Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Tahun 2015 menampakkan lagi nilai Ringgit Malaysia (RM) jatuh berbanding matawang lain, terutama sekali dengan Dollar Amerika (USD). Jadi apabila RM jatuh, apa blogger perlu buat untuk memanipulasi situasi ini? Ya, saya katakan manipulasi kerana itulah yang perlu dilakukan oleh blogger seperti saya dan anda.

Ringgit jatuh bukan bermakna kita nak kondem pasaran matawang. Sebenarnya ia di luar kemampuan kita untuk membuat perubahan ke atas nilai matawang ini. Apa yang boleh kita buat ialah memanipulasikan nilai RM yang jatuh ini untuk mencari income yang lebih menerusi blog atau secara online.
Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Ringgit Jatuh, Apa Blogger Perlu Buat?

Setiap satu perkara yang nampak kurang elok itu sebenarnya ada hikmahnya. Dari kita banyak komen kenapa dan mengapa ringgit itu jatuh nilainya, adalah lebih baik kita cuba memanfaatkan ia untuk mendapatkan kelebihan.

Jadi, bagaimanakah caranya?

Caranya ialah dengan membolehkan blog menjana income dalam bentuk mawatang yang lebih lumayan, yang berkadar tinggi dengan nilai matawang Ringgit Malaysia... hoho bila sebut pasal matawang, maka akan terbayanglah forex. Sebenarnya, saya bukan nak ajak anda bermain forex atau saham walaupun sudah ada cara untuk belajar bermain saham tanpa hadiri seminar. Saya juga bukan nak tunjukkan kaunter saham berpotensi yang boleh menjana ribuan ringgit kerana kenaikkan dollar Amerika .. hoho ..

Cari Platform Pengiklanan Bayar Dalam USD

Apabila keadaan di mana mawatang Ringgit Malaysia jatuh dan matawang lain naik, terutama matawang Dollar US, maka saya sangat syorkan kepada rakan blogger untuk mendaftarkan blog ke platform pengiklanan yang boleh jana income dalam matawang USD ini.

Antara platform pengiklanan yang boleh berikan income USD ini ialah Komli. Tetapi Komli Ads agak strict dan susah nak apply. Jadi apa pilihan lain untuk anda sebagai blogger tampilkan iklan yang membayar dalam USD?

Google Adsense

Ok, pastinya sekali program Google Adsense. Tapi tak ramai yang tahu cara nak monetize dan jana income maksimum menerusi Google Adsense ini. Jadi, kalau rasa nak belajar dan ketahui teknik-teknik jana income menerusi Adsense, bolehlah muat turun panduan Jana Wang Adsense yang sudah masuk versi terbaru.

Tapi, Google Adsense ini cerewet, silap pasang iklan blog anda boleh kena banned. Tapi siapa yang rasa nak tahu cara betul buat duit dengan Adsense, bolehlah baca panduan Jana Wang Adsense tadi. In Sha Allah, anda boleh elak blog anda kena banned Google Adsense, dan pada masa sama tahu cara dan teknik jana ribuan ringgit menerusi blog.

H12

Pilihan lain ialah menerusi pendaftaran platform pengiklanan H12. Saya pernah tunjukkan income blog menggunakan platform H12 ini. Boleh tahan juga dapat USD dalam masa beberapa hari. Kalau fikir nak mencuba platform pengiklanan ini, anda boleh daftar percuma menerusi pautan berikut - Daftar Akaun H12

H12 mudah dan senang. Isi dan submit permohonan. Dalam beberapa minit dah boleh gunakan platform pengiklanan H12 di dalam blog.

PopAds

Lagi satu platform pengiklanan yang bayar dalam USD ialah PopAds. Saya dah bercerita mengenai platform pengiklanan ini, dan sudah tunjukkan bukti bahawa PopAds membayar dalam masa 24 jam. Ia antara medium pengiklanan yang semakin digemari di luar negara. Ia dikatakan sebagai alternatif kepada platform pengiklanan Google Adsense kerana membayar agak tinggi untuk laman web dan blog.

Jika anda berminat nak menggunakan platform pengiklanan PopAds ini, bolehlah daftar percuma menerusi pautan berikut - Daftar Percuma Akaun PopAds

Setiap medium pengiklanan ada pro dan kontranya, untuk itu .. saya syorkan anda untuk alami dan bereksperimen sendiri. Biar pengalaman yang mengajar anda untuk buat duit online menerusi blog ini.

Jadilah blogger yang bijak. Bijak dalam hadapi situasi sukar di mana Ringgit Malaysia jatuh, dan GST dikenakan kepada banyak barang dan produk keperluan seharian. Kenapa nak terikat dengan hanya satu platform pengiklanan sahaja sedangkan ada banyak pilihan yang lebih baik dan menguntungkan.

Buat blogger baru, jangan risau jika anda sudah menggunakan platform pengiklanan Nuffnang. Anda boleh je letakkan iklan platform pengiklanan yang lain seperti Google Adsense, H12 dan PopAds tanpa hilang status Glitterati dalam Nuffnang.

Cubalah. Takkan nak lihat sahaja blogger lain jana income USD menerusi blog??



{ 11 comments.. read them below or add one }

Mrs Yatie Mrs Yatie April 08, 2015
Will try it memandangkan uncle HH da suggest. Tak akan menganggu status glitterati kan? Horey!
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN April 08, 2015
Just try, jika ada komplen dari pembaca dan pengunjung blog, maka boleh je buang .. no harm done ... in Sha Allah, kita akan belajar sesuatu teknik yang akan bantu kita fikir bagaimana nak buat duit online lebih efektif dengan blog.
Carlos Santiago Carlos Santiago April 08, 2015
main forex la senang. baru nampak kenapa nilaian matawang tu naik dan turun. semua ada fundamental impact.
KERJA KOSONG TERKINI KERJA KOSONG TERKINI April 08, 2015
Wah banyak rupenye alternatif utk beriklan ye tuan...InsyaAllah akan ku buatkan yang terbaik utk itu..thank you tuan HH.
Jie Susanos Jie Susanos April 08, 2015
emm,cari pluang dlm usd plak..
pah roti jala pah roti jala April 08, 2015
macam best je main google adsense..rupanya banyak cara lagi kan boleh jana income walaupun matawang jatuh..terbaik la bro!!
Oneyani Deankayree Oneyani Deankayree April 12, 2015
kene try lah lpas ni. tq HH for da sharing
Travelog Siti Travelog Siti April 14, 2015
Kerja lebih keras untuk dapat income dalam US Dollar.
keladi keladi November 26, 2015
baru ingin mencuba, banyak lagi yang perlu dipelajari...terima kasih tuan,

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.