Langkau ke kandungan utama

Jadual Imsak dan Buka Puasa Pulau Pinang 2016/1437H

Jadual Imsak dan Waktu Berbuka Puasa bagi seluruh negeri Pulau Pinang. Alhamdulillah, terima kasih kepada Pusat Komputer PMI yang sudi berkongsi info penting ini untuk umat Islam khususnya di Pulau Pinang. Jadual Imsak dan waktu berbuka puasa ini telah saya peroleh semasa berada di Masjid Daerah Kerian untuk solat Jumaat. Uhh banyak pahala PMI ni dapat ... in Sha Allah.

Walaupun jadual Imsak dan berbuka puasa ini diedarkan seminggu lebih awal, nampaknya ramai jemaah ambil peluang untuk mendapatkannya sebagai persediaan awal, terutama untuk mereka yang berniat untuk bersedekah majlis berbuka puasa dan moreh. Bagi jemaah lain, dah boleh tampal di rumah sebagai rujukan. Tak kalut sangat dah .. tampal sebelah jam dinding .... kasik alert lebih . ... hehehe.

Jadual Imsak dan Berbuka Puasa Pulau Pinang 2016/1437H

Jadual Imsak Buka Puasa Pulau Pinang 2016/1437H
Kepada warga Penang, bolehlah gunakan jadual di atas sebagai rujukan. Anda boleh save as atau terus sahaja cetak. Imej di atas dipaparkan untuk resolusi blog ini, untuk resolusi lebih besar atau paparan lebih jelas, boleh klik pada gambar di atas.

Semoga dapat dimanfaatkan sebaiknya.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Nak share kat blog Lyssa boleh ? Nanti Lyssa kreditkan gambar :D

    BalasPadam
  2. Arhh bgus dh keluar jadual ni..

    BalasPadam
  3. Daa ada jadual sesiap senang la sikit nak tahu waktu imsak dan berbuka ..

    BalasPadam
  4. tak ada dapat lagi jadual ni

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…