Langkau ke kandungan utama

Jadual Perjalanan dan Tambang Tren Shuttle Komuter Utara

Jadual serta kadar tambang tren shuttle KTM Komuter Utara. Berita baik untuk penduduk di utara Semenanjung apabila KTM telah memperkenalkan perkhidmatan terbaru iaitu tren shuttle KTM Komuter utara melibatkan laluan Kamunting - Butterworth - Gurun bermula 11 September 2015.

Perkhidmatan ini akan melibatkan 11 hentian stesen KTM iaitu Kamunting, Bagan Serai, Parit Buntar, Nibong Tebal, Simpang Ampat, Bukit Mertajam, Bukit Tengah, Butterworth, Tasik Gelugor, Sungai Petani, dan akhir sekali Gurun di Kedah. Jarak perjalanan adalah 144km, dengan masa perjalanan keseluruhan hanya dua jam.

Jadual Perjalanan dan Tambang Tren Shuttle KTM Komuter Utara

Jadual Tambang Tren Shuttle Komuter Utara
Pekhidmatan ini menggunakan tren KTM EMU - iaitu tren Electric Multiple Unit dengan perkhidmatan disedaiakan sebanyak 6 perjalanan sehari, pergi dan balik. Buat masa ini, jarak masa atau kekerapan setiap tren komuter adalah selama 3 jam.
Jadual Perjalanan serta Tambang Tren Shuttle Komuter Utara
Kadar tambang bermula serendah RM1 hingga RM10.50 untuk perjalanan sehala bagi dewasa. KTM juga menawarkan harga tiket konsesi untuk warga emas, OKU, serta kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.

Info Berkaitan Jadual Perjalanan serta Harga Tiket Tambang KTM Komuter Utara

Saya kongsikan beberapa info penting terutama berkaitan jadual perjalanan tren shuttle KTM Komuter ini, serta tambang penuh untuk semua destinasi bermula dari Kamunting - Gurun dan sebaliknya. Anda bolehlah jadikan ia sebagai panduan awal untuk merancang perjalanan di sektor terlibat, khususnya penduduk utara Semenanjung antara Kamunting - Butterworth - Gurun.

[Baca] Jadual Perjalanan Terkini KTM Intercity dan ETS Oktober 2015

Jadual Perjalanan Tren Shuttle KTM Komuter Kamunting - Gurun

Jadual Perjalanan Tren Shuttle Komuter Utara - Kamunting - Gurun

Jadual Perjalanan Tren Shuttle KTM Komuter Gurun - Kamunting

Jadual Perjalanan Tren Shuttle Komuter Utara - Gurun - Kamunting

Kadar Tambang Tren Shuttle KTM Komuter Utara

Berikut pula adalah kadar tambang tren shuttle KTM Komuter Utara untuk semua destinasi terlibat.
Jadual Kadar Tambang Tiket Tren Shuttle Komuter Utara
Alhamdulillah, dah ada KTM Komuter untuk sektor utara Malaysia ini. Lama juga penduduk di utara Semenanjung ni menantikan servis ni. Dengan adanya beberapa perkhidmatan baru KTM seperti ETS Ekspress, dan ETS Intercity, serta KTM Ekspress dari JB Sentral ke Hatyai .. maka makin ramailah akan menggunakan servis dari KTM.

Ia juga memberikan alternatif perjalanan terutama ketika musim perayaan. Jom pakat naik KTM ...


advertisement


Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …