Beli Online Buku Kuasai Kontrak Kerajaan

Beli online buku Kuasai Kontrak Kerajaan. Adakah anda seorang kontraktor atau usahawan yang sedang mencari peluang untuk mendapatkan tender kerajaan? Jika anda seorang yang bercita-cita besar dan mahu menjana keuntungan berjuta ringgit menerusi tender-tender yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia, maka anda perlu dapatkan buku Kuasai Kontrak Kerajaan yang ditulis oleh Khairul Nizam Bakar.

Khairul Nizam Bakar juga adalah merupakan penulis kepada ebook Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan yang laris dan telah membantu ramai usahawan untuk bergiat aktif dalam mendapatkan tender kerajaan. Bukan setakat ebook, beliau juga menganjurkan seminar bersama usahawan dan kontraktor yang mahu merebut peluang mendapat keuntungan beribu ringgit menerusi tender-tender terbuka kerajaan.

Beli Online Buku Kuasai Kontrak Kerajaan

Buku Kuasai Kontrak Kerajaan
Setiap kementerian mempunyai belanjawan khusus yang menyediakan banyak peluang tender dan pemerolehan. Ramai usahawan terutama usahawan bumiputera tidak tahu cara untuk masuk tender, dan bagaimana untuk berjaya menang tender kerajaan. In Sha Allah, menerusi perkongsian pengalaman dan ilmu di dalam buku Kuasai Kontrak Kerajaan, usahawan bumiputera khasnya dapat mengetahui beberapa tips dan panduan khas untuk berjaya mendapatkan kontrak-kontrak ini.
Beli Online Buku Kuasai Kontrak Kerajaan
Di sini saya kongsikan beberapa tips untuk kuasai kontrak kerajaan:

  • Ketahui kelayakan sesebuah syarikat/kontraktor untuk menyertai perolehan kerajaan (pembelian terus, sebutharga dan tender) yang ditawarkan oleh Kementerian, Jabatan atau Agensi Kerajaan. 
  • Syarikat perlu berdaftar dengan Kementerian Kewangan bagi membolehkannya menyertai perolehan kerajaan untuk membekalkan kerja, produk dan perkhidmatan di bawah bidang kod yang berkenaan.
  • Bagi syarikat yang ingin menyertai perolehan kerajaan yang melibatkan projek kerja, syarikat hendaklah berdaftar dengan Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) / Pusat Pendaftaran Kontraktor-kontraktor Kerja, Bekalan dan Perkhidmatan Negeri Sabah (PUKONSA) / Unit Pendaftaran Kontraktor dan Juruperunding (UPKJ) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dalam kepala/kelas/gred yang berkaitan.
Ada banyak lagi tips dan panduan untuk menguasai tender dan kontrak ini. Semuanya ditulis dengan telus, dan tidak sesekali menggunakan pendekatan orang dalam.

Sedikit info yang perlu usahawan dan kontraktor ketahui:

Tahun 2015 kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sejumlah RM 273.9 bilion. Jumlah itu meningkat RM9.8 bilion berbanding peruntukan 2014. Daripada jumlah itu, RM 223.4 bilion diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus atau operasi manakala RM50.5 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.

Perbelanjaan mengurus/operasi adalah perbelanjaan yang digunakan untuk menguruskan kerajaan Malaysia ia terbahagi kepada:

Perbelanjaan tanggungan

  • gaji dan hutang kerajaan
  • pemberian kepada negeri-negeri

Perbelanjaan bekalan

  • mengurus aktiviti kerajaan, berterusan atau one-off
  • emolumen, sewa pejabat, pembelian aset, penyelenggaraan
Jadi apa strategi anda untuk mendapat sebahagian kecil dari RM223.4 billion tersebut? Jangan kata 1%, dapat 0.001% pun sudah amat bersyukur. Kalau anda tak tahu apa yang saya katakan, pastikan anda tambah ilmu buat duit dengan kontrak kerajaan amat berguna ini.

Buku Kuasai Kontrak Kerajaan ini boleh didapati di kedai-kedai buku utama termasuklah MPH Bookstore dan kedai buku Kinokuniya KLCC. Ia juga boleh dibeli secara online menerusi pautan ini - Beli Online Buku Kuasai Kontrak Kerajaan.


2 comments.. read them below or add one

Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid May 25, 2015
terima kasih di atas perkongsian...
Nurulhuda Abdul Latip Nurulhuda Abdul Latip May 26, 2015
Dia ni kan kawan saya masa belajar kat kolej matrikulasi..Alhamduillah dah berjaya dia sekarang..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.