Langkau ke kandungan utama

Cara Pasang Kubik Rubik Loading Blog

Ada rakan blogger bertanyakan mengenai cara pasang kubik rubik ketika loading blog. Mungkin seronok nampak kubik rubik tu sedang beranimasi, maka diminta terus kepada saya untuk kongsikan tutorial memasangnya di blog platform blogspot.

Ok. Tatkala entri ini ditulis, memang saya ada pasang kubik rubik ini di dalam blog. Ianya bertujuan untuk hilangkan rasa bosan menunggu loading blog yang kadangkala memakan masa. Dengan cara ini, pengunjung blog tidak akan merasa berada 'lama' untuk menunggu entri seterusnya (yang diklik) untuk dipaparkan.
Cara Pasang Kubik Rubik Loading Blog

Kubik rubik beranimasi akan berikan kesan psikologi kepada pengunjung dan pembaca. Ia akan muncul ketika pengunjung klik dari satu link ke satu link, samada keluar dari blog atau antara entri-entri di dalam blog. Apabila ia muncul, pengunjung akan leka melihatkan animasi yang keluar dan tanpa sedar mereka sebenarnya menunggu loading blog untuk dipaparkan.

Teknik Turunkan Kadar Bounce Rate

Cara ini juga dapat mengurangkan kadar bounce rate sesebuah blog kerana pengunjung tidak pangkah meninggalkan blog anda walaupun terpaksa menunggu agak lama. Secara lansung ia tidak akan buat pengunjung rasa bosan dengan blog anda.

Cara Pasang Kubik Rubik Loading Blog

Ok.

Bagaimana nak pasang?

Anda hanya perlu salin kod-kod HTML dan CSS yang saya sediakan ini ke dalam HTML blogspot anda.

Salin dan tampal kod dibawah ini dan letak sebelum penutup BODY.


Dan kod CSS berikut di dalam b:skin blogspot anda.



Ok. Save template blogspot anda, dan lihat hasilnya ...

Selamat mencuba.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Kenapa saya buat tak jadi ye? adakah disebabkan saya meletakkan coding popads?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ubah kedudukan kod untuk CSS tu. Atau cara paling mudah ... sekalikan semua tu dalam satu kod HTML dan letak sebagai widget HTML blogspot.

      Padam
  2. Balasan
    1. Uiskkk .. heran ni .. saya try sekali lagi pun tak boleh jugak. Mesti ada yang tak kena ni.

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…