Langkau ke kandungan utama

Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Bil dan kadar elektrik TNB selepas GST. Adakah anda telah mendapat bil elektrik terbaru TNB yang ada caj GST? Jika belum, anda boleh tengok contoh bil elektrik TNB selepas GST yang akan saya kongsikan kepada anda.

Saya baru sahaja terima bil elektrik terbaru dari TNB untuk tarikh bil 16 April 2015. Di dalam bil terbaru TNB ini, ada dinyatakan kadar baru yang dikenakan GST oleh TNB. Di dalam bil terbaru TNB ini, anda akan nampak dua kolum baru diwujudkan iaitu penggunaan elektrik yang dikenakan GST dan penggunaan elektrik yang tidak dikenakan GST.

Bil Elektrik TNB Selepas GST

Di dalam bil terbaru yang saya peroleh ini, turut dinyatakan ialah jumlah penggunaan sebelum dan selepas GST dan amaun kena bayar bagi setiap kategori bacaan. Saya berikan dan tunjukkan kepada anda bil elektrik terkini yang telah saya terima dari TNB ini.

Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Info Berkaitan Eletrik TNB Dikenakan GST

Tahukah anda bahawa penggunaan elektrik untuk domestik dikenakan GST oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB)? GST hanya dikenakan ke atas pengguna domestik yang menggunakan elektrik lebih daripada 300 kWh. Manakala untuk penggunaan 300 kWh pertama dikenakan GST sebanyak 0% dalam satu kitaran bil bulanan. Ini bermakna, lebih banyak anda guna elektrik, maka lebih banyaklah anda kena bayar dan pada masa sama dikenakan tambahan dengan GST sebanyak 6%.

GST Untuk Pengguna Bukan Domestik

Untuk pengguna bukan domestik, GST akan dikenakan ke atas bil bulanan tanpa syarat. Bagi kawasan tertentu seperti Langkawi dan Tioman pula, GST dikenakan 0% untuk pengguna-pengguna di Langkawi dan tiada GST dikenakan untuk pengguna-pengguna di Tioman.

Produk dan Perkhidmatan TNB Tertakluk GST

Selain dari bil eletrik, GST turut dikenakan kepada servis-servis lain oleh TNB seperti berikut:
  1. Sambungan baru atau naik taraf sambungan eletrik
  2. Ujian meter elektrik
  3. Kemudahan lampu jalan
  4. Penyediaan kemudahan lampu limpah atau neon untuk bangunan, papan tanda dan papan iklan
Untuk bil tertunggak, tiada GST dikenakan kerana ia bukan sebahagian daripada produk dan servis TNB, tetapi seandainya elektrik dipotong dan penyambungan semula dipohon, GST akan dikenakan.
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Untuk mana-mana organisasi atau orang perorangan yang berdaftar GST, anda boleh membuat tuntutan semula GST pada pihak Kastam dengan menggunakan bil elektrik sebagai bukti untuk membuat tuntutan.

Untuk lebih info dan pertanyaan mengenai GST pada bil elektrik anda, boleh rujuk laman web TNB - GST TNB Untuk Pengguna Domestik
Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Memang tak rasa kalau skit..tapi kalau semua dah kene GST...em tak kuasa nak membeli sgt..tapi bagusle ada hikmahnye GST ni...

    BalasPadam
  2. gst kadang kadang membebankan.. kene lebih berjimat cermat sempena gst dijalankan nih..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…