Langkau ke kandungan utama

Senarai Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Senarai terkini Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS) berdaftar 2015 di Malaysia. Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia menerusi Jabatan Pendidikan Tinggi telah mengeluarkan senarai serta statistik terkini berhubung IPTS yang telah mendaftar secara sah di Malaysia. Ia boleh dijadikan rujukan khas untuk pelajar lepasan SPM dan STPM untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Senarai ini penting untuk dijadikan rujukan terutama kepada pelajar lepasan SPM dan STPM bagi mengelakkan mereka terjebak kes penipuan kolej dan pusat pengajian tidak bertauliah. Dengan adanya senarai ini, bolehlah pelajar mendapatkan informasi lebih tepat dan sah daripada IPTS yang telah didaftarkan.

Senarai Serta Statistik Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Statistik dan Senarai Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Sehingga 31 Januari 2015, terdapat 41 universiti swasta yang berdaftar, 28 kolej universiti, 406 kolej serta 8 kampus cawangan universiti luar negara. Jumlah keseluruhan IPTS dan kolej swasta yang mendaftar ialah sebanyak 483 buah, dengan kebanyakkannya beroperasi di Kuala Lumpur dan Selangor.

Daripada jumlah IPTS tersebut, terdapat 27 buah cawangan IPTS dan kolej aktif beroperasi dan berdaftar di Malaysia, menjadikan jumlah keseluruhan IPTS dan kolej swasta berdaftar adalah sebanyak 510 buah.
Statistik dan Senarai Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Senarai dan Alamat Terkini IPTS Berdaftar Malaysia 2015

Berikut adalah senarai penuh serta alamat IPTS yang telah berdaftar dengan Jabatan Pengajian Tinggi di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia setakat Januari 2015.


Sumber: Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …