Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh

Seronok tak berkahwin dengan lelaki mat salleh? Hoho. Siapa ada pengalaman ini? Atau ada sesapa yang kenal sesapa yang terdekat kahwini dengan lelaki mat salleh (lelaki inggeris)? Jika ada, mungkin boleh kongsikan sedikit rasa, pengalaman dan cerita ye .. hoho.

Saya ada cerita nak dikongsikan. Bukan cerita saya, tetapi cerita orang lain. Cerita ini saya dah pernah terbitkan dalam blog ini pada tahun 2011. Kini saya terbitkan semula... hoho. Biasalah bila tak ada idea nak tulis benda baru, benda lama yang pernah ditulis dan dijadikan peram pekasam adakala boleh ditulis semula untuk isi ruang-ruang kosong di dalam blog .. hoho ...

Entri lama boleh sahaja ditulis kembali, manalah tahu nak tambah 'rasa dan perisa'; cerita yang sentiasa evergreen dan tak terikat dengan perjalanan masa, itulah entri-entri yang boleh diolah semula untuk bolehkan trafik blog dijana berterusan ..hehehe
Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh

Kisah biasa tapi wajar saya kongsikan disebabkan dah makin ramai awek-awek cun yang dok cari lelaki mat salleh, lelaki oversea, lelaki yang bukan dari orang tempatan. Kasihan ooo lelaki yang dok ada tak kahwin-kahwin bila ramai awek dan gadis cun-cun pertaruh muka lawa nak kawin lelaki mat salleh yang semuanya besar-besar fizikalnya .. hoho.

Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh


Takku sangka buah cempedak lagi best dari nangka. Mak aku yang sekolah setakat darjah enam pun boleh tahan dia punya tastenya. Tak sia-sia dia carikan jodoh untuk aku. Tak yah aku nak susah-susahkan diri nak pasang badan ngorat jantan sana sini, dosa woit!

Calon pun dah ada, golongan orang berada la katakan dan paling best, calon tu seorang lelaki mat saleh. Oh Glamerlah aku nanti. Kekadang bila difikir2, mimpikah aku, macam tak percaya je. Aku rasa macam dah jadi seperti kisah Cinderella pulak. Aku nie bukanlah jelita sangat, kulit kerbau bapak aku pun lebih bersih dari kulit aku. Agaknya orang putih tu ingat aku ni Negro kot ... hehehehe ... macam Janet Jackson atau Whitney Houston.

Ah! tak kisahlah, janji hati dah suka, pokok duri pun sanggup ku panjat. Dia yg beriya-iya yang nak meminang. Lagipun, mak aku cakap, pasal kawin, biar mak yg cari... .katanya berkat. Yang penting amaaaan sepanjang masa.

"Hensem ke dia mak?" Soalan pertama yg aku tanyakan kat mak. Alahai, semua pompuan pun akan tanya soalan ini, betul tak?

"Jangan takutlah, tanggung beres... ."

Betulke mak aku ni. Naik pening kepala batu aku ni. Tapi, tak apelah. Mak aku cakap orgnya dah berumur sikit. Seorang lelaki duda, sebab bininyer meninggal tapi tak tahu apa sebabnya. Tapi agak aku kan, dia tercekik biji durian, power seh, anak tak ada lagi .... lagi power. Ah! tak kisahlah, itu semua small matters, bisa di atur. Tapi, tua-tua pun ok jugak. Kalau muda takkan nak panggil 'Adik' pulak, kan? Duda pun dudalah, at least ada experience dlm meranjau onak duri di alam rumahtangga.

Banyak orang tanya, "kau suka ke,mak kau kahwinkan kau dgn mat salleh?" Aku senyum saja... . Kontrol sikit muka nie. Kalau ikutkan hati, nak aje aku peluk dan cium pipi mak aku pasal kawinkan aku dgn org putih....hehehehe...

Kawan-kawan aku, Bedah, Joyah, Tipah dan Kia semuanya rasa jeles bila tahu berita ni, berita tentang perkahwinan aku dengan lelaki mat salleh. Kembang kuncup la aku kan. Malah, kerana jejelesan mereka tu, sanggup tu nak psycho aku yg bukan-bukan.

"Nanti org putih tu bawak kau kat negeri dia, jadikan kau hamba tebusan, baru kau tahu" itu kata Joyah.

Tapi aku buat tak tahu je. "Eleh! kalau jeles, cakap aje jeles... .jgn nak cari alasan..."

"Kau org tu, sampai bila nak jadi andartu... .." Itu jugak jawapan aku bila dah geram.

Lebih-lebih lagi si Kiah tu, kalau cakap, habis tempias air liurnye ke muka orang. Ah! lagi bengang aku pikirkan pasal dia org... ... .Blah lah sama korang... ... .!!!

"Semua dah sedia? Saksi sedia? Pengantin lelaki sedia? Baik mari kita mulakan sekarang... MAT SALLEH LUDIN BIN MAT KULUP JIDIN... .AKU NIKAHKAN DIKAU DGN SAODAH BINTE SANORPAN DGN MASKAHWINNYA.. "

Tiba-tiba, suara pak imam sayup2 dari pendengaranku dan penglihatanku mula kabur. Aku terasa bumi ni macam nak tercabut.

"Fengantin Fomfuan fengshan, nikah ni kira syah ke... ... syemmana nie?" terdengar akan suara suamiku yg keluar dari mulutnya yg dah tidak berpagar lagi. Ternampak jugak bayangnya yg terbongkok-bongkok, jalan pun kena pakai tongkat. Alamak! tak sanggup aku nak nengok muka minah2 empat ekor tu yg terkekek-kekek dan berdekah-dekah disisiku... ... .. TIDAAAAAAAKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!


6 comments.. read them below or add one

BLADE EDGE BLADE EDGE November 23, 2011
alamak! pecah perut gelak!! :-D
'idun sa'idun 'idun sa'idun November 24, 2011
kuang kuang kuang... ropanya MAT SALLEH LUDIN BIN MAT KULUP JIDIN daaa...hehehehe
ruggedmom ruggedmom March 23, 2015
ceh! tipah tertipu jugak
✿ Ina Ainaa ✿ ✿ Ina Ainaa ✿ March 23, 2015
Hadoyaiiii pecah perut den gelak.. wkwkwkw mat salleh celuppp ngupenya... ekekeke
blogger lelaki blogger lelaki March 23, 2015
mat salleh lain rupanya..ambik kau nak kahwin mat salleh sangat
Tim Nusara Catering Tim Nusara Catering April 06, 2015
hahahaha, ingat tips nk mengorat mat salleh. sekali matsalleh bin kulup hahahaha

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.