Dua Kesilapan Besar Mereka Yang Nak Mula Bisnes Online

Dua kesilapan besar mereka yang nak mula bisnes online. Entri kali ini saya nak highlight mengenai bisnes online. Saya tahu ramai blogger Malaysia yang ada bisnes online sendiri. Malah, ramai yang buat blog sebab mahu buat duit dengan ceburi bidang bisnes online.

Tak salah nak buat bisnes online. Anda boleh buat kejap lagi, hari ini, malam ni, esok dalam masa kurang 5 minit je untuk setup sebuah blog niaga untuk bisnes online. Malah, sekarang dah makin mudah, nak bina kedai online pun dah boleh dilakukan secara percuma - Servis Bina Kedai Online Percuma.

Tapi, banyak peniaga dan pemilik bisnes online yang tak mampu bertahan lama. Kenapa?

Dua Kesilapan Besar Mereka Yang Nak Mula Bisnes Online

 Dua Kesilapan Besar Mereka Yang Nak Mula Bisnes Online

Ada dua kesilapan besar bagi mereka yang mahu mulakan bisnes online ini. Kesilapan inilah yang membuatkan ramai pemilik bisnes online hanya bertahan sekejap sahaja, malah ada yang berhenti buat bisnes online walaupun dah ada kedai online atau blog shop sendiri - dalam masa tak sampai pun tiga bulan!

Apakah dua kesilapan yang hancurkan sebuah perniagaan atau bisnes online?

Jual Produk Syok Sendiri

Ada produk. Tapi produk tu hanya kita je guna dengan seronoknya. Orang lain? Kita fikir produk yang kita ada memang terbaik, tetapi kita gagal untuk tentukan samada produk yang kita nak jual itu ada permintaan atau tidak.

Kena buat validation. Kena tanya orang. Kena buat research. Bagaimana nak buat? Ada laman sosial, gunakan untuk dapatkan feedback. Letak gambar, tunjuk produk tersebut dan dapatkan komen.

Cara lain ialah dengan berikan sampel percuma. Lepas tu dapatkan pendapat daripada mereka yang menggunakan produk. Jangan syok sendiri. Anda kena sahkan produk itu ada permintaan, barulah anda buka sebuah blog shop atau kedai online anda sendiri.

Rahsia Bisnes Online Untung Besar → Panduan Cari Pembekal Seluruh Malaysia


Zero Pengetahuan Mengenai Ilmu Pemasaran

Produk ada, tapi tak tahu cara nak buat marketing. Sebagus mana sekalipun sesuatu produk itu, kalau tak ada ilmu pemasaran, ia akan hanya berada di dalam simpanan sahaja. Anda perlu ada asas ilmu marketing atau pemasaran.

Ilmu pemasaran ialah ilmu untuk meyakinkan orang lain untuk menjadi pelanggan, dan membeli produk yang kita nak jual. Ada macam-macam teknik pemasaran. Pelbagaikan ilmu pemasaran ini, tetapi fokus satu persatu. Bila ada hasil dari satu teknik, tambah dan cabangkan pula dengan teknik lain. Jangan main semborono memasarkan produk tetapi produk itu tidak terjual.

Apa guna anda ada blog shop dan kedai online menarik, sedap mata memandang, mesra pengunjung, dan macam-macam lagi jika anda tidak ada produk yang mempunyai permintaan, sah-sah nanti produk tu hanya anda sahaja yang akan anda gunakan sampai habis stok. Apa guna ada produk hebat tetapi anda tidak berjaya meyakinkan orang untuk membelinya, jika tidak gunakan teknik-teknik betul pemasaran?

Jika anda seorang blogger yang baru nak mula bisnes online, sila check balik dua perkara di atas. Dah buat ke belum? Dah ada ilmu ke belum?

Ok ye. Ingat tu. Saya bukan nak patahkan semangat anda miliki bisnes online sendiri tetapi nak tolong anda untuk mempunyai satu bisnes online yang berjaya.

1 comment... add one now

eyfa writer eyfa writer March 02, 2015
Alhamdulillah HH,dengan adanya panduan ini dapatlah para peniaga online khususnya rujuk sebelum membuka blogshop kan,InshaAllah saya juga dalam perancangan untuk menjual produk sendiri tidak lama lagi,terima kasih HH ya :)

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.