Langkau ke kandungan utama

Info GST - Senarai Peralatan Rumah Kena GST

Senarai peralatan rumah yang dikenakan GST. Sebelum ini saya ada kongsikan senarai penuh barangan dan produk yang dikenakan cukai GST mulai 1 April 2015 yang telah dikeluarkan oleh pihak Kastam Diraja. Namun, masih ada pembaca blog ini yang bertanyakan mengenai peralatan dan perkakasan rumah yang dikenakan GST.

Untuk itu, saya kongsikan senarai peralatan rumah yang dikenakan GST. Senarai ini bukanlah senarai lengkap dan penuh, tetapi bolehlah dijadikan sandaran untuk ketahui samada barangan dan produk peralatan rumah yang sering anda gunakan itu dikenakan GST atau tidak.

Senarai Peralatan Rumah Dikenakan GST

Senarai Peralatan Rumah Kena GST

Secara umumnya, semua barangan peralatan dan kelengkapa rumah dikenakan cukai GST sebanyak 6%, kecuali dinyatakan tidak dikenakan GST. Namun begitu, kebanyakkan barangan runcit tidak dikenakan cukai GST ini.
Apabila sudah banyak barangan yang menjadi keperluan harian dikenakan GST, nak tak nak sebagai pengguna terpaksa hadap. Cara nak berdepan dengan masalah ini ialah berusaha untuk cari sumber income yang lain, antaranya:

Semoga kita semua tabah dengan situasi ini. Mungkin permulaan nampak berat untuk dipikul. Mana tahu esok lusa ada hikmahnya. Hoho ... adeh.



advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Tapi yang tak kena gst dah naikkan harga contohnya pgi tadi kitew makan roti canai dan teh tarik..selalu RM 2 tapi ini hari dah terkeno RM 2.50..over tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu dah melampau tu .. tak patut .. harga sepatutnya tak leh lebih banyak sangat. Patut kena tolak dulu SST lama baru kena GST ..

      Padam
  2. terima kasih di atas perkongsian ini...

    BalasPadam
  3. jarum pun kena gst?? hurmm lepas nk cucuk tudung pakai apa pun erk....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena cari mana-mana pasaraya yang jual benda ni yang serap GST .. :)

      Padam
  4. Semoga semua bisa dihadapi

    BalasPadam
  5. byk juga... Nice sharing..

    BalasPadam
  6. banyak sangat ni, kena redha la jawabnya kan

    BalasPadam
  7. redha je la

    http://kucenmaster.blogspot.com/2015/03/cost-per-unique-visit-from-nuffnang.html#comment-form

    BalasPadam
  8. Banyak sesangat niiiii...
    Macamana lah golongan susah & melarat...

    BalasPadam
  9. Mana2 peniaga yg ambik kesempatan naikkan harga barang melampau, sama2 kita pulaukan je...awal2 ni macam2 alasan boleh siaorang buat...

    BalasPadam
  10. adeh..panjang nye list.. boleh botak kepala macam ni.. T_T

    BalasPadam
  11. 173 barangan, semua kena GST. Alahai,

    BalasPadam
  12. Alahai..rasanya kena cari part time job lg ni ;)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …