Cara optimasi label dalam blogspot untuk tujuan SEO. Sudah agak lama juga saya tidak kongsikan tips berkaitan SEO Blogspot. Alhamdulillah, hari ini secara tiba-tiba (macam kena petik) idea tiba untuk menulis mengenai satu tips mudah lagi ringkas iaitu cara nak optimasi fungsi label dalam blogspot bagi tujuan SEO (Search Engine Optimization).

Mudah je nak buat. Anda perlu lakukan sedikit modifikasi kod dalam HTML blogspot anda. Ikuti tutorial mudah yang akan saya sertakan. Dan diingatkan, sebelum membuat sebarang modifikasi, pastikan anda telah save template HTML blogspot anda. Manalah tahu kot-kot tersilap langkah ke nanti.... hoho .. beringat sebelum jadi apa-apa ye tak ..:P
Tips pakar SEO Malaysia - Cara Optimasi Label Bagi Tujuan SEO

Cara Optimasi Label Bagi Tujuan SEO

Ok. Ikuti langkah berikut:
    1. Buka dashboard blogspot anda.
    2. Pergi ke ruangan Template - klik HTML
    3. Kemudian, tekan ctrl-F, dan isikan kotak carian yang muncul dengan:
    4. Cara Optimasi Label Bagi Tujuan SEO
    5. Gantikan dengan kod berikut - iaitu tambah perkataan rel ..... pada hujung kod asal:
      Cara Optimasi Label Bagi Tujuan SEO

    Mungkin sesetengah template blogspot ada lebih daripada satu kod HTML seperti di atas, maka pastikan anda gantikan semuanya.

    Siap. Fungsi label dalam blogspot anda sudah dioptimasikan untuk tujuan SEO. Terima kasih kepada pakar-pakar SEO Blogspot yang sudi kongsikan tips ini untuk rujukan semua blogger blogspot Malaysia.

    Selamat mencuba.


    Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

    Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

    17 Komen

    Assalammualaikum...bro HH,

    mselim3 nak tanya adakah label nie untuk kumpul artikel dalam satu kategori atau label yang digunakan ini supaya memudahkan robot.txt crawl artikel ...

    mselim3

    Reply

    boleh lah fyna godek2 untuk blog fyna yang guna blogspot. ^_^ thank abg HH. nice info.

    Reply

    yang ni dah buat.ada tak cara nak buat keyword setiap page?
    tunjuk ajar ku sifu..heheee

    Reply

    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    Reply

    macam selalu, tq so much sifu HH :)

    Reply

    very simple SEO and nice bro HH...seronok setiap hari belajar ilmu baru...Bro HH tak kedekut pun...alhamdulilah

    Reply

    very simple SEO and nice bro HH...seronok setiap hari belajar ilmu baru...Bro HH tak kedekut pun...alhamdulilah

    Reply

    tak nampak kesannya... so tak tahu lah berjaya atau tidak. terima kasih untuk tips ini.

    Reply
    Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.