Langkau ke kandungan utama

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST

Berikut saya ingin kongsikan senarai 139 barangan dan produk berkaitan kecantikan dan kesihatan yang dikenakan GST mulai 1 April 2015. Kebanyakan barangan ini dikenakan cukai GST sebanyak 6% dan ia meliputi produk-produk terkenal berkaitan kecantikan dan kesihatan. Senarai ini mungkin tidak lengkap, tetapi saya fikir memadai untuk dijadikan rujukan kepada para pengguna.

Sebelum ini, saya telah kongsikan senarai lebih 300 barangan runcit yang dikenakan cukai dan yang tidak dikenakan cukai GST. Barangan runcit antara barangan dan produk yang banyak tidak dikenakan GST mulai 1 April 2015 memandangkan ia lebih kepada barangan dan produk keperluan rakyat Malaysia.

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST
Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST

Senarai 139 Produk Kecantikan dan Kesihatan Dikenakan GST
Sumber: Mydin
advertisement


Komen Pembaca ...

  1. yang pasti perbelanjaan pasti meningkat selepas ini akibat GST

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang nampak daripada senarai barangan yang kena GST ni .. tarik nafas dalam2 je le

      Padam
  2. info yang bagus untuk jadi panduan...terbaik HH

    BalasPadam
  3. terima jela walau dalam keterpaksaan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dan kita semua terpaksalah tersenyum penuh kelat .. ye tak ?

      Padam
  4. tq for the info abg HH..
    err pitam ler iena ni barang make up kene GST huhu
    kene naek kn harga servis make up lh mcm nie T___T

    BalasPadam
  5. Banyak yang cakap tak kena GST tapi disebaliknya kenaikan harga barang semakin meningkat

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …