Langkau ke kandungan utama

Cara Letak Facebook Badge

Cara letak facebook badge. Ada blogger baru bertanyakan kepada saya, bagaimana nak letak facebook badge dalam blogspot? Ok. Mudah je ni. Cuba ikuti langkah demi langkah yang akan saya ceritakan di dalam blog post ini. In Sha Allah, di akhir blog post ini anda akan boleh letakkan facebook badge, samada profile mahupun fanpage di blog anda.

Kelebihan untuk sesebuah blog adanya widget pilihan ini ialah bagi membolehkan anda mempromosikan profile facebook dan juga fanpage. Malah, anda boleh kongsikan status terkini menerusi facebook badge ini.

Facebook Badge Bina Kredibiliti dan Kepercayaan

Facebook badge juga membolehkan anda memaparkan jumlah fans (pengikut) di laman sosial Facebook. Ia juga boleh dijadikan satu tool untuk perkenalkan jenama, syarikat, bisnes dan perniagaan anda yang telah anda establish menerusi Facebook.

Ia juga akan berikan nilai autoriti, bina kredibiliti serta kepercayaan pengunjung blog kepada anda sebagai pemilik blog, apatah lagi jika blog anda merupakan sebuah blog perniagaan atau bisnes.

Cuba lihat beberapa contoh Facebook Badge di bawah ini.

Cara Letak Facebook Badge
Cara Letak Facebook Badge

Bukan itu sahaja. Anda juga boleh papar dan kongsikan gambar yang anda upload di Facebook menerusi Facebook Badge ini.

Cara Letak Facebook Badge

Untuk membolehkan anda letak Facebook Badge di blog anda, hanya ikuti langkah-langkah di bawah ini.
Pergi ke Facebook Badge (klik) dan anda akan nampak paparan seperti di bawah ini.
Pilih mana-mana satu pilihan Facebook Badge yang ada. Ada 4 kesemuanya, iaitu Profile Badge, Photo Badge, Like Badge dan Page Badge.

Klik salah satu dan anda akan dibawa ke laman berikut:

Setiap satu badge tersebut akan diberikan pilihan-pilihan, maka pilih. Anda boleh lakukan sedikit ubahsuai jika perlu seperti contoh jumlah kolum, paparan secara melintang, menegak dan item-item yang anda mahu paparkan menerusi badge tersebut. Untuk lakukan ubahsuai, klik link edit this badge yang tersedia.

Jika dah puas hati paparan Facebook Badge anda, hanya klik butang tersedia yang paparkan logo blogger (blogspot). Satu tab browser baru akan terbuka, dan menunjukkan dashboard blogspot anda. Susun atur Facebook Badge yang telah dimasukkan menerusi widget/HTML automatik tersebut. Saranan saya, letakkan ia samada di bahagian sidebar atau footer blogspot anda.

Selamat mencuba.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. thanks sharing... errrrr ini tak memberatkan blog ker? Saya cukup risau kalau blog jadi berat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh cuba dahulu tgk hasil dan kesan

      Padam
  2. Perkongsian menarik tentang Facebook bandge dan boleh cuba buat untuk blog sendiri. Terima kasih atas info.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama. Boleh dijadikan satu alat yang bagus untuk perkenalkan profile FB menerusi blog.

      Padam
  3. Dulu ade letak..sekarang letak simbol je..gehhe

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…