Langkau ke kandungan utama

Jadual Perjalanan dan Tambang Tren Shuttle Komuter Utara

Jadual serta kadar tambang tren shuttle KTM Komuter Utara. Berita baik untuk penduduk di utara Semenanjung apabila KTM telah memperkenalkan perkhidmatan terbaru iaitu tren shuttle KTM Komuter utara melibatkan laluan Kamunting - Butterworth - Gurun bermula 11 September 2015.

Perkhidmatan ini akan melibatkan 11 hentian stesen KTM iaitu Kamunting, Bagan Serai, Parit Buntar, Nibong Tebal, Simpang Ampat, Bukit Mertajam, Bukit Tengah, Butterworth, Tasik Gelugor, Sungai Petani, dan akhir sekali Gurun di Kedah. Jarak perjalanan adalah 144km, dengan masa perjalanan keseluruhan hanya dua jam.

Jadual Perjalanan dan Tambang Tren Shuttle KTM Komuter Utara

Jadual Tambang Tren Shuttle Komuter Utara
Pekhidmatan ini menggunakan tren KTM EMU - iaitu tren Electric Multiple Unit dengan perkhidmatan disedaiakan sebanyak 6 perjalanan sehari, pergi dan balik. Buat masa ini, jarak masa atau kekerapan setiap tren komuter adalah selama 3 jam.
Jadual Perjalanan serta Tambang Tren Shuttle Komuter Utara
Kadar tambang bermula serendah RM1 hingga RM10.50 untuk perjalanan sehala bagi dewasa. KTM juga menawarkan harga tiket konsesi untuk warga emas, OKU, serta kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.

Info Berkaitan Jadual Perjalanan serta Harga Tiket Tambang KTM Komuter Utara

Saya kongsikan beberapa info penting terutama berkaitan jadual perjalanan tren shuttle KTM Komuter ini, serta tambang penuh untuk semua destinasi bermula dari Kamunting - Gurun dan sebaliknya. Anda bolehlah jadikan ia sebagai panduan awal untuk merancang perjalanan di sektor terlibat, khususnya penduduk utara Semenanjung antara Kamunting - Butterworth - Gurun.

[Baca] Jadual Perjalanan Terkini KTM Intercity dan ETS Oktober 2015

Jadual Perjalanan Tren Shuttle KTM Komuter Kamunting - Gurun

Jadual Perjalanan Tren Shuttle Komuter Utara - Kamunting - Gurun

Jadual Perjalanan Tren Shuttle KTM Komuter Gurun - Kamunting

Jadual Perjalanan Tren Shuttle Komuter Utara - Gurun - Kamunting

Kadar Tambang Tren Shuttle KTM Komuter Utara

Berikut pula adalah kadar tambang tren shuttle KTM Komuter Utara untuk semua destinasi terlibat.
Jadual Kadar Tambang Tiket Tren Shuttle Komuter Utara
Alhamdulillah, dah ada KTM Komuter untuk sektor utara Malaysia ini. Lama juga penduduk di utara Semenanjung ni menantikan servis ni. Dengan adanya beberapa perkhidmatan baru KTM seperti ETS Ekspress, dan ETS Intercity, serta KTM Ekspress dari JB Sentral ke Hatyai .. maka makin ramailah akan menggunakan servis dari KTM.

Ia juga memberikan alternatif perjalanan terutama ketika musim perayaan. Jom pakat naik KTM ...Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…