Seingat saya, masa zaman sekolah rendah, time belajar lukisan, mesti nak kena ada pensil 2B dan HB, dan gunanya untuk melorek bayang-bayang. Saya sempat juga berguru dengan seorang guru pelatih yang memang awesome dengan lukisan. Tapi itulah, belajar tak ikut silabus, main taram je ... hehehe.... mana nak pandai.


Untuk info, H9 merupakan pensil lukisan yang paling kuat/keras dan B9 adalah kategori pensil yang menghasilkan kehitaman yang paling jitu. Manakala, HB adalah yang tengah-tengah. Anda boleh lihat kategori pensil ini bila anda beli ada tertulis di badan pensil tersebut. Yang kita selalu nampak dan selalu guna adalah jenis HB dan juga 2B atau B2.

Berikut adalah kategori atau kelas pensil yang ada mengikut peringkat H9, H8, H7, H6, H5, H4, H3, H2, H, HB, B, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8.

Lukisan Daripada Pensil Tak Pernah Menghampakan

Sumber: Designs Mag
Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

4 Komen

saya pon masa sekolah dulu mmg minat melukis ni.. tapi sekarang tangan da keras la nak pegang pensel nak lukis2 ni... =D

Reply

Tau HB dan 2B je. Cantik betul lukisan tu pasti banyak guna jenis pensil.

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.