Langkau ke kandungan utama

Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun Tersenarai 500 Muslim Berpengaruh di Dunia

Nama Dato' Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun antara individu di Malaysia yang tersenarai sebagai antara 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia. Kedua-dua selebriti tanahair ini diletakkan di dalam kategori Seni dan Budaya dalam keluaran terbaru 2016 The Muslim 500 - The World's 500 Most Influential Muslims 2016.
500 Most Influential Muslims in The World 2016

Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun Tersenarai antara 500 Individu Muslim Berpengaruh di Dunia

Selain dua selebriti ini, kumpulan Raihan turut berada di dalam kategori sama. Nama mantan Perdana Menteri - Tun Mahathir serta bekas TPM Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim turut disenaraikan dalam 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia, selain daripada Datuk Seri Najib Perdana Menteri Malaysia dan juga DYMM Seri Paduka Baginda Di-Pertuan Agong - Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. Turut berada di dalam senarai adalah Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan Dato' Mashitah dalam kategori politik.

Pengaruh Hebat Dr. Muhammad Afifi Kekal Sejak 2010

500 Most Influential Muslims in The World 2016
Nama Dr. Muhammad Afifi al-Akiti, pensyarah kelahiran Malaysia yang mengajar di Univeriiti Oxford juga tersenarai sebagai antara individu Muslim berpengaruh di dunia, malah beliau telah tersenarai sejak dari tahun 2010 lagi di dalam The Muslim 500.

Dr. Muhammad Afifi al-Akiti, MA (Oxon), MSt (Oxon), DPhil (Oxon), MSIEPM – juga dikenali sebagai Sheikh Afifi. Beliau ialah salah seorang felo pensyarah Pengajian Islam di Pusat Pengajian Islam Oxford, dan Pensyarah Pusat Islam dalam bidang pengajian Islam di Fakulti Teologi, Universiti Oxford, United Kingdom, dan juga merupakan felo pensyarah di Worcester College, Oxford. Beliau merupakan bangsa Melayu pertama seumpamanya yang berjaya menjadi salah seorang tenaga pensyarah di universiti yang paling berprestij di dunia.

[Ads] Ketahui rahsia ramai usahawan online buat duit dengan menulis ebook - Panduan Lengkap Buat Duit dengan Ebook.
 
Nama lain turut disenaraikan ialah Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas, seorang pemikir dan ahli falsafah terkenal yang merupakan sepupu kepada Ungku Aziz dan Dr Osman Bakar, bekas Timbalan Naib Canselor Universiti Malaya (1995-2000).

Nama Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary juga disenaraikan di dalam The World's 500 Most Influential Muslim 2016 untuk kategori individu Dermawan, Kerja Amal serta Pembangunan (Philantropy, Charity, Development).

Nama-nama rakyat Malaysia lain yang juga disenaraikan dalam The Muslim 500 2016 ialah Zainah Anwar, Tan Sri Muhammad Ali Hashim, dan Dr Sheikh Muzaphar.

Senarai Penuh 500 Most Influential Muslims in The World 2016

Anda boleh lihat senarai lengkap nama 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia dalam paparan di bawah ini.


Turut disebut di dalam keluaran terbaru ini, adalah Allahyarham Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam satu ruangan khas.
Nik Aziz - Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
The Muslim 500 - The World's 500 Most Influential Muslim 2016 kali ini memberikan tumpuan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam bahagian Issue of the Day.

Uhh bangga betul rasa apabila ada dekat 20 individu daripada Malaysia disenaraikan sebagai individu Muslim paling berpengaruh di dunia. Paling bangga, orang dan pembesar negeri teman, Dr. Muhammad Afifi al-Akiti menjadi individu dari Malaysia yang terus terusan menjadi ikon hebat dan berpengaruh dalam dunia Islam sedunia.
Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …