Senarai terkini Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS) berdaftar 2015 di Malaysia. Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia menerusi Jabatan Pendidikan Tinggi telah mengeluarkan senarai serta statistik terkini berhubung IPTS yang telah mendaftar secara sah di Malaysia. Ia boleh dijadikan rujukan khas untuk pelajar lepasan SPM dan STPM untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Senarai ini penting untuk dijadikan rujukan terutama kepada pelajar lepasan SPM dan STPM bagi mengelakkan mereka terjebak kes penipuan kolej dan pusat pengajian tidak bertauliah. Dengan adanya senarai ini, bolehlah pelajar mendapatkan informasi lebih tepat dan sah daripada IPTS yang telah didaftarkan.

Senarai Serta Statistik Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Statistik dan Senarai Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Sehingga 31 Januari 2015, terdapat 41 universiti swasta yang berdaftar, 28 kolej universiti, 406 kolej serta 8 kampus cawangan universiti luar negara. Jumlah keseluruhan IPTS dan kolej swasta yang mendaftar ialah sebanyak 483 buah, dengan kebanyakkannya beroperasi di Kuala Lumpur dan Selangor.

Daripada jumlah IPTS tersebut, terdapat 27 buah cawangan IPTS dan kolej aktif beroperasi dan berdaftar di Malaysia, menjadikan jumlah keseluruhan IPTS dan kolej swasta berdaftar adalah sebanyak 510 buah.
Statistik dan Senarai Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Senarai dan Alamat Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Berikut adalah senarai penuh serta alamat IPTS yang telah berdaftar dengan Jabatan Pengajian Tinggi di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia setakat Januari 2015.


Sumber: Jabatan Pendidikan Tinggi MalaysiaPenafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

Komen anda:

Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.