30 Januari 2016

Tips Untuk Kuatkan Tenaga Bagi Lelaki

Lelaki. Disebut sahaja akan terbayang akan kekuatan, kekacakan dan kemachoan. Jarang bila disebut lelaki akan terbayang warna pink, gincu, gaun ataupun handbag. Lelaki memang dizahirkan begitu - yakni kuat dan bertenaga. Malah, dilihat sebagai calon pemimpin berkaliber dan berkarisma. Itu adalah first impression buat lelaki.

Lelaki Zaman Sekarang Dah Lembik?

Tetapi, lelaki zaman sekarang tak macam lelaki zaman dahulu. Dulu, lelaki boleh tebang pokok dengan kapak batang sebesar pemeluk, tapi sekarang dah jarang nampak lelaki segagah ini. Buktinya, dah banyak produk ubat kuat buat lelaki dihasilkan. Mengapa ini berlaku? Adakah kerana lelaki sekarang dah lembik dan tidak punyai kekuatan seperti lelaki zaman Hang Tuah dan Hang Jebat?

Apa yang saya nampak, lelaki zaman sekarang macam saya dah tak amalkan perkara-perkara yang disarankan oleh para ilmuwan dan ulamak silam. Malah, dalam hadis dan Quran pun banyak petua mengenai kesihatan dan kekuatan lelaki yang sudah tidak diamalkan.

Daripada kita dok berbelanja ntah apa-apa beli produk ubat kuat itu ini, apakata ikuti petua yang telah diberikan oleh Imam Syafie - ulamak tersohor dunia Islam yang diangkat sebagai salah satu daripada mazhab yang empat.
Tips Untuk Kuatkan Tenaga Bagi Lelaki

Empat Perkara Menguatkan Badan

  1. Makan daging
  2. Memakai haruman
  3. Kerap mandi
  4. Berpakaian dari kapas
Bab makan daging, pastinya perlu makan daging yang halal dan segar. Elakkan makan daging yang dah lama - dalam disimpan dengan menggunakan ais. Kalau mahu simpan daging, salaikan ia untuk tahan lama.

Haruman mestilah haruman yang halal dan tidak beralkohol. Dunia Islam ada wangian yang hebat dan tersendiri unik. Malah, ia menjadi antara pencetus revolusi haruman seluruh dunia. Haruman bukan setakat memberikan kesegaran pada tubuh, tapi ia membolehkan diri kelihatan bersih dan penuh keyakinan.

Kerap mandi biarlah menggunakan air yang sejuk dingin. Elakkan mandi air panas yang sebenarnya membuatkan tubuh badan jadi lemah. Kata anak saya, cikgu dia pesan ... nak kuatkan jantung kena mandi dengan air sejuk, itu sebab anak saya boleh mandi air sejuk di kedinginan Bukit Fraser. Dan kekerapan mandi dikaitkan juga dengan kekerapan kita ambil wudhuk. Malah, ada pendapat yang mengatakan mandi perlu 5 kali sehari bagi memastikan tubuh sentiasa segar dan bersih.

Pakai pakaian daripada kapas bukan mitos yang sengaja dibuat-buat. Pakaian dari kapas menyelesakan tubuh badan. Peluh dapat diserap, dan tubuh akan sendirinya lega dengan sejuk peluh yang 'terlekat' di pakaian kapas. Pakaian kapas menjadi pakaian utama di negara-negara Arab yang kita tahu memang beriklim panas; jadi tentu banyak kelebihannya.
Tips kuatkan tubuh badan menurut Imam Shafie

Jika anda lelaki, cuba ikuti panduan dan tips untuk kuatkan tenaga dan tubuh badan ini. Ini bukan petua sebarangan, ini petua daripada orang yang pakai dalam halnya. Walaupun Iman Syafie tak tunjukkan bukti saintifik, tetapi apa yang dikongsikan ini sebenarnya merupakan sunah yang telah diamalkan sejak berzaman lamanya.


29 Januari 2016

Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option?

Sewa atau beli sebuah apartment? Mana satu pilihan yang lebih baik? Saya mahu kongsikan sebuah artikel yang cukup menarik untuk anda fikirkan. Artikel ini telah ditulis oleh Cara Olsen, seorang freelance Digital Marketer. Ia berkaitan dengan pemilikan hartanah di Malaysia, khususnya pemilikan apartment di Setia Alam, Selangor. Mari lihat pro dan kontra berkaitan tajuk ini.
Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option?

Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option?

Rising apartment rents in Malaysia have led some individuals to dive into homeownership earlier than they had planned. Others have preferred to adopt a wait and see position, in spite of the government incentives to buy. But there is no right or wrong answer when it comes to determining whether buying an apartment is better than renting one.

Several factors come into play that ultimately affect the decision on which is better. Buying and renting an apartment Setia Alam on Property Guru both present a unique set of advantages and disadvantages, but your financial situation may be the biggest factor of all.

Renting

Renting does offer you flexibility and freedom, despite the fact that you cannot build equity. Some of the advantages of renting are:
  • It is easier to move if an opportunity arises than having to sell your apartment
  • You are not affected by the depreciation of an asset – the apartment
  • You do not require regular maintenance services. If a faucet broke in the kitchen, call the building superintendent and he or she will call in a plumber
Renting presents the following disadvantages:
  • The payments you make monthly (rent) can increase as soon as your current lease ends
  • When you rent, you hold no equity, the payments you make monthly provide you with a place to live, but does not provide you with a tangible asset you can sell when you move
  • You cannot paint or remodel your apartment without the owner’s consent. Some landlords may allow their tenants to paint, but you would have to discuss on the color and get permission to go ahead

Buying an Apartment

The emotional and financial advantages can be enticing, but homeownership is not something for everyone. Some of the advantages of owning your own are:
  • You are able to build equity
  • If you are living in an apartment purchased through a mortgage, your house payments remain stable
  • You can use your apartment as an investment by choosing to sell it or rent it out. Renting it out works out great especially if you have a mortgage and the rental payments can cover that. Therefore, it makes economic sense to purchase a home with the potential to bring in a good rental income.
  • You belong to a community once you make the commitment to own an apartment. Chances are high that you will become more involved with your community since you know you will be there for years. You also get to know, meet and socialize with your neighbors, join the local homeowner’s association or even volunteer for local school or community projects.
  • Homeownership gives you the joy of being able to change your environment to suite your needs and lifestyle. However, if you live within a homeowner’s association jurisdiction, you might have less freedom on certain things like owning pets in the building.
Disadvantages of homeownership are:
  • You are responsible for your own maintenance, which might require you to spend copious amounts of money and time to keep your apartment in good repair. You will find it helpful to set aside some funds for surprise expenses like broken appliances, window replacement and service contract.
  • Your apartment is not a liquid asset that you can sell for job relocation or when circumstances change. You might not be able to sell your apartment quickly.
  • You have to pay property taxes
  • Your apartment could lose value
  • Purchasing an apartment requires a significant amount of cash investment
  • If you have a mortgage, the bank will require you to insure your residence 
Apartment Renting Vs. Buying: Which is the Better Option?

What is the Best Option?

To find out whether you should rent or purchase an apartment, consider the following questions:
  • How long do you anticipate living there? Buying an apartment requires a significant amount of emotional investment. House flipping days are basically over, apart for the professionals. If buying an apartment, be prepared to stay in it for five or more years to recoup the cost of purchase, to survive the market and build equity.
  • What are the costs that go into buying? Your local market will play a significant role in the decision on whether to rent or buy. Check online for estimate rental and purchase costs around your area, and talk with a real estate agent to learn about the apartments and neighborhoods you can purchase.
  • What are your future plans? While no one can accurately predict where he or she will be in five years, you should carefully consider your career and personal life goals. If hoping to get ahead in your career, then renting may be the best option for you, unless you are interested in having an investment property.
  • Can you finance an apartment purchase? The first step in buying an apartment is evaluating your financial situation and meeting with a lender to see if you qualify for a house loan and how much you can borrow.
Buying an apartment in Setia Alam on Property Guru is a major decision that should be carefully considered. Unless you can accommodate your housing payments and emotionally prepared for homeownership, purchasing an apartment can be a great financial step.


Photo Credit: Setia Alam Website


28 Januari 2016

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar

Sesak sungguh laman web BR1M 2016. Saya sendiri beberapa kali mencuba untuk masuk ke laman web e-BR1M untuk membuat semakan, nak tahu samada pembayaran BR1M sudah dibuat atau belum. Sebenarnya ada 2 cara untuk ketahui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) telah dibayar, iaitu menerusi semakan online dan juga menerusi penyata kewangan di bank yang telah didaftarkan untuk terima bayaran.

Buat mereka yang pernah menerima BR1M sebelum ini, ia bukan satu masalah; tetapi buat mereka yang mungkin ada membuat permohonan baru, dan juga kemaskini berkaitan status perkahwinan tentu tertanya-tanya samada status permohonan BR1M terkini berjaya atau tidak.

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar
Terdapat dua cara untuk memastikan samada anda layak atau telah menerima BR1M 2016, iaitu menerusi:

Semakan Online e-BR1M 2016

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar
Pergi ke e-BR1M 2016. Anda perlu masukkan nombor kad pengenalan, dan kemudian klik butang 'Semakan Status Permohonan'. Butiran mengenai kemasukan wang BR1M 2016 akan dipaparkan beserta tarikh kemasukkan. Mereka yang berjaya dalam BR1M akan tertulis 'Permohonan Lulus' dalam bahagian status permohonan. Anda boleh rujuk post yang telah saya tulis sebelum ini - Semakan Status Permohonan BR1M 2016

Semakan Penyata Bank

Untuk mereka yang telah mendaftarkan akaun bank untuk terima wang BR1M 2016, anda boleh semak kemasukkan wang tersebut menerusi penyata. Hanya pergi ke bank membawa buku akaun bank untuk kemaskini, atau boleh terus menggunakan perhidmatan perbankkan internet untuk melihat kemasukan wang BR1M 2016 seperti ditunjukkan di bawah ini:
2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar

2 Cara Ketahui BR1M 2016 Dibayar
Pembayaran BR1M 2016 akan dilakukan secara berperingkat, untuk peringkat pertama bermula dari 28 Januari 2016 sehingga 31 Januari 2016. Saya difahamkan, mereka yang tidak berjaya di dalam permohonan BR1M 2016 atau tidak menerima wang, boleh membuat rayuan selepas 31 Januari 2016. Walaubagaimanapun, rayuan tidak boleh dilakukan secara online. 
BR1M 2016

Kredit Gambar: Melvister


25 Januari 2016

Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016

Tempoh pencalonan blog untuk anugerah Minggu Media Sosial Malaysia (MSMW) 2016 telahpun tamat pada 24 Januari 2016. Ramai rakan blogger hebat, popular dan berpengaruh mengambil bahagian di dalam pencalonan untuk beberapa kategori blog dalam MSMW 2016. Salah satu yang menjadi perhatian ialah Best Blog of The Year MSMW 2016.

Anugerah MSMW 2016 adalah antara anugerah yang berprestij memberikan pengiktirafan buat penggiat-penggiat media sosial, terutama sekali blogger saban tahun. Ia merupakan satu platform yang boleh meningkatkan jenama sesebuah blog, dan membuatkan pemilik blog dikenali seantero nusantara.

Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016

Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016
Ramai rakan blogger saya yang telah mendapat pengiktirafan daripada penganjuran MSMW ini, antaranya AbangEnsem.com, Denaihati.com, MelastikBintang.com, OhCikgu.com, AkuPenghibur.com dan ramai lagi. Anda boleh semak dan lihat sendiri senarai pemenang anugerah MSMW sebelum ini di pautan ini - Social Media Week Awards - Past Winners

Dan pada tahun 2016, sebanyak 7 blog telah dicalonkan, tercalon atau mencalonkan diri dalam kategori Best Blog of The Year MSMW 2016. Senarai ini adalah betul setakat saya melihatnya pada 24 Januari 2016, ia mungkin akan bertambah atau berkurang, mengikut penelitian pihak juri/hakim yang telah dilantik.
  1. www.smallnhot.com
  2. www.hasrulhassan.com
  3. www.nizamijam.com
  4. www.benashaari.com
  5. cikepal06.blogspot.com
  6. www.spinorbinmusic.com
  7. www.denaihati.com
Senarai Best Blog of The Year MSMW 2016
Ada banyak lagi kategori untuk blog dipertandingkan dalam MSMW 2016, tetapi yang menjadi perhatian mestilah kategori untuk Best Blog of The Year. Ada lapan lagi kategori lain untuk blog bagi anugerah MSMW untuk tahun ini.

Pemilihan pemenang adalah bersandarkan kepada jumlah undian, dan juga keputusan juri/hakim. Pemarkahan melibatkan 80% public voting, dan 20% keputusan juri yang melibatkan 10% kepada kandungan blog, 5% untuk rekabentuk, 5% untuk etika dan keberkesanan.

Pengundian akan bermula pada 2 sehingga 21 Februari 2016 secara online di laman web MSMW 2016. Untuk mengundi, perlu login menerusi akaun Facebook, dan lakukan voting menerusi butang yang disediakan.

Harapan sangat cerah buat blog dan blogger yang mempunyai pengikut setia yang ramai, dan bersedia untuk mengundi pada tempoh yang ditetapkan. Dan pastinya akan ada calon favourite dalam anugerah ini. Nanti, sama-sama kita saksikan ...


Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate) oleh Firdaus Pay

Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate). Menarik sungguh tips ini, saya suka nak kongsikan tips ini memandangkan ia ada kena mengena dengan ebook yang saya promosikan iaitu Teknik Sublet Premium. Tips ini saya fikir ramai dah tahu, mungkin tak berapa nak dikongsikan bersama, tetapi alhamdulillah, tips mencari penyewa bersama (housemate) ini telah dikongsikan oleh saudara Firdaus Pay.

Nama Firdaus Pay mula menjadi perhatian apabila 3 artikel menarik darinya telah disiarkan di blog popular dan viral di TheVocket. Ia disiarkan dalam minggu yang sama pula tu, nampak benar orang-orang TheVocket sangat menyukai Firdaus Pay... hehehe...
Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate) oleh Firdaus Pay

Tips Mencari Penyewa Bersama (Housemate)

Namun, tips di bawah ini sempat saya sambar untuk disiarkan di blog hasrulhassan.com ini, sesuai dengan promosi Teknik Sublet Premium yang ditulis oleh saudara Mohd Fairuz. Tips ini sangat sesuai untuk mereka yang mahu mengurangkan kos sewaan rumah, khusus bagi pelajar-pelajar yang terpaksa menyewa rumah disebabkan ketiadaan atau tidak berpeluang untuk menginap di asrama IPT.

Jom baca pengalaman sendiri Firdaus Pay mengenai Sublet.

Dulu saya tak pernah tau pasal "Sublet", rupanya dalam tidak sedar saya sendiri sedangkan mengamalkan "Sublet" dalam rumah saya.

Saya menyewa dan dalam masa yang sama, saya menyewakan sebuah bilik tidur utama (master) kepada orang lain. Cuma "Sublet" yang saya amalkan bukan untuk dapat "profit" tapi hanya untuk mengurangkan beban sewa rumah.

Saya tak perlu bagitau tuan rumah pasal "Sublet" yang saya amalkan kerana, tuan rumah percaya "penyewa dari syurga" ni mampu jaga rumah dia dengan baik - sewa rumah mesti Bayar Awal! Baru la tuan rumah sayang. (Sewa rumah 3R 2B hanya Rm400 sebulan selama 7 tahun dengan jarak dari bandaraya KL hanya 12km bro - mana nak dapat lg?!)

Biasanya saya akan "advertise" atau iklankan bilik sewa di mudah.my atau ibilik website. Mudah.my lebih diterima ramai untuk market bilik sewa di Malaysia.

Biasanya saya hanya akan mintak sewa rumah (1 bulan deposit + sebulan sewa bilik semasa). Hanya untuk bulan pertama dan "advance" sewa bilik bulan terakhir. Sebab banyak kali penyewa bersama ni "blah", bulan akhir dah tak bayar, so kena la buat "back up" plan. Biasanya orang lain akan mintak (2 bulan deposit + sebulan sewa semasa). Lain orang, lain caranya.

Temuduga dulu bakal penyewa kita, borak2 santai jer, mesti tanya soalan2 penting:
1) kenapa dia cari bilik sewa?
2) kerja apa dan di mana?
3) cuba selidik juga perwatakan & latar belakang keluarga beliau.

Jangan sesekali terima "pengewa terdesak" atau "desperate tenant". Berdasarkan pengalaman saya, dorang ni lah yang akan memberi masalah kepada kita.

Pernah saya terima "penyewa bersama" yang mengetuk pintu rumah saya. Katanya dia telah tunggu saya balik rumah dari kerja dari pagi hingga malam semata-mata nak menyewa bilik di rumah saya (walaupun di masa tersebut, saya tak iklankan pun saya memerlukan rakan penyewa).

Akibatnya, semasa beliau menyewa bersama saya, duit saya beratus-ratus telah "hilang". Dengan secara terhormat, dia telah "di halau" dari rumah sewa saya. Kita kena berani buat keputusan terbaik untuk diri kita.

Ok, semoga coretan saya bermanfaat untuk anda semua. Cheerio 😁✌.

Sekian, Firdaus Pay

Berminat nak tahu bagaimana anda memperoleh income sampingan menerusi sublet selain mengurangkan kos perbelanjaan kehidupan? Maka, saya syorkan untuk anda membaca ebook Teknik Sublet Premium sebagai jalan penyelesaian khusus.

Semoga bermanfaat.

p.s: Rupanya ini geng AbangEnsem.com .... fuh ...



24 Januari 2016

Komisen 26 - 27 Ashadee.com

Ini mungkin pembayaran komisen terakhir oleh pihak Ashadee.com. Alhamdulillah, saya telah menerima dua komisen dari Ashadee.com untuk bulan Januari 2016. Komisen yang diterima daripada Ashadee.com ini merupakan komisen untuk kali ke 26-27 semenjak dijenamakan semula daripada JomNiaga.com.

Sayang sekali Ashadee.com ditutup. Kalau dibuka, pasti akan lebih seronok buat duit online pada tahun 2016 ini. Tapi nak buat macamana, itu keputusan pihak pengurusan Ashadee.com yang diterajui oleh saudara Gobala Krishnan. Mungkin, mereka mahu menumpukan kepada cabang bisnes online yang baru iaitu Kreydle.com.

Komisen 26 - 27 Ashadee.com

Komisen 26 - 27 Ashadee.com
Komisen 26 - 27 Ashadee.com
Ashadee.com banyak dah berjasa kepada saya, selain memberikan komisen-komisen lumayan hasil bisnes online tanpa modal iaitu affiliate; ia juga merupakan lubuk mendapat ilmu daripada puluhan ebook, dvd, cd dan juga online course yang dipromosikan. Banyak juga ebook serta video yang telah saya beli dari Ashadee.com, dan alhamdulillah ... ia telah banyak membantu saya sehingga menjadi top 3 affiliate di Ashadee.com untuk tahun 2015!
Top Affiliate Ashadee.com 2015

Bagai tidak percaya, dengan pelaburan ilmu yang telah saya buat, saya berjaya menjana income menerusi affiliate Ashadee.com lebih daripada RM5,000 daripada komisen pelbagai produk. Dan dengan ilmu itu juga, saya berjaya jana komisen daripada beberapa platform affiliate yang lain.

Alhamdulillah.

Terima kasih kepada Ashadee.com kerana memberikan peluang untuk buat duit online khusus buat blogger seperti saya sejak beberapa tahun ini.


Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram

Ketahui teknik dan cara berkesan lariskan jualan di Instagram yang terbukti berjaya! Adakah anda seorang peniaga online di Instagram, samada lama atau baru nak berniaga, atau mungkin nak tambah follower, dan mahu mempunyai follower yang aktif atau teringin mendapatkan banyak like? Mengapa tidak anda fahami 17 modul yang disediakan dalam DVD Teknik Jualan Insta?

Ada pemilik akaun Instagram yang ada puluhan ribu pengikut, tetapi pengikut kebanyakkannya 'tidur', dan bukan jenis targeted. Mereka mungkin akan like setiap gambar yang anda post, tetapi mereka sekadar like sebab memang mereka kaki like .. mereka bukan pengikut genuine.

Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram

Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram
Inilah masalah banyak peniaga dan usahawan online yang tidak dapat membuat jualan, apatah lagi melariskan produk mereka menerusi Instagram. Sudah ada puluh ribu pengikut di Instagram, tetapi nisbah yang membeli produk dengan jumlah pengikut sangat mengecewakan.

Menerusi DVD Teknik Jualan Insta ini, mereka yang ada masalah seperti yang saya beritahu di awal post, mungkin dapat diselesaikan. Cuba lihat sinopsis 17 modul yang ada dalam panduan ini:

Modul #1 - Asas Bisnes Di Instagram

Ramai orang gagal buat jualan dalam Instagram sebab mereka terlepas pandang asas ni. Umpama nak buat rumah, kalau tiang tak kukuh, bila-bila masa boleh roboh. Sama juga dalam perniagaan dan Instagram. Kalau anda faham konsep asas ni, mudah untuk anda lakukan jualan di Instagram!

Modul #2 - Bina Profile Bisnes Di Instagram

Dalam modul ini, ia akan dedahkan teknik membina akaun dalam Instagram khas untuk perniagaan. Yang mana akaun anda akan nampak lebih profesional dan mudah untuk membina keyakinan dan kepercayaan pelanggan dan bakal follower anda kelak, seterusnya menarik minat orang luar untuk follow anda seterusnya jadi pelanggan anda

Modul #3 - Followers

Fahami konsep follower dalam Instagram yang mana follower ini adalah bakal pelanggan anda dan bagaimana anda nak memanipulasi followers anda bagi meningkatkan kepercayaan pelanggan. Dan ketahui followers bagaimana yang anda benar-benar perlukan.

Modul #4 hingga #9 - Teknik Naikkan Follower

Terdapat 9 teknik yang bakal didedahkan dalam misi anda mendapatkan followers terutama targeted followers dan 9 teknik ini adalah yang terbukti bantu untuk tingkatkan jumlah followers dari hari demi hari.

[+] Klik - DVD Lariskan Produk di Instagram

Modul #10 - Strategi Unfollowing

Antara masalah yang dihadapi oleh segelintir pada peniaga adalah berlakunya following terlalu ramai. Jadi dalam dvd video ini akan dedahkan anda teknik lakukan unfollowing secara lebih teratur dan seterusnya bakal memberi kesan besar pada akaun anda kelak.

Modul #11 - Strategi Posting

Untuk menjual di Instagram ianya tidak boleh lari dari gambar dan penulisan. Gambar dan penulisan merupakan elemen yang sangat penting untuk mempengaruhi prospek untuk membeli. Ramai yang tidak menguasai sepenuhnya bahagian ini. Saya akan berikan teknik dan konsep penulisan iklan yang benar-benar efektif dan mampu menghasilkan jualan. Dan juga idea-idea bagaimana untuk anda hasilkan post yang menarik dan memukau.

Modul #12 - Strategi #tags

Dalam modul ini pula akan ditunjukkan kepada anda bagaimana kepentingan #tags dalam membantu perniagaan anda, dan bagaimana anda boleh lakukan "folder" dalam akaun Instagram anda, seterusnya kegunaan-kegunaan #tags yang lain terutama untuk mendominasikan enjin carian dalam Instagram

Modul #13 - Database

Rasanya tak cukup lengkap jika tidak didedahkan kepada anda betapa pentingnya untuk anda menyimpan database dan bagaimana untuk anda kumpul database melalui Instagram. Followers sahaja tak cukup sebab bila-bila masa sahaja ianya boleh hilang, tapi dengan ada database, bisnes anda mampu bertahan jauh lebih lama!

Modul #14 - Follow Automatik

Pernah dengar Robot IG? IG anda bekerja sendiri walaupun pada waktu tidur? Dalam modul ini pula akan ditunjukkan kepada anda bagaimana boleh lakukan following dan unfollowing serta likes gambar orang lain secara automatik walaupun anda tak log in dalam Instagram anda. Modul update ini sangat bersesuaian bagi mereka yang tidak ada masa yang banyak untuk uruskan akaun Instagram mereka
Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram

Modul #15 - Post Berjadual

........ Baca di sini - 17 Modul Teknik Jualan Insta

Modul #16 - Instagram Ads

........ Baca di sini - 17 Modul Teknik Jualan Insta

Modul #17 - Bonus - Gandakan Duit di IG

........ Baca di sini - 17 Modul Teknik Jualan Insta

Saya biarkan bahagian sinopsis modul 15, 16 dan 17 untuk anda selidiki sendiri andai anda benar-benar berminat nak tahu. Saya fikir, modul pertama sehingga modul ke 14 pun sudah cukup memberikan gambaran bahawa DVD Teknik Jualan Insta ini akan berikan manfaat terbaik untuk anda.

Promosi Khas DVD - Harga Pengenalan (Terhad)

Promosi khas untuk DVD Teknik Jualan Insta sedang berlangsung sehingga tengah malam 25 Januari 2016 (Isnin) dengan harga permulaan menarik iaitu kurang RM100. Dan selepas itu, harga akan dinaikkan menjadi RMXXX.
Cara Berkesan Lariskan Jualan Instagram

Panduan ini disediakan dalam bentuk video DVD 17 modul yang senang untuk anda ikuti dan fahami. Andai anda merupakan golongan di bawah ini, maka seharusnya anda memiliki panduan ini dengan harga pengenalan yang cukup berbaloi.
  • Mahu lariskan produk yang dijual di Instagram
  • Mendapatkan ribuan follower berkualiti
  • Mendapatkan follower yang genuine dan targeted
  • Mendapat likes yang banyak
  • Buat duit secara berkesan di Instagram
  • Teknik sebenar berniaga di Instagram
Dapatkan harga promosi khas ini sebelum terlewat. Inilah peluang yang perlu anda rebut .... hanya RM90 untuk pakej utama. Klik pautan disediakan di bawah ini, dan jangan tunggu sehingga Isnin, 25 Januari 2016, kerana selepas itu harga tawaran akan dinaikkan ....

[+] Klik - DVD Lariskan Produk di Instagram

Jangan komen dan jangan PM saya andai anda mahukan harga tawaran selepas 25 Januari 2016 ye ... sebab owner produk ini akan mengamuk nanti. Buat tindakan sekarang ... !!


[full_width]

23 Januari 2016

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik untuk mengetahui 'jantina' laptop atau PC kepunyaan anda ... hoho.... ada kata saya nak buat gurauan senda, tapi sebenarnya ini merupakan trik untuk melihat samada komputer anda akan keluarkan arahan mudah fail jenis vbs seperti sepatutnya. Kalau ada suara yang keluar tu, maka oklah.

Tapi yang menariknya ialah, suara itu akan keluar dalam dua versi, samada suara lelaki, atau suara perempuan. Nak cuba trik ni tak? Cubalah, hanya ikuti arahan yang saya tulis di bawah ini. Dan kemudian lihat hasil akhirnya.

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop
Ikuti langkah berikut satu persatu ye....
  1. Buka aplikasi notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak "I love YOU"
  2. Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan anda simpan fail ini di desktop supaya senang nak cari/buka nanti)
  3. Save as fail tersebut menjadi - love u.vbs
  4. Close notepad apabila habis save. Sekarang lihat di desktop ada tak fail tadi, klik dua kali fail love u.vbs tersebut dan anda akan dengar suara "i love u."

Cuba dengar betul-betul suara yang akan keluar tu ... adakah ia suara lelaki atau suara perempuan....

Selamat mencuba. Jangan lupa share kat kawan-kawan lain ye ....


p.s: Sesetengah antivirus akan detect benda ni sebagai virus. :)


22 Januari 2016

Qu Puteh Whitening Pro 9 Dikesan Merbahaya

Produk Qu Puteh iaitu Qu Puteh Whitening Pro 9 telah diuji dan dikesan mengandungi bahan terlarang yang merbahaya. Begitulah kenyataan akhbar yang telah dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, bertarikh 22 Januari 2016.

Dengan kenyataan ini, semua pengguna adalah dilarang daripada menggunakan produk kosmetik yang dimaksudkan. Berikut adalah kenyataan akhbar yang saya maksudkan berkaitan larangan menggunakan Qu Puteh Whitening Pro 9 yang dikesan mengandungi merkuri, iaitu bahan yang dianggap sebagai racun berjadual.
Qu Puteh Whitening Pro 9 Dikesan Merbahaya



Kenyataan Akhbar Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia mengenai Produk Qu Puteh Mengandungi Racun Berjadual

Berikut adalah kenyataan akhbar oleh Pengarah Kesihatan Malaysia berkaitan produk Qu Puteh Whitening Pro 9, bersandarkan kepada laporan ujian yang telah dilakukan (rujuk imej di atas):

Produk kosmetik di atas telah diuji dan dikesan mengandungi merkuri yang tidak dibenarkan di dalam produk kosmetik. Oleh itu, produk kosmetik Qu Puteh Whitening Pro 9 tidak lagi dibenarkan untuk dijual di Malaysia.

Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK), Kementerian Kesihatan Malaysia telah menerima laporan kesan advers daripada pengguna yang mengalami tinnitus (ringing in the ears) dan keguguran rambut setelah menggunakan produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dan Qu Puteh Whitening UV Block (NOT151106645K) selama lebih kurang tiga bulan. Pengguna telah pulih daripada kesan yang dialami apabila berhenti menggunakan produk-produk tersebut.

BPFK telah membuat persampelan dan menguji produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dan Qu Puteh Whitening UV Block. Hasil pengujian menunjukkan salah satu produk tersebut iaitu produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dikesan mengandungi merkuri pada paras yang tinggi.

Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan merkuri lazimnya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit dan rawatan anti penuaan seperti masalah jeragat, kulit tidak sekata dan kedutan. Produk kosmetik tidak boleh mengandungi merkuri kerana ia boleh memudaratkan kesihatan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan.

Selain itu, kesan mudarat akibat pendedahan kepada merkuri boleh juga dialami oleh orang sekeliling apabila produk kosmetik yang mengandungi merkuri yang disapu pada kulit meruap dan dihidu. Bayi dan kanak-kanak kecil berisiko terdedah kepada merkuri apabila mereka menyentuh produk kosmetik yang mengandungi merkuri atau orang yang menggunakan produk kosmetik tersebut. Penggunaan produk yang mengandungi merkuri boleh juga menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit.

Notifikasi produk Qu Puteh Whitening Pro 9 telah dibatalkan dan pihak syarikat yang bertanggungjawab ke atas notifikasi produk berkenaan telah diarahkan untuk memberhentikan penjualan/pembekalan dengan serta merta dan memanggilbalik kesemua stok fizikal produk tersebut daripada pasaran dalam tempoh 72 jam.

Sesiapa yang mempunyai stok produk di atas dinasihatkan menghentikan penjualan/ pengedaran/penggunaan produk tersebut dengan serta-merta. Penjual adalah diingatkan pemilikan produk-produk ini melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

Pengguna digalakkan untuk melapor kepada BPFK mengenai sebarang kesan sampingan atau kesan advers yang dialami apabila mengguna sesuatu produk kosmetik di talian 03-78018496/78835532 atau melalui emel kosmetik@bpfk.gov.my serta mendapatkan rawatan perubatan dengan kadar yang segera.

Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

22 Januari 2016

Saya difahamkan bahawa produk yang dimaksudkan iaitu Qu Puteh Whitening Pro 9 didatangkan dalam satu set seperti ditunjukkan di atas. Set produk ini telah diberitakan ditarik daripada pasaran, dan arahan telah dikeluarkan juga dari pengasas produk ini iaitu Dato Sri Vida supaya produk ini tidak lagi dijual kepada pengguna.

Sumber: KP Kesihatan


Permohonan Perumahan dan Borang RMRPlus SPNB

Permohonan dan Borang RMRPlus SPNB. Pernah dengar mengenai RMRPlus? RMRPlus merupakan satu projek kendalian Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) yang mensasarkan golongan yang mempunyai tanah tetapi tidak layak untuk membuat permohonan menerusi Program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia. Untuk memohon mendapatkan rumah menerusi program ini, pemohon perlu muat turun borang RMRPlus SPNB yang diberikan percuma, dan melengkapkan butiran yang perlu.

Borang RMRPlus boleh dimuat-turun secara percuma di laman web SPNB, namun sebagai langkah untuk membantu anda, saya telah sediakan capaian terus untuk anda dapatkan borang RMRPlus di sini. Anda boleh muat-turun dan cetak borang RMRPlus SPNB teserbut yang disediakan di bawah (akhir artikel).

Permohonan dan Borang RMRPlus SPNB

Permohonan dan Borang RMRPlus SPNB
Pada mungkin yang belum memahami mengenai RMRPlus, secara asasnya ia merupakan satu model perniagaan oleh SPNB yang mengambil konsep asas Rumah Mesra Rakyat 1Malausia (RMR1M) namun dikhususkan kepada mereka yang mempunyai tanah sendiri tetapi tidak memenuhi kriteria minima permohonan RMR1M.

[Baca] Cara Membuat Permohonan Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia SPNB 2016

RMRPlus adalah satu program alternatif untuk mereka yang tidak layak mendapat subsidi daripada kerajaan disebabkan melebihi syarat minima dalam program RMR1M. Permohonan adalah terbuka untuk mereka yang penuhi syarat di bawah ini:

Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Mempunyai tanah sendiri atau merupakan salah seorang pemilik atau telah mendapat keizinan daripada pemilik tanah.
  • Keluasan tanah minima ialah 3750kps atau 50'x75'
  • Berkelayakan untuk mendapat pinjaman bank atau institusi kewangan; atau menerusi bayaran tunai bagi biaya kos pembinaan.

Syarat permohonan
Ciri-ciri rumah yang akan dibina untuk RMRPlus buat mereka yang memohon menerusi projek ini adalah seperti berikut:
  • Rumah sesebuah setingkat dengan 3 bilik dan 2 bilik air.
  • Ciri rekabentuk rumah:
    • Villa Mesra Indah dengan keluasan 1,000kpa - RM108,888
    • Casa Mesra Kasih dengan keluasan 1,200kpa - RM126,666

Jika anda mempunyai tanah, dan mahu membina rumah dengan kos yang lebih murah, bolehlah membuat permohonan untuk program RMRlus ini. Anda hanya perlu membuat permohonan kepada pihak SPNB dengan melengkapkan borang RMRPlus dan menghantarnya ke mana-mana pejabat Cawangan SPNB yang berdekatan. Pastikan juga bahawa borang permohonan yang telah lengkap diisi disertakan dengan dokumen-dokumen yang diperlukan. Anda boleh rujuk butiran tersebut di dalam borang RMRPlus disediakan di bawah:



Jika anda tidak dapat melihat paparan di atas, anda boleh muat turun borang tersebut menerusi pautan ini - Borang RMRPlus SPNB.

Semoga informasi ini bermanfaat buat anda.

Rahsia Rumah Lelong

Oh ya, untuk pengetahuan dan pemahaman jelas; saya bukanlah agen pemasar untuk SPNB. Saya tiada kaitan dengan pihak SPNB atau kontraktor atau mana-mana pihak bank. Saya cuma menyalurkan info berkaitan RMRPlus sebagai cara untuk bantu ramai golongan berpendapatan rendah dan sederhana untuk mendapatkan rumah sendiri.


Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?

Bagaimana nak mulakan sebuah bisnes homestay? Homestay merupakan perkataan bahasa Inggeris. Jika dialihbahasa, ia dikenali sebagai inap desa dan kadangkala rumah tamu. Ia sebuah bisnes yang menguntungkan, terutama jika anda tahu cara sebenar melakukannya. Bayangkan, sebuah rumah yang anda miliki samada dibeli atau menyewa dari tuan rumah, boleh menjana income lumayan sehingga 4 angka sebulan dengan hanya menetapkan sewaan serendah RM100 semalam!

Congak keuntungan memang nampak mudah, tetapi ia tidaklah semudah congakan keuntungan atau pendapatan. Silap cara, bisnes homestay boleh diakhiri dengan anda terpaksa menanggung hutang keliling pinggang. Maka, untuk mereka yang mahu buat duit dalam bisnes ini; ilmu, pendekatan, teknik, kaedah serta cara perlu betul agar pengakhiran yang baik dapat direalisasikan.

Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?

Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?
Saya ada ramai sahabat, kenalan malah sedara-mara yang menjalankan bisnes ini. Mungkin pada pandangan ramai, bisnes inap desa atau rumah tamu ini memerlukan modal yang besar. Tetapi, sebenarnya ia bisnes yang menggunakan kos yang agak rendah jika nak dibandingkan dengan bisnes seumpamanya seperti hotel bajet. Anda tidak perlu membeli sebuah bangunan atau sebuah rumah untuk mulakan bisnes homestay ini. Menerusi teknik sewa atas sewa, anda bakal jana keuntungan lumayan dengan hanya menyewa sebuah kediaman yang mungkin dikenakan sewaan RM400 - RM500 sebulan.

Untuk memulakan sebuah bisnes homestay anda sendiri, perkara berikut perlu diambil perhatian:
  1. Kediaman untuk dijadikan homestay atau inap desa
  2. Lokasi yang berpotensi
  3. Perabot dan hiasan
  4. Peralatan elektrik dan elektronik
  5. Peraturan dan ketetapan
  6. Promosi

Pemilihan Kediaman

Anda perlu mencari sebuah kediaman yang sesuai untuk dijadikan homestay. Maksudnya, anda perlu mencari rumah yang mempunyai keluasan yang baik, jumlah bilik yang sesuai, jumlah bilik air, keadaan persekitaran dan juga kelengkapan kemudahan asas yang bagus.

[+] Klik Sini Untuk Ketahui Cara Mendapatkan Rumah Lelong Mampu Milik

Kediaman perlu mempunyai keluasan yang baik kerana kebanyakkan pelanggan berpotensi akan menyewa sebuah homestay andai ia cukup luas untuk menampung bilangan orang yang ramai. Homestay yang ada keluasan yang besar selalu menjadi pilihan, apatah lagi andai ada jumlah bilik yang mencukupi; paling tidak 1 bilik besar, dan 2 bilik kecil.
Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?

Anda perlu mencari rumah kediaman yang mudah untuk diuruskan, terutama sekali kawasan persekitaran. Andai ada tanah lapang, kemungkinan akan babitkan kos sampingan seperti perlu menjaga kebersihan, memotong rumput atau hiasan.

Kawasan rumah kediaman untuk homestay mesti mempunyai kemudahan asas yang baik. Anda perlu pastikan tekanan air yang baik, sistem perparitan yang sempurna, kutipan sampah dan sebagainya. Ia adalah untuk kelebihan jangkamasa panjang bagi memastikan tiada kos luar yang terpaksa ditanggung.

Lokasi Bisnes Homestay

Memilih lokasi yang sesuai untuk bisnes homestay
Aspek lokasi adalah antara yang memastikan bahawa bisnes homestay anda boleh menjana income yang menguntungkan. Kenal-pasti lokasi-lokasi hot yang mempunyai permintaan tinggi untuk inap desa atau rumah tamu. Periksa lokasi tersebut untuk perkara-perkara seperti:
  • Apakah tarikan yang ada di kawasan tersebut? 
  • Apakah yang akan menarik perhatian orang untuk mencari sebuah tempat bermalam yang selesa di situ?
  • Adakah lokasi tersebut mempunyai masjid, surau, tempat makan, klinik, kedai runcit, kedai serbaneka 24 jam dan stesen minyak?
  • Adakah lokasi mudah untuk dicari?

Kelengkapan Perabut dan Peralatan Elektrik

Konsep sebuah homestay ialah ia perlu lengkap dengan perabut dan peralatan elektrik. Kos mungkin akan meningkat andai anda bercadang untuk memperlengkapkan kediaman yang baru anda miliki dengan segala perabut dan peralatan elektrik yang baru. Jadi, sangat disyorkan untuk mencari perabut dan peralatan elektrik 2nd hand atau terpakai untuk lengkapkan kediaman homestay.

[+] Klik Sini Untuk Mendapatkan Panduan serta Cara Mendekorasi Kediaman Homestay

Namun, untuk jangkamasa panjang, anda mungkin perlu mencari atau mendapatkan perabut dan peralatan baru. Pilih perabut dan peralatan yang berkualiti dan tahan lama. Anda perlu faham, bukan semua pelanggan ada kesedaran sivik yang baik, justeru menjaga perabut dan peralatan yang ada di homestay seperti milik mereka adalah jauh dari apa yang anda harapkan.

Tips Beli Perabut dan Peralatan Baru

Jika mahu beli perabut dan peralatan elektrik baru, pilihlah hanya dari satu kedai yang ada menawarkan pakej kelengkapan satu rumah. Jadikan kedai ini sebagai main-supplier untuk bisnes homestay anda. Manalah tahu, esok lusa nak tukar perabut dan peralatan .. boleh sahaja trade-in. Lebih baik, jika ia ada after-sales seperti servis repair dan sebagainya.
Bagaimana Nak Mulakan Bisnes Homestay?
Jangan terburu-buru untuk melengkapkan segala perabut dan kemudahan dalam homestay anda. Jadikan keuntungan yang dapat sebagai modal pusingan, dan pastikan bahawa apa yang anda dapat boleh menampung kos seperti bil elektrik, bil air, sewaan kepada pemilik rumah. Untuk itu, perkiraan modal - untung - rugi mesti dilakukan.

Peraturan

Sebagai seorang pengusaha homestay, anda perlu menetapkan peraturan khusus. Dokumen seperti perjanjian sewaan, pajakan antara anda dengan pemilik kediaman dan berkaitan mestilah ada, dan lengkap. Anda juga sepatutnya mempunyai peraturan ringkas untuk setiap penyewa homestay anda. Sediakan dokumen ini dan letakkan dalam perjanjian sewaan. Tanpa peraturan dan dokumen, anda mungkin berisiko kepada kehilangan, kemalangan, kerugian dan sebagainya.

Promosi Berkesan

Aspek terakhir untuk memulakan bisnes homestay ini adalah promosi. Anda sudah ada kediaman lengkap dengan perabut dan segala macam kemudahan, tetapi tiada siapa pun tahu .... jadi penting untuk anda promosikan bisnes homestay anda.

Cara paling mudah, berkesan dan dengan kos yang murah ialah dengan memberitahu jiran-jiran dan masyarakat setempat mengenai homestay anda. Bergaullah dengan mereka yang tinggal bersebelahan, berdekatan dan berhampiran dengan lokasi rumah homestay atau inap desa bisnes anda. Kalau perlu, aktif dengan aktiviti sosial yang ada - dua bulan sekali, tiga bulan sekali ...

Promosi Bisnes Homestay Dengan Kos Minima

Promosi juga boleh dilakukan di papan tanda masjid, kedai serbaneka 24 jam, kedai runcit serta stesen minyak .. ia adalah lokasi tumpuan orang ramai, bukan sahaja penduduk setempat tetapi juga orang luar. Orang luar akan singgah di masjid untuk sholat, akan pergi ke kedai serbaneka, akan membeli di kedai runcit dan akan mengisi minyak di stesen minyak berdekatan. Itulah pentingnya soal lokasi tadi penting memilih kawasan yang ada kemudahan ini; kerana ia merupakan faktor untuk anda mempromosikan bisnes homestay anda dengan kos yang rendah.
Satu lagi promosi dengan kos yang murah ialah menerusi internet. Anda boleh kongsikan mengenai bisnes homestay menerusi blog, menerusi laman sosial mahupun laman web berkaitan pelancongan. Pengiklanan di blog misalnya lebih murah, dan lebih baik kerana blog adalah sebuah medium penyebaran maklumat dan informasi yang baik. Orang akan cari informasi menerusi carian Google berkaitan homestay ... terutama dari segi harga, lokasi, kemudahan, dan review atau pendapat. Dengan informasi yang banyak berkaitan homestay anda yang boleh didapati di internet, maka semakin mudahlah orang tahu, kenal dan sedar akan bisnes homestay anda.

[+] Klik Sini Untuk Dekorasi Bajet Homestay Anda

Review Mengenai Homestay

Saya sendiri menulis review untuk beberapa sahabat yang mengendalikan bisnes homestay di blog ini; dan alhamdulillah, pulangan dan faedah yang mereka dapat adalah sangat baik. Promosi di internet, di blog adalah kekal .. anda keluarkan kos sekali, dan maklumat mengenai homestay milik anda akan kekal berada selama ada WWW; in Sha Allah .. pulangan akan dapat berkali-kali.

[+] Lihat promosi yang telah saya tulis ini - Homestay Ani Kuantan, Pilihan Untuk Keselesaan

Namun, seperti saya katakan di awal tadi .. tanpa ilmu, teknik yang betul ... bisnes homestay boleh jadi satu mimpi ngeri untuk mereka yang baru nak menceburinya. Atas sebab itu, saya sangat syorkan kepada mereka yang mahu memulakan bisnes homestay untuk mendapatkan pakej ebook berkaitan Sublet Premium. Ebook Rahsia Sublet Premium mempunyai segala ilmu - A sampai Z tentang bagaimana nak buat duit dalam hartanah sewa atas sewa, di mana bisnes homestay adalah salah satu dalam bisnes hartanah yang diceritakan (mungkin tidak secara spesifik).

Pakej dan Panduan Buat Duit Sublet Premium (Bisnes Homestay)

Pakej ebook ini yang merangkumi beberapa ebook panduan serta tips akan beritahu anda banyak perkara, antaranya:
  • Cara memilih lokasi, dan kenalpasti sebelum menyewa sebuah kediaman untuk bisnes homestay anda.
  • Bagaimana serta sumber untuk mendapatkan barangan perabut second hand yang berkualiti.
  • Menguruskan tempahan secara online dan menggunakan aplikasi tertentu.
  • Bagaimana cara nak mempromosi
  • Cara nak tetapkan harga sewaan dan memaksima keuntungan
  • Bagaimana nak mengurus bisnes dengan baik
  • Cara memilih kediaman yang sesuai untuk bisnes homestay 
Dan banyak lagi ....

Termasuklah bonus untuk anda betul-betul buat duit dalam bisnes hartanah ini  ... iaitu:
  • Bagaimana nak berurusan dengan pemilik kediaman dan mendapat harga sewaan bulanan yang menguntungkan.
  • Template yang boleh anda gunakan untuk cipta surat perjanjian anda sendiri.
  • Group Support yang akan bantu untuk newbie memulakan bisnes hartanah Sublet Premium

Sekiranya anda berminat nak tahu serta mendapatkan pakej ebook yang akan bantu anda untuk memulakan bisnes homestay sendiri, maka jangan fikir-fikir banyak .. terus sahaja ke link/pautan di bawah ini:

[+] Tawaran Khas Pakej Ebook Rahsia Sublet Premium

Anda pasti akan teruja apabila mendapat tahu bahawa anda bukan sahaja boleh buat duit menerusi bisnes homestay, inap desa atau rumah tamu malah lebih daripada itu. Dari memberi sewa kepada pelanggan untuk kadar per malam, anda akan ketahui rahsia untuk jana income menerusi sewaan per bilik dan juga per orang ... yang pasti lebih menguntungkan.
Ebook rujukan bisnes homestay - sublet premium

[+] Tawaran Khas Pakej Ebook Rahsia Sublet Premium


Panjang saya tulis ... harap akan ada yang dapat manfaat darinya. Jika sudi, kongsikan kepada orang lain, atau kawan-kawan yang mungkin sedang memikirkan cara untuk buat duit menerusi hartanah, terutama sekali bisnes Sublet ini contohnya Homestay.



21 Januari 2016

Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan

Dua hari lalu, saya terbaca satu komen berbentuk pandangan jujur dari seorang yang bergelar Lucius Maximus berkaitan dengan penajaan Vida Beauty Qu Puteh ke atas pasukan bolasepak Kelantan. Ia satu pandangan yang pada fikiran saya amat baik dikongsikan, dan memang wajar diviralkan. Ia berkaitan dengan legasi dan tradisi bolasepak Kelantan yang kini sedang dipertaruhkan dek kerana penajaan lumayan jutaan ringgit oleh Vida Beauty, pengeluar produk Qu Puteh.

Isu ini telah menjadi isu yang sangat sensasi bukan sahaja di dalam dunia bolasepak tanahair, tetapi juga dalam dunia kosmestik, pemasaran dan penajaan. Ada banyak respon berkaitan penajaan Qu Puteh yang bernilai RM6 Juta (kalau tak silap) ke atas pasukan bolasepak Kelantan.

Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan

Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan

Paling banyak disebutkan ialah berkaitan warna stadium dan juga warna jersi pasukan bolasepak Kelantan. Ada yang menganggap permintaan penaja utama pasukan Kelantan ini agak keterlaluan, dan ramai yang merasakan warna merah jambu untuk pasukan Kelantan sebagai sangat tidak sesuai, dan tidak menonjol kegarangan dan kehebatan pasukan tersebut yang sekian lama ditradisikan dengan Merah Putih.
Legasi - Tradisi - Qu Puteh, Pandangan Yang Patut Diviralkan

Jadi, saya ambil peluang ini untuk berkongsi pandangan dan komen yang telah diberikan oleh pengguna Facebook Lucius Maximus berkaitan isu yang menjadi bualan merata Malaysia. Meh sama-sama lihat dan baca, dan fikirkan dengan pandangan serta minda yang terbuka.

Legasi & Tradisi atau Qu Puteh?

Aku tulis ini untuk menjawab saudara Rem Dambul, seorang kenalan yang aku hargai tulisan dan pandangannya tetapi berbeza pendapat kerana:

1) Aku melihat isu ini sebagai seorang pencinta bola sepak
2) Aku rasa tak patut semua benda dalam dunia ini ada 'tanda harga'.

Saudara Rem ada mengatakan dalam kes Qu Puteh taja Kelantan, kita terpaksa membelakangkan legasi dan tradisi demi survival atau kelangsungan hidup. Ini merujuk kepada khususnya isu warna stadium dan jersi Kelantan yang hendak ditukar kepada merah jambu.

Ya, bola sepak seperti juga sukan lain memerlukan tajaan untuk hidup. Ini juga yang berlaku di England atau negara bola sepak maju yang lain. Kelab atau pasukan bola di sana sebenarnya tidak boleh hidup dengan hanya jualan tiket atau barangan merchandise. Penajaan adalah sumber kewangan untuk ikhtiar hidup mereka. Duit hasil menang liga atau piala pun jauh dari cukup untuk kelangsungan hidup.

Tetapi yang membezakan tajaan di sana dengan tajaan Qu Puteh ialah adab dan hormat. Adab antara penaja dan pihak yang ditaja, serta rasa hormat antara penaja dan pihak yang ditaja.

Dalam kes Qu Puteh taja Kelantan, adab itu hilang bila penaja sudah mendedahkan isi perbincangan yang mungkin sulit sebelum perjanjian dimeterai dan mengugut tajaan diberikan kepada pihak lawan jika kehendaknya tidak dipuaskan. Hormat itu hilang bila penaja meletakkan syarat mengikut hawa nafsu sendiri tanpa mempedulikan legasi, tradisi dan juga sentimen pasukan serta penyokong Kelantan.

Kita bercakap isu ini lebih dari sekadar warna. Ya, boleh cat stadium warna merah jambu dan boleh tukar warna jersi juga kepada merah jambu (cuma dalam norma bola sepak, hanya warna jersi kedua atau ketiga sahaja yang selalunya boleh ditukar). Tetapi penaja yang beradab dan ada rasa hormat lebih bijak untuk tidak memburukkan reputasi mereka dengan tidak mencampuri urusan legasi dan tradisi ini.

Atas sebab itulah di Eropah sana, tajaan terhad kepada meletakkan nama jenama di jersi atau membeli naming rights ke atas stadium. Paling tidak pun dengan mengecat kerusi stadium dalam corak yang menonjolkan nama atau logo.

Tetapi bila penaja lebih mementingkan kepuasan nafsu sendiri sampai melanggar legasi dan tradisi tanpa sedikit pun ambil peduli pada sentimen peminat pasukan, maka cemuhan dan reputasi yang buruk adalah 'ubatnya'.

Konsep penajaan yang baik ialah penajaan yang dibuat demi kebaikan sukan yang ditaja. Penajaan yang jahanam pula ialah penajaan yang dibuat demi kepentingan penaja atas kesempitan pihak yang ditaja. Mula dari merah jambu dan tukar nama, kini mahu duduk di bangku simpanan dan mengharamkan penaja lain seperti Nike. Ini bukan menaja untuk kebaikan sukan bola sepak, tapi ini menaja untuk menjahanamkan.

Dan antara dua jenis penajaan di atas ini janganlah kita kaitkan ia dengan kebaikan atau kebajikan. Penajaan ada give and take. Kebaikan atau kebajikan kau buat dengan ikhlas tanpa mengharapkan balasan. Memang Vida banyak menderma ke masjid dan sekolah dan membantu orang miskin, itu amal kebaikan dan kebajikan.

Tapi menaja Kelantan ini lain, bukan kebajikan. Kalau kebajikan kau sumbang saja duit puluhan juta beli tanah dan buat padang bola seluruh Kelantan, bagi anak-anak Kelantan main dan jangan paksa mereka pakai seluar bola merah jambu. Itu kebajikan.

Akhir kata, mungkin ada yang akan bercakap "dia ada duit, suka hati dialah nak buat apa, kau tak ada duit, duduk diam-diam".

Kalau ada yang berfikiran begitu, maka punahlah dunia kita ini bila kita fikir siapa yang berduit boleh buat apa saja, seperti mengambil kesempatan atas kesempitan pihak lain.

Setakat ini, pandangan daripada Lucius Maximus ini telah mendapat lebih daripada 2K likes (setakat entri ini ditulis) dan telah dikongsikan sebanyak 500 kali di Facebook. Ini merupakan antara komen yang pada pandangan saya lebih rasional dan wajar untuk diterima. Jadi, ia memang patut diviralkan.

Sedikit info terkini dari Kem Pasukan Kelantan ...

Berita Terkini Kem Kelantan
  • DSV akan jadi pengedar dan pengeluar jersi bagi pasukan TRW, jersi utama warna pink dan merah dan dua jersi hitam serta putih.
  • Aksi persahabatan PQPTRW vs DRB Hicom dibatalkan bagi memberi laluan naiktaraf SSMIV
  • Seorang pemain import Argentina bakal tiba ke KB malam ini. Dikhabarkan beliau rakan kepada Pereyra Diaz pemain JDT, Alejandro Rodriguez Gorrin.



Apa kata anda pula?


10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post

Bukan mudah untuk mengumpan dan 'menjerat' pengguna laman sosial Facebook untuk viralkan post di blog. Jika anda tidak mempunyai support yang kuat di laman sosial, agak sukar sebenarnya untuk memviralkan sesuatu post yang telah anda tulis di blog. Hanya dengan kandungan entri yang benar-benar Power Rangers sahaja, entri blog anda akan dikongsikan puluhan ribu Facebookers yang melihat manfaat dan kebaikan dalam entri tersebut.

Jadi, bagaimana cara untuk memancing pengguna FB bagi membolehkan mereka bantu viralkan post atau entri blog anda? Susah sebenarnya, tapi in Sha Allah, saya akan berikan beberapa tips untuk anda terutama blogger baru yang mahu dapatkan trafik ke blog dengan percuma. Teknik ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan juga pembacaan daripada beberapa ebook yang telah saya beli, baca dan praktik.

10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post

Ok. Pertama sekali, biar saya tunjukkan beberapa bukti akan keberkesanan tips dan teknik yang telah saya lakukan. Bukan apa, nanti orang cakap saya - cerita tak serupa bikin. So, baik anda tengok dulu beberapa screenshot entri yang telah berjaya menjadi viral di FB ini. Ehem... tapi saya tak dedahkan tajuk entri ye ... atas sebab-sebab tertentu.
10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post

10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post
10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post
10 Tips Memancing Pengguna FB Untuk Viralkan Post
Pertama kali saya dapat tahu entri jadi viral, memang teruja sangat-sangat, kejap-kejap tengok Google Analytics kat telefon .. kejap-kejap usyar berapa orang tengah online dan baca ... serius ia memberikan impak yang baik untuk motivasi seorang blogger.

#1 - Hasilkan Entri Yang Ada Manfaat Berpanjangan
Viral tak semestinya sensasi. Anda boleh tulis entri yang terkandung manfaat untuk jangkamasa panjang. Anda kena fikirkan entri yang evergreen, yang akan dirujuk orang sampai bila-bila. Kalau nak bertambah viral dengan cepat, sasarkan entri tersebut kepada golongan tertentu, kerana aspek emosi akan bantu post tersebut untuk mudah diviralkan di laman sosial.

#2 - Teknik Kongsikan Entri di Facebook Dengan Ayat Memancing
Saya pernah ceritakan tentang menulis tajuk-tajuk entri yang memancing pengunjung, tetapi untuk viralkan di Facebook; anda perlu tambah sedikit ayat lain dengan tidak lebih daripada 3 perenggan di FB. Kena ada sedikit pengenalan, sedikit isi dan penutup supaya orang akan like dan share entri yang anda masukkan di timeline FB. Gunakan ayat-ayat memancing yang tidak menyangkal maksud dan isi sebenar entri.

#3 - Teknik Tag
Salah satu cara untuk percepatkan post entri anda viral di Facebook ialah dengan tag kawan-kawan atau mungkin individu tertentu yang ada pengaruh. Teknik ini tak boleh dilakukan secara kerap, kerana kadangkala ia dianggap sebagai SPAM dan langgar privasi seseorang. Kena hati-hati melakukannya, dan pastikan ayat memancing yang digunakan dalam teknik ini tidak lebih daripada 7 patah perkataan!

#4 - Pendekkan URL Blog Post
Jika anda nak letakkan link blog post anda di FB, pastikan anda pendekkan URL. Lebih pendek lebih baik. Saya dapat lihat, mana-mana post yang saya gunakan kependekkan URL ini, akan mudah orang nak klik kerana orang kadangkala alergik dengan sesuatu link/nama blog .. haha .... terutama nama-nama blog yang agak meragukan yang nampak seperti cuba nak sensasikan sesuatu. Gunakan perkhidmatan seperti Lynk.MY, Goo.gl, Bit.ly, Bit.do, dan banyak lagi.

#5 - Kongsikan di Fanpage atau Wall Sendiri
Sebelum anda share post atau blog entri di dalam mana-mana FB Page atau Group FB, pastikan anda share entri tersebut di page dan wall anda sendiri. Ia penting untuk tepati ciri-ciri keselamatan FB. Adakala, post anda akan dianggap sebagai SPAM secara automatik oleh FB jika bertindak melulu kongsi entri di page dan group yang bukan kendalian anda. Ia juga akan bantu page milik anda mendapat likes yang banyak, selain meningkatkan kredibiliti.

#6 - Share dalam Group Sasaran
Anda perlu faham isi kandungan entri blog anda. Siapa golongan yang akan berminat untuk baca keseluruhan entri, dan mendapat manfaat darinya. Jika ia berkaitan tips blogging, teknik SEO dan seperti ini; maka share entri tersebut di group yang ada ramai blogger yang dahagakan ilmu blogging. Jika anda tulis mengenai pelancongan, maka share entri tersebut di group yang ada kaitan dengan pelancongan - minta kebenaran admin jika perlu.

#7 - Perenggan Pertama Yang Memberikan Persoalan
Apabila seseorang mahu baca entri di blog anda, mereka pasti akan membaca perenggan pertama. Perenggan pertama ini adalah isi kandungan paling penting untuk memancing pembaca tersebut untuk like dan share entri blog anda di laman sosial terutama Facebook. Jadi, kena tulis perenggan pertama dengan persoalan yang ada di fikiran pembaca, dan janjikan jawapan kepadanya andai membaca keseluruhan entri blog. Pembaca akan appreciate andai persoalan dijawab dengan baik, dan in Sha Allah, mereka akan share dan like entri blog anda.

#8 - Kehebatan Gambar
Sebelum anda kongsi entri blog di Facebook, pastikan ada gambar untuk kaitkan dengan tajuk dan kandungan entri. Gambar boleh menjadi pemangkin yang sangat hebat untuk viralkan sesuatu post. Anda boleh sertakan gambar tersebut ke dalam blog post atau upload secara berasingan bersama status FB yang ada link entri blog anda. Teknik ini kalau kena caranya, akan memancing pengguna FB untuk mudah klik LIKE semata kerana gambar sahaja ... hoho .. walaupun mereka tak baca kandungan entri!

#9 - Gunakan Huruf Besar Untuk Tajuk di Facebook
Letakkan tajuk dengan huruf besar dan kalau boleh biar sedikit berbeza dengan tajuk entri anda. Letakkan ia di awal atau akhir perenggan status di Facebook. Penggunaan huruf besar pada tajuk ini akan meningkatkan awareness, dan memperlihatkan bahawa ia satu tajuk penting yang wajar dibaca. Dengan gunakan teknik ayat memukau yang pernah saya kongsikan, anda mungkin terkejut dengan hasil yang diberikan.

#10 - Ayat Tindakan
Gunakan ayat tindakan untuk mereka klik like dan share. Letakkan di hujung perenggan ketika kongsikan entri blog di FB. Dan jangan lupa untuk ucapkan terima kasih.

Ok. Siap. Inilah 10 tips yang boleh anda guna-pakai untuk bantu post atau entri blog diviralkan. Kuasa FB memang luar biasa kalau anda pandai untuk manipulasinya dengan baik. Jangan salah guna sudahlah ye ...

Semoga catatan ini berikan panduan berguna untuk rakan-rakan blogger semua. Cuba sehingga berjaya .. kerana itulah yang saya lakukan sehingga berjaya mendapat lebih 50K shares di FB untuk beberapa entri.

Andai rasa post ini beri manfaat, like tanda setuju atau share dengan rakan-rakan yang lain. Gunakan hashtag yang sesuai ye ... hoho.


10 Nasihat Guru Ketika Perhimpunan Sekolah

Zaman persekolahan memang menyeronokkan. Saya yang dah dikira tahap terlebih otai (old taimer) pun masih lagi terkenangkan zaman waktu sekolah. Antara pengalaman yang saya ingat sehingga sekarang ialah 'lari' balik rumah ketika perhimpunan pada satu pagi Isnin. Dah la kena naik bas ..... dan kembali semula naik teksi ke sekolah .. haha... semuanya gara-gara kerana tertinggal duit kutipan derma.

Itu kisah saya semasa belajar di Sekolah Kebangsaan Toh Indera Wangsa Ahmad, Batu Gajah, Perak... huhuhu .. sempat belajar selama setahun di situ, yang sebelum ini saya merupakan murid di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Tentera Kuantan, Pahang. Walaupun setahun, tapi pengalaman itu terasa kekal dalam ingatan.

Nasihat Guru Ketika Perhimpunan Sekolah

Nasihat Guru Ketika Perhimpunan
Dan, mungkin ramai yang akan setuju .... walau sekolah di ceruk mana sekalipun, kata-kata nasihat di bawah ini selalu diucapkan oleh guru-guru, baik guru disiplin mahupun guru besar di sekolah. Benda serupa, diulang-ulang banyak kali agar anak-anak murid sentiasa ingat, faham dan patuh. Namun, nature menjadi kanak-kanak yang sedang membesar, walaupun nasihat diberi setiap kali perhimpunan, setiap kali guru disiplin masuk kelas, ada juga di kalangan kita yang tetap nakal ... hoho ... eceh .. macam 'membuka pekung di dada' ni.

10 Nasihat Guru Yang Selalu Diberikan Ketika Perhimpunan Sekolah

Dengan ingatan separa karat saya ni, saya titipkan kembali ucapan-ucapan nasihat yang pernah diberikan kepada saya sewaktu di sekolah rendah dahulu ...
  1. Jangan bawa mainan pergi ke sekolah
  2. Jangan berlari di kawasan sekolah
  3. Jangan ponteng sekolah
  4. Jangan bawa benda tajam ke sekolah
  5. Jangan bergaduh sesama rakan
  6. Jangan makan di dalam kelas
  7. Berhati-hati ketika melintas jalan
  8. Jangan bising di dalam kelas
  9. Sentiasa beratur dengan tertib
  10. Pakaian mesti bersih

Acaner? Ada kesamaan tak dengan pengalaman anda sendiri? Itu antara nasihat-nasihat yang sering diberikan dan diucapkan ketika perhimpunan sekolah. Dan samada sedar atau tidak, ada di antara ucapan dan nasihat diberikan itu 'ibarat mencurah air ke daun keladi' ... hehehe...
Nasihat Guru Ketika Perhimpunan
Apabila sebut pasal perhimpunan sekolah, saya dulu berhimpun di kawasan padang sekolah, dan adakala di atas jalan tar di perkarangan sekolah. Dulu, mana ada dewan-dewan ni ... sebab dewan sekolah dulu adalah kelas .. nak jadikan dewan, kena buka 'penghadang' atau pemisah antara kelas ... tak macam sekarang ni, kebanyakkan sekolah dah ada dewan sendiri yang besar, siap ada yang disediakan alat penghawa dingin lagi .. tak gitu?

Hoho .. panas bontot oo kalau terpaksa duduk ketika matahari sedang naik segalah. Lom cakap soal peluh, belum sebut pasal perhimpunan khas yang kadangkala kena buat tengahari meremang.

Ada cerita sama? atau nak tambah pasal ucapan nasihat di atas? Sila tinggalkan komen dengan penuh hemat ..  in Sha Allah, saya akan masukkan dalam senarai.

p.s: Untung anak-anak sekarang, diberikan nasihat di kawasan dan tempat yang selesa - dengan harapan segala nasihat diberi akan cepat masuk dalam benak ...
p.s.s: Gambar adalah sekadar hiasan semata ... jangan nak kaitkan secara lansung lak ...

 

20 Januari 2016

Hari Persekolahan Pertama 2016

Hari Persekolahan Pertama 2016. Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.

Hari Persekolahan Pertama 2016


Optimasi Entri Blog Untuk SEO

Terasa rindu pula nak berkongsi sesuatu berkaitan teknik SEO (Search Engine Optimization). Ok, kali ini saya nak kongsikan satu ilmu dan info berkaitan bagaimana nak optimasi entri blog untuk tujuan SERP atau SEO.

Buat blogger yang baru, mungkin terma SEO masih baru. Anda boleh cuba cari banyak entri yang ada kaitan dengan SEO ini di blog saya, gunakan sahaja kotak carian yang ada, in Sha Allah ... anda akan teruja dengan apa yang boleh dilakukan menerusi teknik SEO ini. Kalau anda bukan blogger yang ada ramai follower, atau blogger yang kurang dikenali ramai .. maka gunakan teknik ini untuk bina pengaruh anda sendiri dalam dunia blog Malaysia. Samada anda percaya atau tidak, ramai blogger yang kenal saya disebabkan oleh teknik SEO yang diguna-pakai dalam menghasilkan blog dan entri setiap hari.

Optimasi Entri Blog Untuk SEO

Infografik ini saya rasa sangat lengkap untuk menggambarkan teknik optimasi entri blog untuk SEO. Anda hanya perlu ikut sahaja tips yang diberikan.

Optimasi Entri Blog Untuk SEO
Optimasi Entri Blog Untuk SEO
Jika tak berapa nak nampak, anda boleh klik pada imej untuk paparan lebih jelas sehingga terjojol bijik mata ... agak-agak tak berapa nak faham, boleh tinggalkan komen nanti. Tanyalah apa nak tanya, in Sha Allah, saya akan jawab mana yang boleh dijawab.

Kredit: TopHatRank dan SalesForce



3 Strategi Popular Buat Duit Dalam Bidang Hartanah

Ada ilmu baru saya nak kongsikan kepada anda semua, ia adalah berkenaan strategi untuk buat duit dengan hartanah. Ilmu ini merupakan ilmu atau strategi yang cukup popular dalam bidang hartanah di Malaysia. Kalau anda seorang pakar hartanah, mungkin perkongsian saya ini bagai tiada makna, tetapi untuk newbie seperti diri saya sendiri, 3 strategi popular buat duit dengan hartanah ini mungkin sesuatu yang baru.

Ok. Agak-agak anda boleh teka tak apakah tiga strategi yang saya maksudkan ini? Serius, jika saya nyatakan tentu anda dah sedia maklum, cuma mungkin tak pernah buat memandangkan strategi ini dibuat dan dilakukan oleh mereka yang banyak duit .... huhuhu... macam otai-otai dan jutawan hartanah.

3 Strategi Popular Buat Duit Dengan Hartanah

3 Strategi Popular Buat Duit Hartanah
Acaner? Err .. rasanya tak salah kot saya kongsikan 3 strategi ini, mana tahu boleh berikan lebih idea untuk buat duit dalam bidang hartanah kepada mereka yang mungkin nak mula menceburinya pada tahun ini.

Memang terdapat macam-macam cara yang anda boleh buat untuk jana duit melalui hartanah.Di sini saya nak senaraikan strategi-strategi yang popular digunakan oleh pemain-pemain dalam industri hartanah di Malaysia ni, antaranya ialah :
  1. Strategi beli dan simpan
  2. Strategi beli dan sewakan
  3. Strategi beli dan jual
Strategi pertama cukup simple. Anda beli satu rumah, anda simpan. Cukup beberapa tahun apabila harga rumah itu naik, maka anda jual. Beza jualan dengan belian tersebut akan berikan margin keuntungan kepada anda.

Strategi kedua ialah beli dan sewakan. Rasanya saya tak perlu ulas panjang-panjang, kerana ramai orang yang ada duit akan gunakan teknik ini untuk jana income secara berterusan setiap bulan. Namun kena ingat, jana income menerusi cara ini tidak semestinya menguntungkan. Ia hanya akan memberikan keuntungan sebenar jika kadar sewa itu dapat cover bayaran installment bulanan pinjaman bank untuk rumah tersebut... hoho ... ada cara kalau anda nak tahu .. nanti akan dimaklumkan di akhir post ini.
3 Strategi Popular Buat Duit Hartanah

Strategi ketiga ialah strategi yang digunakan tanpa perlu banyak bersabar, kata orang ... nak untung cepat-cepat ... cara ini selalunya digunakan oleh mereka yang beli rumah yang masih dalam pembinaan atau rumah yang belum lagi dibina. Rumah tersebut akan terus dijual apabila siap tanpa fikir lama-lama ... selalunya harga belian terutama early-bird akan jauh lebih murah dengan harga apabila rumah itu telah siap dibina. Jadi, boleh dapatkan keuntungan dari situ ...

Lagi satu cara dalam strategi ketiga ialah dengan membeli rumah lelong atau yang sedang dibaik-pulih; yang kemudian dijual dengan harga pasaran semasa yang pastinya akan jauh lebih tinggi.

Ok. Nampak dah? Faham dah?

Kalau Tak Cukup Modal? Modal Kecil? Bagaimana?

Itu cara orang yang ada duit. Tapi menerusi Teknik Sublet Premium, anda boleh jana income dan buat duit dalam bidang hartanah dengan kos yang lebih murah. Malah, seperti saya sebut tadi dalam strategi kedua ... anda boleh buat duit dan cover bayaran balik pinjaman perumahan yang anda ada menerusi teknik Sublet Premium.

Anda tidak perlu beli rumah untuk buat duit dalam hartanah ini. Malah, dengan modal dibawah RM5000 pun ada boleh dapat income secara berterusan berbulan-bulan lamanya dengan hanya sebuah rumah yang anda sewakan kepada orang lain. Yeap, sewa atas sewa ... itulah sublet!

Teknik ini telah diperkenalkan kepada saya apabila membaca ebook Rahsia Sublet Premium. Kalau anda nak tahu rahsia sebenar otai hartanah jana income sampingan lumayan sehingga 4 angka, maka ebook ini patut anda miliki.

Untuk info lebih lanjut, anda boleh dapatkan ebook tersebut dengan harga tawaran yang susah nak dapat ...
Klik Sini - Ebook Rahsia Sublet Premium + Bonus Terbaik 2016

Klik dan baca, dan lihat bagaimana manfaat yang boleh anda dapat dengan ilmu hartanah ini. Anda kena ingat dan perlu tahu, kalau anda pergi seminar hartanah, anda tidak akan peroleh ilmu yang dikongsikan dengan harga yang ditawarkan ... rugi .... dan ilmu ini boleh diwarisi kepada anak-anak, sedara mara .... in Sha Allah, berkat.


Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog

Ada yang tanya saya, apakah cara paling mudah untuk ketahui atau pantau jumlah pembaca yang sedang online di blog? Ok, jawapan saya ialah dengan menggunakan Google Analytics. Tahukah anda bahawa Google Analytics boleh dimuat turun dari Google Play? Saya sendiri menggunakan aplikasi ini untuk lihat perkembangan trafik blog saya dari semasa ke semasa menerusi telefon pintar. Ia sangat mudah, malah boleh menjadi satu alat yang sangat bagus untuk tahu bila patut kita update entri terkini atau melakukan promosi entri.

Menerusi mini Google Analytics ini, anda boleh melihat jumlah atau bilangan pembaca yang sedang online di blog anda - real time statistics. Anda boleh tahu entri apakah yang sedang hot di blog anda, dan ketahui masa terbaik untuk anda ping entri anda di laman-laman sosial seperti Facebook mahupun Twitter.

Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog

Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog
Aplikasi mini Google Analytics bukan sahaja menunjukkan statistik dari satu blog, malah kesemua blog yang anda miliki. Anda hanya perlu menukar atau memilih beberapa settings mudah yang ada di dalam aplikasi tersebut.

Lihat beberapa paparan yang saya ambil dari aplikasi ini ... saya boleh pantau dan lihat berapa pengunjung sedang aktif di blog (real-time), boleh lihat statistik untuk minggu ini, minggu lepas, bulan lepas dan sebagainya. Saya juga boleh lihat sumber trafik blog yang dijana ... dari pelbagai sudut.
Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog
Seronok apabila kita boleh pantau statistik blog secara real-time ni, yang kadangkala boleh mengujakan. Dan apabila anda ternampak angka-angka besar sedang online di blog anda, inilah masanya untuk anda pasang umpan menerusi banner iklan - terutama untuk blogger yang mahu dapatkan side-income menerusi program affiliate, di blog.

Cara Mudah Pantau Bilangan Pembaca Online di Blog
Anda boleh screen-shot angka-angka seperti saya tunjukkan di atas, dan jadikan ia sebagai salah satu kekuatan blog anda apabila mahu mempromosikan blog sebagai tempat meletakkan iklan terbaik untuk pengiklan yang mungkin berminat.

Jadi, saya sangat sarankan blogger Malaysia untuk muat turun aplikasi Google Analytics ini ke telefon pintar masing-masing. Pastikan Google Id adalah sama seperti id untuk login ke blog anda, dan jangan lupa daftar blog anda untuk perkhidmatan Google Analytics ini. Kalau blog tidak didaftarkan, maka aplikasi ini tidak boleh digunakan.

Mungkin ada aplikasi lain yang lebih menarik, tetapi saya sukakan aplikasi ini kerana saya tidak perlu buka blog atau klik pada laman web statistik lain untuk tahu bilangan pembaca yang sedang aktif dan online di blog. Hanya dengan satu klik di telefon pintar, saya dah boleh akses pelbagai perkara mengenai statistik blog saya....huhu...

Muat turun di sini - Google Analytics - Android App