Langkau ke kandungan utama

Top Rank Sekolah Berasrama Penuh Malaysia SPM 2014

Keputusan SPM 2014 telahpun diumumkan. Dan seperti biasa, ranking sekolah-sekolah kategori elit sering menjadi perhatian. Mengapa tidaknya, sebab di dalam sekolah-sekolah ini ada barisan pelajar-pelajar hebat yang terpilih untuk mendapat keputusan cemerlang di dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Sekolah kategori elit yang sering menjadi perhatian ialah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang dikendalikan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Sekolah SBP manakah yang berjaya menggunguli top rank sekolah berasrama penuh untuk tahun 2015, bersandarkan kepada keputusan SPM 2014?
Top Rank Sekolah Berasrama Penuh Malaysia SPM 2014

Kedudukan top rank SBP Malaysia SPM 2014 ini adalah berasaskan kepada pencapaian Gred Purata Sekolah (GPS) di dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014.

Top Rank SBP Malaysia 2015 Berdasarkan SPM 2014

Kedudukan ditentukan berdasarkan GPS keputusan SPM 2014
  1. SM Sains Tuanku Munawir (SASER)
  2. Sekolah Tun Fatimah
  3. SBP Integrasi Rawang
  4. Sekolah Menengah Sains Alam Shah
  5. SM Sains Kuching
  6. SM Sains Alam Shah
  7. SM Sains Hulu Selangor
  8. Sekolah Seri Puteri
  9. SM Sains Sultan Mahmud
  10. SM Sains Seri Puteri
  11. SM Sains Muzaffar Syah
  12. Kolej Tunku Kurshiah (TKC)
  13. SM Sains Banting
  14. SM Sains Tapah
  15. SM Sains Kota Tinggi
  16. SM Agama Persekutuan Bentong
  17. SBP Integrasi Gombak
  18. Sekolah Sultan Alam Shah
  19. SM Sains Miri
  20. SM Sains Kuching Utara
Hebat-hebat. Nampaknya banyak sekolah-sekolah SBP baru ungguli carta top rank SBP 2015. Sekolah saya tidak masuk di dalam senarai kali ini. Agak mengecewakan... hoho. Sadis sungguh.

Dah tengok? - Tarikh Peperiksaan SPM, STAM, PT3 dan UPSR 2015




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. good info untuk saya bg anak yg bakal menduduki upsr..

    BalasPadam
  2. SASER, STF masih antara top rank SBP Malaysia....tahniah

    BalasPadam
  3. skolah saya no 6 tuu. Tapi bang no. 4 tu sama dengan no 6 .

    BalasPadam
  4. skolah saya no 6 tuu. Tapi bang no. 4 tu sama dengan no 6 .

    BalasPadam
  5. Yg no 4 tu sebenarnya KISAS bang...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…