Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Mei, 2015

Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Tidak Berduit Di Hujung Hayatnya

Kisah benar suka duka kehidupan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Ramai yang tidak mengetahui kisah sebenar kehidupan yang penuh liku seniman agung Tan Sri P. Ramlee. Apa yang ramai tahu hanyalah kemashyuran filem-filem dan lagu-lagunya yang sentiasa mekar malar segar dalam ingatan pelbagai lapisan masyarakat Malaysia. Nama P. Ramlee begitu besar setelah pemergiannya sehingga mereka lupa dan tidak tahu bahawa hakikat sebenar P. Ramlee meninggal dunia di dalam keadaan miskin dan dipinggirkan ramai pihak.

Saya sendiri tidak menyangka bahawa nama besar ini melalui kehidupan sangat sukar terutama selepas beliau berhijrah dan berpindah dari Studio Jalan Ampas Singapura ke Studio Merdeka di Ulu Kelang. Kemuncak kerjayanya ialah selepas beliau mengahwini bekas isteri Sultan Perak iaitu Norizan pada tahun 1955. Filem-filemnya ketika era itu mendapat sambutan luar biasa, dan hampir kesemua filem arahan dan lakonannya mendapat kutipan Box-Office.
Kisah Benar Suka Duka P Ramlee Yang Tidak Berduit D…

10 Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris Dan Cara Nak Buat Duit Dengannya

Panduan 10 resepi lengkap untuk buat kuih raya popular dan terlaris. Apabila hampir tiba bulan Ramadan, maka ramailah surirumah dan para isteri yang mahu ambil kesempatan untuk menjana pendapatan sampingan. Antara produk terlaris dan mudah untuk dijual ialah kuih dan biskut raya. Mulalah ramai surirumah yang mencari resepi lengkap kuih raya yang paling popular dan terlaris sebagai sumber income tambahan dan duit raya.

Setiap tahun, dalam masa dekat-dekat sebulan nak masuk bulan Ramadan, majalah-majalah pun berebut-rebut sediakan isi kandungan berkaitan resepi untuk bulan puasa, ini termasuklah juga dengan resepi-resepi kuih dan biskut raya. Siap ada sisipan khas dan keluaran khas untuk tampilkan resepi paling popular dalam bulan Ramadan.
Resepi Lengkap Kuih Raya Popular Terlaris Saya sendiri dah melihat beberapa majalah tempatan termasuklah majalah Nona, majalah Wanita, majalah Jelita dan beberapa keluaran khas berkaitan resepi Ramadan mula dijual di rak-rak kedai buku dan majalah se…

4 Tempat Shopping Jimat Bajet di Bandung

Tempat shopping jimat belanja di Bandung. Hoho .. saya dah lama peram entri ni, lupa pula nak kongsikan dengan anda semua. Sebenarnya ini merupakan blog post susulan trip saya dengan keluarga ke Bandung. Siapa yang ada baca tu tentu dah tahu mana tempat-tempat menarik di Bandung, Indonesia yang telah saya pergi - semua bajet. Kali ini saya nak kongsikan mengenai empat tempat beli belah atau shopping jimat di Bandung.

Bagi mereka yang bajet ketat, tempat shopping yang boleh berikan tawaran harga terbaik adalah satu yang penting. Yelah, agak ralit kalau ke Bandung Indonesia jika tidak membeli-belah. Bandung banyak barang murah dan berkualiti boleh dibeli, jadi kalau ke Bandung, cubalah kunjungi 4 tempat shopping ni.
4 Tempat Shopping Jimat di Bandung Indonesia Saya kongsikan empat tempat beli belah yang boleh jimatkan belanja anda di Bandung. Ia merupakan rekomendasi yang saya terima dalam sebuah majalah tempatan (Indonesia) yang mempromosikan Bandung. Kalau anda mahukan panduan shoppin…

Resepi Udang Galah Goreng Sempoi

Resepi Udang Galah goreng sempoi. Yeah .. kalau di tempat anda ada Udang Galah, bolehlah cuba resepi serba malas dan sempoi ini. Udang Galah kalau buat guane masak sekalipun, ia tetap antara hidangan paling menyelerakan. Alhamdulillah, di Parit Buntar, nak dapatkan Udang Galah segar tak susah, cuma kena rajin ke pasar... in Sha Allah, boleh dapat Udang Galah dengan harga antara RM20-RM32 sekilo, bergantung dengan saiz dan kesegaran.

Sebagai seorang house husband, kadangkala saya pun malas nak masak yang rumit-rumit. Apatah lagi kalau wife outstation. Bab masak yang rumit-rumit ni, selalunya wife saya yang masak. Hebat tak hebat wife saya, awal pagi dah sediakan lauk makan tengahari sebelum ke pejabat. Jadi, bila isteri saya kena outstation, dan saya pula tetiba ada rasa nak masak, saya akan masak benda simple. Simple sebab wife saya tak ada, cuma saya dan anak-anak je makan. Kalau wife saya ada, mungkin resepi udang galah jadi lain ... hoho macam Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Ap…

Pilih Kategori Yang Betul Untuk Blog Anda

Pilihlah kategori yang betul untuk blog anda. Saya nak kongsikan satu lagi tips blogging yang penting. Kenapa ia penting? Sebab kerananya ini - jika dilakukan dengan betul dan istiqomah, ia akan bantu membina jenama, pengikut dan pembaca setia blog anda. Malah, anda akan diberikan autoriti seandainya anda bijak memilih kategori dan menulis sekerap mungkin mengenainya.

Sebagai seorang blogger, anda perlu menghasilkan sebuah blog yang akan mempunyai pembaca setia. Pembaca setia inilah yang akan membantu blog anda berkembang, dan in Sha Allah, mereka akan tanpa paksa mempromosikan blog anda sebagai yang terbaik di dalam kategorinya.
Pilih Kategori Yang Betul Untuk Blog Anda Dalam bab memilih kategori atau niche yang betul untuk blog anda, perkara berikut mesti diambil kira:
Blog post paling banyak komen.Blog post paling tinggi pageview atau hits.Blog post paling banyak social-sharing
Anda boleh gunakan ketiga-tiga pendekatan atau hanya memilih satu sahaja. Apabila sudah kenal-pasti, maka…

Tips Blogging - Rangka Sebuah Blog Post Ideal

Rangka (blueprint) sebuah blog post yang ideal. Mungkin ramai yang tertanya-tanya terutama blogger baru mengenai bagaimanakah rangka sebuah entri yang ideal, yang cukup dengan ciri-ciri SEO dan menepati kehendak standard penulisan blogger antarabangsa. Sebenarnya, ciri-ciri ini pernah saya perjelaskan satu demi satu di dalam tips blogging dan panduan blogger sekitar tahun 2011-2013.

Namun, mungkin ramai tak dapat nak membayangkan bagaimana rupabentuknya, maka saya kongsikan kepada anda rangka sebuah blog post yang ideal iaitu blueprint atau panduan untuk anda menulis entri dengan struktur yang betul.
Rangka (Blueprint) Sebuah Blog Post Yang Ideal Struktur sebuah entri mestilah yang betul supaya apa yang anda kongsikan dapat dibaca (readable) bukan hanya kepada pengunjung blog malah untuk enjin carian. Ia juga mesti nampak kemas dan menarik. Anda tentu tidak mahu membaca sebuah blog post yang tanpa ada noktah, ye tak?

Tentu lebih seronok membaca sebuah blog post yang ada keadaan rengga…

28 Persoalan Mengenai Masalah Pemberian BR1M 2015

28 persoalan mengenai masalah pemberian BR1M 2015. 28 Mei 2015 adalah tarikh pemberian BR1M untuk kali kedua pada tahun ini. Maka bergembiralah ramai penerima BR1M untuk kesekian kalinya. Tahniah kepada mereka yang telah berjaya mendapatkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dari kerajaan Malaysia. Namun begitu, masih lagi terdengar masalah-masalah dan rungutan berkaitan dengan penerimaan bantuan BR1M 2015 ini.

Untuk membantu penerima-penerima BR1M merungkai permasalahan mereka, saya kongsikan 28 persoalan berkaitan BR1M untuk panduan dan rujukan. Mungkin di situ, anda boleh jumpa penyelesaian kepada masalah-masalah yang berbangkit. Anda juga disarankan untuk membuat semakan status penerima BR1M 2015 untuk elakkan sebarang kekeliruan.
28 persoalan ini diambil dari laman web rasmi BR1M, ia merangkumi beberapa masalah berikut:
Bilakah pembayaran BR1M dibuat dan jumlah bayaran diterima?Bolehkah penerima BR1M 2014 tunaikan wang pemberian menerusi BR1M 2015?Bolehkah penerima BR1M 2015 yang ti…

Cara Kira Ansuran dan Faedah Pinjaman Kereta

Cara kira ansuran dan faedah pinjaman kereta. Ramai antara kita yang kurang mengetahui dan faham bagaimana ansuran kereta dikira menerusi pinjaman berfaedah yang dikenakan oleh pihak penjual dan bank. Adalah sangat baik untuk kita mengetahui cara pengiraan ansuran dan faedah pinjaman kereta ini supaya kita boleh dapat harga dan cara pembayaran terbaik setiap kali membeli kereta samada baru mahupun terpakai.

Dengan mengetahui cara kira ansuran, dan bagaimana faedah pinjaman kenderaan dikenakan; setidak-tidaknya kita tidaklah membayar sesuatu yang kita tidak tahu selok-belok terjadinya ia. Ia juga sebagai langkah untuk meminimakan jumlah pembayaran ansuran kereta selain hindarkan diri daripada diambil kesempatan oleh si penjual kereta.
Cara Kira Ansuran dan Faedah Pinjaman Kereta
Kaedah cara pengiraan ansuran pembayaran kereta yang akan saya kongsikan ini adalah berdasarkan kepada pinjaman bank konventional. Anda memerlukan kalkulator untuk mudahkan pengiraan ini.
Tentukan Nilai-Nilai J…

#LundangToNewcastle - Kisah Cinta Jarak Jauh Aadil Marzani - Nik Nurul Athirah

#LundangToNewcastle adalah merupakan hashtag untuk sebuah video pendek yang menceritakan kisah benar cinta jarak jauh antara dua insan iaitu Aadil Marzani dengan Nik Nurul Athirah. Pembikinan video ini dihasilkan menerusi temuramah sebenar antara Aadil Marzani, keluarga dan sahabat handai terdekat dan keluarga Nik Nurul Athirah sendiri.

Ini merupakan video komersil MAS yang menampilkan simbolik bagaimana MAS masih lagi sebuah entiti penerbangan yang penting untuk menyatukan dua jiwa yang terpisah jauh. Ia bukan hanya sebuah kisah cinta biasa antara jejaka Melayu lagi kacak dilahirkan di London dengan gadis bergelar doktor yang menetap di  Kota Bharu, Kelantan. Ia juga menceritakan bagaimana seorang lelaki berketurunan Melayu dilahirkan di London cuba kembali ke 'tanah tumpah' asal dirinya yang sebenar.
#LundangToNewcastle - Kisah Cinta Jarak Jauh Aadil Marzani - Nik Nurul Athirah Satu yang menariknya ialah pengunaan hashtag #lundangtonewcastle untuk tajuk video ini yang pada …

Fatin Liyana Bernikah Jun 2015

Blogger Fatin Liyana akan bernikah pada Jun 2015. Menurut beberapa sumber, saya diberitahu bahawa Dr Fatin Liyana Asri yang telah bertunang dengan Dr Fazal Anwar pada Disember 2014 akan melangsungkan pernikahan dalam bulan Jun 2015, iaitu sebelum datangnya bulan Ramadan.

Saya juga dimaklumkan bahawa jemputan ke majlis pernikahan dan persandingan telah mula diedarkan sejak beberapa minggu yang lalu. Malah, ada beberapa kenalan blogger saya yang telah menerima undangan perkahwinan Fatin Liyana dengan Anwar Fazal. Beruntung mereka dapat undangan dan jemputan tu ehhh .. hoho.
Fatin Liyana Bakal Bernikah Sebelum Ramadan
Setakat entri ini ditulis, masih belum nampak lagi bayang akan kad kahwin pernikahan Fatin Liyana dengan Anwar Fazal. Segalanya seolah misteri dan dirancang sangat rapi. Yelah, almaklumlah mereka berdua ada ramai peminat dan pengikut.

Kalau ikutkan, hanya ada dua minggu sebelum datangnya bulan Ramadan 1436H dalam bulan Jun 2015. Jadi, bolehlah anda berteka-teki akan tarikh…

Cari Homestay Bajet di Dungun

Cari homestay bajet di Dungun, Terengganu. Jika anda ada perancangan untuk ke Dungun, Terengganu dan mahu merasai kehidupan santai di tepi laut, cubalah cari homestay bajet yang banyak terdapat di Dungun. Ada banyak rumah homestay yang boleh anda jumpa di Dungun terutama berdekatan dengan Pantai Sura, yang pernah menjadi lokasi Sirkit GP Joran Berita Harian.

Saya dan keluarga telah berpeluang untuk tinggal selama semalam di sebuah homestay bajet di Dungun. Saya pernah ceritakan mengenai homestay ini tahun 2014. Homestay bajet yang saya maksudkan ialah Homestay Muslimah Dungun. Homestay ini diuruskan oleh rakan baik saya yang juga bekas senior masa belajar di USM Minden, Penang.
Cari Homestay Bajet di Dungun Homestay Muslimah memang selesa, walaupun bukan sebuah rumah banglo seperti penginapan saya di Bukit Fraser mahupun di Cameron Highlands. Tapi alhamdulillah, segala kemudahan yang ada di Homestay Muslimah cukup memuaskan hati, apatah lagi lokasinya yang dekat dengan Pantai Sura.
S…

Income Pertama Menerusi YouTube

Income pertama menerusi YouTube. Wah wah wah .. alhamdulillah, inilah pertama kali saya terima income menerusi YouTube. Walaupun baru sahaja lagi saya menggunakan platform YouTube untuk menjana income, namun saya berjaya buktikan bahawa YouTube memang boleh buat duit secara online.

Sebelum ini saya tertanya-tanya juga cara nak buat duit online menerusi YouTube. Godek sana sini mencari ilmu dan belajar cara nak dapatkan income pertama saya menerusi YouTube. Nasib baiklah ada rakan-rakan yang kongsi ilmu dengan saya. Dapat sahaja ilmu, terus gunakan pertama kali di YouTube.
Income Pertama Menerusi YouTube
Saya baru sahaja aplikasikan ilmu buat duit dengan YouTube ini, jadi memang saya tidak jangka income yang banyak. Cukuplah untuk buktikan bahawa usaha saya itu berjaya. Cukuplah untuk buktikan bahawa jika kita belajar, kita boleh dapat hasil yang kita nak. Tanpa ilmu, mana mungkin saya berjaya dapat income pertama ini menerusi YouTube.

Dengan ilmu yang baru saya gunapakai ini, dapatla…

Tatacara Mohon Adsense Guna Blogspot

Tatacara memohon Google Adsense menggunakan platform blogspot. Ramai blogger baru yang tidak tahu bahawa mereka ada cara mudah untuk memohon akaun Google Adsense. Adsense adalah merupakan platform pengiklanan untuk blogger yang sangat menguntungkan dan dianggap platform buat duit blog terbaik di dunia internet. Jika anda seorang blogger yang mahu jana income dalam Dollar Amerika (USD) atau dalam matawang asing lain, maka anda perlu dapatkan akaun Adsense sendiri.

Apabila anda telah mempunyai akaun Adsense sendiri, anda bukan sahaja boleh jana income menerusi blog, tetapi juga boleh gunakan platform ini untuk buat duit menerusi YouTube.

Namun, bukan mudah untuk permohonan diterima oleh Adsense. Saya sendiri telah kongsikan beberapa tips dan panduan buat duit Adsense untuk dijadikan panduan kepada blogger Malaysia, terutama blogger blogspot. Adsense sangat strict dalam meluluskan permohonan. Hanya blog yang benar-benar berkualiti dari segi konten dan rekabentuk sahaja akan diberikan kel…

Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?

Bagaimana nak dapatkan iPhone terkini dengan harga murah secara online? Saya pasti ramai peminat telefon pintar iPhone mahu tahu dimanakah tempat untuk mendapatkan iPhone murah. Ok. Jika anda salah seorang peminat tegar telefon pintar ini, jangan tinggalkan paparan ini, baca entri ini sehingga habis ... hoho.

Sebenarnya ada banyak cara untuk mendapatkan iPhone 4, 4s, sehinggalah model terkini iPhone 6 dan iPhone 6+ dengan harga murah. Kalau rajin mencari, anda boleh jumpa beberapa kedai online yang menjual set-set telefon iPhone ini dengan harga yang mengiurkan. Dan antara kedai online yang menjual set iPhone original ini ialah Smart Gadget Store yang diuruskan oleh #Xpert Network.
Bagaimana Nak Dapatkan iPhone Murah Secara Online?
Smart Gadget Store oleh #Expert Network menjual set iPhone original yang merupakan set telefon yang diimport dalam bentuk set refurbish atau yang telah 'diperbaharui'.
Set iPhone Refurbish Original? Apakah itu set iPhone refurbish? Kenapa ia boleh …

Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian

Antara keseronokkan menjadi seorang House Husband ialah anda tidak akan terlepas hari-hari penting dalam hidup anak anda. Apabila ada kelebihan dari segi masa lapang tanpa ada kekangan, banyak masa dapat diluangkan bersama anak-anak. Alhamdulillah, baru-baru ini saya dan isteri berpeluang untuk melihat anak saya yang bongsu mengambil dua acara dalam Hari Sukaneka Tadika Islam Daerah Kerian.

Sukaneka Tadika Islam bagi Daerah Kerian dibuat pada 21 Mei 2015, iaitu hari Khamis, waktu bekerja. Jika mak ayah bekerja di pejabat, memang agak sukarlah sedikit untuk hadir kerana terpaksa meminta kebenaran daripada boss tempat kerja, ye tak? Apatah lagi sukaneka ni berlangsung dari jam 8 pagi hingga 12 tghari... hoho.
Alhamdulillah, saya dapat temani anak saya Maira ke sukaneka. Memang excited nak menang dalam sukaneka, almaklumlah sebelum ini tak berjaya sangat menang. Kali ini, katanya ... dia dengan kawan-kawan boleh menang... hoho... konfidennn tu.

Memang meriah. Ramai juga ibu bapa anak-anak…

Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim

Sebab sijil halal Secret Recipe ditarik balik oleh Jakim. Pihak Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) telah menarik balik sijil halal yang dimiliki oleh Secret Recipe pada 7 Mei 2015. Berita ini telah menjadi viral di laman-laman sosial sehingga menjadi satu perbincangan hangat di kalangan netizen.

Apakah sebenarnya yang berlaku sehingga sijil Halal dimiliki oleh Secret Recipe ini ditarik oleh pihak Jakim? Ramai yang mahu tahu sebab sijil Halal Secret Recipe ditarik, sehinggakan pihak Jakim terpaksa mengeluarkan satu kenyataan rasmi berkenaan isu terbabit.
Sebab Sijil Halal Secret Recipe Ditarik Jakim Berikut adalah kenyataan media penuh dari Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim mengenai sebab mengapa sijil Halal Jakim ditarik dari rangkaian restoren Secret Recipe.

Ok. Jelas dah sekarang? Mungkin akan datang banyak persoalan kenapa sijil halal ini ditarik dan bukannya digantung sepertimana kes Cadbury.

Saya bukanlah penggemar Secret Recipe, malah seingat sayalah selama hampir 40 tahun …

Nasi Lemak Babi Kelana Jaya?

Nasi Lemak Babi di Kelana Jaya? Hmm, saya ingatkan paparan nasi lemak Babi sudah terpadam dalam carian internet, rupanya masih wujud lagi. Malah, saya dapati Nasi Lemak Babi yang terletak di SEA Park, Kelana Jaya ini masih lagi berada di dalam aplikasi FourSquare. Uhh macam tak ada nama timangan lainkah nak diberikan untuk sarapan paling popular di Malaysia ini?

Sebenarnya, kisah Nasi Lemak Babi di Kelana Jaya ini telah lama dibangkitkan oleh warga internet. Seingat saya, kisah kedai mamak menjual nasi lemak ini pernah diceritakan pada tahun 2014. Ianya menjadi viral kerana adanya perkataan babi di belakang nama nasi lemak yang sinonim dengan menu masakan orang Melayu.
Nasi Lemak Babi Kelana Jaya?
Gerai Nasi Lemak Babi ini turut dikenali sebagai Gerai Nasi Lemak Maybank, Nasi Lemak Bumbung dan Nasi Lemak Bak Kut Teh. Lokasinya terletak di SS21/11B Kelana Jaya (Petaling Jaya SEA Park). Ia merupakan antara gerai nasi lemak yang beroperasi waktu malam yang sangat popular di Kelana Jaya, …