30 Mei 2015

Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Tidak Berduit Di Hujung Hayatnya

Kisah benar suka duka kehidupan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Ramai yang tidak mengetahui kisah sebenar kehidupan yang penuh liku seniman agung Tan Sri P. Ramlee. Apa yang ramai tahu hanyalah kemashyuran filem-filem dan lagu-lagunya yang sentiasa mekar malar segar dalam ingatan pelbagai lapisan masyarakat Malaysia. Nama P. Ramlee begitu besar setelah pemergiannya sehingga mereka lupa dan tidak tahu bahawa hakikat sebenar P. Ramlee meninggal dunia di dalam keadaan miskin dan dipinggirkan ramai pihak.

Saya sendiri tidak menyangka bahawa nama besar ini melalui kehidupan sangat sukar terutama selepas beliau berhijrah dan berpindah dari Studio Jalan Ampas Singapura ke Studio Merdeka di Ulu Kelang. Kemuncak kerjayanya ialah selepas beliau mengahwini bekas isteri Sultan Perak iaitu Norizan pada tahun 1955. Filem-filemnya ketika era itu mendapat sambutan luar biasa, dan hampir kesemua filem arahan dan lakonannya mendapat kutipan Box-Office.

Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Tidak Berduit Di Hujung Hayatnya

Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Papa Kedana Di Hujung Hayatnya
Malah, banyak anugerah diterima oleh Allahyarham P. Ramlee ketika itu. Namun, sayang seribu kali sayang, di saat-saat dunia filem dan hiburan makin maju, P. Ramlee makin dilupakan. Filem warna dan TV memberikan impak sangat besar pada beliau, dan lagu-lagu dari Barat seperti lagu The Beatles, lagu-lagu reggae serta Pop Yeah Yeah telah membuatkan lagu-lagu alunan P. Ramlee dilupakan.

Beliau pernah kena boo oleh penonton dan paling perit terpaksa bekerja apa sahaja untuk menyara keluarga termasuklah membuka sebuah kedai Mahjong. Dalam keperitan dan kesempitan hidupnya yang kian dilupai, P. Ramlee masih lagi boleh hulurkan bantuan kepada mereka yang lebih memerlukan.

Latar Belakang P.Ramlee

Sedikit latar belakang mengenai Allahyarham Tan Sri P.Ramlee sebagai rujukan.
  • Nama sebenar P. Ramlee ialah Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh
  • Dilahirkan di Pulau Pinang pada hari Rabu 22 Mac 1929 tepat pada pagi Hari Raya Idil Fitri.
  • Ayahnya - Teuku Nyak Puteh merupakan seorang ahli pelayaran yang berasal dari Lho' Seumawe, Aceh yang telah berkahwin dengan Che Mah Hussin pada 1925 di Kubang Buaya, Butterworth.
  • Nama Ramlee adalah nama timangan yang diberikan oleh neneknya iaitu ibu Che Mah Hussin.
Foto Ayah dan Ibu Teuku Zakaria
  • Pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan kemudian ke sekolah Francis Light hingga darjah lima. Kemudian beliau menyambungkan pelajaran di Penang Free School.
  • Encik Hashim iaitu ayah Allahyarham Ahmad Daud adalah salah seorang guru P. Ramlee di Penang Free School yang banyak membantunya.
  • Pernah bersekolah di Japanese Navy School (Kaigun Gakko) semasa pendudukan Jepun. Beliau belajar cara kerja dan bahasa Jepun semasa di sekolah tersebut.
  • Tamat belajar sehingga darjah tujuh di Penang Free School selepas tamat Perang Dunia Kedua.

P.Ramlee Pandai Main Biola dan Piano

  • Pandai bermain biola dan piano. Belajar bermain biola di sekolah Jepun, dan belajar main piona dengan Encik Kamarudin yang merupakan guru muzik terkenal.
  • Menang pertandingan menyanyi anjuran Radio Pulau Pinang khusus untuk Utara Malaya pada tahun 1945 (tempat ketiga), tempat kedua pada tahun 1946 dan juara pada tahun 1947.
  • Mula dikenali sebagai P. Ramlee ketika menang dalam pertandingan nyanyian Radio Pulau Pinang. Beliau merasakan nama itu membawa tuah kepadanya.
  • Lagu Azizah ciptaan dan nyayiannya adalah lagu yang membawa beliau ke Singapura selepas diundang oleh B.S. Rajhans, seorang pengarah filem dari Shaw Brothers, Singapura.
  • Pagi Syawal 8 Ogos 1948 P. Ramlee bersama sahabat baiknya berlepas dengan keretapi ke Singapura untuk ke Studio Malay Film Productions di Jalan Ampas bagi uji bakat.
  • Permulaan karier P.Ramlee di Studio Jalan Ampas bermula sebagai 'clapper boy', pembantu jurukamera, selain menyanyi sebagai penyanyi latar.
  • Chinta (1948) adalah filem lakonannya pertama. Beliau menjadi seorang penjahat.
  • Kawan-kawan P.Ramlee di Pulau Pinang ketawakan lakonan P.Ramlee kerana menjadi penjahat yang kurus kering dalam filem Chinta.
  • Filem Bakti adalah filem pertama lakonannya sebagai hero di samping Kasma Booty.
  • P.Ramlee adalah bintang filem pertama Malaya yang boleh menyanyi tanpa gunakan khidmat suara latar dalam filem.

Perkahwinan P.Ramlee

  • Isteri pertama P.Ramlee bernama Junaidah iaitu anak pelawak D. Harris. Beliau berkahwin pada tahun 1950 atas sebab mahu menjaga hati D. Harris, di sebalik cintanya dengan kakak Junaidah. Jodoh mereka tidak panjang, dan bercerai pada tahun 1954.
  • Filem Hang Tuah (1955) arahan Phani Majumdar, adalah filem terakhir P. Ramlee berlakon sebelum P. Ramlee menjadi pengarah.
  • Pada 6 Februari 1955, P.Ramlee telah berkahwin dengan bekas isteri Sultan Perak iaitu Norizan. Perkahwinan ini merupakan perkahwinan cinta pandang pertama antara P.Ramlee dan Norizan. Norizan telah keluar dari kehidupan Istana, dan sejak berkahwin, P.Ramlee tidak pernah menjejakkan kaki lagi ke negeri Perak sebagai menghormati Sultan Perak sehinggalah baginda Sultan Perak mangkat.
  • Perkahwinan dengan Norizan berakhir pada tahun 1961 kerana P.Ramlee begitu asyik dengan kerjaya seni sehingga mengabaikan Norizan dan anak-anak.
  • Filem Penarik Becha adalah filem pertama arahan P.Ramlee dan telah terpilih sebagai filem terbaik seluruh Tanah Melayu pada tahun 1956.
  • Filem Semerah Padi adalah filem pertama arahan P.Ramlee tanpa ada unsur hindustan, dan menjadi antara filem yang hangat diperkatakan ketika itu kerana mengangkat martabat dan adab resam Melayu serta Islam di layar Perak.
  • P.Ramlee telah berkahwin secara 'senyap-senyap' dengan seniwati Saloma, iaitu adik kepada seniwati Mariani pada 21 November 1961.
  • Perkahwinan P.Ramlee dengan Saloma disifatkan oleh beliau sebagai perkahwinan soulmate.
  • Pencapaian tertinggi P.Ramlee ialah memenangi award khas 'The Most Versatile Talent' di Pesta Filem Asia 1963 di Tokyo bagi filem Ibu Mertuaku.
  • P.Ramlee adalah anak emas Shaw Brothers Singapura, dan menjadi antara pengarah filem yang berbajet besar ketika itu.
  • Akaun bank P.Ramlee dijaga oleh Mr. Kweek, yang merupakan antara sahabat baiknya di Shaw Brothers Singapura.
  • 1964 P.Ramlee berhijrah ke Kuala Lumpur dan bertugas di Studio Merdeka di Ulu Kelang.
  • P.Ramlee dapat pengenalan warna biru selepas berhijrah dari Singapura ke Malaya, didaftarkan pada 16 Jun 1964 dengan nama Ramli bin Puteh.
  •  P.Ramlee mencipta lebih daripada 250 buah lagu sepanjang kariernya.
  • P.Ramlee tidak pandai bermain Saksofon, tetapi ramai yang percaya beliau boleh bermain Saksofon menerusi filem Ibu Mertuaku.
  • Berlakon 27 buah filem di antara tahun 1948 hingga 1955.
  • Tan Sri L.Krishnan adalah merupakan antara guru dan mentornya di dalam perfileman Melayu.

Zaman Jatuhnya Kegemilangan P. Ramlee

  • MGR dan Sivaji Ganesan adalah merupakan dua pelakon dari India Selatan yang banyak mempengaruhi cara dan gaya lakonan P.Ramlee.
  • Banyak filemnya gagal selepas berpindah ke Studio Merdeka.
  • Ditamatkan kontrak nyanyian piring hitam oleh EMI kerana dianggap lagu-lagunya tidak boleh dijual.
  • Pernah mendermakan kesemua wangnya di dalam poket RM200 ketika seseorang meminta bantuannya.
  • Di zaman akhir kegemilangan, P.Ramlee pernah makan nasi dengan telur kerana tiada wang.
  • Dipulau oleh media masa Malaya sehinggalah kematiannya.
  • Pernah membuka dua buah syarikat penerbitan filem dengan H.M Shah, seorang usahawan berjaya.
  • Filem terakhir arahan dan lakonan P.Ramlee ialah Laksamana Do Re Mi dengan bajet kecil.

Anak-Anak P. Ramlee

P.Ramlee hanya mempunyai dua orang anak kandung iaitu semasa berkahwin dengan Junaidah (isteri pertama). Namun begitu, kerana sifatnya yang pemurah dan suka membantu orang lain, beliau telah mengambil ramai anak angkat, dan menjaga anak tiri hasil perkahwinannya dengan Norizan dan Saloma.
Gambar P Ramlee Bersama Norizan dan Anak-Anak
Gambar P Ramlee Bersama Saloma dan Anak-Anak
  1. Mohd Nasir : Anak kandung bersama Junaidah (1953-2008)
  2. Arfan : Anak kandung bersama Junaidah (1954-1998)
  3. Sazali : Anak angkat (lahir 1958)
  4. Abdul Rahman : Anak tiri (anak Junaidah)
  5. Norma : Anak tiri (anak Noorizan)
  6. Armali : Anak tiri (anak Saloma dan A.R.Tompel)
  7. Betty : Anak angkat
  8. Zakiah @ Zazaloma : Anak angkat (lahir 1963)
  9. Sabaruddin @ Badin : Anak angkat (1966-2007)
  10. Salfarina @ Dian : Anak angkat (keturunan Cina)

P. Ramlee Meninggal Dunia - Ramai Tidak Menyangka dan Terkejut

  • Meninggal dunia pada 29 Mei 1973 pada umur 44 tahun akibat sakit jantung semasa dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur.
  • H.M Shah membiayai pengebumian Alllahyarham P.Ramlee, dengan memberikan wang sebanyak RM3,000 kepada Saloma.
  • Jenazah P.Ramlee dikebumikan di Tanah Perkuburan Jalan Ampang, Kuala Lumpur.
Begitulah serba-sedikit kisah suka duka perjalanan hidup P. Ramlee yang dapat saya notakan secara ringkas. Untuk lebih menghayati kisah Allahyarham, dan meneliti kisah-kisah benar dari kenalan dan teman rapat beliau, saya ajak anda tonton dokumentari ini.
Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Tidak Berduit Di Hujung Hayatnya

Video Dokumentari Biografi Tan Sri P. Ramlee

Mungkin ada yang telah menontonnya di saluran History.

Akhir kata, sama-sama kita mendoakan kebaikan kepada Allahyarham P. Ramlee. Al Fatihah.

p.s: Sebarang penambahan atau pembetulan fakta, boleh sahaja ditinggalkan di dalam ruangan komen.

Kredit dan Sumber: Kelab P. Ramlee,Wikipedia



29 Mei 2015

10 Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris Dan Cara Nak Buat Duit Dengannya

Panduan 10 resepi lengkap untuk buat kuih raya popular dan terlaris. Apabila hampir tiba bulan Ramadan, maka ramailah surirumah dan para isteri yang mahu ambil kesempatan untuk menjana pendapatan sampingan. Antara produk terlaris dan mudah untuk dijual ialah kuih dan biskut raya. Mulalah ramai surirumah yang mencari resepi lengkap kuih raya yang paling popular dan terlaris sebagai sumber income tambahan dan duit raya.

Setiap tahun, dalam masa dekat-dekat sebulan nak masuk bulan Ramadan, majalah-majalah pun berebut-rebut sediakan isi kandungan berkaitan resepi untuk bulan puasa, ini termasuklah juga dengan resepi-resepi kuih dan biskut raya. Siap ada sisipan khas dan keluaran khas untuk tampilkan resepi paling popular dalam bulan Ramadan.

Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris

Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris
Saya sendiri dah melihat beberapa majalah tempatan termasuklah majalah Nona, majalah Wanita, majalah Jelita dan beberapa keluaran khas berkaitan resepi Ramadan mula dijual di rak-rak kedai buku dan majalah sekitar Parit Buntar.

Ramai wanita golongan surirumah dan para isteri yang mahu ambil peluang dan berkat Ramadan untuk jana income lebih, paling tidak sebagai tambahan persediaan perbelanjaan untuk beli langsir baru, kusyen baru, tikar getah baru, baju kurung berpasang-pasang yang baru termasuklah ada yang berniat nak beli kereta baru .. hoho... :).

Kuih Raya Mudah Untuk Dijual

Kuih raya memang mudah nak dijual. Boleh dijual secara online, dan boleh dijual sesama rakan taulan dan jiran tetangga sebelah rumah. Nak-nak lagi kalau tahu buat dan menyediakan kuih dan biskut raya yang memang popular dan laris.
Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris
Pernah satu ketika dahulu, biskut Almond London cukup terkenal sampai menjadi antara biskut terpopular dan terlaris di Malaysia. Mana-mana penjual kuih raya akan ada biskut Almond London. Begitu juga dengan biskut Corn Flakes dan Tart Nenas ...fuh sampai ada yang sanggup beli berbalang-balang kerana tidak mahu ketinggalan hidangkan biskut popular ini pada tetamu di hari raya.

Kadangkala, nak mencari biskut yang benar-benar popular dan laris agak sukar untuk surirumah. Kalau ada buku resepi pun, ada yang seperti tidak lengkap dan bila buat, macam tak berapa nak menjadi.

Cara Nak Tahu 10 Resepi Popular Terlaris Kuih Raya

Sekarang dah mudah, anda boleh dapat 10 resepi lengkap untuk kuih raya paling popular dan terlaris di pasaran. Malah, anda akan ada satu panduan khusus untuk mengetahui cara-cara terbaik untuk menjual kuih raya tersebut. Uhh .. dapat dua ilmu - tahu resepi, dan tahu cara nak menjualnya.

Ketahui Cara Nak Dapat Untung 100% Jual Kuih Raya

Bukan semua surirumah ada ilmu kedua-duanya. Ada yang pandai buat kuih raya, tetapi tidak tahu cara nak memasarkannya. Ada pula yang pandai dan bijak memasarkannya tetapi tak pandai pula nak buat kuih raya itu sendiri. Jadi, apabila ini berlaku, surirumah tak boleh nak dapat keuntungan banyak sebab tak ada ilmu kedua-duanya. Uhh terpaksalah cari orang nak buat kuih raya, dan terpaksalah pula cari orang yang pandai memasarkannya. Untung yang sepatutnya boleh dapat 100%, dah kena split jadi dua ... hmmm ... susahlah nak tunai harapan dapat kereta baru raya ni .. ye tak .. hoho ..

Panduan Untuk Surirumah Jana Income Dengan Kuih Raya

Jadi, apakata saya perkenalkan satu panduan untuk dapat dua-dua ilmu ini - khas untuk surirumah dan wanita yang mahu jana income lebih, dengan untung 100% milik sendiri?

Alhamdulillah, sudah ada panduan ini - Panduan Buat Duit Raya + 10 Resepi Kuih Raya Popular Terlaris untuk anda dapatkan secara online.

Panduan ini disediakan oleh seorang surirumah yang telah berjaya menjana pendapatan hasil membuat dan menjual kuih raya sendiri. Anda akan dapat tahu perkara-perkara mustahak dan crucial untuk berjaya dalam bisnes kuih raya ini. Ramai yang gagal kerana masalah-masalah seperti:
  • Tak tahu bagaimana nak bermula?
  • Tak tahu di mana nak dapatkan bahan mentah berkualiti dengan harga yang berpatutan?
  • Tiada resipi yang 'special' yang boleh menarik bakal pembeli?
  • Tak cukup modal? Adakah anda rasa bahawa anda memerlukan modal yang besar untuk bermula?
  • Masalah nak dapatkan tenaga kerja yang berpengalaman dan bergaji murah?
  • Tak tahu jenis-jenis kuih yang mendapat permintaan? Salah pilih jenis kuih yang hendak dipasarkan?
  • Kenaikan harga bahan mentah?
  • Tak dapat memenuhi tempahan sehingga menjelang hari raya? 
Panduan ini akan turut menyediakan 8 strategi pemasaran untuk melariskan jualan biskut dan kuih raya anda, yang pastinya tidak akan anda temui dalam majalah Wanita, majalah Keluarga, majalah Jelita mahupun dalam buku resepi kuih raya.

Amacam? Ini satu peluang untuk anda dapat 2 ilmu sekaligus, dan pada masa yang sama ketahui bagaimana anda boleh dapat income tambahan dengan membuat dan menjual kuih raya paling popular dan terlaris!

Dah rasa gatal jari jemari nak tahu? Boleh klik pada pautan ini -  Panduan Buat Duit Raya + 10 Resepi Kuih Raya Popular Terlaris

Pastikan anda miliki panduan ini secepat yang mungkin, kerana lebih cepat anda tahu, maka lebih peluanglah anda akan merasa langsir baru, perabut baru, kasut raya baru, baju bling-bling baru .... malah ada kemungkinan boleh menempah kereta baru ... hoho ... wink wink ..

4 Tempat Shopping Jimat Bajet di Bandung

Tempat shopping jimat belanja di Bandung. Hoho .. saya dah lama peram entri ni, lupa pula nak kongsikan dengan anda semua. Sebenarnya ini merupakan blog post susulan trip saya dengan keluarga ke Bandung. Siapa yang ada baca tu tentu dah tahu mana tempat-tempat menarik di Bandung, Indonesia yang telah saya pergi - semua bajet. Kali ini saya nak kongsikan mengenai empat tempat beli belah atau shopping jimat di Bandung.

Bagi mereka yang bajet ketat, tempat shopping yang boleh berikan tawaran harga terbaik adalah satu yang penting. Yelah, agak ralit kalau ke Bandung Indonesia jika tidak membeli-belah. Bandung banyak barang murah dan berkualiti boleh dibeli, jadi kalau ke Bandung, cubalah kunjungi 4 tempat shopping ni.

4 Tempat Shopping Jimat di Bandung Indonesia

4 Tempat Shopping Jimat Bandung
Saya kongsikan empat tempat beli belah yang boleh jimatkan belanja anda di Bandung. Ia merupakan rekomendasi yang saya terima dalam sebuah majalah tempatan (Indonesia) yang mempromosikan Bandung. Kalau anda mahukan panduan shopping bajet, maka bolehlah dijenguk-jenguk 4 tempat yang direkomendasikan ini. Ayuhhhh yukkk .. jom semak.

Plaza Parahyangan

Tempat ini terkenal dengan produk pakaian distro atau dengan bahasa mudah, pakaian label tempatan. Harga memang berbaloi dengan kualiti. Ada lebih kurang 450 outlet di plaza ini. Terletak berdekatan dengan Masjid Raya Bandung.

Pasar Minggu Monju

Pasar Minggu Monju ini terletak di Lapangan Monumen Perjuangan. Ianya dibuka atau wujud setiap pagi hari Ahad. Ada macam-macam barangan dijual di Pasar Minggu Monju ini, dan anda juga boleh dapatkan barangan berjenama dengan harga murah di sini.

4 Tempat Shopping Jimat Bandung

Pasar Cimol Gedenage

Ramai yang kurang tahu mengenai kewujudan Pasar Cimol ini. Ianya terletak di bahagian timur kota Bandung. Banyak barangan untuk eksport luar negara dijual di sini. Kalau nak cari barang berjenama bolehlah ke sini. Harga pastinya sangat berbaloi dan bajet.

Pasar Baru

Tempat biasa bagi pelancong yang ingin membeli belah di Bandung. Pasar Baru kini dikenali sebagai Pasar Baru Trade Center. Memang banyak produk dan barangan yang boleh anda dapati di Pasar Baru. Dengan gedung 8 tingkat, anda pasti rambang mata dengan pelbagai pilihan produk yang dijual dengan harga yang cukup berbaloi dengan bajet anda. Antara destinasi untuk mendapatkan telekung, kain ela, batik, tudung, jam tangan berjenama, kasut kulit dan banyak lagi. A must visit untuk semua pelancong yang mahu berbelanja sakan di Bandung, Indonesia.

Di tempat-tempat ini juga ada banyak peniaga jalanan yang menjual macam-macam produk dengan tawaran harga pasti puas hati. Tapi awas, jangan sampai kena tipu ye .. hoho...

Untuk destinasi bajet lain, kalau mahu mencari maklumat dan mengenali Bandung, boleh juga melawat muzium-muzium di Kota Bandung....hoho .. bajet tu.

Ok. Siap. Semoga entri informasi ringkas ini dapat bantu mana-mana pembaca budiman mencari tempat shopping best dan menarik, sesuai dengan bajet kecil. Bila ada pilihan ini, bolehlah anda meronda dan bandingkan harga... ye tak?


Resepi Udang Galah Goreng Sempoi

Resepi Udang Galah goreng sempoi. Yeah .. kalau di tempat anda ada Udang Galah, bolehlah cuba resepi serba malas dan sempoi ini. Udang Galah kalau buat guane masak sekalipun, ia tetap antara hidangan paling menyelerakan. Alhamdulillah, di Parit Buntar, nak dapatkan Udang Galah segar tak susah, cuma kena rajin ke pasar... in Sha Allah, boleh dapat Udang Galah dengan harga antara RM20-RM32 sekilo, bergantung dengan saiz dan kesegaran.

Sebagai seorang house husband, kadangkala saya pun malas nak masak yang rumit-rumit. Apatah lagi kalau wife outstation. Bab masak yang rumit-rumit ni, selalunya wife saya yang masak. Hebat tak hebat wife saya, awal pagi dah sediakan lauk makan tengahari sebelum ke pejabat. Jadi, bila isteri saya kena outstation, dan saya pula tetiba ada rasa nak masak, saya akan masak benda simple. Simple sebab wife saya tak ada, cuma saya dan anak-anak je makan. Kalau wife saya ada, mungkin resepi udang galah jadi lain ... hoho macam Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api.

Resepi Udang Galah Goreng Sempoi

Resepi ni sempoi sebab tak banyak bahan-bahan, sesiapa pun boleh masak asalkan ada Udang Galah dan tahu 'sembelih' Udang Galah dengan betul.
Resepi Udang Galah Goreng Sempoi

Bahan-Bahan

  • Udang Galah setengah kilo
  • Satu sudu teh Cuka Epal
  • Garam
  • Serbuk Kunyit
  • Setangkai Daun Kari
  • 2 biji Bawang Besar
  • 5-10 helai Cili Kering
  • Halia seinci.
  • Satu sudu teh minyak masak.

Cara-Cara Memasak

  1. Tuang minyak dalam kuali, tunggu sampai panas. Minyak gunakan sedikit sahaja ye... hoho.
  2. Basuh Udang Galah dengan betul dan toskan.
  3. Gaul Udang Galah dengan garam dan kunyit.
  4. Masukkan Udang Galah dalam kuali minyak panas.
  5. Goreng dengan api sederhana sehingga Udang Galah jadi kemerahan. Jangan lupa balik-balikkan Udang Galah untuk masak sekata.
  6. Setelah nampak banyak buih muncul, masukkan bawang besar yang dihiris halus, halia yang dihiris kecil dan juga cili kering yang dipotong pendek-pendek.
  7. Sebatikan gorengan.
  8. Selepas naik bau bawang yang sedap, masukkan pula daun kari.
  9. Akhirnya masukkan cuka epal. Goreng dan balik-balikkan dalam 1-3 minit.
  10. Siap.

Hoho .. hidangkan segera dengan nasi... nyummm nyummm .....
Resepi Udang Galah Goreng Sempoi

Cubalah ye.

Pilih Kategori Yang Betul Untuk Blog Anda

Pilihlah kategori yang betul untuk blog anda. Saya nak kongsikan satu lagi tips blogging yang penting. Kenapa ia penting? Sebab kerananya ini - jika dilakukan dengan betul dan istiqomah, ia akan bantu membina jenama, pengikut dan pembaca setia blog anda. Malah, anda akan diberikan autoriti seandainya anda bijak memilih kategori dan menulis sekerap mungkin mengenainya.

Sebagai seorang blogger, anda perlu menghasilkan sebuah blog yang akan mempunyai pembaca setia. Pembaca setia inilah yang akan membantu blog anda berkembang, dan in Sha Allah, mereka akan tanpa paksa mempromosikan blog anda sebagai yang terbaik di dalam kategorinya.

Pilih Kategori Yang Betul Untuk Blog Anda

Pilih Kategori Yang Betul Untuk Blog Anda
Dalam bab memilih kategori atau niche yang betul untuk blog anda, perkara berikut mesti diambil kira:
  1. Blog post paling banyak komen.
  2. Blog post paling tinggi pageview atau hits.
  3. Blog post paling banyak social-sharing

Anda boleh gunakan ketiga-tiga pendekatan atau hanya memilih satu sahaja. Apabila sudah kenal-pasti, maka langkah seterusnya ialah anda perlu rajin menulis topik yang serupa dengan kekerapan yang tinggi. Buatlah secara istiqomah.

Seandainya anda tiada idea, cubalah cari entri rakan blogger yang serupa kategori, dan kongsikan menerusi Google Plus atau Facebook. Mungkin anda tidak nampak apa kelebihannya untuk blog anda, tetapi menerusi masa dalam jangka waktu panjang, anda akan dikenali sebagai seorang yang bercerita mengenai kategori tersebut, langsung setiap kali anda menulis di dalam blog mengenai hal serupa, orang tidak akan teragak-agak untuk membacanya kerana mereka sudah tahu akan 'pengalaman' dan 'ilmu pengetahuan' yang anda ada.

Bila orang mencari bahan untuk kategori tersebut, maka anda akan dijadikan sebagai sumber rujukan mereka. :)

Ok, saya nak kongsikan satu lagi tips untuk tampilkan blog anda sebagai sebuah blog yang boleh dipercayai dan mempunyai autoriti.

Baca - Kepentingan Blog Autoriti Dalam SEO

Apabila anda mengkategorikan (label) entri-entri di dalam blog, pastikan ia tidak lari daripada kategori utama. Contohnya:

Anda buat blog dan tulis mengenai resepi dapur atau resepi tradisional. Dalam kandungan blog anda, ada beberapa kategori (label) lain diwujudkan iaitu petua dapur, resepi ringkas, resepi kuih, resepi lauk, resepi nasi dan sebagainya. Cara ini memudahkan anda untuk buat backlink dalaman antara entri, langsung mewujudkan related-post yang berkesan untuk menambahkan lagi pageviews blog anda.

Saya harap anda faham mengenai cara memilih kategori yang betul ini untuk blog anda. Seperti awal saya beritahu, ia penting untuk memberikan blog anda satu autoriti, yang merupakan antara penanda aras terbaru untuk rank dengan baik dalam Google.. huhu...

Selamat mencuba.

Tips Blogging - Rangka Sebuah Blog Post Ideal

Rangka (blueprint) sebuah blog post yang ideal. Mungkin ramai yang tertanya-tanya terutama blogger baru mengenai bagaimanakah rangka sebuah entri yang ideal, yang cukup dengan ciri-ciri SEO dan menepati kehendak standard penulisan blogger antarabangsa. Sebenarnya, ciri-ciri ini pernah saya perjelaskan satu demi satu di dalam tips blogging dan panduan blogger sekitar tahun 2011-2013.

Namun, mungkin ramai tak dapat nak membayangkan bagaimana rupabentuknya, maka saya kongsikan kepada anda rangka sebuah blog post yang ideal iaitu blueprint atau panduan untuk anda menulis entri dengan struktur yang betul.

Rangka (Blueprint) Sebuah Blog Post Yang Ideal

Rangka Sebuah Blog Post Ideal
Struktur sebuah entri mestilah yang betul supaya apa yang anda kongsikan dapat dibaca (readable) bukan hanya kepada pengunjung blog malah untuk enjin carian. Ia juga mesti nampak kemas dan menarik. Anda tentu tidak mahu membaca sebuah blog post yang tanpa ada noktah, ye tak?

Tentu lebih seronok membaca sebuah blog post yang ada keadaan renggang untuk rileks dan ambil nafas. Pembacaan tentu makin seronok andai ada gambar dan imej disertakan. Semua perkara ini penting agar pengunjung akan rasa ingin lagi dan lagi membaca blog post anda.

Jadi, bagaimana rekabentuk struktur sebuah blog post yang ideal dan terbaik ini? Bagaimana susun aturnya? Apa yang perlu ditulis pada setiap bahagian struktur itu?

8 Perkara Penting Perlu Ada Dalam Sebuah Blog Post Ideal

Ok. Dah tengok dengan jelas tak dalam paparan di atas? Nampak dah? Boleh ingat? Boleh praktikkan tak? Mudah je kan? Sekali pandang, anda sudah boleh setkan dalam minda cara-cara untuk menulis sebuah entri yang ideal iaitu sebuah blog post yang mempunyai:
  1. Tajuk Entri
  2. Butang Perkongsian Bawah Tajuk/Bawah Post
  3. Imej Besar (sesuai dengan kelebaran kandungan entri)
  4. Perenggan Pendahuluan iaitu pembukaan untuk blog post.
  5. Isi Kandungan
  6. Kesimpuan
  7. Entri Berkaitan
  8. Komen

Jangan lupa baca tips kecil yang diberikan dalam paparan di atas. Imej di atas boleh dibesarkan jika tak berapa nak nampak ye ... hoho .. jangan kata saya kedekut nak tunjuk pula kalau anda malas nak explore sendiri .. :P ...

Semoga entri ini dapat membantu anda hasilkan sebuah blog post terbaik dengan struktur yang betul.


28 Mei 2015

28 Persoalan Mengenai Masalah Pemberian BR1M 2015

28 persoalan mengenai masalah pemberian BR1M 2015. 28 Mei 2015 adalah tarikh pemberian BR1M untuk kali kedua pada tahun ini. Maka bergembiralah ramai penerima BR1M untuk kesekian kalinya. Tahniah kepada mereka yang telah berjaya mendapatkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dari kerajaan Malaysia. Namun begitu, masih lagi terdengar masalah-masalah dan rungutan berkaitan dengan penerimaan bantuan BR1M 2015 ini.

Untuk membantu penerima-penerima BR1M merungkai permasalahan mereka, saya kongsikan 28 persoalan berkaitan BR1M untuk panduan dan rujukan. Mungkin di situ, anda boleh jumpa penyelesaian kepada masalah-masalah yang berbangkit. Anda juga disarankan untuk membuat semakan status penerima BR1M 2015 untuk elakkan sebarang kekeliruan.
Panduan - 28 Persoalan Mengenai Masalah Pemberian BR1M 2015
28 persoalan ini diambil dari laman web rasmi BR1M, ia merangkumi beberapa masalah berikut:
  1. Bilakah pembayaran BR1M dibuat dan jumlah bayaran diterima?
  2. Bolehkah penerima BR1M 2014 tunaikan wang pemberian menerusi BR1M 2015?
  3. Bolehkah penerima BR1M 2015 yang tidak masukkan nombor akaun bank terima bayaran?
  4. Dapat baucer BR1M tetapi tidak hadir ke majlis penyerahan.
  5. Tarikh surat kelulusan terima BR1M.
  6. Baucer terima BR1M 2015 hilang, apa patut dilakukan oleh penerima BR1M?
  7. Bolehkah tuntut BR1M jika MyKad hilang?
  8. Dokumen diperlukan untuk tunaikan baucer BR1M di bank.
  9. Baucer BR1M telah diterima, apabila nak tunaikan di bank, dikatakan baucer telah ditunaikan, apa perlu buat?
  10. Duit BR1M tidak ada dalam akaun bank.
  11. Apa perlu buat jika penerima BR1M 2015 uzur, sakit atau ada halangan untuk tunaikan BR1M?
  12. Bagaimana jika ada baki BR1M 2015 yang belum dituntut?
  13. Penerima BR1M 2015 meninggal dunia, apa patut dilakukan oleh waris?

Dan banyak lagi persoalan yang berkaitan yang boleh anda ketahui dengan memuat-turun atau membaca panduan yang saya sertakan di bawah ini. 

Panduan BR1M 2015 - 28 Persoalan Mengenai Masalah Pemberian BR1M 2015




Semoga apa yang dikongsikan ini dapat serba sedikit menjawab beberapa kemuskilah penerima-penerima BR1M 2015.

Anda boleh muat turun secara percuma menerusi pautan ini - https://goo.gl/CmZmqB

Sudah agak banyak juga email saya terima yang meminta saya untuk selesaikan masalah mengenai BR1M 2015, walhal saya bukanlah orang yang layak untuk memberikan jawapan yang tepat. In Sha Allah, 28 persoalan mengenai masalah BR1M 2015 yang ditampilkan ini boleh dijadikan rujukan dan panduan. Ianya dikeluarkan dan diterbitkan oleh pihak BR1M sendiri, jadi mohon pada pembaca sekalian untuk meneliti dengan baik kandungan di atas.

Semoga dimanfaatkan.


Cara Kira Ansuran dan Faedah Pinjaman Kereta

Cara kira ansuran dan faedah pinjaman kereta. Ramai antara kita yang kurang mengetahui dan faham bagaimana ansuran kereta dikira menerusi pinjaman berfaedah yang dikenakan oleh pihak penjual dan bank. Adalah sangat baik untuk kita mengetahui cara pengiraan ansuran dan faedah pinjaman kereta ini supaya kita boleh dapat harga dan cara pembayaran terbaik setiap kali membeli kereta samada baru mahupun terpakai.

Dengan mengetahui cara kira ansuran, dan bagaimana faedah pinjaman kenderaan dikenakan; setidak-tidaknya kita tidaklah membayar sesuatu yang kita tidak tahu selok-belok terjadinya ia. Ia juga sebagai langkah untuk meminimakan jumlah pembayaran ansuran kereta selain hindarkan diri daripada diambil kesempatan oleh si penjual kereta.

Cara Kira Ansuran dan Faedah Pinjaman Kereta

Cara Kira Ansuran dan Faedah Pinjaman Kereta

Kaedah cara pengiraan ansuran pembayaran kereta yang akan saya kongsikan ini adalah berdasarkan kepada pinjaman bank konventional. Anda memerlukan kalkulator untuk mudahkan pengiraan ini.

Tentukan Nilai-Nilai Jumlah Pinjaman

Pertama sekali, tentukan nilai-nilai jumlah pinjaman, tempoh pinjaman dan kadar faedah pinjaman kereta anda, seperti berikut:
  • Jumlah Pinjaman = A
  • Jumlah Tempoh Pinjaman = B (tahun)
  • Kadar Faedah = C

Formula Tentukan Jumlah Faedah dan Ansuran Perlu Bayar

Sekarang, guna formula-formula berikutnya untuk menentukan jumlah faedah, faedah bulanan dan ansuran bulanan pinjaman kereta anda:
  • Jumlah Faedah Anda = C/100 x A x B = X
  • Faedah Bulanan Anda = X / (B x 12)
  • Ansuran Bulanan Anda = (A + X) / (B x 12)
Faham tak nih? Kalau tak berapa nak jelas, meh kita buat pengiraan dengan contoh berikut:
  • Jumlah Pinjaman = 50,000
  • Jumlah Tempoh Pinjaman = 5
  • Kadar Faedah = 2.5
  • Jumlah Pinjaman Anda = 2.5/100 x 50,000 x 5 = RM6,250
  • Faedah Bulanan Anda = 6,250 / (5 x 12) = RM104.17
  • Ansuran Bulanan Anda = (50,000 + 6,250) / (5 x 12) = RM937.50
Pengiraan di atas adalah untuk pinjaman 100%. Jika ada membuat bayaran muka atau pendahuluan, ianya perlu ditolak dalam jumlah pinjaman tersebut.

Ok. untuk mengetahui kadar faedah pinjaman kereta, anda mesti bertanya kepada jurujual kereta perkara berikut:
  • Bank mana memberikan pinjaman
  • Jumlah pinjaman atau pembiayaan yang diberikan - samada 100%, 90% atau 80%.
  • Kadar faedah yang dikenakan oleh bank. Setiap bank kenakan kadar faedah berlainan mengikut jumlah pinjaman yang dipohon, malah kadar faedah ini juga berbeza mengikut jenis kereta. Kadar faedah untuk pembiayaan kereta Nasional adalah selalunya lebih tinggi daripada kereta import atau bukan jenama dari Proton atau Perodua.
  • Tempoh pembayaran pinjaman.
  • Jenis pinjaman - samada secara konventional atau menerusi konsep Islamik.
Semoga cara kira ansuran berdasarkan faedah pinjaman ini dapat membantu anda untuk ketahui dengan lebih jelas apa yang anda perlu bayar.

Pada pandangan peribadi saya, jika mahu membeli kereta, seboleh-bolehnya cuba untuk kurangkan jumlah pinjaman untuk elak atau kurangnya membayar faedah. Mungkin anda boleh gunapakai pendekatan beli kereta dengan diskaun 50 peratus untuk lebih penjimatan. Sebab ada caj-caj tersembuyi yang mungkin anda tidak tahu.

Oh ya, satu lagi, untuk kurangkan lagi jumlah ansuran dan faedah pinjaman kereta, anda juga boleh gunakan trick introducer. Ada ganjaran tunai khas untuk introducer ini. :)

Semoga bermanfaat.

Kredit: iMoney.com

#LundangToNewcastle - Kisah Cinta Jarak Jauh Aadil Marzani - Nik Nurul Athirah

#LundangToNewcastle adalah merupakan hashtag untuk sebuah video pendek yang menceritakan kisah benar cinta jarak jauh antara dua insan iaitu Aadil Marzani dengan Nik Nurul Athirah. Pembikinan video ini dihasilkan menerusi temuramah sebenar antara Aadil Marzani, keluarga dan sahabat handai terdekat dan keluarga Nik Nurul Athirah sendiri.

Ini merupakan video komersil MAS yang menampilkan simbolik bagaimana MAS masih lagi sebuah entiti penerbangan yang penting untuk menyatukan dua jiwa yang terpisah jauh. Ia bukan hanya sebuah kisah cinta biasa antara jejaka Melayu lagi kacak dilahirkan di London dengan gadis bergelar doktor yang menetap di  Kota Bharu, Kelantan. Ia juga menceritakan bagaimana seorang lelaki berketurunan Melayu dilahirkan di London cuba kembali ke 'tanah tumpah' asal dirinya yang sebenar.

#LundangToNewcastle - Kisah Cinta Jarak Jauh Aadil Marzani - Nik Nurul Athirah

#LundangToNewcastle - Kisah Cinta Jarak Jauh Aadil Marzani - Nik Nurul Athirah
Satu yang menariknya ialah pengunaan hashtag #lundangtonewcastle untuk tajuk video ini yang pada saya sangat unik - seolah ia satu ketentuan bahawa dua jiwa ini disatukan dengan kukuhnya MAS sebagai penghubung dua benua.

Fakta Best - Kereta Ini Unik Kerana Enjinnya dan Bentuknya

Maksud #LundangToNewcastle

Oh ya, mulanya saya ingat Lundang itu adalah tempat lahir Nik Nurul Athirah, dan Newcastle itu merupakan tempat tinggal Aadil Marzani .. rupanya salah sama sekali!

Lundang di sini bererti London, dan Newcastle di sini bererti Kota Bharu.

Meh layan video drama pendek #LundangToNewcastle dan lihat bagaimana akhirnya cinta Aadil Marzani dan Nik Nurul Athirah disatukan walaupun mereka asalnya berada jauh merentas benua.


Fatin Liyana Bernikah Jun 2015

Blogger Fatin Liyana akan bernikah pada Jun 2015. Menurut beberapa sumber, saya diberitahu bahawa Dr Fatin Liyana Asri yang telah bertunang dengan Dr Fazal Anwar pada Disember 2014 akan melangsungkan pernikahan dalam bulan Jun 2015, iaitu sebelum datangnya bulan Ramadan.

Saya juga dimaklumkan bahawa jemputan ke majlis pernikahan dan persandingan telah mula diedarkan sejak beberapa minggu yang lalu. Malah, ada beberapa kenalan blogger saya yang telah menerima undangan perkahwinan Fatin Liyana dengan Anwar Fazal. Beruntung mereka dapat undangan dan jemputan tu ehhh .. hoho.

Fatin Liyana Bakal Bernikah Sebelum Ramadan


Setakat entri ini ditulis, masih belum nampak lagi bayang akan kad kahwin pernikahan Fatin Liyana dengan Anwar Fazal. Segalanya seolah misteri dan dirancang sangat rapi. Yelah, almaklumlah mereka berdua ada ramai peminat dan pengikut.

Kalau ikutkan, hanya ada dua minggu sebelum datangnya bulan Ramadan 1436H dalam bulan Jun 2015. Jadi, bolehlah anda berteka-teki akan tarikh sebenar majlis bahagia pasangan sama cantik sama padan ini ye.

Saya harap akan adalah pengumuman rasmi daripada kedua pasangan ini mengenai tarikh pernikahan mereka, walaupun hakikatnya adalah menjadi hak mereka untuk memberitahu kepada umum atau sekadar hanya diketahui antara keluarga, sanak saudara dan teman paling rapat.

Apapun, saya mendoakan yang terbaik buat pasangan ini. Semoga majlis pernikahan dan persandingan (jika ada) kelak akan berjalan dengan baik dan lancar. Didoakan juga agar kedua pasangan ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat, in Sha Allah.

Selamat Pengantin Baru Dr Fatin Liyana dan Dr Anwar Fazal.


27 Mei 2015

Cari Homestay Bajet di Dungun

Cari homestay bajet di Dungun, Terengganu. Jika anda ada perancangan untuk ke Dungun, Terengganu dan mahu merasai kehidupan santai di tepi laut, cubalah cari homestay bajet yang banyak terdapat di Dungun. Ada banyak rumah homestay yang boleh anda jumpa di Dungun terutama berdekatan dengan Pantai Sura, yang pernah menjadi lokasi Sirkit GP Joran Berita Harian.

Saya dan keluarga telah berpeluang untuk tinggal selama semalam di sebuah homestay bajet di Dungun. Saya pernah ceritakan mengenai homestay ini tahun 2014. Homestay bajet yang saya maksudkan ialah Homestay Muslimah Dungun. Homestay ini diuruskan oleh rakan baik saya yang juga bekas senior masa belajar di USM Minden, Penang.

Cari Homestay Bajet di Dungun

Cari Homestay Bajet di Dungun
Homestay Muslimah memang selesa, walaupun bukan sebuah rumah banglo seperti penginapan saya di Bukit Fraser mahupun di Cameron Highlands. Tapi alhamdulillah, segala kemudahan yang ada di Homestay Muslimah cukup memuaskan hati, apatah lagi lokasinya yang dekat dengan Pantai Sura.
Cari Homestay Bajet di Dungun
Homestay Muslimah Dungun Dekat Dengan Pantai Sura
Semasa saya berada di sana, dapatlah saya pagi-pagi sedut udara segar di tepi pantai. Paling syok ialah apabila dapat melihat matahari terbit sambil mendengar desiran bayu dan ombak yang memecah pantai .. perghhh syahduuu ... lagi-lagi bila dok layan sorang-sorang ... hahaha.. (wife ngan anak-anak tak tahu .. ).

Homestay Bajet Dekat Dengan Pantai dan Tempat Makan Best

Jadi, kalau mencari homestay bajet, dan terletak di lokasi dekat dengan pantai, maka cubalah menginap di Homestay Muslimah ini. Malah, homestay ini dekat dengan beberapa restoren makanan laut yang best-best. Anda hanya perlu pilih sahaja. Waktu petang di sini, boleh layan aktiviti di Pantai Sura sambil lihat awek-awek cun Terengganu yang bersantaian dengan kawan-kawan .. ... hoho..

Dan jika anda sudah buat tempahan dan bercadang untuk menginap di Homestay Muslimah, dapatkan juga segala info mengenai tempat-tempat menarik daripada tauke homestay ni iaitu Encik Yusran. In Sha Allah, anda akan berasa sangat senang hati dengan layanan diberikan. Dan jangan terkejut, jika Encik Yusran sudi menunjuk jalan untuk pergi ke tempat-tempat yang best di Dungun terutama untuk merasa hidangan Nasi Kerabu dan Nasi Dagang yang terkenal di situ - siap masuk TV3 lagi .. hoho...
Untuk info lanjut, anda boleh hubungi Encik Yusran di talian 019-918 040. Jangan lupa sebut nama saya - Hasrul Hassan ehhh .. manalah tahu kot-kot dapat secawan dua kopi percuma .. hehehe...

Haa apa lagi, cuti sekolah dah dekat ni, bolehlah plan untuk ke Dungun Terengganu .. moh kita tengok penyu bertelur ... weeee......


Income Pertama Menerusi YouTube

Income pertama menerusi YouTube. Wah wah wah .. alhamdulillah, inilah pertama kali saya terima income menerusi YouTube. Walaupun baru sahaja lagi saya menggunakan platform YouTube untuk menjana income, namun saya berjaya buktikan bahawa YouTube memang boleh buat duit secara online.

Sebelum ini saya tertanya-tanya juga cara nak buat duit online menerusi YouTube. Godek sana sini mencari ilmu dan belajar cara nak dapatkan income pertama saya menerusi YouTube. Nasib baiklah ada rakan-rakan yang kongsi ilmu dengan saya. Dapat sahaja ilmu, terus gunakan pertama kali di YouTube.

Income Pertama Menerusi YouTube


Saya baru sahaja aplikasikan ilmu buat duit dengan YouTube ini, jadi memang saya tidak jangka income yang banyak. Cukuplah untuk buktikan bahawa usaha saya itu berjaya. Cukuplah untuk buktikan bahawa jika kita belajar, kita boleh dapat hasil yang kita nak. Tanpa ilmu, mana mungkin saya berjaya dapat income pertama ini menerusi YouTube.

Dengan ilmu yang baru saya gunapakai ini, dapatlah saya merasa income pertama YouTube sebanyak USD0.12... hoho .... heh .. jangan gelak ok.... saya ada, anda ada tak? :P

Bagaimana Nak Buat Duit Dengan YouTube?

Bagaimana nak buat duit dengan YouTube ini? Ok. Pertama sekali kena ada akaun Google Adsense. Jika tak ada atau sebelum ini anda pernah mohon tetapi gagal, maka anda boleh cuba memohon akaun Google Adsense menerusi permohonan di YouTube. Nak tahu cara? Anda boleh baca - Buat Duit Dengan Youtube - Adsense

Saya tahu ramai online marketer yang berjaya kaut pendapatan ribu-ribu USD setiap bulan hanya dengan YouTube. Saya juga dapat tahu ramai selebriti tempatan dan luar negara juga berjaya dapat income yang hebat dan lebat menerusi perkongsian video di YouTube. Saya dah lihat bukti kejayaan mereka, dan saya pun teringin nak ikut cara dan langkah mereka ini.

Mungkin income pertama menerusi YouTube ini adalah langkah permulaan untuk pendapatan yang lebih baik menerusi video di YouTube.

Anda dah cuba? Kalau belum cuba, dapatkan ilmu mengenainya di sini - Buat Duit Dengan Youtube - Adsense

Doakan selepas ini lebih banyak income boleh dapat menerusi video Youtube .. hoho..


Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot

Tatacara memohon Google Adsense menggunakan platform blogspot. Ramai blogger baru yang tidak tahu bahawa mereka ada cara mudah untuk memohon akaun Google Adsense. Adsense adalah merupakan platform pengiklanan untuk blogger yang sangat menguntungkan dan dianggap platform buat duit blog terbaik di dunia internet. Jika anda seorang blogger yang mahu jana income dalam Dollar Amerika (USD) atau dalam matawang asing lain, maka anda perlu dapatkan akaun Adsense sendiri.

Apabila anda telah mempunyai akaun Adsense sendiri, anda bukan sahaja boleh jana income menerusi blog, tetapi juga boleh gunakan platform ini untuk buat duit menerusi YouTube.

Namun, bukan mudah untuk permohonan diterima oleh Adsense. Saya sendiri telah kongsikan beberapa tips dan panduan buat duit Adsense untuk dijadikan panduan kepada blogger Malaysia, terutama blogger blogspot. Adsense sangat strict dalam meluluskan permohonan. Hanya blog yang benar-benar berkualiti dari segi konten dan rekabentuk sahaja akan diberikan kelulusan segera.

Tatacara Memohon Adsense Menggunakan Blogspot (Blogger.com)

Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot

Ok.... cukup-cukuplah saya bebel bab tersebut. Jika nak baca lagi, jangan lupa gunakan kekotak search yang disediakan untuk cari artikel dan entri berkaitan, jangan segan dan malu ye ... semua itu ilmu percuma daripada Allah S.W.T menerusi saya.

Langkah Demi Langkah Mendapatkan Akaun Adsense Menerusi Blogger

Jika belum ada akaun Adsense, cuba ikuti langkah-langkah dan tatacara di bawah ini untuk memohon Adsense menggunakan blogspot anda.
  1. Buka dashboard blogspot anda. Pilih dashboard blog anda yang ingin mengunakan Adsense untuk pengiklanan. Perhatikan di bahagian sidebar ada tertulis Earnings. Klik bahagian tersebut. Anda akan dibawa ke paparan seperti ditunjukkan di bawah ini.
  2. Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot
  3. Klik pada bahagian Sign up for Adsense. Anda akan dibawa ke paparan di bawah ini. Dalam paparan ini, anda akan dinyatakan samada mahu menggunakan akaun Google (email gmail anda) yang sama atau cipta akaun yang baru. Untuk memudahkan memohon Adsense, saya syor anda gunakan akaun Google sedia ada. Hanya cipta akaun baru untuk kes-kes tertentu, nanti saya akan ceritakan.
  4. Pilih Yes untuk langkah seterusnya. Paparan di bawah akan kelihatan menunjukkan alamat URL blogspot anda. Anda boleh pilih blog lain (jika ada) untuk permohonan ini.
    Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot
    Namun, kena pastikan anda tidak menggunakan blog baru yang kosong untuk memohon. Blog yang dipilih mestilah sudah mempunyai sekurang-kurangnya lebih daripada 10 post yang original. Jangan ubah content language, biarkan ia sebagai English. Kemudian klik Continue.
  5. Anda kemudian perlu mengisi borang permohonan yang mengandungi butiran peribadi anda. Pastikan anda masukkan maklumat yang betul dan tepat. Jangan sesekali letakkan nama samaran atau alamat yang tidak betul kerana ia boleh mendatangkan masalah apabila anda mahu keluarkan income dari akaun Adsense anda kelak.
    Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot
    Setelah pastikan semuanya diisi dengan tepat, maka barulah tekan butang seterusnya iaitu Submit Application. Peringatan penting - anda tidak boleh ubah atau tukar butiran ini setelah anda tekan butang submit tersebut, jadi sekali lagi saya ingatkan isi butiran dengan tepat.

Mudah? Memang mudah untuk isi borang permohonan Adsense ni, tetapi yang sukar ialah pada peringkat untuk diluluskan.

Ehemm... jangan susah hati, saya akan berikan beberapa tips tambahan berikut supaya anda boleh lulus dengan mudah dan cepat. In Sha Allah.

Tips Untuk Mendapatkan Adsense Menerusi Blogspot

  • Pastikan anda menggunakan blog yang kaya kandungan dan telah wujud lebih daripada 3 bulan. Lebih lama lebih bagus ketika memohon.
  • Pastikan setting bahasa blog anda dalam English. Jika permohonan pertama tidak berjaya, cuba tukar setting bahasa blog anda ke Bahasa Melayu, memandangkan Adsense kini menerima blog Bahasa Melayu.
  • Gunakan template blogspot yang paling simple. Saya syorkan anda gunakan dulu template blogspot yang tersedia di dalam blogger.com terlebih dahulu semasa memohon.
  • Blog anda perlu ada disclaimer (penafian), ruangan contact (ada dalam widget) dan jika boleh letakkan juga polisi penggunaan blog.
  • Gunakan font yang mudah dibaca - jangan terlalu kecil, dan tidak terlalu besar. Saiz disyorkan adalah 12-14 untuk font jenis Arial. Anda boleh cuba gunakan Google Fonts jika mahu mencari font yang disyorkan untuk blog.
  • Gunakan warna-warna selamat untuk blog dan pastikan tiada satu pun widget yang digunakan halang paparan konten blog anda. 
  • Jika anda pernah ada buat permohonan tetapi ditolak, cuba gunakan cara seperti di atas tetapi tukarkan nama penerima dan alamat rumah. Nak lagi meyakinkan, cipta satu akaun baru dengan Gmail dan gunakan untuk urusan pengiklanan dengan Adsense.
  • Sebaik sahaja anda hantar permohonan Adsense, terus letakkan kod Adsense yang tersedia di dalam blogspot anda - lihat bahagian Dashboard blogspot - pilih widget - pilih Adsense. Ini adalah untuk pihak Adsense membuat penilaian permohonan anda. Jika tidak, anda akan terima satu email dari Adsense yang meminta anda meletakkan kod Adsense. Cuba baca Cara Letak Iklan Adsense dalam Blogspot untuk ketahui cara-caranya.

Permohonan Adsense anda akan diproses paling cepat dalam masa 48 jam. Anda akan menerima satu pemberitahuan menerusi email. Ikuti langkah-langkah dan saranan yang diberikan dalam email tersebut.

Untuk membolehkan anda memaksimakan income blog menerusi Google Adsense, saya syor anda baca panduan berikut - Rahsia dan Tips Jana Income Adsense

Semoga berjaya.

Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?

Bagaimana nak dapatkan iPhone terkini dengan harga murah secara online? Saya pasti ramai peminat telefon pintar iPhone mahu tahu dimanakah tempat untuk mendapatkan iPhone murah. Ok. Jika anda salah seorang peminat tegar telefon pintar ini, jangan tinggalkan paparan ini, baca entri ini sehingga habis ... hoho.

Sebenarnya ada banyak cara untuk mendapatkan iPhone 4, 4s, sehinggalah model terkini iPhone 6 dan iPhone 6+ dengan harga murah. Kalau rajin mencari, anda boleh jumpa beberapa kedai online yang menjual set-set telefon iPhone ini dengan harga yang mengiurkan. Dan antara kedai online yang menjual set iPhone original ini ialah Smart Gadget Store yang diuruskan oleh #Xpert Network.

Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?

Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?

Smart Gadget Store oleh #Expert Network menjual set iPhone original yang merupakan set telefon yang diimport dalam bentuk set refurbish atau yang telah 'diperbaharui'.

Set iPhone Refurbish Original?

Apakah itu set iPhone refurbish? Kenapa ia boleh dijual dengan harga jauh lebih murah daripada harga pasaran? Adakah ia merupakan set iPhone tiruan?

Ok. iPhone refurbish bukan telefon tiruan. Ia memang telefon original. Ia bukan China Set yang bodynya bentuk iPhone, tetapi fungsi dalaman adalah Android. Jangan tersilap fakta ini.

Yang membezakannya ialah isi fizikal iPhone itu yang bukan dari sumber asal sepertimana dijual oleh pihak Apple Inc. Ia masih telefon original kerana menggunakan motherboard atau pemproses original sebuah telefon iPhone. Yang beza dengan telefon iPhone set yang dijual oleh Apple Inc dengan set iPhone refurbish ialah kerangka, bateri, serta aksesori lain yang melengkapkan sebuah set telefon pintar iPhone. Ia datang dari sumber ketiga atau third party.

Kalau dalam bahasa orang komputer, ia dianggap klon, tetapi part-part dalaman masih dari sumber original. Pernah dengar komputer clon set tak? Begitulah juga dengan iPhone refurbish ini. Ia masih lagi boleh menjalankan fungsi iOS yang sama seperti set iPhone yang dijual oleh Apple Inc; dan bukan telefon tiruan yang hanya casingnya bentuk iPhone tetapi fungsi dalaman dijalankan menggunakan Android.

Kalau agak-agak tak faham, boleh baca - Membongkar Jualan iPhone Murah

Set Refurbish Tidak Jauh Beza Dengan Set Original Apple

Tapi serius, set refurbish tidak jauh bezanya dengan set iPhone yang dijual oleh Apple Inc. Malah, kalau anda seorang yang ikuti perkembangan telefon canggih ini, set refurbish juga ada dijual di laman web Apple Inc itu sendiri, cuma bukan di Apple Malaysia.

Seandainya anda mahu mendapatkan iPhone murah, maka pilihan terbaik ialah dengan mendapatkan set refurbish ini. Dan salah satu kedai online yang menjual set-set telefon iPhone yang murah boleh didapati di Smart Gadget Store.
Beza iPhone Refurbish dengan iPhone Original Set Apple
Anda boleh mendapatkan iPhone murah ini secara online menerusi Facebook Smart Gadget Store, atau membuat pembelian secara COD (Cash on Delivery) untuk pembelian sekitara Seksyen 9, Shah Alam. Untuk mereka yang memesan dan membeli secara online, penghantaran adalah percuma ke seluruh Malaysia.

IPhone yang dijual ini akan didatangkan dengan kotak bertutup (seal box) lengkap dengan aksesori seperti pengecas, dan earphone. Malah, ada jaminan terhad disediakan kepada pembeli. Sekiranya anda tidak puas hati, pemulangan boleh dilakukan dengan syarat-syarat tertentu.

Beli Set IPhone Murah Menerusi #Expert Smart Gadget Store

Ramai yang telah membeli set iPhone 6, iPhone 5 menerusi Smart Gadget Store (#Expert), dan mereka semua berpuas-hati dengan set refurbish yang telah dibeli.
Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?
Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?

Jika anda mahu belek-belek telefon iPhone refurbish original ini, boleh sahaja datang ke premis Smart Gadget Store (#Xpert). Anda pegang, belek dan bandingkan sendiri telefon yang berharga jauh lebih mahal (dijual oleh pengedar sah Apple) dengan iPone refurbish original ini.

Untuk pertanyaan dan pembelian, anda boleh berhubung menerusi SMS/WhatsApp:

Ahmad Mubin - 012-6665563

Untuk respon pantas, sila taipkan 'iPhone Murah' ke 012-6665563.


26 Mei 2015

Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian

Antara keseronokkan menjadi seorang House Husband ialah anda tidak akan terlepas hari-hari penting dalam hidup anak anda. Apabila ada kelebihan dari segi masa lapang tanpa ada kekangan, banyak masa dapat diluangkan bersama anak-anak. Alhamdulillah, baru-baru ini saya dan isteri berpeluang untuk melihat anak saya yang bongsu mengambil dua acara dalam Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian.

Sukaneka Tadika Islam bagi Daerah Kerian dibuat pada 21 Mei 2015, iaitu hari Khamis, waktu bekerja. Jika mak ayah bekerja di pejabat, memang agak sukarlah sedikit untuk hadir kerana terpaksa meminta kebenaran daripada boss tempat kerja, ye tak? Apatah lagi sukaneka ni berlangsung dari jam 8 pagi hingga 12 tghari... hoho.
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Alhamdulillah, saya dapat temani anak saya Maira ke sukaneka. Memang excited nak menang dalam sukaneka, almaklumlah sebelum ini tak berjaya sangat menang. Kali ini, katanya ... dia dengan kawan-kawan boleh menang... hoho... konfidennn tu.

Memang meriah. Ramai juga ibu bapa anak-anak yang dapat hadir. Yelah, kebanyakan daripada mereka ni adanya bekerja sendiri usahakan bendang, dan ramai juga yang berniaga. Kalau ada yang bekerja pejabat pun, kebanyakkannya dari pejabat-pejabat kerajaan seperti Majlis Daerah, JKR, dan bekerja di USM Transkerian.

Anak saya Maira masuk dua acara - Lompat Dalam Gelung dan Isi Air Dalam Botol. Alhamdulillah, dapatlah bawa dua hadiah berupa bekas makanan dan gula-gula.

Meh enjoy beberapa gambar yang diambil oleh saya dan isteri.
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Saya hadir awal pagi, dan isteri saya hanya hadir waktu sukaneka baru nak bermula - terpaksa mohon kebenaran dari ketua jabatan, tak boleh ambil cuti sesaja apatah lagi nak half-day...hoho.

Masa sukaneka inilah, saya dan isteri dapat kenal dengan lebih rapat kawan-kawan anak saya. Sebelum ini hanya nampak kelibat mereka di sekolah tadika, tapi kali ini dapat sembang-sembang dan tanya itu ini. Seronok dapat bersembang dengan anak-anak kecil yang keletah.
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian
Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian

Dari situ, saya dan isteri boleh tahu siapa kawan baik anak saya, siapa mereka, siapa ibu bapa mereka dan di mana mereka tinggal. Secara tidak langsung, kami membina hubungan antara kami, sebagai ibu bapa dengan kawan-kawan sekolah anak saya, Maira.

Kalau anda sebagai ibu bapa, jangan lepaskan peluang untuk turut serta dalam acara-acara melibatkan anak ini. Ini merupakan antara detik-detik penting untuk mereka, dan kehadiran anda adalah pendorong untuk mereka menjadi insan yang lebih baik. Sekali terlepas, susah nak dapat balik waktu-waktu dan saat ini.

Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim

Sebab sijil halal Secret Recipe ditarik balik oleh Jakim. Pihak Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) telah menarik balik sijil halal yang dimiliki oleh Secret Recipe pada 7 Mei 2015. Berita ini telah menjadi viral di laman-laman sosial sehingga menjadi satu perbincangan hangat di kalangan netizen.

Apakah sebenarnya yang berlaku sehingga sijil Halal dimiliki oleh Secret Recipe ini ditarik oleh pihak Jakim? Ramai yang mahu tahu sebab sijil Halal Secret Recipe ditarik, sehinggakan pihak Jakim terpaksa mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkenaan isu terbabit.

Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim

Berikut adalah kenyataan media penuh dari Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim mengenai sebab mengapa sijil Halal Jakim ditarik dari rangkaian restoren Secret Recipe.

Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim
Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim
Ok. Jelas dah sekarang? Mungkin akan datang banyak persoalan kenapa sijil halal ini ditarik dan bukannya digantung sepertimana kes Cadbury.

Saya bukanlah penggemar Secret Recipe, malah seingat sayalah selama hampir 40 tahun diberikan nyawa oleh Allah S.W.T; saya belum pernah membeli apa-apa di Secret Recipe. Makan tu pernah, sebab ada orang belanja .. haha... :)

Dari kenyataan rasmi Jakim mengenai sijil Halal Secret Recipe ditarik balik, boleh disimpulkan bahawa:
  • Perlanggaran terhadap manual prosedur pensijilan Halal Malaysia.
  • Tidak patuh GMP (Good Manufacturing Practice)
  • Penyediaan makanan oleh Secret Recipe adalah tidak bersih mengikut GMP dan prosedur Halal Malaysia.
  • Bukan melibatkan sebarang penggunaan bahan yang diharamkan dalam pemprosesan produk.
  • Penilaian semula oleh Jakim akan dibuat semula jika Secret Recipe memohon semula sijil Halal Malaysia.
Maka, di sini sangat penting sekali, kita sebagai pengguna membuat double-check mengenai sesuatu isu terutama berkaitan dengan pensijilan Halal Malaysia. Rakya Malaysia agak skeptikal dengan produk-produk tempatan yang tidak ada sijil halal, walhal ada produk import contohnya biskut Pepero yang tiada sijil sah Halal dibeli dan dimakan tanpa rasa ragu-ragu. Malah, ia menjadi produk sangat popular dibeli di Langkawi.

Pelik tapi itulah yang sedang berlaku.


Nasi Lemak Babi Kelana Jaya?

Nasi Lemak Babi di Kelana Jaya? Hmm, saya ingatkan paparan nasi lemak Babi sudah terpadam dalam carian internet, rupanya masih wujud lagi. Malah, saya dapati Nasi Lemak Babi yang terletak di SEA Park, Kelana Jaya ini masih lagi berada di dalam aplikasi FourSquare. Uhh macam tak ada nama timangan lainkah nak diberikan untuk sarapan paling popular di Malaysia ini?

Sebenarnya, kisah Nasi Lemak Babi di Kelana Jaya ini telah lama dibangkitkan oleh warga internet. Seingat saya, kisah kedai mamak menjual nasi lemak ini pernah diceritakan pada tahun 2014. Ianya menjadi viral kerana adanya perkataan babi di belakang nama nasi lemak yang sinonim dengan menu masakan orang Melayu.

Nasi Lemak Babi Kelana Jaya?

Nasi Lemak Babi Kelana Jaya

Gerai Nasi Lemak Babi ini turut dikenali sebagai Gerai Nasi Lemak Maybank, Nasi Lemak Bumbung dan Nasi Lemak Bak Kut Teh. Lokasinya terletak di SS21/11B Kelana Jaya (Petaling Jaya SEA Park). Ia merupakan antara gerai nasi lemak yang beroperasi waktu malam yang sangat popular di Kelana Jaya, malah ramai warga asing turut menikmati hidangan nasi lemak di gerai celah lorong ini.

Nama jolokan ini bukan hanya popular di kalangan penduduk setempat, tetapi juga menjadi nama 'rasmi' dalam beberapa aplikasi mobile seperti dalam Foursquare dan juga Waze.
Lokasi Nasi Lemak Babi Kelana Jaya
Foursquare - Nasi Lemak Babi Kelana Jaya

Kenapa Dipanggil Nasi Lemak Babi?

Berdasarkan beberapa sumber, nama Nasi Lemak Babi wujud kerana lokasi gerai mamak yang menjual nasi lemak ini adalah berdekatan dengan sebuah kedai lain (dalam deretan kedai yang sama) yang menjual Bak Kut Teh. Bak Kut Teh adalah menu makanan orang bukan Islam (Cina) yang merupakan sup tulang rusuk babi.

Oh ya, berdekatan bukanlah maksudnya sebelah-menyebelah, tetapi berhampiran - lebih kurang 100 meter jaraknya.
Nasi Lemak Babi SEA Park Petaling Jaya

Nama Jolokan Yang Kurang Manis

Pada pandangan peribadi saya, agak tidak molek diguna-pakai nama panggilan atau jolokan seperti ini; apatah lagi nasi lemak merupakan menu tradisi dan dikenali popular sebagai menu masyarakat Melayu Islam. Meletakkan nama Nasi Lemak Babi seolah membayangkan bahawa hidangan ini terdapat di dalam versi menggunakan daging babi sebagai lauk sambalnya.

Walaupun ada yang berkata bahawa ini merupakan strategi pemasaran untuk melariskan kedai, dan menjadikan gerai mamak celah lorong ini diingati dan popular, saya fikir untuk jangkamasa panjang ia boleh memudaratkan; dan mungkin satu hari nanti, menu nasi lemak akan menjadi versi dimana sijil halal diperlukan untuknya.

Adalah lebih manis jika digunapakai nama Nasi Lemak Bumbung atau Nasi Lemak Mamak Maybank; setidak-tidaknya tidak timbul isu atau kekeliruan dari segi halal haram walaupun ia hanya sekadar nama jolokan.

Kredit Foto: VitDaily