Langkau ke kandungan utama
Tunjukkan catatan dari Julai, 2015
Ramadan 2017 Promo

Nasi Kandar Beratur Restoran Ali Parit Buntar

Nasi Kandar Beratur. Kalau kat Penang, tentu ramai dah tahu mana lokasi Nasi Kandar Beratur yang sangat famous ini. Tapi, jangan sangka hanya di Penang je ada nasi kandar beratur ni ... hoho .. di Parit Buntar pun ada nasi kandar beratur ni ... malah, ia telah lebih daripada 10 tahun bertapak!

Restoran Nasi Kandar Ali di Parit Buntar mendapat jolokan sebagai Nasi Kandar Beratur lebih 10 tahun yang lalu. Masa mula-mula saya ketahui mengenai restoran nasi kandar ini, saya masih lagi bujang. Actually, yang memperkenalkan kepada saya pun adalah student-student Master USM Transkerian. Saya yang sebelum tu dah tinggal di Parit Buntar dekat 3 tahun, haram tak tahu punnn .. hahaha..
Nasi Kandar Beratur Restoran Ali Parit Buntar Pertama kali saya merasa makan di restoran ini, saya ambil menu Ayam Kampung masak kari ... perghh memang teringat-ingat sampai sekarang. Tu 10 tahun dahulu ...

Dan baru-baru ni, semasa bulan Ramadhan 2015, saya telah berpeluang ke Restoran Ali sekali lagi. Ya, selepas …

Teringin Nak Tempah Rumah Peranginan Persekutuan Morib

Siapa pernah menetap di Rumah Peranginan Persekutuan Morib? Jika anda seorang kakitangan kerajaan, anda tentu sudah sedia maklum mengenai kemudahan khas yang diberikan ini. Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) adalah merupakan kemudahan yang diberikan khusus untuk kakitangan kerajaan dan badan berkanun bagi mendapatkan penginapan yang murah dan selesa di kawasan-kawasan peranginan dan percutian terpilih di Malaysia.

Saya dan keluarga sudah beberapa kali merasa menginap di RPP ini. Saya pernah merasa menginap di RPP Cameron Highlands, RPP Bukit Fraser, RPP Langkawi, RPP Port Dickson, RPP Tasik Kenyir dan juga RPP Penang. Antara banyak-banyak Rumah Peranginan Persekutuan ni, paling best ialah RPP Bukit Fraser, RPP Cameron Highlands, dan RPP Langkawi.

Erkk RPP Bukit Fraser paling best? Huhu ... kalau orang yang sukakan kedinginan, kenyamanan dan jauh dari kebisingan manusia, memang bercuti di Bukit Fraser pilihan terbaik. Adakata Bukit Fraser tak ada aktiviti menarik, tetapi cuba anda baca…

Cara Bisnes Dikenali Menerusi Google

Bagaiman nak bolehkan bisnes dikenali menerusi Google? Apakah Google+ Local, Google Maps dan Google Places Local? Perkhidmatan percuma dari Google ini beroperasi dengan meletakkan perniagaan lokal di ranking utama enjin carian mereka untuk bandar atau negeri anda. Maklumat syarikat anda seperti alamat, nombor telefon dan link laman web sesuatu bisnes akan dipaparkan beserta peta lokasi perniagaan anda.

Perghh ... seperti juga blog, berada di tempat pertama enjin carian pastinya akan melonjakkan lagi bisnes anda. Kedai, premis atau perniagaan anda akan mudah dikenali, bukan setakat pada orang tempatan, tetapi juga orang luar yang kebetulan berada di kawasan anda!

Google Places Local atau Perniagaan Google Lokal ini akan menyenaraikan bisnes-bisnes yang telah dimasukkan ke dalam enjin carian mengunakan kata kunci tertentu.
Cara Bisnes Dikenali Menerusi Google Kenapa Anda Perlu Menggunakan Listing Perniagaan Google Local?Ini kerana listing anda akan terpampang di carian secara lokal.Ia …

8 Idea Bisnes Online Menerusi Blog

8 Idea Bisnes Online Menerusi Blog - Anda teringin untuk berniaga online menerusi blog? Mungkin ada yang berminat untuk mengembangkan perniagaan sedia ada ke alam maya. Atau mungkin ada yang baru nak berjinak buat bisnes online menggunakan blog..... tetapi tidak tahu mahu menjual barang atau produk apa. In Sha Allah, melalui entri ini, saya akan berkongsi beberapa tips dan petua untuk mencari idea bisnes online untuk anda.
8 Idea Bisnes Online Menerusi Blog Jual Hobi Anda Apakah perkara yang anda suka lakukan di waktu lapang? Inilah yang boleh anda jual di alam maya. Contoh paling senang, jika anda suka buat cupcake atau kek cawan, maka anda boleh jadikan blog anda sebagai salah satu cara ketengahkan minat anda itu untuk dibeli oleh orang lain. Tak perlu banyak, sedikit sebagai permulaan sudah memadai. Ini baru dikatakan berbisnes dari rumah.
Jual Hobi Orang Lain Mungkin anda tiada hobi khusus, tetapi anda tahu seseorang yang punyai hobi unik yang boleh anda pasarkan. Katakan jiran a…

Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma

Panduan tukar nama Fanpage Facebook secara percuma. Adakah anda mempunyai fanpage Facebook yang namanya mahu ditukar? Contohnya dari nama fanpage 'Kisah Cinta Adam Hawa Yang Indah' menjadi nama fanpage lebih pendek 'Adam Hawa' atau 'Cinta Adam Hawa'. In Sha Allah, menerusi blog post ini, saya akan kongsikan panduan atau cara-cara nak tukar nama fanpage di Facebook tanpa perlu upah sesiapa, atau dengan kata lain tukar nama serta URL fanpage secara percuma!

Sebenarnya, sebelum ini fungsi untuk tukar nama fanpage ini diterhadkan kepada fanpage yang mempunyai like kurang daripada 200 likes. Tetapi, baru-baru ini, saya telah mendapat khabar daripada pihak developer Facebook yang mengatakan bahawa fungsi tukar nama fanpage ini kini telah dibenarkan; hatta untuk sebuah fanpage yang telah mempunyai ribuan likes.
Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma Jadi, kepada mereka yang mahu tukar nama fanpage Facebook kepada nama yang lebih baik dan bererti, maka saya sarank…

Video Kisah Seorang Surirumah Menjadi CEO

Wow. Satu inspirasi buat semua. Saya suka nak kongsikan satu video memaparkan kisah seorang surirumah yang telah menjadi seorang CEO yang berjaya. Beliau ialah Tina Bt Haji Tajudin.

Surirumah ini telah menggalas satu tanggungjawab yang berat apabila diminta oleh ayahnya untuk mengambil-alih perniagaan keluarga menguruskan kolej yang terletak jauh daripada tempat kediamannya. Dan ketika itu, Tina baru sahaja melahirkan anak yang ketiga berusia 4 bulan. Agak malang apabila Tina terpaksa mengorbankan masa untuk anaknya yang menyusu badan dek kerana mahu menuruti permintaan ayahnya - sebagaimana hal menjadi seorang anak yang patuh dan taat.
Video Kisah Seorang Surirumah Menjadi CEO Video kisah seorang surirumah menjadi CEO ini memaparkan pengorbanan serta cabaran yang perlu dihadapi oleh Tina dalam menguruskan perniagaan keluarga - sebuah kolej swasta yang terletak di Ipoh. Bayangkan bagaimana di permulaannya, Tina terpaksa menaiki bas ekspress dari Shah Alam ke Ipoh untuk pergi tempat k…

Serpihan Sayap Dipercayai #MH370 Ditemui di La Reunion, Lautan Hindi

Serpihan sayap dipercayai bangkai pesawat MH370 ditemui? Beberapa gambar menunjukkan serpihan sebuah pesawat komersil telah ditemui di Pulau La Reunion, di Lautan Hindi awal hari ini (waktu Malaysia). Serpihan bangkai itu dilaporkan ditemui di Pulau La Reunion, di bawah pentadbiran Perancis, berhampiran Madagascar. Ianya telah dilaporkan sedang disiasat pakar oleh Pusat Penyelarasan Agensi Bersama Australia (JACC).

Ini merupakan antara berita terkini terbaru mengenai kehilangan MH370 yang telah didakwa hilang dan terhempas di selatan Lautan Hindi pada 8 Mac 2014. Gambar serpihan sayap itu telah dimuat-naik oleh sebuah laman web, Airlive.net, yang membawa berita dan maklumat mengenai industri penerbangan. Ia telah mengeluarkan tweet gambar serpihan bangkai dan memuat naik status 'BREAKING Piece of wing found on La Réunion Island, could that be flap of #MH370? (serpihan sayap ditemui di La Reunion Island, mungkinkah ia sayap #MH370?)
Bangkai Serpihan Sayap Dipercayai MH370 Ditemui …

Tips Blogging 101 - Jarak Antara Baris Dalam Menulis Entri

Jarak antara baris dalam menulis entri perlulah seragam. Ini adalah antara tips blogging 101 yang simple tetapi penting. Ada di kalangan blogger baru suka menulis baris ayat terlalu rapat. Apabila terlalu rapat, ia sebenarnya menyukarkan pembacaan.

Jarak antara baris di dalam entri boleh diseragamkan dengan memastikan line-height dalam post entri diberikan satu nilai, selalunya antara 1.2em hingga 1.5em. Untuk memastikan seluruh blog mempunyai jarak antara baris yang seragam, boleh melihat line-height pada bahagian body blog (lihat HTML blogspot).
Jarak Antara Baris Dalam Menulis Entri Jika anda mahu mengubah jarak antara baris ini, buka bahagian HTML blog, dan cubalah cari koding seperti di bawah ini. Ubahlah nilai line-height tersebut, save dan lihat perubahan yang berlaku.

.post-body { font-size: 110%; line-height: 1.4; position: relative; } post-body adalah merupakan pembolehubah yang mewakili rekabentuk di dalam entri/post blog anda. Di dalam pembolehubah ini, anda bukan sa…

Tawaran Percuma Menjadi Affiliate Infokerjaya

Tawaran menjadi affiliate Infokerjaya. Pendaftaran dibuka untuk blogger, dan ianya adalah percuma! Adakah anda seorang yang bercita-cita untuk menjana income ribuan ringgit dalam tempoh 7 hari? Atau income 3-4 angka dalam masa singkat? Jika anda seorang yang ada komitmen sebagai seorang usahawan online yang jitu, maka saya syorkan anda untuk merebut tawaran khas menjadi affiliate Infokerjaya.

Kepada rakan-rakan blogger yang pernah membaca blog ini, tentu sudah pernah membaca dan melihat beberapa kejayaan saya serta rakan blogger dalam affiliate Infokerjaya ini yang mengaut komisen ribuan ringgit menerusi penjualan produk-produk Infokerjaya. Jika anda mahu menjadi sebahagian daripada Tim Infokerjaya ini, maka pastikan anda mendaftar di pautan ini - http://jvsecurepay.com/access/80yn/2624
Tawaran Menjadi Affiliate Infokerjaya Bukan sekadar surirumah, malah ada rakan blogger di kalangan pelajar IPT yang buat duit menerusi affiliate ini dengan mudah. Cuba baca beberapa entri lepas yang be…

Video Percuma Cara Tulis Iklan Facebook

Video percuma - Cara tulis iklan di Facebook. Adakah anda seorang usahawan dan peniaga online? Mahukah anda jika saya berikan anda satu peluang untuk belajar secara percuma mengenai asas buat iklan di Facebook? Ya, ianya percuma. Anda tidak perlu bayar apa-apa pun untuk menonton video berkaitan ilmu pemasaran dan pengiklanan di Facebook ini.

Saya telah menjumpai satu laman web yang memberikan anda akses percuma untuk tonton cara tulis iklan di Facebook. Di dalam video itu nanti, akan diterangkan kepada anda kenapa iklan yang anda buat di Facebook tidak menghasilkan sebarang jualan. Ada 3 punca diberikan, dan anda tentu terkejut bila dapat tahu bahawa antara 3 punca tersebut, salah satunya pernah anda lakukan semasa membuat iklan di Facebook!
Video Percuma - Cara Tulis Iklan di Facebook Di dalam video percuma itu juga, anda akan diberitahu mengenai tips asas untuk membolehkan produk anda dijual menerusi iklan di Facebook. Tips ini semua orang boleh lakukan, hatta buat peniaga online ya…

Blogger Malaysia Ucap Selamat Hari Raya (Part 2)

Blogger Malaysia ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436H/2015. Alhamdulillah, sebelum ini saya telah pun berkongsi beberapa ucapan daripada blogger Malaysia menerusi entri Blogger Malaysia Ucap Selamat Hari Raya (Part 1) yang menampilkan beberapa blogger kacak dan cun di Malaysia.

Kali ini, saya akan kongsikan lagi beberapa ucapan Raya 2015 daripada beberapa blogger dari Kelab Blogger Belia untuk tatapan pengunjung dan pembaca khususnya rakan blogger yang lain.
Blogger Malaysia Ucap Selamat Hari Raya (Part 2) Blogger Mia Kassim - shumie-dz.blogspot.com Ucapan: "Salam Aidilfitri, maaf dipinta jika ada yang terkecil hati dengan apa yang dibaca. Buat semua rakan2 blogger dari Mia-Memories of Mine, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Kenangan yang manis semuanya tersimpan kemas dalam kotak memori."
Blogger Nur 'Aliah Nadhirah - montelcat.blogspot.com Ucapan: "Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015 buat semua kawan2 terutama kawan2 baru dalam dunia blogging. Sebagai seorg cina musl…

Kenyataan Rasmi Tan Sri Muhyiddin Yassin Viral di Facebook

Kenyataan rasmi Muhyiddin Yassin viral di Facebook. Tentu ramai dah tonton video pengumuman Perdana Menteri Malaysia mengenai rombakan kabinet Malaysia. Malah, saya sangat pasti bahawa kebanyakan dari kita telah pun mengetahui senarai terkini kabinet baru Malaysia yang berkuat-kuasa 29 Julai 2015.

Inilah adat dalam politik, ada naik, ada turun. Dulu diangkat, sekarang diturunkan. Kadangkala saya sendiri tidak faham mengenai perjalanan dan senario politik di Malaysia. Itulah sebab saya kurang gemar bercerita detail mengenai isu politik di dalam blog. Kalau ada pun, saya sekadar selit untuk informasi dan ketengahkan fakta menarik - bertujuan untuk rujukan masa akan datang.

Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah tidak lagi menjadi Timbalan Perdana Menteri (TPM). Tempatnya diganti oleh Datuk Seri Dr Zahid Hamidi yang mempunyai pengaruh dan karismanya tersendiri. Jasa Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak akan dilupa, malah ramai yang menyanjungi beliau sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri dan juga Tim…

Bahaya Menggunakan Contact Lenses Pasar Malam

Awas. Sudah banyak barang tiruan dijual di Pasar Malam, dan antaranya ialah kanta lekap atau Contact Lenses. Saya memang perasan, mana-mana wanita yang pakai kanta lekap memang nampak anggun dan cun, apatah lagi jika mereka menggunakan kanta lekap yang serasi dengan warna mata, warna kulit dan yang menyerlahkan mata.

Isteri saya sendiri menggunakan kanta lekap semasa persandingan kami lebih 10 tahun dahulu. Perghh .. memang nampak lain sangat jika dibandingkan dengan wajah yang mengenakan kacamata biasa. Isteri saya nampak sangat-sangat-sangat cantik dan wajahnya nampak lebih menarik tanpa kacamata - terasa seperti berkahwin dengan seorang bidadari kayangan .. wa cakap sama lu ... hoho ...
Bahaya Menggunakan Contact Lens Pasar Malam Memang betul jika wanita yang memakai kanta lekap yang bersesuaian dengan wajah terutama sekali warna kulit dan mata, mesti matanya akan lebih menyerlah dan kelihatan lebih anggun.

Pemakaian fashion contact lenses semakin popular terutama di kalangan wani…

Nama Zahid Hamidi Antara Yang Trending di Google

Nama Timbalan Perdana Menteri yang baru iaitu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi antara yang trending di Google hari ini. Nama beliau menjadi trending di Google disebabkan oleh perlantikan beliau menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang digugurkan dari senarai kabinet baru Malaysia sebagai orang nombor dua dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak.

Antara lain yang trending di Google hari ini termasuklah MalaysiaKini, Abdul Kalam, The Star, Astro Awani, serta Ahmad Maslan. Nama Tan Sri Datuk Seri Panglima Abdul Gani Patail juga turut trending di Google apabila beliau telah ditamatkan perkhidmatan sebagai Peguam Negara, dan digantikan oleh Tan Sri Mohamed Apandi Ali.
Nama Zahid Hamidi Antara Yang Trending di Google Nama Datuk Ahmad Maslan menjadi trending di Google atas perlantikan beliau sebagai Timbalan Menteri di MITI menggantikan Datuk Hamim Samuri. Datuk Ahmad Maslan yang mempunyai ijazah Sarjana Muda di dalam bidang Ekonomi dan Sains Politik dari Universiti Victoria Wellington, …