Langkau ke kandungan utama

Senarai 142 Jenis Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Tahukah anda, setakat Disember 2015, terdapat 142 produk daripada pelbagai syarikat dan jenama dikesan mengandungi bahan terlarang di Malaysia? Kebanyakkan produk yang mengandungi bahan terlarang atau racun ini adalah produk kecantikan dan kesihatan; dalam bentuk makanan, minuman serta kosmetik. Mungkin ada di antara anda, yang merupakan pengguna produk-produk ini yang masih lagi tidak tahu bahawa terdapat bahan beracun di dalam kandungan produk tersebut.

Untuk itu, saya senaraikan 142 produk beserta jenama, jenis dan racun yang telah dikesan. Senarai ini adalah sah sehingga Disember 2015, dan dikeluarkan oleh pihak Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Senarai 142 Produk Dikesan Mengandungi Racun atau Bahan Terlarang

Senarai 142 Produk Kesihatan, Kecantikan dan Makanan Dikesan Bahan Terlarang


Nama ProdukJenisJenis Racun
357 NASAL SPRAY TRADISIONALDEXAMETHASONE
ACAI BERRY ABCTRADISIONALSIBUTRAMINE
ADEQUINN NUTRICOCO - NATURAL SLIMMING SUPPLEMENTMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
AIR IKAN HARUANMAKANAN/MINUMANDEXAMETHASONE
AMBERINE TRADISIONALSIBUTRAMINE
ATIKA BEAUTY RENEWAL CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
BEAUTE FIT BODY CONTOURMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BEAUTIFUL SLIM BODYTRADISIONALSIBUTRAMINE
BEAUTY LINE BEAUTITUDE MULTIPURPOSE CREAMKOSMETIKTRETINOIN
BIO DREAM GOLDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BIO MACA PLUSTRADISIONALSILDENAFIL
BMI-9 XYLIMMING CAPSULETRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUS TRADISIONALSIBUTRAMINE
BODY BEAUTY SLIMMING COFFEEMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY LIFT BIODEX MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BODY TRIMZ MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
BRAZILIAN CATUABAMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRAZILIAN PROMAN-CATUABA COFFEE BLENDMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
BRO ALI COFFEEMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
CAFÉ ABANG YESMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
CANDIGOLDMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
CANDY 193 MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
CATUABAMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
CHANTIQUE WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
COLLAGEN SLIMTRADISIONALSIBUTRAMINE
CORAL PLUS UA 350MG TRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
COSA GRANDE PLATINUMTRADISIONALTADALAFIL DAN AVANAFIL
DE PUTIH NIGHT CREAMKOSMETIKTRETINOIN
DELIMA RAJA URATTRADISIONALDEXAMETHASONE
DERMACEUTIC SPOT CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DERMACEUTIC SPOT PEEL CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
DIEM CAPSULETRADISIONALTADALAFIL
DNARS MAGIC GOLD FOUNDATIONKOSMETIKHYDROQUINONE
ELITE RIAS ER CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
ENG LEONG CORDYCEPS CHUANBEI PLUS COUGH PILLTRADISIONALDIPHENHYDRAMINE
ERIESYA SPA BEAUTY CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE
EXTEND UP ENERGY DRINKMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
EXTREME - ENERGY COFFEMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
EXTREMEN MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
EXTREWOMEN MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
F250- HEALTH SLIM FITNESSMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
FIGURE UPTRADISIONALSIBUTRAMINE
GINSENG JIN FUI WAN TRADISIONALDEXAMETHASONE
GOJI GUARANA EXTRAMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
GOJI GUARANA MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
GOJI MORE MAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
GOJI PLUS CAPSULETRADISIONALANALOG SILDENAFIL
GOJI YUMBERRY MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
GUARACAFE MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
HANS BEAUTY TREATMENT TONERKOSMETIKHYDROQUINONE
HBW ICE LEMON TEA MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
HOTTON VITALITY CANDYMAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
IE2 O MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
JAMU TRADISIONAL JAYA ASLI (ANTI ASAM URAT)TRADISIONALDEXAMETHASONE
JINGLIDA TRADISIONALANALOG TADALAFIL
KAPSUL LELAKI KUATTRADISIONALSILDENAFIL
KING CAPPUCINO MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KINTOP TRADISIONALSIBUTRAMINE
KNIGHT COFFEE MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOLEKCAFE POWER PLUSMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI ANGGOK MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI ASMARA MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI BAGUS AAAMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI CAMPURAN KEDAI KOPI ALI BAGUSMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI HARI-HARI MAUMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
KOPI JANTAN TRADISIONALMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAHLAWAN MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK GURUMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI PAK SHEIKHMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI PANGGUNG AL-AMBIAKMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
KOPI SUPER ANGGOK MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KOPI TENAGA TOK LEBAI PLUS MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
KRIM MALAM MISHAKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
LAMI TRADISIONALSIBUTRAMINE
MA'JUN BURUNG UNTATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAAJUN TENAGA HERBA-UBI JAGATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAAJUN TOLAK ANGINTRADISIONALDEXAMETHASONE
MACA MAX MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
MACAGIN GINSENG CANDY MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
MADU ADUNAN HERBATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAJUN DUA ISTIMEWA TRADISIONALDEXAMETHASONE
MAKJUN SYAFIQ 3 ISTIMEWATRADISIONALDEXAMETHASONE
MAKJUN TAUFIQ DUA ISTIMEWATRADISIONALDEXAMETHASONE
MENTALK CANDY MAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
MIRACLE OF E250MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
MY ENERGY PLUS+MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NATASYA KRIM HERBAKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATASYA KRIM HERBA GOLDKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
NATURAL SOLUTION - GOJI CATUABAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NATURAL SOLUTION - GOJI COCOMIANAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NATURAL SOLUTION - LYCIUM GUARANAMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL DAN ANALOG TADALAFIL
NEXUS MXP MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NIGHTCAFEMAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
NIQMAT 69MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
NURIZ DAY & NIGHT CREAM KOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
OBEXLIM MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
PENAWAR SENDI TULANGTRADISIONALDEXAMETHASONE
PHYTOSHAPE TRADISIONALSIBUTRAMINE
PIGMENTATION RECOVERY COMPLEXKOSMETIKTRETINOIN
PIL RESDONGTRADISIONALDEXAMETHASONE
PIL ZHEN ZHU BAI FONG WANTRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
PROMAX CAPSULE TRADISIONALANALOG SILDENAFIL
PRONOTONTRADISIONALSILDENAFIL
QIAN TONG DANTRADISIONALCHLORPHENIRAMINE
R DREAMMAKANAN/MINUMANTADALAFIL
R&Z WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
RAJA UBAT RESDUNGTRADISIONALDEXCHLORPHENIRAMINE
RATNA SARI WHITENING NIGHT CREAM KOSMETIKTRETINOIN
RED BRAND GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULETRADISIONALDEXAMETHASONE
RED ENERGIZER CANDY FOR MENMAKANAN/MINUMANANALOG TADALAFIL
REEPOTRADISIONALDEXAMETHASONE
REN SEM TU CHON CHIN KUO PILLTRADISIONALDEXAMETHASONE
ROYAL BEVERAGE MAQRIFATUN MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
RZAC WHITE PEARL CREAM KOSMETIKTRETINOIN
SASANERGY DRINK MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
SENNA PLUS CAPSULETRADISIONALSIBUTRAMINE
SKYLINE AL-TAQWA GOUT ASAM URATTRADISIONALDEXAMETHASONE
SKYLINE AL-TAQWA SAKIT PINGGANG & LUTUTTRADISIONALDEXAMETHASONE
SLIMAX COFFEE MAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
SLIMINA SLIMMING COFFEEMAKANAN/MINUMANSIBUTRAMINE
SPARTANTRADISIONALANALOG SILDENAFIL
STIFFNITE COFFEEMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
SWEET 17-ORANGE+MANGO SLIMMING FIBERMAKANAN/MINUMANANALOG SIBUTRAMINE
TEMULAWAK WHITENING PEARL CREAM PAPAYA KOSMETIKTRETINOIN
TIA AMELIA KRIM JERAGATKOSMETIKHYDROQUINONE DAN TRETINOIN
TOMABESTTRADISIONALANALOG TADALAFIL
TRI-MAXMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRICAJUS MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRUE SELF REPAIRMAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
TRUE SR MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
VEGROW TRADISIONALANALOG SILDENAFIL
VENERGY CAPSULETRADISIONALANALOG SILDENAFIL
VIGOR CANDY MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
VITAL + ESSENCE CAPSULETRADISIONALNORTADALAFIL
VITCA-F MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
VITCA-M MAKANAN/MINUMANTADALAFIL
VNG400 TRADISIONALANALOG TADALAFIL
WINNIE BEAUTY V1 MAKANAN/MINUMANSILDENAFIL
XKL SKYFRUIT JUICE PREMIX MAKANAN/MINUMANANALOG SILDENAFIL
YELLOW CREAM (KRIM KU-NENG)KOSMETIKHYDROQUINONE
YI ZHI YANGTRADISIONALSILDENAFIL
ZARA REJUVENATION CREAMKOSMETIKHYDROQUINONE

Semua produk yang disenaraikan ini telah dibatalkan pendaftaran/tidak berdaftar/tidak bernotifikasi dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan tidak dibenarkan dijual di pasaran.

Jika anda tahu sesiapa dari kalangan kenalan, sahabat yang samada menggunakan dan menjual produk-produk disenaraikan di atas, mohon maklum akan informasi ini.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. fuhhh!!! sib baik yg saya pakai takde dlm senarai

    BalasPadam
  2. sibbaikkk x gune yg dlm list tu

    BalasPadam
  3. Banyak sangat dalam bahan kosmetik dan kopi. Habis nak sihat, sakit pula yang datang.

    Sebab tu sangat penting kita menggunakan produk semualajadi. Perlu berhati-hati

    BalasPadam
  4. peringatan buat semua. nak cantik dan sihat, kena tengok bahan yg digunakan jugak

    BalasPadam
  5. Banyaknya produk yang ada bahan terlarang, pengguna kena alert ni

    BalasPadam
  6. eh qu puteh xde dlm senarai ke? owner produk pun 1 asal blh jual, men jual je..tak de lak nk kisah bhan2 tu bhaya ke terlarang ke..

    http://journalnurfannun.blogspot.com/2016/02/9-tips-kenal-pasti-produk-yang-bagus.html

    BalasPadam
  7. Kalau yang cepat kesannya, pasti ada 'something'. Produk yang betul-betul natural memerlukan masa 1-3 bulan juga untuk menampakkan kesannya baik produk yang dimakan mahupun yang disapu luaran.Pengguna wajib ambil tahu bahan-bahannya. Satu lagi, tiada produk yang 'magic' sebenarnya. 1 produk boleh sembuh semua penyakit. Hati-hati dengan sebarang 'claim'.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…