesetengah produk yang dijual di Lazada, harganya jauh lebih murah dari pasaran.
[Promo] Tawaran Nexus 6P dari Lazada Malaysia
Setiap minggu pula, tawaran menarik sentiasa berubah ... dan kadangkala ada diskaun tambahan diberikan kepada pelanggan-pelanggan Lazada, khusus pelanggan baru yang menggunakan Lazada Apps.

Mahu dapatkan lebih banyak diskaun bila shopping di Lazada, anda kena rajin jenguk laman web tersebut setiap hari ... dan untuk menambahkan sebab .. ada Flash Sale dengan tawaran diskaun yang berkali-kali lebih rendah dari kebiasaan.


26 Julai 2016

Ramai Dropshipper Kaut Untung Besar Kerana Shopievo

Tahniah. Tahniah. Tahniah kepada semua rakan usahawan dropship yang telah berjaya mengaut keuntungan berlipat kali ganda semasa Ramadhan baru-baru ini. Saya tumpang gembira, rakan-rakan saya dalam Shopievo sendiri kagum dengan pencapaian anda. Terbukti kursus online yang dipelopori 3 jejaka kacak yang pernah saya war-warkan sebelum ini memberikan hasil terbaik untuk usahawan dropship Malaysia.

Ramai dropshipper produk fizikal, usahawan baru dan lama yang telah mencapai kejayaan cemerlang dengan menjual produk ke pasaran lebih luas menerusi platform Shopify. Tanpa modal yang besar untuk mempromosi, ada dropshipper Malaysia malah dari Singapura mengaut keuntungan jualan sehingga puluh-puluh ribu USD dalam masa yang singkat.

Ramai Dropshipper Kaut Untung Besar Kerana Shopievo

Rahsia mereka mudah, hanya ikuti dengan teliti video-video kursus online Shopievo, praktikkan segala tips, petua, dan teknik yang dikongsikan di dalam kursus tersebut. Walaupun perlu berkorban masa dan sedikit pelaburan untuk akses sejumlah video, panduan, tips, teknik mengenai menjual produk dropship di Shopify; pulangan yang diberikan sangat-sangat berbaloi. Berkali-kali ganda jualan dan keuntungan yang telah mereka dapat jika dibandingkan dengan sebelum ini.

Usahawan Dropship Berjaya Jana Pendapatan Ribuan USD Selepas Kursus Shopievo

Lihat bagaimana rakan dalam Shopievo berjaya buat sales ini:
Testimoni dan bukti kejayaan dropshipper guna shopify
Ada di antara dropshipper itu di kalangan surirumah yang sebelum ini sekadar menjadikan bisnes dropship sebagai income tepi atau income celah-celah gigi .. namun, selepas nekad menyertai kursus online Shopievo, produk dropship yang dijual menjadi sumber income yang tersangat lumayan pada dirinya. Semua orang gembira ... dia gembira, suami gembira, dan anak-anak juga dapat tempias sebab ibu mereka dapat income sebegitu banyak ... kisahnya diceritakan di sini - Akak Surirumah Ni Berjaya Buat Sales RM30K Sebulan Selepas Daftar Kursus Shopievo

Ada Group Khas Bantu Peserta Kursus Shopievo

Menerusi group khas, mereka yang mendaftar dengan kursus Shopievo mendapat bantuan dan sokongan dari rakan-rakan dropship yang lain. Ilmu yang dapat setelah habis menelaah segala bagai video, ebook, panduan, tips yang disediakan dalam Shopievo telah ditambah hasil pengalaman rakan-rakan dropshipper yang lain - tujuannya satu .. pow duit-duit mat salleh atau pak arab dari oversea menerusi jualan produk fizikal dropship.

Nah .. saya tampilkan lagi beberapa kejayaan rakan usahawan yang telah daftar Shopievo sebelum ini di bawah. Mereka berjaya buat jualan di bulan Ramadhan baru-baru ini .. memang sangat mengujakan .. USD tu .. bukan Ringgit Malaysia ye.
Usahawan dropship buat jualan USD12750 guna shopify dalam 43 hari
Dalam 35 hari, suri rumah berjaya buat sale sehingga USD11K
Pasaran antarabangsa sangat luas .. jadi apa mau kesah? Dengan Shopievo, masing-masing gunakan kelebihan yang ada pada produk untuk target pasaran yang mereka inginkan, dengan menggunakan kos promosi yang mantap, dan paling penting minima dan kecil untuk dibandingkan dengan jumlah jualan dan untung yang diterima.

Baca kisah dan lihat bukti terawal kursus Shopievo ini - Ramai Usahawan Dropship Untung Ribuan USD Selepas Daftar Shopievo

Ia Proven Method - Terbukti Dah

Proven method untuk bisnes online drophisp. Terima komisen ribuan ringgit dari promosi produk orang lain .. tak perlu pun simpan stok, hanya perlu setup kedai di Shopify, lakukan promosi bijak dan terima tempahan menerusi sistem yang memang sudah tersedia mantap dan automatik!

[Baca] Platform Shopify Percuma Digunakan 14 Hari Untuk Usahawan Malaysia

Jika anda orang berniaga ... seorang usahawan, seorang pemilik produk, seorang yang mencari income lumayan .. baik anda daftarkan diri untuk kursus Shopievo ini.

Harga Kursus Online Shopievo (Premium)

Oppss nanti dulu, sukacita saya nak beritahu agar anda tidak terkejut beruk .. harga pendaftaran atau akses ke kursus online Shopievo ini bukan harga biasa-biasa. Anda memerlukan RM997 untuk akses. Jika tidak ada modal sebegini ..... maka lupakan sahaja.

Apa akan anda dapat dengan daftar kursus Shopievo ini? Di bawah ini hanyalah sebahagian daripada apa yang akan anda terima ... ada beberapa bonus lain yang akan diberikan dari semasa ke semasa untuk usahawan yang telah mendaftar bagi membantu kekalkan momentum jualan terbaik ...
Tetapi jika anda ingin menjadi seperti mereka yang telah dipaparkan kejayaan di atas, yang yakin bahawa kursus Shopievo ini akan bantu bisnes anda dapatkan jualan mengagumkan, lalu lupakan mengenai jumlah RM997 tadi (difikir sebagai beban atau kos tinggi) .... maka, saya sangat alu-alukan.

Daftarlah diri anda menerusi pautan ini - Tawaran Kursus Online Shopievo

Semoga anda juga akan tampil menyerlah, berjaya membuat jualan dan keuntungan 4-5 angka dalam USD hanya dengan menjual produk fizikal dropship orang lain ke pasaran antarabangsa!

26 Tips Serta Petua Lulus Cemerlang 6A Dalam UPSR

Tips dan Petua untuk Anak Lulus Cemerlang 6A dalam UPSR. In Sha Allah, anak saya akan menduduki peperiksaan UPSR untuk tahun 2016. Jadual peperiksaan UPSR 2016 telah pun dikeluarkan. Peperiksaan UPSR akan berlansung selama 5 hari iaitu bermula pada 1 September 2016, diikuti pada 5,6,7 dan 8 September 2016. Untuk melihat jadual penuh UPSR 2016, boleh klik pautan berikut - http://lynk.my/OnvB

Sebagai bapa, pastilah saya mahukan anak saya berjaya lulus dengan cemerlang, dan kalau boleh biar mendapat 6A untuk peperiksaan UPSR ini. Walaupun ada yang kata, ia bukanlah peperiksaan 'sebenar' untuk menentukan hala tuju anak di alam pekerjaan, namun saya percaya pada konsep Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya.

26 Tips dan Petua Lulus Cemerlang 6A Dalam UPSR

Tips Panduan Lulus Cemerlang 6A UPSR
Seawal usia dan di dalam peringkat inilah, saya mempunyai 'kuasa' untuk memberikan haluan dan laluan baginya untuk membuat pilihan sesuai dengan minat sebenarnya dalam kehidupan. Saya perlu tahu apakah kekuatan anak saya di dalam pelajaran, dan bimbing dari segi moral dan sokongan bersesuaian dengan apa yang dia mahu tahu dan apa yang dia telah tahu.

Alhamdulillah, baru-baru ini saya dan isteri telah berkesempatan untuk hadiri satu taklimat dan perjumpaan waris bagi calon-calon peperiksaan UPSR 2016 di sekolah anak saya. Banyak tips dan panduan yang telah diberikan oleh guru-guru yang mempunyai pengalaman dalam UPSR. In Sha Allah, saya akan kongsikan beberapa tips tersebut untuk manfaat bersama.

26 Tips serta Petua Untuk Anak Cemerlang UPSR

  1. Gunakan pensel 2B sebenar, dan bukan pensil mekanikal untuk menjawab soalan. Kalau boleh, sediakan pensel 2B yang berkualiti terbaik, atau exam grade. Kadang tulisan tak berapa jelas dan akan menyukar pegawai pemeriksa kertas.
  2. Haramkan terus penggunaan pensil mekanikal, kerana penggunaan pensil ini akan buang masa anak-anak ketika menjawab soalan. Apabila mata pensil mekanikal habis, ia akan bazirkan masa jawab peperiksaan semata-mata untuk masukkan isi dakwat pensil mekanikal tersebut.
  3. Latih anak-anak untuk menulis dengan tulisan yang jelas dan terang. Jika tulisan tidak cantik, sukar dibaca, tidak terang dan tunggang-langgang, kesannya akan menyebabkan pemeriksa sukar nak baca jawapan yang ditulis. Jika pemeriksa tidak faham, kemungkinan pelajar akan kehilangan markah yang berharga.
  4. Untuk kertas sains, ada kata kunci tertentu yang memberikan markah. Pastikan anak-anak berlatih menjawab soalan sains menggunakan kata kunci ini, dan menulisnya dengan baik.
  5. Gunakan pemadam yang berkualiti terbaik, kerana ada pelajar yang memadam satu-satu kesalahan sehingga mengoyakkan kertas. Cara padam yang tidak betul juga akan membuatkan kertas jawapan jadi comot. Pemeriksa kertas soalan/jawapan juga seorang manusia, dan pastinya mereka lebih senang memeriksa kertas yang kemas dan tidak comot.
  6. Pelajar-pelajar atau calon UPSR perlu dilengkapkan dengan set alat tulis yang lengkap. Sila semak set kelengkapan ini setiap hari sebelum masuk ke dewan peperiksaan.
  7. Latih anak-anak untuk melihat masa. Masa adalah 'killer'. Latih anak-anak untuk menjawab soalan mengikut masa yang ditetapkan. Kata cikgu sekolah, ramai pelajar yang tidak tahu membahagi masa menjawab soalan lalu menyebabkan banyak soalan tidak terjawab di dalam masa yang ditetapkan.
  8. Mengikut info yang diberikan oleh cikgu, turutan soalan adalah berkaitan antara satu sama lain. Maka, anak-anak perlu faham soalan dengan baik. Soalan kedua dan seterusnya akan mudah dijawab andai soalan pertama dijawab dengan betul dan tepat (dalam set soalan yang diberikan).
  9. Sila hadir ke sekolah setiap hari tanpa ponteng. Setiap hari akan ada maklumat dan tips penting mengenai peperiksaan UPSR yang dikongsikan oleh rakan-rakan guru seluruh Malaysia.
  10. Dalam peperiksaan Bahasa Malaysia, pelajar perlu pastikan bahawa tanda-tanda seperti noktah, sengkang, tanda seruan, tanda soal dan sebagainya ditulis dengan terang dan jelas. Tanda-tanda ini penting bagi memastikan jawapan yang diberikan itu betul, tepat, jelas maksudnya.
  11. Untuk soalan matematik, pelajar perlu menggunakan daya penyelesaian masalah. Jangan berfikir terlalu lama untuk mendapatkan penyelesaian. Lihat pada kata kunci soalan, contohnya - bakinya, perbezaannya, cari jumlahnya, berapa puratanya, untung, rugi, diskaun. Fikirkan jalan penyelesaian untuk masalah tersebut.
  12. Pastikan pelajar menggunakan tanda, titik perpuluhan, dengan betul. Tulis dengan jelas dan terang. Kesilapan tertinggal titik perpuluhan boleh menyebabkan jawapan yang diberikan adalah salah, walaupun cara kira adalah betul!
  13. Untuk soalan matematik yang melibatkan unit seperti kg, gram, meter, centimeter, minit, jam dan sebagainya; pastikan ia ditukar kepada unit yang dimahukan dalam soalan. Jangan lupa meletakkan unit-unit ini dalam jalan kira-kira penyelesaian masalah serta paling penting, ia mesti diletakkan pada jawapan akhir.
  14. Tulis jawapan dengan jarak perkataan atau nombor yang sesuai. Jika terlalu jarak, ia akan menyebabkan ruang untuk menjawab soalan tidak cukup. Apabila ini berlaku, kemungkinan jawapan diberikan tidak berapa jelas di mata pemeriksa. Pelajar mungkin diberikan markah kosong atau markah penuh jawapan akan dipotong kerana masalah ini.
  15. Ajar anak anda untuk bijak menggunakan ruang kotak atau baris jawapan. Ramai pelajar yang habiskan masa padam dan tulis kembali jawapan semata-mata untuk memastikan ia penuhi ruang dan kotak jawapan.
  16. Buatlah latih tubi dan contoh soalan agar pelajar dan anak-anak berasa selesa dengan bentuk dan cara soalan diberikan. Mereka mungkin tidak tahu soalan sebenar, tetapi dengan memberikan gambaran tentang corak soalan yang bakal ditanya, ia akan mudah buat mereka faham.
  17. Sebelum peperiksaan, ketatkan jadual ulangkaji. Hindarkan segala gangguan terutama gajet atau akses ke internet. Benda-benda ini akan mengurangkan daya ingatan mereka terhadap segala persiapan dan ulangkaji.
  18. Buat ibu bapa, kurangkan aktiviti yang tiada kaitan dengan peperiksaan UPSR anak; contohnya pergi bercuti, melancong dan sebagainya. Kalau terpaksa, minta anak-anak membawa buku ulangkaji.
  19. Pastikan kesihatan anak-anak sentiasa tip top, lebih-lebih lagi menjelang dan semasa peperiksaan.
  20. Berikan makanan terbaik yang bagus untuk minda dan kecerdasan. Makanan seperti kismis, buah kurma patut dijadikan menu pagi harian.
  21. Elakkan anak-anak dari makan dan minum makanan serta minuman yang telah dihurung semut atau yang lama terdedah.
  22. Elakkan makan kepala ikan. Lebihkan pada sayuran dan buah-buahan segar.
  23. Tidur dan dapatkan rehat yang secukupnya. Badan perlu rehat supaya dapat bekerja dengan baik. Otak yang telah digunakan semaksima ketika ulangkaji perlu disegarkan dengan tidur yang cukup. Tetapi jangan pula terlebih tidur ... huhu.
  24. Sholat lima waktu perlu dijaga. Bukan sahaja oleh anak-anak yang bakal ambil peperiksaan UPSR tetapi juga ibu bapa.
  25. Buat sholat sunat hajat dan sentiasa berdoa kepada Tuhan supaya diberikan kemudahan, kesihatan, daya pemikiran yang baik.
  26. Mohon ampun maaf, dan berdoa sebelum masuk dewan peperiksaan. Ucapkan alhamdulillah, selesai menjawab soalan peperiksaan.

Okey, itulah sedikit sebanyak perkongsian mengenai tips serta panduan untuk lulus cemerlang di dalam UPSR. Mungkin sedikit berterabur dari segi nahu, semantik dan tatabahasa ... in Sha Allah, anda boleh faham maksudnya.
[Baca] 6A UPSR 2016 - Apa Rahsia Anak Saya (Amri)?
Saya bukanlah guru, atau pegawai pemeriksa kertas UPSR 2016 yang sebenar layak nak berikan tips di atas, tetapi sebagai seorang bapa ... saya pastinya mencari cara agar anak saya dapat cemerlang terbaik dan peroleh keputusan 6A dalam UPSR tahun 2016 ini. Mana yang terkurang lebih dalam perkongsian, harap dimaafkanlah ye ... dan kalau nak tambah pun boleh, hanya komen sahaja di bawah.
Panduan untuk berjaya jadi pelajar cemerlang dalam peperiksaan
Alhamdulillah, setakat ini anak-anak saya menunjukkan pencapaian yang sangat baik dalam pelajaran dan di sekolah.

Moga dapat dimanfaatkan, in Sha Allah.

Kos Bela Ikan Arowana Yellow Tail

Siapa yang ada ikuti kehidupan bergambar saya di Instagram tentu sudah sedia maklum bahawa saya ada membela seekor ikan Kelisa atau Arowana dari spesies Yellow Tail. Ia merupakan antara spesies ikan Arowana yang bagi saya mudah untuk dipelihara, berbanding spesies lain dalam lingkungan harganya.

Pada mereka yang mungkin berminat nak tahu, harga seekor anak ikan Arowana adalah berbeza mengikut jenis, spesies dan juga saiz. Ikan Arowana, spesies paling murah ialah Silver Arowana, yang boleh anda beli anaknya dari serendah RM30 seekor. Arowana jenis ini jenis yang tahan dan mempunyai rintang hidup yang tinggi.

Kos Bela Ikan Arowana Yellow Tail

Sebelum saya membela ikan Arowana jenis Yellow Tail, saya pernah memelihara Arowana dari jenis Silver, Australian Pearl Arowana dan Green Pearl Arowana. Australian Pearl saya beli dengan harga RM80 seekor (saiz 3 inci), dan Green Pearl Arowana saya beli dengan harga RM120 (3 inci). Arowana Yellow Tail pula saya baru memilikinya selama 6 bulan lebih, dan saya membelinya di kedai akuarium Kawanku Parit Buntar dengan harga RM120 seekor (3 inci).

Kalau kena gaya memelihara ikan Arowana Yellow Tail, ia akan kelihatan cantik seperti di bawah ini .. fuhh .. ekor dan sirip akan kelihatan kekuningan-kuningan. Manakala warna badannya seperti putih susu. Ia spesies yang dianggap berharga murah di pasaran, berbeza dengan Golden Red Arowana, Golden Arowana, Crossback Arowana atau Chilli Red Arowana yang cecah ribuan ringgit walaupun masih di tahap telur .. huhu
Kos Bela Ikan Arowana Yellow Tail

Bajet AM Pelihara Ikan Arowana

Untuk memelihara seekor ikan Arowana, anda memerlukan benda-benda berikut:
  • Akuariuam bertutup, saiz yang disyorkan mestilah 3 kaki lebih, jangan kurang walaupun anda baru memiliki anak ikan Arowana yang bersaiz 3 inci. Ikan ini cepat membesar, jadi lebih baik terus dapatkan saiz akuarium yang sesuai daripada perlu menukarkan apabila ia telah menjadi semakin 'dewasa'. Nak yang lebih baik, dapatkan akuarium yang panjangnya lebih daripada 5 kaki .. hoho ...Harga akuariuam adalah mengikut saiz, bagi saiz yang saya sebutkan iaitu akuariuam 3 kaki, harganya dalam lingkungan RM50 - RM80 tanpa kaki. Kalau nak beli set akuarium, siap ada kabinet .. harga boleh cecah sehingga RM200 - RM300.
  • Pam bermotor. Carilah pam bermotor yang berkuasa. Jika nak membeli, sila sebutkan saiz akuarium anda kepada penjual, mereka akan berikan pam bermotor yang sesuai .. namun, saya nasihatkan beli yang berkualiti sedikit sebab kadangkala Arowana agresif dan boleh merosakkan pam. Harga dalam RM25 - RM40 seunit.
  • Penapis air. Dapatkan penapis air jenis atas atau top filter iaitu yang jenis air turun dari atas. Elakkan beli yang jenis bottom filter sebab sukar nak dibersihkan. Harga dalam RM12 - RM15 seunit, mengikut saiz.
  • Span penapis. Jenis biasa-biasa dah cukup. Saya biasa beli yang 3 - RM10 je. Siap saya recycle balik .. huhuhu jimat terlebih namanya ni. Harga dari RM3 - RM15.
  • Charcoal. Kalau boleh dapatkan span penapis yang ada sediakan Charcoal atau arang, ia adalah untuk pengawalan pH air. Ikan Arowana kadangkala bersifat sensitif dengan mutu air ... maka elok sediakan benda ni. Ikan Arowana hidup di dalam air yang beralkali iaitu pH 5-8. Ia boleh sakit jika pH air adalah berasid.
  • Lampu. Sekarang dah ada jenis LED yang tahan lama dan lebih terang. Harganya pula ikut jenis variasi lampu LED. Harga sekitar RM15 - RM25.
  • Anti-klorin. Benda ni elok disediakan dan dimasukkan ke dalam air akuarium ketika pertama kali dan sewaktu menggantikan air akuarium. Sebotol dah cukup untuk anda pakai selama 2 tahun .. huhuhu. Kalau saya, saya akan beli yang jenis mahal sedikit yang ada campuran dengan anti-depressed, dan anti-kulat. Harga dari RM3 - RM25 (ikut jenama dan jenis).

Dah .. benda-benda lain saya fikir tak perlu, contohnya termometer, penyukat pH, pemanas air, vitamin atau makanan tambahan.
Kos bela, makanan ikan Kelisa
Makanan ikan Arowana mudah je, ada yang gunakan palet tetapi tidak semua jenis ikan Arowana nak makan palet ni. Kalau nak perkenalkan palet, sila introduce waktu ikan ini masih kecil. Bagi saya, elok bagi makan ikan Arowana dengan makanan semulajadi dia ... contohnya anak ikan, udang, cengkerik, belalang, blood worm (cacing merah/darah) dan ulat roti/gandum. Jika saiz dah besar sikit, boleh berikan ia makan anak katak (bukan berudu ye), anak ikan kap, lipas dan lipan.

Waktu ikan Arowana kecil, cuba elakkan berikan makan haiwan atau serangga yang jauh lebih besar dari saiz mulutnya. Jika nak berikan cengkerik, buang dulu kaki tajam cengkerik sebab boleh mencederakan bahagian dalaman anak Arowana. Kalau saya, saya cuma berikan anak ikan je .. selain jadi makanan, leh anak Arowana main aci nyorok atau kejar-kejar .. hehehe..
Makanan Ikan Arowana

Bajet dan Kos Makanan Ikan Arowana

Harga makanan ini bergantung dengan kedai yang menjual. Secara amnya, bagi 20 ekor cengkerik .. anda boleh beli dengan harga RM2 ... berikan dua hari sekali, jangan terus bagi semua .. masukkan 5 ekor pagi, 5 ekor petang .. pastu sambung balik esoknya.

Anak ikan Kap juga bagus dan mudah. Ikan Arowana hanya akan makan anak ikan ni bila ia benar-benar lapar. Saya beli anak ikan Kap, 20 ekor dalam RM2 .. kalau saiznya besar sedikit ... 20 ekor dalam RM4-RM6.

Jika kedai ada jual lipan, beli seekor dua .. yang ni leh bagi dalam seminggu sekali. Lipan dan udang adalah bagus untuk menaikkan warna ikan Arowana. Harga sekitar RM3-RM5 seekor lipan, manakala udang boleh dapat dalam RM4-RM10 ikut saiz udang .. saya selalu beli anak udang je .. dalam RM2 .. banyak juga .. berpuluh-puluh ekor leh dapat.

Bajet Untuk Starter

Jadi, secara amnya untuk starter, anda mungkin memerlukan bajet sekitar RM200 - RM250 untuk memelihara seekor ikan Kelisa atau Arowana, terutama untuk spesies yang saya sedang pelihara iaitu Arowana Yellow Tail.

Tips Untuk Memulakan Memelihara Arowana

Jika nak jimat, beli je akuarium atau set akuarium second hand sebagai permulaan. Tak perlu beli baru, sebab kalau anda beli akuarium baru, anda perlu lakukan perkara-perkara ini terlebih dahulu (sebelum memasukkan ikan):
  • Isi air akuarium dengan campurkan garam (bukan garam makan). Biarkan terendam selama 1 malam.
  • Bilas bahagian dalam akuarium untuk hilangkan bau gam silikon.
  • Masukkan air 2/3 saiz tangki dan hidupkan pam bermotor untuk oksigenkan air selama beberapa jam. Jangan lupa masukkan ubat klorin atau antiklorin dalam 3-4 titik.
  • Kemudian, masukkan anak-anak ikan contohnya anak ikan kap ... dan biarkan selama beberapa jam. Kalau anak ikan Kap tu hidup dengan gembiranya .. maka, barulah masukkan anak ikan Arowana yang telah anda beli.
  • Sediakan dulu tempat tinggal Arowana anda terlebih dahulu sebelum beli anak ikan Arowana. Jangan beli semuanya dalam satu-satu masa.

Baca memang nampak rumit, tetapi bila anda dah mula memelihara ikan Arowana, baru anda akan tahu. Tak susah pun kalau dah minat .. serius ni.

Usah terikut-ikut dengan mereka yang dah berpengalaman bela ikan Arowana jenis mahal ... cuba dulu dengan membeli dan mendapatkan ikan Arowana jenis murah dan tahan lasak terlebih dahulu ye. Kang mati anak ikan Kelisa atau Arowana yang beli dengan harga beratus dan beribu ringgit .. uh naya je.

25 Julai 2016

10 Tips Diet Turunkan Berat 10kg Sebulan

10 Tips Untuk Turunkan 10kg Dalam Masa Sebulan. Wow ... ini dikira satu keajaiban dan sememangnya sukar untuk dilakukan bagi kebanyakan mereka yang mempunyai masalah berat badan. Tetapi, gadis bernama Alia Amira Rohadi membuktikannya. Daripada mempunyai berat 90kg, gadis ayu ini berjaya menurunkan berat sehingga turun menjadi 58 kg (terkini).

Dek kerana penampilan XXLnya sebelum ini, Alia Amira sering diejek oleh rakan-rakan. Dia tekad untuk menguruskan badan, lalu membuktikan bahawa dia boleh tampil cantik, mempunyai potongan badan yang menarik dan kelihatan lansing. Malah, dengan amalan serta tips turunkan berat badan yang diamalkannya, wajahnya kelihatan lebih berseri dan cerah.

10 Tips Diet Menurunkan Berat 10kg Sebulan Daripada Alia Amira Rohadi

Meh ikuti 10 tips menurunkan berat badan 10 kg sebulan yang telah dikongsikan oleh gadis bernama Alia Amira Rohadi ini. Saya pun kagum dengan hasil yang telah ditunjukkan ...mana tidaknya, tanpa ambil sebarang produk atau ubat kurus, Alia Amira Rohadi berjaya menguruskan berat badan, dan tampil menarik.

Berikut adalah apa yang telah dikongsikan di FB Alia Amira:

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim, hye guys
(90kg-58kg) 32kg

Haaa sebelumm tu nak cakap dulu,, ni bergantung kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yg kuat tau!

Firstly, Loss 10kg in 1 month

1. Kena Detox dulu badan tu haaa. Tahu ke idok brape tan matrix lemak-lemak yang menapak beranak pinak dekat usus tu?? So, korang boleh Google tau.

2. Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar atau untuk bf mom boleh lebihkan portion protein (better refer pakar dietitian dulu)

Diet Pagi
  • Roti 3 keping dengan Green Tea
  • Air suam (wajib ambik macammana pun)
  • Sebelum pukul 9 pagi (kalau untuk pesakit kencing manis whole grain bread tau ... Kalau yang memang manis muka dia tu.. Roti Gardenia kosong tu jee haa
Diet Tengahari
  • Nasi 2 senduk (sebab orang Melayu tulin. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa), ayam atau ikan, sayur hijau rebus/kukus (saya tak suka lauk kari jadi memang tak ambik, kadang-kadang kuah kicap je. Student kann pepaham lah ekonomi macammana. Kalau duduk rumah request dengan Umi nak makan ikan singgang
  • Ni kalau hari-hari makan telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee
Diet Makan Malam
  • Buah epal hijau (ni pon pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambik time dinner, tak lebih pukul 8 malam) ehh plisss, jangan gatal-gatal nak makan pizza kaa nugget kaa malam-malam ni acah-acah mat salleh tau

3. Dalam sehari kene ambik 2-3 liter air suam per day ni wajibalghunoh untuk yang nak loss weight 10 kg/month. Korang boleh Google jugak macammana nak kira brape liter air untuk diperlukan oleh badan dan cara nak devide tak adelah nanti ulang alik tandas je..

4. Saya memang tekankan pengambilan Green Tea....bukan kata minum Green Tea tak jaga makan, tak senam tup tup turun 20kg.. Ehh memang idokkk ler.. Dia membantu meningkatkan metabolisma selain itu dia jugak bantu dalam loss weight say peminat Green Tea Ahmad - boleh dapatkan di Tesco atau Aeon.
10 Tips Turunkan Berat 10kg Sebulan

5. Setiap hari korang wajib workout 30 min/day untuk perempuan boleh lah nak zumba... Haaa ni kalau yang keje opis tu mohon buat lebih.. Sebab korang kurang bergerak berbanding cikgu atau nurse (macam Alia Amira) ke hulu hilir ni..

6. Jangan nak acah-acah makan oat, makan biskut, roti, tahu tak sebenarnya semua ni lagi banyaakkk bebanan untuk diproses berbanding ambik nasi.... Sooo please!! Refer dietitian sebelum buat keputusan tau!

7. Kena pantang ais, air yang disejukkan, ABC, Cendol, Cool Blog, segala mak nenek yang sejuk. Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day)

8.Pantang lah segala fast food macam KFC, Mc D, Pizza, Subway semua tu untuk 3 bulan pertama tanpa ada 'treat day'.

9. Timbang dulu sebelm mulakan misi.. Setiap minggu make sure timbang! Jaga juga emosi tu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan jugak. Kalau genetik jenis obesiti, korang kenelah lipat gandakan usaha. Sebab potensi untuk loss weight 10 kg/weeks tu rendah

10. Bangunnn je dari tido sebelum korang pergi toilet, sebelm gosok gigi, teruss minum air kosong agak-agak dalam 2-3 gelas (kalau air suam, amaaaat dan sangattt digalokkan) korang boleh Search kebaikan minum air selpas bangun tido. Banyak manfaat dia 😉.

Okeh. Amacam? Bolehkah anda ikuti 10 tips kurus atau turunkan berat badan daripada bakal jururawat ni? Susah? Sukar? Macam rasa tak boleh nak buat je? Cuba ikuti nasihat seterusnya daripada Alia Amira ni .... huhuhuhu ....

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat, cepat down.. Please sayang cari kekuatan kamu. Kalau ade awak tu suami yg ade istri gemok! Jangan dihina badannya tapi temanlah dia buat zumba or jagakan anak masa dia tengah workout tu! Kan nampak sawit di situ.... Hahahaha

Sedapnya Udang Lipan Digoreng

Siapa pernah makan Udang Lipan? Kalau cakap omputih atau dekat tanda harga shopping complex yang ada 'pasar basah' .. dia akan tulis Mantis Shrimp. Saya pernah siarkan satu video mengenai udang ni .. tentang bagaimana nak siang Udang Lipan, sebab memang ada yang tak tahu cara nak siang, dan cara nak makan Udang Lipan ni.

Kalau tanya saya, Udang Lipan ni sedap dibuat masakan apa .. saya akan kata .. uh goreng pun sodap .. cuma tak berapa nak puaslah makan, melainkan anda beli spesies Udang Lipan yang besar. Setakat yang saya tahu, spesies besar Udang Lipan hanya boleh didapati di Pulau Aman, Penang.

Sedapnya Udang Lipan Digoreng

Sedapnya Udang Lipan Digoreng
Saya pernah ke Pulau Aman, bermalam di sana untuk lepak di Chalet Terapung Kampung Nelayan. Sambil lepak, sambil memancing .. dapatlah ikan duri sebesar-besar lengan dan peha anak saya. Memang banyak ikan duri kat situ, kata orang macam memancing ikan Puyu .. baling-baling je dapat...huhu.. tapi malang, saya dan keluarga tak makan ikan ni.

Kat Mana Nak Cari Udang Lipan Besar dan Segar?

Udang Lipan di Pulau Aman boleh cecah sekilo hingga dua kilo seekor. Isteri saya pernah tanya pada nelayan di Pulau Aman, harga sekilo Udang Lipan segar yang mereka jual mencecah RM70-90 sekilogram. Beza jauh dengan Udang Lipan yang saya beli di pasar atau di Mydin, iaitu sekitar RM15-18 sekilogram.

Udang Lipan sedap digoreng. Ada yang kata ia juga sedap dibuat rencah dalam kuah laksa dan kuah mee. Setakat ini, di tempat saya .. yang ada jual menu makanan berasaskan Udang Lipan hanyalah di restoran mantan boss saya iaitu Restoran Man Udang Lipan .... tapi dah tutup bisnes .. huhuhu .. hanya buka time bulan puasa je, sebab waktu hari biasa lebih kepada servis katering yang semakin boom selepas Aznil Hj Nawawi dan Shahizey Sam dok promote Daging Masak Hitam di laman sosial masing-masing.

Saya diberitahu oleh isteri, masa dia kecik-kecik, Udang Lipan ni tak berapa nak laku .. berlambak 'dibuang' di jeti Sungai Besar, Selangor. Mungkin masa tu tak ramai yang tahu cara nak makan Udang Lipan ni.

Antara khasiat yang dipercayai jika makan Udang Lipan ialah ia baik untuk mereka yang ada penyakit Asma dan lelah. Sejauh mana kebenarannya, tidaklah diketahui secara tepat.


Dunia Seni Seminyak, Bali, Indonesia

Seminyak, Bali - Wajib Datang Bagi Mereka Yang Sukakan Seni. Bagi Sobat Traveler yang mempunyai kecintaan terhadap seni, datanglah ke Bali! Di sana kental seni akan sangat dirasakan. Selain terkenal dengan beberapa pantainya seperti Pantai Kuta dan Pantai Sanur yaitu Sunset dan Sunrisenya, seni di Bali juga tak kalah menariknya. Sobat Traveler.... Mungkin jalan-jalan mendaki gunung, mengunjungi pantai atau menikmati keindahan alam air terjun sudah terlalu sering dilakukan. Cobalah hal-hal yang baru seperti lebih mengenal akan seni khas Indonesia terutama di Seminyak, Bali.

Dunia Seni Seminyak, Bali, Indonesia

Ada banyak tempat yang memperkenalkan beberapa seni yang keren nih, Sob, pertama adalah Trick Art 3D Gallery. Sobat Traveler, tempat ini menyajikan banyak lukisan 3D yang terlihat sangat nyata. Pastikan, Sobat membawa kamera dengan kualitas yang bagus. Dijamin hasil foto di setiap lukisan 3D yang ada dapat membuat teman-teman Sobat.
Trick Art 3D Gallery, Seminyak

Trick Art 3D Gallery

Bukan hanya telah mencapai puncak gunung saja yang membuat iri orang yang melihatnya, namun tempat ini akan membuat mata terkagum melihatnya. Trick Art 3D Gallery letaknya di Jl. Sunset Road 789, Seminyak Bali. Untuk bisa memasuki tempat seni ini, Sobat hanya perlu mengeluarkan uang sebesar Rp. 100.000 per orangnya. Sudah berfoto dengan puas, langsung aja ganti foto profil media sosial, Sob bahwa sudah pernah ke sana.

Biasa Artspace

Move On, Sob! Biasa Artspace. Tempat ini biasa digunakan sebagai tempat pameran. Di sana, Sobat Traveler bisa melihat berbagai hasil seni kreativitas dari banyak seniman, ditambah dengan bertemu dengan seniman yang menciptakan karya. Luar biasa bukan?
Biasa Artspace, Bali, Indonesia
Selain membuat mata terkagum, juga membuat hati senang karena bertemu dengan senimannya secara langsung. Banyak penikmat seni yang berdatangan hanya untuk melihat koleksi sekaligus bertemu dengan seniman idaman mereka. Beberapa seniman yang karyanya sempat ada atau bahkan masih ada di Biasa Artspace Bali yaitu Heri Dono, Putu Sutawijaya, Ugo Untoro, FX Harsono, Eko Nugroho dan masih banyak seniman lainnya.

Museum Arkeologi

Next dunia seni adalah Museum Arkeologi. Sobat Traveler bisa nih mengenal masa- masa sekolahnya yang sering mengadakan study tour ke museum-museum untuk mendapatkan nilai. Kalau sekarang, bisa sembari liburan dan rekreasi menambah pengetahuan.

Di museum ini menampilkan barang-barang yang terbuat dari bahan dasar alam yaitu batu. Ada banyak hiasan atau ornamen yang terbuat dari batu ini, seperti peralatan memasak dari batu, meja dan lainnya. Museum ini terletak di Desa Pejeng dengan waktu bukanya adalah jam 8 pagi hingga jam 3 malam. Selain berbahan dasar batu, ada beberapa barang yang terbuat dari perunggu.

Perjalanan seni terus hidup, Sob! Masih ada lagi galeri yang menampilkan beberapa karya seni nan unik dan tentu harganya tak murah.

Kendra Gallery

Kendra Gallery. Di sana juga terdapat banyak lukisan, akan tetapi lukisan ini tidak hidup atau 3D, namun memiliki nilai seni yang tinggi di setiap goresan tintanya. Pastikan kamera yang dibawa memiliki kapasitas batre yang penuh untuk mengabadikan setiap momen bersama lukisan yang berbeda-beda.

Hotel Penginapan di Seminyak, Bali

Untuk menambah waktu berwisata, Sobat Traveler pastinya butuh tempat penginapan. Ada banyak hotel di sekitaran Seminyak, Bali salah satunya adalah Hotel Santika Seminyak. Sobat traveler bisa mengeceknya di situs booking online traveloka untuk mendapatkan harga yang lebih murah.
Hotel Santika
Hotel berbintang tiga ini terletak di Jl. Sunset Road No. 17, Seminyak, Bali. Hotel ini dimiliki dan dikelola oleh PT. Graha Safa Mulia dengan ketinggian mencapai 5 lantai dan mempunyai 103 ruangan kamar yang siap menjadi tempat bersinggah sementara.

Hanya memerlukan waktu sekitar 25 menit saja Sob, dari Bandara Ngurah Rai untuk menuju Hotel Seminyak ini. Jika dari Sentral Kuta, jaraknya sangat dekat dengan berkendara selama sekitar 5 menit saja. Hotel ini begitu cantik. Konsep Indonesian Homenya sangat kental di dalamnya. Seperti Indonesian Hospitality, Local Tradition, Family Values, Natural Touch, dan Freshness.

Ada beberapa tipe kamar dengan spesifikasi fasilitas yang memadai. Sobat Traveler bisa memilihnya dan pastinya harga juga menyesuaikan dengan isi kantong. Harga terendah untuk menginap semalam adalah Rp. 476.100. Harga ini dapat berubah sewaktu-waktu. Pastikan sebelum Sobat berlibur, sudah mencari informasi terlebih dahulu.

Dah baca?

Artikel di atas telah disediakan oleh seorang sahabat (sobat) dari Indonesia untuk memberikan informasi serta tips jika anda teringin melancong ke Seminyak, Bali, Indonesia; terutama sekali buat mereka yang sukakan seni. Ini adalah kerana Seminyak, Bali mempunyai tarikan tersendiri untuk mereka yang suka dan cintakan seni. Moga paparan di atas akan dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Kredit Foto: YouTube.com, Indonesia Tourism dan Santika.com

Video - Nicole Choo, Blogger dan Model Cuba Berpuasa Sebulan

Video Viral - Percubaan Nicole Choo Gadis 17 Tahun, Blogger dan juga Model Berpuasa Sebulan Ramadhan. Sebelum ini saya ada post satu status di wall Facebook saya mengenai seorang remaja Cina perempuan cun lagi seksi yang merakamkan kehidupannya dalam percubaannya untuk berpuasa sebulan di dalam bulan Ramadhan. Video tersebut dirakam dan dicompile dari hari pertama puasa sehinggalah ke hari raya Aidil Fitri 2016.

Ramai yang memberikan reaksi positif apabila saya memuat-naik status tersebut, walaupun saya belum lagi kongsi video gadis remaja berbangsa Cina tersebut. Gadis remaja yang saya maksudkan itu ialah seorang model cantik serta seksi dari Singapura bernama Nicole Choo. Beliau juga seorang blogger dinaungi platform pengiklanan popular Asia Pasifik iaitu Nuffnang. Kalau anda seorang blogger Nuffnanger/Bloggerati tentu kenal dengan blogger cantik berusia 17 tahun ini.

Video Viral - Percubaan Nicole Choo, Blogger dan Model Cantik Seksi Berpuasa Sebulan

Video Viral - Percubaan Nicole Choo, Blogger dan Model Cantik Seksi Berpuasa Sebulan
Hoho .. Nicole Choo ini fasih juga berbahasa Melayu ehh .. sebab ... pakwe dia adalah seorang jejaka Melayu yang pandai mengambil video. :) bernama Ridhwan Azman. Masing-masing ada saluran YouTube sendiri, dan penuh dengan video yang ..... hmm kena tengok sendirilah ye.. ekeke.
Video Percubaan Nicole Choo Berpuasa Sebulan
Video Nicole Choo Berpuasa Sebulan
Orait, anda tentu nak tengok video Nicole Choo, blogger remaja Cina berusia 17 tahun yang cuba berpuasa sebulan Ramadhan. Anda boleh lihat dan dengar apa komen-komennya mengenai ibadah puasa Ramadhan yang diwajibkan ke atas umat Islam ini.

Video Nicole Choo, Gadis Remaja Cina Cuba Berpuasa Sebulan



Uhh .. dapat juga Nicole Choo berpuasa hampir sebulan. Tahniah. Bukan senang buat mereka yang bukan beragama Islam untuk ikut berpuasa ni. Lagi-lagi belajar sedikit sebanyak tentang kepentingan puasa, dan apa manfaat di sebalik ibadah umat Islam ini.

Siap puasa, mesti nak raya .. huhu... ehh .. cantik juga bila gadis Cina berbaju kurung eh.
Gambar Seksi Blogger Nicole Choo
Video Nicole Choo, Remaja Cina 17 Tahun Cuba Berpuasa
Dan di bawah ini pula adalah video dari Ridhwan dan juga Nicole Choo .. Selamat Hari Raya (Parody). Boleh tengok ... huhu...


Saya ingat nak letakkan beberapa gambar Nicole Choo dari blog dan instagram miliknya, tetapi tak ada gambar yang sesuai, semuanya seksi meksi belaka ... uhh ... agak kurang manis dipertontonkan di sini.

Blog Nicole Choo - http://www.nicolechoo.com/about.html