29 April 2016

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian

6 Taman Tema Air Harga Bajet untuk Percutian Hujung Minggu. Time cuti hujung minggu atau cuti panjang, adalah masa yang terbaik untuk habiskan bersama keluarga tersayang. Di ketika cuaca panas ini, destinasi percutian antara paling best untuk pergi pastilah taman tema air. Bukan sahaja dapat habiskan masa gumbira bersama keluarga, tetapi juga dapat segarkan diri sepanjang hari di taman tema air ini.

Di Malaysia, ada beberapa taman tema air yang besar dan menarik yang boleh anda kunjungi ketika cuti hujung minggu mahupun cuti panjang. Saya akan senaraikan beberapa taman tema air yang popular di Malaysia untuk rujukan anda. Manalah tahu, tetiba anda terfikir mahu bercuti pendek bersama keluarga hujung minggu ni. Oh ya, jika anda mahu membuat pertanyaan atau tempahan tiket, boleh cuba sebut nama blog ini - hasrulhassan.com; manalah tahu kot-kot boleh dapat harga tawaran istimewa. :)

6 Taman Tema Air Harga Bajet Untuk Percutian Hujung Minggu

Bukit Gambang Resort Water Theme Park

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Taman tema air Bukit Gambang Resort merupakan taman tema air terbesar di Pantai Timur. Teman tema air yang juga mempunyai tarikan Night Safari ini terletak di Bukit Gambang Kuantan Pahang. Antara yang menarik di taman tema air ini ialah adanya Coco Beach, iaitu pantai buatan manusia seluas 1 km selain segmen kanak-kanak Pulau Penguin dan lima jenis gelongsor air untuk dicuba.

Harga Tiket Masuk

  • RM32 Dewasa
  • RM22 Kanak-kanak
  • Telefon: 09-548 8000 / 016-988 4768

Morib Gold Coast Resort Water Theme Park

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Antara taman tema air yang menjadi tumpuan warga KL dan Selangor di hujung minggu. Saya pernah ke Morib Gold Coast Resort Water Park sebanyak dua kali, memang menarik taman tema yang ada. Walaupun saya tidak berkesempatan untuk menginap, saya dapati taman teman air ini agak luas dan ada banyak permainan air untuk anak-anak mahupun dewasa. Lokasinya pula berdekatan dengan pantai, jadi sangat sesuai untuk percutian santai atau lokasi untuk perkelahanan.

Harga Tiket Masuk

  • RM25 Dewasa
  • RM15 Kanak-kanak

Buat mereka yang tinggal di bahagian selatan, iaitu Johor, Negeri Sembilan dan Melaka, boleh juga cuba pergi ke Gold Coast Malacca International Resort Water Theme Park. Saya dah pergi dan menginap selama 2 hari 1 malam di sini. Memang best .. sebab boleh main air sampai tengah malam!

[Baca] Percutian di Gold Coast Melaka

Wet World Water Parks Shah Alam

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Siapa yang tidak tahu mengenai Wet World Water Parks Shah Alam, terutama untuk warga kota Kuala Lumpur yang mahu cari destinasi percutian pendek bermain air. Wet World Water Parks Shah Alam juga dikenali sebagai taman tema air pertama mesra alam di Malaysia. Permainan tarikan utama di sini ialah Monsoon Buster Adventure iaitu gelongsor air sepanjang 205 meter, selain Super Hurricane iaitu gelung gelongsor air gergasi yang pertama seumpamanya di Malaysia.

Harga Tiket Masuk

  • RM25 Dewasa
  • RM20 Kanak-kanak
  • Telefon: 03-5513 2020

Anda juga boleh cuba rangkaian Wet World Water Parks yang lain, iaitu di Pedas, Linggi, Negeri Sembilan dan juga di Batu Pahat. Anda boleh rujuk laman web Wet World Water Parks ini di sini - http://wetworld.my/

Desa Water Park Kuala Lumpur

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Satu lagi destinasi popular warga kotaraya Kuala Lumpur. Desa Water Park menawarkan harga bajet percutian sekeluarga yang mahu merasai kesegaran dan kenikmatan bermain air. Menarik di taman ini adalah gelongsor air terpanjang di Asia, Thunderbolt.

Harga Tiket Masuk

  • RM37 Dewasa
  • RM26.50 Kanak-kanak

Bukit Merah Laketown Waterpark

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Lokasi bermain air yang popular di Perak dengan harga bajet percutian sekeluarga. Saya sendiri menjadikan Bukit Merah Laketown Waterpark antara destinasi pilihan untuk bermain air. Ada kolam dengan ombak, serta kawasan bermain pasir. Untuk dewasa, ada bebola gergasi yang boleh dicuba selain beberapa gelongsor untuk kanak-kanak dan dewasa.

Harga Tiket Masuk

  • RM38 Dewasa
  • RM22 Kanak-kanak
  • Telefon: 04-227 9003

Water World A'Famosa Resort

6 Taman Tema Air Harga Bajet Percutian
Terletak di Melaka, ia merupakan taman tema air terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai permainan air termasuk gelongsor kelajuan tinggi, gelongsor dalam tiub, rakit keluarga dan kolam kanak-kanak. Saya tak berkesempatan ke sini, tetapi memang dalam perancangan kerana saya dapati banyak review yang sangat baik daripada beberapa rakan blogger saya mengenai Water World A'Famosa Resort ini.

Harga Tiket Masuk

  • RM48 Dewasa
  • RM36 Kanak-kanak

Jika anda bercadang untuk bercuti lebih lama di taman tema air yang saya senaraikan di atas, mungkin boleh membuat booking secara online menerusi pautan di bawah, in Sha Allah harga bajet percutian akan tersedia untuk anda. Jom bercuti, habiskan waktu cuti hujung minggu dan cuti panjang bersama keluarga ..

[+] Tawaran Harga Bajet Percutian Taman Tema Air Malaysia

Semoga bermanfaat.


8 Teknik Memancing Kerapu Kawasan Berbatu

8 Teknik Memancing Kerapu Kawasan Batu. Khas untuk kaki pancing seperti saya, entri atau post ini adalah untuk kalian baca dan ingat. Itupun kalau nak merasa ikan kerapu yang mahal harganya, contohnya macam ikan Kerapu Harimau yang memang mahal harganya di pasaran.

Ada kerapu di sebalik batu? Betul ke? Ya, memang betul. Rasanya semua orang tahu bahawa spesies ini merupakan spesies ikan batu karang. Memang kerapu sering menjadikan kawasan berbatu karang sebagai tempat persembunyian. Di kebanyakan pantai berbatu di Malaysia, ikan kerapu memang mudah ditemui, cuma ada beza sedikit dengan spesies dan saiz ikan kerapu ini jika dibandingkan dengan ikan kerapu di terumbu karang di tengah laut.

8 Teknik Memancing Kerapu Kawasan Batu

Sebelum ini, saya ada kongsikan sedikit tips memancing Kerapu di tepian batu, yang merupakan tips dan teknik yang digunakan oleh anak saya. Kali ini, saya nak tambah sedikit tips dan teknik memancing kerapu di kawasan berbatu bersandarkan kepada ilmu-ilmu pakar memancing yang telah saya ketahui.
  1. Di kawasan tambak berbatu, cari kawasan lubang-lubang yang agak dalam airnya (Untuk mengetahui lubang tersebut dalam atau tidak boleh survey dahulu kawasan tersebut sewaktu air surut dan tandakan kawasan-kawasan yang berpotensi).
  2. Tekniknya sangat mudah. Hanya perlu menghulurkan tali dan mata kail sahaja. Tidak perlu batu ladung.
  3. Gunakan rod pendek bersaiz 5-8 kaki seelok-eloknya (Boleh juga untuk tidak menggunakan joran, hanya hulurkan tali kail sahaja ke dalam lubang).
  4. Umpan udang kopek paling efektif digunakan. Boleh juga gunakan udang hidup, umpun-umpun dan hirisan sotong.
  5. Apabila menjatuhkan umpan ke dalam lubang batu, mainkan sedikit umpan itu agar ia bergerak-gerak di dalam air kemudian biarkan seketika. Jika tiada sambaran mainkan lagi umpan itu untuk menarik perhatian ikan.
  6. Jika lama tiada sambaran ataupun kawasan tersebut telah diganggu spesies pengacau seperti buntal dan sesirat, anda bolehlah berpindah ke lubang-lubang batu yang lain.
  7. Penting untuk anda sentiasa menjaga joran anda. Ini kerana, apabila sang kerapu menyambar umpan, ia akan terus membenamkan dirinya masuk ke dalam batu. Jadi untuk mengelakkan kail anda tersangkut ke batu, anda harus segera menyambar joran apabila kerapu menyambar umpan.
  8. Waktu paling efektif memburu kerapu ialah ketika air gerak pasang sehinggalah pasang penuh.
Teknik memancing ini juga boleh digunakan untuk menjerat spesies ikan yang lain, yang mungkin mencari makanan di kawasan berbatu di perairan pantai Malaysia. Antara spesies ikan yang boleh anda pancing menggunakan teknik ini adalah seperti Siakap, Tetanda, Bayan, Gerut-Gerut termasuk juga Semilang.

Semoga dengan sedikit perkongsian ilmu ini akan memudahkan kaki pancing yang mahu mendapatkan ikan Kerapu di kawasan berbatu, tanpa perlu menaiki bot ke tengah laut... terutama buat kaki pancing yang mabuk laut .. hahaha ..

Bukti Kejayaan Guna Teknik Ini ...

Dengan teknik ini, saya dan anak-anak berjaya menaikkan banyak ikan kerapu terutama di kawasan perairan Lumut ... nah bukti ..... acaner?
Rasa nak cuba teknik memancing kerapu ini tak? Boleh sahaja pilih mana-mana destinasi di Malaysia yang hampir dan dekat dengan kawasan perairan berbatu ...

Tempah destinasi penginapan berhampiran pantai di Malaysia dengan harga diskaun menarik:

Cara Kira DSR & Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank

Cara Kira DSR dan Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank. Ramai antara kita yang mahu memiliki rumah, yelah .. sampai bila nak menumpang rumah orang dengan membayar sewa. Antara penyebab ramai antara kita masih lagi tidak memiliki rumah sendiri kerana risau mengenai kelayakan untuk membuat pinjaman perumahan daripada bank.

Cara Kira DSR & Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank

Ada di antara kita yang takut apabila mengetahui dan mendengar tentang harga rumah sehingga RM300k sehingga RM400k. Ramai yang terus menyangka bahawa mereka tidak layak untuk membeli rumah tersebut menerusi pinjaman dan pembiayaan perumahan daripada bank. Walhal mereka tidak pun mengetahui mengenai pengiraan kelayakan untuk mendapatkan pinjaman perumahan, dan juga mengenai Debt Service Ratio (DSR).
Cara Kira DSR & Kelayakan Pinjaman Perumahan Bank

DSR ialah antara elemen terpenting untuk menentukan sama ada sesuatu pinjaman itu boleh lulus atau tidak. Dalam kes ini, ia dikenali sebagai DSR pinjaman perumahan. Selain DSR ada juga faktor lain yang menentukan kelayakan dan jumlah pinjaman bank, namun untuk entri kali ini, saya kongsikan sedikit info tentang DSR dan bagaimana untuk kira kelayakan pinjaman perumahan bank.

DSR untuk pinjaman perumahan oleh bank ditentukan berdasarkan kepada formula di bawah.

Debt Service Ratio (DSR) = (Potongan pada slip gaji + Komitmen hutang  + ansuran baru perumahan / Gaji bersih) X 100%
Gaji bersih = Gaji kasar – potongan wajib seperti EPF, Socso, LHDN, dan Zakat

Sebagai contoh, katakan saya mahu membuat pinjaman perumahan dari bank A. Maka kiraan DSR saya adalah seperti berikut:

  • Gaji Pokok – RM2,500
  • Komitmen bulanan – EPF+ LHDN + Socso + Zakat = RM400
  • Pinjaman Peribadi – RM250 sebulan (boleh dilihat menerusi CCRIS)
  • Ansuran pinjaman baru = RM500
 Faham ye? Seterusnya ..
  • Gaji Bersih = 2500 – 400 = RM2100
  • Debt Service Ratio = (500+250/2100) * 100%
  • Debt Service Ratio Baru = 35.7%

Setiap bank di Malaysia mempunyai kadar DSR yang berbeza. Kadar ini dibezakan mengikut gaji pokok pemohon tersebut. Ada bank yang memberikan kadar DSR sehingga 74% maksimum, dan ada yang berikan kadar DSR 35% minimum.

Jadi, bersandarkan kepada contoh di atas, seandainya bank itu menetapkan kadar DSR adalah sebanyak 35% minimum, maka saya sudah dikira layak untuk memohon pinjaman perumahan dari bank tersebut. Namun, DSR bukanlah satu-satunya penentu. Bagaimana dengan jumlah pinjaman perumahan yang layak untuk anda?

Video Cara Pengiraan Jumlah Pinjaman Bank Yang Anda Layak

Sekarang, mari lihat cara pengiraan untuk kelayakan pinjaman dalam jumlah tertentu dengan lebih jelas lagi menerusi video yang saya kongsikan di bawah:



Jadi bagaimana? Agak jelas bukan? Apabila dah tahu cara kira DSR sendiri, dan melihat kepada cara pengiraan oleh pihak bank untuk memberikan anda pinjaman perumahan, anda bakal mengetahui samada anda layak atau tidak untuk membeli sesebuah rumah idaman anda.

Masalah seterusnya ialah, bagaimana selepas pengiraan tadi, anda didapati tidak layak untuk mendapatkan pinjaman perumahan? Ok, jangan terlalu hampa dan kecewa, ada kaedah lain ... cuba tonton video di bawah ini pula.

Tak Layak? Adakah Alternatif Lain Untuk Melayakkan Pinjaman Perumahan?

Ya. Memang ada. Video di bawah ini akan tunjukkan kepada anda alternatif lain bagi anda (secara individu) yang mungkin tidak tepati syarat yang saya ceritakan di atas tadi.


Dah boleh tersenyum? Mestilah sebab sekarang anda sudah tahu cara kira DSR, tahu kelayakkan dari segi kewangan untuk membeli rumah idaman, dan sudah tahu bagaimana untuk membolehkan anda layak membuat pinjaman perumahan daripada bank.

Uruskan Kewangan Untuk Mendapatkan Pinjaman Perumahan Lebih Tinggi

Ini ilmu baru buat anda yang mungkin mahu memiliki rumah sendiri. Dari itu, dengan pengetahuan yang ada ini, maka bolehlah bermula dari sekarang untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih baik, terutama dari segi komitmen bulanan, agar nilai DSR menjadi lebih tinggi dan lebih baik. Mengapa? Supaya anda boleh membeli dan mendapatkan rumah idaman anda dengan harga yang ditawarkan.

Seandainya anda mahu mencari projek perumahan yang berkualiti, saya sarankan anda untuk melihat kepada projek-projek perumahan yang dikendalikan oleh Mega 3 Housing Sdn. Bhd. dan juga Raya Baiduri Sdn. Bhd. Anda boleh lihat senarai projek perumahan mereka menerusi laman web berikut - http://mega3.com.my/site2/project

Semoga paparan video serta post ini memberikan manfaat kepada anda. Kongsikan kepada rakan-rakan anda terutama untuk generasi baharu agar tahu bahawa pemilikan rumah itu tidak sesukar mana andai tahu cara dan kaedah.

Jika anda ada persoalan lain mengenai pinjaman perumahan bank, dan juga pinjaman perumahan kerajaan, boleh sahaja anda klik pautan di bawah ini untuk ketahui lebih lagi, khususnya soalan-soalan lazim mengenai pinjaman perumahan ini.

[+] Soalan Lazim Mengenai Pinjaman Perumahan

Akhir sekali, nasihat saya ialah ... fikirkan masa depan, beli rumah sekarang, jangan tunggu sehingga anda sudah tidak mampu membelinya. Ini adalah kerana harga rumah akan naik berkali ganda, jauh dengan gaji anda nanti. Ketika itu, pasti anda akan ketinggalan.

[full_width]

28 April 2016

Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah

Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah. Rasanya ramai di kalangan kita masih lagi mencari alternatif untuk mendapatkan kerja sambilan, serta kerja sampingan dari rumah. Kerja sambilan di rumah memang satu sumber income yang sangat baik buat mereka yang hampir 80 peratus berada di rumah, khususnya buat surirumah.

Sebenarnya memang banyak cara untuk surirumah bekerja di rumah dan mendapat pendapatan sampingan. Antaranya adalah membuat kek, menjual nasi lemak, menjahit baju, menjual kuih-muih, menjual nasi bajet, menjual lauk-pauk, menghasilkan kraftangan dan bermacam-macam lagi.

Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah

Ada juga surirumah yang mempunyai kemahiran tertentu mencari kerja sampingan dan sambilan menerusi internet. Kerja dengan kemahiran menggunakan komputer adalah antara kerja popular yang boleh didapati di internet, malah upah yang diberikan agak baik kerana dibayar dalam nilai USD. Hanya surirumah yang ada pengetahuan bahasa inggeris yang baik, serta mempunyai kemahiran menggunakan komputer dan internet yang selalunya ambil peluang ini.
Jika berminat nak tahu, boleh klik pada pautan berikut [+] Kerja Sambilan Untuk Surirumah dan Pelajar
Beberapa testimoni daripada mereka yang telah mengetahui tentang peluang kerja sambilan di rumah ini ...
Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah
Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah
Kerja Sambilan Di Rumah Untuk Surirumah
Peringatan ikhlas daripada saya, kerja sambilan secara online ini tidak sesuai buat mereka yang mudah putus asa, tidak mahu mencuba dan terus mencuba, dan yang tidak begitu rajin. Hanya dengan kerajinan dan iltizam untuk mendapatkan kerja serta menyelesaikannya sahaja yang akan memberikan anda upah yang sepatutnya.

Movie Online HD Judge Archer (法官射手) 2016 Xu Haofeng

Yeah. Ada filem baru martial arts, bertajuk Judge Archer (法官射手) 2016. Filem ini juga disebut sebagai
箭仲裁 di China. Ia berkisar mengenai sebuah sekolah martial arts di China yang terkenal. Filem ini merupakan filem olahan baru, hasil kreativiti Xu Haofeng. Siapa yang tidak kenal dengan Xu Haofeng ni, antara pengarah filem aksi antara terbaik di China.

Filem Judge Archer ini dicalonkan dalam 49th Golden Horse Awards dalam 3 kategori. Kategori tersebut ialah Best Adapted Screenplay, Best Action Choreography dan Best Original Film Score. Jadi, ia menjadi antara filem aksi mesti tonton untuk tahun 2016 untuk diri saya.

Tonton Judge Archer 2016 Online HD

Filem ini telah dikeluarkan pada 11 Mac 2016 yang lalu. Saya tak pasti samada filem ini telah sampai ke Malaysia, tetapi anda boleh tonton filem ini secara online dalam format HD menerusi beberapa laman web.

Kepada anda yang ingin tonton filem Movie Online HD Judge Archer (法官射手) 2016 Xu Haofeng ini, boleh klik di pautan yang disediakan di akhir post. Saya tak boleh nak terus letakkan filem untuk tayangan langsung kerana ia melanggar beberapa terma pengiklanan Adsense. :)

So enjoy bila boleh layan secara free movie Judge Archer 2016 ni ye. Saya tak jamin pautan tersebut akan kekal. Sebelum tu, layan trailer Judge Archer 2016 Xu Haofeng ini terlebih dahulu ye ..


Untuk tonton filem ini dalam format HD online, boleh klik pautan ini - http://lynk.my/DVAP
(*sila tunggu 5 saat, dan klik skip ads di atas browser anda)

Selamat menonton.

27 April 2016

Anak Umur 6 Tahun Jahit Sendiri Anak Patung Rosak

Anak saya, Maira baru berusia enam tahun (2016). Sudah masuk 3 tahun bersekolah di pra. Dua tahun terdahulu, anak saya ni bersekolah di Tadika Islam Perak, daerah Kerian, Parit Buntar. Dan kemudiannya, saya dan isteri masukkan Maira ke Prasekolah di sekolah sama dengan dua orang abangnya. Dalam hampir tiga tahun bersekolah dan bergaul dengan kawan-kawan, Maira sudah ada skill tersendiri.

Dalam bab bersembang, memang champion. Kadangkala, saya mati ayat dek bersembang dengan anak saya yang memang suka bertanya soalan-soalan yang mencabar. Daripada tiga orang anak saya, Maira adalah yang paling pandai bersosial. Dalam usia sebegini awal, memang perlu dipantau lebih sikit .. takut nanti input yang dia peroleh tersasar daripada maksud sebenar.

Anak Umur 6 Tahun Jahit Sendiri Anak Patung Rosak

Anak Umur 6 Tahun Jahit Sendiri Anak Patung Rosak
Bijak memang bijak. Dalam usia seawal 6 tahun ini, Maira dah pandai buat kerja rumah ... yelah, bapak dia seorang blogger, seorang house husband .. kadang kena buat kerja lain, jadi ada perkara si Maira perlu lakukan sendiri, dan antaranya ialah menjahit.

Haha. Saya pun terkejut bila Maira tunjukkan kepada saya anak patung yang sebelum ini rosak dan koyak, sudah dibaiki dan dijahit. Saya tanya ... dari mana dapat benang dan jarum, anak saya umur 6 tahun ni beritahu .. dari bekas Mama. Uhh ..

[Klik Sini] Cara Untuk Menjadikan Anak Pintar Cerdas Pandai Sebelum Tadika

Hasil Jahitan Anak Saya Umur 6 Tahun

Cuba lihat jahitan yang anak saya si Maira ni dah buat .. ok ke tak? huhuhu....
Anak Umur 6 Tahun Jahit Sendiri Anak Patung Rosak
Anak Umur 6 Tahun Jahit Sendiri Anak Patung Rosak
Heh .. ada macam saya je menjahit ni .. kah kah kah .... nak tengok saya menjahit tak? Leh baca artikel sebelum ni - Bila House Husband Menjahit ...

Seronok apabila seorang ayah seperti saya dapat tahu akan skill yang ada pada seorang anak. Apatah lagi ianya berlaku di depan mata. Inilah antara sebab mengapa saya menjadikan kerjaya sebagai blogger sebagai kerjaya sepenuh masa. Alhamdulillah, syukur ....



Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016 Jopana.my

Yeay. Saya menang t-shirt Online Entrepreneur dari Jopana.my, hadiah menerusi cabutan bertuah di Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2016). Tak sangka kali ini turut bertuah menerima hadiah, sepertimana dalam SBB2014, saya juga berjaya menang sesuatu menerusi cabutan bertuah oleh pihak penganjur.

Ehemm... walaupun saya tidak berjaya menang hadiah idaman semua blogger iaitu hadiah menunaikan umrah, tapi saya gembira kerana tuah saya masih ada .. hehehe....anda ada rasa bertuah tak? Kalau nak tahu, andai anda ada rasa bertuah .. maka cepat-cepat gunakan tuah yang ada itu untuk dapat lebih lagi. Kerana apa? Kerana Allah S.W.T sedang membuka pintu rezekiNYA seluas lautan untuk anda.

Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016 Dari Jopana.my

Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016 Jopana.my
Jadi, bila dah dapat sehelai t-shirt, maka memang wajiblah saya menggayakannya...haha .. mahu kasik anda semua jeles .. ekekeke.. sebab lepaskan peluang untuk hadir ke SBB2016. Uhh jangan bengkek dengan saya ehhh ... keh keh keh. Bukan saya seorang yang menang hadiah cabutan bertuah t-shirt Jopana.my ni, ada ramai lagi rakan blogger yang menang benda yang sama. Malah ada yang dapat hadiah cabutan bertuah lagi best .. huhuhu...

Nih baca ni ...
Masing-masing ada kisah best yang diceritakan mengenai SBB2016.

Dengarnya tahun 2017, Majlis Sepetang Bersama Blogger dah tak ada, sebabnya blogger tak begitu aktif nak promosikan produk-produk dari penaja .. huhhuhuhu.. (gossip je ni), walaupun tahun 2016 event ini mendapat senarai penaja untuk SBB2016 cukup banyak dan cukup hebat. Buat blogger, satu tips daripada saya .... cuba-cubalah anda hampiri penaja-penaja SBB2016 ni .. in Sha Allah, ada rezeki baik untuk anda.
Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016 Jopana.my
Hadiah Cabutan Bertuah SBB2016 Jopana.my
Terima kasih Jopana.my yang sudi taja hadiah cabutan bertuah ni ... t-shirt ni best sebab ada tulisan 'Online Entrepreneurs' kat belakang. Rasa lain macam bila pakai .. haha .. tapi tak leh pakai untuk sholat berjemaah .. takut nanti orang belakang tak berapa nak kusyuk ... sbb tertarik dengan tulisan tu. :)

Siapa ada tulis pasal SBB2016? Ada cerita pasal hadiah yang dapat semasa event ni? Jika ada, sila tinggalkan komen serta url entri tersebut di ruangan komen ye. Terima kasih.

Bila House Husband Menjahit ...

Ahh sudah. Isteri saya tak ada. Anak saya pula desak untuk jahit lencana sekolah untuk kelas KAFA. Kalau tak jahit, dia tak mahu ke kelas KAFA yang dihadirinya 3 kali seminggu setiap petang. Nak tak nak, saya perlu jahit sendiri lencana sekolah anak saya. Ohh ... pengkor dibuatnya. Inilah bila house husband menjahit .. .. agak-agak hasil akhirnya nanti boleh dapat pujian tak? Haha...

Memang dah lama saya tak menjahit baju. Kali akhir, seingat sayalah, ketika belajar di Matrikulasi USM. Masa tu saya perlu jahit kangkang seluar track yang terkoyak semasa berlatih untuk pasukan bola lisut desasiswa Gemilang (asrama USM). Tak susah sebenarnya menjahit baju atau pakaian yang terkoyak ni. Cuma mungkin, jahitannya tak begitu kemas. House husband menjahit seperti saya ... uhh asal terletak sudahhhh .. haha.

Bila House Husband Menjahit ...


Masa saya belajar di USM, dalam Ijazah Sarjana Muda .... di tahun ketiga, ada gak kes seluar saya terkoyak. Tapi masa tu dah ada awek .. haha .. jadi tak jahit sendiri, minta tolong awek jahitkan. Nasib baik awek saya tu pandai menjahit ... hoho. Dan sedikit sebanyak ada jugalah belajar cara menjahit yang betul... pweeewiitt .. romantis begitu .. kah kah.

Tu zaman muda. Sekarang dah beranak-pinak. Bila ada pakaian koyak, isteri saya yang akan uruskan. Lagipun, isteri saya memang pandai menjahit. Baju raya kami anak-beranak pun pernah dia buat, malah langsir raya rumah kami pun isteri saya yang jahit dari A sampai Z. Setiap kali mesin jahit rosak, saya akan pastikan ia segera dibaiki, kalau tak ... kesian wife saya tak dapat nak gunakan skill yang telah ada.

Bila isteri tak ada dirumah, mulalah terkebil-kebil ....

"Abah .. jahit lencana .. kalau tak adik tak nak gi Kafa, nanti ustazah marah..."

Maka, saya pun sebagai tidak mahu hampakan, dan sebagai menunjukkan bahawa bapak dia yang kacak dan ensem ini adalah hero, maka saya gunakan segala skill menjahit yang dapat dari bekas awek dan isteri saya sekrang untuk hasilkan jahitan lencana paling kemas oleh seorang house husband Malaysia .. haha.

Uhh .. macam tergeliat lak rasa tangan dan jari-jemari. Sempat juga saya minta anak saya tu tolong ambil gambar sebagai bukti bahawa bapak dia boleh menjahit dengan baik... haha .. dan pastinya nak bagi anda semua tengok betapa hebatnya saya menjahit sebuah lencana pada poket baju anak saya. Fuhh ... susah ooo.

Ini hasil akhir .. yang membuatkan anak saya rasa best sangat-sangat.... siap dua helai baju Kafa saya selesaikan untuk jahit lencana sekolah.
Tapi ... rupa-rupanya, ada cara yang lebih mudah untuk letakkan lencana sekolah pada baju. Yakin sangat dengan ilmu karat yang dah lama saya tinggalkan, maka saya tak adalah pula mencari cara nak buat - tampal lencana sekolah dengan mudah ni di internet.

Cara Mudah Tampal Lencana Sekolah

Saya hanya tahu selepas status jahit-menjahit ini saya kongsikan di Facebook; barulah saya sedar bahawa ada cara lain yang lebih mudah, lebih kemas, lebih baik untuk meletakkan lencana sekolah di baju sekolah. Anda tahu bagaimana? Cuba tengok tutorial mudah di bawah ini .. ianya telah dikongsikan oleh Puan Nanie Salim, seorang usahawanita.
  1. Sediakan bahan-bahan iaitu gam UHU, lencana, kadbod (gunting dari kotak terpakai), tuala basah dan seterika.
  2. Letakkan kadbod di belakang poket.
  3. Letakkan lencana yang telah diletakkan gam UHU di bahagian belakang. Tampal pada poket.
  4. Dengan menggunakan tuala basah, seterika lencana tadi.
  5. Siap. Lencana kemas terletak di bahagian poket baju sekolah.
Fuh ..memang terbaiklah. Post yang dikongsikan oleh Puan Nanie Salim ini telah mendapat lebih 12.5 shares menerusi Facebook dengan lebih daripada 3.7 likes. Semoga ilmu ini akan lebih berikan kebaikan kepada ramai orang, terutama sekali orang macam saya yang telah melakukan dengan cara yang susah, dan memenatkan. Terima kasih Puan Nanie ... :)

p.s: Lepas ni senanglah nak tampal2 benda kat baju .. yehoooo .. nak tulis hasrulhassan.com lah kat semua t-shirt yang ada .. lalalalla...


Ramai Usahawan Untung Ribuan USD Selepas Daftar Shopievo

Wow. Memang memberansangkan. Ramai usahawan terutama dropship yang telah berjaya membuat jualan dan keuntunga ribuan USD selepas mendaftar dan melanggan kursus online Shopievo. Saya sendiri teruja dan merasa kagum. Alhamdulillah, semakin ramai usahawan dropship yang sudah tahu teknik untuk melariskan jualan, serta membuat keuntungan berlipat-kali ganda setelah belajar langkah demi langkah menerusi kursus Shopievo.

Disebabkan kejayaan ramai usahawan dropship ini, saya sukacita ingin memaklumkan bahawa tim Shopievo yang terdiri dari 3 jejaka kacak yang sebelum ini saya paparkan menerusi post Kehebatan 3 Jejaka Buat Duit Dropship USD94K Dalam Masa 2 Bulan akan membuka semula pendaftaran baharu untuk usahawan dropship yang berminat untuk langgan kursus online Shopievo. Kursus ini akan mengajar anda cara, teknik serta kaedah langkah-demi-langkah untuk setup bisnes online dropship USD menggunakan platform Shopify.

Ramai Usahawan Untung Ribuan USD Selepas Daftar Shopievo

Ramai Usahawan Untung Ribuan USD Selepas Daftar Shopievo
Shopify adalah medium e-commerce yang semakin popular untuk beli-belah secara online. Tiada batasan masa, tiada batasan sempadan negara, dan anda boleh niagakan hampir apa sahaja menerusi Shopify ini. Anda mungkin boleh baca artikel yang khusus beritahu anda cara jana untung dengan Shopify ini - Buat Untung Atas Angin Menerusi Drophsip USD Guna Shopify

Untuk mahir menggunakan sistem e-commerce Shopify ini, dan jana jualan serta untung ribuan USD, maka anda perlu daftar kursus Shopievo. Dah ada ilmu, teknik dan pedoman; barulah anda boleh berjaya. Cuba tengok abam kita ni ... baru test selepas daftar Shopievo .. jualan dan untung semua dalam USD. Masa ni, baru pertengahan bulan April 2016. Agak-agak berapa dah abam ni terima?

[Klik] Daftar Kursus Shopievo Sekarang!

Untung mereka yang dah daftar awal ... semasa harga kursus ini masih lagi dalam diskaun...huhu. Ada yang buat untung ribuan USD hanya dengan pakej basic kursus ini. Memang hebat betul.
Ramai Usahawan Untung Ribuan USD Selepas Daftar Shopievo

Harga Kursus Shopievo

Walaubagaimanapun, kursus ini tidak lagi menawarkan pakej basic yang sebelum ini dibuka kepada umum, tetapi terus ke Pakej Pro Shopievo yang terbukti lebih berkesan dan terbukti memberikan kejayaan buat para usahawan dropship Malaysia.

Nak buat untung, biar dengan ilmu lengkap. Ye tak?

Pakej Pro Shopievo ini dibuka untuk pendaftaran dengan harga asal RM1997, agak berat untuk sesetengah usahawan yang bercita-cita nak untung ribuan USD di pasaran antarabangsa. Maka, atas rayuan beberapa rakan yang mempromosikan kursus ini, maka Pakej Pro Shopievo dijual pada harga RM997 yang meliputi bonus tambahan berikut:

Teknik FB Advance VVA

Modul ini adalah berkenaan dengan teknik advance yang Tim Shopievo gunakan untuk dapatkan jualan lebih cepat dan beri margin keuntungan yang sangat tinggi. Mereka akan kongsikan bagaimana cara berkesan untuk menggunakan strategi ini supaya senang untuk anda buat jualan dan sekaligus dapat jimatkan kos iklan Facebook anda.

Apa yang mereka kongsikan dalam modul ini nanti adalah sesuatu ilmu yang premium dalam game Facebook Ad sehingga terbukti mereka berjaya dapat result seperti ditunjukkan di dalam gambar di bawah ini. Dan sebagai bonus tambahan di dalam bonus ini, mereka akan tunjukkan juga kepada anda case study jualan RM245,100 dalam masa 2 bulan! Fuh .. memang betul-betul nak bantu ni ...
Teknik FB Ads terbukti berkesan untuk promosi produk dropship USD

Google Ad Syndicate

Belajar dari Tim Shopievo bagaimana mereka gunakan Google Ads untuk mendapatkan jualan. Promosi kedai e-commercer anda lebih menarik dan mudah menggunakan Google Ad. Jadi, anda bukan sekadar memberikan fokus kepada iklan di Facebook semata-mata. Untuk elakkan anda pening lalat, maka mereka hanya kongsi & fokuskan kepada suatu cara dalam fungsi iklan Google ini di mana ia terbukti telah bantu mereka membuat jualan melaluinya.

Red PLATINUM 

Dalam modul ini pula, pihak Tim Shopievo akan bimbing anda cara untuk dapatkan trafik melalui media sosial Reddit. Mungkin anda tak pernah gunakan iklan di platform ini tapi oleh kerana anda dapatkan pakej PRO, jadi mereka nak tunjukkan cara anda dapat jualan walaupun anda newbie.

Strategi Bisnes T-Shirt

Salah satu produk online yang laris di pasaran antarabangsa ialah t-shirt. Ia bukan t-shirt biasa, tetapi t-shirt yang mempunyai design unik yang ada permintaan tinggi. Jika anda berminat dengan bisnes T-shirt printing tanpa keluarkan modal untuk beli pukal, anda dapat belajar suatu ilmu ‘emas’ disebalik modul strategi bisnes T-shirt ini.

Senarai Apps Yang Dapat ‘BOOM’ kan Jualan Anda

Untuk pengetahuan anda, dalam platform Shopify ni terdapat banyak aplikasi yang boleh anda install. Ada yang berbayar dan ada yang percuma. Menerusi kursus Shopievo, akan kongsikan aplikasi-aplikasi yang Tim Shopievo gunakan untuk tingkatkan lagi jualan di kedai e-commerce mereka. Inilah salah satu sebab kenapa platform Shopify pilihan lebih baik untuk jual produk ke pasaran antarabangsa berbanding platform e-commerce yang lain.

Superb Sniper Targeting Ads

Ini adalah antara salah satu sebab kenapa Pakej Pro Shopievo lebih bernilai! Tim Shopievo akan tunjukkan cara lebih advance dan terkini mencari prospek di Facebook yang lebih targeted 10x ganda berbanding cara yang biasa digunakan oleh usahawan online. Bila anda dah belajar cara ini, anda dah tak perlu risau dengan persaingan yang ada di Facebook sebab cara ini dapat berikan anda menjadi advertiser Facebook Ads ke level yang seterusnya! Nak kurangkan persaingan atau anda seorang je yang MASTER dalam niche anda? Anda patut tahu strategi ini....
Dan banyak lagi bonus untuk anda apabila mendaftar Shopievo. Apa yang saya paparkan di atas adalah bonus khas yang diberikan kepada anda, selain pengisian utama kursus ini iaitu:
  1. Cara Setup Kedai Online Shopify
  2. Cara Memilih Niche Hot 
  3. Model dan Strategi Bisnes
  4. Cara Nak Spy Produk Hot dan Pesaing
  5. Lubuk Emas Mendapatkan Suplier Produk
  6. Fb Ads Monster
  7. Sniper Targeting FB Ads
  8. Cara Membuat Iklan Simple Tetapi Ganas
  9. Monitoring dan Reporting
  10. Scaling Ads Gaya Sifu
  11. Facebook Retargeting
  12. Pemasaran Email E-Commerce
  13. 1500 Senarai Niche Hot - Percuma
  14. Teknik Pemasaran Menerusi Instagram - Percuma
  15. Template Email - Percuma
Berbaloi tak? Pastilah ... sebab ilmu-ilmu ini adalah ilmu yang bakal membantu anda sebagai usahawan online untuk jana jualan serta keuntungan yang jauh lebih tinggi dari sebelum ini. Anggap sahaja apa yang anda bayar untuk kursus ini adalah sebagai pelaburan, seperti mana anda melaburkan wang untuk pengiklanan dan lain-lain.

[Klik] Daftar Kursus Shopievo Sekarang!

Kursus Proven Berjaya

Kursus Shopievo adalah satu kursus yang proven berjaya. Tak percaya? Anda boleh lihat beberapa testimoni di bawah ini. Kalau usahawan-usahawan online ini boleh melakukannya, mengapa anda tidak? Hanya ikuti kursus ini langkah demi langkah bagi mendapatkan hasil sepantas beberapa hari!

Tengok .. tengok ..  
Bukti Usahawan Jana Income USD Menerusi Kursus Shopievo
Bukti Usahawan Jana Income USD Menerusi Kursus Shopievo
Bukti Usahawan Jana Income USD Menerusi Kursus Shopievo
Ramai usahawan yang bergerak optimis melakukan tindakan. Anda juga seharusnya ikut jejak langkah mereka. Mereka dah mula masuk pasaran antarabangsa, dan usahawan-usahawan ini sedang membuat untung ribuan USD selepas ikuti kursus Shopievo.

Walaupun harga kursus ini agak mahal buat sesetengah dari anda, tetapi kalau sudah boleh jana jualan dan keuntungan seperti ditunjukkan menerusi testimoni di atas, agak-agak boleh dapat tak balik modal pelaburan ilmu ini?

Lihat abam ni, yang saya ada letakkan testimonial awal tadi di atas ... 21 April 2016 .. abam ni dah berjaya dapat USD1000 pertama selepas ikuti kursus Shopievo awal April 2016.
Bukti Usahawan Jana Income USD Menerusi Kursus Shopievo


RM997 untuk Pakej Pro Shopievo, beserta bonus-bonus tambahan dan proven pula menerusi testimoni usahawan, apa lagi yang anda tunggu? Mahu tunggu harga kursus ini menjadi RM1997 kembali? Tatkala itu .. anda sudah pun jauh ketinggalan.

Kuatkan azam ... terus sahaja daftar menerusi pautan diberikan di bawah ini:

[Klik] Daftar Kursus Shopievo Sekarang!

Dan akhir sekali, satu nasihat daripada saya dengan Tim Shopievo...

Hanya mereka yang rajin, yang mahu rebut peluang sahaja yang boleh daftar dan ikuti kursus ini. Kalau anda bukan orang tersebut, jangan daftar dan jangan beli kursus ini. Tetapi berikan peluang ini kepada mereka yang benar-benar mahu menjadi usahawan online, memasarkan produk ke serata dunia.

Saya hanya kongsikan peluang ini, kerana saya merasakan ia dapat membantu usahawan di Malaysia untuk lebih berjaya. Sampai bila kita nak jadi pembeli produk orang luar? Apakata kali ini, kita jadi penjual kepada pembeli dari luar? Untung dalam USD!



Tak Pandai Berblog? Susah Betullah!

Tak pandai berblog? Hmm susah sangat ke nak menulis seperenggan ayat? Bagi saya, memang akan pandang senget sikit pada mereka yang kata tak pandai berblog, almaklumlah ... dah lama sangat menulis sampai lupa diri bahawa dulu pun, saya pun kira tak pandai juga.

Mengata orang, diri pun lebih kurang sama juga .. lebih 5 tahun dahulu. Ya, saya pun bukan pandai berblog, memang susah betul rasanya nak menulis seperenggan ayat. Kala itu, jalan mudah saya buat ialah copy-paste. Tapi bukan copy-paste entri dari blog orang lain, tetapi copy-paste dari direktori ezine atau majalah online yang percuma.
Tak Pandai Berblog? Susah Betullah!

Tak Pandai Berblog? Susah Betullah!

Saya memang tak pandai berblog, tak macam sesetengah blogger yang 'seusia' yang telah hebat sekarang yang memang awal berblog tulis boleh jadi buku kitab. Saya tiada skill penulisan yang bagus. Saya tiada keyakinan apa yang akan saya tulis dibaca orang.

.... tapi

Apabila saya dah kena maki, dah kena 'bancuh' oleh mereka yang memang pakar menulis; saya belajar untuk menulis sesuatu yang baik. Bukan setakat bercerita tetapi menyampaikan sesuatu yang boleh orang lain manfaat. Tulis sendiri, dan bukan main cedok dari orang lain.

Tulis Entri 'Sampah' Dalam Blog

Tulis pastikan orang faham apa yang disampaikan. Jika tulis tapi buat orang keliru dan sesat, maka apa yang ditulis adalah sampah! - Itu antara intipati saya kena maki dan kena 'bancuh'.

Saya suka positifkan diri, walaupun sumbernya tu tak berapa nak positif. Yelah, kena kata-kata kesat, kena maki .. uhhh ayat-ayat negatif semua keluar terkena sebijik-sebijik kat muka. Memang betul pun, tulis benda buat orang keliru, lagi dasat dari menulis ibarat cakar ayam. Cakar ayam tak pe, awal2 memang dah tak faham. Tapi jika menulis dengan tertib punya tertib, ayat baikkk punya .. tapi akhir .. ntah mana isi, ntah mana cerita... ntah mana benda yang nak disampaikan... kerja sia-sia.

Saya tak mahu menulis perkara sampah lagi.

Tak pandai berblog, maka belajarlah. Cara nak belajar ialah dengan kerap menulis. Tak ada idea, jadi anda kena rajin singgah ke blog-blog yang dah mantap penulisannya. Bukan minta anda tiru dan copy-paste ayat tuan punya blog yang anda seronok baca itu, tetapi belajar bagaimana penulisan itu disukai.
Susah betul nak tulis blog - Panduan Blogger

Ya, memang susah betul awalnya. Saya pun banyak merungut begini dulu. Rungut kenapa tak ada orang baca blog, kenapa tak ada komen, kenapa trafik tak naik, kenapa tak ada follower .. ishh macam-macamlah rungutan saya. Banding pula, kenapa blog tu popular, kenapa ramai yang ikut. Siap ada sekelumit rasa iri hati dan dengki.

Nasib baik saya ingat kata-kata guru, ustaz, ustazah dan emak.

Main Basikal Guna Basikal Kawan Roda Tiga

Saya fikir, jika masa kecil rasa susah betul nak main basikal sebab tak tahu dan tak ada basikal; saya pun belajar guna basikal kawan dengan roda tiga. Alhamdulillah, masa darjah empat, arwah abah belikan basikal besar kat saya, sebab berjaya dapat nombor satu dalam kelas; dapat-dapat je dah terus boleh kayuh basikal sendiri. Arwah abah tak perlu buang duit nak beli basikal kecik roda tiga sebab saya dah tahu kayuh basikal besar sendiri. Oh ya, arwah abah belikan basikal besar sebab selama ini, saya hanya dapat tempat kedua, ketiga akhir dalam kelas. Jadi macam satu keajaiban bila dapat nombor satu dalam kelas .. hehehe...

Itu satu cerita hidup saya.

Macam dunia blog juga, tak pandai berblog .. belajarlah. Mungkin rasa susah awalnya, tetapi kalau ada minat dan azam, penulisan anda boleh dan akan jadi tatapan ramai satu masa kelak. Blogger yang terkenal hari ini takkan terkenal selama-lamanya, akan tiba masa, akan undur diri. Akan tiba masa dunia kata pergi, kubur kata mari. Dan pada ketika itu, mungkin waktu anda untuk lebih 'mari' dalam dunia blog Malaysia.

Fikir. Anda bukan keluar dari rahim ibu dengan berlari dan melompat.

Borang Permohonan Bantuan Zakat Fakir Miskin Asnaf

Borang permohonan bantuan zakat fakir miskin serta asnaf untuk memanfaatkan bantuan daripada Jabatan Agama Islam Negeri dan juga Pusat Zakat. Setiap tahun, malah sepanjang tahun, fakir miskin serta asnaf penerima zakat termasuklah mualaf boleh dipohon menggunakan borang permohoanan yang telah disediakan oleh pusat-pusat zakat dan jabatan agama Islam negeri. Borang ini diberikan secara percuma. Borang tersebut boleh juga dimuat-turun secara percuma di laman sesawang pihak-pihak berkaitan.

Saya dengan rasa tanggungjawab cuba untuk permudahkan mana-mana pihak yang mahu mendapatkan borang permohonan bantuan zakat fakir miskin serta asnaf ini. Keperluan ini sangat penting bagi fakir miskin mudah dan segera mendapatkan borang, mengisi dan melengkapkan borang permohonan sebelum dihantar ke pejabat agama mahupun pusat zakat di tempat masing-masing.

Muat Turun Borang Permohonan Bantuan Zakat Fakir Miskin Asnaf

Borang Permohonan Bantuan Zakat Fakir Miskin Asnaf perak
Cara mohon bantuan zakat negeri negeri

Tanggungjawab Menyebarkan Maklumat

Ia juga untuk membolehkan mana-mana pembaca blog ini untuk bantu mana-mana individu, keluarga, malah sesiapa sahaja yang difiirkan layak untuk menerima bantuan zakat dan pembelaan yang sepatutnya. Paling tidak, ia tidak akan menyulitkan golongan ini untuk mendapatkan borang di Jabatan Agama Islam Negeri dan Pusat Zakat, sehingga terpaksa turun naik pejabat atau mencari kos pengangkutan untuk hanya mendapatkan borang permohonan bantuan.

Sebagai seorang blogger, saya terasa terpanggil untuk bantu dengan daya yang ada. Agak mengecewakan sebenarnya bila mengetahui mereka yang tergolong dalam asnaf penerima zakat perlu dapatkan borang permohonan untuk melayakkan diterima bantuan ini. Apatah lagi, apabila borang permohonan bantuan zakat fakir miskin asnaf perlu dikepilkan dengan beberapa borang sokongan lain. Apalah kemampuan yang ada pada golongan fakir dan miskin ini. Aduhhhh ....

Permohonan Bantuan Zakat Perlu Dipermudahkan

Saya tak pasti, adakah kapasiti pihak yang menguruskan zakat dari muslimin-muslimat tidak dapat mempermudahkan urusan menetapkan siapa golongan ini di Malaysia. Saya fikir perlu ada pendekatan lain agar dipermudahkan untuk pihak-pihak ini menetapkan siapa golongan asnaf penerima bantuan zakat.
Fakir miskin Malaysia
Dan dalam aspek lain, saya fikir elok dilibatkan masyarakat umumnya agar membantu fakir miskin ini. Seperti mana rancangan BersamaMu TV3, pihak berwajib perlu dapatkan bantuan orang lain untuk melapor dan mendapatkan borang bagi golongan ini supaya nasib mereka terbela. Pihak Jabatan Agama Islam Negeri mahupun Pusat Zakat perlu memohon bantuan masyarakat dalam soal mengenalpasti golongan asnaf dan fakir miskin di tempat masing-masing.

Ini harapan saya, sebab saya melihat betapa sukarnya untuk golongan ini mendapat bantuan yang sepatutnya. Moga perkongsian untuk mendapatkan borang permohonan bantuan zakat fakir miskin dan asnaf ini setidak-tidaknya berikan kemudahan untuk orang awam, in Sha Allah.

Cara Alternatif Memohon Bantuan Zakat

Pendaftaran dan permohonan bantuan zakat juga boleh dilakukan menerusi ketua kampung, imam masjid kariah, ahli dewan undangan atau wakil rakyat, pejabat-pejabat agama daerah dan badan-banda NGO Islam tertentu.

Borang permohonan selalunya memerlukan perkara-perkara berikut, bergantung dengan syarat ditetapkan bagi setiap majlis agama dan pusat zakat negeri masing-masing:
  • salinan kad pengenalan pemohon dan tanggungan
  • salinan sijil surat beranak dan tanggungan (jika berkenaan)
  • salinan dan perakuan sebagai mualaf (jika mualaf)
  • salinan dan perakuan pendapatan/slip gaji - boleh disahkan oleh ketua kampung, imam dan juga adun kawasan jika tiada penyata pendapatan atau gaji.
  • gambar pemohon dan tanggungan
  • salinan bil air/elektrik
  • penyata bank atau salinan buku bank
  • pendaftaran persekolahan anak-anak (jika berkaitan)

Mohon anda kongsikan artikel ini.


26 April 2016

Siapa Hasrul Hassan?

Siapa Hasrul Hassan? Rupanya ramai yang tidak kenal lagi siapa saya. Walaupun saya muncul sebagai panel penceramah di Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2016), ini tidak bermakna saya dikenali oleh seluruh warga dunia blogger Malaysia. Saya masih lagi seorang blogger sepenuh masa yang cuba mencari peluang dan ruang untuk dikenali, bukan kerana diri saya yang 'kacak' tetapi kerana ilmu pengetahuan yang dikongsikan dan dipinjamkan Allah S.W.T di blog saya.

Saya bertuah diberikan kesempatan untuk menyampaikan ilmu dan pengalaman di dalam bidang penulisan blog, terutama dalam bab cara menjana pendapatan menerusi blog. Walhal, jujurnya saya merasakan ada ramai lagi blogger yang lebih layak untuk bercakap mengenai topik tersebut. Mungkin kerana banyak artikel blog saya mendapat tempat di enjin carian, maka pihak Denaihati Network telah memilih saya untuk menyampai-sebar dengan lebih baik terus kepada rakan blogger sekalian alam .. huhu.

Siapa Hasrul Hassan?


Siapa saya? Saya adalah seorang suami yang berkahwin dengan seorang isteri dan mempunyai 3 orang anak yang alhamdulillah, semuanya bersekolah di sekolah yang bertaraf Kluster Kecemerlangan. Saya merupakan seorang blogger sepenuh masa, menulis dan berkongsi pengalaman, ilmu, cerita, tips, panduan, dan artikel dalam banyak topik, antaranya topik gaya hidup, kerjaya, motivasi, pemasaran online, panduan blogger, serta cara menjana income secara online.

Blog utama saya mengandungi banyak artikel mengenai gaya hidup seorang blogger dan seorang suami house husband. Antara topik kecil yang saya tulis meliputi perkongsian resepi, kisah percutian, shopping, tips dapur, panduan-panduan am serta informasi yang boleh memberikan nilai kepada orang lain; contohnya mengenai pelaburan dalam bidang hartanah.

Saya juga menulis review untuk produk kecantikan, produk kesihatan, teknologi, produk IKS dan bermacam-macam lagi, yang difikirkan baik dan bermanfaat; asalkan ia masih lagi dalam ruang lingkup kehidupan saya sebagai seorang blogger dan house husband sepenuh masa.

Latar Lahir dan Kerjaya

Saya dilahirkan di Batu Gajah, Perak. Saya pernah menetap di Miri, Sarawak; Kuantan, Pahang dan kini menetap di Nibong Tebal, Pulau Pinang, sebuah pekan kecil dalam daerah Seberang Perai Selatan, yang berdekatan dan bersempadan dengan dua bandar dalam dua negeri berlainan - Parit Buntar, Perak dan Bandar Baharu, Kedah.

Saya pernah bekerja sebagai seorang pekerja kilang kicap brand Tiga Ayam, pembancuh air di gerai makan, pernah menjadi pelatih untuk dagangan saham komoditi, pernah bekerja sebagai pembantu pam stesen minyak dan kemudiannya sebagai Pegawai Penyelidik di Kampus Kejuruteraan USM. Setelah tamat kontrak kerja bersama USM selama 7 tahun, saya bekerja sebagai kuli di salah sebuah kedai elektrik di Parit Buntar.

[Baca] Saya Bekas Penyelidik USM Kejuruteraan

Ketika itu, saya belajar betapa susahnya bekerja di bawah arahan orang yang tidak memandang pun pada kelulusan ijazah yang saya ada... huhuhuhu... Pengalaman paling memberikan kesan, ialah kerja di atas bumbung rumah orang di waktu tengahari di dalam bulan Ramadhan... cuba memasang penghawa dingin dan membetulkan aerial TV dan piring Astro... Fuh ... memang mencabar sungguh.

Kemudian, saya dipanggil semula untuk kembali menyambung kerja di USM dengan jawatan yang sama selama 3 tahun, atas kapasiti kepakaran dan pengetahuan saya. Akhirnya selepas tamat kontrak kerja, saya menjadi seorang house husband dan blogger sepenuh masa sehinggalah sekarang. Dan ianya berlaku pada pertengahan tahun 2010.

Sejarah Awal Blogging

Sebelum saya mempunyai blog hasrulhassan.com; saya sudah memilki beberapa laman web sendiri, dan beberapa blog yang lain. Ketika itu, saya banyak menulis soal dakwah dan juga teknik pemasaran online. Kebanyakkan artikel yang saya tulis semula itu merupakan artikel copy-paste sah yang diambil daripada beberapa direktori artikel.

Sebelum tahun 2010, saya ada beberapa blog yang khusus untuk menjana pendapatan sampingan. Blog-blog tersebut adalah merupakan blog berkaitan produk MLM yang saya pasarkan (kredit/top up handphone), sebuah blogshop menjual buku online, blogshop menjual lampin bayi, dan blogshop menjual baju dan pakaian bundle. Dalam setiap blog tersebut, ada Adsense dan ada promosi produk affiliate luar negara.

Saya secara khusus tidak ada pengetahuan dan pengalaman dalam membina laman web mahupun blog pada awalnya. Meskipun saya merupakan graduan Sains Komputer USM (1999), saya hanya tahu pasal koding pengaturcaraan program dalam mengalisis dan mengubahnya sahaja (Kejuruteraan Perisian). Mungkin disebabkan pengalaman menjalani latihan praktikal di Maybank, saya jadi tahu serba sedikit tentang beberapa koding HTML untuk bina laman web dan blog.

Saya suka pada kecantikan, dan fotografi. Disebabkan kesukaan ini, saya telah bina dan wujudkan blog hasrulhassan.com sekitar tahun 2010 dengan pertamanya dikenali sebagai Bangku Kosong. Ketika itu, saya banyak kongsikan tentang gambar yang saya ambil menggunakan kamera DSLR pertama saya - Sony A200W.

Anda boleh lagi Google 'Blog Bangku Kosong' untuk lihat bagaimana saya aktif ketika itu mempromosikan blog saya.

Bagaimana Blog Dikenali Ramai?

Bertuah Dibantu Ramai Blogger Malaysia

Saya bertuah kerana telah beberapa kali direview oleh beberapa blogger terkenal tanahair, antaranya Ben Ashaari, Dapur Tanpa Sempadan, Broframestone, Eyriqaz, Denaihati, dan beberapa nama lain yang tidak dapat saya nak senaraikan. Malah, blog saya banyak menerima trafik dari blog-blog ternama ini selain blog Rina Salleh, blog Mazidul Akmal, blog Fatin Liyana, blog AbangEnsem, blog Redmummy, blog Beautifulnara dan banyak lagi. Pernah juga tweet daripada blog saya dikongsikan oleh Fatin Liyana dan juga Neelofa kepada ribuan follower mereka.

Blogwalking dan Rajin Komen

Apa yang saya lakukan ialah menulis mengenai mereka, dan juga sering tinggalkan komen di beberapa entri yang ada kaitan dengan diri saya sebagai seorang blogger. Saya memang rajin ketika itu, siang malam berhempas pulas menjenamakan blog saya sebagai Bangku Kosong, yang kemudian ditukar menjadi HASRULHASSAN.COM dan kemudian pula kepada Panduan Blogger.

Join dan Anjur Segmen Untuk Blogger

Saya join beberapa segmen rakan blogger, saya blogwalking, dan saya tulis mengenai rakan blogger lain di blog saya menerusi beberapa segmen seperti blogger pilihan, blog pilihan, dan macam-macam lagi. Saya kumpul list blogger dalam satu niche, saya perkenalkan blogger baru dan saya bantu beberapa blogger lain untuk mendapat trafik ke blog. Andai ada rezeki lebih menerusi blog, saya akan anjurkan kontest dan beberapa segmen mudah untuk blogger Malaysia.

Kongsi Ilmu

Blog saya mula semakin dikenali apabila mula berkongsikan tips terbaik untuk meningkatkan kualiti sesebuah blog. Saya tulis secara am tentang cara bagaimana nak hasilkan entri yang bagus, saya berikan tips tentang cara nak jana income, saya kongsikan beberapa panduan bagi meningkatkan kredibiliti seseorang blogger dan macam-macam lagi. Semuanya adalah disebabkan kerajinan saya untuk mencari dan menceduk ilmu yang dikongsikan oleh ramai blogger sedunia.

Teknik SEO

Hampir setiap hari saya belajar tentang blogging. Saya belajar dan saya kongsikan di blog hasrulhassan.com. Saya belajar tentang koding widget tertentu, saya belajar tentang kod-kod yang ada dalam template blogspot, saya bereksperimen, saya bertanya pada blogger luar yang nyata hebat dan berpengetahuan, saya juga cuba membuat blog menggunakan platform lain contohnya Wordpress. Dari segala ilmu ini, saya kemudiannya diperkenalkan tentang konsep SEO dalam penghasilan sebuah blog. Ini semua gara-gara Kontest SEO Eyriqazz vs Denaihati.

Dari situ, saya belajar mengenai teknik SEO untuk membolehkan saya mengurangkan masa untuk mempromosi blog dan entri saya secara melulu di sana sini. Saya belajar bagaimana SEO boleh membantu untuk memberikan income lumayan menerusi blog. Saya belajar teknik SEO untuk menguasai kata kunci tertentu di enjin carian. Saya belajar .. belajar .. dan belajar siang malam, dan praktikkan.

Dengan ilmu baru tersebut, saya buktikan bahawa SEO itu bagus untuk sesebuah blog. Saya masuk bertanding dalam beberapa kontest online yang ada kaitan dengan penggunaan teknik ni. Alhamdulillah, saya mula dikenali sebagai antara blogger yang mahir dalam teknik SEO sehingga ada yang mengangkat saya sebagai Pakar SEO Malaysia. Dari situ, saya mula dikenali di kalangan blogger yang berjaya buat duit dengan blog - menerusi Adsense, menerusi Affiliate, kerana mereka juga mempraktikkan ilmu SEO ini.

Misi Income Dari Blog Nampakkan Hasil

Dengan penjenamaan blog, menerusi teknik SEO dan beberapa teknik pemasaran online .... saya merangka langkah untuk menjana pendapatan yang baik menerusi blog. Alhamdulillah, matlamat itu tercapai dalam masa 3 tahun. Menerusi ilmu yang ada, saya praktikan dan buktikan.

Penutup dan Kesimpulan Siapa Hasrul Hassan

Itulah kisah siapa saya - Hasrul Hassan yang dulunya mempunyai sebuah blog yang banyak berkongsi gambar kepada sebuah blog yang menjana pendapatan setiap hari. Yang nyata, hanya dengan ilmu blogging yang betul, dengan teknik penulisan yang baik .. barulah sebuah blog boleh memberikan income yang selayaknya.

Kerja ini bukan mudah. Saya perlu korbankan masa yang sangat banyak untuk berada di tahap ini. Asal mulanya ada yang mencebik dan memandang dengan sebelah mata, alhamdulillah .. kini saya diterima dengan baik dalam komuniti blogger, bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara lain.

Perjalanan sebagai blogger sepenuh masa masih jauh. Walaupun sudah hampir 10 tahun di dalam dunia blog, namun masih banyak yang perlu saya hadapi dan belajar terutama daripada blogger baru yang hebat dengan segala ilmu baru yang tak mampu saya gapai di dalam usia 40 tahun sekarang.

Terima kasih kepada semua yang menyokong blog ini sejak ia mula diketahui dan ditemui. Terima kasih kepada semua review yang diberikan, terima kasih kepada semua pengiktirafan, tiada apa yang dapat dan mampu saya berikan sebagai balasan sempurna. 

Ikuti saya dan pengisian blog ini menerusi laman berikut:

25 April 2016

Awek Cantik Ini Berikan 5 Cara Atasi Putus Cinta Buat Si Gadis

Apa perlu anda buat jika anda putus cinta? Terutama sekali untuk si dara. Sejauh pengetahuan yang saya ada, biasanya gadis yang putus cinta, pastinya akan menangis gila-gila, frust menonggeng kerana cinta telah terputus di tengah jalan. Panas disangka sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari. Kadang nampak tiada apa yang berlaku, namun dalam hati tiada siapa yang tahu.

Ada gadis apabila putus cinta, dia akan makan sebanyak mungkin, kononnya mahu menghilangkan rasa kesedihan dalam diri. Tetapi, apa berlaku ... selepas dah semakin pulih, saiz tubuh badan pula yang bertambah-tambah. Dulunya rasa diri ada rupa paras bertubuh cantik, tetapi kini ... hmm ... paling menyedihkan, selepas rasa frust menonggeng hilang, tubuh badan pula mendapat penyakit, uh aloh ... kasihan.

Tolong jangan siksa diri kerana cinta seorang lelaki. Lelaki adalah seorang manusia yang asal-usulnya sama; dan tanpa ragu-ragu tetap akan berakhir di tempat yang sama sebelum ditiupkan roh untuk bangkit sekali lagi mengadap Maha Pencipta.

5 Cara Atasi Masalah Putus Cinta Untuk Si Gadis

Saya mahu kongsikan satu penulisan yang jujur dan benar dari seorang kenalan, seorang gadis cantik yang pernah merasa kecewa di dalam percintaan. Nama gadis cantik yang berusia hampir 30 tahun ini ialah Naziha (bukan nama sebenar), dikenali oleh saya sebagai Naz.

Ikuti penceritaan oleh Naz ini ...

Couple clash....couple clash... adalah asam garam dalam dunia percintaan. Kalau nak hidup ceria dan happy selalu... jangan putus asa untuk bangun dan bercinta kembali. Sedih tu memang sedih, tetapi hidup kena always happy... barulah hati happy dan ion-ion positif masuk ke dalam badan, jadilah awet muda ... huhuhu, betul tak?

Ok Naz kongsi sikit apa yang Naz dah buat untuk move on dari cerita sadis Naz dengan satu hamba Allah ni. Hensem memang hensem, tinggi, wangi, pembersih, gagah bukan sado, jantan, hidung mancung dan senyuman dia alahaiiii... ok ... ok .... jangan cerita banyak.

Memang ini ketentuan Allah. Naz anggap ia bukan jodoh, jadi menangis sedikit tidaklah mengapa. Mungkin ada yang lain sedang menunggu diri Naz. So takyah nak buniuh diri sangat or kelar tangan bila putus cinta, baik cuba ikut beberapa nasihat ini, in Sha Allah ia berhasil. Ia membantu diri Naz, tentu juga ia akan membantu mereka yang hadapi masalah putus cinta yang sama. Apapun, kesedaran diri itu penting.. and always be humble dengan semua orang, termasuklah kepada Abang Hasrul yang akan publish pengalaman Naz ini di blognya yang semakin popular tu .. :)

Pertama - Kembali kepada Tuhan, Maha Pencipta

Apabila dah kena dump dgn lelaki ni... mulalah macam2 anasir2 syaithon masuk dalam kepala.. so ingatkan diri balik, kita ni hamba Allah. Kita tengah happy Allah uji, kita tengah sedih pun Allah uji. So ini memang ujian. So bangun dan buktikan yang ko boleh hadapi ujian ni. Takat SPM boleh lepas takkan ujian camni tak bleh lepas, ye dak?

Jadi, banyakkan berdoa pada Tuhan. Mohon dan minta diringankan rasa sedih dalam dada. Sebabnya masa tu memang dada tak boleh nak bernafas dah. Rasa sesak sbb kite dah bg sehabis baik masa dgn mamat tu..tbe2 kena tinggal gitu je... hadehh!! doa byk2..solat taubat penting... solat la semua solat sunat yg ko tahu.. bangun malam tahajud jgn lupe. jgn nak dok meleleh kat atas bantal je. xde guna.. xyah up status maki2..sedeh2.. buatpe? xdpt ape... pompan mmg gitu... sedeh sket up status fesbuk.. puii!! takyah buat lagu tu.. ngadu kat Allah..nangis kat Dia.. sbb Dia rindukan kamu.... ohmennn~~ sebak plak...teringat that night xleh tido xleh makan...seminggu xsentuh nasi... mata bengkak.. semua gara2 makhluk bernama LELAKI...

Kedua - Lagu Berhantu

Haa...ni kompom! kalau dah frust tonggeng memang wajib play balik lagu2 dlm fon. lagu2 sendu... ok. untuk move on, jangan sekali2 takut nak dengar lagu yg reminds you back of him and moment2 korang bersama. jangan takut. kalau nak baik cepat, please dengar je. lagu2 tangkap leleh korang dulu..masa korang fefeeling romantic.. dengar je.. replay sampai ko rasa nk muntah..dengar je sampai satu masa ko akan tersengih sorang2 bila dengar lagu tu. itu tandanya ko dah ok. lagu yg aku replay hari2 dua album rihanna, satu album taylor swift, satu album ed sheeran... memang gi opis balik opis aku buat bnde sama. just nak bagi hati aku keras kental dan susah nk ronyok.. tak tau asal aku buat cmni...tapi memang berbaloi... try la weh!!

Ketiga - Member Tak Ada Mulut

Ok. ini kira penting jugak. sebab jangan sekali2 korang pergi kat member yg acah2 terer bagi nasihat percintaan padahal die pon xde boifren.. ko kena pergi kat member ko yg ko paliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing trust dan member tu mestilah yg xde mulut dan hanya ada 10 telinga sahaja. ya! 10 telinga.!! sebab bila ko nak nangis kat die..cerita kan pejadah yg terjadi so ko tak boleh cerita kat member yg acah2 terer ni. sbb kalo die bg nasihat die, mmg anasir2 syaithon tadi akan bangkit dan suruh ko rebut balik jantan tu. siyes aku cakap. benda fakta yg boleh fucked up kan hidup ko later. so cari member yg dengar je cerita ko and angguk. dan paling penting yg boleh terima segala carutan ko tu nanti. siyes cakap benda ni penting dan mustajab.

just tell him or her semua yg terbuku dalam hati ko. niat jahat ko ke ape ke...cerita je kat die... tapi member ni kena pandai... di akhir penceritaan nanti, kena bg nasihat INGAT ALLAH. haaa itu twistnye... masa aku kena, aku dapat dua2. yg takde mulut dan yg ada mulut. dan aku dapat buat perbandingan yg aku paling xsuka org bagi idea kat aku bile aku tgh patah hati...aku paling tak suka bile aku tgh frust nangis2 member tu kutuk2 ex kite.. please.. daripada jd ok, rasa nyampah timbul tau tak... huhuhu biasala ..pompan kannn... so better dengar je masalah org tgh frust instead of bg cadangan idea or whatever~

Keempat - Barang-Barang Diberikan, Sila Simpan

Of course ko dapat banyak barang2 dari dia kan...soo suwiitt~~ jangan buang eh... typical malay drama mmg akan buang semua... hello!!! bazir ok! bazir kawan syaithon! ingat tu. so what i did was..kumpul semua brg2 yg die pernah bg then bungkus masuk dalam plastik... and simpan dalam almari...jgn bukak2 until korang nak pindah rumah. dengan cara macamtu at least ko tak nampak kelibat dia or teringat kt dia sangat... cuba buat.. jgn byk bunyik!

Kelima -Tulis

Step ni agak leceh sket.. sebab kena tulis... tapi kalo xnk tulis,ko bajet IT people sangat, so boleh type and save it in ur hp. or u can record ur voice too. ok. masalah aku ni satu je... aku suka teringat kat dia... honestly speaking, even aku buang air besar pun aku teringat kt die... so aku nk stopkan benda ni. xnk lagi teringat2 kat laki orang. so everytime aku kt mana2 pun..tgh buat apa2 pun..if aku tbe2 teringat moment aku dgn die, aku akan capai pen and kertas and tulis moment tu. tak kira masa aku tgh meeting ke driving ke aku tulis je... so setakat ni aku dah stop tulis.. dah smpai 145 moment yg aku asyik teringat... korang tulis je.. kalau moment tu repeat dua kali pun takpe..tulis je.. motifnye,bila teringat je ko tulis... sebab bila smpai satu tahap ko akan terlupa nak tulis dan ko xheran dah nk tulis... itu tanda positif langkah ni berhasil.. so bile ko dah setel...amek kertas tu, bagi kat member ko yg xde mulut tadi tu.. suruh die baca, telan..hadam.. suruh la die buat apa2 pun. yg penting ko dah lapang dada, lega and tak terlalu teringat kat die.

ok paham?kalau nak berjaya, jangan jadi pemalas. kalau pemalas, mmg patut mamat tu tinggalkan ko. opps!!
Amacam? Sekianlah sahaja apa yang diceritakan oleh Naz kepada saya. Panjang email dia ... awal mulanya saya nak edit serba sedikit, tetapi itulah .. bahasa orang muda tak sama dengan bahasa orang yang dah berumur macam saya. Gaya penulisan tak sama ... saya minta si Naz ni publish di blognya, tetapi dia kata tak ada orang baca blog dia, dan blog dia tak popular .. uhh ..huhuhu...

Apapun, saya fikir perkongsian oleh Naz ini sesuatu yang agak baik. Tak gitu? Apa pendapat anda?

Set Combo Ebook ASB Genius & Hartanah

Set Combo Ebook ASB Genius & Hartanah, set ebook berkaitan pelaburan dan hartanah paling bernilai untuk wang anda. Adakah anda mencari ilmu berkaitan dengan pelaburan? Jika anda mahu menjadikan wang sebagai alat untuk menggandakan wang anda, dan biarkan ia bekerja untuk anda, maka saya sangat syorkan anda mendapatkan dan melanggan Set Combo Ebook ASB Genius dan Hartanah ini.

Set combo ebook ini merupakan inisiatif yang dipelopori menerusi ‪#‎kolejmayagenius‬. Ia adalah bertujuan untuk memberikan serta menambah ilmu pengetahuan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera di dalam pelaburan ASB dan juga hartanah. Ramai yang tidak tahu betapa besar potensi yang ada menerusi pelaburan seperti ini.

Set Combo Ebook ASB Genius & Hartanah

Apa yang menariknya ialah, sekali sahaja anda melanggan, anda akan menerima ebook-ebook ilmu secara berterusan berkaitan topik yang disebutkan saya tadi. Jadi ia memang sesuatu yang sangat berbaloi untuk dimiliki. Dan tentu anda tidak percaya, bahawa anda hanya memerlukan komitmen RM60 sahaja untuk melanggan dan mendapatkan set combo ebook ini.
Mahu terus mendapatkan set ebook dan video ini? Langgan sekarang menerusi pautan berikut [+] Combo ASB Genius + Hartanah

Murahnya RM60. Kenapa?

Mungkin anda tertanya-tanya, mengapa harga yang ditawarkan semurah begini? Ini adalah kerana #kolejmayagenius tidak mahu orang seperti anda merasa terbeban mencari ilmu berkaitan pelaburan dan juga hartanah. Ia adalah harga komitmen dari anda, sebagai salah satu usaha bagi melahirkan lebih ramai golongan bijak kewangan, pelaburan & hartanah di Malaysia.

Set combo ebook ASB Genius dan Hartanah ini adalah rujukan terbaik yang mengandungi himpunan 9 video teknik-tekni hebat dalam Amanah Saham Bumiputera. Ilmu yang diberikan bakal memudahkan kefahaman anda kerana disampaikan dan diulas menggunakan penyampaian yang mudah difahami.

RM60 adalah nilai yang agak tinggi untuk anda? Langgan dahulu, set combo ebook ini mempunyai jaminan wang dikembalikan ... 100% dalam masa 7 hari dari hari langganan. Andai anda tidak berpuas-hati dan merasakan ilmu yang ada adalah tidak bermanfaat sama sekali untuk anda, maka anda boleh menggunakan jaminan ini untuk mendapatkan RM60 yang dilaburkan. Jadi, tidak perlu risau dan gusar.
Terus langgan jika berminat menerusi pautan Ini [+] Combo ASB Genius + Hartanah

Apa Manfaat Ebook Ini?

Manfaat dengan melanggan set combo ebook ASB Genius dan Hartanah ini:
  • Dengan mengetahui kaedah serta teknik-teknik sebenar pelaburan, anda mampu mencipta simpanan ratusan ribu ringgit dalam masa yang jauh lebih singkat dari apa yang anda fikirkan.
  • Anda akan mengetahui cara untuk menjana keuntungan hampir 40% setahun melalui pelaburan ASB.
  • Anda akan ketahui cara bagaimana nak hasilkan keuntungan 200% sebulan dari simpanan yang dikeluarkan.
  • Mengetahui rahsia dan kuasa compunding.
  • Bagaimana untuk mendapatkan pinjaman untuk ASB sebanyak RM200K dengan komitmen bulanan sebanyak RM180 sahaja.
  • Bagaimana anda boleh menyimpan wang lebih daripada RM150K sebulan dalam tempoh lima tahun dengan komitmen bulanan tidak sampai RM900 sebulan.
  • Mengetahui teknik menggandakan wang sedia ada di dalam ASB dengan kuasa profit 5 kali ganda.
  • Rahsia menggunakan teknik tanpa modal dan tanpa komitmen bulanan untuk menghasilkan pulangan lebih RM100K dalam tempoh 5 tahun menerusi ASB dengan mengaktifkan 'benda yang mati'.
  • Bonus terbaik adalah anda akan ketahui rahsia serta teknik yang terbukti berkesan bagaimana nak memendekkan tempoh pinjaman perumahan dari 35 tahun menjadi 16 tahun sahaja tanpa penambahan komitmen bulanan, dan tanpa interest!
  • Ebook & Video ASB Genius ini akan Mengupas Satu persatu teknik-teknik dengan pembuktian Matematik. 'Matematik Tidak Menipu '. Dengan ASB Genius anda akan bagaimana anda boleh melakukan simpanan dan pelaburan dalam ASB hingga ratusan ribu ringgit dengan lebih pantas & mudah .

Butiran Set Combo Ebook ASB Genius & Hartanah

Butiran mengenai set combo ASB Genius & Hartanah ini ... yang mungkin perlu anda tahu sebelum anda merasakan komitmen RM60 sekali bayar ini agak berat untuk anda demi ilmu.
  1. Ebook 'ASB Genius' (RM78) - Khairul Ezuwan
    Banker/Writer/Independent Speaker untuk 60 Siri Seminar Potensi ASB & Hartanah and Seminar ASB Genius
  2. 9 'Video Digital ASB Genius' (berdurasi 1 jam 20 minit) (RM159) - Khairul Ezuwan
    Banker/Writer/Independent Speaker
  3. Ebook 'Pencen Mewah Dengan Hartanah' (RM66) - Huzaifah Abdullah Sani
    Investor/ Blogger/Writer
  4. Ebook 'Panduan Lengkap Strategi Pelaburan Shoplot' (RM55) - Huzaifah Abdullah Sani
    Investor/Blogger/Writer
  5. Ebook 'Teknik Sublet' (RM35) - Mohd Safuan @ Wan Infolelong
    REN/writer/ Speaker
  6. Ebook '10 Tips Pelabur Newbie' (RM33) - Abang Ensem
    CEO/Ex-Banker/Writer/Speaker
  7. Ebook 'Aku Tuan Rumah' (RM35) - Huzaifah Abdullah Sani
    Investor/Blogger/Writer
  8. Ebook 'Buat Duit Dengan Rumah Tamu' (RM35) - Syahnaz Akhtar Mat Ali
    Speaker/Writer
  9. Extra Free: format Dokumen (Microsoft word)
    i) Tenancy Agreement
    ii) Sublet Agreement
Harga Sebenar adalah RM461 ... dan anda hanya perlu bayar RM60 sahaja. Langgan sekarang untuk peroleh peluang bagi cabutan bertuah yang ada disediakan untuk semua yang melanggan. Apa tunggu lagi? Ilmu dapat, dan peluang untuk menang hadiah pun diberikan.
Terus langgan jika berminat menerusi pautan Ini [+] Combo ASB Genius + Hartanah

Cabutan Grand Genius

Untuk pelanggan yang melanggan Set Combo ASB Genius & Hartanah bermula 1 Jun 2016 hingga 31 Disember 2016 . Pelanggan dalam lingkungan tarikh tersebut secara automatic layak untuk Cabutan ini. Cabutan ini akan dibuat pada 15 Januari 2017.

Anda langgan sekarang, anda mungkin 
  • Hadiah Utama : 1 unit Motorsikal Yamaha Y15ZR0i - King of Street
  • Hadiah pertama : Sijil Simpanan Premium (SSP) bernilai RM2000
  • Hadiah kedua : Sijil Simpanan Premium (SSP) bernilai RM1000
  • Hadiah ketiga : Sijil Simpanan Premium (SSP) bernilai RM500
  • Hadiah Saguhati: Sijil Simpanan Premium (SSP) bernilai RM100 x 10 pelanggan bertuah.

24 April 2016

Cabaran Muka Ketat SBB2016 Uncle Gedek Melampau!

Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2016) sudahpun berlalu, namun kehangatan selepas SBB2016 juga dikenali MDecSBB2016 masih lagi terasa. Ramai rakan blogger terutama yang hadir masing-masing berkongsi pengalaman tersendiri di majlis seharian mengumpulkan ratusan blogger Malaysia.

Malah, hashtag #SBB2016 turut menjadi antara tweet yang popular pada hari tersebut, iaitu pada 16 April 2016 (16.04.16). Memang hebat apabila blogger dan penggiat sosial media termasuklah usahawan online berkumpul di bawah satu bumbung dalam suasana santai, tetapi meriah dan diselangseli dengan perkongsian ilmu bermanfaat.

Cabaran Muka Ketat SBB2016 Uncle Gedek

Cabaran Muka Ketat SBB2016 Uncle Gedek
Bercakap soal kemeriahan, blogger yang dianggap sebagai Raja Selfie Malaysia oleh ramai rakan blogger telah menyediakan satu video khas bertajuk Cabaran Muka Ketat SBB2016. Beliau yang dikenali di kalangan blogger Malaysia sebagai Uncle Gedek, pemilik blog www.blogbeginsatforty.com ini memang sukar nak menampakkan sekilas senyuman. Tetapi, jangan terpedaya .. walaupun senyuman sukar diukir, Uncle Gedek merupakan antara blogger yang super sporting dan baik hati.

Cabaran Muka Ketat SBB2016 Uncle Gedek Melampau Sungguh ...

Adakah anda antara yang mendapat peluang dalam cabaran ini? Saya bertuah sebab sempat dirakamkan oleh Uncle Gedek untuk Cabaran Muka Ketat SBB2016 ini, cuma agak tak puas hati sebab tak ada sebarang amaran awal diberikan sehingga gagal memenuhi kriteria blogger lelaki kacak yang bermuka ketat ... uhh ..
Adakah anda antara blogger yang berjaya di dalam cabaran ini? Memang melampau-lampau sungguh cabaran ni ... hahahaha ..  Jom layan video Cabaran Muka Ketat SBB2016 ini, khas disediakan oleh Uncle Gedek.

Memang terbaik ....


Antara blogger yang terbabit dalam video Cabaran Muka Ketat Uncle Gedek SBB2016 ialah ...

1) http://www.nazlannasir.com
2) http://www.sweetkurma.com
3) http://www.dayangdeno.com
4) http://www.khirkhalid.com
5) http://www.mawardiyunus.com
6) http://bloggercomeldansantai.blogspot...
7) http://www.namiacinta.com
8) http://hazmanfadzil.com
9) http://yayaflanella.blogspot.my
10) http://www.afzalsukasuki.blogspot.com
11) http://www.akmaomar.com/
12) http://www.blogieta.com
13) http://mrspuex.blogspot.my
14) http://alinmarlini.com/
15) http://www.mamajue.com
16) http://kakciknurseroja.blogspot.com
17) http://www.fadzirazak.com
18) http://yeopmaz.com
19) http://www.ciklilyputih.com
20) http://www.iuzura.com
21)
22) http://zulfattah.blogspot.my
23) http://www.ayujean.com
24) http://yuyuatiqa.blogspot.com
25)
26) http://www.shakiddo.com/
27) http://www.phprojectbase.com
28)
29) http://www.cikguhairul.com
30) http://nurul-izwa.blogspot.my
31) http://sensasi2020.com
32) http://www.cahayadiana.com
33) http://www.syireenamerlim.blogspot.com
34) http://www.kitepunye.com
35)
36)
37 http://www.poobritney.com
38) http://www.ayueidris.com & http://www.naomielicouz.com
39)
40) http://www.encikst.com
41) http://www.bonikacak.com
42) http://www.sumijelly.com
43) http://www.eizil.com
44) http://azfar9897.blogspot.com
45) http://www.nizamijam.com
46) http://www.broframestone.com
47) http://www.hasrulhassan.com
48) http://www.sohoque.com
49) http://www.sallyamsaiman.com
50) http://www.bintangpenyembuh.blogspot.com
51)
52) http://www.penaberkala.com
53) http://amirnawawi.com
54)
55) http://www.melastikbintang.com
56) http://www.silenceblogz.com
57) http://www.pblegacy.org
58) http://unclezuan.com
59) http://www.diarymama.com
60) http://www.faizalpj.com
61) http://redmummy.com
62) http://www.hilalazmi.com
63) http://qiyasaad.blogspot.my
64) http://www.bicaramakdara.com
65) http://denaihati.com
66) http://www.bicaramakdara.com

Kepada rakan blogger yang nampak wajahnya muncul di video tersebut, sila tag diri anda di dalam video dengan tinggalkan komen di link YouTube Uncle Gedek di sini - Muka Ketat Challenge SBB2016 by Uncle Gedek

Blog dan Instagram Uncle Gedek Adalah Gambar Bermesej

Saya secara peribadi lebih gemarkan perkongsian Uncle Gedek di laman instagramnya. Banyak gambar perkongsiannya unik dan lain daripada yang lain. Dan daripada perkongsian tersebut, anda boleh tahu bahawa lelaki ini mempunyai sisi kreatif yang hebat. Gambar bukan sekadar gambar, ada mesej pada setiapnya itu yang mungkin anda tidak tahu. Tak percaya? Boleh sahaja singgah di blognya yang simple tetapi bertujuan.

Sebahagian gambar best SBB2016 dari Uncle Gedek ...




Uncle Gedek, Raja Selfie Malaysia .. bukan sebarangan blogger, ini blogger lulusan Commercial Arts.