Langkau ke kandungan utama

Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook

Saya nak kongsikan tips ni. Dah lama simpan dalam komputer. Ada sesetengah saya dah kongsikan menerusi fanpage blog (http://www.facebook.com/bloghasrulhassan) ini. Tips ini saya ambil dari sebuah laman web lama dah, cuma tak keluar-keluar dalam blog sebab mikir nak translate bahasa tu.

Jadi, kali ini saya main taboh je masukkan terus dalam blog ni. Malas nak translate. Anda boleh baca dan cuba fahami sikit-sikit. Mana yang boleh saya tambah tu, saya selit-selitkan ayat gatal supaya boleh anda semua garu kepala yang berambut lebat selepas menggunakan produk Toppik Malaysia... haha.

Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook

Tips ini adalah tips bagaimana nak menambah engagement di fanpage blog anda (jika ada). Ia juga boleh digunakan sebagai teknik untuk entri blog anda mendapat tempat di timeline seseorang hasil daripada perkongsian di wall sendiri.
Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook
Dari data diberikan di atas, memang nampak Facebook ini boleh menjadi lubuk untuk jana trafik blog anda, asalkan anda tahu cara bagaimana nak selitkan entri blog menerusi teknik ini. Kalau ada Fanpage yang boleh kawtim dwibahasa, lagi syok.

Ayat di Facebook Fanpage Kurang 80 Patah Perkataan

Cuba lihat tips di bawah ini. Ada empat tips pilihan untuk dapatkan lebih engagement di Facebook. Pertama, guna ayat kurang 80 perkataan. Gunakan emoticon dalam post tersebut. Selalu sediakan status berbentuk soalan. Buat quotes dan kongsikan di wall Facebook Fanpage. Quotes ni macam kata-kata hikmah, ayat teladan .. ayat sarkastik, atau boleh je gunakan ayat yang tengah popular sekrang .. Qu Puteh Ku Putih .. hoho ...:P
Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook
Di bawah pula ialah perkataan-perkataan yang sering dijadikan umpan penarik. Selitkan perkataan ini di dalam status di wall sendiri atau Facebook Fanpage, ia akan sendirinya dikongsikan tanpa perlu susah payah gi serbu hendap bahagian komen page lain atau status kawan popular anda.
Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook
Ambil serius soal masa ni. Saya ada cuba tips ni, dan memang ada beza, walaupun tak banyak .. hoho .. tapi serius, jika kena dengan topik, ayat, gambar, video dan quote .. anda akan teruja nampak bilangan likes bertambah, begitu juga dengan share.
Tips Tingkatkan Trafik Blog dan Engagement Facebook
Saya dah cuba beberapa tips yang diberikan. Memang ada keberhasilannya tersendiri. Tapi tak boleh nak 'jual' sebab polisi Facebook sekarang dah tak benarkan benda-benda macam tu dikongsikan. Apa yang boleh dibuat ialah dapatkan engagement ini supaya dapat naikkan rank di Google.

Aha .. Google pun dah berikan rank kepada Facebook Page. Jadi, anda perlu tahu gunakan teknik di atas supaya enjin carian akan nampak page anda nanti. Dan untuk menambah rasa .... masukkan Fanpage anda dalam blog, kerana ia boleh menambah authoriti blog anda - selagi menggunakan keyword yang sama.

Cubalah tips di atas dan tengok hasilnya.

Sumber: QuickSprout.com

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. good share...waktu terbaik nak post kul 10pg,12,3,5,9,10mlm

    BalasPadam
  2. maklumat yang sangat berguna... terima kasih sebab kongsi..

    BalasPadam
  3. Perkongsian yang bermanfaat,
    terima kasih bro Hasrul :)

    BalasPadam
  4. pergh.. perkongsian dari quicksprout... hanya ada 1 koleksi dia berhaga RM500..

    BalasPadam
  5. Tenkiu HH berkongsi ilmu :)

    BalasPadam
  6. Perkongsian menarik.. Thanks a lot!

    BalasPadam
  7. facebook bagi aku tempat nak sosial je..dah cukup..:P

    BalasPadam
  8. akan cuba tips ni....!! tQ... :)

    BalasPadam
  9. Tips berguna ni.

    Saya biasa asyikkena reject je iklan di Facebook. Text lagi banyak la dari Gambar, spam la macam-macam.

    BalasPadam
  10. Tips yang sangat bermanfaat!

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…