30 September 2015

Rahsia Menjadi Agen Hartanah Berjaya

Apakah rahsia untuk menjadi seorang agen hartanah yang berjaya? Kepada mereka yang nampak peluang untuk jana income menerusi bidang hartanah sudah pasti ingin tahu bagaimanakah cara untuk menjadi seorang agen/ejen/broker hartanah yang berjaya.

Mengapa hartanah? Kalau anda dah mengikuti seminar 7 hari WTF Sarjana Hartanah pada tahun 2014 tentu dah sedia maklum akan potensi besar dalam bidang ini. Malah di dalam seminar hartanah murah lagi berbaloi yang dianjurkan oleh blogger hartanah terkenal Abang Ensem pun dah ada cerita.

Buku-buku berkaitan hartanah yang mesti baca pun banyak dah bongkar segala rahsia dan teknik-teknik tertentu untuk menjadi seorang agen hartanah berjaya, dan cara menjadi seorang pelabur hartanah yang bertaraf jutawan.

Rahsia Menjadi Agen Hartanah Berjaya

Rahsia Menjadi Agen Hartanah Berjaya
Ada dua cara untuk jana income menerusi hartanah ini.
 1. Menjadi pelabur atau membuat pelaburan dalam bidang hartanah
 2. Menjadi agen atau broker yang menjual hartanah.

Antara dua cara tersebut, satu memerlukan modal, dan satu lagi hampir tidak memerlukan modal. Mana-mana satu pilihan, ia tetap menguntungkan. Bezanya ialah, menjadi pelabur akan memberikan income secara berterusan atau residual income; manakala menjadi agen pula adalah one time income atau komisen. Setiap satu memberikan pulangan yang menguntungkan.

No Higher Academic Qualification Require Mahupun Lesen Menjadi Agen!

Oh lupa, untuk beli hartanah anda tidak perlu ada sebarang kelulusan akademik atau kepakaran. Tetapi, untuk menjadi seorang agen hartanah, rahsianya ialah anda hanya perlu pandai memilih hartanah yang value-for-money; anda tidak perlu kelulusan tinggi, malah anda tidak perlu lesen pun untuk menjadi seorang agen hartanah berjaya!

Saya dah pernah cerita dan bagi tips bagaimana nak menjadi seorang agen hartanah dari zero ke hero. Anda boleh baca menerusi artikel How To Be Real Estate Negotiator in Malaysia 

Agen Hartanah - Ia boleh menjadi antara kerjaya yang lumayan jika dibuat secara bersungguh-sungguh. Anda boleh baca ebook daripada seorang real estate agent yang saya anggap berjaya di Malaysia iaitu Iffah Zaimi, seorang wanita dan ibu yang telah banyak mendapat komisen lebat hebat menerusi menjadi seorang agen hartanah.
Rahsia Menjadi Agen Hartanah Berjaya
Anda tentu tidak percaya bahawa menjadi seorang agen hartanah boleh dilakukan secara sambilan, malah anda boleh lakukan walaupun anda hanya seorang pelajar, surirumah mahupun pesara! Rahsianya ada dinyatakan oleh Iffah Zaimi di dalam panduan yang ditulis olehnya.

Seandainya ada seorang pemujuk yang bagus, dan minat dalam bidang ini, boleh cuba baca panduan yang diberikan oleh Iffah Zaimi menerusi ebook Rahsia Ejen Hartanah, antara panduan terlaris berkaitan kerjaya ini di Malaysia.

p.s: Iffah Zaimi juga merupakan pengarah urusan EH EH Bazaar.

28 September 2015

Tahniah! Anda Telah Dapat Komisyen

Tahniah. Anda telah dapat komisyen!. Ini merupakan tajuk email paling seronok setiap kali mendapat notifikasi email baru setiap hari. Jika anda seorang pengguna internet, di mana setiap hari membuka dan membaca email, tidakkah anda mahu mendapat tajuk email seperti ini setiap hari?

Sejak saya mendaftar menerusi program affiliate, setiap minggu pasti akan menerima email bertajuk seperti di atas. Ada banyak variasi tajuk email seperti ini, tetapi dengan maksud yang sama - iaitu memberitahu bahawa link affiliate kepunyaan saya telah menjana komisyen iaitu income menerusi link affiliate.

Tahniah Anda Telah Dapat Komisyen

Buat Duit Online Menerusi Komisyen Affiliate
Antara banyak-banyak program buat duit online yang saya sertai, program affiliate adalah paling berbaloi. Ini adalah kerana ia membayar income anda dalam bentuk komisyen yang sangat lumayan. Anda boleh terima komisyen sehingga ribuan ringgit hanya dengan satu produk affiliate - dan saya pernah membuktikannya.

Peluang Jana Income Dari RM0.50 Sehinggalah Ribuan Ringgit

Menerusi program affiliate, anda boleh terima komisyen bermula dari RM0.50 sehinggalah RM199, malah ada produk affiliate yang membayar komisyen setiap bulan secara tetap antara RM20-RM50 hanya dari satu produk. Tidakkah ianya nampak lumayan? Jika sehari anda boleh jual 5 produk serupa dengan komisen RM50 setiap jualan, maka, sehari anda sudah menjana income RM250 sehari! Seandainya setiap hari anda berjaya jual sebanyak 1 unit produk berkomisyen RM50, ada 5 hari .... anda boleh jana income RM250 seminggu.

Cuba anda lihat contoh daripada email yang telah saya terima. Sekarang gambarkan jika email notifikasi "New Commission Generated" di bawah ini milik anda.
Buat Duit Online Menerusi Komisyen Affiliate
Anda boleh membuat kiraan dan congak sendiri.

Saya telah menyertai lebih dari 5 program affiliate, dan hampir kesemuanya telah menjana income 4 angka.

Affiliate Adalah Percuma

Paling best ialah ... program afiliate tidak memerlukan sebarang modal kewangan. Pendaftaran adalah percuma. Nak jual produk juga percuma. Langkah untuk bermula juga cukup mudah.
 1. Hanya lakukan pendaftaran, dengan memasukkan butiran diri dan email. 
 2. Sahkan pendaftaran di email.
 3. Login ke akaun affiliate.
 4. Mulakan promosi di platform yang mudah bagi anda.
Inilah yang telah saya lakukan sejak menyertai program affiliate. Affiliate bukan skim cepat kaya dan bukan MLM (Multi-Level-Marketing). Mungkin ada program affiliate yang mempunyai plan pemasarannya tersendiri, tetapi percayalah, ia merupakan salah satu cara untuk mempunyai bisnes online sendiri, selain peluang menjana income tanpa had, dengan kos yang tidak membebankan; itupun jika ada.

PPL - Salah Satu Cabang Mudah Jana Income Affiliate

Ada banyak peluang untuk menjana income menerusi affiliate ini, dan yang paling mudah ialah dengan mendapat income menerusi program PPL (Pay-Per-Lead) NiagaAffiliate. Anda hanya perlu bawakan prospek mendaftar percuma menerusi link affiliate anda, dan anda akan dibayar sebanyak RM1.00 sehingga RM5.00 untuk setiap pendaftaran.

Bukti saya dah tunjukkan di awal entri ini. Sekarang, saya mahu anda ambil peluang ini, kerana ia antara peluang paling mudah untuk anda jana income dari RM20-100 setiap bulan - hanya dari komisen bernilai RM1.00!

Saya sendiri telah menerima 3 kali pembayaran komisen NiagaAffiliate.com mudah ini. Dan kali terakhir adalah pada 15 September 2015 (semasa entri ini ditulis) iaitu sebanyak RM29 untuk income dari 1 September hingga 15 September 2015!
Buat Duit Online Menerusi Komisyen Affiliate
Jika anda berminat mahu mendapat income mudah menerusi affiliate ini, pradaftar percuma di pautan berikut: Daftar Percuma NiagaAffiliate.com

Hanya masukkan nama, email dan nombor telefon di ruangan disediakan. Dan untuk masa terhad, anda boleh menerima sebuah ebook percuma bertajuk - 3 Teknik Killer Promosi di Facebook yang boleh menjadi rujukan asas anda untuk mempromosikan NiagaAffiliate ini di facebook peribadi anda!

Amacam? Berbaloi tak? Anda buka peluang orang lain buat duit menerusi AgenAffiliate secara percuma, anda dan orang lain dapat ilmu dari ebook percuma, dan anda dapat komisen atas usaha ini!

Pradaftar percuma di pautan berikut: Daftar Percuma NiagaAffiliate.com

Semoga berjaya.


22 September 2015

Masalah Kulit Hilang Dengan Zizani Secret Soap

Masalah kulit hilang dengan menggunakan Zizani Secret Soap. Adakah anda terdiri daripada mereka yang mempunyai masalah kulit di wajah? Anda mungkin mahu mencuba satu lagi produk tempatan yang boleh membantu menyelesaikan masalah kulit wajah anda iaitu Zizani Secret Soap.

Masalah Kulit Hilang Dengan Zizani Secret Soap

Zizani Secret Soap diyakini oleh para penggunanya bahawa ia dapat bantu menyelesaikan masalah kulit wajah berikut:
 • Membantu mencerahkan tona wajah, parut dan tompok jeragat
 • Membantu mengawal kulit berminyak dan berjerawat
 • Membersih wajah dan badan dengan sempurna tanpa mengeringkan kulit
 • Membekalkan kelembapan semulajadi sepanjang hari tanpa kesan berminyak
 • Membantu mengurangkan kesan penuaan kulit seperti kedutan dan garis halus
 • Membekalkan antioksida yang penting untuk kulit melawan kesan UV matahari
 • Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif
 • Formulasi natural yang unik, tanpa pengelupasan, tanpa paraben dan SLS

Antara kesan paling ketara yang boleh diberikan oleh Zizani Secret Soap ini ialah menghilangkan jerawat seawal 7 hari!.

Cuba lihat beberapa testimoni bergambar yang telah dikongsikan di fanpage Zizani Secret Soap ini.
Masalah Kulit Hilang Dengan Zizani Secret Soap
Masalah Kulit Hilang Dengan Zizani Secret Soap
Jadi, bagaimana? Tampak meyakinkan bukan? Inilah apa yang boleh dilakukan dengan menggunakan sabun dari Zizani Secret Soap. Ia mempunyai ramuan rahsia yang boleh memberikan impak kepada wajah seawal 7 hari, malah ada pelanggan yang menyatakan bahawa jerawat di muka semakin berkurangan dalam masa 5 hari sahaja menggunakan sabun ini.

Saya tidak pasti apakah kandungan yang ada di dalam sabun ini. Yang pasti, ia adalah ramuan yang dirahsiakan sehingga berjaya memberikan rasa kesempurnaan kepada penggunanya. Ramai pengguna yang berpuas-hati selepas melihat kesan menggunakan sabun ini.

Produk ini boleh dibeli secara online di laman web Zizani - http://zizanisecret.com/
Agen dan Stokis Dicari Untuk Zizani Secret Soap

Peluang Untuk Berniaga Menjadi Agen dan Stokis

Memandangkan sambutan yang sangat menggalakkan, pihak Zizanis Secret Soap sedang membuka peluang untuk menjadi pengedar dan juga stokis dengan keuntungan diberikan amat lumayan. Kepada yang berminat untuk menjadi agen, anda boleh hubungi mereka menerusi pautan berikut - Agen dan Stokis Zazani

Untuk info mengenai produk, beserta pembelian online, boleh hubungi Zazani Secret Soap menerusi pautan di bawah ini.

21 September 2015

Perodua Axia 1.0 (AT) Advance Version Sah Masalah ABS

Sah. Perodua Axia 1.0 (AT) Advance Version bermasalah sistem ABS. Jika anda ada mengikuti kisah saya mengenai kereta Perodua Axia 1.0 (AT) Advance Version yang isteri saya baru beli tak sampai pun dua minggu menggunakannya, tentu mahu tahu akan kesudahannya.

In Sha Allah, dalam entri ini saya akan tulis akan penamat cerita pengalaman saya ini, dan apakah yang telah berlaku kepada kereta Perodua Axia Advance Version milik isteri saya. Atas nasihat daripada salesman, saya telah menghantar kereta tersebut untuk diperiksa di Pusat Servis Perodua Nibong Tebal.

Saya telah daftarkan kereta Axia untuk diperiksa pada jam 9:00 pagi. Dan ia diperiksa oleh ketua mekanik di situ dalam jam 10:00 pagi memandangkan banyak kenderaan yang perlu diservis ketika itu. Lagipun, saya tidak melakukan temujanji secara khusus.

Axia Advance Version Sah Masalah ABS

Axia Advance Version Sah Masalah ABS
Lebih kurang 2 jam diperiksa, ketua mekanik memberitahu saya bahawa terdapat masalah pada sistem ABS kereta Perodua Axia milik isteri saya. Punca masalah tidak dapat diketahui secara khusus, jadi dia meminta saya untuk tinggalkan kereta Axia semalaman untuk terus diteliti. Hendak tak hendak, terpaksalah tinggalkan kereta di pusat servis.

Saya terpaksa meminta isteri saya untuk ambil saya di pusat servis tersebut supaya dapat ambil anak-anak dari sekolah. Ketika itu, waktu tengahari, lebih kurang jam 12. Rasanya jam 11:30 pagi. Ini bermakna saya telah berada di pusat servis itu selama hampir 3 jam - yang keputusan akhirnya saya perlu tinggalkan kereta di pusat servis.

Nasi Kandar Pengubat Jiwa Hangat

Hangat juga di hati, tetapi nasib baiklah pusat servis tersebut ada sediakan sedikit refreshment. Lagipun, ada sebuah restoran Nasi Kandar Mohammad di sebelah pusat servis. Sebelum sempat isteri ambil saya, layan jugalah Ayam Kampung Masak Kari di restoran Nasi Kandar Mohammad yang memang marvelous!

Oh ya, menurut ketua mekanik di pusat servis tersebut, mereka terpaksa 'buka' semua untuk mencari punca kenapa lampu brek tangan dan lampu ABS tidak terpadam setelah enjin dihidupkan dan kereta dipandu. Ia merupakan kejadian dan kes pertama mereka di situ. Dan mereka terpaksa berpandukan kepada buku manual, dan menghubungi pihak HQ untuk mengesahkan apa jua tindakan yang mereka lakukan.
Axia Advance Version Sah Masalah ABS
Uhh serius bila diterangkan rasa kronik sangat masalah kereta Axia 1.0 (AT) Advance Version yang baru je dibeli beberapa minggu ... uhh kereta baru dah ada masalah kronik macam ni .. apa kes?

Saya balik dengan isteri, dengan rasa tertanya-tanya.

Keesokkannya, saya dihubungi oleh pusat servis Perodua tersebut. Mereka kata, kereta Axia boleh diambil.

Ingatkan Dah Settle Masalah ABS

Pada ketika itu, saya fikir masalah kereta Axia telah dapat diselesaikan; tetapi rupa-rupanya ... masalah tersebut tidak dapat diselesaikan oleh pihak mereka. Walaupun kereta ditinggalkan semalaman, lampu break tangan dan lampu ABS masih tidak boleh dipadamkan.

Lalu, mereka mencadangkan kepada saya untuk gantikan set ABS yang baharu, dan kemungkinan saya terpaksa tinggalkan kereta Perodua Axia Advance Version sekali lagi. Saya pun bertanya, bila dapat gantikan sistem ABS kereta milik isteri saya tersebut, dan jawapan mereka dalam 2 minggu, paling cepat seminggu tengok pada HQ samada hantar cepat atau lambat.

Selamat Dipandu Walaupun Lampu ABS Menyala

Saya pun tanya, adakah selamat kereta Perodua Axia dipandu dengan masalah yang berlaku? Dan jawab mereka ia selamat, kerana telah diuji bahawa sistem brek biasa masih lagi berfungsi dengan baik, dan lampu brek tangan serta ABS yang menyala tidak ganggu sistem pemanduan. Cuma disarankan supaya tidak memandu laju, dan hanya gunakan untuk pergi ke destinasi jarak dekat.

Hmm .. nak tak nak, kenalah akur. Saya pun bawalah kereta Axia keluar dari pusat servis... dan tunggu sahaja panggilan daripada mereka jika sistem ABS baru yang ditempah dari HQ tiba, untuk digantikan.

Mohon Bantuan Rakan di HQ Perodua Rawang

Saya balik sahaja ke rumah, terus hubungi rakan saya yang bekerja di HQ Perodua di Rawang. Nasib baiklah beliau merupakan orang yang bertanggungjawab soal after sales ni. Dia berjanji untuk settlekan masalah saya secepat mungkin, dan akan minta seorang ketua mekanik/technician Perodua kawasan utara untuk lihat masalah yang dihadapi oleh Axia milik isteri saya.

Kurang seminggu, pihak pusat servis menelefon mengatakan bahawa part sistem ABS dari HQ sudah tiba, dan saya boleh datang untuk gantikan sistem ABS yang bermasalah dengan segera. Saya pun bawalah kereta Axia ke pusat servis selepas hantar anak-anak saya ke sekolah pada pagi tersebut.

Technician Kanan Perodua Kawasan Utara Bantu Selesai Masalah

Tiba je ke pusat servis, saya diberitahu bahawa ada technician kanan kawasan utara dihantar oleh HQ untuk periksa sistem ABS kereta Axia. Saya tanyalah, berapa masa perlu diambil? Mereka kata dalam 2 jam. Hendak tak hendak, saya tegaskan bahawa kereta Axia itu perlu disiapkan sebelum jam 11:30 pagi; kerana isteri saya ketika itu outstation, jadi tidak dapatlah nak bantu untuk ambil anak-anak dari sekolah.

Lalu, ketua technician kawasan utara yang dihantar menemui saya; katakan bahawa kereta akan diberikan servis percuma (walaupun belum sampai waktu) sebaik sahaja sistem ABS diganti dan diuji sepenuhnya. Dan dia berjanji segalanya akan settle tepat jam 11:30 pagi.

Dibelanja Makan di Restoran Nasi Kandar Mohammad

Semasa menunggu kereta Axia Advance Version siap diproses, ketua technician tu bawalah saya makan dan minum di restoran Nasi Kandar Mohammad yang terletak bersebelahan. Banyak juga perkara yang saya tidak tahu mengenai Perodua Axia yang didedahkan kepada saya. Almaklumlah, saya memang suka bertanya, apatah lagi apabila ketua technician tersebut mengetahui bahawa saya merupakan rakan baik bossnya di HQ...haha...

Dia nak belanja saya makan, tapi saya menolak; cuma order air segelas.

Kes Unik, Pertama Kali Berlaku

Dia mengatakan kes yang dihadapi oleh kereta Perodua Axia Advance Version milik isteri saya adalah kes pertama di utara Malaysia. Jadi, memang agak gelabah jugalah pihak technician di Pusat Servis Perodua Nibong Tebal kerana tidak mampu nak settle pada awalnya; sehingga terpaksa buka buku manual dan hubungi HQ untuk bantuan.

Masalah sebenar yang berkemungkinan berlaku adalah pada kotak sistem ABS itu sendiri. Dia mengandaikan kemungkinan ada wayar yang putus atau mungkin tidak bersambung dengan betul sehingga menyebabkan sistem lampu brek ABS tidak kembali normal.

Jalan penyelesai ialah dengan tukarkan satu set sistem ABS pada Perodua Axia Advance Version dengan set yang baharu.

Alhamdulillah, tepat jam 11:30 pagi, kereta siap ditukarkan sistem ABS yang baru, dan diservis buat pertama kalinya, selain diuji dengan pemanduan oleh technician terlibat.

Sekalung Terima Kasih

Terima kasih kepada semua yang terlibat terutama sekali mekanik dan technician di Pusat Servis Perodua Nibong Tebal, juga kepada rakan saya, saudara Tuan Akmal Samsuri di HQ Perodua Rawang; selain ketua technician Tan Ching Yee yang bertugas di Perodua Sales and Services Butterworth.

Jadi, seandainya kereta Perodua anda bermasalah, pastikan anda mendapat khidmat nasihat daripada pihak Perodua Sales and Service itu sendiri. Biar mereka yang fikirkan, dan settlekan masalah yang dihadapi.

Oh ya, ada juga rakan blogger yang menghadapi masalah yang berlainan dengan Axia, anda boleh baca di sini - Masalah Bunyi Pada Perodua Axia

Semoga artikel ini bawa sedikit info bermanfaat kepada anda yang membacanya.


p.s: Ada rakan isteri saya .. baru beli kereta, tapi jenama import, hadapi masalah yang sama- lampu sistem ABS tak hilang selepas enjin kereta dihidupkan.... tu lagi haru... sebab dah berbulan guna kereta tersebut.

Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands

Petik cendawan segar di S Corner, Cameron Highlands. Selalunya kalau ke Cameron Highlands, kita akan petik strawberry segar, atau daun teh segar. Tapi, pernah tak anda ke Cameron Highlands, pergi petik cendawan (mushroom) segar? Saya fikir tentu ramai tak tahu akan kewujudan tempat ni, yang saya rasa satu-satu tempat di Cameron Highlands yang ada jual cendawan organik segar yang boleh dipetik.

Biasanya cendawan banyak dijual di Pasar Malam Brinchang. Malah, ada yang dijual dalam bentuk Cendawan Goreng. Saya baru tahu, rupa-rupanya terdapat satu tempat di Cameron Highlands yang mengusahakan cendawan organik segar, dan anda boleh beli dan petik sendiri cendawan organik yang dijual.

Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands

Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
S Corner Central Market ialah merupakan antara destinasi di Cameron Highlands yang menyediakan jualan fresh mushroom terus dari ladang. Anda boleh pergi ke S Corner Central Market yang terletak hanya 2km dari Brinchang. Senang je nak tahu tempat ni, ia terletak betul-betul di selekoh menuju ke Kea Farm. Anda pasti tak terlepas akan tempat ni.
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands

Menjadi Transit Untuk ke Kea Farm

Di sini juga terletaknya sebuah cafe - Mualaf Tea House yang ada hidangan pastri yang sedap. Bukan itu sahaja, S Corner Central Market ada juga menjual cenderamata, strawberry dan sayur-sayuran segar Cameron Highlands. Saya sering singgah sini sebagai transit untuk ke Kea Farm dari arah Brinchang. Sambil lepak di Mualaf Tea House, sambil tengok kenderaan berpusu-pusu naik ke Kea Farm yang sering sahaja sesak terutama di hujung minggu.

Pelbagai Jenis Cendawan Organik S Corner

Ok. Satu tarikan yang ada di S Corner ini ialah adanya 'ladang' cendawan atau mushroom. Ada pelbagai jenis cendawan diternak di sini. Ada macam-macam warna yang selama ini tak pernah saya tahu, tak pernah saya tengok. Dan baru saya tahu, ada pelbagai jenis cendawan yang boleh dimakan.
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Cendawan dijual dengan harga berpatutan. Ada yang telah siap dibungkus, dan ada yang menunggu untuk anda memetiknya. Kalau ada cadangan nak buat steamboat sendiri, boleh beli pelbagai jenis cendawan yang ada. Ada cendawan tiram, ada jenis macam taugeh tu, ada yang cendawan merah ... dan macam-macam yang saya tak tahu namanya... haha...

Jika anda ke Cameron Highlands, bolehlah singgah di S Corner dan terus pergi ke hujung bangunan .. di situlah terletaknya 'ladang' cendawan yang saya maksudkan.
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands
Petik Mushroom Segar S Corner Cameron Highlands


Janet Jackson Peluk Islam

Janet Jackson peluk Islam. Begitulah laporan dari beberapa laporan berita luar negar yang menyebut bahawa Janet Jackson sudan memeluk Islam, mengikut jejak langkah abang-abangnya iaitu Michael Jackson dan Jermain Jackson.

Janet Jackson Peluk Islam

Penyanyi berkenaan diberitakan begitu serius mendalami agama Islam termasuk sudah tampil dengan imej yang sopan dan mengawal gerak tariannya ketika meneruskan siri jelajah 'Unbreakable. Sumber yang berkongsi dengan akhbar The Sun memberitahu, Janet yang juga isteri kepada ahli perniagaan kaya, Wissam Al Mana begitu menghormati Islam.
Seandainya benar, sebagai seorang umat Islam, saya rasa bersyukur. Nyata hidayah Allah S.W.T itu tidak memilih siapa pun.

Sejak dua menjak ni, semakin ramai selebriti samada yang di dalam negara mahupun luar negara yang memeluk agama Islam. Dan kisah mereka menjadi perhatian masyarakat.

Banglo RPP Cameron Highlands

Banglo Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Cameron Highlands. Saya belek punya belek artikel di dalam blog ini, rupanya saya tak pernah lagi kongsi gambar RPP Cameron Highlands yang selalu saya ceritakan jika bercuti ke Cameron Highlands.

Cameron Highlands, Pahang adalah antara destinasi pilihan holiday getaway kami sekeluarga. Setiap tahun, kami pasti akan ke Cameron Highlands, dan tempat penginapan kami di sana selalunya ialah RPP Cameron Highlands. Tempahan RPP Cameron Highlands selalunya dibuat awal, paling kurang 3 bulan awal sebelum tarikh. Setiap hujung bulan, samada saya atau isteri yang akan masuk ke laman web tempahan RPP ini untuk melihat kekosongan yang ada.

Banglo RPP Cameron Highlands

Banglo RPP Cameron Highlands
Memang susah nak tempah penginapan di RPP Cameron Highlands ini, termasuklah unit banglo yang ada 3 unit di RPP Cameron Highlands; selalu sahaja penuh. Tempahan hanya boleh dilakukan di laman web Sistem Bersepadu BPH. Pernah juga cuba untuk walk-in selepas jam 3 petang, tetapi setakat ini percubaan tersebut tidak pernah lagi berjaya.

Setia Menginap Sejak 2010

Kami dah pernah tempah RPP Cameron Highlands ini sejak tahun 2010 lagi, dari tempah sebuah bilik dorm, kemudian apartment sehinggalah dapat merasai menginap di ketiga-tiga unit banglo yang ada di RPP Cameron Highlands. Semua kadar sewa di Rumah Peranginan Persekutuan memang berbaloi. Jika anda seorang kakitangan kerajaan, agensi kerajaan, atau pesara boleh menempah penginapan di sini. Malah, saya pernah tegur seorang cikgu yang menempah bilik dorm untuk anak murid sekolahnya bagi lawatan sambil belajar di Cameron Highlands.
Banglo RPP Cameron Highlands
Banglo RPP Cameron Highlands
Banglo RPP Cameron Highlands

Info Ringkas RPP Cameron Highlands

Bilik memang cukup luas, bermula dari RM50 semalam untuk unit bilik biasa hinggalah ke RM150 untuk sebuah banglo 3 bilik. Kalau dorm (asrama) yang boleh muat 30 orang, hanya bayar RM200 sahaja. Murah kan? Boleh lihat senarai kadar sewa RPP BPH di entri ini - Kadar Penginapan Rumah Peranginan (RPP) BPH

Banglo RPP Cameron Highlands ada 3 unit. Setiap satunya dilengkapi dengan dapur lengkap, dua ruang tamu, 3 bilik tidur dengan semuanya ada samada 1 katil besar atau 2 katil single atau 1 katil besar dan 1 single. Ada kemudahan TV satelit Astro, ada beranda, ada 4 bilik air dan hampir semua kelengkapan untuk keselesaan sebuah keluarga. Kemudahan WiFi percuma juga disediakan di semua kawasan.

Saya dan isteri pernah bawa 5 keluarga menginap bersama di RPP Cameron Highlands ini. Kadangkala kami bawa adik beradik, kadangkala sedara mara, kadang tu offer pada kawan-kawan SEMESTI, dan kami pernah ajak rakan-rakan sekolah rendah isteri saya dari Sabak Bernam untuk bercuti bersama.

Foto Terkini Banglo RPP Cameron Highlands

Di bawah ini adalah foto terkini yang saya ambil ketika menginap di sini akhir tahun 2014. Ada banyak lagi gambar RPP tapi saya tak tahu mana saya simpan, termasuklah buat sambutan hari jadi dengan hari keluarga.
Banglo RPP Cameron Highlands
Banglo RPP Cameron Highlands
Banglo RPP Cameron Highlands
Walaupun saya kata banglo ini luas dan selesa, tapi tak boleh nak lawan dengan Banglo RPP Bukit Fraser yang lebih luas dan lebih mewah. Kami dah 2 kali menempah di RPP Bukit Fraser untuk Hari Keluarga.

Lokasi Strategik

Lokasi banglo RPP Cameron Highlands ini best, ia berada di atas bukit. Jadi, tempat ni memang sejuk. Depan RPP ada Healthy Strawberry Farm yang anda boleh rasa aiskrim strawberry segar yang best. Ia juga tidak jauh dengan pekan Brinchang dan juga Tanah Rata - kiranya tengah-tengah antara kedua-dua pekan ini. Jadi, tak ada masalah nak dapatkan bekalan mentah kalau nak masak di banglo RPP.
Banglo RPP Cameron Highlands
Banglo RPP Cameron Highlands
Dari apa yang saya lihat, penginapan di RPP dari tahun ke tahun ada perubahan. Perubahan tu dari segi pengurusan, dan juga perabut yang ada di RPP. Nyata pihak BPH yang menguruskan Rumah Peranginan Persekutuan menjaga aset ini dengan baik. Alhamdulillah.

Dukacita Dengan Pegawai Gred U48 Ke Atas

Tetapi agak mendukacitakan apabila ada segelintir yang menyewa di sini tidak begitu prihatin sehingga menyebabkan beberapa peralatan hilang dan rosak. Paling mendukacitakan itu ialah ia melibatkan penghuni dengan taraf gred U48 - pegawai-pegawai besar.. sehingga menyebabkan pihak pengurusan perlu 'strict' dalam beberapa perkara.

Teguran ikhlas untuk mana-mana pegawai gred tinggi yang menginap atau bercadang menginap di RPP Cameron Highlands, tolong jaga kebersihan, serta kemudahan yang ada di RPP. Ia merupakan kemudahan yang dikhaskan untuk anda, jadi hargailah dan bersyukurlah bahawa ianya telah dikhaskan untuk anda.

In Sha Allah, jika umur kami panjang, dan ada kesempatan untuk tempah penginapan di RPP Cameron Highlands, mungkin saya akan ajak rakan-rakan blogger pembaca blog ini untuk sama merasai keselesaan di RPP Cameron Highlands. Ramai yang dah kami bawa ke sini, dan semuanya kagum!

Kenapa Blogger Perlu Ada Akaun Paypal?

Kenapa blogger Malaysia perlukan sebuah akaun Paypal? Paypal adalah merupakan salah satu cara untuk anda terima dan hantar wang secara online dari dan ke seluruh dunia. Ia sebuah perkhidmatan percuma yang disediakan kepada semua. Hanya sedikit caj dikenakan untuk urusan-urusan tertentu seperti pengeluaran wang terus ke akaun bank.

Saya sudah memiliki akaun Paypal sama lama dengan saya mempunyai blog peribadi. Malah, kalau ikutkan saya telah mempunyai akaun Paypal ini sejak sebelum adanya blogspot lagi. Memang dah tua akaun Paypal saya. Macam-macam transaksi telah saya lakukan menerusi akaun Paypal saya.

Kenapa Blogger Perlu Ada Akaun Paypal?

Kenapa Blogger Perlu Ada Akaun Paypal?
Antara transaksi yang telah saya lakukan di Paypal ialah:
 • Beli barang online dari laman web online store antarabangsa
 • Bayar untuk online shopping samada menggunakan 'tunai' mahupun kad kredit.
 • Beli ebook exclusive daripada pakar pemasaran online antarabangsa
 • Hadiri kursus online mengendali blog
 • Terima bonus wang daripada sumber antarabangsa
 • Terima dana (derma) daripada pengunjung blog (USD1 setiap klik).
 • Keluarkan wang dari Paypal ke akaun Maybank
 • Masukkan dana wang dari kad debit/kredit ke Paypal
 • Terima wang daripada pengiklan antarabangsa
 • Keluarkan invois untuk pengiklan
 • Dapatkan invois
 • Terima komisen affiliate jual produk antarabangsa
[Baca] Cara Buka Akaun Paypal Percuma

Namun, antara banyak-banyak transaksi tersebut, paling best adalah transaksi yang membolehkan saya buat duit online dari semua sumber. Dan semuanya dibayar menggunakan matawang USD. Bayangkan jika saya telah terima USD sejak sebelum matawang Ringgit turun nilai berbanding USD, bukankah berbaloi? 1USD yang saya terima pada tahun 2010 tak sama nilainya dengan 1USD di tahun 2015 berbanding ringgit. Nampak tak?

[Baca] Bagaimana Blogshop atau Kedai Online Terima Bayaran Kad Kredit Menerusi Paypal

Jadi, buat blogger Malaysia, anda perlu ada sebuah akaun personal Paypal. Jangan risau, pendaftaran adalah percuma. Jika anda mahu kembangkan kerjaya blogger anda, ataupun bisnes anda ... pastikan anda sudah memiliki sebuah akaun Paypal sendiri. Serius, ianya berbaloi untuk masa sekarang dan masa akan datang.

Trend dunia tanpa sempadan, jangan sampai anda ketinggalan.

p.s: Dengan adanya Paypal, anda boleh kemukakan charge servis penulisan artikel atau pengiklanan dalam USD. Ia lebih berbaloi, terutama untuk syarikat pengiklanan luar negara.

20 September 2015

Berkebun Dalam Pasu

Berkebun dalam pasu, bukanlah sesuatu yang pelik. Daripada tanam pokok bunga yang hanya mencantikkan dan mengindahkan laman rumah, lebih baik tanam pokok herba atau sayuran yang boleh berikan hasil. Sebagai seorang house husband yang tinggal di kawasan perumahan, memang sukar nak berkebun di tanah, lebih-lebih jika kediaman memang tak ada tanah yang luas untuk melakukan aktiviti sihat ini.

Alhamdulillah, isteri saya adalah antara mereka yang suka bercucuk tanam. Walaupun sibuk kerja di pejabat (sekarang sambung belajar), dia sempat bercucuk tanam. Dek kerana tiada tanah kebun sendiri, maka aktiviti berkebun terpaksalah dibuat menerusi pasu.

Berkebun Dalam Pasu

Tanam cili api dan cabai dalam pasu
Antara tanaman yang isteri saya tanam menggunakan pasu ialah sawi, bayam, cili api, cabai masak, daun kari, daun pandan, kangkung, limau nipis, dan banyak lagi. Ada yang bertahan lama, ada yang mati selepas keluarkan hasil 2-3 kali. Mana yang membesar, dialih dan ubah pada tanah sekangkang kera yang ada.
Tanam kangkung dalam pasu
Tips berkebun dalam pasu

Faedah dan Manfaat Berkebun dalam Pasu

Nikmat bercucuk tanam dan berkebun ni ada banyak, antaranya:
 • Boleh keluarkan peluh
 • Aktiviti menyihatkan
 • Aktiviti yang boleh dibuat seisi keluarga termasuk anak-anak
 • Boleh rasa dan nikmati hasil tanaman serta sayuran sendiri
 • Boleh berjimat
 • Memastikan sayuran yang dimakan bebas racun
 • Berbudi pada tanam, berbuat baik pada alam, makhluk Allah S.W.T yang lain

Jadi, seandainya anda memikirkan untuk menjadi diri lebih manfaat pada diri, keluarga dan makhluk Allah S.W.T yang lain, maka lakukan aktiviti ini walaupun anda perlu berkebun di rumah flet atau pangsapuri. Jangan kata tak boleh, sebab isteri saya dah buktikan bahawa berkebun dalam pasu boleh dilakukan, dan ia memberikan hasil.
Berkebun Dalam Pasu
Maka, dengan secara automatiknya, saya dipertanggungjawabkan untuk menjaga tanaman yang ada. Kena pastikan ianya dijaga dengan baik, dan in Sha Allah mengeluarkan hasil.

Sekarang, kalau nak makan sayur, hanya petik dan ambil sahaja dari pasu. Dapatlah merasa makan bayam, makan kailan, makan bendi, makan kangkung yang segar-segar; bebas racun. Tak payah susah-susah nak ke Mydin, Econsave, pasar atau nak naik ke Cameron Highlands untuk dapatkan sayur segar. Jimat banyak tu .... :)
Pokok Pandan dan Sayur Manis
Bawang dan kunyit pun boleh tanam dalam pasu. Malah, saya pernah tanam buah Mata Kucing dan buah Ciku dalam pasu. Dapatlah merasa buah-buah tu walaupun hanya sebiji .. hahaha.

Tips Untuk Berkebun dalam Pasu

Sedikit tips untuk berkebun dalam pasu yang boleh saya kongsikan.
 • Siram di waktu pagi dan petang
 • Baja tanaman anda sebulan sekali (jangan banyak)
 • Gemburkan tanam dan letak cacing tanah (1-2 ekor)
 • Jika ada lebihan air beras, siramkan dalam seminggu sekali.
 • Jika nak ambil hasil, gunakan gunting untuk elak pokok rosak
 • Cantas pucuk pokok jika naik atau membesar melebihi bahu badan
 • Gunakan pasu besar, nak lebih jimat .. beli pasu besar yang 2nd hand atau yang lelong
 • Gunakan pelapik jika tumbuhan itu jenis memerlukan air yang banyak seperti kucai, daun bawang
 • Jika tiada pasu, boleh gunakan bekas polisterin, kotak plastik, atau bekas makanan yang dah rosak
Antara tanaman atau sayuran yang boleh ditanam menggunakan pasu:
 • Bayam
 • Kangkung
 • Bendi
 • Daun kari
 • Tomato
 • Kailan
 • Limau Purut
 • Semua jenis cili dan cabai
 • Buah Ciku
 • Buah Kelapa Pandan
 • Buah Mata Kucing
 • Buah Limau
 • Buah Jambu

In Sha Allah, berkebun dalam laman sendiri, dalam pasu tidak akan berikan mudarat; ia boleh dilakukan dan dibuat. Jika ada hasil, kongsikan dengan jiran-jiran anda. Dan mana tahu, mereka juga akan ikut jejak langkah yang serupa. Setidaknya, aktiviti kejiranan dihidupkan dan anda telah menjaga perhubungan anda dengan manusia, hasil perhubungan baik anda dengan alam.

Alhamdulillah.

11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia

11 pesanan Tun Dr Mahathir untuk rakyat Malaysia adalah sebuah catatan ikhlas, benar dan jujur yang telah dibuat oleh Tuan Hasbul' Aqil, CEO MajalahNiaga.com. Perkongsian ini telah menjadi antara perkongsian yang viral di laman sosial, dan telah disiarkan di beberapa blog dan laman web berpengaruh termasuklah TheVocket.com dan juga MajalahNiaga.com sendiri.

Ia merupakan sebahagian daripada perkongsian kisah kejayaan 3 ikon personaliti negara iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad, Dato' Kamaruddin Meranun (Dato' Din Meranun), Dato' Siti Nurhaliza di dalam program The Journey, di bawah anjuran Generasi Bersatu Malaysia

Ikuti 11 pesanan Tun Dr. Mahathir yang ditulis oleh Tuan Hasbul' Aqil ini, semoga ia menjadi panduan serta inspirasi untuk semua, khususnya untuk pembaca blog saya.

11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia

*Nota ini ditulis oleh Tuan Hasbul' Aqil.
11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia
Sebentar tadi, saya dan team Majalah Niaga telah dijemput untuk mengikuti program The Journey, di bawah anjuran Generasi Bersatu Malaysia yang menampilkan 3 ikon personaliti negara , iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad, Dato' Kamaruddin Meranun (Dato' Din Meranun), Dato' Siti Nurhaliza.

Saya sempat menyalin perkongsian dari Tun Dr. Mahathir di dalam nota kecil. Jadi, ini sedikit sebanyak yang sempat saya catit untuk rujukan semua, sambil dengar perkongsian dari Tun M selama 45 minit.
11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia

 1. Sewaktu kecil, saya belanjakan wang yang diberi ibu bapa saya untuk beli buku pada hari minggu. Saya banyak baca buku English, jadi sebab itu saya fasih Bahasa Inggeris.
 2. Apabila kita buat banyak kali, tidak dapat tidak, kita akan jadi cekap. Jika anda banyak baca, otak anda makin cekap. Apa yang anda bakal capai 3-5 tahun, adalah dari apa yang anda baca sekarang. Usah berkira untuk belanja wang ringgit untuk dapat bacaan buku. Nilainya bukan pada apa yang kita keluarkan (wang ringgit), tetapi pada apa yang kita akan dapat nanti (ilmu)
 3. Di seluruh Alor Star, banyak kedai cina. Pekan Melayu, tetapi kebanyakkan yang ada adalah kedai cina. Saya tanya diri saya kenapa begini. Orang melayu ketika itu anggap berniaga itu hina. Dapat gaji adalah kerja mulia. Mudah kata, baru ada status. Saya rasa tak sedap hati. Majoriti orang melayu, masa itu nelayan, rata2 miskin. Kita perlu ubah mindset begini.
 4. Masa sekolah menengah, Jepun serang Tanah Melayu. 3 tahun saya tak bersekolah. Masa itu saya heran macam mana Jepun boleh kalahkan orang putih. Sebab itu anda boleh lihat dimana Jepun sekarang berbanding kita.
 5. Masa Jepun kalah, British kembali semua ke Tanah Melayu. Kita orang Melayu, seronok sakan pula. British datang, kata mahu gubal cara pemerintahan, mereka rancang mahu asaskan Malayan Union, jadi tanah jajahan British. Maksudnya raja diturunkan pangkat, mereka berkuasa sepenuhnya undang2. Melayu marah, baru marah. Ketika isu usia saya 20-25 tahun, saya bergerak aktif. Malam2 saya tampal poster, protes terhadap british.
 6. Saya minat politik sejak remaja. Saya banyak bergerak dalam organisasi, persatuan-persatuan melayu, NGO. Masa itu, orang tak nak dengar cakap saya. Katanya, budak kecil, budak kampung. Orang skeptikal. Sebab itu saya sambung belajar, ambil lawyer, ambil doktor.

 7. [Baca] Tun Mahathir Pernah Masuk Dalam Kaabah

 8. 1 skil untuk jadi leader. Tahu apa yang orang bawahan mahu. Anda buat, rakyat akan suka. Saya suka leader yang boleh bawa orang dari bawah jadi orang berjaya. Leader pertama saya kagum adalah Rasulullah S.AW (baca selawat). No 2, Peter The Great (Rujuk Wikipedia) , leader dari Russia. Ketiga, Nelson Mandela, pejuang kemerdekaan Afrika Selatan.
 9. Untuk buat apa2, buat dengan disiplin. Jika sekarang, saya perlu sampai pukul 4 ke sini (MMU Cyberjaya), saya akan sampai sebelum pukul 4. Dan saya buktikan pada anda hari ini.
 10. Jangan ikut keseronokan. Macam contoh, orang kita sekarang suka jadi mat rempit dari belajar dari universiti. Dulu lain, dapat tawaran universiti, kita dulu melompat2 suka. Melayu sekarang perlu sedar. Tak rajin belajar ilmu baru, anda tidak akan berjaya.
 11. Buat kerja dengan amanah, jujur. Dulu saya cipta slogan, "Bersih Cekap Amanah". Kalau kita latih diri sebagai orang disiplin, jika kita ikuti prinsip yang dibawa slogan itu, negara kita akan maju lebih dari negara maju yang lain.
 12. Apa yang golongan muda boleh buat untuk negara. Jawapan : Kena kuasai segala2 utk keluarga, masyarakat, negara. Jika hasil tidak nampak sekarang, itu kerja Tuhan. Yang pastinya, insyaAllah hasil pengorbanan kita dahulu, anak cucu kita akan hidup senang lenang. Begitu juga soal kemerdekaan, Kemerdekaan negara pada hari ini adalah hasil pengorbanan dari nenek moyang kita pada zaman mereka
[Baca] Aksi Tun Mahathir di Muzium 3D Langkawi

Soalan cepumas dari hashtag ‪#‎Thestory15‬ : Apa masakan kegemaran yang Tun suka hasil air tangan isteri tersayang, Tun Hasmah. Jawab Tun, "Erm, saya tak banyak sangat komen bab-bab makan ini. Saya makan sahaja apa yang ada. Cuma satu sahaja saya suka sangat, Daging bakar cicah air asam. Kata Tun M sambil berseloroh, "Lepas saya beritahu saya suka makan ini, ramai pula bawa datang sediakan daging bakar bila saya melawat tempat mereka." - Tuan Hasbul' Aqil, CEO MajalahNiaga.com
Setelah membaca, apa respon anda?

Seharusnya apa yang dikongsikan oleh Tun Dr. Mahathir wajar kita fikir, terapkan dan ikuti bagi memastikan Malaysia menjadi sebuah negara yang lebih baik untuk masa akan datang.

19 September 2015

Weekend Getaway Bersama Keluarga di Golden Sands Resort, Batu Feringgi, Penang

Weekend getaway di Hotel Golden Sands Resort, Penang. Best. Seronok. Santai. Segar. Mengujakan. Itulah yang boleh saya gambarkan secara am mengenai percutian hujung minggu (weekend getaway) di Hotel Golden Sands Resort. Nyata terbaik. The Golden Sands Resort merupakan sebuah resort yang sangat sesuai untuk keluarga bercuti, bersantai sambil berseronok di hujung minggu, mahupun di minggu cuti persekolahan.

Ikuti catatan pengalaman saya bersama isteri dan tiga orang anak saya menghabiskan masa bersama selama 3 hari 2 malam di Golden Sands Resort sewaktu cuti hujung minggu baru-baru ini. Ia antara percutian bersama keluarga yang boleh saya berikan 4.5 bintang daripada 5. Anda patut baca!

Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang

Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Sebelum itu, saya nak cerita sedikit info mengenai Hotel Golden Sands Resort, yang diuruskan oleh Shangri-La, satu jenama antarabangsa perhotelan yang tidak perlu dipertikaikan lagi. Hotel Golden Sands Resort ini merupakan resort family oriented yang terletak di gugusan pantai cantik Batu Feringgi. Ia menawarkan sebanyak 387 bilik serta suites yang lengkap dan selesa. Rekabentuk hotel resort ini yang melengkung memberikan impak unik, membezakan ia dengan resort yang lain, termasuklah 'kakak'nya yang terletak bersebelahan iaitu Rasa Sayang Resort & Spa, Penang yang bertaraf 5 bintang!.

Kategori Bilik Golden Sands Resort, Batu Feringgi, Penang

Bilik resort ini terbahagi kepada 4 kategori:
 1. Superior Hill View - 165 bilik
 2. Deluxe Sea Facing - 121 bilik
 3. Executive Sea View - 87 bilik
 4. Executive Sea View Suite - 14 suites
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang

Kemudahan Asas Golden Sands Resort

Kemudahan yaag ada disediakan di sini adalah antara yang terbaik pernah saya dan isteri menginap. Ia mempunyai kemudahan 2 ruang lobi yang selesa, restoran dalaman dan outdoor, serta kemudahan rekrasi buat seisi keluarga. Manakala, antara kemudahan yang tersedia untuk setiap bilik para tetamu resort termasuklah:
 • 24 jam room services
 • LCD TV
 • Pemain DVD
 • Akses TV satelit
 • Panel untuk port USB, iPod serta audio-visual
 • Akses talian telefon antarabangsa
 • Ruang kopi dan teh
 • Akses percuma WiFi
 • Peti sejuk mini
 • Balkoni persendirian
 • Set dandanan diri eksklusif
 • ... dan banyak lagi.
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Ok. Itu serba sedikit info mengenai The Golden Sands Resort, anda boleh layari laman web resort ini dan mendapatkan info lebih detail di sini - http://www.shangri-la.com/penang/goldensandsresort/about/

Kisah Percutian 3 Hari 2 Malam (The Family Fun Package)

Sekarang untuk kisah percutian weekend getaway saya sekeluarga di Golden Sands Resort, Penang.

Kehadiran saya dan keluarga disambut mesra di Cool Lounge, salah satu daripada dua ruang lobi untuk para tetamu hotel. Cool Lounge merupakan lobi eksekutif untuk mereka yang mendaftar awal, dan yang check-out lewat. Ia menyediakan kemudahan terdiri dari refreshment percuma, internet station untuk kanak-kanak, WiFi percuma, buku dan majalah termasuklah board game serta 5 TV LCD untuk menonton movie di dalam keselesaan sofa yang selesa dan kenyaman hawa dingin.

Segala urusan berkaitan check-in dan check-out juga disediakan di sini oleh 2 petugas hotel yang mesra.

Executive Sea View

Alhamdulillah, kami sekeluarga telah diberikan 2 bilik yang cukup luas dan selesa dalam kategori Executive Sea View. Bilik yang tersambung (attached) dengan setiap bilik mempunyai segala kemudahan lengkap terbaik yang ada. Satu bilik dengan katil Queen yang selesa, dan sebuah lagi bilik dengan dua katil bujang.
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Suasana bilik memang sesuai untuk sebuah keluarga beristirehat, apatah lagi bilik kami itu mengadap pantai dan laut disertakan balkoni yang luas.

Selesai setup diri di bilik, anak-anak terus sahaja ajak ke kolam renang. Memang dah lama anak-anak mengidam sejak awal check-in di ruang lobi Cool Lounge. Ada dua buah kolam renang besar berbentuk lagoon di sini, di samping beberapa mini kolam untuk anak-anak kecil.

Anak-anak telah siap dengan pakaian renang, waktu petang dihabiskan dengan bersantai di kolam renang dibuai bayu laut yang mendamaikan.
Weekend Getaway Golden Sands Resort Penang
Dan malamnya, kami anak beranak ke Pasar Malam Batu Feringgi yang terkenal menjual pelbagai barangan daripada pakaian, jam tangan, beg dan tas tangan, cenderahati termasuklah lukisan menarik mengenai Pulau Pinang.

Hanya jalan kaki dari Golden Sands Resort .... wahh mudah ...

In Sha Allah, saya akan ceritakan lagi pengalaman weekend getaway ini selanjutnya di post akan datang. Jangan lupa langgan blog ini menerusi email ...

Pakej Istimewa The Family Fun Package Golden Sands Resort

Oh ya, lupa nak beritahu, kami berada di Golden Sands Resort menerusi pakej istimewa - The Family Fun Package. Info seperti dinyatakan di bawah ini.

With starting rate of MYR660+ valid now until 30th September 2015, the Family Fun Package includes daily buffet breakfast for 2 adults, 2 children below 12 years old at Garden Cafe. A third adult occupant will be charged MYR210+ with daily breakfast. The package includes a complementary bed for one child under 12 years old and daily dinner (either buffet or set dinner) with free-flowing beverages for 2 adults and 2 children at Garden Cafe. In addition, 2 children may enjoy 4-hours complimentary access to Adventure Zone with kiddie lunches, 2 soft toys and one lunch consisting of 2 regular-sized pizzas per stay.

For each day of their stay, children aged 5 to 12 years old will receive complimentary access to Cool Zone Kid's Club.

Untuk tempahan secara online - boleh terus ke laman web Golden Sands Resort, Penang by Shangri-La di http://www.shangri-la.com/penang/goldensandsresort/Harga Bayaran Proses Permohonan MyKad JPN

Harga bayaran untuk proses permohonan MyKad Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Baru-baru ini heboh diperkatakan di media sosial mengenai harga terkini untuk bayaran proses permohonan MyKad JPN yang telah dinaikkan dari RM10 kepada RM50.

Ia telah menjadi antara informasi viral di laman sosial sehingga menyebabkan rasa kurang senang rakyat Malaysia secara amnya. Ramai yang telah berkongsi informasi salah tersebut sehingga membuatkan pihak JPN terpaksa mengeluarkan satu kenyataan akhbar bagi memperbetulkan fakta, dan meredakan ketidakpuas-hatian sesetengah pihak.
Harga Bayaran Proses Permohonan MyKad JPN

Harga Bayaran Proses Permohonan MyKad JPN

Laman sosial Facebook JPN dihujani banyak pertanyaan mengenai harga bayaran proses permohonan terkini MyKad tersebut.

Di bawah ini merupakan sebahagian kenyataan media oleh JPN berkaitan harga bayaran terkini proses permohonan MyKad, termasuklah harga proses permohonan gantian MyKad. Ia masih kekal RM10, manakala untuk permohonan MyPR masih RM40.

Harga Terkini Bayaran Proses Permohonan MyKad JPN

Harga Proses Permohonan MyKad Kekal RM10

Berita kenaikan harga bayaran proses permohonan MyKad yang menjadi viral itu hanyalah satu spekulasi dan kemungkinan salah faham mengenai harga proses lain - yang saya fikir ada kaitan dengan denda untuk MyKad yang hilang. Setakat yang saya tahu, harga proses permohonan MyKad masih lagi kekal RM10, dan untuk MyPr bagi bukan warganegara masih lagi RM40.

Bayaran proses bagi kehilangan MyKad masih lagi kekal RM100, dengan harga bayaran permohonan ini kekal RM10 untuk kehilangan kali pertama, kedua dan ketiga, manakala bayaran proses gantian untuk kehilangan MyKad kali kedua, dan ketiga; masih kekal RM200 dan RM300.

Untuk info lebih tepat, sila rujuk laman sesawang JPN - Perkhidmatan MyKad JPN


Blogger serta Pramugari Radiah Sarip Viral di Laman Sosial

Tak pelik pada saya. Tapi itulah, mungkin rezeki buat blogger Radiah Sarip yang kini merupakan seorang pramugari di Saudi Arabian Airlines. Diri dan wajah Radiah Sarip kini viral di laman sosial Facebook baru-baru ini. Blogger lifestyle yang berasal dari Melaka ini dulunya adalah seorang model busana muslimah. Bila sebut model, tentulah orangnya cantik, tak gitu?

Blogger Radiah Sarip Viral Kerana Menjadi Pramugari Berhijab

Radiah bt Sarip, seorang pramugari, yang juga seorang blogger, dan seorang model ini tiba-tiba dikenali menerusi laman sosial Facebook apabila gambar dirinya beruniform sebagai pramugari menjadi viral. Viral sebab dirinya adalah pramugari yang memakai tudung. Tak pelik pada saya. Apatah lagi, ditambah dengan dirinya yang berwajah cantik, dan pernah menang dalam pencarian model pada tahun 2014.
Blogger serta Pramugari Radiah Sarip Viral di Laman Sosial
Blogger serta Pramugari Radiah Sarip Viral di Laman Sosial
Blogger serta Pramugari Radiah Sarip Viral di Laman Sosial

Muncul Dalam Utusan Malaysia

Radiah pernah muncul dalam akhbar Utusan Malaysia pada Mei 2015, dan merupakan gadis yang mempunyai ijazah Sarjana Muda dalam bidang Kejuruteraan Awam dari Universiti Malaysia Pahang (UMP)... fuh ... bukan calang-calang punya orang ni ye.

Seorang yang sangat sukakan kasut tumit tinggi, dan juga gemar membaca novel. Kalau anda nak tahu, biliknya penuh dengan kasut-kasut yang bertumit tinggi 7 inci. Himpunan dan koleksi novel yang ada juga banyak. Semua ini saya tahu sebab pernah tonton satu video yang dimuat-naik olehnya semasa masih belajar di UMP untuk tugasan Public Speaking....hoho. Gadis ini juga seorang yang sukakan kucing dan pencinta haiwan menurut satu laporan sebuah blog.
Radiah Sarip suka kasut tumit tinggi
Blog Radiah Sarip

"A full time model and part time lifestyle blogger sharing my personal style, beauty tips , food pornography and travel adventures. An educated consumer and make up – junkie at heart. i love to share all my favorite products and technique as well as hijab tutorial to inspire all girls out there! I never thought that something started out as a hobby would become the business that it is today. You will always get exclusive content, always interesting and hopefully inspiring. thanks for reading!" - Blog Radiah Sarip

Famili Tidak Suka Kerjaya Model Muslimah

Walaupun mempunyai latar pendidikan yang bagus, gadis ini memilih untuk memulakan kerjaya sebagai seorang model muslimah. Tidak begitu mendapat sokongan yang baik daripada keluarga, yang memungkinkan gadis ini mengambil peluang untuk menjadi seorang pramugari di Saudi Arabian Airlines.

Wajah gadis yang lahir pada 22 Mei 1991 ini masih lagi menjadi antara 'penghias' beberapa page berkaitan busana muslimah serta tudung. Radiah kini menetap di Jeddah, dan sering berkongsi tutorial pemakaian tudung dan hijab di laman Instagram, walaupun kini blognya sudah tidak dikemaskini agak lama.

Gambar Cun Radiah Sarip

Tutorial Hijab Radiah Sarip
Foto Cun Radiah Sarip, Pramugari Bertudung Saudi Arabian Airlines dari Malaysia
Foto cun Radiah Sarip pramugari Saudi Arabian Airlines dari Malaysia
Foto cun Radiah Sarip pramugari Saudi Arabian Airlines dari Malaysia
Foto cun Radiah Sarip pramugari Saudi Arabian Airlines dari Malaysia
Foto cun blogger pramugari Radiah Sarip
Untung menjadi seorang yang memiliki kecantikan dan kelulusan pendidikan yang tinggi seperti blogger Radiah Sarip ni....huhuhu .. gamaknya siapalah yang akan meminang gadis Melaka ini ye... huhu...oh dah ada yang punya?