Langkau ke kandungan utama

OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016

OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016. Setiap tahun, setiap musim perayaan .. pihak berkuasa terutama PDRM akan lancarkan operasi besar-besaran untuk memantau pergerakan pengguna jalanraya semasa pulang ke kampung. Untuk raya Aidilfitri 2016, pihak polis telah melancarkan OP Selamat 9 Aidilfitri 2016 bermula pada 30 Jun sehingga 13 Julai 2016.

OP Selamat 9 bukan sekadar operasi memantau pengguna jalanraya di Aidilfitri tetapi turut menekankan keselamatan di kediaman. Dengan tema Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi, pihak PDRM berharap dapat menurunkan kadar jenayah pecah rumah sepanjang cuti panjang musim perayaan.

OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016

Saya memetik makluman yang dimuat naik di laman Facebook PDRM:

Pelancaran OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016
Utamakan aspek keselamatan dan jangan mementingkan diri ketika kesesakan lalu lintas tegas Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK), Dato’ Acryl Sani Haji Abdullah Sani ketika merasmikan OP Selamat Sembilan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Puncak Alam di sini hari ini.

Beliau dalam sesi sidang media berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan terus komited memberi kesedaran serta memupuk nilai-nilai murni kepada pengguna jalan raya termasuk Op Perangkap Had Laju di kawasan yang seringkali berlaku kemalangan jalan-raya agar keselamatan pemandu dapat diberi keutamaan.

OP Selamat Sempena Hari Raya Aidilfitri Sembilan akan mula berkuatkuasa esok dan berakhir pada 13 Julai depan. Dengan mengekalkan tema ‘Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi’, PDRM turut memberi tumpuan kepada penurunan kadar jenayah pecah rumah sepanjang musim perayaan nanti.

“Maklum kepada pihak polis melalui Borang Maklumat Balik Kampung yang boleh diperolehi di balai polis berdekatan, Portal Rasmi PDRM atau Sistem SMS Rakan COP”, tambah Pengarah JPJKK lagi.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif Telekom Malaysia, Tan Sri Dato’ Sri Zamzamzairani Mohd Isa, Rektor UiTM Cawangan Selangor, Profesor Dr. Haji Zaini Abdullah, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik, SAC Dato’ Mahamad Akhir Darus, Pegawai-pegawai Jabatan dan Agensi, Warga UiTM dan rakan media.

 Buat rakan-rakan pembaca, saya harap berhati-hatilah di jalanraya di Hari Raya Aidilfitri ini, dan waspadalah terhadap keselamatan kediaman rumah anda. Pastikan tiada barangan bernilai ditinggalkan atau sebaiknya simpan di tempat yang selamat.

Tips Selamat Kediaman di Musim Cuti Perayaan

Sedikit tips untuk keselamatan rumah kediaman ketika musim perayaan:
  • Jika ada jiran tidak pulang ke kampung, maklumkan kepada mereka tempoh anda tiada di rumah.
  • Maklumkan kepada pihak polis menerusi balai bolis terdekat. Isi borang makluman yang disediakan.
  • Kunci rumah anda dengan kunci baru atau asingkan kunci mangga pagar dan rumah menggunakan kunci-kunci berlainan.
  • Pasangkan sistem lampu automatik yang beroperasi mengikut tempoh yang anda tetapkan.
  • Pasang CCTV atau setidaknya dummy CCTV yang boleh anda beli di kedai peralatan seperti DIY.

Semoga raya anda akan ceria dan tidak ada sebarang kecelakaan menimpa. Beringat sebelum kena, dah kena ... nanti sengsara.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…