Senarai 142 Jenis Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Tahukah anda, setakat Disember 2015, terdapat 142 produk daripada pelbagai syarikat dan jenama dikesan mengandungi bahan terlarang di Malaysia? Kebanyakkan produk yang mengandungi bahan terlarang atau racun ini adalah produk kecantikan dan kesihatan; dalam bentuk makanan, minuman serta kosmetik. Mungkin ada di antara anda, yang merupakan pengguna produk-produk ini yang masih lagi tidak tahu bahawa terdapat bahan beracun di dalam kandungan produk tersebut.

Untuk itu, saya senaraikan 142 produk beserta jenama, jenis dan racun yang telah dikesan. Senarai ini adalah sah sehingga Disember 2015, dan dikeluarkan oleh pihak Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Senarai 142 Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Senarai 142 Produk Kesihatan, Kecantikan dan Makanan Dikesan Bahan Terlarang


Nama ProdukJenisJenis Racun
357 NASAL SPRAY TRADISIONALDEXAMETHASONE
ACAI BERRY ABCTRADISIONALSIBUTRAMINE
ADEQUINN NUTRICOCO - NATURAL SLIMMING SUPPLEMENTMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
AIR IKAN HARUANMAKANAN/MINUMANDEXAMETHASONE
AMBERINE TRADISIONALSIBUTRAMINE
ATIKA BEAUTY RENEWAL CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
BEAUTE FIT BODY CONTOURMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BEAUTIFUL SLIM BODYTRADISIONALSIBUTRAMINE
BEAUTY LINE BEAUTITUDE MULTIPURPOSE CREAMKOSMETIKTRETINOIN
BIO DREAM GOLDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BIO MACA PLUSTRADISIONALSILDENAFIL
BMI-9 XYLIMMING CAPSULETRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUS TRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUTY SLIMMING COFFEEMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY LIFT BIODEX MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY TRIMZ MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BRAZILIAN CATUABAMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRAZILIAN PROMAN-CATUABA COFFEE BLENDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRO ALI COFFEEMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
CAFÉ ABANG YESMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
CANDIGOLDMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
CANDY 193 MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
CATUABAMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
CHANTIQUE WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
COLLAGEN SLIMTRADISIONALSIBUTRAMINE
CORAL PLUS UA 350MG TRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
COSA GRANDE PLATINUMTRADISIONALTADALAFIL DAN AVANAFIL
DE PUTIH NIGHT CREAMKOSMETIKTRETINOIN
DELIMA RAJA URATTRADISIONALDEXAMETHASONE
DERMACEUTIC SPOT CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DERMACEUTIC SPOT PEEL CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DIEM CAPSULETRADISIONALTADALAFIL
DNARS MAGIC GOLD FOUNDATIONKOSMETIKHYDROQUINONE
ELITE RIAS ER CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
ENG LEONG CORDYCEPS CHUANBEI PLUS COUGH PILLTRADISIONALDIPHENHYDRAMINE
ERIESYA SPA BEAUTY CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE
EXTEND UP ENERGY DRINKMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
EXTREME - ENERGY COFFEMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
EXTREMEN MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
EXTREWOMEN MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
F250- HEALTH SLIM FITNESSMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
FIGURE UPTRADISIONALSIBUTRAMINE
GINSENG JIN FUI WAN TRADISIONALDEXAMETHASONE
GOJI GUARANA EXTRAMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
GOJI GUARANA MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
GOJI MORE MAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
GOJI PLUS CAPSULETRADISIONALANALOG SILDENAFIL
GOJI YUMBERRY MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
GUARACAFE MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
HANS BEAUTY TREATMENT TONERKOSMETIKHYDROQUINONE
HBW ICE LEMON TEA MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
HOTTON VITALITY CANDYMAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
IE2 O MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
JAMU TRADISIONAL JAYA ASLI (ANTI ASAM URAT)TRADISIONALDEXAMETHASONE
JINGLIDA TRADISIONALANALOG TADALAFIL
KAPSUL LELAKI KUATTRADISIONALSILDENAFIL
KING CAPPUCINO MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KINTOP TRADISIONALSIBUTRAMINE
KNIGHT COFFEE MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOLEKCAFE POWER PLUSMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI ANGGOK MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI ASMARA MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI BAGUS AAAMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI CAMPURAN KEDAI KOPI ALI BAGUSMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI HARI-HARI MAUMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
KOPI JANTAN TRADISIONALMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAHLAWAN MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK GURUMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK SHEIKHMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI PANGGUNG AL-AMBIAKMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI SUPER ANGGOK MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI TENAGA TOK LEBAI PLUS MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KRIM MALAM MISHAKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
LAMI TRADISIONALSIBUTRAMINE
MA'JUN BURUNG UNTATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAAJUN TENAGA HERBA-UBI JAGATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAAJUN TOLAK ANGINTRADISIONALDEXAMETHASONE
MACA MAX MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
MACAGIN GINSENG CANDY MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
MADU ADUNAN HERBATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAJUN DUA ISTIMEWA TRADISIONALDEXAMETHASONE
MAKJUN SYAFIQ 3 ISTIMEWATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAKJUN TAUFIQ DUA ISTIMEWATRADISIONALDEXAMETHASONE
MENTALK CANDY MAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
MIRACLE OF E250MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
MY ENERGY PLUS+MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NATASYA KRIM HERBAKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATASYA KRIM HERBA GOLDKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATURAL SOLUTION - GOJI CATUABAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NATURAL SOLUTION - GOJI COCOMIANAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NATURAL SOLUTION - LYCIUM GUARANAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NEXUS MXP MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NIGHTCAFEMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
NIQMAT 69MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NURIZ DAY & NIGHT CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
OBEXLIM MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
PENAWAR SENDI TULANGTRADISIONALDEXAMETHASONE
PHYTOSHAPE TRADISIONALSIBUTRAMINE
PIGMENTATION RECOVERY COMPLEXKOSMETIKTRETINOIN
PIL RESDONGTRADISIONALDEXAMETHASONE
PIL ZHEN ZHU BAI FONG WANTRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
PROMAX CAPSULE TRADISIONALANALOG SILDENAFIL
PRONOTONTRADISIONALSILDENAFIL
QIAN TONG DANTRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
R DREAMMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
R&Z WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
RAJA UBAT RESDUNGTRADISIONALDEXCHLORPHENIRAMINE
RATNA SARI WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
RED BRAND GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULETRADISIONALDEXAMETHASONE
RED ENERGIZER CANDY FOR MENMAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
REEPOTRADISIONALDEXAMETHASONE
REN SEM TU CHON CHIN KUO PILLTRADISIONALDEXAMETHASONE
ROYAL BEVERAGE MAQRIFATUN MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
RZAC WHITE PEARL CREAM KOSMETIKTRETINOIN
SASANERGY DRINK MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
SENNA PLUS CAPSULETRADISIONALSIBUTRAMINE
SKYLINE AL-TAQWA GOUT ASAM URATTRADISIONALDEXAMETHASONE
SKYLINE AL-TAQWA SAKIT PINGGANG & LUTUTTRADISIONALDEXAMETHASONE
SLIMAX COFFEE MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
SLIMINA SLIMMING COFFEEMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
SPARTANTRADISIONALANALOG SILDENAFIL
STIFFNITE COFFEEMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
SWEET 17-ORANGE+MANGO SLIMMING FIBERMAKANAN/MINUMANANALOG SIBUTRAMINE
TEMULAWAK WHITENING PEARL CREAM PAPAYA KOSMETIKTRETINOIN
TIA AMELIA KRIM JERAGATKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
TOMABESTTRADISIONALANALOG TADALAFIL
TRI-MAXMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRICAJUS MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRUE SELF REPAIRMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRUE SR MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
VEGROW TRADISIONALANALOG SILDENAFIL
VENERGY CAPSULETRADISIONALANALOG SILDENAFIL
VIGOR CANDY MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
VITAL + ESSENCE CAPSULETRADISIONALNORTADALAFIL
VITCA-F MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
VITCA-M MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
VNG400 TRADISIONALANALOG TADALAFIL
WINNIE BEAUTY V1 MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
XKL SKYFRUIT JUICE PREMIX MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
YELLOW CREAM (KRIM KU-NENG)KOSMETIKHYDROQUINONE
YI ZHI YANGTRADISIONALSILDENAFIL
ZARA REJUVENATION CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE

Semua produk yang disenaraikan ini telah dibatalkan pendaftaran/tidak berdaftar/tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan tidak dibenarkan dijual di pasaran.

Jika anda tahu sesiapa dari kalangan kenalan, sahabat yang samada menggunakan dan menjual produk-produk disenaraikan di atas, mohon maklum akan informasi ini.

{ 7 comments.. read them below or add one }

Blog Akak Kembang Blog Akak Kembang March 23, 2016
fuhhh!!! sib baik yg saya pakai takde dlm senarai
fazilzura fazilzura March 23, 2016
sibbaikkk x gune yg dlm list tu
myliferia myliferia March 24, 2016
Banyak sangat dalam bahan kosmetik dan kopi. Habis nak sihat, sakit pula yang datang.

Sebab tu sangat penting kita menggunakan produk semualajadi. Perlu berhati-hati
Maisarah Humaira Maisarah Humaira March 24, 2016
peringatan buat semua. nak cantik dan sihat, kena tengok bahan yg digunakan jugak
Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue March 24, 2016
Banyaknya produk yang ada bahan terlarang, pengguna kena alert ni
Nur Fannun Nur Fannun March 27, 2016
eh qu puteh xde dlm senarai ke? owner produk pun 1 asal blh jual, men jual je..tak de lak nk kisah bhan2 tu bhaya ke terlarang ke..

http://journalnurfannun.blogspot.com/2016/02/9-tips-kenal-pasti-produk-yang-bagus.html
Hawa Hassan Hawa Hassan March 27, 2016
Kalau yang cepat kesannya, pasti ada 'something'. Produk yang betul-betul natural memerlukan masa 1-3 bulan juga untuk menampakkan kesannya baik produk yang dimakan mahupun yang disapu luaran.Pengguna wajib ambil tahu bahan-bahannya. Satu lagi, tiada produk yang 'magic' sebenarnya. 1 produk boleh sembuh semua penyakit. Hati-hati dengan sebarang 'claim'.

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.