Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Rayuan BR1M 2015

Cara buat rayuan BR1M 2015. Saya difahamkan terdapat lebih daripada 900,000 permohonan untuk Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2015 telah ditolak oleh LHDN.

Pada tahun ini (2015), sebanyak 7.2 juta permohonan telah diterima untuk BR1M 2015, di mana 4.1 juta pemohon telah menerima RM950, manakala seramai 410,000 pemohon isi rumah menerima BR1M sebanyak RM750, dan RM350 telah diberikan kepada 2.7 juta pemohon daripada pemohon status bujang.

Walaupun terdapat lebih 900 ribu permohonan ditolak, pihak kerajaan bersedia untuk menimbang semula permohonan BR1M tersebut dengan syarat rayuan dikemukakan sebelum 31 Mac 2015. Cara-cara untuk membuat semakan - Cara Semak Status Terima BR1M 2015

Cara Buat Rayuan BR1M 2015

Cara Buat Rayuan BR1M 2015
Rayuan untuk BR1M 2015 boleh dilakukan dengan cara-cara berikut:
 1. Muat turun borang rayuan BR1M yang disediakan di portal eBR1M (https://ebr1m.hasil.gov.my/).
 2. Pemohon perlu mengisi borang dengan lengkap dan kemukakan beberapa dokumen sokongan.
 3. Hantar borang permohonan lengkap terus ke pejabat atau cawangan LHDN berdekatan sebelum 31 Mac 2015.

Tiada rayuan BR1M 2015 secara online disediakan. Pemohon yang mahu membuat rayuan bantuan rakyat 1 Malaysia perlu mengemukakan secara terus menerusi pejabat LHDN, berserta beberapa dokumen sokongan dan maklumat diri.

Untuk mereka yang telah membuat permohonan tetapi masih lagi belum menerima bayaran selepas 15 Januari 2015, bayaran terus ke akaun bank akan mula dilakukan mulai 10 Mac 2015.

Antara sebab permohonan BR1M berjaya lambat masuk ke akaun bank penerima ialah - Maklumat tidak dikemaskini terutama maklumat berkaitan akaun bank dan juga waris.

Semoga berjaya, dan moga informasi ini bermanfaat. In Sha Allah.Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

 1. wow ada rayuan~! nak kena sebarkan nii. mohon share ye :)

  BalasPadam
 2. Terima Kasih di atas perkongsian ini

  BalasPadam
 3. Saya nak bertanya disini saya mempunyai tiga orang anak,dua perempuan seorang lelaki ketiga tiganya adalah pelajar. Dua diIpta dan sorang diIpts.pada tahun lalu Brim 2014 ketiga tiga mereka adalah penerima ketegori bujang,tapi pada tahun ini Brim 2015 seorang dari mereka tidak diluluskan.untuk ingin tahu mengenai perkara tersebut saya telah pergi kepajabat lhdn untuk mendapat sedikit pandangan dan nasihat,apa yang saya dapati dari jawapan mereka adalah anak saya
  seorang pelajar diIpta tidak layak menerima dan hanya layak menerima voucher buku seperti yang diperuntukan,saya bertanya lagi kenapa pula dua orang anak saya yang juga masih menuntut dipengajian tinggi masih lagi menerima Brim dan bakal juga menerima voucher buku seperti yang berlaku tahun lalu dan tahun sebelumya dan perkara ini juga berlaku kepada anak anak jiran saya/orang lain yang juga masih menuntut dipengajian tinggi dan mungkin juga rantusan ribu lagi diseluruh negara,dan terbaru sekali anak saya ada menceritakan kebanyakan teman teman sekelas masih lagi menerima walaupun ada bebarapa orang yang senasib dengannya...dengan cepat dan singkat sekali pegawai Lhdn tersebut menjawab, itu nasib dan rezeki mereka.
  Jadi saya disini memohon sedikit pandangan dan nasihat dari tuan perlukah anak saya ini membuat permohonan rayuan sebelum tutup tarikh akhir 31/03/2015 ini.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Buat sahaja rayuan. Sertakan dokumen untuk verify kelayakkan. Kalau dulu ada terima BR1M, cuba dapatkan kembali bukti tersebut, mana tahu rezeki Allah S.W.T nak bagi. Yang penting kita usaha.

   Padam
 4. Macam mana nak tahu rayuan diluluskan atau tidak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Buat semakan secara online di https://ebr1m.hasil.gov.my/DefaultSemakanKeluar.aspx?m=s

   Padam
 5. saya tak dapat BR1M sebab saya tersenarai dalam penerima BB1M,,,,, saya tak tahu macam mana nama saya boleh tersenarai dalam BB1M,,,,, boleh tak saya nak buat rayuan BR1M dan hapuskan nama saya daripada senarai penerima BB1M??? macam mana caranya??? boleh tak kerajaan menyediakan portal atau bahagian untuk rayuan BR1M 2015 secara online supaya mudah untuk perayu-perayu BR1M membuat rayuan online???

  BalasPadam
  Balasan
  1. Setakat yang saya tahu, rayuan kena buat secara manual terus ke LHDN

   Padam
 6. kalau tak kemaskini brim xdapat ke

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jika pernah dapat, mungkin tak menjadi masalah, cuma lambat sikit kerana br1m tidak dikreditkan ke dalam akaun. Boleh semak di sini - https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Permohonan%20Baru%20dan%20Kemas%20Kini%20BR1M%202016.pdf

   Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…