Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Cara nak mula bekerjaya sebagai seorang jururawat. Ramai calon-calon lepasan SPM, Diploma, malah Ijazah yang tidak tahu cara nak memohon dan mendapatkan kerja sebagai seorang Jururawat. Ramai calon-calon ini ada minat untuk menjadi seroang Jururawat, tetapi mereka hilang arah dan tidak tahu bagaimana hendak membuat permohonan bagi mendapatkan kerja sebagai Jururawat.

Ok.Untuk memohon kerja sebagai Jururawat, kelayakan paling minima ialah SPM atau Sijil Pelajaran Malaysia. Menerusi kelayakkan ini, calon-calon SPM yang baru mendapat keputusan boleh memohon untuk Latihan Separa Perubatan yang disediakan oleh SPA. Latihan Separa Perubatan ini akan dibuat pengambilan sebanyak dua kali dalam setahun. Jururawat adalah salah satu kerjaya di dalam latihan separa perubatan ini.

Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Untuk melayakkan diri mendapat Latihan Separa Perubatan khasnya untuk bekerja sebagai Jururawat Kerajaan, calon-calon perlu mengisi borang yang disediakan menerusi laman web SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam). Setelah mengisi borang permohonan kerjaya Jururawat menerusi skim Latihan Separa Perubatan, maka tapisan akan dilakukan oleh pihak SPA. Ada beberapa kriteria pemilihan untuk jalani Latihan Separa Perubatan ini.

Mana-mana calon yang layak bersandarkan kepada keputusan SPM, maka mereka akan dipanggil untuk hadiri satu temuduga khas bagi Latihan Separa Perubatan. Hanya calon-calon yang benar-benar layak sahaja akan ditapis dan pergi ke proses sepenuhnya iaitu menjalani latihan kerjaya. Ini bermakna, hanya calon yang lulus temuduga Latihan Separa Perubatan sahaja akan dipanggil oleh pihak SPA. Bukan mudah untuk lulus, apatah lagi ramai calon yang memohon untuk jawatan dan kerjaya Jururawat ini.

Panduan Lulus Temuduga Kerja Jururawat

Namun begitu, ada satu panduan lengkap yang telah disediakan untuk membantu para calon-calon SPM serta Diploma untuk memulakan kerjaya sebagai seorang Jururawat. Panduan ini sediakan dalam bentuk ebook untuk memudahkan pembacaan dan simpanan. Anda boleh samada cetak, simpan dalam pendrive, simpan dalam komputer, dalam tablet, mahupun dalam telefon pintar anda untuk akses mudah.
Testimonial pembeli ebook Panduan Lulus Temuduga Kerjaya Jururawat

Enam Kandungan Penting Panduan Lulus Temuduga Jururawat

Anda boleh dapatkan pakej rujukan dan panduan lengkap mengenai cara-cara untuk mendapatkan kerjaya impian murni lagi lumayan ini. Panduan mengenai kerjaya Jururawat ini mengandungi:
  1. Permohonan Jururawat - Lepasan SPM
  2. Permohonan Jururawat - Lepasan Diploma
  3. Permohonan Jururawat - Bekerja di Hospital Swasta
  4. Penulisan Resume untuk kerjaya Jururawat
  5. Temuduga Jururawat - Persediaan yang diperlukan untuk lulus temuduga
  6. 29 Soalan Spesifik Temuduga Kerjaya Jururawat
Ia satu panduan dan rujukan bukan sekadar untuk mendapat kerja sebagai seorang Jururawat, tetapi satu panduan untuk menjadikan kerjaya Jururawat sebagai kerjaya lumayan, terutama apabila mendapat peluang bekerja di hospital swasta dan hospital pakar.

Ramai Jururawat sedia ada yang masih tidak tahu bahawa mereka boleh kembangkan kerjaya mereka dengan cukup mudah jika ikuti panduan yang disediakan.

Jururawat Boleh Pakai Kereta Mewah Beli Rumah Impian

Saya sendiri melihat beberapa rakan yang bekerja sebagai Jururawat dapat membeli rumah impian, dan berkereta mewah hanya dengan duit gaji lumayan sebagai seorang Jururawat di hospital swasta luar negara.

Kepada calon-calon lepasan SPM dan Diploma yang mahu mengetahui cara nak muka kerja sebagai seorang Jururawat, maka sangat disyorkan anda membaca panduan tersebut yang boleh didapati secara online menerusi pautan di bawah ini. Hanya klik link disediakan, dan anda akan dibawa ke laman penerangan lebih detail mengenai panduan lengkap permohonan, temuduga mengenai kerjaya Jujurawat ini.

[+] Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat

Semoga bermanfaat, dan selamat berjaya.

4 comments.. read them below or add one

Inspirasi Huda Inspirasi Huda April 22, 2015
Dengan adanya pendedahan ini diharap dapat membantu anak muda yang sedang mencari pekerjaan. Pekerjaan sebagai jururawat ada cabaran tersendiri dalam menangani pesakit. Kena set dari awal untuk itu.
Yuzz Yuzz April 22, 2015
Entah kenapa bila tengok student2 jururawat yang buat praktikal kat hospital, rusuk kiri tetiba je rasa bergetar.. :)
PELUANG KERJAYA MALAYSIA PELUANG KERJAYA MALAYSIA April 22, 2015
Jururawat lawa-lawa sekarang ni...kekadang yang tua pun mengada2 walau sakit sikit...
Rujukan Kerjaya Rujukan Kerjaya November 19, 2015
Nasib baik tak minat nak jadi jururawat + terlajak usia.

Sekarang senang nak cari info kerja google saja. :-)

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.