Langkau ke kandungan utama

Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Cara nak mula bekerjaya sebagai seorang jururawat. Ramai calon-calon lepasan SPM, Diploma, malah Ijazah yang tidak tahu cara nak memohon dan mendapatkan kerja sebagai seorang Jururawat. Ramai calon-calon ini ada minat untuk menjadi seroang Jururawat, tetapi mereka hilang arah dan tidak tahu bagaimana hendak membuat permohonan bagi mendapatkan kerja sebagai Jururawat.

Ok.Untuk memohon kerja sebagai Jururawat, kelayakan paling minima ialah SPM atau Sijil Pelajaran Malaysia. Menerusi kelayakkan ini, calon-calon SPM yang baru mendapat keputusan boleh memohon untuk Latihan Separa Perubatan yang disediakan oleh SPA. Latihan Separa Perubatan ini akan dibuat pengambilan sebanyak dua kali dalam setahun. Jururawat adalah salah satu kerjaya di dalam latihan separa perubatan ini.

Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Cara Nak Mula Bekerjaya Sebagai Jururawat

Untuk melayakkan diri mendapat Latihan Separa Perubatan khasnya untuk bekerja sebagai Jururawat Kerajaan, calon-calon perlu mengisi borang yang disediakan menerusi laman web SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam). Setelah mengisi borang permohonan kerjaya Jururawat menerusi skim Latihan Separa Perubatan, maka tapisan akan dilakukan oleh pihak SPA. Ada beberapa kriteria pemilihan untuk jalani Latihan Separa Perubatan ini.

Mana-mana calon yang layak bersandarkan kepada keputusan SPM, maka mereka akan dipanggil untuk hadiri satu temuduga khas bagi Latihan Separa Perubatan. Hanya calon-calon yang benar-benar layak sahaja akan ditapis dan pergi ke proses sepenuhnya iaitu menjalani latihan kerjaya. Ini bermakna, hanya calon yang lulus temuduga Latihan Separa Perubatan sahaja akan dipanggil oleh pihak SPA. Bukan mudah untuk lulus, apatah lagi ramai calon yang memohon untuk jawatan dan kerjaya Jururawat ini.

Panduan Lulus Temuduga Kerja Jururawat

Namun begitu, ada satu panduan lengkap yang telah disediakan untuk membantu para calon-calon SPM serta Diploma untuk memulakan kerjaya sebagai seorang Jururawat. Panduan ini sediakan dalam bentuk ebook untuk memudahkan pembacaan dan simpanan. Anda boleh samada cetak, simpan dalam pendrive, simpan dalam komputer, dalam tablet, mahupun dalam telefon pintar anda untuk akses mudah.
Testimonial pembeli ebook Panduan Lulus Temuduga Kerjaya Jururawat

Enam Kandungan Penting Panduan Lulus Temuduga Jururawat

Anda boleh dapatkan pakej rujukan dan panduan lengkap mengenai cara-cara untuk mendapatkan kerjaya impian murni lagi lumayan ini. Panduan mengenai kerjaya Jururawat ini mengandungi:
  1. Permohonan Jururawat - Lepasan SPM
  2. Permohonan Jururawat - Lepasan Diploma
  3. Permohonan Jururawat - Bekerja di Hospital Swasta
  4. Penulisan Resume untuk kerjaya Jururawat
  5. Temuduga Jururawat - Persediaan yang diperlukan untuk lulus temuduga
  6. 29 Soalan Spesifik Temuduga Kerjaya Jururawat
Ia satu panduan dan rujukan bukan sekadar untuk mendapat kerja sebagai seorang Jururawat, tetapi satu panduan untuk menjadikan kerjaya Jururawat sebagai kerjaya lumayan, terutama apabila mendapat peluang bekerja di hospital swasta dan hospital pakar.

Ramai Jururawat sedia ada yang masih tidak tahu bahawa mereka boleh kembangkan kerjaya mereka dengan cukup mudah jika ikuti panduan yang disediakan.

Jururawat Boleh Pakai Kereta Mewah Beli Rumah Impian

Saya sendiri melihat beberapa rakan yang bekerja sebagai Jururawat dapat membeli rumah impian, dan berkereta mewah hanya dengan duit gaji lumayan sebagai seorang Jururawat di hospital swasta luar negara.

Kepada calon-calon lepasan SPM dan Diploma yang mahu mengetahui cara nak muka kerja sebagai seorang Jururawat, maka sangat disyorkan anda membaca panduan tersebut yang boleh didapati secara online menerusi pautan di bawah ini. Hanya klik link disediakan, dan anda akan dibawa ke laman penerangan lebih detail mengenai panduan lengkap permohonan, temuduga mengenai kerjaya Jujurawat ini.

[+] Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat

Semoga bermanfaat, dan selamat berjaya.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Dengan adanya pendedahan ini diharap dapat membantu anak muda yang sedang mencari pekerjaan. Pekerjaan sebagai jururawat ada cabaran tersendiri dalam menangani pesakit. Kena set dari awal untuk itu.

    BalasPadam
  2. Entah kenapa bila tengok student2 jururawat yang buat praktikal kat hospital, rusuk kiri tetiba je rasa bergetar.. :)

    BalasPadam
  3. Jururawat lawa-lawa sekarang ni...kekadang yang tua pun mengada2 walau sakit sikit...

    BalasPadam
  4. Nasib baik tak minat nak jadi jururawat + terlajak usia.

    Sekarang senang nak cari info kerja google saja. :-)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …