Langkau ke kandungan utama

Info GST - Senarai Harga Barangan Produk Keperluan Pengguna Selepas GST

Senarai harga barangan produk keperluan pengguna selepas GST. Sejak dua menjak ini, ramai yang berkunjung ke blog ini kerana mahu mengetahui selok belok mengenai sistem percukaian baru oleh kerajaan ialah Good and Services Tax (GST). Untuk makluman, saya bukanlah kakitangan Kastam, atau bekerja dengan LHDN mahupun KPDNKK. Saya hanyalah seorang blogger yang berkongsi sesuatu yang mempunyai kesan ke atas diri dan keluarga saya - termasuklah isu GST ini.

Apa yang saya tulis ini juga merupakan rujukan diri saya agar saya menjadi lebih tahu, lebih peka, lebih berinformasi mengenai masalah dan isu semasa yang berbangkit. Andai kata anda menjadikan blog ini untuk rujukan sebenar mengenai masalah percukaian GST, maka anda mungkin berada di tempat yang silap. Namun, saya sebagaimana seperti anda - yang juga seorang rakyat Malaysia dan pengguna mesti mahu elak diri dari menjadi mangsa penindasan dan kezaliman pihak-pihak tidak bertanggungjawab, jadi saya sangat syor dan berharap anda berkongsi perkara yang sama untuk sama-sama elak kekeliruan.

Blog Ini Bebas Untuk Copy-Paste Tanpa Halangan

Semua artikel di dalam blog ini bebas untuk anda gunapakai selagi tidak digunakan untuk tujuan yang salah. Anda bebas untuk ambil, cetak, rujuk, malah diizinkan untuk disalin tampal dalam mana-mana medium samada Facebook, Twitter, Instagram mahupun blog anda sendiri. Dengan kata lain, anda dibenarkan untuk copy-paste info yang telah diterbitkan. Cumanya, jangan menggunakannya untuk melampias ketidak-puashatian anda sahaja. Gunakan untuk tujuan kebaikan semua. In Sha Allah, andai diri ada niat yang baik, akan ada balasan yang baik juga.

Senarai Harga Barangan Produk Keperluan Pengguna Selepas GST


Saya mahu kongsikan kepada anda beberapa sumber informasi yang mungkin berguna untuk kita dijadikan rujukan sebagai pengguna yang terpaksa dibebani dengan isu GST ini. Informasi yang saya dapatkan ini adalah informasi sahih yang ramai dari kita tidak mahu rujuk dengan mendalam. Apapun, memandangkan blog saya ini sudah menjadi viral dek isu GST, maka sukacita saya mahu berkongsi mengenai senarai harga barangan dan produk keperluan pengguna selepas ia dikenakan GST.

Menerusi senarai harga barang ini, anda bolehlah buat rujukan dan juga perbandingan dengan harga semasa yang dikenakan ke atas anda. Seandainya terdapat kemushkilan dan mungkin timbul masalah, maka saya sarankan anda berhuhung dengan pihak yang lebih arif.


Sumber: http://ebook.kpdnkk.gov.my/

Dalam penulisan dan penerbitan saya di dalam blog ini, saya cuba singkirkan elemen emosi dan sentimen yang menjejaskan apa yang mahu kita fikir dan apa yang mahu kita rasa.

Bukan semua perkara itu bagus dan baik, tetapi seandainya ia lebih baik dari sebelumnya, wajarlah kita ikut walaupun adakala ia nampak seperti satu bebanan. Perkara baru memang akan ada pro dan kontranya. Namun, kita bukanlah mereka yang ada latar belakang yang sebetulnya untuk memperkatakan lebih mendalam mengenai sesuatu hal yang diluar bidang.

Tapi, dalam masa yang sama janganlah kita menjadi orang yang suka 'makan disuap' tanpa merangsang akal dan tindakan kita untuk mencari penyelesaian. Kita boleh berkata apa sahaja, namun adalah lebih baik kita berkata dengan pengetahuan dan sumber yang boleh kita percayai.
Talian Khidmat GST - Kastam dan KPDNKK


p.s: Baru semalam saya dapat ilmu berkaitan undang-undang syariah, dan berkaitan hukum hudud. Selama ini saya dungu sangat mengenainya. Alhamdulillah, ada insan yang sudi perjelaskan kepada saya mengenai hukum hudud agar selepas ini saya tidak gatal tangan dan lidah menjelir bercakap soalnya lagi tanpa pengetahuan yang sebenar.

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Terima kasih diucapkan atas perkongsian yang tersangat bagus.
    Waa...beras cap Rambutan turun 5 sen ;-)

    BalasPadam
  2. Taklah teruk manapun, malah mungkin menjadi lebih baik..:)

    BalasPadam
  3. terima kasih kerana berkongsi tentang gst. malah mana ada harga naik ada je yg turun.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …