29 Februari 2016

Rule of Thumb Google Adsense

Rule of thumb Google Adsense. Ramai yang mahu buat duit dengan blog menerusi Google Adsense. Sebab apa? Sebab Adsense ada banyak iklan bermutu, dan ia membayar dalam nilai USD. Jika kena caranya, tiga hingga empat banner iklan Adsense sudah boleh berikan income sehingga RM1000 - RM2000 sebulan secara tetap!

Tapi jangan terpedaya dengan jumlah banner iklan. Silap langkah, ia boleh juga dianggap melanggar polisi pengiklanan di dalam Adsense. Saya pernah ceritakan bab meletakkan banner iklan ini, andai anda pernah membacanya, alhamdulillah. Jika belum, pandai-pandailah godek sendiri. Butang 'carian' saya dah sediakan percuma .. hoho.

Rule of Thumb Google Adsense

Rule of Thumb Google Adsense
Ok. Saya nak kongsikan mengenai rule of thumb Google Adsense.

Sejak dua menjak ini, syarat, terma serta polisi Adsense semakin ketat. Kalau anda mengikuti perkembangan berkaitan polisi Adsense ini, pasti sedar terdapat beberapa perubahan serta pindaan yang telah diperkenalkan. Apapun, saya tak mahu peningkan kepala anda untuk tengok satu persatu berkaitan polisi Adsense ini.

Ada yang kata susah nak apply Google Adsense. Adsense adalah berkaitan konten blog. Dan konten blog itu perlu dipersembahkan kepada pengunjung dan pembaca menerusi laluan trafik Google Search. Saya seringkali beritahu, pastikan lebih 50 peratus trafik blog datangnya dari Google, dengan katakunci yang tidak melanggar polisi dan terma yang ada.

Ada blog yang dapat trafik dari Google beribu dan berjuta .. tetapi sebab kata kunci penarik trafik tersebut adalah berkaitan sesuatu yang langgar polisi, maka Adsense ambil keputusan untuk tidak sahkan akaun atau tidak membenarkan iklan Adsense dipaparkan. Anda faham maksud saya?
Rule of Thumb Google Adsense

Adsense Beri Amaran

Baru-baru ini, saya menerima satu amaran dari Google Adsense untuk satu post yang diterbitkan pada tahun 2011. Sebuah entri lama yang ada tajuk yang kurang disenangi oleh Adsense, dan anggap ia sebagai entri yang ada unsur s3x ..

Berikut adalah isi kandungan email tersebut yang dihantar kepada saya pada 28 Februari 2016:

Hello, This is a warning message to alert you that there is action required to bring your AdSense account into compliance with our AdSense program policies. We’ve provided additional details below, along with the actions to be taken on your part.

Affected website: hasrulhassan.com
Example page where violation occurred: 3 Herba Berguna Untuk Pulih Nafsu Seks

Action required: Please make changes immediately to your site to follow AdSense program policies.
Current account status: Active

Penerangan berkaitan perlanggaran polisi:

Google ads may not be placed on adult or mature content. This includes pages which contain:
  • tips or advice regarding sexual performance
  • some treatments of sexual health issues
  • some sexual health advice related to pregnancy, childbirth, or family planning
  • discussions about sexually transmitted diseases

Banyak perkara sebenarnya diambil perhatian oleh Adsense, antara yang mungkin anda tidak tahu ialah:
  • Letakkan gambar wanita/lelaki dengan aksi menghairahkan walaupun bukan gambar tidak berpakaian
  • Meletakkan iklan-iklan luar (sewa tapak banner) yang ada kaitan dengan apa yang saya sebutkan di dalam post ini.
  • Menulis atau berkongsi artikel berkaitan dengan apa yang disebutkan di atas tadi.
  • Juga tidak boleh kongsikan cerita bersifat erotik walaupun ia adalah tajuk dari kes mahkamah syariah contohnya - gadis itu ditangkap khalwat dalam keadaan ......
  • Awasi ruang komen di dalam blog anda, jangan ada komen-komen yang berkaitan dengan apa yang saya kongsikan tadi .. 

Secara amnya, rule of thumb untuk Google Adsense ialah .. blog anda itu adalah selamat untuk satu famili membacanya, anda tidak perlu nak tapis-tapis, tak perlu nak segan-segan apa yang dikongsikan; boleh ditunjuk secara umum dengan diri anda berada di sebelah blog anda.

"Rule of thumb is this: if you wouldn’t want a child to see the content or if you would be embarrassed to view the page in front of colleagues, then it’s probably not family-safe and you shouldn’t place AdSense ad code on it." - Cecelia Choi, AdSense Policy team

Jikalau anda terima notifikasi seperti ini, apa yang perlu dibuat ialah samada buang artikel yang terbabit, dan cari artikel lain yang mungkin berkaitan, dan buang juga - almaklumlah .. kita tulis blog sebelum apply Adsense, mungkin ada entri yang kita tidak perasan.

Semoga entri ini bermanfaat untuk mereka yang nak mencari peluang buat duit online menerusi Adsense.




Blog Capai 16 Juta Pageviews

Pejam celik, pejam celik .. alhamdulillah .. blog ini akhirnya berjaya capai 16 juta pageviews dalam tahun 2016. Lebih diingati, ia berlaku pada 29 Februari 2016 - Tahun Lompat. Nak jumpa tarikh ni memang susah .. kena tunggu 4 tahun sekali baru akan terjadi lagi.

Terima kasih kepada semua sokongan yang diberikan kepada blog ini. Juga untuk mereka yang  telah memberikan undi (vote) untuk blog ini dalam kategori Best Blog of The Year 2016 dalam MSMW2016. Walaupun tidak berharapkan untuk menang, tetapi impak dari penganjuran MSMW ini sedikit sebanyak memberikan platform terbaik untuk mempromosikan blog.

Blog Capai 16 Juta Pageviews

Blog Capai 16 Juta Pageviews
Mungkin orang akan tertanya, bagaimana blog sekecil ini boleh capai jumlah hits dan pageviews yang tinggi sehingga 16 juta ....  jawapannya ialah tidak lain dan tidak bukan sokongan rakan-rakan pembaca blog ini. Ada yang baca senyap-senyap, dan kongsikan artikel yang ada sehingga menjadi viral di beberapa page dan group di Facebook. Saya berterima kasih kepada mereka.

[Baca] 10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post

Walaupun terasa sudah mencapai angka cukup besar bagi sesebuah blog menerima kunjungan pembaca seluruh dunia, tetapi sebenarnya angka itu masih kecil kerana dunia blog sudah semakin berkembang pesat dari hari ke hari. Makin ramai blogger yang dulunya seolah semut sudah menjadi naga berpengaruh, sehingga ada yang membawa jenama blog kepada produk dan barangan.

Saya? Blog ini? Haha .. masih di takuk lama.

Semoga pengisian blog ini akan lebih memberi manfaat dari sekadar angka yang digahkan, in Sha Allah.

Bersarapan di Old Town White Coffee dan Menang Wang RM88,888

Fuh. RM88,888 ..... bukan sikit tu hadiah nak diberikan oleh Old Town White Coffee. Memang lumayan hadiah wang tunai yang nak diberikan. Apa yang perlu dibuat, hanyalah snap gambar sarapan yang ada di Old Town White Coffee, muat naik ke instagram, tulis sedikit ayat power dan letakkan hashtag #OldTownHappy. Simple.

Dek kerana itulah, saya sudah dua-tiga kali bersarapan di Old Town White Coffee bersama isteri dan anak-anak, hanya dek kerana tertarik dengan contest yang ada. Mulanya, saya tak perasan pun mengenai Happy Times Contest oleh Old Town White Coffee ni. Tapi, disebabkan kerajinan saya membaca apa yang ada di atas meja, maka baru terperasan akan contest ni ... haha.. Saya ada cerita makan-makan di Old Town White Coffee sebelum ni, tapi kalau anda perasan .. saya tak beritahu pun mengenai contest yang sedang berlansung.

Bersarapan di Old Town White Coffee untuk Menang Wang Tunai RM88,888

Bersarapan Old Town White Coffee RM88,888
Banyak juga gambar bersarapan di sini yang telah dimuat-naik ke instagram saya. Tak tahulah samada berjaya memikat hati juri, janji saya mencuba .. manalah tahu kannn .... Berikut adalah hadiah yang ditawarkan untuk gambar yang dipilih sebagai pemenang:
  • 10x Hadiah Utama - RM3,888
    • Wang tunai bernilai RM3,292 dan setahun bekalan percuma Old Town White Coffee 3 in One.
  • 10x Hadiah Pertama - RM2,888
    • Wang tunai bernilai RM2,292 dan setahun bekalan percuma Old Town White Coffee 3 in One.
  • 10x Hadiah Kedua - RM1,888
    • Wang tunai bernilai RM1,292 dan setahun bekalan percuma Old Town White Coffee 3 in One.
  • 25x Hadiah Ketiga
    • Wang tunai RM588
Perghh lumayan tu .. bersarapan, ambil gambar .. dan leh menang hadiah wang tunai yang disediakan. Huhuhu .. dari muat naik gambar muka yang tak berapa nak menjadi tu ... baik masuk contest ni .. ambik gambar menu, kreatifkan skit cara ... in Sha Allah .. ada rezeki boleh tersenyum dengan wang tunai yang disediakan sebagai hadiah.

Pandai-pandailah ye.

Antara menu sarapan yang ada di Old Town White Coffee yang best ialah Mee Kari, set Roti Bakar dengan Telur Separuh Masak, selain Nasi Lemak dan beberapa menu lain.
Bersarapan Old Town White Coffee RM88,888
Bersarapan Old Town White Coffee RM88,888

Kepada yang nak join contest ni, sila cepat-cepat ke mana-mana restoran Old Town White Coffee ni. Saya tak pastilah tentang tarikh tutup ... hoho .. lalalala... :P

Nyum nyum .. ho-liaoooo ...


Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut

Bila ada kesempatan bercuti dengan bajet yang kecil, maka pencarian bilik paling murah memang menjadi keutamaan. Baru-baru ini, saya dan keluarga telah bercuti hujung minggu di Teluk Batik. Cadangan asal nak bercuti dan bermalam di Rockbund Fishing Chalet sekali lagi, tetapi tak mampulah dengan harga cecah sehingga RM300++ semalam.

Jadi, atas nasihat dan cadangan isteri, saya telah memilih dan mencari bilik paling murah di Marina Cove Resort. Antara sebab memilih hotel ini adalah adanya pakej yang mengandungi tiket masuk ke mini Waterpark yang berhadapan dengan hotel.

Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut

Saya telah menggunakan perkhidmatan mencari hotel online menerusi Agoda. Alhamdulillah, tawaran harga yang diberikan adalah dirasakan paling mampu dan murah jika dibandingkan dengan bilik-bilik lain. Lagipun, dapat tiket percuma ke mini waterpark ... kira berbaloilah. Jadi, anak-anak dapat main air, dan saya bolehlah lari sekejap untuk memancing Kerapu di Rockbund Fishing Chalet yang tidak jauh dari situ.

[Klik] Tempah Bilik Murah Sekitar Lumut - Agoda

Bilik hotel yang kami tempah ialah bilik Superior, dengan harga semalam RM140.00 termasuk sarapan pagi untuk dua orang. Keadaan bilik yang saya anggap paling murah di Marina Cove Resort ini boleh diberikan penarafan - ok dan selesa untuk kami sekeluarga. Semua kemudahan asas disediakan dengan memuaskan. Ada TV skrin leper, peti ais dan bilik air juga bersih.
Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut
Marina Cove Resort ini merupakan antara hotel yang popular di Teluk Batik dan Lumut disebabkan ada kolam renang, selain akses mudah untuk taman air yang berada di belakang hotel. Jika sewa bilik di sini untuk pakej bilik tertentu, boleh dapat sarapan percuma selain 2 tiket atau pass ke taman air.

Sebenarnya, kami dah pernah 2-3 kali menginap di Marina Cove Resort. Antara tu disebabkan menjadi lokasi untuk reunion isteri saya bersama rakan sekolah rendahnya - Sekolah Seri Utama, Sungai Besar, Selangor. Dan memang lokasi hotel ini sesuai untuk aktiviti reunion.

Dua Jenis Bilik Penginapan Marina Cove Resort

Resort ini ada dua jenis bilik - iaitu pangsapuri dan juga bilik hotel. Kalau nak murah, pilihlah bilik hotel, dan jika nak extra selesa bolehlah pilih pakej pangsapuri.

Layan beberapa gambar bilik paling murah Marina Cove Resort, Lumut ini ... manalah tahu kot-kot berkenan nak bercuti weekend getaway ke sini.
Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut
Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut
Bilik Paling Murah Marina Cove Resort, Lumut
Ok la kan? Simple je, lagipun untuk bermalam ... bukan nak berjimba-jimba sangat dalam bilik .. hoho .. tarikan yang ada lebih kat luar bilik ... Alhamdulillah, weekend getaway yang sempoi, ringkas dan bajet.

Kalau nak cari tempat makan tengahari yang best berdekatan, bolehlah ke Restoran Silaturrahim ... pasti puas hati dan in Sha Allah, sesuai dengan bajet sekeluarga.




Rujukan Exam Online Separa Perubatan

Nampaknya ramai juga calon-calon yang mencari rujukan untuk peperiksaan online Separa Perubatan ini. Mungkin ada yang telah dipanggil untuk hadiri peperiksaan ini memandangkan demand untuk pelbagai jawatan dalam Separa Perubatan dalam sektor awam masih banyak yang perlu diisi.

Apa yang saya tahu, cuma ada satu panduan dan rujukan peperiksaan (exam) online untuk Separa Perubatan yang boleh diperoleh oleh para calon yang mahu membuat persediaan awal. Rujukan tersebut adalah dalam bentuk ebook yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya.

Rujukan Exam Online Separa Perubatan oleh Infokerjaya

Tim Infokerjaya terkenal dan dipercayai dalam mengeluarkan bahan-bahan rujukan samada untuk peperiksaan online, temuduga serta perkembangan kerjaya dalam sektor awam mahupun swasta. Ramai calon terutama lepasan graduan yang telah berjaya melepasi peringkat-peringkat sukar untuk menjawat jawatan dalam kerajaan. Malah, sejak Tim Infokerjaya aktif, lebih daripada 60,000 calon mendapat manfaat daripada ebook panduan serta rujukan yang telah dikeluarkan.
Rujukan Exam Online Separa Perubatan
Jadi, untuk para calon peperiksaan Separa Perubatan, pihak Tim Infokerjaya telah mengeluarkan satu pakej lengkap untuk perjawatan tersebut, meliputi:
  1. 20 Nota Ringkas untuk Peperiksaan Online Separa Perubatan
  2. 200+ contoh soalan peperiksaan
  3. Maklumat perjawatan
  4. Penerangan format serta gambaran sebenar peperiksaan online
  5. Pecahan seksyen exam online yang banyak menjerat para calon
Dan banyak lagi.

Pakej rujukan peperiksaan untuk Separa Perubatan ini boleh didapati menerusi akses terhad di bawah dalam tempoh masa terhad.

Akses Sekarang Dengan Klik - Akses Secure Terhad Rujukan

Akses di atas akan ditutup bila-bila masa memandangkan peperiksaan online adalah merupakan perkara sensitif dan bagi mematuhi tahap kerahsiaan yang menjadi asas peperiksaan online oleh pihak bertanggungjawab.

Jika anda merupakan calon peperiksaan online untuk Separa Perubatan, maka rujukan disediakan adalah untuk anda. Ada jaminan wang dikembalikan seandainya anda tidak berpuas hati dengan pakej rujukan yang disediakan.

Tapi, saya pasti .. anda akan berpuas hati seperti mana calon-calon peperiksaan sebelum ini. Lihat testimoni yang telah diberikan ... ia mungkin dari anda kelak!
Rujukan Exam Online Separa Perubatan


27 Februari 2016

Sedap Ke Buah Teratai?

Siapa pernah makan Buah Teratai? Ke tak pernah tahu wujud Buah Teratai ni? Hahaha .. saya pasti ada generasi sekarang yang tak kenal, tak pernah tahu .. malah tak pernah makan pun buah teratai ni. Masa saya kecik-kecik dulu .. buah inilah yang menjadi antara kudap-kudap favourite ... terutama semasa memancing.

Sedikit info dan pengetahuan sains tentang Teratai untuk perkongsian - Teratai (nymphaea) adalah nama genus untuk tanaman air dari keluarga Nymphaeaceae. Dalam bahasa Inggeris dikenal sebagai water-lily atau waterlily. Biji yang ada pada kelopak buah Teratai ini mempunyai khasiat tertentu, dan dipercayai boleh membantu dalam penyembuhan beberapa penyakit.

Sedap Ke Buah Teratai?

Sedap Ke Buah Teratai?
Secara amnya, buah Teratai tidak dimakan begitu sahaja. Kalau anda penggemar Lai Chi Kang, pasti akan terjumpa biji buah Teratai ini dalam bahan-bahannya. Ia berbentuk seperti kacang tanah tapi lembut, dan berwarna putih pucat.

Cara Nak Makan

Nak makan buah Teratai ni, anda perlu keluarkan bijinya dari kelopak. Selepas itu, kenalah kupas buang kulit, dan anda akan dapat biji buah (benih) yang saya maksudkan ini. Di tengah-tengah (dalam) biji buah ini ada 'anak benih' berwarna hijau. Kalau tergigit atau termakan bahagian tersebut, perghhhhh memang pahit ... boleh berkerut dahi dibuatnya.

Khasiat Buah Teratai

Menurut beberapa sumber dari pembacaan saya, biji buah teratai ini boleh membantu dalam menghadapi masalah sakit perut, cirit-birit dan penyakit berkaitan usus atau pencernaan. Jika makanan tak lawas, rasa susah nak kencing, maka elok makan buah teratai ni. Ada juga yang mengatakan biji buat teratai boleh membantu dalam masalah ejakulasi, demam panas dan juga masalah keputihan pada alat sulit wanita.

Masa kecik dulu, pokok Teratai mudah je nak dijumpai di bahagian lombong-lombong terbiar sekitar kampung saya di Batu Gajah. Naik sampan, boleh pergi petik sendiri. Ada juga dijual di tepi-tepi jalan dan juga di pasar basah sekitar daerah Kinta, Kampar di Perak.

Rasa Buah Teratai

Rasa buah teratai ni adalah lemak-lemak manis. Kalau dapat yang muda, maka ada sedikit kelat. Jika anda terjumpa ianya dijual di tepi jalan ke .. nak pilih buah teratai yang bagus, pilih yang tidak terlalu kembang, dan tidak terlalu kuncup. Jika terlalu kembang, itu tandanya ia dah tua .. maka isi biji buah teratai tu dah tak berapa best, samalah juga jika terlalu kuncup, tandanya ia masih muda .. jadi kelat sedikit rasa isinya.

Saya suka makan begitu sahaja, ibarat macam makan kuaci. Dulu, sambil lepak bawah tangga rumah arwah Opah, atau lepak memancing dengan kawan-kawan sekampung, maka buah teratailah jadi peneman. Ia boleh buatkan kita hilang dahaga ... huhuhu...

Emak saya pula suka keringkan batang teratai. Menurut emak saya, batang teratai yang dah kering boleh dijadikan ubat resdong. Caranya mudah .. hanya hisap batang teratai tu seperti menghisap rokok .. hahaha...

Huhu.. itu sahaja kot yang saya nak kongsikan mengenai teratai. Baru-baru ni, saya kongsikan gambar buah teratai di beberapa group Facebook, memang ramai yang tak tahu buah ni boleh dimakan, malah ada yang tidak tahu bahawa pokok Teratai ada buah.

Sekarang lagi susah nak dapat dah. Lombong banyak dah tak ada, semua dah kena timbus buat projek perumahan .. huhuhu..

26 Februari 2016

Nak Kerja Gomen? Kena Tahu 4 Perkara Ini ...

Ramai antara kita yang mahu kerja dalam sektor awam. Ia merupakan kerja impian sesetengah orang, apatah lagi apabila ketahui bahawa kerja kerajaan banyak boleh dapat manfaat dan kelebihan. Nak tahu kelebihan kerja dalam sektor awam ni? Anda boleh baca ni - 13 Kelebihan Kerja Kerajaan

Memang syok kalau kita mohon kerja kerajaan pastu lulus peperiksaan, dan kemudian pula berjaya di dalam temuduga kerja kerajaan. Ia merupakan kerjaya yang ada jaminan tersendiri - banyak manfaat boleh dapat. Kalau saya nak senarai, memang leleh air mata dibuatnya terutama apabila post ini dibaca oleh mereka yang bukan kerja di dalam sektor tersebut.

Ketahui 4 Perkara Sebelum Mohon Kerja Gomen

Ketahui 4 Perkara Sebelum Mohon Kerja Gomen
Tapi ....

Sebelum anda memohon jawatan dalam kerja kerajaan, anda perlu membuat tinjauan atau kajian yang terperinci kerana sebelum kerja kerajaan anda perlu tahu hal ini. Ianya akan memberi impak kepada kerja anda di masa yang akan datang sekiranya anda ambil mudah perkara ini.

  1. Kontrak perkhidmatan bertulis. Dalam kontrak ini terkandung beberapa maklumat penting iaitu nama majikan, jawatan pekerjaan, tarikh diterima berkhidmat, gaji permulaan, syarat dan masa bekerja, jumlah cuti, jumlah cuti sakit yang bergaji, faedah perubatan dan notis berhenti kerja.
  2. Akta Pekerjaan 1955 membuat ketetapan bahawa penyata gaji perlu disertakan bersama gaji pekerja. Dalam penyata tersebut perlu ada maklumat seperti gaji, bayaran kerja lebih masa, elaun, bonus, potongan KWSP dan PERKESO. Gaji pekerja haruslah dibayar dalam tempoh tidak lewat daripada hari ke 7 selepas hari terakhir setiap bulan.
  3. Cuti umum. Setiap penjawat awam berhak mendapat cuti sekurang-kurangnya 10 hari cuti umum bergaji, 4 daripadanya termasuklah Hari Kebangsaan, Hari Keputeraan Yang Di-Pertuan Agong, Hari Keputeraan Pemerintah Negeri atau Wilayah Persekutuan dan Hari Pekerja. Sekiranya anda ditimpa sakit pada hari cuti umum, anda boleh menuntut hak cuti bergaji di hari yang lain.
  4. Tidak datang bekerja. Sekiranya anda tidak hadir bekerja di kementerian, jabatan atau agensi kerajaan melebihi 2 hari berturut-turut tanpa kebenaran dari majikan, anda sudah dikira melanggar kontrak perkhidmatan. Sebaik-baiknya anda perlu mengemukakan bukti mengapa anda tidak hadir dan maklumkan perkara tersebut pada ketua jabatan anda.

Klik sini untuk masuk kerja kerajaan.

Untuk proses kemasukan dan mendapat kerja di dalam sektor awam ini, proses berikut kena dilalui:
  • Mohon kerja menerusi laman web SPA dan isi borang SPAi8 secara online.
  • Hadiri peperiksaan online
  • Dipanggil untuk temuduga kerja
  • Mungkin perlu hadiri kursus tertentu, contohnya jawatan PTD

[Baca] Peringatan Mengenai Tempoh Sah Laku Borang SPAi8 2016


Untuk dipanggil untuk hadiri peperiksaan online sahaja, dah kena tapis dan disaring ... kemudian ditemuduga pula ... anda boleh baca Pengalaman Ditemuduga Jawatan SPA

Hoho .. bukan mudah nak dapat kerja dalam sektor ini. Ada yang dah dapat kerja kerajaan kena tahu  mengenai 4 perkara tadi. Terikat dengan beberapa perkara termasuklah kena buat Aku Janji. Yelah, manfaat banyak diberikan .. pastu dapat bantuan dari kerajaan, ada bonus, ada elaun .. fuh ...

Nak kerja kerajaan? Baca blog iKerjayaGraduan.com ehh.



Kredit Foto: Human Resource Online



Cara Untuk Lulus MUET 2017 Band Cemerlang

Pakej Panduan Rujukan Lulus MUET - Khas untuk mereka yang akan ambil peperiksaan MUET untuk tahun 2017, pakej rujukan yang diperlukan oleh calaon-calon peperiksaan MUET yang akan mengambil peperiksaan tersebut pada 2017.

Jika anda mahu score, dan mendapat band yang terbaik di dalam peperiksaan MUET; seharusnya anda bersedia dan melakukan ulangkaji yang konprehensif untuk lulus. Dengan memiliki dan mendapatkan panduan cara untuk lulus MUET ini, para calon akan mengetahui apa yang perlu dan tidak perlu untuk persediaan menghadapi peperiksaan ini.
Cara Untuk Lulus MUET 2016 Band Cemerlang

Cara Untuk Lulus MUET 2017 Band Cemerlang

Saya nak kongsikan video testimoni salah seorang yang telah mendapatkan pakej panduan dan rujukan lulus MUET ini. Cuba dengar apa yang dikatakan oleh calon yang telah lulus ini .... uhh siap speaking lagi.

Dah dengar? Kalau anda mahu berjaya lulus MUET seperti calon tersebut, maka seharusnya anda jangan berlengah untuk mendapatkan pakej rujukan yang dimaksudkan. Ke anda dah rasa dan fikir sudah cukup confident dengan ujian Speaking, Listening .... Writing MUET ni? Kalau begitu, abaikan sahaja video di atas, dan abaikan sahaja contoh-contoh soalan yang ada di dalam pakej rujukan MUET yang saya syorkan ini... huhuhu

Mungkin ada yang tidak tahu, peperiksaan MUET dijalankan 3 kali setahun iaitu bermula pada bulan Mac dan seterusnya Julai serta November. Ia merupakan peperiksaan untuk menentukan dan menguji penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar IPT di Malaysia, terutama untuk mereka yang akan ikuti program ijazah IPTA.

Ok. Buat mereka yang mahu melakukan persediaan, dan tidak mahu menanggung risiko untuk gagal dalam MUET, maka anda perlu ada satu rujukan dan panduan yang menunjuk arah apa yang perlu anda lakukan. Jangan dengar nasihat mereka yang mungkin telah bersedia dari awal dari anda ... tetapi tanya diri sendiri, dah cukup memadaikah dengan pengetahuan yang ada?

Tak semestinya anda dapat 100 peratus dalam peperiksaan SPM Bahasa Inggeris boleh menjamin anda dapat band terbaik dalam MUET...hohoho.. jauh beza weihhh .....

Nak Contoh Soalan MUET?

Pernah tengok contoh soalan peperiksaan MUET sebelum ni tak? Nak tahu mana nak dapat? Cuba klik pautan di bawah, menerusinya anda akan dapat tahu mana nak dapat contoh-contoh soalan MUET, dan akan berasa gembira sebab sudah ada panduan untuk tunjuk cara lulus peperiksaan MUET ini. Bukan setakat lulus .. tetapi lulus dengan mendapat band cemerlang!
[Klik] Nak dapat contoh soalan exam MUET?
Sedikit info untuk anda yang rasa dah cukup bersedia untuk hadapi exam ini ... Antara sebab kenapa ramai gagal exam ini adalah seperti dinyatakan di bawah ini...
Cara Untuk Lulus MUET 2016 Band Cemerlang
Jadi, bagaimana? Nak lulus peperiksaan MUET dan mendapat keputusan dengan nilai band yang cemerlang tak? Jika mahu bersedia,serta score dalam exam tersebut, maka cuba dapatkan pakej panduan dan rujukan di bawah ini.

[+] Klik Sini Untuk Ketahui Rahsia Lulus MUET

Pakej panduan dan rujukan untuk calon MUET ini akan dibuka untuk tempahan dalam masa yang terhad sahaja. Jadi, kena pastikan anda dah klik pautan di atas untuk tempah pakej berkenaan sebelum terlambat.  Ramai yang telah mendapatkannya sejak dibuka pada awal bulan Februari 2016.
Pakej Rujukan dan Panduan Lulus Exam MUET
Elakkan diri dari mencari jawapan di internet, kerana ada sesetengahnya itu sudah outdated.... :)

Semoga dimanfaatkan.

25 Februari 2016

Panduan Mengisi Dokumen Tawaran PTPTN Terkini

Adakah anda merupakan pelajar yang mahu mendapat pinjaman PTPTN? Sudah memohon untuk mendapatkan PTPTN? Pembiayaan ini dibuka permohonan setiap bulan, setiap semester. Jika anda tidak berjaya sebelum ini, boleh cuba memohon semula, samada membuat permohonan secara online atau menghantar borang yang ada disediakan secara percuma.

Seandainya anda telah memohon, dan permohonan anda berjaya. Maka, anda perlu ikuti langkah-langkah berikut supaya tawaran pembiayaan PTPTN anda tidak hadapi masalah, yang boleh mengakibatkan permohonan terbatal atau lewat diproses. Jika ini berlaku, pasti akan bawa masalah kepada pembelajaraan anda kelak.

Panduan Mengisi Dokumen Tawaran PTPTN Terkini

Panduan Mengisi Dokumen Tawaran PTPTN Terkini
Jadi, saya dengan sukacita berkongsi info berkaitan panduan serta peratusan untuk mengisi dokumen surat tawaran pembiayaan PTPTN untuk rujukan. Panduan ini merupakan panduan terkini yang telah dikeluarkan oleh pihak PTPTN. Ia lengkap daripada langkah pertama sehinggalah langkah terakhir menghantar jawapan surat tawaran PTPTN. Malah, terdapat contoh mengisi borang dan dokumen PTPTN yang disertakan untuk dijadikan pedoman.




Jika anda hadapi sebarang masalah, boleh rujuk kepada Panduan Pengguna pemohon PTPTN (klik)


Kedai Makan Silaturrahim - Tempat Makan Tengahari Terbaik di Teluk Batik Lumut

Pernah dengar nama Restoran Silaturrahim Teluk Batik tak? Restoran ini memang popular dan menjadi pilihan utama untuk makan tengahari bagi penduduk sekitar Teluk Batik, Perak. Malah, ia turut menjadi pilihan tempat makan terbaik bagi pelancong yang datang ke pantai peranginan Teluk Batik, Lumut.

Selama saya ingatlah, setiap kali bercuti atau berkunjung ke Teluk Batik mahupun Lumut, Restoran Silaturrahim ini sering menjadi pilihan utama untuk makan tengahari. Dan setiap kali itulah, ia sentiasa dipenuhi oleh pelanggan sehingga terpaksa kongsi meja dan kerusi. Nak-nak lagi bila hari biasa waktu kerja, memang penuh dengan warga kerja dari navy, hospital, kontraktor dan pejabat kerajaan.

Restoran Silaturrahim - Tempat Makan Tengahari Masakan Kampung Terbaik di Teluk Batik, Lumut

Memang terbaik. Siapa yang pernah makan di sini akan berikan tarafan 4-5 bintang mengenai menu masakan yang ada. Ia merupakan restoran paling best untuk menikmati hidangan masakan ala kampung, ulam-ulaman, ikan bakar, masak tempoyak, budu, dan macam-macam lagi. Aneka jenis minuman sejuk dan panas juga terdapat di restoran ini.

Walaupun sentiasa ramai orang, jaranglah pelanggan kecewa dengan menu masakan dan layanan yang diterima. Malah, saya pernah datang makan pada jam 3:30 petang ... dan lauk-lauk yang tinggal masih lagi mampu membuka selera. Jadi, tak salah saya katakan tempat makan ini adalah yang terbaik di Teluk Batik.
Restoran Silaturrahim - Tempat Makan Terbaik di Teluk Batik, Lumut

Fakta Menarik Mengenai Restoran Silaturrahim, Teluk Batik, Lumut

Saya akan berikan beberapa fakta menarik mengenai restoran ini...
  • Dibuka dari 11 pagi hingga 4 petang. Malam tutup.
  • Dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat.
  • Terletak betul-betul di simpang masuk ke Teluk Batik, berhadapan dengan kuarters TLDM.
  • Hidangan menu masakan adalah masakan kampung.
  • Banyak pilihan untuk ulam-ulaman segar.
  • Disediakan menu pekasam yang siap dengan harga.
  • Disediakan menu kari kepala ikan juga siap dengan harga - hanya pilih mana yang nak.
  • Air tersedia, hanya perlu campurkan ais. Jika manis, boleh tambah air masak secara percuma.
  • Ais kosong, air masak, air suam adalah percuma.
  • Hidangan terbaik adalah ikan bakar termasuk Ikan Terubok Bakar.
  • Kari Kepala Ikan dijual antara RM3-RM5 semangkuk.
  • Juga ada ayam panggang yang fresh.
  • Ada tempat letak kereta.
  • Ikan Patin Masak Tempoyak antara favourite di restoran ini.
  • Pelbagai sambal disediakan, termasuk untuk cecah ikan bakar.
  • Ada buah-buahan, sebagai pencuci mulut - RM1 je.
Restoran Silaturrahim - Tempat Makan Terbaik di Teluk Batik, Lumut
Restoran Silaturrahim - Tempat Makan Terbaik di Teluk Batik, Lumut
Amacam? Memang best dan terbaik kan? Sekarang, kalau saya ke Lumut, Teluk Batik atau nak memancing di Rockbund Fishing Chalet, memang akan singgah makan di sini. Dan apabila malam, saya dan keluarga akan pilih tempat makan Steamboat Terbaik di Lumut ... bayar sekali, makan banyak kali ...hohohoho .....
Kedai Makan Silaturrahim - Tempat Makan Tengahari Terbaik di Teluk Batik Lumut
Oh ya, apa yang menarik lagi mengenai restoran ini ialah sistem yang ada. Setiap kali orang sudah makan, sudah ada pekerja yang bersihkan meja .. jadi, mereka yang menunggu untuk dapatkan meja dan tempat duduk akan lebih cepat diselesaikan.

[Ads] Mahu Kerja Sampingan Online Dibayar Sehingga RM50-RM300 Untuk Satu Tugasan? Klik Sini.

Dan saya pernah bersembang dengan owner restoran ini ... jelas memang peramah, dan seorang yang tidak lokek untuk berkongsi pengalaman, rahsia serta cerita menarik mengenai restoran Silaturrahim. Jika anda lihat pada nama restoran ini, anda boleh agak ... kebanyakkan meja dan kerusi makan di sini disediakan dalam kapasiti boleh muat lebih daripada 4 orang. Jadi, kemungkinan untuk ada dua keluarga berbeza menikmati hidangan adalah perkara biasa di restoran ini.
Best. Restoran Silaturrahim memang terbaik, dan saya syorkan sesiapa sahaja untuk singgah makan tengahari di restoran ini. Dah la menu dan lauk pauk semua sedap .... murah pulak tu .. hoho ...

Restoran Silaturrahim
019 574 7491No. 3A (Lot 1598) Jalan Teluk Batik, 32200 Lumut.

Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda

Pernah tak kelopak mata anda bergerak secara tiba-tiba? Ianya berlaku bukan dibuat-buat, dan selalunya berlaku di waktu tak diduga, malah tak ikut masa. Saya sendiri adakala mengalaminya. Mungkin ada yang tidak mengetahui, bahawa kelopak mata yang bergerak ini ada membawa petandanya sendiri - samada dari segi saintifik, mahupun petua orang-orang lama.

Mana satu yang boleh dipercayai? Adakah kelopak mata bergerak-gerak ini ada petanda dan alamat mengenai sesuatu kejadian yang bakal berlaku? Atau ianya hanyalah satu refleksi kepada tahap kesihatan diri seseorang? Dalam blog post ini, saya kongsikan sedikit pengetahuan saya berkaitan perkara ini, mungkin anda boleh membuat penilaian bersandarkan kepada ilmu dan juga pengalaman anda sendiri.

Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda

Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda

Dikaitkan Dengan Penyakit Myokymia

Berdasarkan kepada sumber yang telah saya cari, kelopak mata yang bergerak secara automatik ini dikaitkan dengan sejenis penyakit mata iaitu Myokymia. Menurut sumber itu, pakar-pakar kesihatan mengatakan bahawa pergerakan kelompak mata secara tiba-tiba ini adalah disebabkan pergerakkan otot di bahagian kelopak di bawah sedar. Ia berkait rapat dengan masalah tekanan, kerapuhan emosi, kurang tidur, malah ada yang mengatakan kerana terlalu banyak meminum kopi. Sifat risau yang terlalu tinggi serta beberapa faktor personaliti juga menyumbang kepada berlakunya 'masalah' ini.

Ada pula kajian yang mendapati bahawa keadaan jiwa seseorang boleh memberi kesan kepada mata. Kerana jiwa yang tidak kuat, rapuh dan terganggu oleh faktor luar, maka otot-otot mata akan menerima gangguan penerimaan isyarat saraf lalu membuatkannya bergerak sendiri.

Petua dan Tafsiran Orang Tua Lama

Tetapi, seperti saya yang dibesarkan dalam suasana pemikiran orang kampung, dan kerap mendengar banyak cerita daripada orang tua-tua lama; saya lebih termakan kepercayaan bahawa kelopak mata bergerak-gerak memberi petanda sesuatu kejadian akan berlaku.
Kelopak Mata Bergerak-Gerak Bawa Petanda
Mungkin kepercayaan dan petanda itu adalah secara kebetulan, sehingga memungkinkan ia dijadikan petunjuk dan petua oleh orang-orang tua lama. Mari lihat beberapa firasat dan petanda yang dikaitkan dengan pergerakan kelopak dan bahagian mata ini.
  • Alis sebelah kanan bergerak-gerak – akan bertemu orang yang disenangi.
  • Alis sebelah kiri bergerak-gerak – akan mendapat wang.
  • Kelopak mata kanan sebelah atas – akan mendapat keuntungan dan beroleh keamanan.
  • Kelopak mata kanan sebelah bawah – akan mendapat kesusahan.
  • Kelopak mata sebelah kiri bahagian atas – akan mendapat kebaikan.
  • Kelopak mata sebelah kiri bahagian bawah – hendak menangis.
  • Ekor mata kanan – menerima kedatangan orang jauh.
  • Ekor mata kiri – mendapat sedikit kepayahan.
  • Biji mata kanan bergerak-gerak – akan menangis dalam bercinta.
  • Biji mata kiri bergerak-gerak – gembira dihati.
  • Kening kiri – beroleh kelapangan.

Firasat dan ramalan seperti ini banyak terdapat di dalam buku-buku lama. Ia dianggap sebagai kajian terhadap bahasa tubuh. Tiada kajian saintifik setakat entri ini ditulis yang mengaitkan secara betul lagi benar akan pergerakan kelopak mata mahupun bahagian mata yang lain dengan perkara-perkara yang akan berlaku.

Tapi percayalah, setiap kejadian itu berlaku mempunyai sebab, dan pergerakan anggota tubuh kita adalah antara sebahagian rahsia Allah S.W.T yang tidak tercapai ilmu seorang manusia. Adalah elok kita berserah dan sering berdoa kepada Allah S.W.T supaya dilindungi dan diberikan keberkatan. Sebagai umat Islam, wajib mempercayai ketentuan Allah S.W.T - Qada' dan Qadar.

Apapun, saya harap perkongsian saya ini akan berikan manfaat yang baik untuk anda yang membacanya...huhuhu .. jangan pegi tenung mata anak dara lelama sudahlah ye .. hehehehe... 

Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y

Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Pemilikan Rumah Sendiri Golongan Belia Generasi Y - #SayaZahra. Adakah anda masih ingat tentang video viral #SayaZahra yang mencetuskan polemik tentang realiti kehidupan generasi belia zaman sekarang iaitu Generasi Y (Gen Y), terutama sekali yang hidup dan tinggal di kota raya besar? Ia mendedahkan bahawa generasi ini berhadapan dengan masalah dengan cabaran kewangan yang hebat serta kesukaran untuk memiliki rumah sendiri.

Ucapan dari Siti Azzahra Abd Razly, seorang graduan Universiti dengan hashtag #SayaZahra menjadi trending serta mendapat pelbagai reaksi dari segenap ceruk dan sudut terutama sekali dari netizen. Banyak respon diberikan, namun apakah jalan penyelesaian terbaik serta praktikal untuk masalah yang dihadapi oleh Gen Y ini?

Maka itu, saya sukacita mahu berkongsi tips dan jalan penyelesaian yang mungkin untuk apa yang dihadapi oleh Gen Y seperti #SayaZahra. Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh pembaca blog ini, yang saya percaya ramai terdiri dari generasi yang saya maksudkan.

Tips Serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Miliki Rumah Golongan Belia Gen Y

Ok, sekarang mari lihat dulu apa isi kandungan penting dalam ucapan #SayaZahra. Antara 6 perkara dalam isi ucapan Siti Azzahra di dalam majlis tersebut ialah:

  1. Kereta yang digunakannya dipinjam daripada bapanya dan dia membayar RM500 untuk keretanya.
  2. Zahra terpaksa menaiki LRT untuk ke pejabat apabila hujung bulan kerana kehabisan wang.
  3. Keinginan untuk memiliki rumah hanya tinggal angan-angan kerana untuk menyediakan deposit rumah sebanyak 10 peratus mengambil masa lima hingga tujuh tahun.
  4. Dia menyewa RM500 sebilik di dalam rumah dan berkongsi dengan lapan orang yang lain.
  5. Rumah di Kuala Lumpur amat mahal dan tidak mungkin golongan baru bekerja seperti Zahra membeli rumah tersebut.
  6. Kos peperiksaan profesional yang mahal dan hutang pendidikan masih belum dibayar.
Sudah tonton video tersebut? Sudah dapat tangkap apa yang diucapkan? Ada betul dengan 6 perkara yang saya senaraikan di atas tak? Sekarang, bolehlah saya memberikan kesimpulan bahawa generasi sekarang iaitu Generasi Y berhadapan dengan cabaran kewangan yang mengusutkan pemikiran mereka. Isu paling nampak ialah kesukaran dan kepayahan untuk memiliki rumah sendiri dan juga soal hutang yang masih belum berbayar.
Apakah nasihat kewangan praktikal untuk seorang lepasan universiti seperti Zahra ini? Bagaimanakah caranya untuk memiliki rumah sendiri dengan gaji sedia ada? Apa perancangan jangka pendek, sederhana dan panjang untuk golongan belia Generasi Y seperti Zahra?

Sekarang kita tengok info dan fakta berkaitan masalah yang dihadapi oleh Gen Y.

Cabaran Kewangan

Lihat infografik yang disediakan di bawah ini. Ia merupakan keputusan dari kajian yang telah dijalankan oleh Institut Kewangan Asia (AIF) terhadap 1000 golongan profesional muda berusia di antara 20 hingga 33 tahun di Malaysia.

Hutang. Gen Y mempunyai hutang jangka panjang yang menekan kehidupan serta memberikan cabaran kewangan yang terasa sukar untuk diselesaikan. Statistik ini juga menunjukkan walaupun golongan muda mempunyai kelulusan tinggi seperti ijazah sarjana dan sebagainya, namun kefahaman mengenai perancangan kewangan masih kurang. Ramai antara mereka terikat dengan hutang sebelum memulakan kerjaya profesional.
  1. 75 peratus mempunyai satu hutang jangka panjang 
  2. 37 peratus mempunyai lebih daripada satu hutang jangka panjang
  3. 40 peratus berbelanja diluar kemampuan
  4. 30 peratus hidup diluar kemampuan
Antara punca hutang ialah pinjaman peribadi, hutang kad kredit, hutang kenderaan serta juga pinjaman pendidikan.

Apabila dah jelas punca, maka seharusnya Gen Y tahu untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik. Elakkan penggunaan kad kredit, cuba jauhi pinjaman peribadi atau setidaknya memilih pinjaman yang bersesuaian dengan gaji. Dan langsaikan hutang pendidikan terlebih dahulu, dan pilih untuk tidak bermewah atau memiliki kenderaan baru. Nanti kita lihat sedikit perkiraan untuk hadapi bebanan kewangan ini di akhir post ini untuk masalah #SayaZahra sebagai satu contoh ye ..

Cabaran Memiliki Rumah

Salah satu kemelut Gen Y ialah sukar dan betapa mencabarnya untuk memiliki rumah. Di dalam akhbar Kosmo! pada November 2015 ada melaporkan cabaran-cabaran memiliki rumah ini. Ianya telah ditulis oleh Ketua Jabatan Syariah, Maybank Islamic Bhd, Muhd. Ramadhan Fitri Ellias, mari lihat antara cabaran tersebut ialah:
  1. Tidak mampu membeli rumah- Kenaikan kos sara hidup dan perbelanjaan harian menyebabkan pembeli tidak mampu membeli kerana komitmen lain yang memakan peratusan tinggi daripada jumlah gaji.  Dana yang diperlukan seperti 10 peratus deposit dan kos perundangan boleh memakan sehingga RM20 000 untuk rumah berharga RM100,000
     
  2. Pinjaman- Ramai pembeli rumah mengalami kesukaran untuk meminjam daripada bank kerana syarat pinjaman yang ketat disamping banyak bank yang enggan meluluskan pinjaman di bawah RM100 000. Adalah sukar untuk pembeli membeli rumah kos rendah di bawah harga tersebut.
  3. Harga rumah melambung- kesan monopoli sekumpulan pelabur yang membeli rumah dengan tujuan memanipulasi harga menjadi factor mengapa harga rumah di Malaysia melambung tinggi. Mereka yang dipanggil spekulator ini mencipta kenaikan harga rumah dan mengganggu kadar permintaan semasa. Sebagai contoh, unit-unit projek perumahan yang baharu sahaja dilancarkan akan dibeli oleh mereka lantas dijual selang beberapa tahun. Harga yang dijual pula ada yang mencecah 45 peratus lebih tinggi daripada harga beli.
  4. Banyak projek ‘high-rise’ mewah yang dibina di lokasi-lokasi strategik mengakibatkan ramai terpaksa membeli rumah di luar kawasan bandar seterusnya menjadi punca ‘reverse migration’ penduduk masa kini.
Jadi bagaimana untuk memiliki rumah kalau hadapi pelbagai halangan ini? Kita lihat penyelesaiannya di bawah ini ..
Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y
Ramai antara kita, bukan sahaja Gen Y yang gagal dalam merancang kewangan. Jadi, perlu ada strategi untuk memudahkan merancang kedudukan kewangan sedia ada. Saya sudah beberapa kali berkongsikan tips berkaitan ini daripada mereka yang berjaya membuktikannya.

Kerana tidak berjaya merancang kewangan dengan betul, maka ramai golongan Gen Y yang hadapi masalah untuk membeli dan mendapatkan rumah. Untuk itu, dicadangkan untuk lihat langkah-langkah di bawah ini:
  1. Mengenalpasti kedudukan kewangan anda- Anda harus melakukan analisa mendalam mengenai status kewangan anda. Semak senarai hutang, senarai perbelanjaan dan buat perkiraan gaji dan komitmen.
     
  2. Matlamat- Anda harus menetapkan objektif kewangan anda bermula sekarang. Umumnya, objektif terdiri daripada tiga jangkamasa iaitu jangkamasa pendek, sederhana dan  panjang. Sebagai contoh, matlamat jangka pendek ialah untuk bercuti, jangka sederhana ialah menyelesaikan hutang pendidikan manakala jangkamasa panjang ialah rancangan persaraan dan perbelanjaan universiti untuk anak-anak anda.
     
  3. Rancang- Membuat pelan kewangan sebenarnya amat penting. Banyak tips-tips diluar sana yang berada di hujung jari anda. Mulakan dengan peratusan perbelanjaan. Formula yang digunakan kebanyakan orang ialah 50/30/20 iaitu:
    • 50 peratus komitmen untuk rumah, kereta, hutang
    • 30 peratus untuk kegunaan peribadi
    • 20 peratus untuk simpanan dan pelaburan masa hadapan
  1. Bertindak-  Realisasikan rancangan anda dan berhenti berbelanja secara boros. Kurang nafsu terhadap perbelanjaan makan,  modifikasi kereta,  dan lain-lain perkara yang dikategorikan sebagai kehendak berbanding keperluan (want vs need).

Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y
So? bagaimana ... sudah nampak jalan penyelesaian untuk masalah kewangan serta masalah memiliki rumah? Saya pasti golongan Gen Y seperti #SayaZahra sudah boleh berfikir dengan pengetahuan di atas tentang cara hadapi kehidupan sekarang yang serba mencabar.
[Klik Sini] Ketahui Cara Untuk Langkah Awal Gen Y Memiliki Rumah Impian Sendiri! Bukan Rumah PPRT atau Rumah Rakyat.

Ianya bukan benda baru, cuma kita terlalu memikirkan masalah sehingga lupa mencari dan mengguna-pakai jalan penyelesaian yang sebenarnya sudah berulang-kali diberitahu. Kita hanya nampak masalah, dan lebih suka hebahkannya daripada mencari, memberi serta mengamalkan tips penyelesaian yang ada. Dah terbeban, makin dibebankan .. bukannya mahu mengurangkan beban. Ada yang dah tahu .. tapi lebih suka menyimpannya sebagai satu rahsia untuk diri sendiri ... uhhh ..

Penyelesaian Masalah Kewangan dan Membeli Rumah Untuk #SayaZahra

Ok. Seperti dijanjikan, mari kita ambil contoh masalah #SayaZahra yang diawal tadi ada disebutkan (lihat enam perkara tadi). Di bawah ini, diberikan jalan penyelesaian untuk #SayaZahra... logik dan praktikal tak?

  1. Kereta - Sekiranya pejabat Zahra berdekatan dengan stesen LRT,  dia tidak perlu untuk memiliki kereta. Kereta adalah asset yang berkurangan nilainya mengikut tahun.  RM500 yang dibayar untuk kereta itu belum dicampur dengan kos minyak, tol, parking, dan penyelenggaraan yang boleh mencecah RM300. Zahra boleh membeli pas RapidKL bulanan yang hanya bernilai RM150.
     
  2. Rumah sewa - Zahra membayar RM500 untuk rumah sewanya dan terpaksa berhimpit dengan beberapa orang lagi. Sebagai alternatif, dia boleh mencari pangsapuri 800-900 kaki yang disewa pada kadar RM900-1000 dan berkongsi rumah itu bersama tiga atau empat orang lagi (Teknik Sublet). Kos sewaan hanya RM250 hingga RM300 sahaja.
     
Jika dikira, banyak yang boleh disimpan untuk membeli rumah oleh #SayaZahra. Lihat infografik di bawah ini, dan tengok kesimpulan akhirnya itu ...
Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y
Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y
Tips serta Penyelesaian Masalah Kewangan dan Cara Memiliki Rumah Sendiri Untuk Belia Generasi Y

Setelah 3 tahun bekerja tetap, jumlah yang boleh dikumpul hasil penjimatan adalah sebanyak RM30,600! Dan kita semua tahu, untuk rumah bernilai RM300,000; deposit atau bayaran muka perlulah sebanyak 10 peratus dari harga rumah ... hmmm rasanya jumlah tadi dah cukup menampung untuk kos awal memiliki rumah sendiri.... tak gitu?
Lawati laman web - Mega Three Housing untuk mengetahui dan mendapatkan info berkaitan rumah mampu milik untuk golongan belia atau Gen Y.

Artikel di atas telah diubahsuai dari blog asal di sini - Penyelesaian #SayaZahra bertujuan untuk mendidik golongan belia zaman kini agar memiliki pengetahuan berkaitan ilmu mentadbir kewangan sendiri. Semoga bermanfaat.


24 Februari 2016

Syoknya Makanan Malaysia

Syoknya Makanan Malaysia. Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.

Syoknya Makanan Malaysia

Syoknya Makanan Malaysia
Burger Bakar Meletup
Char Kue Teow Malaysia
Char Kue Teow
Chicken Chop Malaysia
Syoknya Makanan Malaysia
Chicken Chop Malaysia Style
Chicken Chop Malaysia Style
Coconut Shake
Laksa
Curry Mee Malaysia
Mee Udang Restoran Dayang
Syoknya Makanan Malaysia
Nasi Lemak Old Town White Coffee
Syoknya Makanan Malaysia
Syoknya Makanan Malaysia