Langkau ke kandungan utama

Jadual Imsak dan Berbuka Puasa Seluruh Malaysia 1436H/2015

Jadual Imsak dan Berbuka Puasa Seluruh Malaysia 1436H/2015. Sah dah, umat Islam di Malaysia akan memulakan ibadat berpuasa pada Khamis, 18 Jun 2015. Pada tarikh tersebut, maka bermulalah 1 Ramadhan 1436H bagi seluruh Malaysia termasuklah Sabah dan Sarawak. In Sha Allah, sama-sama kita, muslimin dan muslimat, umat Islam seluruhnya menunaikan tanggungjawab wajib ini tanpa paksa.

Maka, sukacita saya nak kongsikan jadual imsak dan juga jadual waktu berbuka puasa Ramadhan 1436H bagi seluruh Malaysia untuk tahun 2015 ini. Untuk melihat setiap jadual imsak dan berbuka puasa, anda perlu klik setiap pautan yang disediakan.
Jadual Imsak Berbuka Puasa Seluruh Malaysia 1436H/2015

Jadual Imsak dan Berbuka Puasa Seluruh Malaysia 1436H/2015

Waktu Imsak dan Buka Puasa W.P Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan
Waktu Imsak dan Buka Puasa Perlis
Waktu Imsak dan Buka Puasa Kedah
Waktu Imsak dan Buka Puasa Penang
Waktu Imsak dan Buka Puasa Perak

Jadual Berbuka Puasa Negeri Pulau Pinang 2015

Waktu Imsak dan Buka Puasa Selangor
Waktu Imsak dan Buka Puasa Melaka
Waktu Imsak dan Buka Puasa Negeri Sembilan 
Waktu Imsak dan Buka Puasa Johor

Waktu Imsak dan Buka Puasa Kelantan
Waktu Imsak dan Buka Puasa Terengganu
Waktu Imsak dan Buka Puasa Pahang
Jadual buka puasa negeri Selangor 2015

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah dan Sarawak 1436H/2015

JADUAL WAKTU IMSAK SABAH

JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 1
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 2
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 3
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 4
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 5
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 6
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 7
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon 8
JADUAL WAKTU IMSAK SARAWAK Zon Khas

Ramadhan 1436H - 2015

Di kesempatan ini, saya dan semua ahli keluarga ingin memohon maaf salah silap sekiranya ada, semoga Ramadhan 1436H/2015 ini adalah lebih baik dari sebelumnya, in Sha Allah.

Jangan lupa untuk membayar zakat fitrah dengan merujuk - Kadar Zakat Fitrah Seluruh Malaysia 1436H/2015

Saya juga ingin ucapkan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog ini tidak kira di mana anda berada, samada di Malaysia, Indonesia, India, U.K, Jepun, Mesir mahupun di Amerika Syarikat. Mari kita sama-sama jadikan Ramadhan tahun ini yang terbaik dan paling bermakna. In Sha Allah.

Sumber: JAKIM


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Assalamualaikum WBT dan salam Sejahtera..
    Perkongsian menarik tentang Berbuka Puasa. Jemput ke blog saya untuk membaca mengenai Berbuka Puasa dengan serdahana. Jalalboy

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…