Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Ogos, 2015

Sisa Pepejal Wajib Diasingkan Mulai September 2015

Sisa pepejal perlu diasingkan mulai September 2015. Hoho ... berita yang mungkin akan membuatkan sesetengah orang rasa susah hati, rasa tak berapa best, kerana sudah perlu dipaksa untuk asingkan bahan-bahan buangan, dan tidak lagi membuang sampah domestik ikut suka hati seperti kebiasaan.

Mulai 1 September, penduduk-penduduk di negeri-negeri berikut iaitu Perlis, Kedah, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta Putrajaya adalah tertakluk kepada Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672).
Sisa Pepejal Wajib Diasingkan Mulai September 2015 Untuk itu, penduduk-penduduk di negeri terbabit perlulah mengasingkan sisa bahan buangan mereka mengikut kategori di bawah ini.
Sisa Baki - dimasukkan ke dalam tong sampah berodaSisa Pepejal Yang Boleh Dikitar Semula - dibungkus mengikut kategori ke dalam beg plastik dan diletakkan di sebelah tong sampah. Denda Jika Tidak Patuh Pelekat khas warna merah akan dilekatkan jika peraturan ini tidak …

25+ Foto Perhimpunan Bersih 4.0 Kuala Lumpur 2015

Foto-foto serta gambar Perhimpunan Bersih 4.0 di Kuala Lumpur 2015. Perhimpunan Bersih 4.0 menjadi tumpuan sejak 28 Ogos 2015. Perhimpunan Bersih 4.0 yang dibuat di seluruh Malaysia, termasuklah juga di luar negara membabitkan ribuan rakyat jelata terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat; tidak mengira bangsa dan agama.

Ia bukan sahaja menarik perhatian rakyat marhein Malaysia, tetapi juga diberikan perhatian oleh dunia. Ramai rakan blogger yang telah berkongsikan gambar-gambar berkaitan Perhimpunan Bersih 4.0 ini, yang berlangsung bermula 29 Ogos 2015 dan dijangka berakhir pada tengah malam Ahad 30 Ogos 2015.
Foto dan Gambar Perhimpunan Bersih 4.0 Kuala Lumpur 2015 Sedikit info mengenai Bersih 4.0 ini. Perhimpunan Bersih 4.0 ini dianjurkan oleh Bersih 2.0 iaitu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil. Ia merupakan gabungan NGO dan kumpulan masyarakat sivil yang menuntut diadakan pembaharuan dalam pilihan raya di Malaysia.

Ia asalnya dianggotai wakil daripada Suara Rakyat Malaysia (Su…

Daftar Mudah Ibadah Qurban 2015 Menerusi EZ Qurban

Daftar mudah ibadah Qurban secara online menerusi EZ Qurban. Qurban merupakan satu ibadah sunat yang sangat dituntut di dalam Islam, dan hanya boleh dilakukan dalam hari tertentu di dalam kalendar umat Islam. Ia ibadah istimewa, diberikan hari istimewa oleh Allah S.W.T untuk dilaksanakan. Ia adalah ibadah khusus yang dilakukan sewaktu Hari Raya Aidil Adha atau juga dikenali Hari Raya Qurban.

Istimewanya lagi ibadah ini menekankan soal kemanusiaan, soal berkongsi rezeki, soal pengorbanan, soal mengingati sejarah hebat dan betapa perlunya menjadi seorang Muslim yang sentiasa bersyukur. Ibadah ini sangat disarankan untuk dilaksanakan buat Muslim yang mempunyai kemampuan, lantas membolehkan rezeki Allah S.W.T dikongsi oleh mereka yang mungkin berada di dalam keadaan daif dan kurang berkemampuan.
Daftar Mudah Ibadah Qurban Menerusi EZ Qurban Saya tahu ramai yang ingin menyempurnakan ibadah ini yang hanya berlaku bermulanya dari khatib selesai khutbah di pagi Aidiladha hingga pada hari ke 1…

Harga Tiket Masuk Terkini Zoo Negara Malaysia 2015

Harga tiket masuk terkini Zoo Negara Malaysia. Cuti persekolahan semakin hampir, dan Zoo Negara merupakan antara destinasi pilihan ramai terutama anak-anak sekolah untuk berkunjung. Saya sendiri suka membawa anak-anak ke Zoo. Kali terakhir saya bawa anak-anak ke Zoo Negara adalah sekitar akhir tahun 2014.

Harga tiket masuk ke Zoo Negara ketika itu adalah RM30 untuk dewasa, manakala untuk kanak-kanak adalah RM10. Harga yang diberikan ialah harga tiket masuk Zoo Negara untuk warga Malaysia dan tidak termasuk harga tiket untuk memasuki kompleks Panda Gergasi yang ketika itu baru sahaja beroperasi. Saya ada berkongsi mengenainya menerusi entri Harga Tiket Terkini Zoo Negara untuk Pelajar Sekolah.

Harga tiket terkini sudah tidak lagi RM30 seperti yang diwartakan pada Februari 2015, tetapi sudah dinaikkan sebanyak RM1 untuk kanak-kanak dan sebanyak RM2 untuk dewasa.
Harga Tiket Masuk Terkini Zoo Negara Malaysia 2015 Harga terkini selepas GST diimplementasi adalah seperti berikut:
Jika diban…

Serikan Wajah Dengan Sabun Susuk Emas

Serikan wajah dengan Sabun Susuk Emas. Nyata, kandungan daripada sumber semulajadi memang hebat, itulah yang ada di dalam Sabun Susuk Emas yang telah saya gunakan selama 2 minggu. Alhamdulillah, saya sukakan sabun ini yang boleh menaikkan seri wajah. Jika anda merasakan wajah anda kusam dan kurang berseri, maka bolehlah mencuba Sabun Susuk Emas ini.
Serikan Wajah Dengan Sabun Susuk Emas Sabun Susuk Emas diperbuat daripada kunyit (curcuma longa), cendana (santalum), minyak sayuran (vege oil), beras dan juga pati Rose. Kandungan utama iaitu kunyit dipercayai boleh membawa kesan positif kepada kulit pada wajah.

Antara kebaikan kunyit yang diketahui ialah:
Menyerikan kulit wajah secara semulajadi, berseri bak emas.Menghilangkan jerawat dan menghilangkan kesan jerawat.Menutup liang pori yang besar, menjadikan ia kecut seawal seminggu.Menegangkan kulit wajah.Melambatkan proses pertumbuhan roma/rambut pada muka. Mensekatakan tona kulit wajah.Memudarkan pigmentasi.Menjadikan kulit wajah lebih…

Clue for Lazada Unity Hunt 2015

Lazada Unity Sale, ada pertandingan atau kontest untuk merebut pelbagai hadiah menarik ditawarkan. Kontest dinamakan Unity Hunt ini memerlukan peserta melengkapkan kata kunci atau password 7 huruf yang diberikan. Ia sempena promosi Unity Sale yang berlangsung dari 25 Ogos sehingga 1 September 2015, sebagai menyemarakkan sambutan Hari Kebangsaan 2015 Malaysia.

Setiap huruf pada password Unity Hunt Contest oleh Lazada Malaysia ini boleh diperoleh menerusi clue yang diberikan setiap hari bermula dari 26 Ogos sehingga 1 September 2015. Clue tersebut akan diberikan menerusi akaun media sosial yang dipunyai oleh Lazada Malaysia termasuklah facebook, instagram, twitter, dan juga aplikasi LINE Chat.
Clue for Lazada Unity Hunt 2015 Berikut adalah tarikh dan juga platform media sosial yang akan memaparkan clue untuk Lazada Unity Hunt.
26 Ogos 2015 - Clue 1 menerusi facebook27 Ogos 2015 - Clue 2 menerusi instagram28 Ogos 2015 - Clue 3 menerusi twitter29 Ogos 2015 - Clue 4 menerusi LINE Chat30 Ogo…