Langkau ke kandungan utama

Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Tahun 2015 menampakkan lagi nilai Ringgit Malaysia (RM) jatuh berbanding matawang lain, terutama sekali dengan Dollar Amerika (USD). Jadi apabila RM jatuh, apa blogger perlu buat untuk memanipulasi situasi ini? Ya, saya katakan manipulasi kerana itulah yang perlu dilakukan oleh blogger seperti saya dan anda.

Ringgit jatuh bukan bermakna kita nak kondem pasaran matawang. Sebenarnya ia di luar kemampuan kita untuk membuat perubahan ke atas nilai matawang ini. Apa yang boleh kita buat ialah memanipulasikan nilai RM yang jatuh ini untuk mencari income yang lebih menerusi blog atau secara online.
Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Setiap satu perkara yang nampak kurang elok itu sebenarnya ada hikmahnya. Dari kita banyak komen kenapa dan mengapa ringgit itu jatuh nilainya, adalah lebih baik kita cuba memanfaatkan ia untuk mendapatkan kelebihan.

Jadi, bagaimanakah caranya?

Caranya ialah dengan membolehkan blog menjana income dalam bentuk mawatang yang lebih lumayan, yang berkadar tinggi dengan nilai matawang Ringgit Malaysia... hoho bila sebut pasal matawang, maka akan terbayanglah forex. Sebenarnya, saya bukan nak ajak anda bermain forex atau saham walaupun sudah ada cara untuk belajar bermain saham tanpa hadiri seminar. Saya juga bukan nak tunjukkan kaunter saham berpotensi yang boleh menjana ribuan ringgit kerana kenaikkan dollar Amerika .. hoho ..

Cari Platform Pengiklanan Bayar Dalam USD

Apabila keadaan di mana mawatang Ringgit Malaysia jatuh dan matawang lain naik, terutama matawang Dollar US, maka saya sangat syorkan kepada rakan blogger untuk mendaftarkan blog ke platform pengiklanan yang boleh jana income dalam matawang USD ini.

Antara platform pengiklanan yang boleh berikan income USD ini ialah Komli. Tetapi Komli Ads agak strict dan susah nak apply. Jadi apa pilihan lain untuk anda sebagai blogger tampilkan iklan yang membayar dalam USD?

Google Adsense

Ok, pastinya sekali program Google Adsense. Tapi tak ramai yang tahu cara nak monetize dan jana income maksimum menerusi Google Adsense ini. Jadi, kalau rasa nak belajar dan ketahui teknik-teknik jana income menerusi Adsense, bolehlah muat turun panduan Jana Wang Adsense yang sudah masuk versi terbaru.

Tapi, Google Adsense ini cerewet, silap pasang iklan blog anda boleh kena banned. Tapi siapa yang rasa nak tahu cara betul buat duit dengan Adsense, bolehlah baca panduan Jana Wang Adsense tadi. In Sha Allah, anda boleh elak blog anda kena banned Google Adsense, dan pada masa sama tahu cara dan teknik jana ribuan ringgit menerusi blog.

H12

Pilihan lain ialah menerusi pendaftaran platform pengiklanan H12. Saya pernah tunjukkan income blog menggunakan platform H12 ini. Boleh tahan juga dapat USD dalam masa beberapa hari. Kalau fikir nak mencuba platform pengiklanan ini, anda boleh daftar percuma menerusi pautan berikut - Daftar Akaun H12

H12 mudah dan senang. Isi dan submit permohonan. Dalam beberapa minit dah boleh gunakan platform pengiklanan H12 di dalam blog.

PopAds

Lagi satu platform pengiklanan yang bayar dalam USD ialah PopAds. Saya dah bercerita mengenai platform pengiklanan ini, dan sudah tunjukkan bukti bahawa PopAds membayar dalam masa 24 jam. Ia antara medium pengiklanan yang semakin digemari di luar negara. Ia dikatakan sebagai alternatif kepada platform pengiklanan Google Adsense kerana membayar agak tinggi untuk laman web dan blog.

Jika anda berminat nak menggunakan platform pengiklanan PopAds ini, bolehlah daftar percuma menerusi pautan berikut - Daftar Percuma Akaun PopAds

Setiap medium pengiklanan ada pro dan kontranya, untuk itu .. saya syorkan anda untuk alami dan bereksperimen sendiri. Biar pengalaman yang mengajar anda untuk buat duit online menerusi blog ini.

Jadilah blogger yang bijak. Bijak dalam hadapi situasi sukar di mana Ringgit Malaysia jatuh, dan GST dikenakan kepada banyak barang dan produk keperluan seharian. Kenapa nak terikat dengan hanya satu platform pengiklanan sahaja sedangkan ada banyak pilihan yang lebih baik dan menguntungkan.

Buat blogger baru, jangan risau jika anda sudah menggunakan platform pengiklanan Nuffnang. Anda boleh je letakkan iklan platform pengiklanan yang lain seperti Google Adsense, H12 dan PopAds tanpa hilang status Glitterati dalam Nuffnang.

Cubalah. Takkan nak lihat sahaja blogger lain jana income USD menerusi blog??




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Will try it memandangkan uncle HH da suggest. Tak akan menganggu status glitterati kan? Horey!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Just try, jika ada komplen dari pembaca dan pengunjung blog, maka boleh je buang .. no harm done ... in Sha Allah, kita akan belajar sesuatu teknik yang akan bantu kita fikir bagaimana nak buat duit online lebih efektif dengan blog.

      Padam
  2. main forex la senang. baru nampak kenapa nilaian matawang tu naik dan turun. semua ada fundamental impact.

    BalasPadam
  3. Wah banyak rupenye alternatif utk beriklan ye tuan...InsyaAllah akan ku buatkan yang terbaik utk itu..thank you tuan HH.

    BalasPadam
  4. emm,cari pluang dlm usd plak..

    BalasPadam
  5. macam best je main google adsense..rupanya banyak cara lagi kan boleh jana income walaupun matawang jatuh..terbaik la bro!!

    BalasPadam
  6. kene try lah lpas ni. tq HH for da sharing

    BalasPadam
  7. Kerja lebih keras untuk dapat income dalam US Dollar.

    BalasPadam
  8. baru ingin mencuba, banyak lagi yang perlu dipelajari...terima kasih tuan,

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…