09 April 2015

Harga Lesen Memandu Selepas GST

Info GST - Harga lesen memandu terkini yang dikenakan oleh JPJ selepas perlaksanaan GST. Berikut saya kongsikan informasi terkini mengenai harga lesen memandu bagi semua kategori. Harga lesen baru JPJ selepas GST melibatkan harga lesen L, harga lesen P (Percubaan), harga lesen memandu kompeten, termasuklah harga baru untuk mendapatkan salinan lesen memandu.

Harga lesen memandu selepas GST dikuat-kuasakan pada 1 April 2015 adalah tidak berubah kerana lesen memandu JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) tidak dikenakan GST. Ini termasuklah juga dengan cukai jalan (roadtax) yang tidak dikenakan GST oleh kerajaan.

Walaubagaimanapun, GST tetap dikenakan kepada mana-mana syarikat yang menyediakan servis dan perkhidmatan berkaitan lesen memandu ini. Ini termasuklah institut memandu yang menguruskan pembelajaran dan permohonan lesen kenderaan motor Malaysia.

Harga Lesen Memandu Selepas GST

Harga Lesen Memandu Terkini Selepas GST

Harga lesen memandu selepas GST (0% GST) adalah tidak berubah, berikut adalah harga lesen terkini selepas GST bagi semua kategori lesen memandu di Malaysia.

Jadual Kadar Bayaran Melibatkan Perlesenan Pemandu


JENIS LESEN KADAR BAYARAN (RM) TEMPOH
LESEN L (BARU) LDL

Kelas B2 (tanpa memiliki apa-apa kelas lesen memandu) 2.00 3 bulan
Kelas B2 (tanpa memiliki apa-apa kelas lesen memandu) 4.00 6 bulan
Kelas B (penuh) 20.00  3 bulan
Kelas B (penuh) 40.00 6 bulan
Kelas D dan lain-lain 30.00 3 bulan
Kelas D dan lain-lain 60.00 6 bulan
LESEN PERCUBAAN (PDL)

Kelas B2 (tanpa memiliki apa-apa kelas lesen memandu) 2.00 2 tahun
Kelas B (penuh) 40.00 2 tahun
Kelas D dan lain-lain kelas 60.00 2 tahun
LESEN MEMANDU KOMPETEN(CDL)

Kelas B2 (tunggal) 20.00 1 tahun
Kelas B (penuh) 20.00 1 tahun
Kelas D dan lain-lain kelas 30.00 1 tahun
Lesen Kenderaan Barang-barang (GDL) 20.00 1 tahun
Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) 20.00 1 tahun
Permohonan Maklumat Lesen Memandu 10.00
Lesen Memandu Antarabangsa (IDP) 150.00 1 tahun
SALINAN LESEN MEMANDU

Lesen LDL 20.00
Lesen Percubaan (PDL) 20.00
Lesen Memandu Malaysia (CDL) 20.00
Lesen GDL/PSV 5.00
Gantian Lesen Memandu (LDL/PDL/CDL)
(untuk kes ragut sahaja)
PERCUMA

Jadi, pastikan anda tidak tertipu seandainya ada pihak yang cuba ambil kesempatan ini. Harga untuk lesen memandu buat semua kategori - Kelas B, B2, GDL, Kelas D adalah masih pada harga lama mengikut tempoh yang telah ditetapkan.

Urusan perbaharui lesen memandu boleh dilakukan secara mudah di Pejabat Pos, mahupun secara online.

[Ads] Ketahui Cara Selamat Mencantikkan Wajah Menerusi Produk Organik - Asvie Beautiful Science

Harga Siling Kadar Yuran Pembelajaran dan Latihan Pemanduan

Bagi proses belajar memandu, harga yang dikenakan oleh pihak atau sekolah memandu adalah bergantung dengan ketetapan sebelum ini, yang dikeluarkan oleh pihak JPJ berkuat-kuasa 1 September 2014. Untuk info, JPJ sebelum ini telah mengeluarkan harga siling untuk belajar memandu, harga ini walaupunbagaimanpun masih belum lagi dikenakan GST seperti ditetapkan mulai 1 April 2015.
Kepada yang baru nak belajar dan memohon lesen memandu, dapatkan panduan untuk lulus ujian memandu dengan mudah - Jom Belajar Memandu



Blogger berusia 40an dari Penang. Sudah berumahtangga dan mempunyai 4 cahayamata. Menulis sejak tahun 2007.

23 Komen

macam sama je dengan sebelum ni

http://kucenmaster.blogspot.com/2015/04/bihun-goreng-special.html

Memang sama .. tiada GST dikenakan. Sekadar ingatan agar tidak diperdaya oleh stgh orang yang cuba ambik kesempatan kerana GST. Almaklumlah, jadikan alasan GST untuk naikkan harga. Jika ini dijadikan panduan, sekurang tahu berapa kena caj untuk servis yang dibuat.

Baru semalam renew lesen ... RM30 setahun .... kat UTC Alor Setar ....pakcik kaunter kata klu lewat renew kena RM60 ... polisi baru...huhu

Ok dengan petunjuk ni sedikit sebanyak dapat memberi bimbingan agar tidak ditipu andai renew dengan third party nanti.

terima kasih sifu HH infonya sangat berguna.. adik baru nak amik lesen..sekurangnya tak tertipu

maaf HH saya kurang jelas, sebenarnye berapa bayaran penuh utk ambil lesen bermula dari 'zero' sampai dpt lesen 'P'.

Untuk belajar memandu ia bergantung dengan Sekolah Memandu yang anda daftar. Ia boleh jadi mahal, boleh jadi murah. Setakat yang saya tahu, Sekolah Memandu masih lagi tertakluk dengan harga siling yang telah ditetapkan oleh JPJ.

Walaubagaimanapun, pihak Sekolah Memandu boleh mengenakan GST pada servis dan perkhidmatan mereka atau serapkan ke dalam yuran pendaftaran.

Nanti saya lampirkan harga tersebut dalam entri ini.

Ya betul tu. Itulah tujuan saya.

maknanya.. utk servis mereka ada gst? kalaulah ada yg sepatutnya xdikenakan gst.. camna nak pertahankan diri? kalau mereka ckp ini mmg dah ada dlm sistem?

Mereka wajib berikan resit cetakan komputer tulis butiran GST dn kena ada id GST. Dr situ boleh tgk berapa harga, dan berapa kena GST.

Mereka wajib berikan resit cetakan komputer tulis butiran GST dn kena ada id GST. Dr situ boleh tgk berapa harga, dan berapa kena GST.

Susah sekarang semua dah naik...gaji je tak naik2 lagi.

Harga lesen mmndu x dikenakan gst..tp dikenakan gst pd sekolah mmndu atau syarikat yg mnguruskn lesen mmndu pljr.skrg ni sek mmndu yg sy ikuti mngenakan gst pd setiap byrn ansuran yuran utk mndapatkn lesen.mmg untung byk la kan. siapa yg dapat byr cash hnya byr utk hrga yuran bljr + gst...tetapi jika byr ansuran, setiap kali dikenakan gst..memang untung pihak sek mmndu sekarang.sudah la yuran utk mdptkn lesen mahal.macam mana tu bleh ke pihak sek mmndu mngenakan gst pd setiap byrn ansuran yg dibuat? Ingin tahu

Salam nk tnya.. sya nk amik lesen motosikal.. tp xtau hrga.. tp lepas tgk senarai hrga kt sini sya brminat.. bole tau kt mne tmpt ni...

Bila sebuat GST mesti kena bayar lebih kan.

Saya pernah juga nak kena tipu. Bila tanya balik rasa macam pelik. Saya pergi kedai lain. Selamat.

okay , saya amik lesen bulan 11,saya amik lesen DA . dia cakap lesen saya 1750 . pastu repeat jpj , dia cakap 300 . okay macamana tu ? macam kena tipu pun ada . taktahu nak report kat pihak berwajib yang mana

Sejak dua menjak ni, semua barang naik. Ada aje GST nya.

salam, jika saya dah buat qti test dan lulus, tetapi jpj test boleh tak saya nak buat kat tempat lain?

Salam. Sy dah mmupunyai lesen D, kini sy nak apply lesen B full. So blh ke sy nak dptkn lesen L dlu di UTC? SB motor sy akn keluar xlama lg. Brp lama kah prosesnye? Tq.

Salam bahagia. Maaf, anda kena refer pada bahagian UTC berkaitan tempoh proses. Tapi, berdasarkan kepada pengalaman rakan, ia ambil masa lebih singkat.

kalau renew lesen kelas b2 dgn D untuk 2 tahun , berapa eh harga keseluruhannya?


EmoticonEmoticon