Langkau ke kandungan utama

Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Bil dan kadar elektrik TNB selepas GST. Adakah anda telah mendapat bil elektrik terbaru TNB yang ada caj GST? Jika belum, anda boleh tengok contoh bil elektrik TNB selepas GST yang akan saya kongsikan kepada anda.

Saya baru sahaja terima bil elektrik terbaru dari TNB untuk tarikh bil 16 April 2015. Di dalam bil terbaru TNB ini, ada dinyatakan kadar baru yang dikenakan GST oleh TNB. Di dalam bil terbaru TNB ini, anda akan nampak dua kolum baru diwujudkan iaitu penggunaan elektrik yang dikenakan GST dan penggunaan elektrik yang tidak dikenakan GST.

Bil Elektrik TNB Selepas GST

Di dalam bil terbaru yang saya peroleh ini, turut dinyatakan ialah jumlah penggunaan sebelum dan selepas GST dan amaun kena bayar bagi setiap kategori bacaan. Saya berikan dan tunjukkan kepada anda bil elektrik terkini yang telah saya terima dari TNB ini.

Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Info Berkaitan Eletrik TNB Dikenakan GST

Tahukah anda bahawa penggunaan elektrik untuk domestik dikenakan GST oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB)? GST hanya dikenakan ke atas pengguna domestik yang menggunakan elektrik lebih daripada 300 kWh. Manakala untuk penggunaan 300 kWh pertama dikenakan GST sebanyak 0% dalam satu kitaran bil bulanan. Ini bermakna, lebih banyak anda guna elektrik, maka lebih banyaklah anda kena bayar dan pada masa sama dikenakan tambahan dengan GST sebanyak 6%.

GST Untuk Pengguna Bukan Domestik

Untuk pengguna bukan domestik, GST akan dikenakan ke atas bil bulanan tanpa syarat. Bagi kawasan tertentu seperti Langkawi dan Tioman pula, GST dikenakan 0% untuk pengguna-pengguna di Langkawi dan tiada GST dikenakan untuk pengguna-pengguna di Tioman.

Produk dan Perkhidmatan TNB Tertakluk GST

Selain dari bil eletrik, GST turut dikenakan kepada servis-servis lain oleh TNB seperti berikut:
  1. Sambungan baru atau naik taraf sambungan eletrik
  2. Ujian meter elektrik
  3. Kemudahan lampu jalan
  4. Penyediaan kemudahan lampu limpah atau neon untuk bangunan, papan tanda dan papan iklan
Untuk bil tertunggak, tiada GST dikenakan kerana ia bukan sebahagian daripada produk dan servis TNB, tetapi seandainya elektrik dipotong dan penyambungan semula dipohon, GST akan dikenakan.
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Untuk mana-mana organisasi atau orang perorangan yang berdaftar GST, anda boleh membuat tuntutan semula GST pada pihak Kastam dengan menggunakan bil elektrik sebagai bukti untuk membuat tuntutan.

Untuk lebih info dan pertanyaan mengenai GST pada bil elektrik anda, boleh rujuk laman web TNB - GST TNB Untuk Pengguna Domestik



advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Memang tak rasa kalau skit..tapi kalau semua dah kene GST...em tak kuasa nak membeli sgt..tapi bagusle ada hikmahnye GST ni...

    BalasPadam
  2. gst kadang kadang membebankan.. kene lebih berjimat cermat sempena gst dijalankan nih..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …

iklantwo