Langkau ke kandungan utama

Kereta Nasional Indonesia Pertama Menerusi Proton

Wah... ini sudah bagus bangat. In Sha Allah, sedikit masa lagi negara jiran Indonesia bakal mempunyai kereta Nasional sendiri, setelah termeterai MoU dengan Proton. Dengan kerjayasama MoU ini, Proton akan membantu kerajaan Indonesia menghasilkan kereta Nasional pertama Indonesia.

Saya memetik berita dari sumber Berita Harian Online, MoU tersebut ditandatangani antara Proton dengan PT Adiperkasa Citra Lestari.Di dalam majlis menandatangani MoU itu, Proton diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Datuk Abdul Harith Abdullah manakala PT Adiperkasa Citra Lestari oleh CEO Abdullah Mahmud Hendropriyono. Majlis memeterai MoU disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo.

Kereta Nasional Indonesia Pertama Menerusi Proton

Kereta Nasional Indonesia Pertama Menerusi Proton

Hoho .. baguslah jika sudah ada perjanjian seperti ini. Setidak-tidaknya Proton boleh mulakan langkah strategik lain untuk menapak di Indonesia. Jika tidak menjual kenderaan Proton, maka berkongsi teknologi dan pembangunan R n D pun sudah kira cukup bagus.

"Bapak, saya tidak nampak kereta Proton di Kota Bandung ni ... tak ada dijualkah Pak?" tanya saya kepada Bapak Jajang, pemandu pelancong saya sekeluarga semasa bercuti di Bandung.
"Proton ngak laku di sini Pak Hasrul .... " jawab Pak Jajang.

Ada perkara yang boleh menembusi pasaran Indonesia, untuk perusahaan seperti automobil mungkin apa yang dilakukan oleh Proton ini satu langkah yang saya fikir ke hadapan. Jika tidak dapat menjual kenderaan siap, maka kongsikan teknologi; dan mungkin tahun-tahun mendatang, Proton akan jadi pembekal barang spare-part untuk kereta Nasional Indonesia.

Apapun, saya menantikan keberhasilan kerjasama MoU antara Proton dan PT Adiperkasa Citra Lestari ini - Bagaimanakah rupa bentuk atau design kereta nasional Indonesia pertama nanti?Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…