30 April 2015

30+ Kategori Blog Harus Diketahui

Kategori blog harus blogger Malaysia ketahui. Tahukah anda bahawa terdapat banyak kategori blog dan blogger di Malaysia? Saya akan cuba senaraikan sebanyak mana kategori blog dan blogger yang harus diketahui oleh rakan-rakan pembaca semua. Harapnya dengan penyenaraian ini, blogger Malaysia akan lebih fokus dan menumpukan kepada satu-satu niche tertentu.

Kenapa perlu niche? Niche perlu supaya blogger Malaysia mudah nak buat penjenamaan. Ia juga memudahkan pengiklan untuk mencari blogger dan blog yang bersesuaian bagi mempromosikan produk dan bisnes mereka. Niche juga membantu blogger untuk mencari idea penulisan selain memastikan bahawa mereka tidak tersasar dari matlamat dan visi menulis blog yang sepatutnya ditentukan sejak mula adanya blog sendiri.
30+ Kategori Blog Harus Diketahui

30+ Kategori Blog Harus Diketahui

Mari lihat senarai kategori blog atau blogger yang harus diketahui ini, dan mungkin memberikan blogger Malaysia inspirasi untuk tentukan sendiri niche blog mereka.
  1. Investment and Financial - Abang Ensem, Zamri Abd Wahab,  
  2. Tourism - Karlisa Latisha, Rosmaria, Mawardi Yunus,   
  3. Food Review- Ina Ainaa, Ishak Ismail, Isaac Tan, Nannie Isa, Hazman Fadzil
  4. Computer and Web - Rizky Mahrizal,
  5. Motoring - Melastik Bintang, Adi Arena,
  6. Food Cuisine - Nina Azerin, Mat Gebu, Eny Yusnizar,  
  7. Health and Beauty - Liyana Madrus, Hariri Ibnumustapha, Lina Ed E, Anie Adinie Azeni Ahmad
  8. Photography - Mia Kassim, Potia De Casadelarossa,
  9. Entertainment and Film - Jai Montana (Tamil Film), Lekat Lekit (Horror Film)
  10. Entertainment and Music -
  11. Beauty - Ayue Idris, Has Nieda, Shamiera Osment, Iena Eliena Mieza Everdeen
  12. Motivational - Maria Firdz,
  13. Youth - Amir Nawawi,
  14. Current Issue - Putra Nubhan, Bantai Info,
  15. Knowledge and Blogging Tips - Muh Aram, Khaty R'Bain, Adzril Maizan
  16. Sharing Opinion - Amal Esparanza,
  17. Wedding - Zinnirah,
  18. Islamic - WM Asma Dinie, Najiah,
  19. Craft - Nazifa
  20. Parenting - Fiza Rahman, Zarina Tazari, Aryn Fadz, Julia Johari, Sherry Go, Yana Yassin
  21. Lifestyle - Irna Nurasikin, Nur'Aliah, Mohd Shakir, Illya Leya, Nooraini Zubir
  22. Personal - Nor Ilyana, Nor Hidayah, Fahmi Zuruugambar, Wah Bo Lui , Munirah Izzan
  23. Travel - Faizal Fredley, Khairuddin Lim, Ainul Malik, Husein Ryder, Alia Lisa
  24. Gadget - 
  25. Fashion - 
  26. Information - Hajar Shikin
  27. Sports - 
  28. School and Education - Nur Idayu,
  29. Gossip -
  30. Technology -
  31. Celebrity - 
  32. Small Business - Shahril Sidek (Car Rental) , Fazlina Huzairy,
  33. Marketing - Sunny Yunus,
  34. Careers - iKerjaya Graduan, Zeo Unic,
  35. Financial Planner - Najib Mohamed,
  36. Comical - 
  37. Social and Event -
  38. Politics - 
  39. Novelist - Nilam Himawari ,
  40.  ..
  41. ...
Tu dia .. banyak juga kategori blog dan blogger yang terpacul dari kepala saya ni. Terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang respon menerusi Facebook. Jika anda nak dapat peluang masuk di dalam senarai seperti ini, pastikan anda follow FB hasrulhassan ye ...

Kemampuan saya terhad untuk senaraikan contoh-contoh blog, apapun, kepada yang nak tahu lagi, boleh rujuk post di bawah ini di Facebook, ramai rakan blogger dah beritahu blog niche mereka dan berikan link. Nak kerjasama pun senang ... ok ye.

Anda blogger? Sebutkan nama blog anda, kategori blog anda, url blog.Ada satu entri yang akan saya tulis untuk anda...
Posted by Hasrul Hassan on Wednesday, 29 April 2015

Tips Blogging Berkaitan Niche Blog

Niche telah membuktikan bahawa blogger yang kekal dan maintain dengan satu-satu niche lebih mudah untuk berjaya daripada blogger yang tidak konsisten dengan isi kandungan blog. Antara blogger hebat yang telah berjaya di dalam niche masing-masing boleh dilihat menerusi senarai pemenang anugerah World Bloggers and Social Media Awards MSMW 2015 baru-baru ini.

Saya boleh anggap dengan adanya niche ini, seorang blogger akan mendisiplinkan diri untuk menulis sesuatu yang dia tahu dan minat, mengekang diri dari menulis sesuatu yang semborono dan bersifat kontroversi semata kerana mahukan trafik tinggi.

Jika mahu dapat peluang unik dan tersendiri di dalam dunia blog Malaysia, pastikan anda menjadikan blog anda menjurus kepada satu-satu genre atau niche ini. Tak susah nak tahu, boleh buat trial n error di awal menulis blog iaitu dengan tulis banyak cerita, dan kemudian lihat kekuatan sesebuah entri itu dari segi jumlah komen, trafik, dan post paling popular.

Bagaimana blog niche boleh jana income sehingga ribuan ringgit? - Income Blog RM3000 Sebulan Menulis Review Berkaitan Niche

Dari situ, cuba lambakkan blog anda dengan entri yang sama kaedahnya ye ....

Untuk memudahkan, sila tag, label dan kategorikan entri-entri anda dengan kata kunci atau keyword asas seperti saya senaraikan di atas, lebih mudah gitu. Kemudian buat satu ruang di bahagian sidebar blog yang himpunkan entri-entri dalam kategori, label, tag yang sama supaya niche blog anda lebih menonjol di sebalik entri-entri lain yang mungkin 'lari' sedikit dari kebiasaan.

Penggunaan tagline juga membantu menyerlahkan niche blog anda. Cari satu tagline mudah, catchy dan mesra untuk diingati.

Semoga dimanfaatkan informasi berkaitan kategori blog dan blogger.

 

29 April 2015

ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn

ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn - Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pengunjung untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya.

ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn

ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn
ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn
ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn
ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn Parit Buntar
ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn Parit Buntar
ABC, Jagung Sagat, Lai Chi Kang - Balak Inn Parit Buntar

Buat Duit Blog Menulis Review

Buat duit blog menulis review. Ramai blogger yang sudah memahirkan diri dengan teknik dan cara-cara menulis sebuah entri review yang berkesan. Itulah sebab ramai pengiklan samada usahawan kecil mahupun syarikat besar ambil blogger untuk menulis mengenai bisnes dan produk mereka.

Menulis review adalah salah satu cara buat duit blog yang boleh dianggap lumayan, kerana pengiklan sanggup bayar sehingga RM300 - RM500 untuk satu tulisan berbentuk review di dalam blog. Adakah anda tahu bahawa terdapat satu platform yang menyediakan sumber job review ini untuk blogger?

Buat duit blog menerusi penulisan review memang best. Selain mengasah bakat penulisan diri sendiri, blogger juga akan mendapat info berkaitan produk dan bisnes yang dijalankan oleh usahawan, terutama sekali usahawan online. Ia juga membuka peluang lebih luas untuk job-job review akan datang, dan bakal menarik pengiklan-pengiklan dari syarikat besar.
Buat Duit Blog Menulis Review

Buat Duit Blog Menulis Review

Saya sendiri ada menyediakan servis job review ini. Malah, saya telah menulis beberapa job review sejak dari tahun 2013 lagi. Alhamdulillah, rezeki menulis job review ini makin baik, apatah lagi apabila sudah ada platform mempromosikan blog untuk mendapatkan peluang menulis review iaitu Advertorial.MY.

Antara job review yang pernah saya tulis:

Dan banyak lagi .. termasuklah daripada luar negara ...


Alhamdulillah, semua pengiklan berpuas hati dengan servis yang telah saya sediakan, sehingga ada pengiklan yang ulang mendapatkan servis penulisan review ini daripada saya, contohnya:

Milk Booster Untuk Ibu Hadapi Masalah Penyusuan Badan

Memang boleh buat duit dengan blog dengan menulis job review ini. Bukan sekali dua dapat job review, in Sha Allah, jika pelanggan puas hati mereka akan dapatkan servis daripada blogger yang sama lagi dan lagi .. ..

Berminat nak iklankan blog anda untuk tugasan menulis review berbayar? Boleh daftar di Advertorial.MY

Kenapa Ramai Pengiklan Dapatkan Servis Job Review dari Blogger?

Ramai pengiklan yang meminta saya menulis job review kerana hasilnya boleh nampak seperti di bawah ini. Apabila ada pencari maklumat di Google, mereka boleh nampak review yang telah saya tulis. Dengan ini bukan sahaja jenama diperkenalkan, produk juga mendapat promosi secara berterusan dan 'percuma' di enjin carian. Pengiklan bayar sekali pada blogger menerusi job review, untungnya berkali-kali .. dan berpanjangan, in Sha Allah.
Servis penulisan review dan advertorial blogger
Servis penulisan review dan advertorial blogger
Servis penulisan review dan advertorial blogger
Servis penulisan review dan advertorial blogger
Servis penulisan review dan advertorial blogger
Buat duit blog menerusi penulisan review
Saya sebagai blogger terima semua tawaran job review samada dari usahawan besar mahupun usahawan kecil yang bisnes dari rumah. Lihat contoh beberapa artikel review saya berkaitan Sabun Herba dan Kuih Semperit - dua-dua adalah dari usahawan wanita dari luar bandar.

Dek kerana itu, mereka bukan sahaja puas hati dengan job review atau advertorial yang saya tulis, malah menjadi pengikut dan pembaca setia blog ini ... kiranya dapat kenalan dan kawan, sambil sama-sama belajar mengenai ilmu pemasaran online yang saya kongsikan.

Penulisan Review Berbaloi untuk Blogger dan juga Pengiklan

Buat duit blog dengan menulis review memang berbaloi, apatah lagi jika diri sebagai blogger membuktikan bahawa job review yang telah dibuat bawa hasil dan impak yang diperlukan. Itu sebab ada usahawan tidak risau untuk keluarkan duit sebagai pelaburan untuk pengiklanan online job review ini. Berbaloi untuk blogger, dan berbaloi untuk pengiklan serta usahawan.

Nak gunakan akhbar? Hari ini terbit, esok lusa belum tentu akan ada.... ye tak? Hoho ...

Kepada pengiklan yang berminat nak dapatkan servis job review daripada saya, boleh berhubung menerusi ruangan contact atau email ke blogger.hasrulhassan @ gmail.com. Harga servis saya standard dengan hasil yang akan anda dapat, in Sha Allah


Buku Amran Fans Laris, Siapa Amran Fans Hampir Terjawab ..

Fenomena Amran Fans. Ramai yang mahu tahu siapakah sebenarnya Amran Fans sehingga ramai yang datang dari jauh ke PWTC. Ada yang datang dari Kelantan, Johor dan Perlis kerana mahu mengenali diri dan identiti sebenar Amran Fans. Saya dan isteri juga sempat ke PWTC pada 24 April 2015 sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (KLiBF) 2015. Individu yang dikatakan Amran Fans dikatakan akan muncul di KLiBF sebagai merasmikan dan mempromosikan buku Amran Fans terbitan Dubook Press.

Sayang seribu kali sayang, penantian ramai peminat Amran Fans bagai sia-sia. Wajah sebenar Amran Fans tidak dapat diketahui walaupun ada yang menanti sebelum suboh menjelang. Sadis. Buku Amran Fans laris, tetapi persoalan siapa sebenar Amran Fans masih belum terjawab secara total. Masih banyak misteri di sebalik Amran Fans.

Buku Amran Fans Laris, Siapa Amran Fans Hampir Terjawab?

Cara ketahui siapa sebenarnya Amran Fans

Walaupun ada peminat Amran Fans yang marah-marah dan bercelupar di ruangan Fanpage Amran Fans, namun Amran Fans tetap kekal kacak dan bukunya bagai perlu dicetak kali kedua untuk penuhi permintaan sana sini di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, termasuklah peminat-peminat dari negara seberang Tangkak.
Buku Amran Fans Laris, Siapa Amran Fans Hampir Terjawab ..

Amran Fans di KLiBF 2015

KLiBF telah bermula sejak 24 April 2015, dan bakal berakhir pada 3 Mei 2015. Saya dan keluarga sempat menyesakkan diri ke KLiBF ini untuk merasai sendiri kemeriahan yang ada di salah satu pesta buku terbesar di Malaysia. Memang ramai orang yang datang sehingga nak bergambar pun kena singgul-singgul punggong dengan budak-budak sekolah dan remaja yang menjadi majoriti pengunjung.

Tak sempat saya dan isteri untuk dapatkan pelbagai buku menarik yang dijual dengan harga diskaun. Serius memang banyak sangat buku dan majalah yang ada, dari pelbagai genre - komik, buku ilmiah, novel, majalah dan banyak lagi. Malah, boleh dapat hadiah iringan pula dengan pembelian dan tempahan. Ada juga sessi penulis bertemu peminat. Saya dan isteri sempat jumpa dengan Ustaz Zahazan dan kumpulan inTeam yang turut sama hadir mempromosikan buku tulisan mereka pada hari tersebut (25 April 2015).

Kalau anda masih belum ada kesempatan ke KLiBF 2015, bolehlah hadir untuk melihat pelbagai buku-buku yang dijual di sana. Manalah tahu, kot-kot datang nanti boleh jumpa dengan Amran Fans yang selama ini menjadi misteri.
Amran Fans ialah Fadzil Zahari - Suami Yana Shamsudin

Oh ya, ada yang kata Amran Fans ada 'skandal' dengan Yana Shamsudin .. itu sebab Yana Shamsudin selalu sahaja mempromosikan Amran Fans di laman sosial. Malah, ada yang mendakwa identiti sebenar Amran Fans dikaitkan dengan Fadzil Zahari, iaitu suami kepada Yana Shamsudin. Fadzil Zahari turut kelihatan berada semasa pelancaran buku Amran Fans di PWTC... hoho .. kebetulankah? Fadzil Zahari adalah pemilik Prokuya Studios yang terbabit dalam pengiklanan secara online, event dan talent management dan terbitan iklan komersil.

Kemunculan Lelaki Bertopeng Dikaitkan Dengan Amran Fans

Update. Lelaki bertopeng muncul semasa majlis menandatangani buku Amran Fans. Adakah dia benar-benar Amran Fans atau sekadar penyedap rasa hati jiwa peminat yang sentap? Haha ..

Identiti Amran Fans hampir diketahui, individu di bawah ini muncul di majlis tandatangan buku Amran Fans yang laris di PWTC baru-baru ini (kiriman salah seorang pembaca blog ini). Adakah lelaki ini Amran Fans? Bagaimana dengan dakwaan yang mengatakan Fadzil Zahari suami kepada Yana Shamsudin adalah 'pemilik sebenar' Amran Fans yang menjadi fenomena laman sosial di Malaysia?
Lelaki bertopeng di KLiBF dikatakan sebagai Amran Fans
Bak kata Amran Fans, biarlah dirinya menjadi misteri ...

"Biarlah misteri disebalik Amran Fans ini kekal menjadi sebuah misteri. Semoga ianya mampu duduk sebaris dengan misteri misteri lain yang wujud di dalam negara ini seperti misteri pembunuhan Altantuya dan jugak kehilangan MH370." - Amran Fans

Amran Fans vs Blogger

Siapa Amran Fans tidak diketahui - di sebalik ramai yang rasa kecewa dan hampa nak tahu identiti sebenar Amran Fans mahupun Amran Pekida ...  buku Amran Fans tetap laris.... anak kecil pun beli buku Amran Fans... hoho. Disebabkan Amran suka juga menempel bersama rakan-rakan blogger popular seperti Hanis Zalikha, maka ramai jugalah blogger yang menulis mengenai diri Amran Fans ini sehinggakan ada rakan blogger yang buat pembongkaran sendiri, boleh bacanya di sini - Siapakah Watak Sebenar di Sebalik Amran Fans

Buku Amran Fans Laris, Siapa Amran Fans Hampir Terjawab ..
Siapa yang dah miliki buku Amran Fans? Kata Dubok Press, identiti dan bayangan siapa sebenarnya Amran Fans ada diceritakan di dalam buku ini, benarkah? Atau statement tersebut adalah sekadar statement bagi melariskan buku Amran Fans yang ada ratusan ribu malah jutaan peminat di rantau Asia Tenggara ini? .. hoho ..

Ada cerita mengenai Amran Fans? Sila kongsikan di ruangan komen.



Ramai Tak Puas Hati Cara Courts Kutip Hutang

Sejak saya menulis mengenai Elakkan Berhutang Dengan Courts Mammoth (Courts), ramai yang tinggalkan komen pada entri tersebut mengadu mengenai masalah yang mereka hadapi dengan gedung perabut antara terbesar di Malaysia ini. Ramai sebenarnya yang tidak puas hati dengan cara Courts kutip hutang pelanggan-pelanggannya.

Saya tergerak hati untuk menulis dan mempamerkan luahan-luahan para pelanggan yang berasa tertekan dengan cara dilakukan oleh pihak Courts. Bukan setakat pelanggan, ada yang boleh dianggap tidak ada kena mengena dengan pembelian di Courts pun ramai yang mengadu. Serius, saya berasa kasihan dan bersimpati dengan apa yang telah berlaku.
Ramai Tak Puas Hati Cara Courts Kutip Hutang

Ramai Tak Puas Hati Cara Courts Kutip Hutang

Di sini saya paparkan beberapa komen pembaca blog ini berkaitan masalah yang mereka hadapi dengan pihak Courts, atau lebih tepat lagi dengan agen pengutip hutang yang telah dilantik dan diberikan amanah oleh pihak Courts.

Beberapa komen dari pembaca ...

"Saya dimaklumkan jika berhutang dengan courts cuma boleh blacklist ctos je not ccris.sebenarnya memang melampau2 mcm ah long gaks.ugut2 orang suh bayar.ada member ambil barang hari yang sama tapi akaun berbeza.dia ambil 2 barang tapi hantar lain hari.then courts buat 2 akaun, satu bayar awal bulan dan satu pertengahan bulan,member duk bayar ingat 1 akaun, tetiba dpt tau dia tertunggak and ada 2 akaun rupanya..ni dah mcm menipu.." - Rosniena

"Courts Mammoth, PENIPU LAH !!! pada tahun 2006 saya telah pulangkan barang-barang semua dan ada orang datang ambil di rumah saya di kepong.. dan dia kata tak perlu bayar apa apa selepas kita pulangkan barang semua... ok lah itu.... TETAPI mula tahun lepas 2013-2014 collector hantar surat minta hutang yang tertunggak, masa ambil saya pulangkan barang kata tak perlu bayar tapi dah sekian lama hantar collector/surat minta hutang. SAYA suruh Courts Mammoth hantar semua barang yang diambil hantar ke klang dan saya akan bayar penuh dan cash 5K+++ tetapi Courts Mammoth tak mahu, dia kata saya yang salah tetapi saya ini bodoh, tak simpan surat/bukti so diam/melawan macam itu aje lah... banyak kali call marah-marah, ada sampai lawyer Courts Mammoth call, kata nak saman saya 15K jika saya tak bayar, saya kata saman lah tapi tak saman juga.. akhir akhirnya saya malas nak bising, saya minta discount dapatlah 30% baru habis 2 minggu lepas, tetapi surat tak dapat lagi sampai today.. so as kawan dalam gerbang maya ini, kalau nak beli barang elektrik cari kedai-kedai lain yang boleh bagi hutang.. lagi satu, pekerja-pekerja Courts Mammoth memang KURANG AJAR dan bagi maklumat salah, selepas itu salahkan pembeli.!!!" - mddm88
Ramai Tak Puas Hati Cara Courts Kutip Hutang

"Ade pihak yg col ckp diorg dr citos..nk blacklist name sy sbb ade balance rm1200 lg utang sy dgn courts maut...sbb da abis agreement katenye...diorg desak suh byr full amount dlm tenpoh 7hr...da la br lepas raye..tgh bulan plak...diorg xnk trima sy byr separuh...da la sy da xkeje....xkn nk suh suami sy mrompak plak hanye sbb nk byr utang court. ..aduhai buntu dah"- Anonymous

Memang ramai yang mengadu pada saya menerusi entri tersebut. Kadangkala masalah timbul kerana sikap kita yang ambil sambil lewa soal hutang dengan Courts. Rasanya semua maklum dah bahawa skim kredit yang disediakan oleh pihak Courts memang tidak berbaloi, sebab kena bayar berkali-kali ganda, walhal produk yang kita beli tu bukan macam harga rumah atau kereta.

Rakan blogger saya yang pandai  pun ada ceritakan mengenai pengalamannya membeli barang di Courts. Anda boleh baca sendiri dan boleh dapatkan sedikit sebanyak tips untuk membeli di Courts, berminat nak tahu? Boleh baca entri rakan blogger Mohd Fairiz di sini - Elakkan Risiko Hutang dengan Courts Mammoth

Ada komen yang buat diri saya serba salah, nak tolong tapi ... adeh. Cuba baca salah satu komen yang ditinggalkan oleh pembaca ini:

"Salam en hasrul... Sy pn ugutan yg sama pd 6.3.2015..dpt pangilan dr Tg.Aida peguam yg dilantik oleh cm ni..ugut nk sita brg umah sy..kcuali pakaian ,tmpt tinggal,mknan..sy dhlh sarat mengandung gelabah tahap gaban.. ceritanya bln 10.2013 sy tbaca iklan jualan murah..sy ke cm tgk iklan kamera hrg 1898..ingat nk beli cash tp xdpt..spupu sy minta tlg suami sy sbagai pbeli..guna slip gaji suami..yelh time tu dia tgh bljar lg xde slip gaji..janji nk byr setiap bln kat cm.tut..tut..6.3.2015 sy dpt call kate sy xbyr stahun..bmakna spupu sy xpi buat byrn..nk mai sita brg2 kat umah sy..sy punyalh tkejut..diaorg minta sy byr 5k full payment. Giler mn sy nk cari duit..2ari xmkn nasi tkjut..sy pi ambik brg dgn spupu sy ..sy nk pi htr kat cm smula arini 8.3.3015 kerana situ xbg sy pulangkan...klu sy pulangkan sy ttp kena byr 5k tu...sperti mne dlm surat pjanjian..sy ckp sy nk byr stahun yg xdibayar..brg tu sy pulangkan balik..dia kata wlupun sy htr balik brg tu sy ttp kena byr..sy jns xtahu apa2..dia bgthu lg klu sy xbyr nama disenarai hitamkan..klu dimasa akn dtg nk buat loan dgn bank xlps dan disenarai hitam di Bank negara malaysia.sy tny lg brp jumlah kena byr klu sy smbung balik..cm ckp 2500 cm bgthu kena byr lah psl acc bmslh..cm ckp duit tu ttp dlm acc kite..sy ckp mmg xde duit sbyk tu..klu ikut amaun kena byr 1200 shj..sy mohon en hasrul bg pdpt...ape perlu sy buat...klu blh whtsp sy 01429XXX"- Qisha Shop

Apa yang boleh buat adalah berikan nasihat berlandaskan kepada pengalaman-pengalaman rakan-rakan yang pernah berurusan dengan Courts. Nak memadai lebih-lebih tu memang tidaklah. Saya bukan peguam atau pihak yang tahu selok-belok mengenai perjanjian pembelian antara mereka.
Ramai Tak Puas Hati Cara Courts Kutip Hutang
Saya bukanlah orang yang ada kuasa untuk merungkai masalah mereka ini. Saya sekadar berkongsi cerita dan pendapat tentang cara pembelian berhutang dengan Courts yang sebenarnya merugikan dan boleh memerangkap sehingga menjadikan hidup jadi tidak keruan, gundah gulana, serta ketakutan. Saya sendiri hampir-hampir menjerat diri sendiri apabila pernah bercadang untuk membeli di Courts. Tetapi, ia tidak berlaku apabila wife saya telah membaca surat perjanjian panjang lebar yang disediakan oleh pihak Courts; dan secara kebetulan pula stok barangan perabut yang kami ingin beli tiada di dalam simpanan mereka.

Mengadu Pada Persatuan Pengguna

Mana-mana pembaca yang rasa diri mereka diperdaya, ditipu dan mungkin dianiaya, bolehlah membuat laporan kepada pihak yang berkenaan, terutama kepada Persatuan Pengguna. Sebenarnya perkara seperti ini ada jalan penyelesaiannya, cuma kita perlu cari dan dapatkan jawapan, dan bukan jawapan yang mencari kita.

Cuba lihat bagaimana rakan blogger saya Tomato Oren ini selesaikan isu Courts yang dia hadapi. Dan baca juga komen dari seseorang tentang bagaimana nak beli barang dengan Courts.
Cara Selesaikan Masalah Hutang Dengan Courts
Cara selesaikan masalah pengutip hutang Courts
Yang ini pula adalah salah satu komen daripada entri rakan blogger saya .... mungkin boleh membantu ramai yang ada masalah hutang dengan Courts.

"Ok saya nak cerita pasal pengalaman beli barang kat CM nih beli barang pada tahun 2006 dan pada 2014 baru nak kutip hutang..barang pulak dah dikembalikan pada tahun yang sama sebab masa beli ada offer 2500 je ingat nak settlekan masa hujung tahun bila tanya balance 4k ++ memang israel la CM nih ,jadi terus kol suruh pihak CM datang ambil barang selepas bertahun tahun baru nak cari balik so kalau benda macam nih terjadi pada anda semua senang je ..pergi ke persatuan pengguna di kawasan masing-masing buat laporan yang korang beli barang tahun bila detail boleh ke CM minta dia print apa barang yang kita beli ...kalau nak tau SEBAGAI PENGGUNA KITA ADA HAK ..SEBARANG URUSAN KUTIPAN HUTANG ATAU PERBANK KAN SELEPAS 6 TAHUN MEREKA TIDAK LAYAK SAMA SEKALI UNTUK MENUNTUT HUTANG..DAN SEGALA URUSAN HUTANG YANG TIDAK DIKUTIP MELEBIHI 6 TAHUN ORANG YANG MEMBERI HUTANG TIDAK LAYAK UNTUK MENUNTUT KEMBALI ha baca yg tulisan besar tuh ..sama juga kalau kereta xcident totaly lost lepas 6 tahun bank kata ko tak bayar kan so terus bawak butir butir yang ko ada bawak ke persatuan pengguna ..kalau kes ko rumit dia akan sarankan ke TRIBUNAL PENGGUNA untuk fight dengan pihak berkenaan jangan takut kalau dia ugut pakai lawyer ..kita pengguna ada hak so gunakan hak anda...pengalaman sendiri." - Tanpa Nama dari blog Sha Salwa
 
Dah tengok kan? Banyak lagi sebenarnya komen ditinggalkan mengenai masalah hutang, masalah pengutip hutang, masalah peguam yang berkaitan dengan Courts ini, tapi rasanya dah cukup banyak untuk perlihatkan bagaimana ramai pelanggan yang telah rasa teraniaya dengan apa yang dilakukan oleh Courts.

Elakkan Hidup Dengan Hutang

Berhutang memang mudah, nak membayar memang susah. Itulah sebab saya menulis entri mengenai Courts pada awalnya.
[Baca] Bagaimana Nak Bebas Hutang, Dan Punyai Rezeki Melimpah Ruah? - Download Ebook Ini Sekarang!

Kehidupan zaman sekarang memang susah nak lari dengan hutang. Malah, nak belajar pun kena buat pinjaman dan berhutang sana sini. Cumanya apa yang boleh dilakukan ialah meminima hutang selagi boleh dan terdaya. Elakkan mana-masa skim yang membenarkan Riba. Dan cubalah buat simpanan untuk membeli barang secara tunai atas kehendak. Jangan sesekali ada beli barang keperluan harian dengan cara berhutang - terutama menggunakan kad kredit, kerana bahananya kelak akan buat diri merana. Jika mahu beli juga, pastikan anda membayar hutang dalam kad kredit itu sebelum tempoh untuk elak faedah riba dikenakan. Nasihat saya, lebih baik gunakan kad debit yang lebih selamat.

Kesimpulan Ramai Tak Puas Hati Dengan Courts

Ok. Secara kesimpulannya.
  • Beli barang Courts dengan tunai lebih selamat dan lebih berbaloi dari beli secara hutang.
  • Elakkan beli barang Courts dengan menggunakan nama rujukan orang lain.
  • Simpan segala resit berkaitan pembelian dan pembayaran dengan Courts - buat salinan jika perlu.
  • Baca terma dan syarat pembelian dengan Courts secara teliti.
  • Update mengenai alamat dan nombor telefon terkini dengan pihak Courts untuk elak daripada dikenakan caj-caj berkaitan denda lewat dan sebagainya.
  • Semak, siasat dan ketahui latar belakang tukang kutip hutang Courts. Ramai yang menyamar dari pejabat peguam.
  • Untuk saman, dan penyitaan, penghutang akan terima surat rasmi dan bukan dalam bentuk SMS. Jadi, jangan mudah terpedaya apabila mendapat SMS mengatakan saman akan diberikan atau kediaman akan disita.
  • Buat laporan kepada pihak bertanggungjawab apabila rasa teraniaya dengan aktiviti jual-beli-kutip-hutang Courts. 
  • Dapatkan nasihat guaman jika perlu.
  • Amalkan budaya membeli mengikut kemampuan, dan latih diri untuk menyimpan wang bagi membeli secara tunai.
Sebenarnya mana-mana tempat yang kita beli secara kredit ada pro dan kontranya. Jangan mengikut rasa, kita gelap mata dan tidak memikirkan apa yang bakal berlaku dalam jangka masa panjang.

Semoga artikel dan entri ini bermanfaat dan dimanfaatkan. Jika anda fikirkan entri ini dapat bantu ramai orang, maka sebarkan - hanya klik Like dan Share menerusi laman sosial milik anda.

28 April 2015

Memanipulasi Meta Tag Untuk Trafik Blog

Memanipulasi meta tag untuk mendapat trafik. Trafik untuk sebuah blog diibaratkan nyawa. Menerusi trafik, barulah sebuah blog dapat menjana income. Tanpa trafik, bermakna blog tersebut tidak ada pembaca. Dalam terdesak untuk mendapatkan trafik blog, saya nasihatkan blogger Malaysia janganlah sampai memanipulasi meta tag secara berlebih-lebihan.

Ramai blogger tahu bahawa ada meta tag boleh membantu di dalam menjadikan sebuah blog itu mesra SEO. Ada yang tahu memanipulasinya dengan betul untuk mendapatkan trafik yang dikehendaki menerusi enjin carian. Namun, ada juga segelintir blogger yang menggunakan teknik dan cara yang salah sehingga boleh memberi impak negatif untuk blog tersebut dalam jangka masa panjang.

Banyak platform pengiklanan yang sudah establish sangat ambil berat mengenai teknik manipulasi trafik ini. Jika anda seorang pemilik akaun Google Adsense, jangan sesekali anda memanipulasi meta tag dengan cara yang salah. Ini akan mengakibatkan blog anda kehilangan akaun Adsense, dan kemungkinan segala income yang terhasil menerusi blog anda tidak akan dapat dikeluarkan. Begitu juga dengan sesetengah platform pengiklanan lain seperti Innity, Komli dan juga Nuffnang.

Memanipulasi Meta Tag Untuk Trafik Blog

Apa yang saya maksudkan dengan memanipulasi?

Manipulasi ialah apabila meta tag itu menjurus kepada sesuatu kata kunci (keyword) panas yang boleh berikan trafik tinggi tetapi apa yang terkandung di dalam blog adalah sebaliknya. Mungkin anda tidak berapa faham apa maksud saya, jadi saya tunjukkan dalam bentuk imej di bawah ini - satu screen shot yang diambil dari sebuah blog yang agak tinggi trafiknya.

Tak berapa nak clear? Ok, saya cuba paparkan di bawah ini dengan lebih jelas.
Nampak apa yang cuba saya nak sampaikan? Sebuah blog berbahasa Melayu yang papar mengenai isu semasa dan informasi tetapi menggunakan pendekatan di atas sebagai salah satu cara untuk mendapat trafik yang tinggi. Ini merupakan teknik memanipulasi meta tag yang boleh dianggap lejen kerana pernah mendapat perdebatan hangat satu waktu dulu, dan pernah disepakatkan di kalangan blogger-blogger berpengaruh dunia bahawa cara ini adalah cara yang salah, melainkan blog tersebut memang menjurus kepada isi kandungan sebegitu.

Dan kerana itulah, meta tag sudah menjadi tidak begitu relevan untuk robot enjin pencari terutama Google untuk indeks blog dan entri dan memasukkan dalam pengkalan data carian. Dengan kata lain, teknik ini sudah tidak boleh digunakan sebagai salah satu teknik utama untuk menjadikan sesebuah blog itu mesra SEO.

Semoga bermanfaat.

Bagaimana Blog Setahun Jagung Jadi Top Rank Google

Saya nak dedahkan satu teknik yang telah saya guna-pakai sebaik sahaja saya wujudkan blog Kerjaya Kerajaan milik saya. Teknik yang membolehkan blog domain sendiri yang didaftarkan pada Disember 2014 berada top rank untuk beberapa kata kunci (keyword) berkaitan kerjaya. Dan saya hanya mengambil masa kurang dari 10 bulan untuk bolehkan segalanya itu berlaku.

Siapa kata sebuah blog baru tidak boleh berada di top rank Google untuk kata kunci tertentu? Saya sendiri telah buktikan bahawa ianya boleh dilakukan. Alhamdulillah, saya membuktikannya menerusi blog iKerjayaGraduan.com yang merupakan sebuah blog perkongsian mengenai kerjaya kerajaan dan sektor awam di Malaysia. Blog itu juga merupakan antara blog utama saya untuk mendapat komisen daripada pelbagai program affiliate percuma yang telah saya sertai, terutama sekali berkaitan kerjaya.

Bagaimana Blog Setahun Jagung Jadi Top Rank Google?

Apakah teknik yang telah saya gunapakai selama 10 bulan tersebut sehingga membolehkan blog setahun jagung saya itu bersaing sangat baik di enjin carian Google untuk kata kunci berkaitan kerjaya?

Cuba lihat bukti-bukti teknik saya ini.


Dah nampak bukti-bukti yang saya tampilkan? Semua screen shot di atas saya ambil hari ini (28 April 2015) di carian Google Malaysia menggunakan Firefox New Private Window. Jumlah post yang ada di blog Kerjaya Lepasan Graduan saya baru 52 post, bermula post pertama pada 24 June 2014 - ketika itu blog kerjaya saya itu masih lagi menggunakan ____.blogspot.com. Hanya pada Disember 2014 baru saya dapatkan domain unik untuk blog tersebut.

Ok. Saya dah tunjukkan kepada anda bahawa teknik mudah saya ini berhasil. Ini merupakan teknik SEO blogspot antara paling mudah nak dibuat oleh sesiapa sahaja - samada blogger baru mahupun blogger lama.

Di awal entri, saya beritahu saya akan dedahkan satu teknik SEO, tetapi sebenarnya ia melibatkan beberapa teknik atau cara bagi membolehkan blog setahun jagung berjaya tampil top rank carian Google.

Kuasa Backlink Berkualiti

Ada pakar SEO berkata, sebuah blog itu boleh berada di top rank Google disebabkan oleh jumlah atau bilangan backlink yang diberikan kepada blog tersebut. Tapi, apa yang berlaku pada blog Kerjaya Lepasan Graduan milik saya itu adalah agak berlainan. Jumlah backlink yang diberikan kepada blog itu adalah kecil. Jadi, soal jumlah itu mungkin boleh dipertikaikan.

Kalau lihat daripada jumlah perkongsian di laman sosial pun tak banyak, walaupun jumlah like, jumlah share menerusi laman sosial boleh membantu sesebuah blog dan entri itu berada di top enjin carian Google. Anda boleh rujuk ke pautan berikut, merujuk kepada analisis backlink oleh Ahref di atas - Backlinks Analysis iKerjayaGraduan.com

Jadi, apakah teknik yang saya gunakan sebenarnya?

Teknik Mendapatkan Backlink Berkualiti

Ia adalah teknik mendapatkan backlink berkualiti. Jumlah tidak penting, tetapi kualiti backlink itu yang penting supaya entri-entri dan blog mesra SEO boleh berada di top enjin carian. Salah satu cara saya mendapatkan backlink berkualiti ialah menerusi segmen, kontest dan giveaway.

Saya masukkan URL dan kata kunci untuk blog kerjaya saya itu sebagai salah satu dari penaja atau penganjur. Mana-masa peserta giveaway, kontest dan segmen kena wajib letakkan. Jadi, secara mudahnya blog tersebut telah mendapat beberapa puluh backlinks percuma, menerusi penggunaan kata kunci untuk menjadikan ia satu backlink berkualiti (dofollow link).

Cara kedua membina backlink berkualiti ialah dengan tinggalkan komen-komen berkaitan kerjaya di blog-blog yang sama niche, sama tema dan yang bercerita benda yang sama. Saya gunakan id Google Page iKerjayaGraduan.com untuk tinggalkan komen sebagai salah satu cara untuk peroleh backlink juice pada blog tersebut.

Kemudian, saya menyewa link di blog-blog tertentu menggunakan anchor teks yang saya mahukan. Contohnya, saya letakkan link ke blog kerjaya saya itu di footer blog hasrulhassan.com dengan kata kunci rujukan kerjaya SPA, seperti ditunjukkan di bawah ini.

Malah, apabila saya menulis sesuatu berkaitan kerjaya di blog hasrulhassan.com atau di blog lain milik saya, satu link akan saya sertakan dengan kata kunci tertentu di dalam entri tersebut.

Saya juga sediakan banner khas untuk blog kerjaya tersebut dan dimasukkan ke dalam entri atau diletakkan di bahagian sidebar blog saya (dalam satu tempoh tertentu - selalunya 30 hari).

Alhamdulillah, semua cara dan kaedah membina backlink berkualiti ini berjaya, dan inilah antara hasil-hasil mujarab sehingga blog setahun jagung saya itu dapat beberapa rank paling top dalam Google.




Sekarang bagaimana? Saya dah tunjukkan dan buktikan bahawa blog setahun jagung pun boleh bersaing dengan blog-blog lain yang lebih hebat dan popular. Walaupun tak berjaya dalam beberapa keyword kerjaya yang boleh buat duit, namun sedikit sebanyak dapat juga tempiasnya.

Saya dah tunjukkan cara, sekarang bolehlah mencuba teknik ini untuk blog setahun jagung milik anda. Saya sangat syorkan untuk blog-blog bisnes menggunakan teknik ini agar mudah untuk berada di top enjin carian.

Tips Blog Bisnes Bina Backlink Untuk Jadi Top Rank Google

Jika anda ada blog cari makan atau blog bisnes maka lakukan langkah-langkah berikut untuk memudahkan blog dan laman web bisnes anda itu berada di top enjin carian:

  • Anjur segmen atau jadi penaja kontest untuk dapatkan backlink berkualiti - gunakan anchor teks atau kata kunci yang dimahukan.
  • Buat dan letakkan banner bisnes di blog-blog yang ada autoriti tinggi, trafik tinggi atau yang pernah publish entri berkaitan dengan jenis perniagaan anda (ada cerita pasal produk berkaitan).
  • Jika anda pernah dapatkan servis advertorial dari mana-mana blog, pastikan anda lakukan tindakan susulan dengan meletakkan banner bisnes anda dalam blog mereka - minima 30 hari, selepas entri advertorial berkaitan bisnes anda diterbitkan.
  • Sewa iklan teks atau dapatkan tempat untuk letakkan URL bisnes anda dalam blog yang ada autoriti tinggi, backlinks banyak atau yang ada ranking Alexa yang baik. Gunakan kata kunci dalam iklan teks dan URL.
  • Komen di blog-blog yang menggunakan kata kunci sama, atau yang bercerita perkara yang sama dengan blog bisnes anda.
  • Dapatkan servis advertorial daripada blog-blog yang mempunyai ranking Google yang bagus, ada backlink berkualiti, dan mempunyai trafik yang baik. Advertorial ialah satu bentuk pengiklanan online jangka masa panjang yang beri impak sangat positif untuk menaikkan entri dan blog menjadi top rank Google.

Selamat mencuba.


p.s: Untuk dapatkan servis advertorial daripada saya, boleh hubungi saya menerusi ruangan Contact.


27 April 2015

Lumayannya Buat Bisnes Banner dan Bunting

Lumayan juga kalau baut bisnes banner dan bunting ini dari rumah. Salah satu side income yang boleh dilakukan hanya dengan bekerja dari rumah. Sebenarnya ramai dah melakukan bisnes buat banner dan bunting di rumah. Dan ternyata ada yang dah berjaya menjadikan bisnes buat banner dan bunting ini sebagai salah satu side income yang lumayan.

Saya baru sahaja mencuba-cuba design banner dan bunting untuk satu program ini, alhamdulillah, bunting yang saya rekabentuk sendiri dalam masa 4 jam diterima baik. Selepas design, terus hantar ke kedai printing, satu hari je siap. Pagi hantar, petang dah boleh ambil. Harga? Memang boleh kawtim untuk dapat untung sedikit - memandangkan design dah reka sendiri, jadi harga bunting dah jadi murah... hoho ..

Lumayannya Buat Bisnes Banner dan Bunting

Lumayannya Buat Bisnes Banner dan Bunting
Kiranya saya bolehlah caj untuk servis design kepada pelanggan yang mahu dapatkan servis buat banner dan bunting ini. Dapat RM25-RM50 untuk satu banner dan bunting yang boleh siap design dalam masa 4 jam - tidakkah berbaloi? Bagaimana kalau ada 2 design sehari? Untung-untung boleh dapat RM100 sehari, cukup 7 hari, dengan 2 design sehari ... boleh dapat RM700 seminggu.

Tapi ada satu masalah, iaitu cara nak dapatkan customer untuk bisnes ini... hoho...
Lumayannya Buat Bisnes Banner dan Bunting

Ok. Itu cara bisnes buat banner dan bunting yang saya cuba nak guna-pakai, tetapi sebenarnya ada cara yang lebih mudah untuk jana income sampingan menerusi bisnes ini. Dan paling best, bisnes buat banner dan bunting ini boleh hasilkan income yang cukup lumayan tanpa perlu ada sebarang pengalaman berkaitan, malah tak perlu cari customer pun ... (betul ke ni?)

Sistem Rahsia Bisnes Buat Banner

Rupa-rupanya ada satu sistem yang boleh digunapakai untuk jana income sampingan menerusi bisnes buat banner dan bunting ini. Sistem tersebut adalah sistem agen yang diceritakan panjang lebar dalam sebuah modul video - Rahsia Bisnes Banner.

Uhh .. rupa-rupanya ada sistem proven yang dah berjaya berikan income sampingan yang cukup baik kepada mereka yang ceburi bisnes ini dari rumah. Yang menariknya ialah, bagaimana boleh jalankan bisnes ini tanpa perlu jumpa customer, dan tanpa perlu ada pengalaman pun ...

Lebih 7 Modul Video Rahsia Bisnes Banner

Kepada yang mungkin nak tahu cara buat bisnes ini dari rumah, dengan menggunakan teknik agen sebagai salah satu sumber income tambahan, bolehlah dapatkan Rahsia Bisnes Banner, ia merupakan 7 modul video yang menerangkan dari A sampai Z mengenai bisnes buat banner dan bunting, malah diberikan juga 2 modul extra yang ceritakan pengalaman sebenar bagaimana nak handle pelanggan dan masalah yang mungkin timbul.

Bukan itu sahaja, terdapat juga dokumen kerja dan rujukan yang dapat membantu sesiapa sahaja untuk ceburi bisnes banner dan bunting ini. Uhh ...
Lumayannya Buat Bisnes Banner dan Bunting

Akhir kata daripada saya, jika nak buat bisnes, biarlah dengan teknik dan cara yang betul. Panduan dalam Rahsia Bisnes Banner sudah ada disediakan untuk dipraktikkan. Jangan ikut cara konvensional seperti saya di atas, yang walaupun nampak boleh juga buat duit, tetapi bukan semua orang ada masa dan kebolehan untuk hasilkan design banner dan bunting dalam masa 4 jam, ye tak?

Yang saya pasti, bisnes ini antara bisnes printing tanpa modal yang semakin banyak dapat sambutan, apatah lagi banner dan bunting merupakan teknik berkesan untuk pemasaran dan promosi - mana-mana perniagaan samada online dan offline memerlukan banner ini. Kenapa tidak rebut peluang yang ada, ye tak?

p.s: Baca BUNTING sebagai BANTING ye .. kang pelik lak ... haha

Kenapa Follower Instagram Berkurangan?

Kenapa follower Instagram berkurangan? Baru-baru ini ramai pemilik akaun laman sosial Instagram mengadu jumlah follower atau pengikut telah berkurangan. Pengurangan follower ini mendapat reaksi yang pelbagai, apatah lagi ada di antaranya telah menggunakan servis menambah follower dengan bayaran tertentu. Nyata ada rasa kecewa apabila puluhan dan ribuan pengikut Instagram mereka hilang tanpa ketahuan.

Syok-syok ada ribuan pengikut di Instagram, tetapi bila hari ini login ke akaun Instagram, yang tinggal cuma ratusan sahaja. Itupun belum tentu yang ratusan itu akan kekal menjadi follower di Instagram. Dek kerana itu, mula rasa terjejas terutama dari segi populariti. Mana pengikut sedia ada yang benar-benar follow, nampak pengurangan ketara - lalu hilang kepercayaan terutama pada Instagram yang berbentuk Instashop.

"Ceh.. ingatkan betullah Instashop ni ramai peminat, tapi rupanya semua pengikut hantu sahaja..." kata yang nampak perubahan ini...hoho... 
Kenapa Follower Instagram Berkurangan?

Kenapa Follower Instagram Berkurangan?

Jadi, apakah sebab follower Instagram ini berkurangan?

Sebenarnya, apa yang berlaku ialah pihak pengendali Instagram telah melakukan pembersihan akaun-akaun di laman sosial itu. Mana-mana akaun Instagram yang palsu akan dipadamkan oleh mereka. Akaun palsu ini bermaksud pemilik akaun tersebut sebenarnya tidak wujud, malah tiada alamat email yang sah disertakan. Pengikut atau pemilik akaun ini dianggap sebagai pengikut hantu ...
Kenapa Follower Instagram Berkurangan?
Jika anda perasan, pihak pengendali laman sosial Instagram pernah mengemukakan pengesahan email ini kepada pemilik akaun Instagram. Saya sendiri ada menerima pemberitahuan ini pada 3 April 2015 yang lalu apabila cuba login ke akaun Instagram milik saya di telefon Android. Ia akan meminta anda memasukkan email sah semasa login, dan kemudian anda akan menerima satu email daripada pihak mereka untuk mengesahkan bahawa Instagram itu adalah milik anda.
Kenapa Follower Instagram Berkurangan?

Tiada Email Sah - Akaun Dipadam

Mana-mana akaun yang tidak disahkan email pemilik maka ia akan dianggap sebagai satu akaun Instagram palsu, dan seterusnya dipadam dalam sistem pengkalan data Instagram.

Kerana itulah, ada pemilik Instagram yang melihatkan jumlah follower akaun Instagram milik mereka telah berkurangan - kerana kebanyakannya adalah merupakan akaun palsu atau akaun hantu yang tidak ditentusah pemilik menerusi email.

Hoho.

[+] Jika nak dapatkan follower Instagram genuine, cuba praktik tips berikut - Tips Tambah Follower Instagram Secara Percuma

Effect mungkin dirasa pada mereka yang ada pengikut yang ramai, dan yang pernah melanggan servis menambahkan pengikut di Instagram. Apabila perkara seperti ini berlaku, mula terasa diri sebenarnya telah tertipu dengan angka yang sebenarnya adalah nombor-nombor yang tiada maknanya.

Jadi, kepada pemilik akaun Instagram yang ciput pengikut, tak perlulah rasa rendah diri ye, sebab belum tentu jumlah pengikut yang ramai itu benar-benar wujud. Tak perlu sedih sangat .... hoho.

Kepada yang buat duit dengan Instagram, kena pastikan akaun anda itu sentiasa aktif dan punyai follower yang juga aktif, akaun anda mungkin nanti akan juga dianggap sebagai akaun tidak sah ... dan mungkin akaun Instashop anda miliki itu dikenakan bayaran oleh pengendali tidak lama lagi... hoho ...

Siapa ada akaun Instagram yang real bukan fake, dijemput dan dipersilakan untuk jadi pengikut di Instagram milik saya .. hoho ..

URL Instagram - http://instagram.com/hasrulhassan (setakat post ini ditulis baru ada 1072 pengikut)

Semoga pencerahan ini bermanfaat untuk pemilik Instagram yang terpinga-pinga kenapa pengikut mereka dah berkurangan secara mendadak.


Jangan Sampai Kena Tipu Pakej Internet

Jangan sampai kena tipu dengan tawaran pakej internet. Sejak kerajaan mula maklumkan bahawa caj internet akan jadi lebih murah, dan telco serta syarikat pengendali servis jalur lebar dan internet setuju menawarkan pakej yang lebih menarik kepada pengguna, maka banyaklah iklan-iklan serta tawaran yang mula kelihatan sana sini. Semuanya adalah untuk memancing lebih ramai pelanggan teutama yang ketagih dengan dunia tanpa sempadan ini.

Iklan-iklan di media masa perdana, media cetak, termasuklah media online menerusi platform pengiklanan Innity, Komli serta Adsense dah berkelip-kelip dengan pelbagai tawaran menarik daripada syarikat-syarikat telekomunikasi di Malaysia. Semuanya mahu memancing pengguna yang mahukan pakej internet murah lagi berbaloi; sepertimana yang telah diwar-warkan oleh kerajaan.
Jangan Sampai Kena Tipu Pakej Internet

Jangan Sampai Kena Tipu Pakej Internet

Namun awas, jangan sampai kena tipu dengan pakej internet yang indah khabar dari rupa.

Saya baru-baru ini bercerita dan berkongsi mengenai bil Streamyx baru selepas GST yang telah saya terima. Secara peribadi, saya memang tidak seronok melihat bil Streamyx yang tertera. Mana tidaknya, selepas GST, saya terpaksa bayar lebih mahal - walaupun ada yang kata peningkatan itu nampak tidak terlalu ketara.

Saya agak kecewa sebenarnya. Sebagai salah seorang pengguna setia jalur lebar bersama TM, saya mengharapkan harga untuk servis dan perkhidmatan jalur lebar internet akan jadi lebih murah selepas GST, tetapi ianya tidak berlaku. Namun begitu, tidaklah sampai ke satu tahap di mana saya mahu tutup akaun dan bertukar ke syarikat telekomunikasi yang lain untuk perkhidmatan yang lebih baik.

Negara Makin Maju - Caj Servis Jalur Lebar Patut Lebih Murah!

Sebagai sebuah negara yang kian maju, sepatutnya caj servis perkhidmatan untuk jalur lebar internet adalah makin murah sejajar dengan realisasinya Wawasan 2020, dan ke arah proses negara maju. Apa yang saya lihat ialah, semakin maju negara, semakin tertekan pula hidup rakyatnya.

Saya mulanya agak seronok apabila ada menteri mengatakan bahawa harga untuk pakej perkhidmatan jalur lebar akan jadi lebih murah, namun tetiba rasa kecewa apabila difahamkan bahawa perkara itu hanya akan berlaku di dalam bulan Jun 2015.

Aduh. Naik harga barang bukan main cepat, tapi nak dapatkan harga murah, harga turun kena tunggu-tunggu pula. Kasihan dan sedih rasanya menjadi rakyat Malaysia dulu kini dan selamanya.

Dalam rasa terdesak mencari pakej internet yang lebih berbaloi dengan apa yang ada sekarang, maka sentimen kekecewaan itu boleh mempengaruhi untuk saya menukar penyedia perkhidmatan internet jalur lebar.

Makanya, bermulalah perang minda dan rasa apabila melihatkan pakej-pakej tawaran menarik mengenai servis internet jalur lebar. Lebih banyak mencari, maka lebih banyak pula pilihan dibentangkan depan mata menerusi iklan-iklan remarketing yang digunakan. Sekejap nampak pilihan A dari syarikat Telco M, sekejap nampak pilihan B dari syarikat Telco C, pastu balik-balik semula nampak tawaran daripada TM Streamyx sendiri yang tidak mahu kehilangan pelanggan sedia ada.

Merata nampak iklan remarketing ini, ada yang keluar menerusi Google Adwords, ada yang keluar menerusi tips Facebook Ads, ada yang keluar semasa menaip di enjin carian Google ... bak kata orang IM lelama, ia macam iklan berhantu yang menghantui setiap gerak langkah apabila sedang online di komputer sendiri.

[+] Nak tahu strategi iklan berhantu yang dimaksudkan? Klik pada pautan ini - Instant Retargeter

Nasib baiklah saya bukan jenis yang mudah terpedaya (alhamdulillah). Saya tidak mahulah sampai kena tipu dengan pakej internet yang ada. Nampak dari ayat iklan macam best, tetapi apabila dah klik pada tawaran yang terpampang, rupanya jauh panggang dari api.

5 Tips Memilih Pakej Internet

Nasihat untuk diri sendiri bagi mengingati, juga mungkin untuk rakan-rakan dan para pengunjung blog ini semuanya; jangan sampai kena tipu dengan tawaran pakej internet yang semakin hari semakin mengiurkan. Apatah lagi apabila sudah diwarkan satu Malaysia bahawa pakej internet jalur lebar akan jadi lebih murah sehingga 57% daripada harga sebelum GST.

Cuba lihat dengan teliti bab-bab berikut apabila mahu mendapatkan perkhidmatan dan servis internet jalur lebar.
  1. Harga pakej secara keseluruhan. Bukan harga pengenalan, harga tawaran atau harga diskaun. Maksud saya, berapa harga sebenar pakej internet tersebut selepas harga pengenalan dan harga tawaran yang diberikan. Jangan sampai awal je senyum, tetapi kemudian derita nak membayar servis tersebut, selepas tamat tempoh tawaran harga yang diperkenalkan itu.
  2. Kuota internet jalur lebar. Ramai pengguna perkhidmatan jalur lebar yang kurang ambil peduli mengenai kuota. Apa yang mereka nampak hanyalah kelajuan. Internet laju lebih best, tetapi buat apa laju jika kuotanya terhad untuk 1Gb? Lepas itu, kena caj tambahan yang harganya lebih derita nak membayarnya.
  3. Kelajuan pakej internet jalur lebar. Salah satu aspek memilih pakej internet jalur lebar. Walaupun pakej tersebut diberikan akses tanpa had, tanpa kuota; kena lihat juga pada kelajuan yang ada. Jika dah semput-semput, tak ada gunanya melanggan, ianya akan hanya menyakitkan hati. Bila dah sakit hati, mulalah rasa mahu tutup akaun. Malang tidak berbau, mahu tutup akaun, kena penalti dan caj tambahan. Rupanya ada kontrak penggunaan. Naya nanti.
  4. Kontrak penggunaan. Salah satu aspek yang kena ambil peduli bila nak dapatkan pakej internet jalur lebar. Anda kena perhatikan kontrak penggunaan. Lihat dengan teliti sebab setiap servis dan perkhidmatan internet jalur lebar akan nyatakan perkara ini. Jangan sampai anda masuk jerat sendiri hanya kerana terpikat dengan tawaran-tawaran yang disajikan kepada anda.
  5. Kawasan coverage. Tak guna ada pakej jalur lebar laju berdesup tanpa had limit jika anda hanya boleh gunakan ia untuk kawasan-kawasan terpilih sahaja. 
Rasanya cukuplah lima perkara penting yang dapat saya kongsikan bagi elakkan diri dari kena tipu dengan pakej internet yang banyak merapu dan memerangkap. Jika sebut lebih-lebih nanti, takut kena tangkap bawah akta Hasutan pula .. haha .. yang sebenarnya tak relevan pun dengan kandungan entri ini.

Apapun, saya harap perkongsian sedikit sebanyak ini dapat bantu diri saya dan anda sebagai pengguna internet - khususnya pelanggan-pelanggan perkhidmatan internet jalur lebar mengelak diri dari terpedaya dengan pakej internet yang semakin menjadi-jadi. Jangan sampai kena tipu hanya kerana kita lihat sekali imbas bahawa inilah pakej internet paling murah, paling berbaloi, paling laju, paling tip top di Malaysia walhal hakikatnya ada udang di sebalik Mee Udang Salleh Stall Kuala Sepetang .. hoho.

Semoga dimanfaatkan sebaiknya, in Sha Allah.

26 April 2015

Cara Delete Blog

Cara nak padam atau delete blog. Bagaimana nak delete blog yang mungkin sudah tidak berupdate atau sudah tidak mahu lagi ditonjolkan di dalam dunia blog Malaysia? Ok. Tak susah sebenarnya, sama seperti anda pertama kali mahu buat blog sendiri. Cuma mungkin saya nak tambah satu lagi tatacara memadamkan blog secara sepenuhnya, sebagai langkah untuk membersihkan enjin carian daripada terus memaparkan blog dan entri yang sudah tiada.

Kenapa saya nak tambah langkah atau tatacara memadamkan blog ini? Ini adalah untuk memastikan bahawa blog dan entri tersebut benar-benar telah dipadamkan. Ada blogger yang sudah ambil langkah untuk memadamkan blog, tetapi gambar daripada blog tersebut masih lagi ada di dalam carian imej, begitu juga dengan feed.
Cara Delete Blog

Ok. Ada blogger yang sudah merasakan memadai untuk memadam blog dengan tatacara mudah yang ada di dalam dashboard blogspot. Tetapi, buat seorang blogger yang sensitif dengan apa yang telah dikongsikan menerusi blog mungkin tatacara yang akan saya kongsikan ini bermanfaat untuk dirinya.

Tatacara Delete atau Hapuskan Blog

  • Pergi ke ruangan dashboard blogspot anda. Pilih blog yang mahu dipadamkan. Kemudian, pilih Settings blog tersebut seperti ditunjukkan di bawah ini. Pilih Other, dan paparan yang menunjukkan Blog Tools akan kelihatan.
Cara Delete Blog
  • Di ruangan Blog tools, ada 3 menu biru yang kelihatan seperti di bawah ini. Pilih Delete blog untuk memadamkan blog anda. Ok. Selesai satu peringkat mudah untuk memadamkan blog anda daripada dashboard blogspot anda.
Tatacara Memadam Blog
  • Ok. Sekarang anda perlu masuk atau login ke Google Webmaster Tools. Klik pada nama/URL blog yang mahu anda padam tadi.
  • Pada bahagian dashboard, klik Google Index seperti ditunjukkan di bawah ini. Di ruangan tersebut, anda akan nampak satu link - Remove URLs. Klik menu tersebut.
Cara Delete Blog

  • Kemudian, di paparan sebelahnya akan muncul Remove URLs, klik Create a new removal request. Taip URL blog anda di ruangan disediakan. Pastikan anda masukkan URL yang betul kerana ruangan ini adalah case-sensitive (ambil kira huruf kecil dan besar).
  • Klik Continue. Dan kemudian Yes. Remove this page. Klik Submit Request.
  • Selesai.

Mengapa Tatacara Ini Penting?

Tatacara susulan ini walaubagaimanapun hanya tertakluk kepada blogger yang menggunakan Google Webmaster Tools. Maka, jika anda seorang blogger, seandainya satu hari nanti mahu memadamkan blog anda secara total, maka pastikan anda daftarkan blog anda di dalam Google Webmaster Tools ini.

Saya ditanya soalan cara nak padam atau delete blog sepenuhnya kerana ada blogger yang sebelum ini menulis banyak cerita yang tak berapa sedap dibaca di internet ambil langkah insaf untuk padamkan blog secara total. Yelah, sebelum ini blog tonjol cerita ntah apa-apa semata untuk naikkan trafik, kemudian dia sedar apa yang dilakukan itu lebih memudaratkan daripada beri kebaikan untuk diri dan pengunjung blognya.

Adakala blog yang telah padam, mempuyai versi lain yang masih wujud. Contohnya dalam versi RSS Feed dan juga wujud kandungan blog di dalam bentuk cache (storan simpanan sementara). Dengan cara seperti saya tunjukkan menggunakan Google Webmaster Tools ini, in Sha Allah, segala kandungan blog boleh dihapuskan sama sekali.

Saya harap entri ini akan dapat membantu ramai blogger seperti dia, dan in Sha Allah, tatacara ini akan bantu blogger Malaysia memadam blog sepenuhnya daripada enjin carian. Untuk rujukan tambahan boleh lihat Completely Remove Entire Page oleh Google.

Semoga berjaya.

24 April 2015

Rujukan Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Rujukan untuk lulus temuduga kerja kerajaan. Adakah anda merupakan calon-calon yang dipanggil untuk hadiri temuduga kerja kerajaan bulan April dan Mei 2015?  Jika anda merupakan calon-calon yang dipanggil untuk hadiri temuduga tersebut, maka saya syorkan anda dapatkan ebook panduan dan rujukan yang akan membantu anda melakukan persediaan rapi menghadapi temuduga kerja kerajaan.

Ebook Pakej Lengkap Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan telah disediakan khas untuk membantu calon-calon yang akan hadapi temuduga kerja bagi jawatan-jawatan berikut:
  • Pembantu Tadbir (Undang-Undang) Gred L17
  • Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W17
  • Jurubahasa Gred L17
  • Pembantu Pendaftaran Gred KP17
  • Pembantu Laut Gred A17
  • Jururawat Gred U41
  • Latihan Separa Perubatan Betaraf Diploma
  • Juru X-Ray (Diagnostik) Gred U41
  • Pemandu Kenderaan Gred H11
  • Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q27

Rujukan Untuk Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Pakej rujukan ini telah disediakan oleh mereka yang berpengalaman membantu ramai calon kerja kerajaan untuk lulus peperiksaan dan temuduga kerja kerajaan sejak tahun 2009 lagi. Maka, pakej rujukan ini yang disediakan dalam bentuk ebook adalah merupakan rujukan terbaik untuk calon-calon temuduga kerja kerajaan membuat persiapan dan persediaan bagi membantu untuk lulus dan seterusnya mendapat tawaran kerja yang dipohon.

Anda boleh akses ke testimonial para calon terdahulu yang mendapatkan pakej ini menerusi pautan berikut - Akses Pakej Rujukan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan 2015

Kandungan Ebook

Ok. Apa isi kandungan yang bakal anda perolehi apabila mendapat pakej rujukan lulus temuduga kerja kerajaan ini? Ebook ini akan menyediakan segala yang perlu untuk anda ketahui bagi persediaan sebelum, semasa dan selepas temuduga kerja kerajaan.
  1. Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  2. Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  3. Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata - kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya...
  4. Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga...
  5. Bagaimana nak jangkakan soalan - soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  6. Anda tidak dipanggil - panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selepas ini in Sha Allah anda akan dipanggil!
  7. Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  8. Bila anda disoal sebegini "Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?". Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan - soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  9. Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat saya nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Extra Khas Untuk Pakej Master Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Pakej ini juga akan disertai dengan beberapa extra kandungan dan rujukan untuk anda hadapi temuduga kerja kerajaan. Dengan jangka masa terhad, anda akan mendapat akses kepada:

  1. Teknik Menjawab Soalan Temuduga
  2. Rahsia Kejayaan dan Kegagalan Calon Temuduga
  3. Rahsia Penulisan Resume Temuduga
  4. 250 Soalan Temuduga dan Jawapan Kerja Kerajaan
Jika anda mahu dapatkan akses kepada ebook pakej rujukan ini beserta 4 extra yang diberikan, maka dapatkan Pakej Rujukan Lengkap (Master) Lulus Temuduga Kerja Kerajaan SEBELUM 30 April 2015. Saya risau akses ke pakej rujukan ini ditutup sebelum anda sempat mendapatkannya. Saya tiada jaminan ia akan mudah diperoleh selepas itu.

Saya nasihatkan anda - para calon temuduga kerja kerajaan untuk menempah dan mendapatkan ebook pakej rujukan ini lebih awal agar anda boleh memanfaatkan semaksimum mungkin apa yang terkandung di dalam ebook (dalam format pdf) ini. Jangan tunggu sehingga semuanya sudah terlambat, dan membiarkan calon-calon lain mendahului anda.

Jangan Sampai Gigit Jari dan Terlepas Peluang

Anda tentu akan gigit jari apabila mengetahui ada calon temuduga kerja kerajaan seperti anda yang berjaya lulus dengan jayanya hanya kerana mendapatkan pakej rujukan ini, walhal anda selama ini telah confident 200% bahawa anda adalah yang paling layak untuk jawatan yang dipohon.

Jangan sia-siakan peluang yang diberikan. Lakukan segala persediaan yang perlu. Dapatkan kelebihan ini, ketahui 9 perkara yang telah saya beritahu di awal post ini, dan dapatkan 4 extra pakej rujukan ini sebelum terlambat.

Lebih lama anda memikir untuk berbuat keputusan, maka lebih lamalah anda akan buang masa berharga untuk meneliti isi kandungan ebook pakej rujukan lulus temuduga kerja kerajaan ini. Bila masa sudah suntuk, anda sudah hilang tempoh masa berharga untuk melakukan segala persediaan yang perlu.

Dapatkan kelebihan ini sebelum calon-calon lain.

Belian pakej boleh dilakukan menerusi pautan berikut - Akses Pakej Rujukan Lulus Temuduga Kerja Kerajaan 2015

23 April 2015

Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST

Harga pakej Streamyx terbaru termasuk GST. Sedia maklum bahawa pihak Telekom Malaysia (TM) akan melaksanakan cukai GST ke atas servis dan perkhidmatannya termasuklah pakej Streamy dan Unifi. Cukai GST 6% akan dimasukkan ke dalam bil menggantikan servis caj yang dikenakan sebelum ini.

Saya baru sahaja terima bil internet TM Streamyx. Saya teliti bil terbaharu daripada TM ini ada sedikit kelainan dengan sebelum ini. Ada butiran mengenai GST selain bil Streamyx ini ditulis juga sebagai Penyata Cukai di bahagian atas bil tersebut. Woho .. dalam sebulan selepas GST diimplementasikan, dah banyak rupanya penyata cukai yang sampai ke rumah, termasuklah bil elektrik dan juga bil pembentungan IWK.
Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST

Caj Terkini Streamyx Dalam Bil TM

Ok, inilah hakikat kehidupan di Malaysia yang ada sedikit beza antara sebelum dan selepas GST. Selain daripada kenaikan harga barang-barang tertentu (yang tidak sepatutnya), bil-bil juga sudah berbeza daripada dahulu, tidak lagi dikenali sebagai bil, tetapi lebih kepada Penyata Cukai Bulanan! Itu belum termasuk resit-resit pembelian yang ada dikenakan GST... itupun dikira sebagai Penyata Cukai tu.

Jika anda berdaftar GST Kastam, bolehlah claim balik apa yang patut, asalkan anda ada simpan resit dan bil-bil yang ada ... ye tak? Hoho ...

Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST

Sebelum ini kerajaan ada maklumkan bahawa pakej internet jalur lebar di Malaysia akan turun. Saya terima baik pengumuman tersebut walaupun ia diberitakan hanya akan berlaku sekitar bulan Jun 2015. Apapun, saya nak kongsikan kepada anda - harga pakej Streamyx terbaru yang telah diperkenalkan oleh TM baru-baru ini. Harga pakej Streamyx terbaru ini adalah harga pakej Streamyx selepas dimasukkan cukai GST sebanyak 6%.

Senarai Harga Pakej Streamyx Terbaru Dikenakan GST

Harga pakej streamyx terbaru TM termasuk GST adalah seperti berikut:
  • Pakej BB Deal 1Mbps pada harga RM116.60 sebulan
  • Pakej BB Deal 2Mbps pada harga RM137.80 sebulan
  • Pakej BB Deal 4Mbps pada harga RM148.40 sebulan
  • Pakej BB Deal 8Mbps pada harga RM169.60 sebulan

Potongan sebanyak RM2 diberikan jika pelanggan melakukan pembayaran secara autopay.
Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST
Saya pula telah sekian lama melanggan pakej Streamyx 4Mbps dengan harga RM140 sebulan. Sebelum GST diperkenalkan, kadar yang saya kena bayar adalah sebanyak RM141.05 (tanpa menggunakan talian telefon). Selepas GST diperkenalkan, kadar yang saya kena bayar adalah sebanyak RM149.45 yang ditunjukkan pada bil terbaru seperti saya tunjukkan di bawah ini.
Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST
Mahal ke murah? Anda boleh tengok dan nilai sendiri. Tak perlu sebarang pengiraan pun. Dah nampak bahawa pakej baru yang diperkenalkan oleh TM untuk Streamy lebih mahal dengan harga sebelum ini. Ok. saya tunjukkan harga pakej Streamyx sebelum GST, harga yang ditunjukkan di bawah ialah harga pakej yang saya ambil pada tahun 2013 (rujuk BB Deal 4Mbps).

Harga Pakej Streamyx Sebelum GST

Harga Pakej Streamyx Terbaru Termasuk GST
Hmm .. tak sabar rasanya untuk tunggu harga baru yang disebut-sebut oleh Menteri akan turun sebanyak 57% tu. Rasa macam lambat lagi bulan June 2015 nak tiba, mungkinkah nanti harga pakej Streamyx terbaru akan lebih murah daripada sekarang?

Paparan Terbaru Bil TM Streamyx Selepas GST

Oh, ya, siapa yang belum terima bil TM atau Streamyx tu .. anda akan terima bil seperti di bawah. Boleh lihat perbezaan ketara antara kedua-duanya.
Bil terbaru Telekom Malaysia selepas GST
Jika tak nampak apa yang ditulis dalam kotak kuning tu, boleh rujuk paparan lebih besar lagi jelas di sini - New TM Bill

Saya tak pasti pula dengan harga pakej Unifi. Saya fikir mungkin jadi lebih mahal. Siapa yang guna TM Unifi mungkin boleh kongsi sedikit di ruangan komen.