Langkau ke kandungan utama

Program Pemilikan Rumah Mampu Milik 2016

Program Pemilikan Rumah Mampu Milik. Dalam Bajet 2016, kerajaan telah umumkan bahawa program rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan akan ditambah. Program ini akan melibatkan banyak sektor termasuklah dari GLC dan juga swasta.

Menerusi progam ini, beberapa skim diperkenalkan untuk memenuhi permintaan pemilikan rumah di kalangan rakyat antaranya PR1MA, SPNB, PPA1M, PPR termasuklah juga skim khas untuk orang asli.

Program Pemilikan Rumah Mampu Milik

Skim perumahan mampu milik
Skim ini boleh saya ringkaskan seperti berikut:

Skim PerumahanInfo Dalam Bajet 2016
PR1MA175,000 unit dalam pembinaan dan 10,000 unit siap 2016
Dijual 20% di bawah harga pasaran
SPNB10,000 unit Rumah Mesra Rakyat
Pemberian subsidi RM20,000 seunit rumah
PPA1M100,000 unit dibina menjelang 2018
Bantuan Dana Mudahcara sehingga 25% daripada kos pembangunan
PPRMembina 22,300 unit pangsapuri dan 9,800 rumah teres
Skim Pembiayaan Deposit Rumah PertamaPembayaran deposit pembelian rumah pertama mampu milik
Pembangunan Berorientasikan Transit5,000 unit rumah PR1MA dan PPA1M di 10 lokasi sekitar stesen dan koridor LRT/Monorel
Orang Asli1,500 unit rumah
Perumahan Generasi Kedua Peneroka20,000 unit (FELDA) - harga maksima RM70,000
2,000 unit (FELCRA)
2,000 unit (RISDA)
Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)4,600 unit - Sime Darby
800 unit - Kwasa Land

Ok. Sekarang anda sudah mempunyai maklumat serba ringkas mengenai peluang untuk memiliki rumah daripada pelbagai skim yang telah disediakan. Semua skim ini telah dinyatakan dalam Bajet 2016, dan berharap ia akan dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Bukan mudah nak membeli rumah di zaman sekarang, apatah lagi harganya cukup mahal, dan ramai yang tidak mampu untuk memiliki rumah sendiri.

Pelik kan? Kita hidup di negara sendiri, sudah merdeka lebih 50 tahun tapi nak dapatkan tanah dan rumah sendiri saban tahun semakin perit.

Kata kawan saya, ramai antara kita bukannya tidak boleh memiliki rumah sendiri, tetapi disebabkan gaya hidup di usia muda menjadikan wang hasil pendapatan 'lebur' begitu sahaja tanpa dilakukan sebarang pelaburan terutama dari segi pemilikan hartanah dan rumah. Seandainya ramai sedar bahawa pemilikan rumah itu merupakan keperluan utama setelah tamat pengajian atau baru memulakan kerja, pasti tidak timbul masalah sukar mendapatkan rumah impian.

Golongan muda khususnya, ramai yang suka 'berpoya' dengan kenderaan baru, gajet baru, pakaian berjenama sehingga habis duit gaji digunapakai hanya untuk gaya hidup, dan bukannya untuk kesenangan dan kemudahan hidup masa akan datang.

Fikirkan.


Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …