Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Februari, 2016
Ramadan 2017 Promo

Rule of Thumb Google Adsense

Rule of thumb Google Adsense. Ramai yang mahu buat duit dengan blog menerusi Google Adsense. Sebab apa? Sebab Adsense ada banyak iklan bermutu, dan ia membayar dalam nilai USD. Jika kena caranya, tiga hingga empat banner iklan Adsense sudah boleh berikan income sehingga RM1000 - RM2000 sebulan secara tetap!

Tapi jangan terpedaya dengan jumlah banner iklan. Silap langkah, ia boleh juga dianggap melanggar polisi pengiklanan di dalam Adsense. Saya pernah ceritakan bab meletakkan banner iklan ini, andai anda pernah membacanya, alhamdulillah. Jika belum, pandai-pandailah godek sendiri. Butang 'carian' saya dah sediakan percuma .. hoho.
Rule of Thumb Google Adsense Ok. Saya nak kongsikan mengenai rule of thumb Google Adsense.

Sejak dua menjak ini, syarat, terma serta polisi Adsense semakin ketat. Kalau anda mengikuti perkembangan berkaitan polisi Adsense ini, pasti sedar terdapat beberapa perubahan serta pindaan yang telah diperkenalkan. Apapun, saya tak mahu peningkan kepala anda …

Blog Capai 16 Juta Pageviews

Pejam celik, pejam celik .. alhamdulillah .. blog ini akhirnya berjaya capai 16 juta pageviews dalam tahun 2016. Lebih diingati, ia berlaku pada 29 Februari 2016 - Tahun Lompat. Nak jumpa tarikh ni memang susah .. kena tunggu 4 tahun sekali baru akan terjadi lagi.

Terima kasih kepada semua sokongan yang diberikan kepada blog ini. Juga untuk mereka yang  telah memberikan undi (vote) untuk blog ini dalam kategori Best Blog of The Year 2016 dalam MSMW2016. Walaupun tidak berharapkan untuk menang, tetapi impak dari penganjuran MSMW ini sedikit sebanyak memberikan platform terbaik untuk mempromosikan blog.
Blog Capai 16 Juta Pageviews Mungkin orang akan tertanya, bagaimana blog sekecil ini boleh capai jumlah hits dan pageviews yang tinggi sehingga 16 juta ....  jawapannya ialah tidak lain dan tidak bukan sokongan rakan-rakan pembaca blog ini. Ada yang baca senyap-senyap, dan kongsikan artikel yang ada sehingga menjadi viral di beberapa page dan group di Facebook. Saya berterima kasih kepa…

Bersarapan di Old Town White Coffee dan Menang Wang RM88,888

Fuh. RM88,888 ..... bukan sikit tu hadiah nak diberikan oleh Old Town White Coffee. Memang lumayan hadiah wang tunai yang nak diberikan. Apa yang perlu dibuat, hanyalah snap gambar sarapan yang ada di Old Town White Coffee, muat naik ke instagram, tulis sedikit ayat power dan letakkan hashtag #OldTownHappy. Simple.

Dek kerana itulah, saya sudah dua-tiga kali bersarapan di Old Town White Coffee bersama isteri dan anak-anak, hanya dek kerana tertarik dengan contest yang ada. Mulanya, saya tak perasan pun mengenai Happy Times Contest oleh Old Town White Coffee ni. Tapi, disebabkan kerajinan saya membaca apa yang ada di atas meja, maka baru terperasan akan contest ni ... haha.. Saya ada cerita makan-makan di Old Town White Coffee sebelum ni, tapi kalau anda perasan .. saya tak beritahu pun mengenai contest yang sedang berlansung.
Bersarapan di Old Town White Coffee untuk Menang Wang Tunai RM88,888 Banyak juga gambar bersarapan di sini yang telah dimuat-naik ke instagram saya. Tak tahulah…

Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut

Bila ada kesempatan bercuti dengan bajet yang kecil, maka pencarian bilik paling murah memang menjadi keutamaan. Baru-baru ini, saya dan keluarga telah bercuti hujung minggu di Teluk Batik. Cadangan asal nak bercuti dan bermalam di Rockbund Fishing Chalet sekali lagi, tetapi tak mampulah dengan harga cecah sehingga RM300++ semalam.

Jadi, atas nasihat dan cadangan isteri, saya telah memilih dan mencari bilik paling murah di Marina Cove Resort. Antara sebab memilih hotel ini adalah adanya pakej yang mengandungi tiket masuk ke mini Waterpark yang berhadapan dengan hotel.
Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut Saya telah menggunakan perkhidmatan mencari hotel online menerusi Agoda. Alhamdulillah, tawaran harga yang diberikan adalah dirasakan paling mampu dan murah jika dibandingkan dengan bilik-bilik lain. Lagipun, dapat tiket percuma ke mini waterpark ... kira berbaloilah. Jadi, anak-anak dapat main air, dan saya bolehlah lari sekejap untuk memancing Kerapu di Rockbund Fishing Chal…

Rujukan Exam Online Separa Perubatan

Nampaknya ramai juga calon-calon yang mencari rujukan untuk peperiksaan online Separa Perubatan ini. Mungkin ada yang telah dipanggil untuk hadiri peperiksaan ini memandangkan demand untuk pelbagai jawatan dalam Separa Perubatan dalam sektor awam masih banyak yang perlu diisi.

Apa yang saya tahu, cuma ada satu panduan dan rujukan peperiksaan (exam) online untuk Separa Perubatan yang boleh diperoleh oleh para calon yang mahu membuat persediaan awal. Rujukan tersebut adalah dalam bentuk ebook yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.
Rujukan Exam Online Separa Perubatan oleh InfokerjayaTim Infokerjaya terkenal dan dipercayai dalam mengeluarkan bahan-bahan rujukan samada untuk peperiksaan online, temuduga serta perkembangan kerjaya dalam sektor awam mahupun swasta. Ramai calon terutama lepasan graduan yang telah berjaya melepasi peringkat-peringkat sukar untuk menjawat jawatan dalam kerajaan. Malah, sejak Tim Infokerjaya aktif, lebih daripada 60,000 calon mendapat manfaat daripada ebook pan…

Sedap Ke Buah Teratai?

Siapa pernah makan Buah Teratai? Ke tak pernah tahu wujud Buah Teratai ni? Hahaha .. saya pasti ada generasi sekarang yang tak kenal, tak pernah tahu .. malah tak pernah makan pun buah teratai ni. Masa saya kecik-kecik dulu .. buah inilah yang menjadi antara kudap-kudap favourite ... terutama semasa memancing.

Sedikit info dan pengetahuan sains tentang Teratai untuk perkongsian - Teratai (nymphaea) adalah nama genus untuk tanaman air dari keluarga Nymphaeaceae. Dalam bahasa Inggeris dikenal sebagai water-lily atau waterlily. Biji yang ada pada kelopak buah Teratai ini mempunyai khasiat tertentu, dan dipercayai boleh membantu dalam penyembuhan beberapa penyakit.
Sedap Ke Buah Teratai? Secara amnya, buah Teratai tidak dimakan begitu sahaja. Kalau anda penggemar Lai Chi Kang, pasti akan terjumpa biji buah Teratai ini dalam bahan-bahannya. Ia berbentuk seperti kacang tanah tapi lembut, dan berwarna putih pucat.
Cara Nak Makan Nak makan buah Teratai ni, anda perlu keluarkan bijinya dari k…

Nak Kerja Gomen? Kena Tahu 4 Perkara Ini ...

Ramai antara kita yang mahu kerja dalam sektor awam. Ia merupakan kerja impian sesetengah orang, apatah lagi apabila ketahui bahawa kerja kerajaan banyak boleh dapat manfaat dan kelebihan. Nak tahu kelebihan kerja dalam sektor awam ni? Anda boleh baca ni - 13 Kelebihan Kerja Kerajaan

Memang syok kalau kita mohon kerja kerajaan pastu lulus peperiksaan, dan kemudian pula berjaya di dalam temuduga kerja kerajaan. Ia merupakan kerjaya yang ada jaminan tersendiri - banyak manfaat boleh dapat. Kalau saya nak senarai, memang leleh air mata dibuatnya terutama apabila post ini dibaca oleh mereka yang bukan kerja di dalam sektor tersebut.
Ketahui 4 Perkara Sebelum Mohon Kerja Gomen Tapi ....

Sebelum anda memohon jawatan dalam kerja kerajaan, anda perlu membuat tinjauan atau kajian yang terperinci kerana sebelum kerja kerajaan anda perlu tahu hal ini. Ianya akan memberi impak kepada kerja anda di masa yang akan datang sekiranya anda ambil mudah perkara ini.

Kontrak perkhidmatan bertulis. Dalam k…

Cara Untuk Lulus MUET 2017 Band Cemerlang

Pakej Panduan Rujukan Lulus MUET - Khas untuk mereka yang akan ambil peperiksaan MUET untuk tahun 2017, pakej rujukan yang diperlukan oleh calaon-calon peperiksaan MUET yang akan mengambil peperiksaan tersebut pada 2017.

Jika anda mahu score, dan mendapat band yang terbaik di dalam peperiksaan MUET; seharusnya anda bersedia dan melakukan ulangkaji yang konprehensif untuk lulus. Dengan memiliki dan mendapatkan panduan cara untuk lulus MUET ini, para calon akan mengetahui apa yang perlu dan tidak perlu untuk persediaan menghadapi peperiksaan ini.
Cara Untuk Lulus MUET 2017 Band Cemerlang Saya nak kongsikan video testimoni salah seorang yang telah mendapatkan pakej panduan dan rujukan lulus MUET ini. Cuba dengar apa yang dikatakan oleh calon yang telah lulus ini .... uhh siap speaking lagi.

Dah dengar? Kalau anda mahu berjaya lulus MUET seperti calon tersebut, maka seharusnya anda jangan berlengah untuk mendapatkan pakej rujukan yang dimaksudkan. Ke anda dah rasa dan fikir sudah cukup co…

Panduan Mengisi Dokumen Tawaran PTPTN Terkini

Adakah anda merupakan pelajar yang mahu mendapat pinjaman PTPTN? Sudah memohon untuk mendapatkan PTPTN? Pembiayaan ini dibuka permohonan setiap bulan, setiap semester. Jika anda tidak berjaya sebelum ini, boleh cuba memohon semula, samada membuat permohonan secara online atau menghantar borang yang ada disediakan secara percuma.

Seandainya anda telah memohon, dan permohonan anda berjaya. Maka, anda perlu ikuti langkah-langkah berikut supaya tawaran pembiayaan PTPTN anda tidak hadapi masalah, yang boleh mengakibatkan permohonan terbatal atau lewat diproses. Jika ini berlaku, pasti akan bawa masalah kepada pembelajaraan anda kelak.
Panduan Mengisi Dokumen Tawaran PTPTN Terkini Jadi, saya dengan sukacita berkongsi info berkaitan panduan serta peratusan untuk mengisi dokumen surat tawaran pembiayaan PTPTN untuk rujukan. Panduan ini merupakan panduan terkini yang telah dikeluarkan oleh pihak PTPTN. Ia lengkap daripada langkah pertama sehinggalah langkah terakhir menghantar jawapan surat ta…

Kedai Makan Silaturrahim - Tempat Makan Tengahari Terbaik di Teluk Batik Lumut

Pernah dengar nama Restoran Silaturrahim Teluk Batik tak? Restoran ini memang popular dan menjadi pilihan utama untuk makan tengahari bagi penduduk sekitar Teluk Batik, Perak. Malah, ia turut menjadi pilihan tempat makan terbaik bagi pelancong yang datang ke pantai peranginan Teluk Batik, Lumut.

Selama saya ingatlah, setiap kali bercuti atau berkunjung ke Teluk Batik mahupun Lumut, Restoran Silaturrahim ini sering menjadi pilihan utama untuk makan tengahari. Dan setiap kali itulah, ia sentiasa dipenuhi oleh pelanggan sehingga terpaksa kongsi meja dan kerusi. Nak-nak lagi bila hari biasa waktu kerja, memang penuh dengan warga kerja dari navy, hospital, kontraktor dan pejabat kerajaan.
Restoran Silaturrahim - Tempat Makan Tengahari Masakan Kampung Terbaik di Teluk Batik, Lumut Memang terbaik. Siapa yang pernah makan di sini akan berikan tarafan 4-5 bintang mengenai menu masakan yang ada. Ia merupakan restoran paling best untuk menikmati hidangan masakan ala kampung, ulam-ulaman, ikan ba…

Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda

Pernah tak kelopak mata anda bergerak secara tiba-tiba? Ianya berlaku bukan dibuat-buat, dan selalunya berlaku di waktu tak diduga, malah tak ikut masa. Saya sendiri adakala mengalaminya. Mungkin ada yang tidak mengetahui, bahawa kelopak mata yang bergerak ini ada membawa petandanya sendiri - samada dari segi saintifik, mahupun petua orang-orang lama.

Mana satu yang boleh dipercayai? Adakah kelopak mata bergerak-gerak ini ada petanda dan alamat mengenai sesuatu kejadian yang bakal berlaku? Atau ianya hanyalah satu refleksi kepada tahap kesihatan diri seseorang? Dalam blog post ini, saya kongsikan sedikit pengetahuan saya berkaitan perkara ini, mungkin anda boleh membuat penilaian bersandarkan kepada ilmu dan juga pengalaman anda sendiri.
Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda Dikaitkan Dengan Penyakit Myokymia Berdasarkan kepada sumber yang telah saya cari, kelopak mata yang bergerak secara automatik ini dikaitkan dengan sejenis penyakit mata iaitu Myokymia. Menurut sumber itu, paka…

Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y

Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Pemilikan Rumah Sendiri Golongan Belia Generasi Y - #SayaZahra. Adakah anda masih ingat tentang video viral #SayaZahra yang mencetuskan polemik tentang realiti kehidupan generasi belia zaman sekarang iaitu Generasi Y (Gen Y), terutama sekali yang hidup dan tinggal di kota raya besar? Ia mendedahkan bahawa generasi ini berhadapan dengan masalah dengan cabaran kewangan yang hebat serta kesukaran untuk memiliki rumah sendiri.

Ucapan dari Siti Azzahra Abd Razly, seorang graduan Universiti dengan hashtag #SayaZahra menjadi trending serta mendapat pelbagai reaksi dari segenap ceruk dan sudut terutama sekali dari netizen. Banyak respon diberikan, namun apakah jalan penyelesaian terbaik serta praktikal untuk masalah yang dihadapi oleh Gen Y ini?

Maka itu, saya sukacita mahu berkongsi tips dan jalan penyelesaian yang mungkin untuk apa yang dihadapi oleh Gen Y seperti #SayaZahra. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh pembaca blog i…

Syoknya Makanan Malaysia

Syoknya Makanan Malaysia. Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.
Syoknya Makanan Malaysia