Langkau ke kandungan utama

Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh

Seronok tak berkahwin dengan lelaki mat salleh? Hoho. Siapa ada pengalaman ini? Atau ada sesapa yang kenal sesapa yang terdekat kahwini dengan lelaki mat salleh (lelaki inggeris)? Jika ada, mungkin boleh kongsikan sedikit rasa, pengalaman dan cerita ye .. hoho.

Saya ada cerita nak dikongsikan. Bukan cerita saya, tetapi cerita orang lain. Cerita ini saya dah pernah terbitkan dalam blog ini pada tahun 2011. Kini saya terbitkan semula... hoho. Biasalah bila tak ada idea nak tulis benda baru, benda lama yang pernah ditulis dan dijadikan peram pekasam adakala boleh ditulis semula untuk isi ruang-ruang kosong di dalam blog .. hoho ...

Entri lama boleh sahaja ditulis kembali, manalah tahu nak tambah 'rasa dan perisa'; cerita yang sentiasa evergreen dan tak terikat dengan perjalanan masa, itulah entri-entri yang boleh diolah semula untuk bolehkan trafik blog dijana berterusan ..hehehe
Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh

Kisah biasa tapi wajar saya kongsikan disebabkan dah makin ramai awek-awek cun yang dok cari lelaki mat salleh, lelaki oversea, lelaki yang bukan dari orang tempatan. Kasihan ooo lelaki yang dok ada tak kahwin-kahwin bila ramai awek dan gadis cun-cun pertaruh muka lawa nak kawin lelaki mat salleh yang semuanya besar-besar fizikalnya .. hoho.

Seronok Berkahwin Dengan Lelaki Mat Salleh


Takku sangka buah cempedak lagi best dari nangka. Mak aku yang sekolah setakat darjah enam pun boleh tahan dia punya tastenya. Tak sia-sia dia carikan jodoh untuk aku. Tak yah aku nak susah-susahkan diri nak pasang badan ngorat jantan sana sini, dosa woit!

Calon pun dah ada, golongan orang berada la katakan dan paling best, calon tu seorang lelaki mat saleh. Oh Glamerlah aku nanti. Kekadang bila difikir2, mimpikah aku, macam tak percaya je. Aku rasa macam dah jadi seperti kisah Cinderella pulak. Aku nie bukanlah jelita sangat, kulit kerbau bapak aku pun lebih bersih dari kulit aku. Agaknya orang putih tu ingat aku ni Negro kot ... hehehehe ... macam Janet Jackson atau Whitney Houston.

Ah! tak kisahlah, janji hati dah suka, pokok duri pun sanggup ku panjat. Dia yg beriya-iya yang nak meminang. Lagipun, mak aku cakap, pasal kawin, biar mak yg cari... .katanya berkat. Yang penting amaaaan sepanjang masa.

"Hensem ke dia mak?" Soalan pertama yg aku tanyakan kat mak. Alahai, semua pompuan pun akan tanya soalan ini, betul tak?

"Jangan takutlah, tanggung beres... ."

Betulke mak aku ni. Naik pening kepala batu aku ni. Tapi, tak apelah. Mak aku cakap orgnya dah berumur sikit. Seorang lelaki duda, sebab bininyer meninggal tapi tak tahu apa sebabnya. Tapi agak aku kan, dia tercekik biji durian, power seh, anak tak ada lagi .... lagi power. Ah! tak kisahlah, itu semua small matters, bisa di atur. Tapi, tua-tua pun ok jugak. Kalau muda takkan nak panggil 'Adik' pulak, kan? Duda pun dudalah, at least ada experience dlm meranjau onak duri di alam rumahtangga.

Banyak orang tanya, "kau suka ke,mak kau kahwinkan kau dgn mat salleh?" Aku senyum saja... . Kontrol sikit muka nie. Kalau ikutkan hati, nak aje aku peluk dan cium pipi mak aku pasal kawinkan aku dgn org putih....hehehehe...

Kawan-kawan aku, Bedah, Joyah, Tipah dan Kia semuanya rasa jeles bila tahu berita ni, berita tentang perkahwinan aku dengan lelaki mat salleh. Kembang kuncup la aku kan. Malah, kerana jejelesan mereka tu, sanggup tu nak psycho aku yg bukan-bukan.

"Nanti org putih tu bawak kau kat negeri dia, jadikan kau hamba tebusan, baru kau tahu" itu kata Joyah.

Tapi aku buat tak tahu je. "Eleh! kalau jeles, cakap aje jeles... .jgn nak cari alasan..."

"Kau org tu, sampai bila nak jadi andartu... .." Itu jugak jawapan aku bila dah geram.

Lebih-lebih lagi si Kiah tu, kalau cakap, habis tempias air liurnye ke muka orang. Ah! lagi bengang aku pikirkan pasal dia org... ... .Blah lah sama korang... ... .!!!

"Semua dah sedia? Saksi sedia? Pengantin lelaki sedia? Baik mari kita mulakan sekarang... MAT SALLEH LUDIN BIN MAT KULUP JIDIN... .AKU NIKAHKAN DIKAU DGN SAODAH BINTE SANORPAN DGN MASKAHWINNYA.. "

Tiba-tiba, suara pak imam sayup2 dari pendengaranku dan penglihatanku mula kabur. Aku terasa bumi ni macam nak tercabut.

"Fengantin Fomfuan fengshan, nikah ni kira syah ke... ... syemmana nie?" terdengar akan suara suamiku yg keluar dari mulutnya yg dah tidak berpagar lagi. Ternampak jugak bayangnya yg terbongkok-bongkok, jalan pun kena pakai tongkat. Alamak! tak sanggup aku nak nengok muka minah2 empat ekor tu yg terkekek-kekek dan berdekah-dekah disisiku... ... .. TIDAAAAAAAKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. alamak! pecah perut gelak!! :-D

    BalasPadam
  2. kuang kuang kuang... ropanya MAT SALLEH LUDIN BIN MAT KULUP JIDIN daaa...hehehehe

    BalasPadam
  3. ceh! tipah tertipu jugak

    BalasPadam
  4. Hadoyaiiii pecah perut den gelak.. wkwkwkw mat salleh celuppp ngupenya... ekekeke

    BalasPadam
  5. mat salleh lain rupanya..ambik kau nak kahwin mat salleh sangat

    BalasPadam
  6. hahahaha, ingat tips nk mengorat mat salleh. sekali matsalleh bin kulup hahahaha

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…