Kategori blog harus blogger Malaysia ketahui. Tahukah anda bahawa terdapat banyak kategori blog dan blogger di Malaysia? Saya akan cuba senaraikan sebanyak mana kategori blog dan blogger yang harus diketahui oleh rakan-rakan pembaca semua. Harapnya dengan penyenaraian ini, blogger Malaysia akan lebih fokus dan menumpukan kepada satu-satu niche tertentu.

Kenapa perlu niche? Niche perlu supaya blogger Malaysia mudah nak buat penjenamaan. Ia juga memudahkan pengiklan untuk mencari blogger dan blog yang bersesuaian bagi mempromosikan produk dan bisnes mereka. Niche juga membantu blogger untuk mencari idea penulisan selain memastikan bahawa mereka tidak tersasar dari matlamat dan visi menulis blog yang sepatutnya ditentukan sejak mula adanya blog sendiri.
30+ Kategori Blog Harus Diketahui

30+ Kategori Blog Harus Diketahui

Mari lihat senarai kategori blog atau blogger yang harus diketahui ini, dan mungkin memberikan blogger Malaysia inspirasi untuk tentukan sendiri niche blog mereka.
  1. Investment and Financial - Abang Ensem, Zamri Abd Wahab,  
  2. Tourism - Karlisa Latisha, Rosmaria, Mawardi Yunus,   
  3. Food Review- Ina Ainaa, Ishak Ismail, Isaac Tan, Nannie Isa, Hazman Fadzil
  4. Computer and Web - Rizky Mahrizal,
  5. Motoring - Melastik Bintang, Adi Arena,
  6. Food Cuisine - Nina Azerin, Mat Gebu, Eny Yusnizar,  
  7. Health and Beauty - Liyana Madrus, Hariri Ibnumustapha, Lina Ed E, Anie Adinie Azeni Ahmad
  8. Photography - Mia Kassim, Potia De Casadelarossa,
  9. Entertainment and Film - Jai Montana (Tamil Film), Lekat Lekit (Horror Film)
  10. Entertainment and Music -
  11. Beauty - Ayue Idris, Has Nieda, Shamiera Osment, Iena Eliena Mieza Everdeen
  12. Motivational - Maria Firdz,
  13. Youth - Amir Nawawi,
  14. Current Issue - Putra Nubhan, Bantai Info,
  15. Knowledge and Blogging Tips - Muh Aram, Khaty R'Bain, Adzril Maizan
  16. Sharing Opinion - Amal Esparanza,
  17. Wedding - Zinnirah,
  18. Islamic - WM Asma Dinie, Najiah,
  19. Craft - Nazifa
  20. Parenting - Fiza Rahman, Zarina Tazari, Aryn Fadz, Julia Johari, Sherry Go, Yana Yassin
  21. Lifestyle - Irna Nurasikin, Nur'Aliah, Mohd Shakir, Illya Leya, Nooraini Zubir
  22. Personal - Nor Ilyana, Nor Hidayah, Fahmi Zuruugambar, Wah Bo Lui , Munirah Izzan
  23. Travel - Faizal Fredley, Khairuddin Lim, Ainul Malik, Husein Ryder, Alia Lisa
  24. Gadget - 
  25. Fashion - 
  26. Information - Hajar Shikin
  27. Sports - 
  28. School and Education - Nur Idayu,
  29. Gossip -
  30. Technology -
  31. Celebrity - 
  32. Small Business - Shahril Sidek (Car Rental) , Fazlina Huzairy,
  33. Marketing - Sunny Yunus,
  34. Careers - iKerjaya Graduan, Zeo Unic,
  35. Financial Planner - Najib Mohamed,
  36. Comical - 
  37. Social and Event -
  38. Politics - 
  39. Novelist - Nilam Himawari ,
  40.  ..
  41. ...
Tu dia .. banyak juga kategori blog dan blogger yang terpacul dari kepala saya ni. Terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang respon menerusi Facebook. Jika anda nak dapat peluang masuk di dalam senarai seperti ini, pastikan anda follow FB hasrulhassan ye ...

Kemampuan saya terhad untuk senaraikan contoh-contoh blog, apapun, kepada yang nak tahu lagi, boleh rujuk post di bawah ini di Facebook, ramai rakan blogger dah beritahu blog niche mereka dan berikan link. Nak kerjasama pun senang ... ok ye.

Anda blogger? Sebutkan nama blog anda, kategori blog anda, url blog.Ada satu entri yang akan saya tulis untuk anda...
Posted by Hasrul Hassan on Wednesday, 29 April 2015

Tips Blogging Berkaitan Niche Blog

Niche telah membuktikan bahawa blogger yang kekal dan maintain dengan satu-satu niche lebih mudah untuk berjaya daripada blogger yang tidak konsisten dengan isi kandungan blog. Antara blogger hebat yang telah berjaya di dalam niche masing-masing boleh dilihat menerusi senarai pemenang anugerah World Bloggers and Social Media Awards MSMW 2015 baru-baru ini.

Saya boleh anggap dengan adanya niche ini, seorang blogger akan mendisiplinkan diri untuk menulis sesuatu yang dia tahu dan minat, mengekang diri dari menulis sesuatu yang semborono dan bersifat kontroversi semata kerana mahukan trafik tinggi.

Jika mahu dapat peluang unik dan tersendiri di dalam dunia blog Malaysia, pastikan anda menjadikan blog anda menjurus kepada satu-satu genre atau niche ini. Tak susah nak tahu, boleh buat trial n error di awal menulis blog iaitu dengan tulis banyak cerita, dan kemudian lihat kekuatan sesebuah entri itu dari segi jumlah komen, trafik, dan post paling popular.

Bagaimana blog niche boleh jana income sehingga ribuan ringgit? - Income Blog RM3000 Sebulan Menulis Review Berkaitan Niche

Dari situ, cuba lambakkan blog anda dengan entri yang sama kaedahnya ye ....

Untuk memudahkan, sila tag, label dan kategorikan entri-entri anda dengan kata kunci atau keyword asas seperti saya senaraikan di atas, lebih mudah gitu. Kemudian buat satu ruang di bahagian sidebar blog yang himpunkan entri-entri dalam kategori, label, tag yang sama supaya niche blog anda lebih menonjol di sebalik entri-entri lain yang mungkin 'lari' sedikit dari kebiasaan.

Penggunaan tagline juga membantu menyerlahkan niche blog anda. Cari satu tagline mudah, catchy dan mesra untuk diingati.

Semoga dimanfaatkan informasi berkaitan kategori blog dan blogger.

 
Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

62 Komen

banyak rupanya kategori blog yg ada yer..=D

Reply

jenuh nak susun balik semua... huhuhu... niche bebas ada tak? huhuhu

Reply

Banyak rupanya kategori blog ye

Reply

Blog LeYa tersenarai..tq bro HH..

Reply

ada juga niche copy & paste berita bro..

Reply

wahh banyak betul kategori yang ada..kekadang sampai blog sendiri tak tahu kategori mana..hihi

Reply

banyaknya... tapi selalu cari ttg info blogging n travel je

Reply

Ya. ada banyak lagi sebenarnya .. cuma tak keluar dari kepala je

Reply

Ada .. kalau suka kehidupan BEBAS .. mungkin boleh buat tu .. hehehe

Reply

Tu bukan blog ... tu pencuri ...

Reply

Oh ya, hari tu tanya saya SPM Semesti tahun berapa kan? SPM 93 ... hoho

Reply

Kalau pandai memilih, in Sha Allah, blog boleh jadi sumber rezeki yang baik.

Reply

Wah. TQ sebab sudi bagi backlink untuk saya. hehe. 1st time dapat backlink dari blog PR3.

Yup saya setuju, amat penting untuk kita buat pengkhususan dalam berblogging dengan memilih niche yang kena dengan jiwa kita. Dengan pilih niche, inshaallah akan ada pintu rezeki yang lain boleh diterokai antaranya mendapatkan peluang advertorial dan juga menjual produk berkaitan niche kita itu sendiri.

Reply

Wah...Banyak tu category blog.

Reply

Byk jugak ya niche blog..Kekadang nsik pening juga nk kategorikan sesebuah blog..

Reply

Tuan HH, saya punya tak da ka? Hihi...by the way..very good information.

Reply

terima kasih..tersenarai jgk kat blog hasrulhassan ni.. hehe... otw nak buat niche blog photography plak..doa2kan

Reply

Tq sifu abam hasrul, thumbs up

Reply

Wow keren, rupanya status di FB tadi dijadikan artikel ya...
Sayangnya blog saya tak masuk senarai, mungkin karena niche nya campuran dan bukan dari Malaysia...

Reply

tadi ada kelas.baru sempat bukak fb tadi.baru sempat komen tadi hehe

Reply

tkasih atas senarainya. entri ini membuatkan saya memikirkan sesuatu..

Reply

wah, blog saya tersenarai! terima kasih saudara HH.
saya sendiri pada ketika ini masih ke arah personal masih belum nampak dengan jelas niche
kadang suka juga kupas isu semasa =)

Reply

good sharing... apa yg sy nampak HH seorang yg rajin dan suka buat reseach... tq

Reply

biarpun blog saya sebenarnya banyak tulis isu semasa tapi lebih di kenali sebagai blog tulis cerita hantu.. asal orang nak sindir pasal saya mesti point pasal cerita hantu. hahahaha.. so saya rasa lebih di kenali sebagai blog cerita seram

Reply

saya x pasti dah saya punya blog kategori apa... dulu personal blog, skang macam2 review saya buat dah.. pasal beauty, psal travel dalam malaysia, pasal movies, pasal makan.. hehe

Reply

Agak2 blog saya Arena Permotoran kategori apa ye?

Reply

good sharing HH.. baru tau kategori blog tu.. sllau kalau org tanya blog awak niche apa.. selambe je jawab lifestyle hehe...

Reply

saya pon tak pasti apa kategori yang paling sesuai untuk blog saya . .

Reply

Jadi pengen belajar ngeblog

Reply

baru komen td..xberpeluang di mention kat sini..hihi... banyak juge niche blog.. :)

Reply

Alhamdulillah, terima kasih bro HH. Tersenarai dlm list blog harus diketahui ni betol2 buat sy tersengih tghari2 ni :)

Reply

sy kategori campur2..hahahaha

Reply

30 kategori? banyak betul. Hahahahah ida tak dapat tentukan niche blog iday, so basically ida banyak tulis personal thing. Hehehehe

Reply

Salam
Dah dua tiga kali sifu bagi backlink kepada Blog Cap Ayam kami. Rasa nak nangis pula. Terima Kasih banyak banyak semoga Allah membalas budi baik sifu. Semoga Allah merahmati dan memberkati sifu dan family aamiin.
Blog dan FB kami adalah info terkini tentang Wilayah Satun. Kehidupan Masyarakat Melayu yang hilang jatidiri. Di samping dalam menjalankan aktiviti perlancongan kami juga cergar dalam khidmat masyarakat. Kami mengajar secara sukarela , bahasa melayu di bumi Satun.
Sekali lagi Jutaan Terima Kasih tak terhingga kepada Sifu Hasrul Hasan. Kami adalah student dari Universiti Hasrul Hasan. Tak cay cer search di Facebook.

Reply

Alhamdulillah..Terima kasih Sifu HH..Xsgka disenaraikan dalam niche parenting..Saya pun mula2 mencari hala tujuan blog sya.Alhamdulillah..perlahan2 nampak dah arah tuju blog kesygan tu :).

Terima kasih byk2 juga pada sifu..Sebab sangat banyak yang saya dapat belajar dr blog sifu ni :).Sampai bole buat kelas ttg SEO

Reply

Terima kasih tuan Hasrul Hassan atas jasa dan budi baik tuan.

Reply

nice info :-). Perlu sekat diri daripada campur pelbagai info dalam blog. Bila dah caca merba orang lain baca pun akan pening.

Reply

nice info :-). Perlu sekat diri daripada campur pelbagai info dalam blog. Bila dah caca merba orang lain baca pun akan pening.

Reply

Bro HH blog cik akak tak de ye..hahaha..
Ingatkan Ada tadi...scroll sampai habis entri tak jumpa..keciciran lah blog cik akak nie kan..hahaha

Reply

Pelbagai kategori blog ... saya punya blog campur sebenarnya tetapi kebelakangan ni banyak berkisar dan berkongsi foto2. Tersenarai juga .. thanks bro HH .. sangat terharu gitu. :D

Reply

Alhamdullillah tersenarai juga,ingatkan masuk niche personal blog,rupanya ke niche blogging tips. Tqsm bro hasrul hassan. Terharu....

Reply

Betul tu Tuan, niche blog ni penting ntuk 'hidupkan' blog... setiap 'niche' ada pengikut dan golongan sasarnya sendiri. blog sendiri Kadang-kadang jadi cacamerba jugak jadinya... ^_^

Reply

Saya nak tambah, infotainment macam www.e-starz.com

Reply

banyak niche cuma kena betul2 pastikan yang mana sesuai dengan perkongsian kita kan HH :) alahai tak sempat nak merasa duk blog HH .:(

Reply

blog sampingan fyna yang lain, fyna dah tetapkannya tersendiri. tinggal fyna nak fokus je selepas ini.

Reply

Terima kasih HH... Bila HH masukkan blog sy kategori motivasi tu baru saya nmpak la hala tuju tu camne... Hehe.. Sblum ni tak berapa nmpk apa kategori blog sendiri.. hehe..

Reply

Tahniah kepada Blogger yang tersenarai.. Harap korang yang tersenari terus sukses dalam niche blog masing2.. Jangan terlalu mengejar trafik sebab ia lama2 akan menjadi bosan dan blog akan menjadi blog sampah...

Reply

thanks info..sngt bergune bg sy begginer bloogers hehe

Reply

Dan apabila melihatkan kategori niche food - terutamanya blogger melayu memang masih kurang lagi - suatu cabaran juga nak tulis pasal dunia makanan setiap hari.... hahahahaha

Reply

wah banyak kategori blog..untung la sape tersenarai.

Reply

Wow. I'm here ! :) thank you sir

Reply

fuyoooo ! terima kasih Nil ada jugak sebagai novelist !!

Reply

salam. nak juga tahu kategori blog saya. sampai x reti nak decide sebab banyak. yg nampak sekarang kids health & parenting. personal, etc. adeh. shehanzstudio.blogspot.com

Reply

awesome , mantap nian informasinya , ternyata masih bnyk yang harus di ketahui mengenal blog

Reply

Ternyata banyak juga yang meti di ketahui oleh para blogger pemula ,,

Reply

tkasih atas senarainya. entri ini membuatkan saya memikirkan sesuatu..

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.