30 November 2015

5 Cabaran Hebat Menjadi House Husband

Memang mencabar menjadi seorang house husband. Ia bukan sesuatu yang mudah, apatah lagi jika anda merupakan house husband sepenuh masa dengan 3 orang anak yang sedang membesar. Mungkin ada yang terfikirkan apa agaknya cabaran terhebat yang dihadapi oleh saya sebagai seorang house husband selama hampir 5 tahun ini?

Persepsi masyarakat terhadap si suami yang duduk di rumah sebenarnya masih lagi tidak berapa bagus. Malah, emak saya sendiri hairan apa yang saya buat di rumah walhal saya sepatutnya keluar bekerja. Ini dah terbalik .. haha .. isteri keluar bekerja dan suami dok di rumah.

5 Cabaran Hebat Menjadi House Husband

Haipp .. suami bergelar house husband bukan goyang kaki ye di rumah .. kebanyakkan mereka tahu akan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Alhamdulillah, saya mempunyai isteri yang memahami. Dan saya dengan kepercayaan diberikan oleh isteri, berusaha siang malam untuk memastikan tanggapan masyarakat terhadap seorang house husband yang negatif dapat diperbetulkan. Ini cabaran paling utama!
5 Cabaran Hebat Menjadi House Husband
Walaupun saya duduk di rumah, saya tetap mencari pendapatan buat keluarga. Kerana ia merupakan perkara pertama orang akan tanya pada seorang house husband ini. Alhamdulillah, rezeki saya menulis blog, berkongsi tip dan panduan serta ilmu secara online mendapat sambutan. Blog saya telah pun mencapai lebih daripada 15 juta pageviews pertengahan November 2015 ... dan income dari blog boleh dikatakan ada setiap bulan.

[Baca] Iltizam saya ini telah membuatkan ramai anggap saya sebagai Sifu Blogger Malaysia.

Saya sebenarnya pernah kongsikan mengenai cabaran menjadi house husband ini sekitar tahun 2010. Anda boleh baca kisah itu ... Cabaran Menjadi House Husband

5 Cabaran Hebat Terhadap Diri Saya Sebagai House Husband

Kali ini, saya nak lebih spesifik dengan tajuk ... apatah lagi isteri saya sudah menyambung pelajaran selama setahun di Universiti Malaya. Isteri saya pergi Fisabillilah tu ... Perkara yang selalu dikongsi dilakukan bersama, kini perlu saya galas secara sendirian.

Cabaran pertama ....
Memastikan anak-anak pergi ke sekolah di waktu sepatutnya, dan pulang di waktu sepatutnya. Jika sesetengah orang, mereka gunakan perkhidmatan bas dan van sekolah, tetapi bagi saya, adalah lebih selamat kalau ibubapa yang ambil anak sendiri. Bukan mudah walaupun saya duduk di rumah. Kadangkala terlewat juga .. dan pernah sekali anak saya dihantar ke rumah oleh Pak Guard sebab sekolah nak ditutup pagar.

Cabaran kedua ....
Memastikan pakai urus anak-anak ini sempurna. Baju uniform kena pastikan tersedia, makan minum perlu sempurna ... apabila anak menjerit .. "Abahhh lapar .." fuh .. rasa tersentap jiwa raga kerana merasakan saya telah mengabaikan mereka. Alhamdulillah, anak-anak saya bukan jenis yang terlalu cerewet .. nasi berlauk ikan dan kicap atau telur sudah memadai. Tetapi sanggupkah saya nak lihat anak makan menu sama sebegini hari-hari .. ye tak?
5 Cabaran Hebat Menjadi House Husband
Cabaran ketiga ...
Membasuh, menjemur dan melipat kain baju. Fuhh .. rasanya antara 3 perkara yang perlu dilakukan ini, bab melipat baju adalah perkara yang sangat saya lemah nak buat. Selalu saya biarkan ia bertambun dahulu sebelum menyelesaikannya secara lump-sum untuk seminggu. Kadang anak merungut juga sebab tak ada baju nak dipakai .. uhh ... apalagi .. selongkar baju yang ada je la .. keh keh keh.

Cabaran keempat....
Cari income setiap hari. Sebagai seorang house husband yang bukan makan gaji tetap setiap bulan, saya perlu berusaha dan mencari peluang untuk jana income pendapatan. Cara paling mudah bagi diri saya ialah dengan mencari income secara online. Ada banyak kerja online yang boleh dicari, dan salah satunya ialah menerusi KerjaTranslator dan juga Jobdirumah. Namun, income online menerusi blog adalah antara sumber utama saya menjana pendapatan sebagai seorang house husband. Dengan kebolehan saya dalam bidang SEO Blogspot, saya banyak terima job menulis iklan di blog ...

[Baca] Kerana saya komited dengan blog, ramai yang beri pengiktiran sebagai Pakar SEO Malaysia

Cabaran kelima ...
Konsisten dan sikap putus asa. Saya perlu konsisten dalam menjadi seorang House Husband. Ramai suami yang tidak dapat bertahan lama dengan apa yang perlu mereka buat di rumah .. terutama berkaitan kerja-kerja seperti memasak, mengemas, membasuh dan sebagainya. Perkara ini secara lazimnya dibuat oleh seorang isteri, tetapi apabila anda sudah 100 peratus di rumah .. perkara ini sepatutnya dibuat oleh seorang suami .. jika tidak pun sebahagian darinya.

Pernah Mahu Putus Asa

Saya pernah merasa mahu putus asa .. tetapi isteri saya seorang yang sangat sabar dan membantu dalam setiap tindakan yang dibuat. Sebelum isteri saya sambung belajar, dialah yang menguruskan kerja-kerja utama surirumah .. dan saya cuma melengkapkan mana yang mampu. Isteri saya memasak makan tengahari sebelum pergi kerja, melipat baju yang bertimbun, seterika baju uniform anak-anak dan banyak lagi yang boleh dikatakan saya hanya ada 'saham' 30 peratus sahaja .. haha.

Tapi, apabila isteri dah tiada di sisi .. perkara-perkara yang dulunya dikongsi bersama ... dah perlu dilakukan secara bersendirian. Nasib baiklah anak-anak saya sudah besar dan boleh jaga diri sendiri di rumah, jadi banyak tugasan lebih mudah dibuat.

Isteri saya tidak perlu lupakan tanggungjawabnya. Bila ada masa, dia akan pulang dan selalunya hujung minggu sabtu ahad dia akan pulang untuk bereskan kerja-kerja yang tak berapa nak mampu saya buat .. terutama sekali bab melipat kain ... uhhh .... serius bukan sesuatu yang best nak dibuat oleh seorang lelaki seperti saya .. haha .. apatah lagi kalau kena lipat lebih daripada 3 bakul pakaian!

Syukur alhamdulillah, saya ada isteri dan anak-anak yang terbaik dikurniakan oelh Allah S.W.T. Syukur ... syukur ..


Harga Petrol dan Diesel Disember 2015

Harga Petrol Diesel Disember 2015. Harga terkini untuk petrol RON 95, RON 97 dan diesel untuk bulan Disember 2015 telah dimaklumkan oleh Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia dalam satu kenyataan.

Untuk info, bermula bulan Julai 2015, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) tidak lagi mengeluarkan apa-apa pemberitahuan mengenai perubahan harga bahan api petrol dan diesel kepada orang ramai. Para pengguna secara amnya akan hanya mengetahuinya apabila mengisi minyak petrol dan diesel di stesen minyak pada selepas tengah malam.

Harga Petrol Disember 2015

Walaupun harga petrol terkini tidak diumumkan secara terbuka oleh pihak terbabit, termasuk juga media massa, tidak dinafikan dengan adanya laman sosial serta blog telah menjadi antara saluran maklumat alternatif untuk mengetahui mengenai harga terkini untuk petrol RON 95, RON 97 dan diesel di Malaysia.

Berikut adalah harga petrol untuk bulan Disember 2015:

Harga Petrol RON 95: RM1.95
Harga Petrol RON 97: RM2.45 (Termasuk 6% GST)
Harga Diesel: RM1.90

Harga untuk bahan api ini pada November 2015 adalah seperti di bawah ini:
Harga Petrol RON 95: RM2.05 seliter
Harga Petrol RON 97: RM2.45 seliter (Termasuk 6% GST)
Harga Diesel: RM1.90 seliter

Ada ____ pada harga terkini petrol untuk bulan Disember 2015 berbanding harga petrol pada bulan November 2015. Anda boleh membuat perbandingan harga minyak petrol sepanjang tahun 2015 menerusi info disediakan saya di sini - Senarai Harga Petrol Diesel 2015 Malaysia

Semoga info ini memberikan manfaat kepada anda.


Senarai Peserta Random Giveaway RM100 Follower

Ramai juga yang menyertai giveaway yang saya anjurkan. Bukan mudah nak menarik perhatian pengunjung dan pembaca ni. Salah satu cara ialah dengan anjurkan giveaway mudah seperti HasrulHassan.com Random Giveaway RM100 Follower. Sebuah segmen tetapi memberikan ganjaran dalam bentuk wang tunai, khusus untuk follower dan pengikut.

Senarai Peserta Random Giveaway RM100 Follower

Senarai Peserta Random Giveaway RM100 Follower

Berikut adalah senarai peserta dan rakan blogger yang sudi join giveaway ini. Secara amnya jumlah peserta yang menyertai adalah sebanyak 53 blog/blogger.
  1. http://www.hazwanhairy.my/2015/11/random-giveaway-rm100-folower.html
  2. http://iampiegirl.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  3. http://perducinta.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  4. http://www.kakgojes.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  5. http://www.sheilainspire.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  6. http://vitaminwawa.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  7. http://duniamelekitku.blogspot.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  8. http://jmbelog.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  9. http://jombercontest.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  10. http://www.akifimtiyaz.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  11. http://www.kataubaid.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  12. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  13. http://rim-yeanna.blogspot.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  14. http://www.maisarahsidi.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  15. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  16. http://akutechikmolek.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  17. http://ohmysecondblog.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  18. http://madey09.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-folower.html
  19. http://www.myideakini.com/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  20. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  21. http://khudrihalim.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  22. http://iamaproudmama.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  23. http://www.mariafirdz.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  24. http://www.kennymerligal.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  25. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  26. http://www.dayangdeno.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  27. http://adna2029.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  28. http://saintiskuno.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  29. http://www.misznadea.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  30. http://fififizahresepi.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html 
  31. http://www.vitaminkesihatansejagat.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  32. http://www.budakpening.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  33. http://izatie91.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  34. http://ombakbergigis.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  35. http://informations-the.blogspot.com/2015/11/edisi-giveaway-random-giveaway-rm100.html
  36. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  37. http://akmahika.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  38. http://www.arzmoha.com/2015/11/random-giveaway-rm-100-follower.html
  39. http://www.cekgunorazimah.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  40. http://www.ciksiti.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  41. http://macammacamcite.blogspot.sg/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  42. http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  43. http://topseofriendly.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  44. http://www.khatyaiman.com/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  45. http://emyyyyemyyyy.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  46. http://juliajamaludin.blogspot.com/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  47. http://tengkubutang.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  48. http://penselduabee.blogspot.my/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  49. http://hanyadihatiku.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  50. http://anumkhairil.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  51. http://sayaberdiri.blogspot.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  52. http://melangkaugarisan.blogspot.my/2015/11/hasrulhassan-random-giveaway-rm100.html
  53. http://www.nurfuzie.com/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
  54. http://www.sayidahnapisah.com/2015/11/randon-giveaway-rm100-follower.html 
  55. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2015/11/random-giveaway-rm100-follower.html
Pemilihan pemenang telah dilakukan pada lewat malam ini menerusi Random.org, dan saya telah umumkan dan senaraikan di page HasrulHassan.com, ia untuk mudahkan peserta dan saya berhubungan bagi tujuan pemberian hadiah wang tunai yang telah dijanjikan.

Semoga berjaya buat semua.

Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016. Surat pekeliling mengenai tarikh dan peraturan pembayaran gaji untuk kakitangan awam untuk tahun 2016 telah diedarkan oleh pihak Jabatan Akauntan Negara. Surat pekeliling Akauntan Negara Malaysia bilangan 3 2015 itu telah diedarkan sejak 27 November 2015.

Surat pekeliling tersebut boleh dimuat-turun dari portal atau laman web Jabatan Akaun Negara. Ia disertakan dengan jadual pembayaran gaji kakitangan awam untuk tahun 2016.
Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016

Berikut adalah jadual tarikh pembayaran gaji untuk kakitangan awam bagi tahun 2016, sepertimana lampiran A di dalam pekeliling Akauntan Negara Malaysia bilangan 3 2015:
Tarikh Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2016
Untuk info, kakitangan awam juga akan menerima pemberian khas 2015 dari kerajaan pada 4 Januari 2016. Pemberian khas itu adalah sebanyak RM500, dan RM250 bagi pesara kerajaan.



Blog Kisah Hidup Berpoligami Sebenar Harus Anda Baca

Baru-baru ini, saya ada kongsikan satu status yang mungkin tidak disenangi oleh kaum wanita di Facebook. Ramai yang tinggalkan komen di status tersebut yang berbunyi - "Siapa ada TIPS untuk nikah lagi satu? Dan tips itu datangnya dari perempuan yang dah kahwin.. mohon share".

Yang perempuan dengan komen mereka, dan yang lelaki dengan komen mereka yang tersendiri. Masing-masing berikan pendapat. Saya hormati segala pendapat yang telah diberikan .. dan saya lihat serta baca dengan teliti setiap komen yang ditinggalkan.

Blog Kisah Hidup Berpoligami Sebenar Harus Anda Baca

Dan dalam banyak-banyak rakan facebook itu, ada seorang hamba Allah telah kongsikan kepada saya mengenai sebuah blog. Blog yang menceritakan kisah suka duka hidup bermadu, atau dengan kata lain berpoligami. Ia sebuah blog dipunyai oleh isteri pertama yang hidup bermadu. Bagi saya, blog ini harus dibaca untuk selami mereka yang benar-benar berada di dalam kehidupan berpoligami.
Blog Kisah Hidup Berpoligami Sebenar Harus Anda Baca
Ramai yang tinggalkan komen di status saya itu bukan mereka yang ada pengalaman sebenar mengenai poligami. Mungkin apa yang diluahkan adalah hasil pengalaman dan cerita orang lain. Jadi, pendapat mereka mungkin bukan satu yang solid untuk dijadikan iktibar dan pengajaran, mahupun sebagai panduan.

Maka, saya terpanggil untuk kongsikan kepada semua akan wujudnya blog ini yang menceritakan suka duka pahit maung, apa yang penting dalam sebuah keluarga poligami. Dan jangan tidak percaya, anda akan jumpa banyak tips untuk menghadapi sebuah kehidupan berpoligami bagi seorang perempuan.
Blog Kisah Hidup Berpoligami Sebenar Harus Anda Baca
Saya tabik pada pemilik blog tersebut yang sudi kongsikan pengalaman sebenar hidupnya berpoligami, apatah lagi dari sudut pandangan dari isteri pertama.

"Seorang isteri pertama, cerita tentang aku yang berkongsi kasih dan mengharungi kehidupan bermadu atau poligami untuk pertama kali, aku tak pandai blogging ni, nak edit kasi cantik pun tak reti, takpe laa asal aku boleh tulis apa yang terbuku dihati asal aku rasa lega. Hati siapa tak sedih, tapi hidup ini pilihan. Kita pilih nak bahagia atau derita. Sharing tips dengan harapan dapat membantu orang lain yang mengalami situasi yang sama, saya tak minta apa2 balasan, saya cuma minta doakan saya jadi seorang isteri yang taat, solehah, kuat hadapi dugaan ini dan sabar. Syurga Allah itu tidak mudah, semoga dengan cara ini, ada bahagian untuk mudahkan saya, suami, madu dan anak saya ke Syurga Allah." - Pemilik Blog

Jika blog itu ditulis oleh isteri kedua ... mungkin saya takkan kongsikan di sini kerana saya boleh rasa hampir malah lebih daripada 60 peratus akan beritahu betapa syoknya hidup berpoligami, begitu juga andai blog itu ditulis oleh seorang lelaki yang berpoligami.

Seandainya anda mahu ikuti kisah wanita ini - kisah berpoligami sebenar .. maka anda harus baca blog tersebut di pautan berikut - Poligami dan Izin Seorang Isteri.

Tatkala saya menulis entri ini, post terakhir yang diterbitkan ialah mengenai kehidupan hidup bermadu setelah 4 bulan - Poligami Current Update After 4 Months

Semoga ada manfaat buat mereka yang mahu tahu.

[Ads] Kekal Bahagia Bersama Suami Tercinta - Rahsia Menambat Nafsu Suami


Contest Review Lynk.my 2015

Contest Review Lynk.my 2015. Dah join contest ni? Kalau belum, maka marilah meriahkan selagi masih ada peluang. Contest untuk blogger Malaysia ini menawarkan hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM4,000! Hadiah lumayan dibahagikan dalam 3 kategori iaitu Top SEO, Top Creative dan TopLynkUndi. Bagi saya, ia merupakan satu contest online terbesar untuk blogger Malaysia bagi tahun 2015.

Contest Review Lynk.my 2015


Contest Review Lynk.my 2015

Contest Review Lynk.my 2015 is a contest to test the Malaysian blogger writing techniques in terms of the technical and solid performance. It also shows the power of influence to get the attention given to enable the articles rated best.

Contest ini dianjurkan oleh laman web Lynk.my dan berlangsung dari 27 Oktober sehingga 27 Disember 2015. Ia terbuka kepada semua blogger Malaysia, dan bertujuan untuk mempromosikan Lynk.my sebagai laman web yang menyediakan servis pemendekan URL. Ia memerlukan semua peserta menulis satu review dengan kreatif mengenai laman web Lynk.my dengan tajuk Contest Review Lynk.my 2015.

Review Ringkas Lynk.my

Apa itu Lynk.my? Mungkin ada yang tidak tahu mengenai Lynk.my ini. Maka, eloklah saya ceritakan serba sedikit mengenai laman web yang mula mendapat tempat di kalangan blogger serta internet marketer di Malaysia ini.

Lynk.my adalah sebuah laman web yang menyediakan servis percuma untuk memendekkan URL. Dari satu url entri yang panjang seperti ini - http://www.hasrulhassan.com/2015/10/contest-review-lynkmy-2015.html, dipendekkan menjadi seperti ini - http://lynk.my/AUm

Apa kelebihan memendekkan URL ini bagi seorang blogger? Salah satunya ialah untuk memudahkan anda melakukan promosi entri blog anda di laman-laman sosial, terutama sekali twitter dan instagram. Di twitter kita tahu ada had jumlah perkataan, manakala di instagram, URL yang terlalu panjang agak menyukarkan untuk diingati. Jadi, menerusi Lynk.my ini, segalanya akan dipermudahkan.
10 kelebihan menggunakan Lynk.my

Lynk.my Beri Peluang Menjana Income Mudah

Menerusi review sekali lalu, saya dapati laman web Lynk.my juga menyediakan peluang untuk menjana income secara online. Wah ....,bukan sahaja ia boleh memendekkan URL entri blog yang panjang, malah anda boleh menjana income menerusi Lynk.my ini (menggunakan akaun Publisher)! Inilah antara kelebihan yang sangat bagus untuk blogger Malaysia. Bayangkan setiap kali anda kongsi link atau URL milik anda yang telah dipendekkan menggunakan Lynk.my ini - samada di Facebook, Instagram, Twitter mahupun blog anda sendiri, anda akan menerima bayaran dalam bentuk wang tunai! Uhh tak ke best begitu?

10 Kelebihan Lynk.my

Berikut adalah review ringkas Lynk.my. Ada banyak lagi kelebihan menggunakan servis Lynk.my ini, dan saya ojektifkan ia seperti di bawah:
  1. URL dipendekkan untuk target audience Malaysia (dot my).
  2. Pendaftaran adalah percuma dan mudah.
  3. Ia diuruskan oleh syarikat Malaysia.
  4. Anda dibayar untuk kongsi URL Lynk.my
  5. Bayaran income yang anda dapat dikreditkan terus ke dalam akaun bank, bukan menerusi Paypal atau mana-mana servis third-party.
  6. Ia juga platform untuk mempromosikan produk, servis dan perniagaan anda dengan harga serendah RM10.
  7. Ia menyediakan satu sistem yang mempunyai smart-filtering untuk pengiklan rasa berbaloi menggunakan servis dari Lynk.my.
  8. Anda boleh buat tracking URL entri menerusi Lynk.my - sangat sesuai jika anda ada advertorial post untuk ketahui jumlah klik (statistik).
  9. Ia memberikan kemudahan untuk pengguna internet di Malaysia mempromosi satu-satu URL atau pautan secara mudah dan berkesan.
  10. Tiada yuran pendaftaran dikenakan untuk meletakkan iklan promosi di Lynk.my untuk usahawan online Malaysia.
Amacam? Rasanya cukup 10 sebab saya berikan untuk mengetahui akan kelebihan yang ada pada Lynk.my ini. Bertuah ada contest review ni, maka dapatlah semua orang tahu mengenai apa yang disediakan oleh Lynk.my 2015.

Menangi Wang Tunai RM4000 Hadiah Kontest

Hadiah-hadiah contest review Lynk.my
Sekarang, mari sembang blogger pasal contest yang dianjurkan oleh Lynk.my ini. Contest Review Lynk.my 2015 ini menyediakan hadiah wang tunai lumayan untuk 3 pemenang bagi setiap 3 kategori, iaitu:
  • Top SEO - RM500, RM300, RM100
  • Top lynkUndi - RM500, RM300, RM100
  • Top Creative - RM1000, RM500, RM200
Peserta yang nak ambil bahagian dalam kontest ini perlu menulis sebuah artikel berbentuk review mengenai Lynk.my tanpa had jumlah patah perkataan. Anda bebas menulis mengikut naluri dan kreativiti anda, asalkan ia berkaitan dengan laman web ini.

Anda boleh menulis samada untuk menang hadiah bagi kategori Top SEO, Top Creative mahupun hanya mempromosikan link yang diberikan oleh Lynk.my bagi kategori TopLynkUndi.

Undi blog saya dalam kategori TopLynkUndi - TopLynkUndi HasrulHassan.com

Boleh Bolot Semua Kategori

Anda boleh menang semua kategori, asalkan entri anda cukup power untuk berada di top enjin carian Google Malaysia bagi kategori SEO (top SEO), mempunyai undi terbanyak untuk kategori lynkUndi (top lynkUndi), dan penulisan yang sangat tidak terkalah untuk kategori kreativiti (top creative).

Google Malaysia Contest Review Lynk.my 2015
Untuk maklumat dan berkaitan dengan syarat-syarat lain, anda boleh rujuk pautan berikut:

Contest Review Lynk.my 2015

Oh ya, lupa nak bagitahu .. jadilah antara yang terawal menjadi peserta kontest ini, kerana ada hadiah khas penyertaan terawal disediakan..... hoho .. antara sebab saya tulis entri penyertaan ini awal sebab nak dapatkan hadiah tu ... tak menang mana-mana kategori pun tak mengapa, asalkan hadiah awal saya dapat ... dan bolehlah gah dengan anda yang lambat macam siput .. keh keh keh ...

Jom meriahkan contest menulis review berkaitan Lynk.my ni, mana tahu rezeki akhir tahun 2015 .... boleh menang semua hadiah tempat pertama .. RM500 + RM500 + RM1000 .. wow ... RM2000 kot ... tak mau?

Undi blog saya dalam kategori TopLynkUndi - TopLynkUndi HasrulHassan.com

Terima kasih kepada pihak penganjur yang sudi memberikan peluang kepada blogger Malaysia untuk menyerlahkan bakat penulisan kreatif dan juga mencuba teknik SEO dalam menghasilkan entri berkualiti. Semoga contest review Lynk.my ini memberikan sesuatu kepada blogger Malaysia untuk tahun 2015 ini.

Kepada rakan-rakan bloggger - semoga anda semua berjaya.


29 November 2015

Komisen 23 Ashadee.com 4 Angka!

Komisen 23 Ashadee.com 4 Angka!. Alhamdulillah, ini merupakan komisen buat kali ke 23 daripada program affiliate Ashadee.com. Sejak mendaftar dengan program bisnes online tanpa modal Ashadee.com ini, saya telahpun mendapat income setiap bulan dengan konsisten, walaupun jumlahnya turun naik. Cukup untuk membayar bil yang ada .. terutama sekali bil Streamyx saya.

Dan rezeki Allah S.W.T itu Maha Luas, untuk komisen ke 23 ini, saya berjaya menerima komisen sebanyak 4 angka. Segala-galanya kerana produk Nichify yang merupakan antara produk terbaik yang dijual di dalam Ashadee.com. Ianya laris dan mendapat sambutan hangat daripada mereka yang mahu mengetahui cara termudah untuk jana income dalam USD.

Komisen 23 Ashadee.com 4 Angka!

Komisen ke 23 dari Ashadee.com ini telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya pada 24 November 2015 yang lalu. Ia merupakan antara rekod komisen tertinggi pernah saya terima daripada Ashadee.com.

Ramai usahawan yang mahu membuka kedai affiliate USD telah mendapatkan produk Nichify yang saya promosikan. Sistem Nichify yang diyakini dapat bantu ramai orang untuk jana income USD menerusi affiliate percuma Amazon.com telah menyebabkan Nichify tidak sukar untuk dipromosikan.

Sebenarnya, saya telahpun memiliki sistem Nichify ini sebelum ia dinaik-taraf untuk kegunaan affiliate Amazon.com. Sebagai pengguna terawal sistem Nichify ini, saya nampak potensinya sehinggakan post pertama saya berkaitan Buat Duit Online Dengan Blog mendapat ranking #1 di Google. Ia juga membantu saya peroleh beberapa komisen lain sebelum adanya sistem Nichify ini dijual secara terbuka pada awal Oktober 2015.
Sistem Nichify
Sistem Nichify ini secara rasminya telah ditutup tempahannya, namun ... anda masih berpeluang untuk memiliki sistem ini menerusi pautan di bawah ini.

1- Pakej LITE Nichify - http://bit.do/nichifylite (untuk newbie)
2- Pakej STANDARD Nichify - http://bit.do/nichifystandard (untuk usahawan online)
3- Pakej PRO Nichify - http://bit.do/nichifyPRO (untuk usahawan online berfikiran jauh dan mahu jana income USD berterusan)

Menerusi Nichify, anda boleh punyai blog, kedai online, sistem autoresponder, sistem SEO dalaman yang semuanya disediakan secara pakej.

Sistem Nichify terkini disediakan untuk bantu menjana income menerusi affiliate Amazon.com yang membayar dalam USD. Menerusi Nichify, anda boleh mempunyai sebuah kedai online sendiri dalam masa kurang dari 5 minit yang menjual pelbagai produk terbaik dari Amazon.com.

Disebabkan kecanggihan sistem yang ada - seperti yang ditunjukkan dalam video hands-on oleh pengasas Ashadee.com / Kredyle iaitu Saudara Gobala Krishnan ... produk ini laku keras dan mendapat sambutan yang hangat.

Dan saya memberikan anda peluang di saat terakhir untuk miliki sistem ini sebelum ianya ditutup sepenuhnya 30 November 2015.


Baju Kebal Kesultanan Melayu

Adakah anda pernah melihat baju kebal zaman Kesultanan Melayu dahulukala? Jika masyarakat luar dengan tentera yang mempunyai baju besi, di Nusantara ... tentera dan pahlawan mempunyai baju kebal mereka sendiri. Baju kebal ini dikenali sebagai Baju Berayat.

Semasa saya dan anak-anak ke Muzium Negara, kami berpeluang untuk melihat akan baju kebal yang dikenali sebagai Baju Berayat ini. Ia merupakan anak baju yang dipakai para pahlawan, pendekar dan hulubalang masa lalu sebagai pendinding diri.

Baju Kebal Kesultanan Melayu

Baju ini diperbuat daripada sutera berwarna merah, ditulis dengan wafa' dari ayat suci Al Quran pada bahagian hadapan.

Baju yang kami lihat itu dikatakan berusia sekitar 100 tahun, dan masih nampak elok. Ayat apa yang ditulis pada anak baju tersebut tidaklah dapat saya ketahui.

Sebenarnya ada banyak versi baju kebal kesultanan Melayu, dan ada di antaranya dipamerkan di Muzium Adat, Kota Bharu, Kelantan .. dan juga Muzium Pasir Salak. Jika anda mahu tahu, bolehlah pergi mendapatkan lebih info berkaitan baju ini yang pernah digunakan untuk memenangi peperangan satu ketika dahulu.
Baju Kebal Kesultanan Melayu
Baju Kebal Kesultanan Melayu

Lawat Muzium Negara Semasa Cuti Sekolah

Dalam seumur hidup saya, rasanya dah lebih daripada 10 kali saya ke Muzium Negara. Ia merupakan antara tempat menarik di Malaysia yang harus dilawati. Kalau anda belum pernah pergi ke Muzium Negara, cubalah cari satu masa yang sesuai untuk pergi dan bawa bersama keluarga dan anak-anak ke Muzium Negara. Dan bagi kebanyakkan orang, Muzium Negara sesuai dilawati ketika cuti sekolah.

Muzium Negara ada banyak khazanah, cerita, bahan, rujukan dan artifak mengenai sejarah, budaya dan pengetahuan mengenai pelbagai perkara. Mungkin ada sudut yang agak membosankan, tetapi untuk anak-anak yang mudah teruja .. mereka boleh belajar dan tahu banyak perkara dengan hanya melawat Muzium Negara.
Lawat Muzium Negara Semasa Cuti Sekolah

Lawat Muzium Negara Semasa Cuti Sekolah

Jangan fikirkan apa yang anda suka, tetapi fikirkan apa yang anak-anak anda akan dapat dengan melawati Muzium Negara. Ada sesetengah ibubapa tak mahu bawa anak-anak ke muzium kerana mereka hanya fikirkan - "Apa bestnya Muzium" untuk diri, dan bukan untuk anak-anak.

Saya sendiri bawa anak-anak melawat muzium yang ada di Malaysia. Saya pernah bawa anak-anak ke Muzium Lukut, Muzium Samudera, Muzium Perang, Muzium Batik, Muzium Jeruk, Muzium Terengganu, Muzium Istana Jahar, Muzium Keretapi, Muzium Penang .. dan banyak lagi setiap kali saya ke satu-satu tempat.

Anak Ketahui Banyak Perkara Tidak Terdapat Dalam Buku Teks

Hampir semua cerita mengenai tempat menarik muzium ini saya kongsikan dalam blog ini, anda boleh baca dan lihat reaksi anak-anak saya yang teruja dengan bahan pameran, artifak dan segala pengetahuan yang tidak terdapat dalam buku teks sekolah.

Saya kongsikan beberapa gambar terkini semasa bawa anak-anak ke Muzium Negara ... mungkin anda boleh dapat cebisan pengetahuan daripada gambar-gambar ini .. nak lebih, kenalah pergi lawat Muzium Negara ye ... huhu

Gambar Model Keretapi Penumpang Pertama Malaya

Koc Keretapi Pertama Malaya - Port Weld ke TaipingKoc Penumpang Keretapi Pertama di Malaya
Anak-anak saya cukup teruja melihat model kapal-kapal zaman Kesultanan Melayu Melaka, terutama Kapal Lanchang Kuning yang mempunyai fungsinya tersendiri dalam pemerintahan. Hoho .. sebelum ini, saya sendiri tak pernah tahu mengenai rupa bentuk kapal Lanchang Kuning yang menjadi tajuk lagu popular dilagukan oleh Jamal Abdillah.

Gambar Kapal Perang Belanda, Lanchang Kuning

Model Kapal Lanchang Kuning
Kapal Perang Zaman Kesultanan Melayu Melaka
Kapal Perang Belanda yang Menawan Melaka
Anak-anak juga dapat belajar mengenai kebudayaan bangsa lain yang sekarang sudah menjadi sebahagian daripada rakyat Malaysia, dapat tahu mengenai bagaimana Islam mula menapak di Malaya ... dan dapat tahu bagaimana arwah moyang mereka ada tembikar yang tulis tulisan jawi .. hoho ...
Manuskrip Champa
Lawat Muzium Negara Semasa Cuti Sekolah
Pengaruh Islam Dalam Seramik
Pengaruh Islam dan Budaya Cina dalam Seramik
Pengaruh Islam dalam Seramik
Lawat Muzium Negara Semasa Cuti Sekolah

Jenuh ronda semua bangunan yang ada dalam Muzium Negara. Semasa kami melawat, ada 3 bangunan utama kami masuk dan setiap satunya ada keunikkan tersendiri .. paling anak-anak saya suka ialah muzium berkaitan reptilia di Malaysia - ada haiwan hidup dipamerkan ... dan ada ruangan untuk anak-anak berkreativiti ....

Saya dan anak-anak ambik masa lebih daripada 2 jam berada di Muzium Negara .. bila penat dan letih, ada ruang rehat dan cafe untuk melepaskan lelah. Sambil anak-anak berehat, saya lak cuci mata tengok ramai pelancong luar datang ke Muzium Negara ... hmmm ...




Kutipan Elektronik 10 Plaza Tol Bermula Januari 2016

Mulai 13 Januari 2016, 10 plaza tol sekitar Lembah Klang akan menggunakan sistem kutipan elektronik sepenuhnya. Jadi, buat rakan-rakan yang berada di Lembah Klang dan menggunakan plaza tol berkaitan, adalah dinasihatkan untuk segera mendapatkan kad Touch n Go atau Plusmiles agar tidak hadapi kesulitan kelak.

10 plaza tol yang terbabit adalah merupakan plaza tol dalam Lebuh Raya Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX), Lebuhraya Pantai Baru (NPE), Grand Saga dan Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA). Pengumumannya mengenai kutipan elektronik sepenuhnya di 10 plaza tol tersebut telah dibuat oleh Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Ir. Ismail Md. Salleh.
Kutipan Elektronik 10 Plaza Tol Bermula Januari 2016

Senarai 10 Plaza Tol Menggunakan Kutipan Elektronik Bermula 13 Januari 2016

Senarai 10 plaza tol tersebut adalah seperti berikut:
  1. Plaza Tol Salak Selatan
  2. Plaza Tol Putrajaya
  3. Plaza Tol Seri Kembangan.
  4. Plaza Tol PJS2
  5. Plaza Tol PJS5
  6. Plaza Tol Pantai Dalam
  7. Plaza Tol Batu 9
  8. Plaza Tol Batu 11
  9. Plaza Tol Seri Muda
  10. Plaza Tol Alam Impian
Semoga maklumat ini membolehkan anda semua membuat persediaan sepatutnya. Jangan sampai kena hon pulak nanti pada 13 Januari 2016 .. uhh malu ooo ..

Aswara Dinaiktaraf Menjadi Universiti P. Ramlee

Ramai sebenarnya yang mahukan Universiti P. Ramlee diwujudkan. Namun, ia tidak pernah menjadi kenyataan di sebalik pencapaian dan sumbangan seniman Agung ini terhadap warisan seni, budaya, muzik dan perfileman tanahair. In Sha Allah, tidak lama lagi Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) akan dinaiktaraf menjadi Universiti P. Ramlee.

P.Ramlee, namanya bukan sahaja terkenal di nusantara ini, malah namanya ada tercatat di dalam sejarah perfileman di Hollywood dan juga Asia. Namanya begitu besar, sehingga kisah hidupnya dimuatkan di dalam saluran History.

Aswara Dinaiktaraf Menjadi Universiti P. Ramlee

Aswara Dinaiktaraf Menjadi Universiti P. Ramlee
Walaupun namanya besar dalam dunia perfileman Malaysia, tapi saat akhir karier dan hidupnya tidaklah sehebat mana. Saya ada berkongsikan kisah daif P. Ramlee ini dalam satu artikel bertajuk - Kisah Benar Suka Duka P. Ramlee Yang Daif di Hujung Hayatnya. Kisahnya memang sedih sekali, sehinggakan ramai yang tidak percaya bahawa P. Ramlee pokai dan tidak berduit di saat akhir hidupnya.

Dirinya dicemuh, dan banyak lagu-lagunya ditolak ... manakala lagu-lagunya yang popular dalam filem, tidak satupun menerima royalti yang sepatutnya daripada syarikat rakaman.

Tan Sri P. Ramlee - Tokoh Warisan Negara

Dalam satu sidang Dewan Rakyat, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia telah mengumumkan bahawa ikon seniman Allahyarham Tan Sri P. Ramlee diangkat sebagai Tokoh Warisan Negara manakala Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) akan dinaik taraf sebagai Universiti P. Ramlee.

Univerisiti Pertama Bidang Seni Persembahan Didokong Kerajaan

Apabila dirasmikan kelak, ia akan menjadi sebuah IPT pertama dalam seni persembahan yang didokong oleh kerajaan.
Aswara Dinaiktaraf Menjadi Universiti P. Ramlee

Info Aswara

Untuk info, Aswara yang terletak di Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur telah ditubuhkan pada 1994 di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia. Ketika itu asalnya dikenali sebagai Akademi Seni Kebangsaan (ASK) dan bertukar menjadi Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan, pada 1 Ogos 2006 melalui AKTA Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan 2006 (Akta 653).

Aswara telah dipertanggungjawabkan untuk mengeluarkan graduan-graduan yang berupaya menjadi cendekiawan, penggalak, pemupuk, pelaku dan pengamal seni budaya dan warisan di peringkat sijil, diploma, ijazah dan ijazah tertinggi dalam bidang-bidang penyelidikan dan pemupukan kebudayaan, pemuliharaan dan pentadbiran warisan pelbagai jenis.

Semoga dengan naik taraf menjadi Universiti P. Ramlee, ia akan menjadi lebih berkemampuan dalam melahirkan mereka yang hebat dalam seni warisan dan budaya Malaysia.

8 Sebab Kenapa Orang Tergilakan Gajet

8 Sebab Kenapa Orang Tergilakan Gajet. Saya berani cakap, 10 daripada pembaca blog ini pasti akan memiliki satu gajet, paling tidak pun mesti ada sebuah telefon pintar sendiri... tak gitu? Saya sendiri memiliki lebih daripada satu gajet. Ada yang sudah tidak dipakai, ada pula yang saya berikan pada anak-anak.

Kalau anda ada baca majalah digital Tech Kingdom, anda akan tahu bahawa zaman sekarang ramai yang tergila-gilakan gajet. Selebriti Aril ada lebih daripada 5 gajet, walhal antara gajet tersebut ada fungsi yang serupa... boleh baca kisah Aril tersebut dalam majalah Tech Kingdom yang boleh dimuat-turun secara percuma di Google Play dan AppStore.

Video 8 Sebab Kenapa Orang Tergilakan Gajet

Saya selitkan video daripada Cari yang paparkan 8 sebab kenapa orang tergilakan gajet. Dan saya kenalpasti kebanyakkan sebab itu adalah benar belaka, dari pendapat dan pandangan saya.

Gajet adalah peranti elektronik kecil yang memiliki fungsi yang khusus. Antara gajet yang biasa dimiliki pengguna adalah telefon pintar, komputer riba, tablet, permainan playstation dan sebagainya. Pengguna gajet terdiri dari semua golongan umur.

Hobi saya adalah mengambil gambar.

Jika semasa zaman tengah lincah, saya suka bawa kamera DSLR ke hulu ke hilir ambil shot sana sini. Tetapi sekarang, apabila anak dah ramai ... beg yang sepatutnya saya sandang mengandungi DSLR, diganti pula oleh tangan anak-anak saya .. hoho .. jadi saya beralih dari DSLR yang beso gedabak kepada telefon pintar 10 kali lebih ringan yang ada fungsi terbaik untuk mengambil gambar.
8 Sebab Kenapa Orang Tergilakan Gajet
Ketika ini, saya menggunakan Honor 7 yang mempunyai resolusi 20Megapixels untuk ambil gambar yang saya suka dan dirasakan menarik. Kemudian saya kongsikan di Instagram saya yang mempunyai lebih daripada 2500 followers dan lebih daripada 2400 posts. Taklah banyak mana seperti golongan selebriti ... huhuhu ...

8 Point Sebab Kenapa Orang Tergilakan Gajet

Daripada video yang dikongsikan di atas, 8 sebab kenapa orang tergilakan gajet adalah seperti berikut:
  1. Kerana ikut kemampuan masing-masing, ada duit maka ada gajet lebih daripada satu. 
  2. Kerana ikut trend sekarang, suka follow apa yang sedang hot dan terkini.
  3. Kerana ia memang menjadi satu hobi untuk memiliki gajet yang cangih dan hebat.
  4. Gajet sebagai satu kemudahan. Ramai yang menggunakan gajet untuk mencari maklumat, dan sebahagiannya menggunakan gajet untuk berhibur - permainan, video, movie.
  5. Pengaruh promosi sehingga menyebabkan ramai yang tergila-gilakan satu gajet yang dipromosikan secara intensif - memperkenalkan teknologi hebat.
  6. Orang kaya - Jadi memiliki gajet lebih daripada satu bukan satu hal. Golongan ini boleh bertukar gajet setiap bulan, malah dalam beberapa hari tanpa sebarang masalah dan kerungsingan.
  7. Persaingan sesama rakan, sahabat mahupun sanak sedara. Masing-masing mahu nampak mempunyai gajet yang hebat. Dalam masa yang sama, nampak bahawa jika ada gajet, banyak perkara boleh dilakukan dengan mudah tanpa ketinggalan.
  8. Kehendak. Ramai yang merasakan gajet adalah satu benda yang sangat mereka mahukan. Ada yang sanggup menyimpan untuk memiliki gajet-gajet canggih dan terkini serta mahal.
Jadi, bagaimana? Agak-agak .. antara 8 poin diberikan di atas, di mana kedudukan anda ...?

Tepuk dada seluk poket .. tengok baki akaun bank ... huhuhu.. nak memiliki gajet boleh, tapi biarlah ia memberikan satu nilai tambah dalam hidup. Elakkan dari memiliki disebabkan ego, status, dan mahu nampak hebat walhal hutang keliling pinggang .. nyeh nyeh nyeh ...

Renung-renungkan.

28 November 2015

Cuti Bergaji 4 Bulan Bapa Jaga Isteri Bersalin dan Bayi Baru

Facebook berikan cuti bergaji selama 4 bulan kepada kakitangan yang baharu mendapat anak! Wahh .. bagus dasar baru yang dinyatakan oleh Facebook ini. Sebagai seorang House Husband, saya sangat sukakan dasar baru ini ... yang tak mungkin saya dapat .. haha

Menurut beberapa portal akhbar, kurang seminggu selepas Ketua Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg mengumumkan cuti dua bulan menjaga isteri bersalin, syarikat gergasi sosial media itu memperluaskan dasar cuti keluarga bersalin kepada semua kakitangan tetapnya di luar Amerika Syarikat.

Cuti Bergaji 4 Bulan Bapa Jaga Isteri Bersalin dan Bayi Baru

Menerusi dasar terbaru yang disifatkan sebagai mesra keluarga ini, cuti selama empat bulan cuti bergaji (PTO) akan ditawarkan kepada semua kakitangan yang baharu memperoleh bayi. Ia meliputi semua jantina dan tempat mereka berkerja bermula 1 Januari 2016.

Boleh Ambil Cuti Bila-Bila Masa Dalam Setahun Kelahiran Bayi Baru

Menerusi dasar ini, mana-mana ayah dan kakitangan (ibu) yang baru menerima cahayamata boleh mengambil cuti pada bila-bila masa atau dalam tempoh setahun kelahiran bayi mereka.

Pengumuman mengenai dasar baru Facebook ini telah dinyatakan menerusi Facebook oleh Lori Matloff Goler, pengurus Jabatan Sumber Manusia Facebook di Los Angeles, California.
Cuti bergaji 4 bulan ini digelar cuti keibubapaan bagi membolehkan semua kakitangan Facebook menikmati saat-saat penting sebagai seorang bapa dan ibu kepada anak yang baru dilahirkan.

Saya merasakan dasar baru yang dibuat oleh pihak pengurusan Facebook ini adalah sangat menarik bagi menguatkan institusi kekeluargaan, apatah lagi di Amerika Syarikat terdapat kajian bahawa ramai bapa yang mengeluh kerana kehilangan masa bersama keluarga terutama ketika baru menerima cahayamata akibat daripada tekanan kerja dan sebagainya.

Mungkin, dasar ini boleh diketengahkan untuk pekerja di Malaysia ... yang mana institusi kekeluargaan di Malaysia juga sedang menampakkan tanda-tanda kerapuhan.

Apa kata anda?



HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower

Sempena meraikan sokongan rakan-rakan follower blog ini sehingga berjaya mencapai lebih 15 juta pageviews (hits), saya sukacita akan mengadakan satu random giveaway wang tunai berjumlah RM100. Giveaway RM100 ini khas untuk semua pengikut (follower) blog ini sejak ia dijenamakan semula pada tahun 2010.

Kejayaan mencapai 15 juta pageviews bukanlah perkara yang mudah tanpa sokongan daripada pengikut dan pembaca setia blog ini. Apatah lagi, saya bukan seorang blogger yang popular, atau top blogger cuma sekadar seorang  blogger sepenuh masa, house husband yang menjadikan blog sebagai sumber income setiap bulan.

HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower

Saya akan memilih sebanyak 5 follower bertuah menerusi Random.org untuk menerima wang tunai RM20 setiap seorang. Bagi melayakkan menyertai random giveaway ini, berikut adalah syarat yang perlu dipatuhi:
  • Wajib menjadi follower blog ini menerusi Google Plus. Jadi, anda perlu login ke akaun Google/Gmail untuk menyertai giveaway ini, dan klik butang-butang dibawah ini. Pastikan butang ini berwarna biru.


  • Letakkan banner di bawah ini di dalam satu entri/post baru dengan tajuk - "Random  Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM". Tuliskan dalam beberapa perkataan mengapa dan sebab anda follow blog ini. Tulislah dengan ayat sendiri secara ikhlas dan benar.
HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower
  • Jika semua syarat di atas dipenuhi, tinggalkan URL post tersebut menerusi ruangan komen di bawah post ini.

Saya akan menyemak semua post peserta dan melihat samada anda merupakan follower blog ini. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30 November 2015.

Saya akan senaraikan blog peserta random giveaway ini menerusi satu post dan memberikan nombor untuk pemilihan 5 pemenang menggunakan Random.org.

Semoga berjaya.


27 November 2015

Bil Bercetak TM-Streamyx Dicaj RM5 Sebulan Mulai 2016

Saya baru sahaja terima bil TM untuk akaun Streamyx 4Mbps bagi bulan November 2015. Dan memang jadi tabiat saya untuk lihat butiran pada bil bercetak yang dihantar menerusi pos. Tenung punya tenung, saya baca pengumuman di bawah bil .. oh mulai tahun 2016, bil TM - Streamyx akan dicaj sebanyak RM5 sebulan!

Saya tak tahulah orang lain, tapi bagi saya caj RM5 untuk bil bercetak memang agak mahal. Jadi, nak tak nak perlu bertukar ke sistem terkini E-Bill di mana bil telefon TM dan juga Streamyx dihantar menerusi email. Saya tak pasti untuk pengguna Unifi, samada benda yang sama juga turut dikenakan.

Bil Bercetak TM-Streamyx Dicaj RM5 Sebulan Mulai 2016

Bil Bercetak TM-Streamyx Dicaj RM5 Sebulan Mulai 2016
Kalau anda salah seorang pengguna TM, maka anda harus alert benda ni. Ramai pelanggan TM yang tak baca pengumuman di bawah slip butiran bil TM/Streamyx yang dihantar menerusi pos. Biar saya highlight untuk lebih meyakinkan bahawa apa yang saya beritahu ini bukan cobaan .. tapi benar benar ... haha...
Bil Bercetak TM-Streamyx Dicaj RM5 Sebulan Mulai 2016

Langgani E-Bill secara percuma hari ini. Bermula Januari 2016, bil bercetak akan dikenakan caj bulanan sebanyak RM5. Kemaskini alamat emel dan nombor telefon dengan menghantar permohonan ke help@tm.com.my atau kunjungi TMpoint berdekatan atau hubungi 100.

Begitulah pengumuman yang tertulis di bawah bil yang telah saya terima.

Kalau anda tak buat apa-apa tindakan lagi, dan tidak mahu kena caj RM5 sebulan buta-buta je untuk bil bercetak ni, maka ... silalah ke mana-mana pusat TMpoint, atau telefon 100 atau hantar email. Uhh kena mohon dulu baru anda akan dapat guna E-Bill .. dan bil bercetak ini takkan dihantar ...

Hmm .. bijak tak pihak TM ni ...

Kalau anda orang suka membaca, in Sha Allah ... tahun depan tak akan terkejut beruk nampak bil kena caj RM5 tak pasal-pasal dek kerana dicetak apa yang anda perlu bayar ... :P



Trend Online Shopping Malaysia 2015

Trend Online Shopping Malaysia 2015. Tahukah anda bahawa rakyat Malaysia antara yang suka berbelanja secara online. Mereka beli belah menerusi banyak platform, ada yang beli-belah menerui laman sosial seperti FB, Instagram dan juga blog. Ada pula yang suka singgah ke laman web online shopping macam Lazada, Zalora, 11th Street, Nile, Best Buy, Lelong, Amazon dan banyak lagi.

Bukan setakat beli barangan dan produk seperti gajet, telefon pintar, kamera, alat elektronik, malah pakaian seperti kemeja, t-shirt, pakaian kanak-kanak, seluar dalam dan bra. Hoho .. saya sendiri pernah beli bra secara online untuk isteri saya ... hoho .. korang pernah?? :P

Trend Online Shopping Malaysia 2015

Memang ada perkembangan positif mengenai trend online shopping di Malaysia ini. Tahun 2015, saya nampak lebih ramai yang berniaga secara online. Saya sendiri ada tawarkan peluang untuk usahawan Malaysia dan bakal usahawan untuk menjana income online menerusi kedai affiliate sistem Nichify. Kedai online boleh siap dalam maa 5 minit tanpa pengetahuan teknikal yang tinggi ... uhh siapa yang tak mo kan?

Ok. Saya nak kongsikan sedikit fakta dalam bentuk infografik menarik mengenai trend online shopping di Malaysia untuk tahun 2015. Infografik ini telah disediakan oleh pihak Lazada Malaysia. Jika anda seorang usahawan, anda mungkin boleh rebut peluang untuk ketahui produk terbaik yang laku keras dijual secara online ini.
Trend Online Shopping Malaysia 2015
Trend Online Shopping Malaysia 2015
Trend Online Shopping Malaysia 2015
Menarik tak infografik di atas? Boleh tak ia jadi rujukan untuk tahu mengenai pola rakyat Malaysia berbelanja secara online ni? Uhh mestilah boleh .. jika anda perhatikan betul-betul, anda sudah boleh target untuk jual apa secara online yang ada permintaan yang tinggi.

Fakta dari infografik ini memberitahu awareness rakyat Malaysia untuk berbelanja secara online semakin tinggi, dan mereka tidak rasa ragu-ragu untuk keluar duit untuk membeli barangan yang mereka suka.

[Baca] Pengalaman Shopping Online di Nile.com.my

Saya harap apa yang saya kongsikan ini boleh dijadikan panduan berguna terutama untuk rakan-rakan yang berniaga, in Sha Allah. Jika sudi, kongsikan fakta ini kepada yang lain.

Baca Novel Online Kau Aku Kita (6-10) Karya Orkid Edyline

Mungkin ramai nak baca novel online Kau Aku Kita karya Orkid Edyline yang telah diadaptasi ke drama dalam slot Lestary TV3. Drama yang dilakonkan oleh Syarul Rizwan, Jana Nick, Issey Titan serta Adeline Tsen ini telah mendapat sambutan agak baik.

Anak-anak saya pun suka dengan jalan cerita serta watak yang ada dalam drama Kau, Aku Kita ini.

Baca Novel Online Kau Aku Kita (6-10) Karya Orkid Edyline


Berikut adalah sambungan dari post sebelum ini, dan saya kongsikan novel Kau Aku Kita dari bab 6-10 untuk bacaan anda. Untuk kisah dan novel penuh, anda boleh dapatkan di kedai-kedai buke berhampiran ... :)

Untuk bab 1 - 5 boleh baca di sini - Nove Kau Aku Kita - Bab 1 hingga 5



Konvo Tadika Islam Perak Daerah Kerian 2015

Konvo Tadika Islam Perak Daerah Kerian 2015. Alhamdulillah, anak saya yang bongsu naik pentas buat kali kedua dah .. bukan sebab menang atau jadi pelajar terbaik ke apa ke .. tapi sebab konvo.. hehehe. Anak saya yang bongsu - Haseena 'tamat' belajar di Tadika Islam Perak pada 19 November 2015 lalu.

Ini merupakan kali kedua naik pentas konvo. Pertama kali adalah semasa umur 4 tahun, juga di Tadika Islam yang sama. Dua tahun di Tadika Islam, in Sha Allah, tahun hadapan anak saya ini akan ke tadika prasekolah bawah Kementerian Pendidikan Malaysia. Tadika Islam Perak merupakan prasekolah dibawah kendalian Pejabat Agama Islam Perak.

Konvo Tadika Islam Perak Daerah Kerian 2015

Konvo Tadika Islam Perak daerah Kerian untuk tahun 2015 diadakan di Dewan Masyarakat Tanjung Piandang. Ramai juga ibu bapa yang hadir. Ibubapa angkat anak saya juga hadir.

Alhamdulillah, tahun ni Haseena .. satu-satunya anak perempuan saya telah berjaya mendapat tempat ketiga dalam kelas. Agak pelik rasanya sebab anak saya ni banyak kali juga ponteng secara sengaja ... tup tap .. tau tau berjaya dalam peperiksaan dan ujian yang diadakan.... hahaha.

Tahun ini juga menampakkan anak saya ni dapat naik pentas buat persembahan, nyanyi lagu sekolah...uhhh siap dapat pegang mikrofon lagi.

Video Persembahan (Babak Akhir)

video

Bangga rasanya dapat lihat anak dapat melibatkan diri dalam aktiviti dan ko-kurikulum sekolah. Sebelum ini, anak saya antara yang aktif dalam bersukan. Saya ada tunjukkan gelagat Haseena dan rakan-rakan semasa Sukaneka Tadika Islam pada tahun 2014.

[Ads] Klik Untuk Tahu Rahsia Anak Pintar Membaca Sebelum Tadika

Dua orang anak saya, merupakan 'graduan' dari Tadika Islam. Anak sulong saya, alhamdulillah, sekarang merupakan antara pelajar cemerlang di sekolahnya, saya ada ceritakan dalam entri bertajuk - Semak Keputusan Exam Anak Menggunakan SAPS NKRA

Anak kedua saya pula, adalah graduan dari Tadika Perpaduan. Memang banyak beza 'hasil' antara tadika-tadika ini, dan saya pernah kongsikan pendapat saya mengenainya dalam entri - Beza Tadika Islam Perak dengan Tadika Perpaduan JPN
Saya harap anak-anak saya akan meneruskan kecemerlangan masing-masing. Zaman sekarang, cabaran mendidik anak memang hebat, apatah lagi kemunculan gajet seperti tablet, telefon pintar, ipad sedikit sebanyak memberikan satu dugaan untuk memastikan anak-anak menerima pendidikan yang terbaik.

[Ads] Tips Didik Anak 

Pendidikan bukan terletak di tangan guru semata, tetapi juga ia merupakan tanggungjawab besar ibubapa. Semua perlu selari, dan memastikan apa yang belajar di sekolah, turut diaplikasi di rumah dan begitu juga sebaliknya.

Jangan lupa untuk berdoa kepada Allah S.W.T .. dan didiklah anak ke arah menjadi hamba yang terbaik kepada Yang Maha Esa.

Baca Novel Online Kau Aku Kita (1-5) Karya Orkid Edyline

Wah. Hebat juga penangan drama Kau, Aku, Kita yang ditayangkan di slot Lestary TV3. Drama adaptasi novel Kau, Aku, Kita karya Orkid Edyline ini telah mendapat sambutan yang agak baik. Anak-anak saya semuanya peminat drama ini. Makanya, setiap jam 9:00 malam hari Rabu dan Khamis memang malam kepunyaan merekalah.

Anak-anak saya siap ingat watak yang ada dalam drama ini. Dan mereka sangat sukakan watak Aus yang dilakonkan oleh Syarul Ridzuan. Mungkin sebab jalan cerita ini yang berbentuk kekeluargaan, pastu diselitkan pula loghat Kelantan dalam dialog ... jadi mereka mudah terhibur dan seronok.
Drama dari Novel Online Kau Aku Kita

Novel Online Kau, Aku Kita Bab 1 - 5

Saya beritahu anak saya, yang drama ini adalah dari novel ... lalu mereka minta saya carikan novel ini untuk dibaca. Uh mana nak cari ... dah susah kot nak jumpa novel ni dijual di kedai buku. Nasib baiklah ada versi novel online dari bab 1 hingga 10 yang boleh mereka baca, jadi untuk mudahkan .. saya letakkan novel online Kau Aku Kita dalam blog ini.
Novel Online Kau Aku Kita
Anda boleh baca direct novel online Kau Aku Kita karya Orkid Edyline dari bab 1 - 5 di bawah ini. Untuk bab seterusnya, nantikan blog post yang seterusnya ... :)

Novel Online Kau Aku Kita - Bab 1 Novel Online Kau Aku Kita - Bab 2 Novel Online Kau Aku Kita - Bab 3 Novel Online Kau Aku Kita - Bab 4 Novel Online Kau Aku Kita - Bab 5

Boleh baca bab seterusnya di pautan ini - Novel Kau Aku Kita - Bab 6 hingga 10

Saya akan update untuk novel online Kau Aku Kita bab seterusnya ... jika anda suka apa yang telah dikongsikan ini, sudikan untuk follow blog ini ...



Semoga anda terhibur dan selamat membaca...

26 November 2015

Layan Steamboat Sehingga Puas Harga RM22.90 Satu Kepala

Salah satu tempat makan Steamboat yang best di Lumut. Setiap kali saya bercuti weekend getaway ke Lumut, dan bermalam; restoran Steamboat ini pasti akan ada dalam perancangan makan malam. Mana taknya, restoran ini benarkan anda makan menu steamboat dan menu lain sepuas hati dengan sekali bayar iaitu sebanyak RM22.90 satu kepala (dewasa).

Baru-baru ini, saya dan famili berkesempatan untuk makan steamboat sekali lagi di restoran yang sentiasa ramai pengunjung ini. Restoran ini terletak di simpang masuk bandar Lumut ini. Dan di sebelah restoran ini ada sebuah restoran lain iaitu Restoran Ikan Bakar Lumut yang juga terkenal. Tidak jauh pun dari tempat penginapan kami iaitu di Rockbund Fishing Chalet, hanya 10-15 minit perjalanan sahaja.

Layan Steamboat Sehingga Puas Harga RM22.90 Satu Kepala

Memang puas makan dengan bayaran RM22.90, untuk kanak-kanak pula dikenakan separuh harga .. dan kalau anak anda masih kecil dan makan sedikit, anda boleh minta bayaran dikecualikan .. in Sha Allah .. tuan punya restoran akan pertimbangkan.

Harga Termasuk Menu Sampingan

Ada banyak menu untuk steamboat .. penuh satu bahagian 'perahu' yang dijadikan tempat untuk hidang makanan. Malah, ada menu sampingan lain seperti bihun goreng, mee goreng, kuew teow, nasi goreng yang disediakan termasuklah juga buah-buahan beraneka jenis. Jangan risau, anda tidak akan dikenakan sebarang caj tambahan. Saya dan anak-anak siap berulang-alik pilih dan merasai setiap menu yang ada tanpa segan silu .. hahaha
Semua dihidangkan secara buffet dan terbuka. Anda boleh pilih sebanyak mana yang anda mahu ikut kemampuan perut anda. Tapi, jika anda sengaja ambil dan membazir ... maka ... ehemmm .... terimalah teguran dan nasihat .. hahaha..

Alhamdulillah, setakat ini, setiap kali kami makan di restoran ini ... makanan yang kami ambil akan dihabiskan sebaiknya.

Oh ya, kuah untuk steamboat ada dua samada sup biasa atau sup tomyam. Kemudian, 'dapur' steamboat yang disediakan pula membolehkan kami anak beranak bermini BBQ ... fuh memang banyak pilihanlah nak makan ... berbaloi tuh dengan bayaran RM22.90.
Air minuman juga termasuk dalam pakej ini. Restoran ini menyediakan 2 - 3 jenis minuman sejuk, dan 2 minuman panas. Selalunya Jus Tembikai dan Teh Tarik antara air yang selalu dihidangkan.

Kalau anda ke Lumut, bolehlah ke restoran ini.

Sedikit tips .. pastikan anda berlapar sejak dari awal petang supaya anda akan lebih menikmati hidangan menu steamboat yang ada... hoho.