Info GST - Senarai Peralatan Rumah Kena GST

Senarai peralatan rumah yang dikenakan GST. Sebelum ini saya ada kongsikan senarai penuh barangan dan produk yang dikenakan cukai GST mulai 1 April 2015 yang telah dikeluarkan oleh pihak Kastam Diraja. Namun, masih ada pembaca blog ini yang bertanyakan mengenai peralatan dan perkakasan rumah yang dikenakan GST.

Untuk itu, saya kongsikan senarai peralatan rumah yang dikenakan GST. Senarai ini bukanlah senarai lengkap dan penuh, tetapi bolehlah dijadikan sandaran untuk ketahui samada barangan dan produk peralatan rumah yang sering anda gunakan itu dikenakan GST atau tidak.

Senarai Peralatan Rumah Dikenakan GST

Senarai Peralatan Rumah Kena GST

Secara umumnya, semua barangan peralatan dan kelengkapa rumah dikenakan cukai GST sebanyak 6%, kecuali dinyatakan tidak dikenakan GST. Namun begitu, kebanyakkan barangan runcit tidak dikenakan cukai GST ini.
Apabila sudah banyak barangan yang menjadi keperluan harian dikenakan GST, nak tak nak sebagai pengguna terpaksa hadap. Cara nak berdepan dengan masalah ini ialah berusaha untuk cari sumber income yang lain, antaranya:

Semoga kita semua tabah dengan situasi ini. Mungkin permulaan nampak berat untuk dipikul. Mana tahu esok lusa ada hikmahnya. Hoho ... adeh.



{ 14 comments.. read them below or add one }

Afidah Azmi Afidah Azmi April 01, 2015
Tapi yang tak kena gst dah naikkan harga contohnya pgi tadi kitew makan roti canai dan teh tarik..selalu RM 2 tapi ini hari dah terkeno RM 2.50..over tak?
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid April 01, 2015
terima kasih di atas perkongsian ini...
nur ikaa nur ikaa April 01, 2015
jarum pun kena gst?? hurmm lepas nk cucuk tudung pakai apa pun erk....
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 01, 2015
Itu dah melampau tu .. tak patut .. harga sepatutnya tak leh lebih banyak sangat. Patut kena tolak dulu SST lama baru kena GST ..
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 01, 2015
Kena cari mana-mana pasaraya yang jual benda ni yang serap GST .. :)
wildan wildan April 01, 2015
Semoga semua bisa dihadapi
Maria Firdz Maria Firdz April 01, 2015
byk juga... Nice sharing..
CikLily Putih CikLily Putih April 01, 2015
banyak sangat ni, kena redha la jawabnya kan
kucen master kucen master April 01, 2015
redha je la

http://kucenmaster.blogspot.com/2015/03/cost-per-unique-visit-from-nuffnang.html#comment-form
Nurashikin ZA a.k.a NAZECK Nurashikin ZA a.k.a NAZECK April 01, 2015
Banyak sesangat niiiii...
Macamana lah golongan susah & melarat...
Denaihati Denaihati April 01, 2015
Mana2 peniaga yg ambik kesempatan naikkan harga barang melampau, sama2 kita pulaukan je...awal2 ni macam2 alasan boleh siaorang buat...
yoorin melacolea yoorin melacolea April 01, 2015
adeh..panjang nye list.. boleh botak kepala macam ni.. T_T
Karimah Zulkafali Karimah Zulkafali April 01, 2015
173 barangan, semua kena GST. Alahai,
Cikgu Norazimah Cikgu Norazimah April 02, 2015
Alahai..rasanya kena cari part time job lg ni ;)

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.